Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz kabelmania27 #33429 üzenetére

    Ha vacak régi tapok vannak fent, az természetesen okozhat ilyen problémát. Viszont úgy érzem, hogy a csatornaszám-függés és az US power kapcsolatát még mindig nem érted.

    Tehát a kábelmodemek maximális adásszintje 61dBmV, az összesé, tök mindegy, hogy ED2, ED3 stb. Ehhez hozzá jön, hogy 64QAM uplinket használ ma már mindenki, ez azt jelenti, hogy a nagyobb modulációs rend miatt nem adhatnak a modemek 57dBmV-nél többel, mert a nagyobb modulációs rend kiszolgáláshoz kell az extra power. Tehát eljutottunk addig, hogy egy modem egy csatornán max 57dBmV-vel adhat 64QAM mellett.
    Namost ezt kell felosztani az összes lehetséges csatorna között. Minnél több a csatorna, annál több felé oszlik. Például 4 és 3 csatorna esetén 51dBmV lehet a maximum csatornánként, mivel egyszerűen a modem nem tud többel adni.

    A CMTS a ranging során természetesen korlátozza a modemek adászintjét, így éri el, hogy a CMTS US portján precízen szintezve lásson minden kábelmodemet. A pédládnál maradva ha egy csatornán 48dBmV az adász szint, az azt jelenti, hogy a modemnek van még 48+3+3+3=57 plusz három csatornára való tartaléka, tehát minden további nélkül működni fog nála akár 4 US csatorna is. Ha egy csatornával mondjuk 51dBmV lenne az adászintje, akkor már csak 2 db plusz csatornára lenne elég power. És így tovább. Tehát nem azért nem megy több csatorna, mert nincs elég tartalék, hanem azért, mert a szolgáltató ezeket nem kapcsolta be, esetleg ehhez az előfizetéshez nem engedélyezte, vagy nincsenek is.

    Mi a következmény? Olyat soha nem fogunk látni, hogy a modem 4 csatornán többel ad, mint 51dBmV, mert nem tud többel adni. Viszont ha ez nem elég, akkor a CMTS US portján nem fogja "rendesen hallani" a kábelmodemet. Tehát amikor azt látod, hogy 4 csatornán mindegyik csati már 51dBmV-vel ad, akkor simán lehet, hogy valójában 54-55-56 stb. tehát a maximumnál is több kellene ahhoz, hogy a CMTS "rendesen hallja" a kábelmodemet, de ezt nem fogod tudni megállapítani, hogy még éppen elmegy, vagy sokkal nagyobb a különbség. Ebből aztán mindenféle probléma lehet. Ezért fontos, hogy mindig legyen 2-3dB tartalék. Egyrészt így a modemnek van mihez nyúlnia a napi ingadozások miatt, másrészt láthatóvá válik, hogy igen, ez a működési tartományon biztosan belül van, míg ha a modem full poweren jár, nem tudod megállapítani, hogy éppen elég ami van, vagy sokkal több a difi.

    Dchard

    [ Szerkesztve ]

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák