Hirdetés

NVIDIA: a következő nagy dolog az AI-generálta videó

Az NVIDIA vezérigazgatója szerint még nagyobb keresletet hoznak majd a chipjeik iránt az AI által generált videók. Pedig nagy baj nincs, legutóbb így is 200 milliárd dollárral nőtt a cég piaci értéke a kedvező tőzsdei hangulat miatt.

Úgy tűnik, hogy az NVIDIA számára talán sosem ér véget az a menetelés, amit az AI berobbanása okoz. Míg eddig főleg a big tech cégek chatbot-fejlesztései miatt volt hatalmas a kereslet az NVIDIA termékei iránt, addig a vállalat most arra számít, hogy újabb hullámot okoznak azok az AI-modellek, amelyek képesek videót és emberszerű beszédet, beszélgetést generálni.

Huang Zsen-hszün vezérigazgató szerint sok információ van az életben, amit videón kell megmutatni, ezért ez a következő nagy dolog. Szerinte ezek a rendszerek elég nagyok lesznek, mivel nem csak 3D-s videó van, de rengeteg dolog is, amiből lehet tanulni.

A kereslettel így sem volt gond (bár Kínában árakat csökkentettek a Huawei okozta nagy nyomás miatt), a Grace Hopper chipekért a H200-zal egyetemben kapkodnak, hogy a fejlett AI-rendszereket képezzék és futtassák (mint az OpenAI GPT-4o, amely már valószerű beszélgetésre is képes – de a Google, a DeepMind és a Meta is dolgozik az új platformokon). A modellekkel videót, szöveget, hangot, beszédet, 2D-s és 3D-s képeket egyaránt kezelnének a cégek, de az autóipar felől is egyre nagyobb a kereslet. Az NVIDIA pénzügyi vezetője szerint a Tesla például már 35 ezer H100-as chippel képzi az AI-t, hogy közelebb kerüljön az önvezetéshez.

Szakértők szerint a videók generálása már messze nem csak a tartalomgyártásról szól.

Eddig is az egekben volt az NVIDIA

A cégnél baj eddig sem volt, de a legutóbbi negyedéves előrejelzésük meghaladta a várakozásokat. Az első negyedévben pedig ötszörös növekedésről számoltak be az adatközpontos részleg eladásaiban. A cég pénzügyi igazgatója szerint az autóipar lesz a legnagyobb üzleti ügyfél idén az adatközpontos üzletág számára.

A cég árfolyama csütörtökön 10 százalékkal emelkedett, a kedvező bevételi előrejelzések megerősítették a befektetői bizalmat. Az így is elképesztő menetelést tehát most azzal „fejelték meg”, hogy egyetlen nap alatt 218 milliárd dollárral nőtt a piaci értékük. Az LSEG szerint ez a második legnagyobb növekedés, amit egyetlen nap alatt mértek a Wall Street történetében.

Az NVIDIA 10-1-részvényfelosztást is eszközölt a lenyűgöző jelentés részeként, ez elemzők szerint még nagyobb érdeklődést válthat ki a kereskedelmi befektetők részéről.

Azóta történt

Előzmények