- Megnyugtatta a Netflix a befektetőket, a vámoktól sem tartanak
- Az egész világon terjeszkednek a dollármilliárdos kibercsalók
- Az EU betartatja a szabályokat, mindegy, hogy kik vezetik az óriáscégeket
- Tömeges bevetésre kész az új Huawei AI-chip
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Egy olyan kb. 980GB-os partíción, ahol kizárólag filmek lesznek tárolva és /home-ként lesz csatolva ext2 v. ex4-re érdemes formázni?
-
-
leslieke
Jómunkásember
-
mzx
senior tag
A Sox egy parancs sorból használható hangszerkesztő alkalmazás.
Szóval rossz hatással lett a vlc-re, így uninstalláltam, és rendbejött a vlc.
Az Audacity-t meg én is imádtam, de látod, mit tett.
Az új rendszerre nem merem felrakni. Bár eddig csak nagyon régi, Pentium 3-as gépen használtam anno az Audacity-t, Lubuntu alatt.
A Sox-ot meg tegnap P4 alatt, Mint disztróval. -
Parancssorból nem sok mindent tudsz elrontani.
Különben nekem az Audacity nagyon bejött, mert kicsit bonyolultabb feladatra kellett, mint két MP3 összefűzése (ennek a zenéjét végtam vele - utána pedig a videóra is rá kellett tenni a zenét, mert ez a windózhétnek megoldhatatlan feladat volt, a mencodernek meg csuklóból ment). -
mzx
senior tag
Köszi az újabb javaslatot, de miután a Sox majdnem használhatatlanná tette a hőn szeretett VLC-met, sőt, korábban az Audacity számos más média alkalmazásra negatív hatással volt, mától lemondtam a linuxos hangszerkesztő programokról... :S Teszem továbbra is ezt xp alatt.
Ne hari és tényleg köszi neked is.De már nem kockáztatok e téren többet. Pl. az Audacity telepítése és használata kellemetlen, irreverzibilis folyamatot indított el anno, másik linux install alatt.
Szerencsére a Sox applikáció után megúsztam a dolgot, annak uninstallálásával. -
Mencoderrel egyszerűbb, meg ffmpeggel is
-
mzx
senior tag
(#3682) eternam:
Köszi, de ez túl bonyolult ahhoz képest, hogy két darab, egyenként egy perces mp3 zenei részletből szeretnék egyetlen mp3-at készíteni, semmi mást.PuMbA:
Neked is köszönöm szépen a választ.
Amúgy magától megoldódott a dolog, elképesztő, mert megijedtem, mi lelte a vlc-t... Szóval egy restart után megint a régi a vlc-m!Nem tudom, hatással volt erre netán az is ,hogy időnként boot-oláskor spontán lemezellenőrzést-javítást futtat le az Ubuntu/Mint? Ugyanis most ezt tette. És persze feltételezem, hogy a restart előtti sox uninstall is közrejátszott a sikerben.
Megnyugtató a további ötleted, bár sajna a rejtett mappák között nem lelek se sox-ra, se vlc-re, bár ez lehet ,h jó jel ezek után?Más kérdésem:
Légyszi' nyugtassatok meg -vagy rémisszetek megadott esetben- , hogy nem bír jelentőséggel az a tény, miszerint egyik bizonyos rendszeralkalmazásom indításakor megjelenő password "beolvasóm" felszíne hetekkel ezelőtt "csak úgy" megváltozott! Tehát ugye nem hacker munka? Windows alatt volt már példa hasonlóra, valamint régebbi email fiók esetén is, tehát nem alaptalan az aggodalmam. Bár szerintem csak arról lehet szó, ugye, hogy az egyik frissítés cserléte ki?
Jelenleg a password "beolvasó rubrika" felett az olvasható, hogy mostantól KDE sudo alapú, bár ehhez nem értek, nem látok bele, mit jelent. Továbbra is linux Mint (9-es) rendszerről van szó, nem váltottam KDE-re Gnome-ról, bár tudom, Gnome alatt is telepíthetők más GUI-s alkalmazások. De azért egy password "bekérő felszín" megváltozása esetén némi gyanu felmerül bennem... -
Mtbsrác
senior tag
Hülye kérdés!
Az ubuntu.hu-n már a service pakkolt iso-t (12.04) lehet lehuzni?
-
eternam
tag
1. A Nerolinuxal csinálsz az mp3-ról egy nrg audio cd lemezképfájlt.
2. Azt bemountolod a gCDEmuba (Daemon Tools linuxos klónja), lesz egy virtuális audio cédéd.
3. A virtuális meghajtóról wine-re telepített CD exel egészben kirippeled vawba, de csinálhatsz mp3-at is, csak akkor a lame_enc.ddl-t a cd ex könyvtárában cseréld ki a legújabbra, ha jól emlékszem 3.99.5-ös a legújabb. (így egészben lesz a teljes album) -
mzx
senior tag
A VLC-m szaggatottan játszik le 32-320kbps közötti mp3-akat is (gondolom nem csak mp3-at, de ezeket teszteltem eddig), és ezt azóta teszi, hogy a sox alkalmazást feltelepítettem.
Más playerek továbbra is rendben játszanak le media file-okat, már amiket próbáltam eddig media file-okat. (Pl. a Mocp és az Adacious -t teszteltem, továbbra is rendben vannak.)
Érdekel, hogyan lehet megoldani a VLC player problémáját. Már teljes uninstallt hajtottam végre a sox -on, és a libsox file -okon is, de változatlan a helyzet.
És továbbra is érdekel, milyen alkalmazást ajánlatok mp3 összefűzésre a sox helyett, persze anélkül, h megsérülne más applikáció...
Már audacity-t se merek emiatt felrakni... -
szoke12
őstag
válasz
lionhearted #3662 üzenetére
Most éppen ilyenekkel bombáz:
-
törölt tag
Ha jól érzékelem a magyar hu.archive.ubuntu.com tükör rendetlenkedik. Jól időzítettem a telepítést
-
törölt tag
válasz
lionhearted #3664 üzenetére
Persze. XVBA amire gondolsz. Ez alapján dobtam össze sokadszorra egy rendszert és próbáltam a gyorsítást. Működött is, mert kikapcsolva nézhetetlenül lassú volt a lejátszás.
-
-
törölt tag
Ez igen elkeserítő. Tulajdonképpen ugyanezt a remegést látom DVB-T adás nézésekor linux alatt. Lehet valami nálam nincs rendben a sokadik telepítés alkalmával sem, de ha tényleg le kell mondanom az igazi hardveres gyorsításról ... maradnia kell a win7-nek?
lionhearted: Valami bug kell, hogy legyen benne. nálam is feldobálta folyton, hogy belső hiba történt, küldjek jelentést róla. Mondjuk látványosan nem vettem észre a problémát (kivéve a killasample remegését, de az más verzión is előjött)
-
-
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #3656 üzenetére
Jaja, de ez windows 8-on van csak. Viszont jól jöhet később. Nekem nincs ilyen problémám, win7-et használok. Annyi a problémám, hogy nem tudok ubuntu alól felcsatolt NTFS adat partícióra írási jogot adni. Ma lesz időm foglalkozni a dologgal.
Más:
AMD E-350 (Fusion) alapú gép. Win alatt a Killa-sample hibátlanul megy, viszont Ubuntu alatt Catalyst (12.8 vagy 12.9) használattal remeg, nézhetetlenül ugrál. Volna erre valami megoldás?
-
mzx
senior tag
Próbálok összefűzni 2 db. mp3-at sox-szal, most először, de még nem sikerült.
Ezt a hibaüzit adta:
sox FAIL formats: no handler for file extension `mp3'Mi a megoldás?
Esetleg más applikációval? -
vodkaboy22
addikt
válasz
#68216320 #3655 üzenetére
http://www.eightforums.com/tutorials/6320-fast-startup-turn-off-windows-8-a.html
Itt van leírva. A lényeg, hogy mivel a kernel hibernálva van de az alkalmazások nem ezért a particiót lezárja a windows. Így ha ezt a fas statup-ot kikapcsolod nem lesz ilyen gondod...
De hogy mi a francért ez az alapértelmezett beállítás az microSOFT bácsi tudja csak... -
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #3640 üzenetére
hát nem mentem ezzel sokra ...
-
szoke12
őstag
válasz
HollyBoni #3650 üzenetére
"Mit kéne irni eszköz nevéhez? A partició nevét?"
belépdelsz a media mappába, és ott lessz a felsorolásban a vinyó. vszínűleg valami kód lesz a neve. na itt adod ki a parancsot, és a kódot írod az <eszköz neve> helyére.
pl:
cd /media
sudo chmod 766 -R klrtd-7hs63bnc8-akdh -
HollyBoni
veterán
Gyors help kene. Ubuntu live alol kene torolnom par fajlt es mappat egy masik HDD-rol, de nincs engedelyem modositani vagy torolni a fajlokat/mappakat. Mit kene csinalnom?
-
törölt tag
Telepitesnel a particiokezeloben adtam meg h /windows ala csatolja. Gondolom azzal allitotta be. Segitenel picit?
Mas: Hasznal valaki Alcor Dtv Duo tuner + Tvheadend + Xbmc combot? Valamiert vacakol a streameles. Neha nem jelenik meg kep, neha villodzik a kep, neha a tvheadend nem talalja a muxokban a csatornakat. Szegyen szemre win-el kell most hasznalnom. De jo volna megoldani linux alatt.
-
-
törölt tag
Terminal-on keresztül telepítettem a transmission-daemon-t.
Szeretném, ha egy olyan könyvtárba tudna letölteni, ami /windows/share/Download alatt található.
Ez egy NTFS partíció, amit a /windows alá csatoltam.
Nem tudok a könyvtárnak úgy jogot adni, hogy abba letölthessen ill. akár létrehozva egy új könyvtárat abba tölthessen le fájlokat.
Ebben kérném a segítségeteket. -
-
hito
nagyúr
Miért írja azt, hogy unable to access jarfile filenév.jar? Nem root-ként próbálom indítani a jar file-t? Hogy kell rootként java -jar parancsot kiadni ubuntu 12.04-en?
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
lionhearted #3627 üzenetére
Hm, Köszi, ez fel se tűnt, de nem jó hír. Csak LTS jöhet szóba.
-
-
-
leslieke
Jómunkásember
Használja valaki a Lubuntu 12.04-et? Milyen? Vélemény?
-
-
PuMbA
titán
Rendszer frissítve van ugye? Mert sokat számít. Rendszerfigyelő-ben tudod megnézni, de az maga is eszik valamit szóval, ha pontos adatot akarsz akkor: CTRL+ALT+T-vel előhozod a terminált és beírod, hogy top majd enter. 1-essel tudod magonkénti terhelést kiíratni, s-sel pedig megadhatod a frissítési rátát másodpercben.
-
Иван
őstag
Őőő 12.04 x64, ha jól tudom.
Amúgy hol tudom megnézni azt, ami a winben a feladatkezelő rendszer nézője volt (cpu/mem terhelés)?
Kár, pedig pont az volt a célom, hogy egy gyorsabban bootoló rendszerem legyen, és külföldi fórumokon azt írték, az ubi jó ebbe? Vagy ahhoz finomhangolni kell?
-
Иван
őstag
Hali!
Új vagyok a linux szcénában, ubi az első disztróm, most itt pofozgatom ide oda. Egy 4530-as Hp probookon van fent, win7 ultimate mellett. Első problémám, hogy nagyon hajtja a gépet, mintha nem skálázódna vissza a prockó (i3 2350, 2,3ghz). Meleg levegőt fúj ki netezés közben is, ami pl winen abszolút semmilyen hőmérsékletű levegő volt, és a venti is alig ment. Hogy lehet a skálázódást beállítani? Illetve a Hd3000-et használnám csak benne (legdruvább dolog a HD filmnézés lenne), ehhez mit állítsak/rakjak fel?
-
-
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #3608 üzenetére
Ez nagyon meredek. Én is kíváncsi vagyok az okára. Valami filename cache lehet a win8-ban? :-)
-
God Vazzeg
veterán
válasz
vodkaboy22 #3608 üzenetére
Na erre kíváncsi leszek, mert ez így meredeken hangzik..
-
vodkaboy22
addikt
Hali!
Érdekességnek és agyfályó görcsnek számomra, de íme egy fontos észrevétel:
Lassan 2 hete van fent win8 + linuxmint a gépemen sajnos munka miatt nem tudom teljesen kikerülni a win8-at és ha már fen van használom egy kis játékra. Szóval a gépben van
1 ssd (rajta 2 partícion a 2 oprendszer) illetve 1 hdd 3 adat partícióval. Na most azzal sok bajom eddig nem is volt, hogy linux alól nem tudtam elérni a windows 8 partíciót mer azt írta hogy az oprendszer hibernálása miatt nem lehet elérni stb stb stb. De az már dűhítő, hogy a win8 nem látja a változtatásokat amiket a hdd-n csinálok. Pl tegnap röpke 120gb-ot másoltam át az egyik partícióról a másikra és a win8 észre se vette. Azt hittem adatvesztés történt erre visszalépek a linux alá és minden úgy van ahogy lennie kell.
No comment... Most próbálok forumokon választ kapni erre vagy ha az megoldja akkor arra, hogy a fészkes francba lehet a win8at ténylegesen kikapcsolni nem hibernálásba küldeni shutdown parancs mellett... -
szaszayanou
aktív tag
.
-
törölt tag
Egy otthoni médiaközpontot szeretnék létrehozni. XBMC, Samba, Transmission, stb.
Alapvetően GUI nem kell a rendszerhez. Véleményetek szerint a 12.04 alternate v. server lenne jobb kiindulási alap? -
PuMbA
titán
Asztali effekteket, ha kikapcsolod akkor se lesz jó?
Ha nem akkor mplayer:
sudo add-apt-repository ppa:ripps818/coreavc
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/umplayer
sudo apt-get update
sudo apt-get install umplayer
Indításkor kiválasztod a feliratokhoz a közép kelet európai kódolást, mert UTF-8-cal nem lesz jó. Beállításoknál a videó fülön a kimenetet XV Overlay-re rakod, a hangot meg pulse-ra.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Xbox Series X|S
- PlayStation 5
- One mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott és meg is jelent a The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Horgász topik
- Autós topik
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Ford topik
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Zalman Z9 Zalman 500W
- LG 77B3 - 77" OLED - 4K 120Hz & 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - 700 Nits
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest