- Megnyugtatta a Netflix a befektetőket, a vámoktól sem tartanak
- Az egész világon terjeszkednek a dollármilliárdos kibercsalók
- Az EU betartatja a szabályokat, mindegy, hogy kik vezetik az óriáscégeket
- Tömeges bevetésre kész az új Huawei AI-chip
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
sgx
tag
Letoltottem, feltettem, elinditottam egy avi-t...hibauzenet: "Az MPlayer osszeomlott.Tobb informacioert nezze meg a naplot"
Naplo tartalma:
/usr/bin/mplayer -noquiet -nofs -nomouseinput -sub-fuzziness 1 -identify -slave -vo xv, -nokeepaspect -framedrop -nodr -double -input conf=/usr/share/smplayer/input.conf -stop-xscreensaver -wid 37748769 -monitorpixelaspect 1 -ass -embeddedfonts -ass-line-spacing 0 -ass-font-scale 1 -ass-styles /home/hp/.config/smplayer/styles.ass -fontconfig -font Arial -subfont-autoscale 0 -subfont-osd-scale 20 -subfont-text-scale 20 -subcp ISO-8859-1 -subpos 100 -nocache -osdlevel 0 -vf-add screenshot -slices -af equalizer=0:0:0:0:0:0:0:0:0:0 -softvol -softvol-max 110 /home/hp/Letöltések/teszt.avi -
sgx
tag
Udv!
Feltettem a Lubuntut, egesz gyors. De lenne par kerdesem.
- feltettem sambat es sikerult megosztanom 1 mappat...latom is win xp-s gepen, de en nem latok senkit a halozaton gnome commanderben...hibauzenetem: "Halozat bongeszese sikertelen. Telepitve van az SMB modul?" hogyan tudnam megoldani h latszodjanak a halozati megosztasok?
- youtube videok adobe acrobat reader-t kernek...honnan es hogyan tehetnem ezt fel a gepre?
- melyik az a medialejatszo amivel avi-t, xvid-et, esetleg mkv-t is le tudnek jatszani? -
Vakegérke
félisten
Üdvözletem a fórumozó társaknak.
Blu-ray újraírható (DL) 50 gigás lemez. Pioneer 207-es újraíróm nem formatálja, "invalid command", kész. ImgBurn, Nero 11, Ashampoo csődöt mondtak XP alatt. A 25 gigás lemezzel nincs gond.
Ubuntu 11.04.3 Lts live alatt az írás elméletileg megtörtént, de gyanús, hiszen másodpercek alatt lezajlott a folyamat. XP alatt a meghajtó elérhetetlen.
Lehet, hogy az Ubuntu azt jelezte, hogy telepítés után gond nélkül kezeli a lemezt, vagy kamu az egész?
A választ előre is köszönöm.
-
sgx
tag
-
törölt tag
miért csak quantal-os kernelek vannak már szinte fent a kernel.ubuntu.com-on? eddig elérhető volt egy csomó 3.4-es ées még pár 3.5-ös verzió is precise-ra, de most úgy látom azokat is leszedték. viszont a quantal-os változattal nem megy rendesen a gép, alapvető dolgokat nem ismer fel rendesen (vga, hangkártya, hálózat, stb.).
valami gond volt ezekkel a kiadásokkal, vagy miért kerültek le? -
eternam
tag
válasz
eternam #3487 üzenetére
Ezt a tárolót vettem fel:
https://launchpad.net/~gstreamer-developers/+archive/ppa/+index?field.series_filter=precise
-
mzx
senior tag
Semmi görcsölés nincs ebben. Bár az ő konfigjával szépen megy az Ubi is, de ő az egyik leggyorsabbat keresi. A Lubi lényegesen gyorsabb GUI-val bír, más tekintetben szinte azonos az Ubi -val, legfeljebb a telepítő egy kicsivel kevesebb applikációval rendelkezik default.
Leszedni a felesleges app-okat (Ubi esetén) meg kb annyi macera adott esetben, mint pótolni a hiányzóakat (Lubi esetén). -
csixy
addikt
Én nem görcsölnék ezzel a gonddal!
Nekem az ubi12.04 lts fut minden gond nélkül egy 1.8 Ghz pentium4 M-es dell latitude d600-as vason 512 mega rammal i9000-es kártyával . Tök jó!
A másik meg egy szintén matuzsálem acer. Ebben 1,7-es Pentium M van, 16 mega ram van dedikálva az inteles sys memória kártyájához és 768 mega ram van benne.Ezen is probléma mentesen fut az Ubi 12.04.1 LTS.
Gondot csak az okozhat, hogy friss telepítéskor a telepítő nem eszi a non pae vasat mivel a proci csak egy magos. De erre itt egy segítség például:
http://dl.dropbox.com/u/1286502/ubuntu-12.04-desktop-i386-nonpae.iso
Ez a telepítő nem keres duplamagos procit mert a kernel ki van benne cserélve igénytelenebb fajtára.
-
mzx
senior tag
Ha 32 bites kell hozzá, akkor gondolom, igen. A 12.04 pont jó, LTS. Én még nem teszteltem 12.04-est Lubiból, de gondolom oké, hiszen rengetegen használják Ubuntu-ból ezt a verziót; a Lubuntu meg lényegében megegyezik az Ubuntuval, leszámítva a GUI-t. A régi gépen 10.04-es Lubim van régóta, ezen meg Mint 9 -esem, ami kompatibilis az Ubuntu 10.04 -gyel.
Azonban a 12.04 -est töltsd le, javaslom.
Nehogy úgy járj, mint én mostanában, hogy relative picire partícionáltam, ezért javaslom továbbá, hogy a "/" -nek legalább 6-7 GB-os partíciót szánj, a /home-nak meg igénytől függően legalább 2 GB-ot. Ha egyberakod, értelemszerűen ezek összegét.
-
mzx
senior tag
(Mint utaltam rá az előbb is pár hsz-szel lejjebb) bármelyik konfigra a Lubuntu az egyike azon disztróknak, amely a legkevésbé CPU terhelő, így a leggyorsabban futók közé tartozik (sprinter
) , többek között köszönhetően a relatíve gyenge minőségű grafikát szolgáltató GUI-nak, az LXDE-nek. (Saját tapasztalat. Bár lehet, hogy kicsit finnyás vagyok a grafika élességére, élénkségére, nem tudom, és lehet, hogy esetleg mást nem zavar.)
Nyilván akad még pár gyors disztró (pl. Knoppix), de azok nagy részéhez nemigen tartozik különösebben nagy közösség, beleértve a segítségnyújtási is. A Lubi viszont az Ubuntuval legalább 95%-ban megegyezik, leszámítva a GUI-t.
(A Xubuntu is elvileg gyorsbb az Ubi-nál, de régi gépen lehet jól lemérni, hogy a Xubi alig gyorsabb az Ubinál, ám a Lubi látványosan sebesebb (tele van sebekkel a sprinteléstől
) )
Bocsi, ha nem voltam pontos esetleg, szívesen veszem, ha kijavít valaki.
SZERK.: a maraton de rossz poén volt, módosítottam . ;-)
-
sgx
tag
Udv!
Van egy HP compaq nx9010 tipusu laptopom, ami a linkelt laptoptol annyiban ter el, h a memoria merete 768MB.
A kerdesem az lenne, h melyik az a linux disztribucio, amivel a leheto leggyorsabb lenne ez a laptop.
Elore is koszonom.
-
csixy
addikt
Frissítettem ubi 10.04-ről 12.04.1 LTS-re, majd feltettem a mate desktopot egy öreg acer masinkára.
Van több olyan program amiből több példány fut a gépen , ezeket hogy lehet kifésülni belőle? -
mzx
senior tag
válasz
szoke12 #3470 üzenetére
Pedig látványosan gyorsabb a Lubi, nagyon régi gépeken szinte életmentő. Bár te döntöd el, ez éri-e meg neked, vagy a kevesebb telepítgetés, ha túl sok minden kell...
Mozillára, vagy Chrome-ra milyen letöltéskezelőt ajánlatok? A lényeg, hogy megszakított letöltést folytatni lehessen vele, akár megváltozott (dinamikus) ip esetén is.
-
szoke12
őstag
hogy vannak a fizetős appok? véletlen rányomtam egyre...
ilyenkor mi van? -
alitak
senior tag
Sziasztok,
adott egy Acer Aspire One D270, amire felraktam a 10.04.4-et. A probléma az, hogy nincs wifi, nem is látja, mint zárt driver nélküli eszközt. Ezelőtt a 12.04.1-et tettem fel, ott nem volt semmi gond, csak ugye a unity...
Nem lehet valahogy wifi drivert ráerőszakolni 10.04-re? -
hito
nagyúr
válasz
quailstorm #3473 üzenetére
N900-on és android-ubuntu alatt icedtea6-tal lehetett megoldani a java-t, de az sajnos csak 6-os. 7-es java-hoz meg még nem írtak icedtea csomagot és szerintem nem is nagyon fogják fejleszteni érthetetlen módon.
-
hito
nagyúr
válasz
quailstorm #3471 üzenetére
Nagyon hasznosnak tűnik
Az mit jelent, hogy: "ARMv7 VFP headful oracle JDK7u6-ot tőlem lehet kérni." Földi halandó nem tudja ezt letölteni? Ezt a hsz-t egyébként értsem úgy, hogy megoldható az ARM-es 10-es ubuntura a 7-es java?
-
szoke12
őstag
Már volt fent, de túl leegyszerűsitett, és "csonka". Egyszerűbb az ubi, már jól megszoktam, és tetszik ez a Gnome2 is nagyon. Max maradok a régebbieknél. Illetve ebben még Open Office van, amit jobban szeretek, mint a Libre-t. Nem tudom miért.
És nem akarok rengeteget telepítgetni a Lubira, mire szépen belakom.
Úgyhogy Ubuntu 4 ever! -
-
szoke12
őstag
válasz
quailstorm #3465 üzenetére
mert az újabbakat nem bírja jól a gépecském. Ezek a régiek jól, gyorsan, stabilan futnak.
De feldobok egy Adobe-t is. -
hito
nagyúr
Sziasztok! ARM-es ubuntu 10-re szeretnék java 7-et telepíteni. Megoldható valahogy? icedtea6 van fenn, de az java 6.
-
válasz
quailstorm #3465 üzenetére
ATI VGA miatt.
-
szoke12
őstag
Hát..
Ezen a 10.04-en nem tudok pdf-et nyomtatni....
Ha rákattintok, nem csinál semmit.
Minden mást nyomtat, csak azt nem. Úgyhogy képernyőképből nyomtattam. de ez nem egy kényelmes megoldás.
5let? -
válasz
shinodas #3459 üzenetére
Az alkalmazásokhoz tartozó személyes beállításaid fájljai a saját könyvtáradban találhatóak. Általában vagy közvetlen egy rejtett könyvtárban, vagy a .config alatt. Kifejezetten GNOME és KDE alkalmazások speckó helyen is tárolhatják az infót, de szerintem ebben az esetben nincs erről szó. Szóval keresd meg a könyvtárát, majd egyszerűen töröld le.
(#3461) shinodas: Nautilusban pl. Ctrl+H.
-
shinodas
tag
Üdv!
Szeretném letörölni a codeblocksot, mert eléggé megrottyant (nem igazán tudom miért). Lényeg a lényeg, reinstall után megmaradnak a beálítások, hogyan tudom teljesen letörölni, a beállításaival, mindennel együtt? -
elttiL
senior tag
válasz
lionhearted #3449 üzenetére
Igen pci-os, de nemtűnik úgy hogy zavarná. Most hogy belőttem a pwmconfiggal a cpu ventit, éjszuaka /dolgoztam sajna bajna gyak reggelig/ csak a tv ment róla, + qtorrent cammogott. és gyakorlatilag végigállta a cpu venti az éjszakát. Az ösze vissza ingadozó cpu hőmérsékletes kérdésem re esetleg? nforce4 430 6100igp-vel van a gépben.
-
törölt tag
válasz
quailstorm #3446 üzenetére
Koszi.
-
-
-
Atapi
senior tag
smbcontrol reload-config
btw, levlistán azt írják, hogy default 60másodpercenként egyébként is nézi a samba a konfigfájlt, szóval lehet, hogy nem is lenne szükséged kézi beavatkozásra a konfigmódosításon túlmenően. -
-
alitak
senior tag
Sziasztok,
van arra lehetőség, hogy a samba config-ját úgy újraolvassa a rendszer, hogy közben nem áll le a samba?
-
-
elttiL
senior tag
Megy.
Bent voltak a csatolások még, amikor átdugtam a hdd-ket és ezért görcsölt. /jogosan/. Kivettem a mount-okat, újraindítottam és ment a rendszer, visszacsatoltam és megy minden. Megj.: amiért csináltam, az nem javult meg, de megoldottam. A rendszert lassítja, ha nem az alaplapi sata-ra van kötve a rendszer hdd, hanem egy pci-os sata raid kártyában van? /letöltés, tvnézés a dolga a gépnek/
-
-
törölt tag
Feltettem laptopra a Bunblebee-t az optimus miatt. Ha jol ertelmeztem akkor ez ugyanugy valtogat terheles fuggvenyeben ahogy win alatt a sima nvidia driver. Le tudnam ezt ellenorizni valahogy?
-
törölt tag
Feltettem laptopra a Bunblebee-t az optimus miatt. Ha jol ertelmeztem akkor ez ugyanugy valtogat terheles fuggvenyeb
-
elttiL
senior tag
KIpróbáltam, nem ment. De unmount-olom a másik 2-őt, és ha felálla a rendszer a jó helyén, akkor vissza mount-olom őket, ert mintha azon görcsölt volna indulás helyett /hogy más helyen vannak a dolgok/. középen ubuntu felirat, alatta a pöttyök, esc-re szöbveges képernyő és az sda-n szenvedett.
-
-
BigDarkJoy
aktív tag
válasz
quailstorm #3439 üzenetére
megvan, csak épp most kezdem a dolgot, 1 alkalommal látom a linuxot, nemkellene lecseszni ezért....
-
quailstorm
nagyúr
válasz
BigDarkJoy #3437 üzenetére
Ezt most nem értem. Nem tudod bemásolni ezt a 3 retkes sort a terminálba egyenként? Akkor vegyél iMAC-et....
Transmission torrent kliens igen egyszerű, sokszor túlzottan is, de többnyire elég. -
BigDarkJoy
aktív tag
válasz
quailstorm #3434 üzenetére
igen nvidia driver tökéletes, csak nekem gőzöm sincs a parancssfájlokrol annyi a baj
-
elttiL
senior tag
válasz
BigDarkJoy #3435 üzenetére
qBittorent? utorrenthez hasonló
-
BigDarkJoy
aktív tag
ismételt problémám van..
torentkliens kellene, de nem ami van alapbol Ktorent, hanem másik.
tudtok segiteni benne?
-
quailstorm
nagyúr
válasz
BigDarkJoy #3422 üzenetére
sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-current -
elttiL
senior tag
Éss... Botlott már bele más is olyanba, hogy az ubuntu összevissza jelzi a cpu hőmérsékletet? Belőttem a pwmconfig-gal szépen mindent, de hát 86 ról 94-re 94-ről 76-ra, 56-ra sb. mey a cpu hőm és hát ehhez igazítja a prociventifordulatszámot is, ja és minden langyos 86 foknál. Úgy ugrál a cpu hőm mintha cpu terhelés érték lenne.... de hát nem az.
-
elttiL
senior tag
Üdv!
Gyors kérdésem lenne: át kellene dugnom másik sata aljzatba a rendszer hdd-t. Nyilván meg kell mondanom neki, hogy mol kerese a rendszer hdd-t. sdc lesz sdb helyett. Hogyan tudom megoldani? -
BeeNiTTo
tag
Hogyan adhatok magamnak teljes engedélyt magamnak egy patrición?
van egy 250-es(15gb linux 50gb Film ,stb)-erre gond nélkül tudok tölteni de van egy másik 80 gigás és ott a transmission midnig azt irja hogy engedély megtagadva.. -
BigDarkJoy
aktív tag
válasz
quailstorm #3424 üzenetére
nemtalálja a veboldald ..
nagyon kezdő vagyok linuxal..
-
quailstorm
nagyúr
válasz
3RD party repo, vagy letöltöd honlapról, recovery konzol, és úgy felrakod
-
fradi81
veterán
válasz
helo
milyen vgakari? Ha 9600gt akkor a További illesztőprogramok-ban. -
BigDarkJoy
aktív tag
Sziasztok.
Segitséget szeretnék kérni.
Ma feltelepitettem 1 Kubuntut, és a VGA drivert nemtudom hogytudnám telepiteni hozzá.
-
HXY
addikt
Sziasztok!
Kérlek segítsetek!
A Wifi-n keresztül csatlakozok az internetre.
Az oprendszer Ubuntu 12.04 64 bites.
A Notebook egy Lenovo ThinkPad E325.
Még azminősítést is megkapta. [link]
A Wifi-n keresztül állandóan elmegy az internet.
1-2 percenként.
Felül az óra mellett nem jelzi ki, hogy a kapcsolat megszakadt volna, csak egyszerűen nem jönnek meg az oldalak, a Terminálban a pingre nem jön válasz, ha le akarok tölteni egy programot modjuk a Wine-t, vagy a Catalyst, akkor kb a feléig jut csak el, stb.
Ha bontom a kapcsolatot, és újracsatlakozok, akkor megint jó 1-2 percig.Már próbáltam több routerrel is: D-Link, Cisco, TP-Link
DHCP-n kapom az IP címet.
Próbáltam azt is, hogy letiltom az IPv6-ot, de nem változott semmi.Windows 7 alatt nincs probléma.
lspci -nn | grep 'Network controller'
01:00.0 Network controller [0280]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8188CE 802.11b/g/n WiFi Adapter [10ec:8176] (rev 01) -
válasz
Heimdallr75 #3419 üzenetére
Hm, ez engem is érdekelne.
-
Heimdallr75
őstag
üdv mindenki
kérdés van valami mobilnetes app ubi alá kb mint win nél, ami méri a forgalmat, és sms-t kezel?
-
csixy
addikt
Feltettem egy pentium M-es masinára ezt a nonpae ubuntu 12.04 LTS verziót az alábbi link első hsz-ában lévő linkről:
http://www.wilderssecurity.com/showthread.php?t=323210Feltettem a mate desktopot, magyaritottam, már frissitett is, most a 3.2.0.30.32-es kernelt tette fel.
Minden jó lenne , de az alábbi két thai vagy kinai csecsától nem tudok megszabadulni:
Ez igy természetes vagy meg lehet valahogy változtatni?
A második képen látszik hogy telepitve van a thai nyelvi támogatás, de nincs ott és nem tudom leszedni , hogy lehetne mégis?
Lehet hogy ezt az Input Method Switchert kellene leszedni és megszabadulnék ettől a bugtól? Le szabad ezt szedni?
-
eternam
tag
válasz
#68216320 #3412 üzenetére
Ha PAE kernelt használsz, akkor tökmindegy a ram szempontjából 64 vagy 32 bit, ami a mint esetében nem az alaptelepítés része, az normál 32 bites kernelt használ. Az ubuntu eleve pae kernelt használ 32 biten. Ha a mint mellett döntesz, a pae kernel felrakható a synapticból.
-
törölt tag
Szeretnék végleg áttérni a munkámban Ubuntura. Most gyűjtöm össze, h a szükséges programoknak milyen alternatívái vannak Ubuntun. Valaki megnézné hogy ezen az oldalon valamelyik csomag megfelelő-e ubuntu disztróhoz? Mert sajnos nem jelölnek kimondottan olyat.
Amúgy 10.04 telepítésén gondolkodom a hagyományos felület miatt. Mennyi támogatás van még hozzá, illetve lehet-e 12.04 szintűre felhozni. Unity nem jön be csak a hagyományos gnome.
-
nolika
senior tag
Van egy probook 4330s laptopom.
A benne lévő "blútússzal" szeretnék egerezni.
A párosítás már meg is történik, de amikor lemegy standby-ba és újra kéne csatlakonia, na az nem megy neki. Törölnöm kell a párosítást és újra kell csinálnom. Mi lehet erre a megoldás?Ubuntu 12.04.1 LTS verzió fut.
kösszencs!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- TCL LCD és LED TV-k
- Videó stream letöltése
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 5
- Asztrofotózás
- Milyen alaplapot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung S23 128/8GB / normál állapotban / 12 hónap jótállás
- Fedezd fel a lenyűgöző világot az RTX4060 EAGLE OC segítségével! 0% THM rèszletre is!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE X570S AORUS MASTER alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest