Hirdetés

Hong Kong is bezáratja az ingyen kriptopénzes Worldcoint

Minden működését le kell állítsa a Worldcoin Hong Kongban a hatóság utasítása alapján – a személyes adatok és a magánszféra kapcsán felmerült aggályok miatt.

Európa számos országa vizsgálja már (vagy utasította a tevékenysége felfüggesztésére) a Worldcoint, Sam Altman OpenAI-vezér ingyen kriptopénzes, globális digitális igazolványos projektjét, adatvédelmi aggályok miatt.

A személyes adatok és a magánszféra kapcsán felmerült aggodalmak miatt Hong Kong hatóságai szintén minden működés beszüntetésére szólították fel a Worldcoint. Előírták, hogy a cég nem folytathatja az írisz- és arcadatok szkennelését és gyűjtését. Az adatgyűjtést szükségtelen és nagy fokú jelzőkkel írták le.

A Worldcoin terve az, hogy a gömb alakú eszközeivel beszkenneli az emberek íriszadatait, ezért cserébe pedig egy digitális ID-t és ingyen kriptopénzt ad. A lehetőséggel eddig több mint 5 millióan éltek több mint 160 országban. Az adatgyűjtés és -tárolás, a személyes adatok használata miatt sok helyen súlyos aggályok merültek fel. Pedig A Worldcoin nem csak globális igazolványrendszernek készül (amely megkülönböztetné az embereket az AI-tól), hanem pénzügyi rendszernek is, amely kapcsán a kormányzati alapjövedelmet is emlegetik.

A cég közölte: csalódott Hong Kong hatóságsinak nézőpontja miatt, ők törvényesen működnek és minden törvényt, szabályozást teljes mértékben betartanak.

Előzmények