Sikeres volt a teszt, elpusztítja internetes műholdjait az Amazon

Az Amazon szerint minden sikerrel zárult, ezért letéríti az internetes műholdprototípusokat a pályájukról a cég.

Az Amazon úgy döntött, hogy megsemmisíti a világűrbe 2023-ban fellőtt két, internetes műholdprototípusát, miután a Kuiper műholdas internethálózat korai tesztkampányát sikeresnek nyilvánította.

A Kuiper konstelláció több mint 3000 műholdból áll majd, és a SpaceX Starlink ellenfele lesz. A KuiperSat-1 és a KuiperSat-2 alacsony keringési pályán való tesztjei 100 százalékos sikerrel zárultak a cég szerint, minden rendszer és alrendszer a tervek szerint vagy jobban működött.

Ezért most csökkentik a tesztműholdak a magasságot, a következő hónapokban 475 kilométerről 217 kilométerre ereszkednek, ahonnan majd a Föld atmoszférája a megsemmisülésbe rántja azokat.

Ez egyébként a teszt tervezett része, így kívánja az Amazon a jövőbeli űreszközeit is megsemmisíteni a küldetésük vége előtt egy éven belül – ez válasz az amerikai hatóságok nyomására, amelyek nem nézik jó szemmel a növekvő űrszemetet.

A két prototípust egyébként az ULA Atlas 5 rakétája vitte fel tavaly októberben, hamarosan szintén így küldenek fel számos Kuiper műholdat. Elvileg hónapokon belül.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy az igazi játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szükségük. Ez mára megváltozott, és a gamer laptopok sem maradnak le az asztali nagytestvér mögött.

Azóta történt

Előzmények