- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Microsoft Excel topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Spotify
- Bittorrent topik
- Hálózati / IP kamera
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Thocy a ZAGY #36312 üzenetére
Próbálj kernelt váltani, akár régebbire, és lehet megjavul.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
King Unique #31642 üzenetére
A Mint pendrive készítője nekem se hibázott még, pedig többféle linux is kiment már vele.
-
God Vazzeg
veterán
-
God Vazzeg
veterán
válasz
God Vazzeg #31238 üzenetére
Közben megtaláltam, ha valakinek kellene:
1. sudo apt-get install unattended-upgrades
2. sudo nano /etc/apt/apt.conf.d/50unattended-upgrades
A konfigfájl eleje így néz ki:
// Automatically upgrade packages from these (origin:archive) pairs
Unattended-Upgrade::Allowed-Origins {
"${distro_id}:${distro_codename}";
"${distro_id}:${distro_codename}-security";
// "${distro_id}:${distro_codename}-updates";Itt az "updates";"-re végződő sor elejéről kell törölni a kommentjelet, és elmenteni a fájlt.
Az alatta lévők kikommentezése már kockázatosabb.Napi periodizálás pedig így néz ki:
Úgy látom a periódikus futtatáshoz még ki kell egészíteni a /etc/apt/apt.conf.d/10periodic fájlt
Tehát kell egy harmadik lépés.3. sudo nano /etc/apt/apt.conf.d/10periodic
És ezt a sort bemásolni (ha 1 naponként akarjuk futtatni):
APT:
eriodic:
nattended-Upgrade "1";
-
God Vazzeg
veterán
Halee
Biztos bagatell kérdés, de szeretném megoldani hogy mondjuk minden indulásnál fusson le egy frissítés, és ha talál friss csomagokat telepítse. Na most, cron az oké, hogy belerakom, de rendszergazda jogok kellenek.
Valaki megoldotta már? Mert akkor nem guglizok tovább, eddig nem találtam megoldást..
-
God Vazzeg
veterán
válasz
ubyegon2 #31021 üzenetére
Valahol azt olvastam hogy gyorsabb reagálású tőle a rendszer, de én nem vettem észre.
Nem szoktam bántani a rendszert, max költözik alatta a gép, de nem szokott probléma lenni. Szerintem azért raktam alá ezt a kernelt mert unatkoztam, és mint mondtam már-már uncsi mennyire stabil és eseménytelen a rendszer, kernelt próbálgatni meg két perc.
Jahh én is másolgattam már, és működött, de a jogokkal lehet opni, szóval /home külön, a rendszer meg hadd legyen friss. Így sose volt problémám.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
ubyegon2 #31003 üzenetére
Dehogy vagyok rutinosabb, csak mindenkinek más az erőssége, mással találkozik (hiba) és más programokat használ, így máshoz ért egy kicsit jobban.
Én már rég megtanultam hogy leszarom a stílust ha van mögötte érték, én is sokszor nyers vagyok, bár én inkább szóban. Sokan nem szeretik
Ha úgy érzed vissza kell vonulnod, tedd azt, a lényeg: have fun!
jav: nem tudtam, hogy Syl lány, de ez semmin se változtat szerintem.
-
God Vazzeg
veterán
Ezt cáfolom, szerintem teljesen rendben van a stílusa, csak nem csinál neki körítést, ha valaki akarja ki tudja szedni a lényeget belőle. Én anno sokat tanultam tőle, csak az adott válaszai alapján.
Olvasni kell néha a sorok közt, és nem kislánykodni, megsértődni. Amúgy ez utóbbi rendes divat lett, és nem csak a lányok körében
-
God Vazzeg
veterán
Teljesen normálisan írt, és választ is kaptál, hasznosat. Ha nem tudod értelmezni, arról nem ő tehet. Sajnos a linux ilyen, pontos infó nélkül pontos választ nem lehet adni, de a logok alapján általában kiderül mi a gáz.
Szerintem is iso hiba lesz amúgy, töltsd le újra, ellenőrizd le, írd ki penre (rufus ajánlott) és hajrá
-
God Vazzeg
veterán
válasz
petya220 #30816 üzenetére
Nekem volt hasonló, a router lassan osztott ip-t a gépnek, ezért várakozott sokat induláskor a rendszer. Próbáld meg lehúzott lannal, egyből kiderül. Illetve a networkinget még a samba is szépen várakoztatja, nekem szükséges így fent van, nézd meg neked van-e samba telepítve és ha van, de nincs szükséged rá, uninstall. Boot időn sokat segít.
-
God Vazzeg
veterán
Urak!
Át kellene konvertálnom pár 4k videót mp4-ből olyan formátumra amit lejátszik normálisan egy windowsos gép. A jelenleginél csúszik a kép, mintha lassan játszaná, a hang jó, illetve néha kockáz is.
Linux alatt vlc-vel nézve nálam nincs hiba.
Ki mit ajánlana, vlc-vel próbáltam konvertálni, illetve transmageddonnal de okádék a minőség valamiért.
Válaszokat előre is köszönöm
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Lathronos #29194 üzenetére
Már fáradt vagyok hegesztgetni, szeretem ha csak egyszerűen "megy" a dolog.. Cinnamon ebben nagyon jó, kisalkalmazásokkal, témákkal stb.. 2 kattintás minden. Tetszik amit linkeltél, de lusta vagyok megcsinálni, egyszerűen van egy kis időm, inkább mással töltöm.
De persze kinek mi..
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Lathronos #29190 üzenetére
Nem lényeg, nekem a cinnamon adja amit kell, bár mostanában a KDE-t is nézegetem, kinézetre alakulgat már afelé hogy megéri megnézni, működésre meg ki kell próbálni..
"Az igazi, hamisítatlan, használható Ubuntu a 14.04-gyel fog kihalni."
Teljesen egyetértek, a 14.04 egy igazi szétb*szhatatlan volt. -
God Vazzeg
veterán
Egér gond: kattintásnál előszeretettel dupla kattnak veszi a sima kattintást.. 5 egérrel próbáltam, random csinálja, állítottam már dupla katt sebességet, stb, de ugyanolyan fosch... Jelenleg egy vezeték nélküli van, ezzel is ugyanaz, eddigiek usb-sek és ps/2-esek voltak, dettó ugyanez volt.
Ötlet?
-
God Vazzeg
veterán
válasz
King Unique #28978 üzenetére
Nem nagyon látom értelmét UEFI-nek, kivéve ha GPT van, de annak se nagyon látom értelmét, nem nagyon elterjedtek még a 2TB+ winyók, a sok partició is ritkán kell. De akinek erre van igénye opjon vele
-
God Vazzeg
veterán
válasz
God Vazzeg #28283 üzenetére
Ja tényleg, bocs
-
God Vazzeg
veterán
válasz
ampulla #28214 üzenetére
Izéka..
A grubot sda-ra rakd, ne particióra, másrészt ha üres a /sys, akkor tuti nem fog elindulni, azért pampog hogy csatold mert üres, és feltételezi hogy a /sys külön partició lehet csak nincs csatolva.
Szerintem telepítsd újra a pitsába, /home tartalmát mentsd ha nem külön partición van oszt' jóidő.. Esetleg /etc alól ha vannak beállításaid, fstab, ilyenek..
-
God Vazzeg
veterán
válasz
ampulla #28201 üzenetére
Ezek amúgy érdekes kérdések.
Engem pl az érdekelne, ha van egy mbr-be telepített linux rendszerem, és bővítem a gépet egy 3TB winyóval (ugye ezt csak gpt-re bírom formázni a méret miatt) akkor minden további nélkül csatolhatom, kezeli és látja a rendszer?
Vagy csak a boot-nál probléma a gpt?
-
God Vazzeg
veterán
Uhh pont most jött frissítés rengeteg, közte a 4.4.0-43-generic kernel, érezhetően gyorsabb lett a rendszer, csak kapkodom a fejem.. Jeahh
-
God Vazzeg
veterán
Érdekes a dolog, és köszi hogy írtál. Így tényleg használhatatlan, mondjuk a fenti funkciók egyikét se használom, lehet azért nem jelentkezik nálam a bug. Tv van másodlagos monitorként hdmi-n rá akasztva, de full hd tartalmat is viszi 40% körüli proci terhelés mellett. Nincs villogás, meg lassulás se nálam közben. Giga B150 lap, és i5-6400 proci, ddr4 ramokkal.
Linux mint 18 x64 cinnamon
-
God Vazzeg
veterán
Az összefoglalónál levő leírást csináld meg intel vga-hoz valót és rendben leszel
Ez a lényeges:
Rakd a /usr/share/x11/xorg.conf.d mappába a 20-intel.conf fájlt az alábbi tartalommal:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "TearFree" "true"
Option "DRI" "3"
EndSection -
God Vazzeg
veterán
válasz
gordonfreemN #28086 üzenetére
Igen, a 6.6 fent van tárolóban, azt úgy kell telepíteni. Nekem mint 18 cinnamon van, biztos van valami különbség, de pont az ilyen dolgok miatt használok mintet, frissebb-lágyabb-jobb
-
God Vazzeg
veterán
válasz
gordonfreemN #28084 üzenetére
-
God Vazzeg
veterán
válasz
gordonfreemN #28082 üzenetére
Mi ez amúgy? Rakj egy linket honnan töltöd. Simán rákattintva nem terminálból futtatva se megy?
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Aflamin #27847 üzenetére
Ha a nyílt driver van fent (gondolom az van) akkor simán, semmi gond nem lesz. Ha zárt van, és biztosra akarsz menni akkor nyíltra átrakod mielőtt berakod a vga-t. Így nekem eddig mindig ok volt, bár nekem mindig csak 1 féle linux volt, de az sose omlott, pedig volt már olyanom ami vagy 10 gépet megjárt (Ubi 10.04).
-
God Vazzeg
veterán
válasz
brickm #27841 üzenetére
Jó de azért 2016-ban elvárható egy OS-től hogy működjön, és ne kelljen varázsolni hozzá. A linux meg bevallottan be akar(t) törni a desktop rendszerek közé, akkor pedig nincs más választása mint grafikus felületen működni, és egyszerűnek lenni. Az hogy a háttérben egy sokkal jobb rendszer dolgozik, kb hidegen hagyja az egység sugarú usert. És valahol ez így is van jól, mi IT-sek is éljünk már jól
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Lathronos #27818 üzenetére
Én asszonykám kapcsiból elfogadta, neki a winnel volt baja, hogy lassú, laptopján is mint cinnamont használ, és az itthoni nagy gépen is az elé ül le, és imádja. Én chrome-al böngészek, neki ff van, nincs kavar se, meg könyvjelzőzzön ész nélkül, mindenkinek megvan a territóriuma.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- A Galaxy M56 is szépen lefogyott
- Nubia Red Magic 10 Pro - erő van, nyelvtudás nincs
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kompaktabb toronyhűtővel jelentkezett a Thermaltake
- Ford topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Sennheiser Momentum True Wireless 3 (2222132) (ELKELT)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G4: i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest