Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
j0k3r!
senior tag
válasz julius666 #298 üzenetére
Ezt már én is kérdeztem tőle, de csak egy lózungot kaptam válaszul a fősodratú médiáról (mint ahogy a többiek is gyakran ezt kapják). Több ilyen alakkal találkoztam már különböző platformokon, kettősbeszélőnek hívom őket.
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
julius666
addikt
válasz Domináns Hím #296 üzenetére
Geopolitikai flamebaitelés helyett arról írj inkább, hogy a mainstreammel szembemenő háttértudásoddal felvértezve te amúgy mibe dobálod a zsozsót. Fektetsz-e kínai részvényekbe, vagy úgy bármibe ez alapján és kb. milyen súllyal a befektetési portfóliódon belül. (BP ingatlanbirodalmadat ismerjük már, de az ehhez nem releváns, ahhoz nem kell energetikai meg geopolitikai szagértőnek lenni).
-
julius666
addikt
Pont erről írtam már (talán még a megtakarítós topicba), hogy 2007-2008-ban a kisebb bankcsődök csak a móka legelejét jelentették.
Persze az mélyebb történet volt a subprime kavarás miatt. Most ilyenről egyelőre nem tudunk, sőt, ha lesz is valami hasonló az vélhetőleg most nem ingatlan jelzáloghitel vonalról fog jönni.
De azért még kis adalék ehhez, az első fecskék mennyire csak sejtetik a problémák mélységét:
Forrás: [link]
(Itt a 2023-as adatok még csak külön lekérdezhetők mivel nem befejezett év)Jelenleg ismét risk off van btw: [link]
-
Domináns Hím
kezdő
"Már egy ideje egyértelmű, hogy kínai központtal egy új ellenpólus kezd kialakulni szemben a nyugati világgal. USD szerepének csökkenése ennek természetes következménye."
Ezt nagyon sokan nem tudják, mert a kedvenc médiumaikban 99 százalékban ennek az ellenkezőjéről olvasnak, pedig tavaly felgyorsult a Nyugat gazdasági térvesztése (elég, ha a Kínához soroló arab országokra, vagy az óriási növekedés előtt álló India távolodására gondolunk).
"Megkérdezem akkor tőled is, amit a hasonló érvelésű emberektől szoktam:"
Értem, hogy erre az összefüggésre kondicionált a média, de a gazdasági tényekkel történő érvelés nem politikai szimpátiaverseny. Arra reagálj, amit írtam: talán nem igaz, hogy Kínán keresztül, jelentős felárral jött az orosz LNG Európába?
"Mondjuk ez perpill nem annyira menő."
Pozsár önmagában is elég menő, de nem is ez a lényeg: hasonló pozikba csak nagyon értelmes, jól képzett emberek kerülnek, ehhez képest a gazdaság alapvető összefüggéseit sem ismerő emberek hülyézik le őket rendszeresen.
Az oroszok taglalásába nem megyek bele (a politika offtopic), de semmiféle radikális életszínvonal csökkenés nem volt náluk. Azok a szánalmas vágyvezérelt hülyeségek pedig főleg nem történtek meg, amiről a Telexhez hasonlók a háború kezdetén deliráltak.
Megint rosszul "emlékszel", hiszen egy konkrét dátumról van szó, amit az Energiahivatal is többször megerősített, persze ez soha nem zavarta össze azokat a zseniket, akik az Energiahivatalnál is sokkal jobban tudják értelmezni a vonatkozó joganyagokat.
[ Szerkesztve ]
Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)
-
Stanlee
őstag
Nem valasz a kerdesedre, de mennyire meghatarozo az adozasi szempont, hogy az ember egy adott eszkozosztalyt hogyan vasarol.
Nem Mo-n elek, igy pl. soha nem vennek kripto ETF-et, mert ha abbol kilepek, siman be kell fizetnem a nyereseg utani adot.
Ha tartom 1 evig a wallet-ben vagy a tozsden ahol vettem, 0% adot kell fizetnem a nyereseg utan.
Pl. ugyanez igaz minden mas "spekulacios" cellal megvett fizikai cuccra is. Talalok a bolhapiacon 10 euroert egy Rembrandt-ot, tartom egy evig, eladom, nem kell a nyereseg utan adozni.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Sisco2
tag
Írtad korábban hogy tartasz ETH/BTC ETN -t, ezekre milyen adózás vonatkozik ha TBSZ -en van? Nézegettem a VanEck -et meg a CoinShares -t ezek No UCITS compliance, viszont DE ill. GB ISIN -el kezdődnek.
VanEck Bitcoin ETN ISIN DE000A28M8D0
CoinShares Physical Bitcoin ISIN GB00BLD4ZL17 -
nort_on
senior tag
válasz Kukipapa_rr #292 üzenetére
Total MC. Van még total 2 (w/o BTC) és 3 (w/o BTC+ETH).
Ez egy jó videó a témában. BTC.D
21XH teljesen jó.[ Szerkesztve ]
-
Kukipapa_rr
tag
Jelenleg a HODL (21XH) 80%-ban BTC-t és ETH-t tart, így ez teljesül, és így pont egy esetleges ALT száguldásból fog némileg kimaradni, de én leszarom. Csináltam kézzel a divezifikációt korábban, foglalkozni kell vele és inkább csak buktam rajta. Ebben így hosszútávra merem hagyni, kezelgetés nélkül, és legalább az adózással sem lesz gond (TBSZ) + biztonsággal sem nekem kell foglalkoznom.
A Total1 nem tudom, mi, hiába kerestem rá.
-
Ixion77
Topikgazda
Én is pont ezen gondolkodtam pénteken. Konkrétan BNK ETF vételén. De a haverom - aki jóval kevesebbet tud a gazdaságról, viszont a spekulációi sokkal jobban bejönnek mint az enyémek - azt mondta, hogy szerinte ez az előadás még csak most kezdődik. Aztán egy videóban összetalálkoztam ezzel az charttal:
Vajon melyik részén tartunk jelenleg a válságnak?
Nyilván nem fog ugyanaz történni mint 2008-ban, de azért látszik, hogy az első bankcsődök után még nagyon sokáig tartott mire az egész ügy teljesen kifejlődött.
Érdemes megfigyelni azt is, hogy a FED kamatvágások mennyire nem értek semmit amikor a válság már kialakulóban volt, illetve hogy a részvényárfolyamok nem attól függtek elsősorban, hanem a munkanélküliségtől (sárga vonal).
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
attiati
veterán
próbálom értelmezni, szerintem két esetben nőhet az állomány a jelenlegi helyzetben:
1. valóban likviditási bajba kerül egy intézmény és a fed-től kér kölcsön átmenetileg , mert mástól nem kapna
2. másik banktól is kapna forrást, de túl drágán, ezért inkább bemegy a fedhezKét teljesen külön szituáció a kettő és sajnos nem látni ezt egyetlen chartból.
Az 1. esetben nő a félig csődben levő bankok össz mérlege.
A 2. esetben viszont csak nem működik a bankrendszer.
Vagy a kettő keveréke.Ugye óriási hozamcsapkodás volt az elmúlt napokban. Nehéz volt árazni is.
Egy átlagos szürke hétköznapon ülsz a treasuryben és rádír chaten egy másik bank, hogy kéne 10 yard, mennyi lesz? Adsz neki 10-20bp spread ajánlatot.
Oké, jó lesz, menjen.Most meg az lehet, hogy fekete listákat hoztak létre, kinek adhatsz, kinek nem.
Ha nagyon ki van feszítve a lividitásod, akkor inkább nem adsz senkinek.
Vagy ha úszol a lóvéban, de mindenki más meg bajban van, akkor eljött a te időd, lehet keresni pár 10bp extrát.Szerintem ez a chart egyelőre annyit mutat, hogy megnőtt az egymással szembeni bizalmatlanság a bankrendszerben.
A FED és a pénzügyminisztérium elvonult egy hétvégére, majd előálltak és láthatóan nem pánikoltak. Láttunk 2020-ban pánikreakciókat a fed-től. Láttuk milyen az, amikor baj van.
Szóval három lehetőség van jelenleg:a) baj van, de nem pánikolhatnak, mert az indítaná be a pánikot
b) a videó is arra próbál célozni, hogy a fed nem tudja, de már baj van
c) nincs baj, csak egyedi esetek. SV hazárdírozott. Credit Suisse nem ma kezdte a mélyrepülést. Végigfutnak a hullámok a bankrendszeren és elcsillapodik. Láttuk a legnagyobb hullámot. A jegybankok tudják tompítani a többit.[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
Nem tudom mi lesz, de egy európai bank szektor longra gondoltam minimális összegben. Igazából még mindig nem látom, hogy SVB csőd miért lenne ennyire negatív hatással az itteni bank szektorra. Sokkal szigorúbb szabályozás alá esnek, tudtommal nem kell aggódni duration gap miatt, se más rendszer szintű kockázat nincs. Hold podcastben is túl reagálásnak gondolják az elmúlt napok piaci mozgását, de a jövőt nyilván ők sem látják. Credit Suisse egy elég egyedi eset, így azt nem keverném ide.
What is your ikigai?
-
j0k3r!
senior tag
Time is running out for small banks and their depositors as officials admit, "No Bailouts for You".
(Brent Johnson is azok közé tartozik, akit érdemes meghallgatni)some men just wanna watch the world burn...
-
Ixion77
Topikgazda
Arra, hogy ezzel a bankok már 152 milliárdot kölcsönöztek, míg az új konstrukcióval "csak" 12-t. Tehát láthatóan ez a népszerűbb.
Ez a sok új likviditás elméletileg bullish a részvénypiacnak. Különösen a technek és kriptóknak. A héten látványos volt a felülteljesítés, érdemes megnézni a QQQ/SPY hányadost. Szinte parabola, ami nem szokott tartós lenni.
Másrészt viszont végre kirázódott pénteken egy rahedli put a rendszerből, és kezdődik a buyback blackout időszak is.
Összességében gőzőm sincs, hogy mire számítsak jövő hét elejére. Ki mit tippel?"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
aAron_
őstag
válasz PredatorZoli #283 üzenetére
"hitelek egyébként egész drágák" Emiatt meg is lepődtem, hogy ennyire népszerű, úgy tűnik tényleg kell a likviditás.
#284Ixion77: Úgy látom, hogy ebben a cikkben is csak a BTFP-re van hivatkozás. Mire gondoltál pontosan?
What is your ikigai?
-
Ixion77
Topikgazda
válasz PredatorZoli #283 üzenetére
Legfőképpen pedig van helyette más, kedvezőbb lehetőség:
The Fed's discount window is lending to banks at 2008 levelsSteven Van Metre el is magyarázza. Ő banki ügyekben nagyon otthon van. (Nekem néha inkább az a gond, hogy én meg messze nem annyira hogy értsem )
-
PredatorZoli
senior tag
Nem veszik vissza, csak a fedezeti értéket névértéken állapítják meg, ha hitelt kérnek rájuk a bankok. Ezek a hitelek egyébként egész drágák (közel 5% kamat), ezért csak végszükség esetén fognak vele élni, inkább csak az volt a funkciója, hogy megnyugtassa a piacot.
[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
Ha névértéken visszaveszik a bankoktól a kötvényeket akkor emelhetik a végtelenségig...
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
nort_on
senior tag
Core CPI nem olyan mértékben csökken, mint kéne, én is legalább 2*25bps-t mondanék. Aztán meglátjuk mikor törik meg a rendszer.
-
nort_on
senior tag
válasz Kukipapa_rr #275 üzenetére
Azért arra érdemes figyelni, hogy az utóbbi kb fél évben a BTC verte a market cap-et, illetve jó eséllyel fogja is még egy ideig a BTC.D (Bitcoin dominancia) növekedése miatt. A normál BTC.D viszont becsapós (jelenleg 46 körül van), mivel a Total1 tartalmazza a stable coin-okat is, és azok nélkül a dominancia már jó ideje más csatornában mozog (50 a korrigált érték). Szóval az ALT-okat érdemes inkább hanyagolni még, BTC only mode.
[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
válasz Oppenheimer #257 üzenetére
Ez melyik app? Investing.com-ot használom, ott nem látok olyat, ahol az egyes termékekben lévő teljes összegeket mutatná.
-
j0k3r!
senior tag
Ötleteljünk egy kicsit. Tegyük fel, hogy biztosra tudjuk, hogy a jövő heti 25 bázispontos emelés lesz az utolsó FED kamatemelés a jelenlegi szigorítási ciklusban, és a mostani szintekről érdemben már nem nagyon fognak felfele menni a kötvény hozamok. Ki mit venne kb. 1-2 éves távra? Nekem a TLT jutott az eszembe (long irány).
-
Kukipapa_rr
tag
Ha már szóba került, gondoltam, megosztom, hogy az (emlékeim szerint) általad említett HODL miatt vagyok én is pluszban, az kb. +35%-n áll, viszont csak kb. vagyon 5%-a áll benne. Az IUSQ-ba mindig beleveszek, amikor esik, így vagyok olyan -1%-n, a HODL húz fel pozitívra.
Nekem nagyon megtetszett, hogy dinamikus, követi a global market cap-et, így valamennyire automatikusan diverzifikál, ezúton is köszönöm a tippet.
-
nort_on
senior tag
Mínuszos? Az azért csúnya lenne. Bár igaz, hogy volt már olyan...
21-ben áprilisban kezdtem DCA-azni, nyáron vettem többet 28k-n, valamennyit realizáltam év végén ATH után, de inkább csak mozi+tanulás volt. 22 H1-ben nem vettem semmit, augusztusban 20k-n egy nagyobb adagot, de a legnagyobb részét FTX csőd után 16.5k-n. wMA200 volt a cél, de wMA300-on nem lehetett nem all-in menni. Olyan 18k körüli átlagom van. Alapvetően hodli stratégia VanEck ETF-ek (előtte FTX-en voltam 4 account-tal a 8% kamat miatt, mázli volt, hogy ki tudtunk jönni a haverokkal), de fogok realizálni, tanulva a 21-es ATH-ból. A fomo és a mohóság nagyon el tudja vinni az embert, főleg, ha mindenhonnan a 100k ömlik.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
A lakosság hiteleinek felénél az állam és a bankok fizetik ki a magas kamatokat
[link]Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Stanlee
őstag
válasz PredatorZoli #266 üzenetére
ez a het eleg megterhelo volt a napi 1-2k euro veszteseggel, es ez sajnos befektetesi szamlankent. Most baratnom jol jart, hogy lusta volt, es mar jo ideje nem vette semmit, most nagyon nem tudjuk, hogy mikor kezdjen el vasarolgatni, de MSCI World lesz belole
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
nort_on
senior tag
válasz pictigjis #253 üzenetére
Nem gondolom, hogy hosszútávon marad ez a negatív/semleges korreláció az SPX/NDX-el, ez inkább egyedi eset, mint tartós trend. Másrészt örülök neki, mivel novemberben, leginkább az FTX csőd/pánik miatt pont fordítva volt. Ott csináltam egy VWCE>BTC+ETH swap-ot (kénytelen voltam dobni a részvényt, mert pont nem jött be az a pénz, amire számítottam...), a januári + a mostani run miatt így most +70%-kal több VWCE-t tudnék visszavenni. Ez persze full kaszinó, de egy részét valószínűleg realizálom.
Oppenheimer Stanlee kriptó nagyot ment, csak az a fránya volatilitás ne lenne, elég nehéz elviselni, weekly PnL nálam is jó, 60k.
[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
Kis gonoszkodás. A másik téma már ki is halt
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Ringman
nagyúr
úgy nézem gyorsan változnak a dolgok, azóta történt:
BlackRock says not participating in any Credit Suisse takeover plan
"BlackRock is not participating in any plans to acquire all or any part of Credit Suisse, and has no interest in doing so," the spokesperson said.
The Financial Times reported earlier that BlackRock was working on a rival bid for Credit Suisse aiming to counter a plan for UBS AG (UBSG.S) to acquire the struggling bank.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
BlackRock assembles rival Credit Suisse takeover bid
---
ez a pozsár egyébként az, aki szerint lábonlőtte magát a szankciókkal a nyugat (gondolom ő sok zárolt vagyonú oligarcha pénzét menedzseli)Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #255 üzenetére
ja, ilyen szempontbol semmit
szerintem ez még hosszabb távon releváns csak
pl. törtenelmileg (mondjuk 500, 1000 év alatt mennyi változás) -
Stanlee
őstag
Kb. $7k open order-em van 5 kriptora, azt hittem, hogy a hetfo-kedd az betesz a piacnak es a sima papirokat kovetve a kripto piac is lentebb fog menni. Nem jott ossze
Az utobbi idoben sokszor lehetett olvasni, hogy a kripto kez a kezben megy a tozsdekkel, aztan eleg egy bankcsod es - valoszinuleg - a kisbefektetok elkezdenek a kripto iranyaba elmozdulni, mert ugy gondoljak, hogy a penzuk ott nagyobb biztonsagban van.
Egyik szemem sir, masik nevet, mert a protfolionak a kripto resze szepen ment, mig a reszvenyek nagyon rosszul teljesitettek az elmult idoszakban.
-
PredatorZoli
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
-
pictigjis
senior tag
nem tudom, hogy ez amugy mennyire jo dolog. valoban nagyon erdekes, hogy a kripto lett a menekulout, de ahogy ezt valakik elkezdtek csinalni, ugyanugy a visszafele iranyba is barmikor lehet egy ugyanilyen fordulat. ezt a piacot mar vegkepp nem a lambora vagyo kisbefektetok mozgatjak
-
Ixion77
Topikgazda
Köszi! Akkor az a 30 év inkább 60-70 év volt. Akkoriban volt 39%, mostanában pedig 24%.
Tetszik a forrás, hasznosnak tűnik, fel is vettem az összefoglalóba.
#248 j0k3r!: A hanyatlás egy lassú folyamat, valószínűleg nem fog maholnap a dollár domináns szerepe megszűnni. Kamatdöntéskor sem ez lesz az elsődleges tényező, ezért ahogy #245 aAron_ is mondta, befektetési stratégia szempontjából ez lényegtelen. Hacsak nem omlik össze hirtelen a FIAT rendszer, de akkor meg szerintem nem a yuan, euró vagy a CBCD lesz a menekülési útvonal, hanem a nemesfémek.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Mondjuk azt, hogy pont jókor* durrant be a globalizáció, pont jókor* lett a világ nyakig öntve emiatt dollárral. Nem csak Amerikában, hanem offshore (eurodollár - sokkal több dollár, mint onshore) a világ többi részén is. Nagyon mélyen ott van mindenhol a dollár, akár akarjuk, akár nem. Rengeteg a dollár hitel, amit bizony dollárban kell visszafizetni majd a jövőben. Tovább fent fog maradni a dollár hegemónia szerintem, mint azt gondolnánk.
* vagy éppen jól kitalálva, tanulva a múlt eseményeiből tudatosan
[link] 13:51-nél látszik az ábrán, hogy amikor már régóta hanyatlik egy birodalom, akkor is általában csak a legeslegvégén veszti el a reserve currency státuszt.
[ Szerkesztve ]
-
Sub-S
senior tag
-
Ixion77
Topikgazda
"vonzó maradjon a dollár a kihivoval szemben"
Pár hete láttam egy interjú videót ezzel kapcsolatban. A pontos adatokra már nem emlékszem, de a lényeg az hogy míg 30 (?) éve az USA részaránya a világ GDP-jében 40% (?) körüli volt, mára ~20%-ra (?) esett. A szerződésekben viszont ennél sokkal nagyobb a dollár részaránya a mai napig. Ez az egyenlőtlenség előbb-utóbb feloldódik. Az USA próbálja ezt az időt kitolni, mivel nekik ez jelentős hátszelet jelent, más országok (pl. BRICS) meg ennek ellenkezőjében érdekeltek.
A magasabb kamatokkal ugyan lehet egy kicsit szimpatikusabbá tenni a dollárt, viszont ezért lassabb fejlődéssel fizetnének, ami nem hiszem hogy hosszabb távon megérné nekik."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
aAron_
őstag
Tehát befektetői szempontból vizsgálod a kérdést? Akkor szerintem annyira rövid az időhorizont, hogy nem érdemes ezzel foglalkozni; más folyamatok jóval meghatározóbbak lesznek. Csak a szokásos közhely mondható el: diverzifikáció, diverzifikáció, diverzifikáció.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
BlackV
őstag
"de nem igazán tudom ezzel mit lehetne kezdeni. Már egy ideje egyértelmű, hogy kínai központtal egy új ellenpólus kezd kialakulni szemben a nyugati világgal. USD szerepének csökkenése ennek természetes következménye."
- Amit kezdeni lehet vele az az amit írtam, hogy lesz e dollár konkurencia ( nem birodalom bukás), és ebben a versenyben tartósan magasabb kamatok maradnak, hogy vonzó maradjon a dollár a kihivoval szemben. Csupán ebből az aspektusbol vizsgálom most.
- A Kína elleni harc már régóta nem titok ez igaz, de eddig ez globalizált világban zajlott, az tök más, most pedig úgy néz ki két nagy blokkra szakad, amelyben az ellenfél sem lesz tétlen. Ha pl. csinálnak egy ritkafoldfem/arany alapú cbdc-t, amit a világ másik fele el is fogad, akkor az bizony konkurencia lehet. -
veterán
válasz Domináns Hím #234 üzenetére
Managing Director, Investment Strategy and Research, Credit Suisse
Mondjuk ez perpill nem annyira menő. De ilyenkor egy volt T-s osztályvezető jut eszembe (most már vezig helyettes egy másik telconál), aki rohadt jól tudta pozícionáli magát úgy, hogy sem ő, sem a csapata soha az életben nem csinált semmit. Mármint nem szerintem, hanem mindenki szerint. Látszat, és láttatás ugye.Az oroszokkal kapcsolatban akartam már korábban válaszolni, de inkább töröltem. Írta a a kolléga is, hogy a rubel gyakorlatilag nem konvertibilis, az ország átállt önellásátra már sok-sok éve élelmiszerből. És hja, Észak-Korea is elvan autarkiaként, az Oroszokkal meg üzletel a második-harmadik világ, amíg vastag diszkonton jut az ásványkincseihez. Nyilván nem fog belerokkanni ebbe, de az állampolgároknak drasztikusan csökken az életszínvonala, ezt remélem te sem vitatod.
-
Stanlee
őstag
Errol mindig az jut eszembe, amikor a 2. orbanc kormany megvalasztasa utan Kosa valamit bofogtt az euro arfolyamrol es bazinagy mozgasok voltak, decemberben olyan folyosoi pletykak terjengtek a helyi erosen fideszes onkormanyzatnal, hogy minden 10 m folotti megtakaritast allamositanak. Anyukam is bedolt ennek, es minden penzet atrakatta velem euroba. Utana nem torten semmi, kellett a penz, es valami nagyon nagy veszteseggel visszavaltottam (tobb szaz ezer Ft). De legalabb addig is nyugodt volt, hogy nem veszik el a penzet. Szoval nekem ennyit ernek ezek a belsos infok azota: egy nagy semmit.
-
Hi!King
őstag
válasz julius666 #238 üzenetére
Egyébként az ilyeneket azért bírom, mert ilyenkor szokott az lenni, hogy mikor hónapok múlva sem lesz semmi hír arról, amit határozottan belterjes infóként állít, akkor már nem is lesz az illető a fórumon, szépen eltűnik. Egy másik fórumon 2021-ben egy hasonló arc valami nagy építőipari vállalat menedzsmentjében volt, és állítása szerint, amit bennfentes infóra alapozott, 3 hónapon belül teljesen összeomlik az építőipar, majd rajta keresztül az egész gazdaság. 3 hónap múlva már nem is volt accountja a fórumon.
-
j0k3r!
senior tag
Megkérdezem akkor tőled is, amit a hasonló érvelésű emberektől szoktam:
- a teljes vagyonod hány százaléka van jüanban, vagy kínai részvényekben?
- a teljes vagyonod hány százaléka van rubelben, vagy orosz részvényekben?És nem, az orosz meg kínai airbnb turista az nem számít
-
julius666
addikt
A másik topicban írtam már róla, most éppen egy kínai olajipari óriásvállalat régiós piacra lépését készítjük elő, rövidesen a mainstream médiában is olvashattok róla (egy magyar barátom lesz a régiós vezére).
Remélem NDA-ban benne van kivételként, hogy processzortuningoló fórumokon szabad menőzni vele névtelen rajzolt avataroknak. -
bandus
veterán
szerintem Parci van emogott a nick mogott, igy kenyszeritve ra a mezei usert a premium elofizetesre remelem innen is bannolja valaki hamarosan es mehet vissza a zart csoportjaiba a premium barataihoz
szepen lefordultunk igy nap vegere, nem neztem meg meg mi rontotta igy el a hangulatot
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
j0k3r!
senior tag
Tudom mit állít Pozsár, régóta ugyanazt írja. Nem mondtam, hogy nem lesz valamikor igaza, csak azt, hogy tudni kell a mögöttes motivációját/elfogultságát. A fontosabb kérdés, hogy mikor lesz igaza? 5 év, 10 év, 20 év, 50 év múlva? Nem olyan könnyen adják fel sem az unipoláris világrendet, sem a reserve currency státuszt. Általában vér az ára a változásnak, ha a történelmet nézed. Én most 34 éves vagyok, jelenleg azt gondolom, hogy kitart a dollár hegemónia a nyugdíjamig (a tévedés jogát természetesen fenntartom).
Jó videó a témában: Principles for Dealing with the Changing World Order by Ray Dalio
(a könyv is megvan, az természetesen részletesebb)[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
Én elolvastam, de nem igazán tudom ezzel mit lehetne kezdeni. Már egy ideje egyértelmű, hogy kínai központtal egy új ellenpólus kezd kialakulni szemben a nyugati világgal. USD szerepének csökkenése ennek természetes következménye.
Sajnos monetáris gazdaságtanhoz nem igazán értek, de ahogy én látom az ECB és a BOJ is egészen jól elvan anélkül, hogy a JPY vagy EUR (más okokból eredő problémák vannak) USD-hez hasonló pozícióban lenne. Miért ne tudná a FED / Treasury kezelni a helyzetet?
What is your ikigai?
-
Domináns Hím
kezdő
Pozsár neve mögött az áll, hogy Managing Director, Investment Strategy and Research, Credit Suisse, szóval nyilván nagyon hülye ember lehet, akit magas szakmai felkészültségetek birtokában könnyen leszólhattok.
Vagy csak arról van szó, hogy magyaros felfogás szerint mindenki hülye, aki más véleményen van, mint ti. Én inkább az utóbbira gyanakszom.
A másik topicban írtam már róla, most éppen egy kínai olajipari óriásvállalat régiós piacra lépését készítjük elő, rövidesen a mainstream médiában is olvashattok róla (egy magyar barátom lesz a régiós vezére). Ők például másik 7 milliárd emberrel együtt vidáman kereskedhetnek az oroszokkal, maximum a nyugati világ 1 milliárd embere nem (pontosabban de, Kínán keresztül, a hülyék felárával lehet olajat és LNG-t venni, eleget téve a politikai képmutatásnak). Nagyon nem örülnek az oroszok ennek (a Nyugatnak is erősen fáj, mint láthatjuk), de nem fognak tönkremenni tőle.
[ Szerkesztve ]
-
-
Sub-S
senior tag
-
attiati
veterán
válasz Domináns Hím #225 üzenetére
Kivel tudsz rubelben üzletelni?
Mondasz hozzá egy volument is légyszí?
2022 előtt és után, számokkal !Illetve tegyünk rá valami diszkontot is, mert mindenki aszerint üzletel az oroszokkal, hogy kényszerpályán vannak.
-
j0k3r!
senior tag
Why Zoltan Pozsar's Bretton Woods 3 is SO WRONG [Eurodollar University, Ep. 217]
(egyébként ez egy jó csatorna (volt), haladóknak ajánlott eurodollar témakörben)some men just wanna watch the world burn...
-
j0k3r!
senior tag
Pozsár jókat ír, már legalább egy évtizede várja, hogy összeomoljon a dollár és valami commodity-ra épülő új világ jöjjön el. Persze a gyakorlati alkalmazásáról soha nem ír. Gondolom amikor országok majd egymással kereskednek, akkor hozzák-viszik az aranyrudakat real time a mostani ledger rendszer helyett. Ezután kicsit utánanéztem Pozsárnak és rájöttem, hogy nem érdek nélkül mondogatja ezeket, a Szaudi jómadarak ott vannak a Credit Suisse mögött. Innentől összeállt a kép, azóta más szemmel nézem az írásait. Ahogy az angol mondja "take it with a grain of salt". A Nyugat alkonyát is már 1918-ban megírta Oswald Spengler, de valahogy nem akar összejönni 100 évvel később sem
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz Domináns Hím #225 üzenetére
Még mindig totálisan logikátlan amit írsz. Az, hogy a rubel nem omlott össze, mint írtam teljesen irreleváns, tekintve hogy nem konvertibilis, nem piaci alapon megy a kereskedése, hanem speciális helyzet van. Az orosz makrogazdaság ettől még nyilván nagyon nincs rendben.
Mondjuk a liberális propagandasajtós szövegből már értem honnan fúj a szél. Így már érthető...
-
Domináns Hím
kezdő
"Elvira Nabiullina-ról van szó?"
Igen.
Létezik a politikusok által használt háborús infláció nevű fogalom, ami politikai termék ugyan, de valóban van valóságalapja, hiszen a történelem során nem egy állam találkozott már a háború nyomában járó az infláció nagy mértékű megugrásával, akár hiperinflációval. Aki nem ismeri az összefüggést, keressen rá, meg fog lepődni. Másrészt érdemes egy évet visszautazni az időben és megnézni, milyen várakozásai voltak akkor a liberális propagandasajtónak az orosz makrogazdaság számainak várható alakulásáról. A valóság alaposan rácáfolt a vágyvezérelt jóslatokra.
"igazából a rubel már 1 éve de facto nem is konvertibilis valuta"
Amire gondolhatsz, az már egy nagyon régen lejárt szavatosságú információ. Ha nem csak propagandasajtót olvasol, többet látsz a világból.
Azért csak nézz utána, kiről beszélünk, utána lehet röhögni.
Ezért javasoltam a másik topicban Pozsárt. Ő nem Zsiday, nem kell Telex-kompatibilisen fogalmaznia ahhoz, hogy megjelenjen és figyeljenek rá. Még akkor sem, hogy ha olyan dolgokról ír, amit a zombik itthon azonnal orosz propagandaként azonosítanának.
[ Szerkesztve ]
-
BlackV
őstag
Zoltan Pozsar
JANUARY 20 2023
The writer is the global head of short-term interest rate strategy at Credit Suisse
Since the end of the cold war, the world has largely enjoyed a unipolar era — the US was the undisputed hegemon, globalisation was the economic order and the dollar was the currency of choice. But today, geopolitics once again poses a formidable set of challenges to the existing world order. That means investors have to discount new risks.
China is proactively writing a fresh set of rules as it replays the Great Game, creating a new type of globalisation through institutions such as the Belt and Road Initiative, the Brics+ group of emerging economies and the Shanghai Cooperation Organisation, a collective security alliance of eight countries.
While under lockdown, Beijing forged a special relationship with Moscow and Tehran. This relationship with Russia, with the unwitting assistance of global warming, is helping extend China’s BRI through Arctic shipping lanes. And late last year, we saw the very first summit between China and the Gulf Cooperation Council and hence a deepening of China’s ties with Opec+. All of this may eventually lead to “one world, two systems”.If we are drifting from a unipolar world to this multipolar one, and if the G20 fractures into the camps of the G7 plus Australia, Brics+ and the non-aligned, it’s impossible that these rifts will not affect the international monetary system. Growing macroeconomic imbalances in the US further add to these risks.
The dollar-based monetary order is already being challenged in multiple ways, but two in particular stand out: the spread of de-dollarisation efforts and central bank digital currencies (CBDCs).
De-dollarisation is not a new theme. It started with the launch of quantitative easing in the wake of the financial crisis, as current account surplus countries frowned at the idea of negative real returns on their savings. But recently, the pace of de-dollarisation appears to have picked up.
Over the past year, China and India have been paying for Russian commodities in renminbi, rupees and UAE dirhams. India has launched a rupee settlement mechanism for its international transaction while China asked GCC countries to make full use of the Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange for the renminbi settlement of oil and gas trades over the next three to five years. With the expansion of Brics to beyond Brazil, Russia, India and China, the de-dollarisation of trade flows may proliferate.
CBDCs could accelerate this transition. China has changed the strategy through which it internationalises the renminbi. Given that financial sanctions are implemented through the balance sheets of western banks, and that these institutions form the backbone of the correspondent banking system that underpins the dollar, using the same network to internationalise the renminbi may have come with risks. To get around this, a new network was needed.
Around the world but particularly in the global east and south, CBDCs are spreading like fast-growing kudzu vines with more than half of the world’s central banks exploring or developing digital currencies with pilots or research, according to the IMF. They will be increasingly interlinked. Central banks interlinked through CBDCs essentially recreate the network of correspondent banks that the US dollar system runs on — instead of correspondent banks, think more of correspondent central banks. The emerging, CBDC-based network — enforced with bilateral currency swap lines — could enable central banks in the global east and south to serve as foreign exchange dealers to intermediate currency flows between local banking systems, all without referencing the dollar or touching the western banking system.
Change is already afoot. The current account surpluses of China, Russia and Saudi Arabia are at a record. Yet these surpluses are largely not being recycled into traditional reserve assets like Treasuries, which offer negative real returns at current inflation rates. Instead we have seen more demand for gold (see China’s recent purchases), commodities (see Saudi Arabia’s planned investments in mining interests) and geopolitical investments such as funding the BRI and helping allies and neighbours in need, like Turkey, Egypt or Pakistan. Leftover surpluses are held increasingly in bank deposits in liquid form to retain much-needed options in a changing world.
In finance, everything is about marginal flows. These matter the most for the largest marginal borrower — the US Treasury. If less trade is invoiced in US dollars and there is a dwindling recycling of dollar surpluses into traditional reserve assets such as Treasuries, the “exorbitant privilege” that the dollar holds as the international reserve currency could be under assault.
-
Ringman
nagyúr
Tovabbra is jelentos az inflacio [link]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
BlackV
őstag
"In finance, everything is about marginal flows. These matter the most for the largest marginal borrower — the US Treasury. If less trade is invoiced in US dollars and there is a dwindling recycling of dollar surpluses into traditional reserve assets such as Treasuries, the “exorbitant privilege” that the dollar holds as the international reserve currency could be under assault."
Great power conflict puts the dollar’s exorbitant privilege under threat - Financial TimesAzon gondolkodom, hogy a Brics CBDC, befolyásolhatja-e a FED hosszútávú kamatpolitkáját. Konkrétabban: lehet, hogy most már örökre/tartósan 5% körüli szinten ragad?
(Szóljatok ha paywallos akkor bemásolom.)
-
BlackV
őstag
"Covid előtt már elindult a kamatemelési ciklus"
Na várjál ez így nem stimm. Akkor alig emeltek, és hamar le is tettek róla, már a covid előtti nyáron. Tehát tartom, hogy hosszú ideig szrtak rá, most meg hirtelen nem. Hosszú ideig a 100-180%-os ingatlan áremelkedés nem volt infláció, most meg a drága trappista sajt az komoly infláció. Szóval? -
j0k3r!
senior tag
válasz julius666 #206 üzenetére
"FED-et különösebben nem érdekli, hogy a bankszektor részvények, vagy akár a teljes részvénypiac nem teljesít jól, ők gazdasági mutatókat néznek."
2019 nyarán mégis megfutamodtak, pedig nem rémlenek pocsék gazdasági adatok. Szerintem egy ki nem mondott mandátumuk a tőzsde stabilan tartása is, mert ha ott pánik van az beindíthat pénzügyi válságot (nyugdíjalapok, egyéb fundok, stb.). A tavalyi évben nagyon jól teljesítettek, úgy eresztettek a lufin, hogy aki számított, az jól viselte a dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Én nem is pusztán ettől gondolom konteó kategóriának. Hanem azért, mert nem gondolom, hogy ez elsősorban a recesszió generálásáról szólna, pusztán arra lennének más eszközök is, a recesszió egy mellékhatása annak a monetáris szigorításnak, amit nagyon régen meg kellett volna már lépni, valamikor a válság utáni kilábaláskor.
-
BlackV
őstag
Egyetértek. Annulalom a #96 hszem, ahol azt írtam valószínűbb lesz a drog megoldás. Tényleg érdeke amerikanak a recesszió. Itt már sokaknak ez konteo kategória lesz, mert a FED független. Ugyanakkor meg kell érteni, hogy az USA nagyhatalom, nagyhatalmi érdekekkel, és nem fél használni az eszközeit.
-
Ixion77
Topikgazda
"Amit jó lenne tudni, hogy mennyire elszánt ebben a FED, mert valójában ez most nekik is egy kísérlet, kiszámolni a következményeket ők sem tudják."
Pillanatnyilag az USA-é a világ legerősebb, legjobban álló gazdasága. Tehát egy világszintű recesszió nekik ártana a legkevesebbet, ők tudnának a leggyorsabban, legkönnyebben kijönni belőle. Ugyanez már nem mondható el Kínáról és az oroszokról. Tehát érdekük a világszintű recesszió, elő is fogják idézni. Egyetlen dologtól félnek szerintem: nehogy túl mély legyen. Ezért igyekeznek mindent maximális kontroll alatt tartani. Még a tőzsdén is azt látom múlt nyár óta, hogy amikor megindulna, a FED megakasztja, amikor beesne, a FED megtámasztja.
Szerk.: Most is érkezett épp egy hír, ami egyértelműen mutatja hogy mennyire komolyan gondolják Kína megszívatását: Kivégezné a modern kínai chipgyártást az USA
[ Szerkesztve ]
-
BlackV
őstag
"Én is a hard landingben, esetleg hosszú döglődésben hiszek, "
+1
A (megnevezett) célok eléréséhez nem hiszem hogy elkerülhető lenne a recesszió, döglődés. Hosszú tivornyat kell kiheverni. A helyi sebtapaszokat (svb) pedig talán téves qe-nek árazni.
Amit jó lenne tudni, hogy mennyire elszánt ebben a FED, mert valójában ez most nekik is egy kísérlet, kiszámolni a következményeket ők sem tudják. -
Hi!King
őstag
A FED és az ECB kamatemelésének a célja az infláció megtörése, amihez az út a gazdaságban lévő pénzmennyiség csökkentésén vezet. Ezt részben a monetáris pénzmennyiség csökkentésével, másrészt deleveraging-el lehet elérni, azaz a bankrendszer tőkeáttét képzésének csökkentésével. Ez összecseng a gazdasági soft landing vagy hard landing scenariókkal, mivel a soft landing azt jelenteni a bankrendszer szempontjából, hogy kontrolláltan csökken a tőkeáttét, ami úgy történhet meg, hogy kevesebb az új hitel, mert magasabb alapkamattal kevésbé éri meg, miközben a régiek egy része kifut, és ez még nem jelent feltétlenül recessziót a gazdaságban. Hard landing esetében meg bankcsődök, vállalati csődök, magáncsődök, illetve bedőlt hitelek láncolata indul el, ami gyorsabban, erősebben veti vissza az inflációt, csak közben súlyos recessziót okoz.
És minden mindennel összefügg, mert ha mondjuk sikerül elérni, hogy ne legyen annyira feszes a munkaerőpiac, az egyben jelentheti a lakossági hitelek egy részének bedőlését, a lakossági fogyasztás visszaesésén keresztül vállalati csődöket, miközben a bankok is újabb kihívások elé nézhetnek. Nyilván a mostani bankcsődök fordított irány, mert közvetlenül a kamatemelések, illetve az azt megelőző elhibázott üzletpolitika eredménye hogy becsődöltek, de ennek reálgazdasági következményei is lehetnek a pénzügyi rendszerben történő továbbgyűrűzésen túl.
A legrosszabb scenario egyébként nem a hard landing, hanem a tartós szenvedés.
-
julius666
addikt
Soft vs hard landing elsősorban a gazdaságról szól. GDP, munkaerőpiac, stb. Ha recessziót várunk, az a hard landing. Te most specifikusan a bankszektor problémájáról írtál, azért az nem a teljes gazdaság. Mint ahogy a tőzsde se feltétlen a gazdasággal együtt mozog.
Összefüggések nyilván vannak, problémák átgyűrűzhetnek egyik szektorból a másikba, a (várható) beesést meg a tőzsde be is árazza aztán. De ez már a hard landing szcenárió. Olyan is lehet, hogy a FED jelenlegi stratégiája - bedőlt bankok problémájának szétterítése a többi bankra + bankok kisegítése nyomtatott pénzből - kezeli végül ezt a problémát és ugyan a bankszektornak szar lesz, de nem terjed tovább a tűz és a gazdaság simán csak belassul/megtorpan a megemelkedett hitelkamatok miatt, de recesszió nem lesz végül (soft landing).
Én is a hard landingben, esetleg hosszú döglődésben hiszek, pénzzel is ezt játszom meg, de azért továbbra se egyértelmű a kép (árfolyamok akkor nem itt lennének valszeg). A fentieket csupán azért írtam, hogy tisztázzuk, mit értünk a kifejezések alatt. FED-et különösebben nem érdekli, hogy a bankszektor részvények, vagy akár a teljes részvénypiac nem teljesít jól, ők gazdasági mutatókat néznek.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Természetesen ez nem garancia semmire, de anno a Bear Stearns után is volt egy "relief rally", megünnepelve, hogy nincs itt baj. Aztán lehet, hogy már jövő héten a FED elrontja a kedvet, vagy nem. A SPY, QQQ elég túladott naposon, ott simán van tér felfele (+5-10%?).
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
Tech, semi, ARKK és hasonlók le is reagálták tegnap, kriptók, réz és dollár ma. Megint hullik a pénz az égből, nehéz így medvének lenni.
EURHUF elmúlt két nap naposon: tweezer. (= lehetséges forinterősödés) Mindkét nap MA200-ról fordult.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Ez gondolom az új BTFP facility miatt van. Egyszerre megy a QT meg ez is. Ha kellően sok bank nyúl ehhez az új fajta "hitelhez" (inkább repurchase agreement?), akkor az akár teljesen kiolthatja a QT-t. Nesze neked FED 🤡
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest