Új hozzászólás Aktív témák
-
Shad0w
senior tag
Oh, akkor azt félreértettem. Nálunk nem volt ilyen gond soha, de ofcoz elfogadom, hogy akkor nálatok ez működik. Örülök (komolyan, ez nem szarkazmus)
Légyszi ne mondd meg, hogy mit vettek meg a cégnél ahol dolgozom és mit nem. Ezekkel a megjegyzésekkel csak rossz irányba tolod a beszélgetést, mert csupán feltételezel.
München: lusta vagy rágooglizni, tehát lefizettek mindenkit. Ezzel sem tudok vitatkozni...
Még mindig nem állítom, hogy rossz a Linux. Csak amikor tényleg komolyan veszik és pénzt is akarnak keresni, akkor sokszor fordul elő, hogy több időt vesz igénybe alternatív programokat használni, mintha vettek volna pár milláért egy jól megírt tool-t és két hét alatt kész a project. (két hét: ennyi költői túlzást engedj meg, köszi )
-
Akkor nem értetted a szövegkörnyezet.
A rosszul formázott Word doksi a te #33-as hozzászólásodban került elő - miszerint van egy régi doksitok, ami nem nyílik meg Libre-ban, nos, nekem meg van egy csomó, régi is, új is, ami megnyílik. Meg olyan is volt, hogy ismerős Worben elkefélt formázását Libre-ban tudtam helyretenni. Akkor most?
"Én irodai környezetről beszélek, 100+ emberrel. Itt nem opció, hogy nem veszik meg a szoftvereket."
Na várjál, te dolgoztál már nagyobb cégnél? Nem vesznek meg neked semmit, amit amúgy nem vett meg a cég, és nem legális bent a használata. JObb esetben nem zaklatnak, ha olyan van a gépedre telepítve. ami nincs a belső szoftverkatalógusban, meg esetleg használhatsz ingyenes programokat. (Most nem idevéve azt, hogy általában a userek minden sz@rt telepítenek, hiába tilos policy szerint.)
Amúgy én is irodai környezetről beszéltem, mert volt már olyan, amit supportáltam, most olyanban dolgozok, meg supportáltam gyárat is."Törökbálinton nem tudom mi történt, de mondjuk Münchenben azért álltak vissza Windows-ra mert sokkal olcsóbb volt, mint a Linux"
Keresd... szerintem az oda-vissza állás azért volt, mert többen sok prémiumot kaptak érte
De most akkor neked van 2 példád.De azért nézd meg a Süsü ügyfeleit
Meg van egy ilyen is
Meg amit én sem találtam meg hirtelen, hogy pl. a Suse Expert Days-en említett magyar kormányzati ügyfelek kik, stb.A "routereden" szeirntem egyértelmű. A netszolgáltatónál meg vagy Cisco van, vagy nem, de a Csicsónak is van baja mostanában.
Neked oké, hogy becsípődött, hogy rossz a Linux, mert neked nem tetszett valamikor, de attól még nagyon nincs úgy. Sok helyen használatos melóban, otthon, asztali gépen, és minden máson is. Nekem pl. nem azért van itthon full Linuxon minden, mert egyszer nem volt jó a Windows, hanem sokkal régebb óta nem tetszik, és kb. 2008 környéke óta már bőven minden megy Linuxon, amit csinálok. Pedig szerkesztek képet, vágok magamnak videót, ilyesmik.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Shad0w
senior tag
válasz #95561216 #191 üzenetére
De ne már. Most akkor Linuxon van a CERN vagy nem? Miért nem hívod fel őket, hogy a MALT-ot el kéne kaszálni, hiszen már mindenki Linuxon van?
Pont arról szól a cikk, hogy probléma a jelenlegi MS környezet leváltása. Ilyenkor ne kezdd el bizonygatni, hogy Linuxon vannak...
[ Szerkesztve ]
-
Shad0w
senior tag
válasz #95561216 #190 üzenetére
Az nem átállás ha csak egy része teszi meg. Nálunk is elindult egy ilyen, de már ott szenvedés velük dolgozni, hogy ThunderBirdben beállítják a plain textet és a szépen informatívra színezett Outlook levelet szétbasszák vele. De ő power user és a mi hibánk, hogy mertünk egy sort beszínezni.
Excel ugyanez, csak szopunk a linuxosok miatt (konkrétan le vannak tiltva, valaki időnként átemeli az ő kommentjeiket).
-
Shad0w
senior tag
Azzal ismerted el, hogy "rosszul formázott Word doksin", szal akkor abban a hibrid környezetben meg kell választani, hogy mit szabad formázni és mit nem. Sztm ez egy nem működő hibird rendszer.
Én irodai környezetről beszélek, 100+ emberrel. Itt nem opció, hogy nem veszik meg a szoftvereket. És amikor szoftvereket vesznek/veszünk akkor nem csak az ár a szempont, amellett az is fontos, hogy mennyire jól működik.
Törökbálinton nem tudom mi történt, de mondjuk Münchenben azért álltak vissza Windows-ra mert sokkal olcsóbb volt, mint a Linux (most nem akarom előkeresni a cikket, ha megtalálod és rosszul emlékszem légyszi szólj ).
-
törölt tag
Bruhaha, mert úgy formálsz véleményt, hogy fogalmad sincs hogy néz ki egy ilyen kutatóintézet.
A legtöbb tudományos program gyökerei évtizedekre nyúlnak vissza, a magjukat olyan, fortranban írt libek adják, amiket akkor kezdtek fejleszteni, amikor Bill Gates még a csattogós lepkét kergette. Minden program, amit ezekre építettek eleve linuxra vagy macre készül, és ha szerencséd van valahol találsz hozzá leirást, hogy hogy imádkozd fel windowsra. Sokszor ehhez cygwinnel kell szenvedni.
"Gyanítom, hogy a kutatók nem programozók, szal lesz probléma bőven."
Ezt nagyon rosszul gyanítod. A webet is egy fizikus találta ki, hogy a CERN adatait könnyebb legyen elérni. Egyik volt évfolyamtársam épp új fordítót ír, mert a meglévők nem optimálisan futtatják a kódot, amivel gpu-kon futtatna nagyenergiás részecskefizikai szimulációkat.
A kutatók nem a polcról veszik le se a berendezéseket, se a szoftvert, mert legtöbbször olyan kihívásokkal találkoznak, amik addig nem is léteztek. Csak érdekességként, ha legközelebb big datáról olvasol egy cég kapcsán, akkor ez jusson eszedbe:
"If all sensor data were recorded in LHC, the data flow would be extremely hard to work with. The data flow would exceed 150 million petabytes annual rate, or nearly 500 exabytes per day, before replication. To put the number in perspective, this is equivalent to 500 quintillion (5×1020) bytes per day, almost 200 times more than all the other sources combined in the world."
-
törölt tag
Azt, hogy sok munkahelyen a dolgozó választ gépet adott költségkereten belül. Ha a dolgozók 10%-a linuxon, 30%-a macen van, és gond nélkül dolgozik együtt a windowsos kollégákkal, az sikeres átállásnak számít nálad, vagy csak az, ahol mindenkinek kötelezően linuxot adnak? Mert utóbbira tényleg nehéz lesz példát találni, előbbire meg rengeteg van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
De az buzi drága ipari router, rack toronyba. Btw programoztam olyat, és eléggé 1:1-ben bash volt...
Viszont amit a köznyelvben routernek hívunk és amire HCL is utalt az inkább ISR név alá illik, de valóban Linux fut rajtuk, deal with it.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Mivel ismertem el? Amúgy örülök, hogy elolvastad, amit írtam, ugyanis az a munkahelyemé, és nem én építettem ki, én ott csak szervereket supportálok. A cég másik 3-400 ezer dolgozója meg használ MS meg Libre Office-t.
(MS környzet sem működik jól (supportáltam olyat), rendszeresek a régebbi Word verzió inkompatibilitásai, stb.)Az emberek meg nem vesznek se OS-t, se programokat. Az van, hogy a legtöbben úgy tudják, hogy Windows fut a gépükön, de hogy miért, meg mi van azon kívül, azt nem. Mondjuk ez kezd változni. Tehát az van, hogy azt tudják, ami beégett a köztudatba, XP, Photoshop, ilyesmi. És csak azért, mert az égett be. Amint úgy állsz hozzá, hogy bizonyos dolgokat mivel tudsz elvégezni, máris lehet más OS-t is használni, mert feladathoz keresel eszközt, nem a behuzalozott eszközeidhez OS-t. Egyszerűen egy másik OS másképpen működik.
Az átállásba is csak azért szokás belebukni, mert nem hajlandóak tanulni az emberek. (Pl. amikor vesz egy autót, akkor is máshol van a világításkapcsoló, mint az előzőn, de azt megtanulja. Hogy nincs C:, azt nem hajlandó.) Mondjuk ez onnan jön, hogy a winfost se tudják használni, csak megszokták, hogy oda kell kattintani, és akkor az történik.
Ahogy fentebb írtam, lehet úgy nézni, hogy ez a létező világok legjobbika, akkor biztos minden szép, de nekem már régen eszembe se jut a Win.A routeren Ios, ja, a Cisco-n. A TP-Linken, Mikroyúkon, stb. meg nem Ios.
A #185 meg LOL.
[ Szerkesztve ]
-
-
Shad0w
senior tag
Nem értitek még mindig. Az emberek nem OS-t választanak, hanem programokat. Az pedig eldönti az OS-t. És ja, nincs elterjedve a Linux, valszeg azért mert mindenki belebukik az átálásba.
A routeren meg IOS fut...
Szerk.: köszi, hogy te is elismered, hogy nem működik jól az MS Office és Libre Office hibrid környezeted.
[ Szerkesztve ]
-
-
Nézz utána, mi a SAP (mint vállalatirányítás) elsődleges fejlesztési platformja...
"Ezek bizony nagyon sok esetben többe kerülnének, mint fizetni a licencet a már évek óta beváltan használt rendszerekre. "
Egy bizonyos időtávon.
Nem mindig jó ötlet konzerválni a "nem jó, de drágább lenne rendberakni" állapotot.Mutogatni való hater díszpinty
-
otapi
tag
"linuxban szerintem jobb dos emulátor van, mint a mostani windowsokban... levelezés van linuxra, vállalatirányítási rendszer van linuxra, fejlesztői környezet van linuxra, minden van linuxra, amit írtál.
trados studio még annyira sem általános probléma, mint a képhazudozás.
"Céges dolgokra viszont nincs mese, követni kell amit a cég vagy az iparág használ már régóta.": nem, nem kell."Nem az a kérdés hogy van-e alternatíva Linuxra, hanem hogy mennyi idő, pénz és szaktudás átállni egyik rendszerről a másikra. Bármelyik hiányzik ebből a három dologból, akkor csak bukta lesz belőle. Egy vállalatirányítási rendszert (vagy levelező szervert, fejlesztői környezetet, speciális csak az adott iparágra/cégre írt eszközöket stb) - leváltani nem öt perc és ilyenkor a leállás, átállás, kollégák oktatása sincs ingyen. Ezek bizony nagyon sok esetben többe kerülnének, mint fizetni a licencet a már évek óta beváltan használt rendszerekre. Ezért marad a Windows meg társai.
-
Shad0w
senior tag
Utánanéztem Törökbálintnak: abban a fene nagy átállásban tavaly 7 milliót költöttek windows licenszekre. Még olyan fontos taszkokra is, mint server.
Szerintem belebuktak.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz -Skylake- #170 üzenetére
Édesanyámnak az első gép, amit összeraktam (6-7 éve) , Linuxos volt (Mint). Az első gépe volt, első desktop oprendszerrel. Soha nem hívott, hogy akkor most mi van. Pedig mostanra már 60 felett van.
Én pedig annyit csináltam, hogy végigkattogtattam az installt.Az a baj, hogy rohadt rég nem láttál Linuxot, ezzel már le is buktattalak párszor, mégis minden topikban beleállsz. Igazi troll vagy.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
Azért annyit helyesbítenék, hogy a 4K@60FPS videólejátszás és a játék kb. olyan rétegigények, mint az itteni linuxos szakik parancssoros eszközei.
Igen, van probléma linuxon, és minden ilyen probléma kilő egy potenciális felhasználói réteget, de ezek közel sem olyan jelentősek, mint amilyennek te beállítod, na meg ezek a dolgok Windows-on sem problémamentesek.
Az átlag felhasználónak igenis jó a linux mostani állapotában is desktop rendszernek.
Mert az emberek döntő többsége nem fog sem 4K60FPS videót nézni, sem kompetitíven Starcraftozni, sem 30+ oldalas word dokumentumokat kezelni.Én használtam munkára is linuxot asztali gépként, mert egyszerűbb volt az asztali gépen linuxról VM-ezni, mint az i5-U-s laptopról, és tök jól kiváltotta a wint.
Meg lehetett oldani a Skype for Business-t (Pidgin... a csevegő része még értelmesebben is működött, mint a rendes SfB), Office Online (bőven elég volt az irodai adminisztráció kompatibilitásának megoldásához), médialejátszó, Spotify, mezei Skype, Slack, Inkscape, git és fejlesztőkörnyezet pedig van Linuxra is.Na most az utóbbi három kivételével kb. ez az átlag felhasználó igénye: böngetés, médialejátszás és nagyon-nagyon alap Office.
Édesanyám is használt pár hónapig, szükségmegoldásként Kubuntu 18.04-et, életében először. És tudott rajta mindent csinálni, amire a Windows-t használta, pedig a közoktatásban nagyon rá vannak kényszerítve a MS-os cuccokra.
Ha nem MS Office formátumban követelnék Magyarországon a szakdolgozatokat, akkor nem megy vissza Windows-ra. Mert egy 20-30 oldalas Word doksihoz már kevés az Office Online.Szóval szerintem mindkét oldal nagyon túllihegi a témát: a linux főleg a marketing és a tőkeerős támogatók hiánya miatt nem terjed, valamint az emberek lustasága és igénytelensége miatt. A többség inkább tönkreteszi a szemét egy 5-6"-es kijelzőn, és a világ egyik legrosszabb beviteli eszközével(érintőkijelző...) szivatja magát nap mint nap. Ahogy az átlagos eszközhasználat egyre bugyutább szintre süllyed, úgy lesz egyre megfelelőbb a többségnek valamilyen korlátozott eszköz, korlátozott OS-sel. Nem véletlen indult el a MS is a butítás irányába a Win10-zel.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
bambano
titán
válasz hallador #169 üzenetére
"Aki értelmesebb vagy elment, vagy tervezi": tehát aki nem ment el és nem is tervezi, az mind ostoba? az ugye megvan, hogy ezzel a mondatoddal lehülyézted az itt fórumozók legalább 80%-át?
szerintem egyrészt minimum egy bocsánatkérés elférne ezért, másrészt komolyan meg kellene nézned, hogy mit tudsz tenni ez ellen a krónikus és súlyos magyarutálat ellen.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak a pontosság kedvéért, 4k60 téren jelenleg ez a helyzet:
Böngészőből valóban proci kell többnyire a videókhoz. Per pillanat a Chrome vaapi-s buildje ami Chromeium-vaapi névre hallgat, csak az tudja gyorsítani a netes videókat hardverből Linux alatt. Az alap Chrome per pillanat nem hajlandó ezeknek a funkcióknak az átvételére, viszont a Firefox most indult el ezen az úton, amiből még akár lehet is valami.
A 4k60 (vagy bármi más) HD videók lejátszóból történő hardveres lejátszása viszont megoldott és működik is, csak nem minden disztró teszi fel alapból a telepítés részeként az ehhez kellő vaapi / vdpau csomagokat.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-Skylake-
addikt
válasz hallador #169 üzenetére
Akkora lol ez az egész, hogy azt már nehéz elhinni. Full nem arra válaszoltál amit én írtam és még te adod elő itt , hogy mi van... leírtam, az elejétől kezdve, hogy az otthoni , OTTHONI felhasználókról beszélek, akik tartalmat fogyasztanak , meg játszanak , meg facebookoznak , erre jössz és leírod ,hogy deeee mennyire fasza a linux asztalra csak épp te leszarod a 4k60fps-t , meg leszarod a játékot , neked meg a kollégáidnak akik kibsztt DATACENTER RENDSZERMÉRNÖKÖK vagytok aminek az égvilágon de semmi semmi köze nincs az otthoni felhasználáshoz , nektek mennyire jó. Köze nincs annak amiről beszélsz ahhoz amiről én beszélek és te állsz belém, hogy ki mennyire magyar meg nemtudom lol ???
Senki nem gondolta eddig se, hogy a mérnökök meg a tudósok nem linuxon dolgoznak a CERN-be ( tudtommal a Scientific konkrétan a cernből jött) , senki nem mondta, hogy a linux nem jó munkára vagy nem jó akárhova. Annyit állítottam, hogy otthonra nem jó és teljesen mindegy , hogy te játszol e vagy sem , nézel e 4k videót jutubon vagy sem, mert attól függetlenül ezek hibák és ezek pontosan de pontosan olyan hibák, amik sokkal inkább érintik az átlagfelhasználót mint a professzionálist. Az, hogy te épp semmi olyat nem csinálsz ami egy windowson jobban menne, az a kivétel és nem a nagy tömeg. A nagy tömeg a youtube-ozós, játszós réteg. Ha te beleesel ebbe a kivételes helyzetbe, akkor örülj neki mert kompromisszummentesen használhatod a linuxot. Tényleg elhiszed , hogy aki játszani akar annak valóban egy jó alternatíva a linux ? Nem arról beszélek, hogy fizikailag megoldható e egy bizonyos játék futtatása, hanem arról, hogy tényleg javasolnád szerencsétlennek , hogy linuxra építsen gépet játék céljából mondjuk ?...
csak mert én végig erről beszéltem eddig is, az otthoni , átlagfelhasználókról , tartalomfogyasztókról
Sikerült megérteni ? Mert már amúgy többször nem nagyon írnám le , minden második hsz-emben leírtam, csak valahogy az olvasás , az a fránya értő olvasás a probléma.
(azt meg végképp nem értem, hogy 1% vagy alatti share-nél mégis miért kell bármit is bizonyítani. - otthoni , desktop piac mielőtt még előjönne hogy a tetves routeren is linux van.... bár köze nincs ahhoz ennek se amiről beszélek, már máskor is előjött)
Az egész egy full öntökönrúgó vita, egyik pillanatban azt bizonygatjátok, hogy a linux mindenre IS sokkal jobb mint a Win , a másikban azt, hogy nem akarjátok, hogy a linux "elwindowsosodjon" és maradjon meg a geek-ek játékának. Nem érzitek az önellentmondást ?
[ Szerkesztve ]
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
hallador
addikt
válasz -Skylake- #168 üzenetére
A valóságra otthon nem szokás válaszolni, mert az megalázkodás, hogy ha valaki valamihez nem ért nem gyengeség hanem támadási felület. Szted miért tart ott az az az ország ahol tart, és miért van akkora munkaerőhiány? Hát pont ezért ahogyan Te is viselkedsz csoda hogy felfogtad mit írtam.... Vagy nem csak valamit válaszolni kellett nem? Aki értelmesebb vagy elment, vagy tervezi, na de nyugi Te nem maradsz egyedül....
(#167) flimo
Hát ja.... Sztem XBOX-ról kellene beszélgetnünk itt legalább annyi köze van a dologhoz, mint amire próbálod terelni ezt az "eszmecserét".
[ Szerkesztve ]
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
-Skylake-
addikt
válasz #95561216 #167 üzenetére
Engedd el, miutan elolvastam amit nekem valaszba irt egyertelmuve valt szamomra, hogy nem tud ertoen olvasni (ezert is nem valaszoltam ra). Innentol kezdve nem meglepo, hogy irni sem...
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
-
-
hallador
addikt
válasz #95561216 #161 üzenetére
Aminek nyilván semmi köze a cikk tartalmához, lista embernek párja nincs tartja egy mondás mifelénk. Ajánlom figyelmedbe, hogy nehogy már az határozzon meg egy cikk tartalmának fórum részét hogy ki mennyire lusta, valamint az ebből adódó egyértelmű konzekvenciát pedig egy másik ember aki szintén a fene sem tudja milyen kiindulasból még meg is magyaráz mennyire ide való... Na ez ilyen magyaros mindenhez értünk de semmiben nem haladunk. Ergo ehhez sem értünk igazán.
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
-
hunluki
senior tag
Pontosan, de ez már oktatási gond. Nem excelt kéne tanítani hanem táblázatkezelést, nem wörd-öt hanem szövegszerkesztést, nem windowst hanem OS használatot, stb.
Akinek van egy kis sütnivalója simán eligazodik bármelyik OS-en, főleg manapság, aki meg nem annak nem is kéne erőltetni, maradjon csak egy butított telefonos OS-en a saját kis limitjeinek megfelőlen, ő is örül hogy nem cseszi el, akik meg rendes OS-t akarnak használni annak nem kell keresztbe pakolni mindenféle hülyejúzerbiztosítással. Pl a W10 szokásos MS hozzáállással természetesen a robosztus asztali OS-ét butítja bikóz divelopersz divelopersz divelopersz...
-
törölt tag
válasz hallador #159 üzenetére
Nem a CERN-ről van szó, hanem előtte a htpc-s szálról, otthoni felhasználásról. Másrészt ajánlanám a többi komment elolvasását is, mielőtt nekiársz árnyékokkal hadakozni..
Multimédiás ((h)t)pc amúgy elég sok van, főleg a "tomácsgépekkel" is felszerelt konferenciatermekben. DNS szerverről nem tudok
-
válasz -Skylake- #79 üzenetére
Az a baj, hogy nem újratanulni kell, hanem az eddig megszokásból használt winfos helyett (amit úgysem értenek a userek, és egy felületváltáskor teljesen elvesznek, ahogy ezt láttuk is) rendesn meg kéne tanulni egy számítógép használatát.
Nem azt, hogy kettints ide kettőt, és akkor jó lesz, hanem hogy filekezelő, könyvtárszerkezet, és akkor máris könnyebben eligazodik egy másik OS-en, mert ugyanolyan filemanager van a legtöbb Liinuxban, mappaikonokkal, met egy winben. Stb stb.Mutogatni való hater díszpinty
-
hallador
addikt
válasz #95561216 #158 üzenetére
Mert a Cernben amiről a cikk szól nagy eséllyel több a multimédiás htpc mint a DNS server? Sztem nem. Nagy eséllyel 4k stream vagy 1200 csatornás Sound card az sem. Akkor sztem se menjünk bele.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
-
hallador
addikt
Nem is a cern vezetőin múlik a Cern sorsa, hanem az ott dolgozó kutatók összességén. Azért ezek a dolgok úgy szoktak lenni értelmesebb helyeken, hogy felmérik, hogy mennyire ártana, ha x ezer munkaállomás frontend felhasználással nem Windows-on, hanem Linuxon nyitjuk meg a Firefox böngészőt akkor ez milyen károkat okozna,vagy nem putty lesz a központi terminál elérhetősége, hanem konsole, gnome-terminal, xterm, vagy más. Szoroztak osztottak, és kijött, hogy a Windows elhagyható. Ez értelmesebb helyeken így megy.
A Cern-ben pedig el tudom képzelni, hogy vannak olyan felkészült informatikai tudással felvértezett kutatók, akik ezt képesek megugrani. Nem kell, hogy rendszermérnök legyen, de sztem képes megtanulni 6 - 8 szoftver használatát.
A Vezetők, meg évek óta MacOSx-et használnak, a legtöbb ilyen helyen, nem Windows-t.Te megvennéd a Windows licenceket, ha nem lenne amúgy szükséged rájuk? Én nem. Ennyire egyszerű ez.
-
hallador
addikt
válasz #95561216 #149 üzenetére
Tehát akkor az okos ember Appliance-t vesz, mert igazéból nagyvállalati környezetben nem bízunk operációs rendszerre semmit. Legyen az DNS, DHCP, LDAP, vagy akár storage. Ehhez még mindig nem kell Windows. De ha megnézem a Core DNS szerverek világát egyet sem MS DNS szolgál ki. Akkor ezek okos emberek? Vagy csak sok idejük van?
Én meg azt gondolom, hogy mindennek meg van a saját helye, csak épp a Desktop piac pont az, ahol nem biztos, hogy kész terméknek nevezhetem bármelyik DE környezetet. Erre a CERN a legjobb példa...The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
Na, akkor majd nézd meg a melóhelyem, ahol Win + Linux hibrid környezet van, Libre + MS Office is mindenfelé, azt' működik. Pedig a userek nem okosabbak, mint máshol. ÉS persze irodai jellegű, nem developerek, stb.
A Linux meg desktopon nem elterjedt. Oszt'?
A routereden, TV-den, autód műszerfalán, a szerveren, amiről jön a net, a netszolgáltató routerén, a mobilkommunikációs toronyban meg Linux. A Core i procidon meg Minix fut amúgy, csak nem tudsz róla A telefonodon is Linux kernel megy, bár az Android gyökereit jobb lenne letagadni.
Kit érdekel a desktop...Amúgy a PS-on, meg egy rosszul formázott Word doksin kívül van még érv? Mert pl. én eddig nem dolgoztam olyan cégnél, ahol lett volna Fotosop.
"Oké legyen. Akkor a Dolphin működik. Nekem főiskolán mutatták meg a linuxot (Ubuntu) "
És azóta láttál akár egyet is? Mert mondjuk szakirányú főiskolán nem gáz, ha mutatnak egy kernelfordítást, azt ott alap lenne érteni.[ Szerkesztve ]
-
"Openoffice meg egyszerűen nem működik. Itt az irodisták egy tucatnyi makrót használnak, amit a programfejlesztők írtak kifejezetten baszott nagy adathalmazok és excel táblák konvertálására,"
TEhát van egy rakás rossz megoldásotok, amire nem volt pénz, valaki jófejségből megírta, azóta nincs dokumentálva (ahogy az szokás), és inkább konzerválni kéne a rossz állapotot, mint rendesen megcsnálni.
És mi lesz, ha a következő Offisz verzióktól nem fog menni? Mert a MS úgy alakít valamit...Ezt cégeknél is láttam már saokat, hogy a tákolt táblázatkezelős megoldásokkal szívnak, ahelyett, hogy rendesen adatbázis alapon megcsinálnák a munkaeszközeiket.
". Másrészt amikor valami hivatal küld egy word doksit, vagy prezentációt, az nem feltétlenül jelenik meg jól openoffice alatt ("
Alapból sem wödörben kéne küldeni, inkább PDF.[ Szerkesztve ]
-
-
Zolik
senior tag
válasz hallador #142 üzenetére
Szerintem meg de. Na akkor most kinek van igaza és miért? Szerintem neked is igazad van valahol meg nekem is. A warez szerintem az olcsó legálisan elérhető letöltő kulcsok korában kezd egyre jobban kimenni a divatból. Aki régóta linuxot használ az ezután is azt fog. Nem hiszem el hogy a cern jövője az MS licenszeken való spórolás jelenti majd. Gondolom a CERN-es vezetők sem 10 éves használ opel astra-val járnak...
'' Árpád biztos jó munkásember..., vót valamikó ''
-
Zolik
senior tag
Szerintem azokon kívül akik ott dolgoznak - és nyilván titoktartás fogja őket - senki nem tudja hogy mi a valódi helyzet. Lehet itt arrogánsan leszólni a másikat de ez max annyit amit a sajtós kienged, hogy valójában mi van ott úgyse tudjuk meg.
-
niof
veterán
válasz hallador #140 üzenetére
Hmmm... Hát, nem tudom, de akinek 2 hét konfigolni egy Windows-t, ott komoly problémák vannak. (Desktopról van szó ugye, nem szerverről, mert az más tészta.) Vagy telepít egy csomó olyan dolgot, amire igazából nincs is szüksége, ilyet láttam már jó párszor. Nálunk a relatíve komoly fejlesztői/mérnöki programcsomagok telepítése is max. néhány óra, pedig van belőlük bőven. Nehezebb estekben is max. 1 nap alatt fent van a delikvensnek minden, amivel dolgoznia kell, de akkor nem kellett sietni vele, vagy más dolgunk volt.
Persze, a MS nem ad semmit ingyen, de ezt nem is firtatta itt senki. Mellesleg, egy legális W10 mellett is ki lehet próbálni a linux-ot, nem csak tört mellett. Azért írtam, hogy nincs rá időm, mert jelenleg egy-egy film megnézésére is van, hogy időt kell "találnom", és azt az időt nem arra akarom elcseszni, hogy a hangproblémákat próbálom orvosolni. Remélem, így érthető.Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Plusz a 16.04-en még a véleményem szerint legborzasztóbb felület volt, amit csak Linuxon találni lehet. Idővel dobták is, most Gnom3 van neki alapból. Bár ha engem kérdezel, csöbörből vödörbe jutottak. Ettől függetlenül lehet meglepődnél, mennyi minden változott.
Egyébként az Alsamixer alapértelmezett 40 vagy 50%-os hangerő beállítása szokott probléma forrása lenni, amire a rendszerben azt látod, hogy maxon van. Ha erre erősített rá a VLC a full hangerő helyett, akkor el tudom képzelni, hogy emiatt torzított.
-
hallador
addikt
Szerintem, meg nem így van. Egy okos ember, ha tud valamin spórolni legálisan, akkor azt megspórolja. Az hogy te nem érted, nem Te vagy az első, aki nem érti miért működik valakinél 10+ éve a Linux Desktop, és van akinél 2 hét "használat" után nem működik az Ubuntu.... Szerintem ezen nem kell sokat gondolkodni, ha a Windows-ba is 2 hét időt ölt volna bele, akkor ugyanolyan rossz lenne... Ehelyett warezol.
-
niof
veterán
válasz CPT.Pirk #135 üzenetére
Ez még a 16.04-en volt (most nézem, hogy már 19.04 van), nem sokkal a megjelenése után, tehát már nem most, de emlékeim szerint a 100% az kb. annyival volt halkabb, mint a dózernél, ezért is akartam feljebb emelni az "előerősítést". 100%-ig semmi gond nem volt.
#136 pengwin
Ezt nem tudom, bevallom. A HDMI kimenetet csak akkor használom, ha a TV-n akarok hangot adni a tartalomnak, más esetben pedig az USB-s hangkártya van használva, amiről egy erősítő van megtáplálva. Mindkét hangkártya esetében jelentkezett a probléma.
Amúgy a kimenetek közötti váltással még ellettem volna, megszoktam volna, hogy 3-al többet kell kattintani, de a torzítás gond volt.Aztán lehet, hogy meglesem az újabb kiadást, hátha faragtak már jobb drivert alá, vagy a VLC-t javították, mert hát az is lehet, hogy az volt a ludas. Macrium-al 5 perc megcsinálni az img-et a jelenlegi rendszerről, és kb. negyed óra visszarakni, ha gond van vele.
Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
hallador
addikt
Majd azután írjál ilyeneket, ha egy olyan embernek odaadsz egy Windows 10-et, és az majd bekonfigurál rajta mindent ami neki kell 2 hét alatt...
A Windows pénzbe kerül ez egy vicc. Ingyen meg amit a Linux tud még Desktopon is sokkal több mint amit, a Windows nyújt ingyen, mert, hogy a Windows nem nyújt semmit ingyen. Ez vicc lenne? Nem ez egy üzleti döntés amit bárki tiszteletben tart... A Te dolgod...Én meg azt mondom, hogy aki akar fizessen a Windows-ért, akinek meg jó Linux azt meg ne akarjuk már kinevetni, mert nem azt csinálja amit mi...
Nincs nekem ezekre a marhaságokra időm egy HTPC-n!
Ezért fizetsz remélhetőleg, mert nem tört a Windows ugye? Ez a Te dolgod... Hajrá...
(#103) redgreg
Na akkor én szerencsés vagyok nekem minden megy, amire szükségem van...[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valljuk be, a Windows se lenne ilyen népszerű, ha nem lehetne otthonra warezolni. Azt meg meg tudnák csinálni, de nem áll érdekükben, majd hülyék lennének.
Ha a cégeket ahol jártam nem számoljuk, akkor először az egyetemi szaktársaim gépén láttam legális Windowst, de csak a tisztaszoftver program miatt. Pedig elég sok PC-s ismerősöm volt már régen is.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
hunluki
senior tag
Mókás amúgy ilyenkor belegondolni hogy ide a fórumra járnak olyan kockák is akik úgy vélik hogy értenek a számítógéphez, holott csak a windowshoz értenek.
Manapság már nagyon nem win only helyzet van, főleg nem fejlesztők körében.
Persze nem erőszak a disznótor, ha te szeretnél egy HTPC-ért win licenszet fizetni lelked rajta, az enyém évek óta üzemel nem kevés load-al és szavam nincs rá, mindent megcsinál amit win alatt csak fizetős szoftokkal tudtam volna megcsinálni.
[ Szerkesztve ]
-
hallador
addikt
válasz -Skylake- #70 üzenetére
Értsd meg, hogy itt mindenki azt akarja, hogy a linux jó legyen a mindennapokban. Csak épp nem az.
Tehát mivel Te lusta voltál megtanulni egy rendszert, hogy használni tudd, akkor ez azt jelenti, hogy egy CERN méretű cégben is hasonló gondolkodású emberek vannak. Most, hogy mondod, törlöm is a notebookról a Linuxot, mert szar... Meg majd elmagyarázom magamnak miért használok napi szinten 11 éve desktopon Linuxot gyorsan visszapörgetem az időt és megbánom, hogy nem adtam valamire pénzt amire nincs szükségem a napi alapmunkámhoz, és az otthoni gépeimen. (Persze mint virtuális gép van, de kb 40 napja nem volt bekapcsolva)...
A droid egy teljesen jó bizonyíték , hogy meg lehetne ezt csinálni. Kellene fogni egy rendszert és azt általánossá tenni, fel kellene mérni, hogy mi a piac igénye és megpróbálni annak megfelelni (itt most érthetjük a játékokat , speciális programokat mint az adobe cuccai , vagy bármit). A gond az, hogy szemmel láthatóan egyáltalán nem ebbe az irányba halad ez az egész dolog.
Igazából engem nem hat meg sem a játék, sem az adobe sem semmi más speciális program, mert nem használom azokat, és ezek szerint a CERN sem. Tökéletesen megvagyok a free alternatívákkal. Ott meg számomra jobb szoftverek vannak mint az MS alternatívák.
A Droid pedig jó példa lenne, de azt a piacot is elvesztette az MS.Kellene EGY alap rendszer (és nem az ubuntu/debian/gentoo/arch...... rendszerek fejenként 4ezer forkkal) , kellene rá egy rendes és működő megoldás a vga használatára (mert ameddig winen tökéletesen megy egy szaros jutub 4k60fps gopro videó, azonos konfigon a linux meg szétlaggolja, addig ez nem az , hiába lehet beállítani vagy sem : winen nem kell beállítani) illetve kellene rá egy rendes megoldás a szoftverek telepítésére és megtalálására. Kellene rá egy RENDES store , ami jelenleg egyetlen disztrón sincsen.
Igazából pont nem érdekel hogy 4k60fps-el menjen a video stream, ezek olyan dolgok, amire nincs szüksége az emberek 90 %-ának. Ilyen mondvacsinált dolgok, amivel "jobb" a Windows, őszintén nem érdekelnek azok a "feature"-ok amiket leírtál mert ezekre konkrétan nincs szükségem. Senki nem akarja, hogy a Linux Windows legyen, mert aki ezt akarja, az pont annyira lusta mint amennyire ostoba, hogy nem éri fel ép ésszel, hogy mindennek ára van, neked az x év kényelem, és lustaság, nekem meg az ingyenesség, és a napi munkámhoz életemhez nem kell a 4k60fps.... Már bocs....
Ameddig nem lesz olyan szögegyszerű egy linux használata mint egy droidé , addig teljesen jogosan nem akar nekiállni senki a váltásnak
Akkor gyorsan dobáld ki a Windows-t mert az még bonyolultabb lehet, és körülményesebb mint a Linux...
Mert ha szögegyszerű akkor gyakorlatilag a váltás megáll annyiban, hogy onnantól nem veszel ms szoftvert és csomó pénzed megmarad.
Köszi nekem így is.
A helyzet viszont egyáltalán nem ez, a linux jelenlegi formájában abszolút alkalmatlan a mindennapos desktop használatra.
Gyorsan megmondom magamnak, meg a kollégáimnak, mekkora hülyék vagyunk, hogy legtöbbünknek 10 + éve jól működik a Desktop Linux.
A linux legnagyobb esélye szerintem otthonra az, ha valaki végre tényleg nekiáll és megcsinálja értelmesen az androidot desktopra. Ez kvázi az egyetlen esély.
Nálam már nyert és jelenleg ahol nem az emberi lustaság, és ostobaság az első számú tényező, ott is jellemzően jó választás lehet. A CERN-ben jellemzően úgy tűnik olyan emberek dolgoznak, akik képesek megtanulni. Várj, nem 10 éve ezt használják Ők is.
Én ezt könnyen el tudom magyarázni neked. Kiemeltem a hibás mondatrészt.
Ingyen megkaphatsz egy OS-t és egy office csomagot. Csak nem azt kaphatod meg ingyen, amiért pénzt adsz. Ezzel vissza is tértünk az egyel feljebb írt kommentemhez.
Már úgy érted, hogy nem ismered láthatóan sem a Linux-ot sem a Libreoffice-t ebből adódóan számodra nem alternatíva. Akkor azt kell leírni, hogy "Én nem értek egyikhez sem, ezért fizetek". Ez elfogadható, az nem, hogy olyan usereket próbálsz meggyőzni valamiről, amit Te magad nem ismersz.
Én ismerem a Windows-t is, mivel Datacenter Rendszermérnök vagyok, de ez nem azt jelenti, hogy elkezdem a Windows-osokat arról győzködni, hogy mennyire jól járnának ezzel vagy azzal. Ha ingyen használhatok valamit, és nekem kiváltja a Windows-t, ahogy a CERN-nél is,. akkor miért ne tegyem? Nekem, nem kell a Windows ennyi.[ Szerkesztve ]
-
Érdekes, nálam Kubuntun lehet váltogatni simán a HDMI-DP-USB hangkimenetek között.
Ami belekavarhat a dologba, az ha pl. HDCP van a HDMI-n, vagy valamilyen zárt forrású meghajtó kell valamelyik hangvezérlőhöz. Utóbbiakat az ingyen, nyílt licencekkel terjesztett rendszerekbe jogi okoból nem lehet belerakni, és jellemzően nem elég nagy a felhasználói igény rá, hogy rendesen foglalkozzanak vele a fejlesztők.
Üdv, pengwin
-
niof
veterán
Egyetértek. Nálam ott vérzett el a legutóbb az Ubuntu a HTPC-n, hogy a 3 hangkimenet között nem tudott 1 kattintással váltani (HDMI, optikai és egy USB-s külső hk.) Ráadásul, a VLC 100% hangerő fölé emelve torzítani kezdte a hangot. Ezt ugye Win-en gond nélkül lekezeli, 135%-on használom ott. És mivel nem vagyok linux májer, 2 hét kísérletezés, fórumozás, és a linuxban alaposan jártas programozó kollégák is azt mondták rá, nem tudják miért, hagytam a fenébe az egészet. Nincs nekem ezekre a marhaságokra időm egy HTPC-n! Az pont azért van, elindítom, és megy a VLC, Spotify, Chrome. Na. Ez az, amit nem tud egy Ubuntu maradéktalanul megoldani. Vicc.
Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
togvau
senior tag
nem, nem elavult. Biztonsági rések max az appletben vannak, ami eltűnt, máshol nem nagyon, hiszen a világ vállalati, és állami rendszereinek nagy része Java alapon megy, és nagyon nem úgy tűnik hogy ez változna.
Ezért is tákolta az M$ is a java-t, először az M$ Java vendor lock in próbálkozásával, majd miután megszexuálták őket ezért, megalkotta a C#-t másolva a java alapjait.
A gépeket nem lassítja, mert a java csak akkor megy, ha fut valami java program. Az androidos appok pedig java alapúak, abban írják... Még mindig a 20 éves marhaságok terjednek a javaról... hihetetlen.[ Szerkesztve ]
hitler, sztálin, micro usb
-
törölt tag
A CERN nem egy gyár, ami 0-24-ben termel, hanem adott futások vannak, amik után átrendezik a kísérleteket, illetve vannak a két éves hosszú leállások. Az LS2 decemberben kezdődött, tehát még van 1,5 év, amikor nem kell az operációval foglalkozni, az IT-n "herevakarás helyett" lehet linuxot bevezetni.
-
Gibo
senior tag
-
-
Gibo
senior tag
Hogy az MS egy irányba tartana...khmm...Azure AD / AD / különbözö Admin felületek O365ben. Valahogy nem igazán akar kikristályosodni, hoyg melyik is az az irány.
De sorolhatnám még mint pl. Lync / Skype FB/ Teams....Nokia 6101 -> Samsung J700 -> Samsung C5212 -> Samsung S8500 (Wave) -> Samsung S4 Mini -> Honor 7 -> ZUK Edge -> Vivo IQOO Pro
-
Zolik
senior tag
válasz #95561216 #123 üzenetére
Én meg különösen szeretem hogy a javát már évek óta meg akarják szüntetni mert totál elavult és tele van biztonsági résekkel (nem véletlen hogy a mai okostelók sem futtatnak alapból javat) de azért még mindig itt van és még mindig lassítja a gépeket.
-
Zolik
senior tag
Kíváncsi voltam mi lehet a valódi oka a nagy spórolásnak. Megnéztem a tavalyi évi bevételeket és szépen látszik hogy -118 millió(!) CHF-al zárták az évet. [link] 2017-ben ez "csak" 37millió volt. Hovatovább szánalmasnak tartom azt hogy egy évi több mint 1 milliárd CHF-ből gazdálkodó intézet (ami kb 370 milliárd Ft körül van) pont pár windowson és officon meg skyepon akar spórolni. Egyszerűen nem hiszem el hogy ne tudnának kedvezményes szerződést kötni az MS-el.
A másik, hogy a kiváltás nem kevés munkaórába és szakember bevonásába fog kerülni. Akik nem ingyen dolgoznak plusz ugye ott lesz a kiesett munka idő is mert nyilván nem egy gombnyomás lesz a váltás, nem beszélve utána jönnek az oktatások hisz valahogy fel kell készíteni a dolgozókat az új rendszerre (megint kiesett munkaórák ezrei).
Nem vagyok MS párti, csak nem értem ha hogy egy milliárdos kutatóintézet miért hisztizik hogy drága egy win 10 , ahol egy mérő eszköz többe kerül mint egy családi ház ára. De itt már leírták előttem többen lesz még ebből sírás hogy "azt hittük hogy".
Az MS support valóban nem olcsó, de mi az? Meg lehet nézni hogy ahol spóroltak ott mindig valami történt és általában nem jó dolgok.
-
jeriko2
tag
"Btw még mindig nincsen sikeres Linuxra váltás, mindenki aki megpróbálta belebukott."
Okulásul: https://www.top500.org/statistics/list/
(A világ top500 szuperszámítógépének operációs rendszer statisztikája.)
A beágyazott rendszereken és routereken is igen nagy részben linux fut.Elég butaság kijelenteni, hogy nincs sikeres linuxra váltás.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sigh. Gondolod nem oldottam meg ezeket a dolgokat? Erre volt a bash for windows, amivel már tudtam egrep-et használni win7-en. De az is előfordult, hogy átvittem az állományt az egy szem Linuxos netezős gépünkre és ott dolgoztam fel, mert bash for windowsos egrep valami régi build lehetett és nem pont úgy működött, ahogy a manpage szerint kellett volna neki.
Ez a dolog meg nem volt állandó jellegű munka. Írhattam volna rá logoló progit ami a soros portról nem szövegfájlba ment (azt már eleve saját programunk csinálta), de annak az idő vonzata több volt, mint amennyi megérte volna az egrep-es megoldáshoz képest.
-
bambano
titán
linuxban szerintem jobb dos emulátor van, mint a mostani windowsokban... levelezés van linuxra, vállalatirányítási rendszer van linuxra, fejlesztői környezet van linuxra, minden van linuxra, amit írtál.
trados studio még annyira sem általános probléma, mint a képhazudozás.
"Céges dolgokra viszont nincs mese, követni kell amit a cég vagy az iparág használ már régóta.": nem, nem kell.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
otapi
tag
"Egy egyszerű példa, hogy hogyan dolgozol fel több MB méretű txt szövegfájlokat Windowson?"
A TC Lister-je meglepően jól kezeli a nagyon nagy fájlokat, van benne keresés funkció is. De nem volt különösebb gondom Notepad++szal vagy a VS Code-dal sem.
Ellenben ha rendszeresen ilyen nagy fájlokkal dolgozol egy texteditorban akkor valamit rosszul csinálsz: vagy kell egy célprogram ami beolvassa a formátumot, vagy egy általános program amivel rugalmasan fel lehet dolgozni sok fajta formátumot, pl. PowerBI. Vagy persze eleve egy adatbázisba kellene bevinni a rekordokat, nem sima text fájlba. -
otapi
tag
15-20 éve win32-re (vagy még MS DOS-ra!) megírt céges programok, 15-20 éve megírt és azóta tákolt VBA macrók, Exchange vagy O365 Outlookkal, Navision, OneDrive, PowerBI, Skype for Business, Teams (hiába nem szeretem, ha a kollégáimat és az ügyfeleket csak azon érem el), Visual Studio, Trados Studio meg társai és még lehetne sorolni bőven. A WordExcelPowerpoint szentháromságot direkt nem említettem, pedig az is alapvető hogy az egyszerű dolgozónak ne kelljen szenvedni a kompatibilitás is problémákkal, mégha csak a főcím is van elcsúszva, vagy nincs meg a betűtípus ami kellene, meg hasonlók.
Mielőtt nekem ugranál, itthonra van néhány linuxom: routernek, 15 éves nyomtató mellé szervernek, meg mediacenternek tökéletes ha az ember hajlamos rászánni az időt a telepítésre, meg bütykölésre. Céges dolgokra viszont nincs mese, követni kell amit a cég vagy az iparág használ már régóta. -
bambano
titán
válasz t72killer #112 üzenetére
"A M$ azért tud egyet's mást a wördexcelpówerponty-on túl, ami lehet otthoni felhasználóként nekem nem kell, de egy 10ezer gépes rendszernél jól jöhet.": kérdeznék példákat, de mielőtt bárki is kiejtené a száján az ad-t, hagy mondjam meg, hogy azt unixból (konkrétan sunos-ből) lopták, szabványok elrontásával.
tehát?
-
t72killer
titán
Mint magánember teljesen elégedett vagyok a win10->ubuntu LTS-re váltással, de azért kíváncsi lennék, milyen vonzatai vannak egy ekkora szervezetnél a váltásnak. A M$ azért tud egyet's mást a wördexcelpówerponty-on túl, ami lehet otthoni felhasználóként nekem nem kell, de egy 10ezer gépes rendszernél jól jöhet.
Kapásból pl nálam a fő ok a váltásra a mindent elcsesző "nagyfrissítések" voltak - ez egy ekkora szervezetnél egyáltalán nem téma, mert megkapják az LTSB/C-t annyi példányban, amennyiben kérik, és ha tetszik, a portás laptopjától kezdve a kutatók műszereket vezérlő gépeiig azt telepíthetik.
A M$ meg béna kacsa, hogy nem lépett az ügyben egy értelmesebb licenszdíjjal, ez elég komoly presztízsveszteség.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
[A REALLY Weird PC… - System76 Thelio Review - LLT] Ez a videó azoknak került ide, akik csak beszélnek Linuxról, de nem igazán láttak olyat. Pop! OS-el adják a gépet, benne store, gaming meg amit akartok. A Pop! bárki számára elérhető és telepíthető, Ubuntu származék.
btprg: lehetne, de mégse csináltak ilyet.
[ Szerkesztve ]
-
btprg
senior tag
A megosztásra meg annyit, amit írtam is. Az egész WSL és a nyitás a Linuxos közösség felé abból indult ki, hogy fejlesztők egy jelentős részének nem tudtak alternatívát mutatni Windowson. Egy egyszerű példa, hogy hogyan dolgozol fel több MB méretű txt szövegfájlokat Windowson?
A notepad, notepad++ és Word is bedobja a töröközőt egy ilyen fájltól... Linux alatt bash-ben meg tudsz futtatni egy egrep parancsot, ami leszűri neked a számodra hasznos sorokat a fájlból. Mióta van WSL, (vagy win7-es időkben a valaki által kreált bash for windows) ezt már meg tudod tenni Windows alatt is.Magát az elvet értem, de ez a példa szerintem nem valami jó... Ugyanúgy lehetne írni nagy méretű szövegfájlokat is támogató Notepad programot, mint Windows-ra grep-et (1992-ben a Turbo Pascal-hoz is volt Borland GREP), minek ehhez Linux?
"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)
-
hunluki
senior tag
Windows se fenékig tejfel kategória játék terén se, siránkozásomat lásd itt: [link]
Na most akkor a win alkalmatlan a játékra? Saját korábbi verziós cuccukkal tök jól ment, most pedig nem tudok vele játszani mert 20 perc után random kifagy, pedig szívesen megnézném a legós kalandot.Semmi bajom a winnel, azzal van bajom ha olyat állítanak ami nem igaz, és jelenleg te ezt állítod hogy egy mezei linux nem alkalmas egy átlagos júzernek, holott de. Hidd el, meglepően kevesen használják ki a windows előnyeit, leginkább azért van elterjedve mert ezt szokták meg. PS júzerek jelentős százaléka is meg tudná oldani a képei átméretezését/retusálását egyszerűbb programmal, de minek feszüljön ha ott van torrenten 3 kattintásnyira tőle, nyilván nem a profikról beszélek de belőlük sokkal kevesebb is van. WinMo témakört én is sajnálom mert nagyon szurkoltam az MS-nek hogy legyen egy harmadik erő is a telefonpiacon, de sajna nem jött be.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintem eléggé képben vagyok driver téren és messze nem ilyen a helyzet mint amit lefestettél. Pár éve még az AMD drivere volt tömény szopás, de aztán megemberelték magukat és most meg eljutottunk arra a szintre, hogy már igazán nincs is indok a gyári driver telepítésére, minden megy a nyílt driverrel, amihez hozzá se kell nyúlni.
Inteles cuccok mennek out-of-the-box, nVidia meg úgy általában a jó Linuxos drivereiről volt ismert. Nem kap nagy nyilvánosságot a Phoronix.com-on kívül, de iszonyatosan sokat fejlődik a Linux kernel kiadásról kiadásra, meg is van az eredménye.
Egyébként jellemzően nem fórumokat túrunk, hanem nagyon jó wiki oldalak vannak, az Arch wiki pl. egyedülállóan összeszedett minden téren és elég univerzálisan alkalmazható más disztrókra is. De van ilyen Debianhoz, Ubunutuhoz meg sok egyébhez is.Viszont hogy mondjak pár példát driveres téren:
-van egy canon scannerem. XP-re még adtak ki hozzá Wines drivert, máson már nem megy. Linux alatt bedugom és megy, nem kell telepíteni semmi drivert, csak egy scanner progit.
-van egy külső hankártyám, UAC eszköz. W10 alatt a beállítható módok háromnegyedében elkezd pattogni a hang. Ugyanezekben a módokban Linux alatt hibátlan. (Win7 alatt is az volt, szóval nem eszköz hiba)Arra meg, hogy miért nem terjed, hát... Mondjuk jellemzően nem áll mögöttük anyagi érdek, hogy terjedjen. Nincs marketing hadjárat, nem zajlik iskolák, kormányok "lekötelezése" meg hasonlók.
Ez a miért nem terjed, ez olyan, mint hogy miért játszik a rádió Kisgrofót emberi zene helyett? Miért sztárolják a Győzikét? Miért van minden női újság címlapján a Hajdu Petike? Miért lehet celebbé válni kivasalt herezacsitól?*#106-ra válasz: valószínűleg lemaradtál a Steam Proton fejlesztéséről. Ennek nézz utána, mielőtt leírod a Linuxos játék témát. https://www.youtube.com/watch?v=IWJUphbYnpg
Shad0w: majd meglássuk merre megy tovább a téma, remélem lehozzák még a híreket.
Amúgy ami ilyen nagyobb hír volt ilyesmi téren, az a nemzetközi űrállomás XP-s gépeinek átállítása Debianra, azt hiszem tavaly.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz Gargouille #105 üzenetére
nem hiszem, hogy fel tudnál sorolni olyan w10 tulajdonságot, amitől a w10 desktop jobb és komoly, fontos tulajdonság, nem csak mondvacsinált hülyeség. esetleg külön kezelve az otthoni és a céges felhasználást.
most lépjünk túl a fotóhazudozáson és a játékon, ezt már korábban mondtam, hogy erre mindenki használjon windowst.
-
redgreg
tag
Hát persze feltéve ha olyan játékot szeretnél játszani ami van linuxra, ha már nem akkor igazából alkalmatlan. Feltéve ha nincs olyan hobbid, amihez windows kell, mert akkor meg vagy lőve. És akkor most leírtuk az emberek 90%át. És itt a kör bezárult. Tudod windows mobil elégedett felhasználójaként se mondtam azt, hogy mindenki más a hülye. Pedig átlagfelhasználónak igazából az is elég volt.
-
Gargouille
őstag
"a valóság tehát az, hogy akkor lesz egyenlő alternatíva desktopon a linux meg a windows, hogyha a linux bevárja a windowst"
Ahogy mondtam én kifejezetten örülnék neki ha egyszer tényleg valóra válna ez (és ezt minden cinizmus meg irónia nélkül mondom), de jelenleg bődületes butaság amit lertál.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
hunluki
senior tag
Én nem is akarok, sőt ha megnézel egy átlag merítést hogy ki mire használja manapság a gépét azt simán fedi egy linux is. Lásd a lenti példa, böngésző/vlc/torrentprogi. Nem kell az eredményt elmondani, de szerintem te is fel tudsz sorolni jó pár ismerőst akinek itt meg is áll a számítógép, minden másra ott a telefonja kb.
Ha specifikus dolog van amit csinálsz a gépeden és megszoktad a hozzá tartozó workflow-t akkor persze hogy kellemetlen mert valamit újra meg kell tanulni ami már évek óta berögzült, újat meg ritkán tanul az ember, inkább panaszkodik.
HC gamernek meg videószerkesztő adobe huszárnak nyilván nem lesz megoldás (bááár davinci resolve azért elég korrekt, na meg a vulkan/proton se rossz irány), viszont mezei netezős letöltős kicsit játszós gépre hibátlan.
-
hunluki
senior tag
egy játékprogram hívőknek, programozóknak, és windows gyűlölőknek,
What? Akkor ezt megmondom a szomszéd néninek aki 3 éve mintet használ mert a W10-hez már gyenge volt a gépe. Vagy megmondom nagymamámnak hogy nem jól keresi a recepteket, illetve nagypapámnak hogy rosszul jútúbozik.Átlag mezei júzernek kell egy böngésző, talán egy skype (ha már a fenti nagyszülős példánál vagyunk), egy VLC meg talán egy torrent progi és kalap. Átlag mezei júzernek tök elég a LO is, akkor lehet gond ha teljes MSO kompatibilitás kell. Játék is egyre több van linuxra, nyilván nem annyi mint ablakra de szépen nő a számuk.
Javasolnék legalább egy Vboxban való (másfél óránál csöppet jobban elhúzódó) ismerkedést valamelyik up2date disztróval mielőtt valótlan dolgokat kezdesz el magyarázni.
-
bambano
titán
válasz -Skylake- #98 üzenetére
oké, konkrét példa:
a sun megcsinálta a java-t, rendes platformfüggetlen rendszernek. az ms erre bepánikolt, hogy lehet majd alkalmazást fejleszteni linuxra is, kiadta ukázba, hogy csináljanak win32 only osztályokat. ezzel azt akarta elérni, hogy a fejlesztők szokjanak rá az ms classokra is, hogy utána azok a programok ne fussanak linuxon. emlegette itt valaki a sambát. a sambát eredetileg úgy fejlesztették, hogy visszafejtették a protokollt. majd egy darabig az ms hathatós támogatást adott a fejlesztéshez. ezt a támogatást akkor szüntette meg, amikor rájött, hogy ha a samba jó windowsos fájlszervernek, akkor nem tudja a piacot korlátozni a saját praktikáival, így nem támogatta tovább a fejlesztést és belekavart a protokollba, hogy ne működjenek együtt a windowsos kliensek a sambával. de ugyanez a html. széttrollkodták a saját html verziójukat, hogy az msie legyen a piacvezető böngésző. a csúcs az volt, amikor a html szabványt kezelő csoportban beadták a javaslatukat, hogy legyen olyan html tag, ami jelzi a böngészőnek, hogy azt az oldalt szabványosan kell renderelni. rotfl, azt kell szerintük jelezni, hogy valamit nem csesztek szét...és még sorolhatnám napestig. ezekért a húzásaiért kapja be az ms. ha az ms békénhagyná a linuxot, egy szót nem szólnék.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Ég veled, KEndre! :(
- Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Asztali konzolt tervezne a Valve?
- Apple asztali gépek
- Anime filmek és sorozatok
- ASUS routerek
- Újabb DeepSeek-vita: kevesebb vagy több áramot zabál majd az AI?
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- EREDETI JÁTÉK KULCSOK - STEAM, EA, UBISOFT, EPIC GAMES - LEGJOBB ÁRON
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest