- Megnyugtatta a Netflix a befektetőket, a vámoktól sem tartanak
- Az egész világon terjeszkednek a dollármilliárdos kibercsalók
- Az EU betartatja a szabályokat, mindegy, hogy kik vezetik az óriáscégeket
- Tömeges bevetésre kész az új Huawei AI-chip
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
törölt tag
Ubuntu 12.04.1 LTS kiadásra érdemes frissíteni, ez ugyanolyan frissítés mintha 11.10-ről 12.04-re frissítenék, csak mer kicsit tartok mindig ezektől a frissítgetésektől, én most legalább 5 évig nem is nagyon akarok ugyanis telepítgetni
-
törölt tag
a tegnapi naptól kezdve a szüleim gépére (Asrock S330, dual-core Atomos cucc) felkerül egy Kubuntu. eddig egy Xubuntu 11.10 volt rajta, de az pontosan olyan lassan ment, mint előtte a sima gnome felülettel az ubuntu, vagy még lassabban is, ráadásul nagyon nagyon buta a felület, macerás beállítani dolgokat, nem áll kézre. ehhez képest a Kubuntuban feltettem a kubuntu-low-fat-settings csomagot, kikapcsoltam a compozitioning-ot, és az openGL helyett Xrender-t állítottam be az felület megjelenítésére: az eredmnyegy sokkal gyorsabb és szebb rendszer (12.04), mint ami eddig volt.ez nem egy erős gép, nincs benne sok memória, és nagyon meglepődtem, de a KDE fut legjobban rajta.
egyébként aki Kubuntut használ, annak Kopete/Pidgin helyett tudom ajánlani egy próbára a kde-telepathy csomagot. ár fel kell hozzá venni a telepathy-kde tárolót, mert az abban levő csomag megy csak rendesen (az alap tárolóban levő nem rajzolja ki a panelra tűzött ikont), de egyébként egy viszonylag minimalista és pofás kis üzenetküldő. nagyjából az empathy Qt-s változata.
-
-
St3ven
addikt
Köszi, ezt a menüt nem is néztem, de most találtam benne még egy-két jó dolgot!
Még két gyors kérdésem lenne:
1. Hogyan lehetne beállítani, hogy a minimalizált ablakok neve a tálcán ne legyen halványítva?
Elég sokszor teszek le mindent a tálcára, hogy az asztalhoz hozzáférjek, és nagyon zavaró, hogy alig lehet elolvasni a halványszürke tálcán a halványszürke tálcafeliratokat.2. Az androidos telómmal wifin megosztott ad-hoc hálózatra egyszerűen képtelen fellépni a rendszer, azt írja, hogy "Interfész beállítása" és ennyi, míg a WinXP azonnal fellép, ha észleli.
De haver rendes TP-Link-es wifijére is csak egyszer, a legelején tudott fellépni, utána már nem. -
-
St3ven
addikt
Sziasztok!
Háromnapos Kubuntu felhasználó vagyok, és azt kell hogy mondjam, megfogott a téma!
Nagyon tetszik a rendszer, mindent meg tudok vele csinálni, amit szeretnék (főleg alapdolgokat: netezés, zenehallgatás, képnézegetés, filmnézés, irodai programcsomagok használata).
Mivel nem találtam Google Talk klienst Ubuntura, feltettem - a csomagkezelőn keresztül - a Pidgin nevezetű azonnali üzenetküldő progit. A gondom csak az, hogy a Pidgin mellett a rendszer is emlékeztet felugró értesítés formájában, amikor valaki rám ír - nem lehetne ezt kikapcsolni?
-
törölt tag
válasz
fradi81 #2489 üzenetére
köszi, a második, amit írtál, az eddig is így volt, és most megcsináltam amit a linkelt bejegyzésben írnak, de továbbra sem csinál semmit a TB, nem ugrik fel ablak, hogy mivel nyissa meg a linket.
nem lehet valami olyasmi, hogy nem biztonságosnak ítéli a levelet, és nem enged belőle megnyitni a tartalmakat? a céges gépen a live mail ezt csinálja folyton, de itt ne mtlaálok olyan beállítást, hogy minden levél tartalmát engedje megnyitni... -
törölt tag
nem kifejezett Ubuntu probléma, de kapcsolódik:
a szüleim gépén a Thunderbird egy ideje nem képes megnyitni a levélben érkezett linkeket, kattintásra nem történik semmi, mintha nem találná a böngésző bináriást. Ubuntu 11.04, Xubuntu 11.10 és most Kubuntu 12.04 alatt is ez a helyzet, TB 14.xxx verzióval, és Chrome böngészővel.
van esetleg ötlet, hogy mivel lehetne orvosolni? -
-
törölt tag
Segítsetek kérlek, hogy pontosan mit kell csinálnom hogy a skype autómatikusan induljon a rendszerrel. (LXDE felület az ubuntu 12.04-en)
előre is köszi -
-
válasz
mefistofeles #2479 üzenetére
http://pingvinfo.web4.hu/cikk/ubuntu-segedlet-atheros-ar8151
Ez esetleg segít? Ugyan 10.04, de kéne mennie.
-
Skacok! A merevlemez problémákat megoldottam (formázott új merevlemez) de van egy másik. Az alaplapi hálókártyámat nem is meri fel az Ubuntu! Próbáltam drivert keresni de csak a 10.04-hez találtam (én ugye a 12.04 et szeretném) és azt sem tudom telepíteni
A hálókártya Qualcomm Atheros AR 8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controller -
-
viw
aktív tag
sziasztok,
létezik megoldás (program, parancssor, stb.) arra h a google plus-ba csoportosan tolhassak fel képeket?
chromiumba nem működik a fogd és vidd megoldás, csak a tallózás. ez meg elég lassú. olyasmit keresek,h. kijelölök sok könyvártárat (amiben a képek vannak) és azt feltölti/szinkronozza.
még a picasa idejében volt erre windowsos app, de ugye mára se picasa, se windóz.
köszi, -
mokiber
tag
válasz
fradi81 #2469 üzenetére
és ez?:
Ezen kivul a CPU orajelvaltozasat erdemes meg megnezni. Ezt a rendszer a terheles fuggvenyeben kellene hogy allitsa (ha nem csinalsz semmit le kene hogy vegye 50-60%-ra).
Tehat a felso panelen jobb klikk, Hozzaadas... es itt kivalasztod a "CPU orajelvaltozas figyelot".mi az a felső panel?
-
mokiber
tag
sziasztok,
unbuntu 12.4 ben hol tudom beállítani/kiválasztani a laptop ventilátorának működési módjait?
-
RBJ
addikt
valaki tud ajánlani valami működő java telepítési parancssort vagy tárolót. bibiskedik a java m.
-
Normi™
őstag
Kendked és Hcl!
Jogos volt,más probléma,win7 alatt is csinálta még a letiltott paddal is,így operációs rendszertől független a jelenség!
Köszönöm a segítségetek!
-
fradi81
veterán
Az adobe már csak a google chrome-hoz fogja adni a flasht? A többi böngészőbe úgy kell beleheggeszteni vagy hogy lesz ez pontosan? Volt valami ilyesmi hír.
-
-
gyulank
addikt
Most már el sem indul. Nem jut el a bejelentkezésig, kiír egy csomó mindent, hogy kész, meg oké, és megakad a Battery ellenőrzésénél, pedig asztali gép. Nem nagyon van szabad hely azt tudom. De nem is nagyon telepítettem semmit, és fogalmam sincs, hogy távolítsak el bármit, ha belépni sem tudok. Saját fájl egy darab sincs, szóval olyat nem tudok törölni.
-
-
barnam_
nagyúr
Unetbootin-al raktam egy live iso-t (12.04) egy 2GB-s MicroSD kártyára, usb adapterrel bootol is. De arra hogy tudnám rávenni, hogy a beállításaimat elmentse? Nem akarom telepíteni, mert ez céges laptop, de alkalmanként használnám az Ubuntu-t is.
-
RBJ
addikt
Csókolom. Lenne apró gondom. nem jelentős.
Másnak nem szokott a qbittorent alaphelyzetbe állítódni? gondolok olyanra, hogy magyar a volt állítva, az útvonal, titkosítás minden saját szájíz szerint és egyszer csak fogja magát gyári állapotba áll.
pedig nem történik frissítés, sőt a tárolókban még a szoftver forrásnál is ki van véve a pipa. -
-
gyulank
addikt
Power Management van, bár, ha terminálba beírom, bejön az is, de szerintem ugyanaz. Be van állítva, hiába. A gconfban is ott van, hogy a power off az shutdown, de ha megnyomom a gombot, nem történik semmi. Lehet, hogy bezavarnak amiket eddig telepítettem? Hogy kell törölni őket?
-
válasz
gyulank #2447 üzenetére
Nem sudo-val kell futtatni, nem kell hozzá root jog.
De jó, megnéztem. A Zorin OS 5 az Ubuntu 11.04-re épül, vagyis GNOME 2. Tehát nem a dconf Editor segítségével kell beállítani a kérdéses dolgokat.gnome-power-preferences
Az általános fül alatt lehet a bekapcs és felfüggesztés gombokat állítani.
Valamint
Alt+F2 -> gconf-editor
apps -> gnome-power-manager -> buttons -> power
alatt lehet az értékeket átírni. -
válasz
gyulank #2443 üzenetére
Az indítóparancs az dconf-editor, az alkalmazás neve pedig dconf Editor, amire rá kell kattintani. A dconf-tools nevű csomagban van, azt kell telepíteni hozzá.
(#2445) rybank: Egy ötszázat minimum, de ha nem sajnálod, akkor ezer is mehet. Attól függ, hogy mennyire takarítasz, ha sok kernel van telepítve, akkor több hely kell. Persze alapesetben száz MiB is elég lehet ha nagyon beakarod osztani.
-
rybank
senior tag
Hány Mb-ot adjak a /boot-nak?
-
-
-
Normi™
őstag
Egy haverom írta azt a hsz.-t,de láttam én is azt a furcsa dolgot,szóval a lényeg,hogy az kurzor mozog miközben a padhoz illetve később az egérhez hozzá sem nyúl senki,elindul a kurzor az egyik sarokba meg ilyesmi.A másik témát nem tudom pontosan,valamiért nem akar elindulni a telepítő pendriveról és azt a hibakódot írja ki amit beírtunk.
-
Normi™
őstag
Erre esetleg valaki?
-
Agyasima
őstag
Ubuntu 12.04 alatt rá tudom venni valahogy a rendszert arra, hogy a görgő pörgetésére gyorsabban reagáljon a rendszer? Mármint, hogy egy görgetésre többet görgessen. Alapból meglehetősen lassú, az egér beállíátai közt meg nem találtam ilyet. (Tök kezdő vagyok, szóval nem baj, ha szájbarágós.)
-
-
rybank
senior tag
válasz
lionhearted #2422 üzenetére
Namost. A kernel ami nem ugyan az. itt 2.6.38 vagy ilyesmi, a trim épp megy rajta.
Ubuntu: fglrx-el még lassabb volt nem gyorsabb.
A cpu melegedett és nem vicc. amd v140 egy mag, 2 giga ram, 64 kingston ssd. -
gyulank
addikt
De a Zorin OS Ubuntu alapú nem? Olyan, és azok a beállítási lehetőségek is. A legújabb Ubuntuban azt lehet csinálni, és beállítani, amit a legújabb Zorinban, de az nekem kevés, ezért tettem fel az 5-öst, ami olyan, mint az utolsó előtti Ubuntu, ha jól tudom. Vagyis konkrétan, már feltelepítettem ezek közül mindet, és ezt tapasztaltam.
-
-
válasz
lionhearted #2429 üzenetére
Mármint miből?
GNOME 3 esetében már leírtam, hogy hol kell beállítani a kérdéses dolgokat. GNOME 2, KDE, LXDE, Xfce esetében viszont máshogyan lehet, ennyi. Ezt talán mindenki megérti, még a windowsosok is. Attól, hogy mindenki Linuxnak hív minden disztrót, attól még azok nem egyformák, sőt, egyesek kifejezetten különbözőek is lehetnek. -
-
-
gyulank
addikt
Biosban nem kell semmit, mert Win alatt mind működik, csak Linux alatt ha megnyomom pl. a Power gombot, a billentyűzeten, egy menü jön elő, ahol még ki kell választanom, hogy mit akarok. De én azt akarom, amit megnyomtam, úgy, hogy ne kelljen semmi másra nyomkodni, kattogni. Hozzáadtam a Keyboard Shortcuts-ban, több-féle képpen is, de egyik parancs sem csinált semmit. Még ami terminálba működött, mondjuk az is csak sudo-val, és jelszóval, ha azt írtam be, akkor is hiába nyomtam a gombot.
-
gyulank
addikt
Zorin OS 5. Már telepítettem a dconf-ot, a gdm-controlt, de egyikkel sem értem el semmit. Gondolom, akkor ezek feleslegesek is. Hogy kell törölni? Mert nem sok helyem van. Már hatvan valahány mega híján 9 gigát foglal a Linux magában.
-
-
válasz
gyulank #2421 üzenetére
Most nem tudom, hogy milyen rendszerre kérdezed, de Ubuntunál:
dconf Editor
org -> gnome -> settings-daemon -> plugins -> power
Itt a button-power értékét állítsd át shutdownra, a button-sleep értékét pedig hagyd hibernate-n.
Az ébresztésért nem az Ubuntu felel, azt nem tudod itt szabályozni. -
-
gyulank
addikt
Hogy lehet beállítani, hogy a billentyűzeten, ha megnyomom a Power gombot, akkor kikapcsoljon a gép, és ha a Sleepet nyomom meg, akkor hibernálja, és a Wake up felébressze?
-
-
rybank
senior tag
Lehetséges, hogy véget ért a pályafutásom az Ubuntu-val. Csak a Lubuntu futott szépen. A többi lassú volt, melegedett. Keresgéltem, keresgéltem, és egy upto date Pclinuxos fullos KDE-vel olyan hőfokon és sebeséggel megy, mint az LXDE ubuntu környezetben. Hip hip hurrá
-
Normi™
őstag
Sziasztok!olyan problémánk merült fel,hogy a 12.04 ubuntu alatt dell d410 notin.a kurzor önálló életre kell,csak a kék trackp.lehet ,de azzal is nagy nehezen előhozni...próbáltam rárakni egeret,de sajnos azzal is ugyan az a probléma.Próbáltam ubuntu fórumra is írni,de csak 1 válasz volt:10.04 es verzió a hozzávaló.Mivel hogy nincs cd rom a gépben,eddig pendriveról telepítettem,most feltettem rá a 10.04.beállítotam hogy usb.-ról bootoljon és ez a hiba üzenet:no such devices *****************grub rescue......és ennyi
-
libit
tag
sziasztok! pls segitene valaki: gep indulasakor egy program /konkretan BOINC/ csak a hatterben induljon, ne jelenjen meg a kepernyon. jelenleg az indulo programok kozott van es "sajnos" a kepernyon indul
-
De nem az, hanem GNOME 2 fork. Az Ubuntus Light témák pedig csak az alaptárolóból is telepíthető GTK3-as tartalék felületes GNOME panelhez tartalmaznak beállításokat.
Amúgy ha nem támogatják a MATE-t, akkor miért gondoskodnának a vele való kompatibilitásról témaügyileg? Ez így valahogy nem lenne túl logikus. -
eternam
tag
-
Mtbsrác
senior tag
Feltelepítettem a MATE panelt (12.04 LTS-re) és egy kis bibim van vele.
Ha szint vagy témát akarok módosítani akkor ahol van írás és van grafika
annak a szine témája változik de ahol nincs semmi ott marad az alap fehéres
árnyalatu szinü KÉP:Az gondolom nembaj hogy Virtualbox-al tolatom a cuccot.
Ez és a steames probláma(wine-al) megoldódik máris rakom fel az ubit. -
válasz
mefistofeles #2407 üzenetére
Milyen elérési utat kellene beütnöd?
Ha felismeri a pendrive-ot, akkor egy df -h -ból, vagy egy mount parancsból megtudod, hova csatolódott a pendrive.
Miközben gépeled az elérési utat, a TAB gombbal szépen kiegészíti, amit írsz (parancsokat is ki tud). Tehát ha /media/izé, akkor a /me után egy TAB, és beírta, hogy /media...
De egy sudo apt-get install mc és mc után meg lesz filekezelőd a terminálban.
-
Hát skacok én nem akarom feladni de egyszerűen sehogy sem boldogulok az Ubuntuval. Volt ugye, hogy nem látta a merevlemezemet (itt már hajlandó lennék kompromisszumokra) most live módban cd-ről futtatom de most meg nem látja a hálókártyát!
Megpróbáltam keresni de csak egy 10.04 es verziót találtam (én ugye a 12.04 et telepíteném). Azt felpakoltam pendrive-ra aztán be a gépbe. Felmásoltam egy neki létrehozott könyvtárba de már megnyitni sem tudom. A terminálba egyszerűen nem tudok egy jó elérési utat beütni. Eddig nem tartottam magam hülyegyereknek az őskorban a Dos is jól ment de ez katasztrófa!
-
-
rybank
senior tag
Szervusztok. Egy régi gépre szeretnék Lubuntut telepíteni. Van egy 8 GB-os ősrégi, és egy USB-s 250 GB-os HDD. Usb-ről nem bootol a gép. Telepítés során, mely csatolási pontokat rakhatom az USB-a hdd-re? Amit csak lehet oda szeretném, hogy gyors legyen a gép.
-
eternam
tag
Ezt miért írja mindig ha telepítek valamit? Meg tudjátok mondani?
W: Nem található a(z) dpkg --assert-multi-arch, a várakozás után sem - dpkgGo (10: Nincs gyerek folyamat)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Dragon Age: Origins
- Bemutatkozott és meg is jelent a The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered
- Tőzsde és gazdaság
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3558 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest