A CERN is megszabadul a Microsofttól

A zárt forrás az intézet számára már nagyon drága, és a függőségtől is tartanak.

Habár a migrációs program (Microsoft Alternatives project – MAlt) kidolgozását már egy éve elindították, a világ egyik leghíresebb kutatóhelye – nem mellesleg a web bölcsője –, a CERN most hivatalosan is közölt részleteket arról, hogy szabadulnának a Microsoft programjaitól – egyszerűen azért, mert drágák. Iban Eguia, a CERN egyik szoftverfejlesztője egy bejegyzésében elmondta korábban, hogy a licencdíjak igen magasak, ezért keresik a nyílt forrású alternatívákat, melyeket a lehető legnagyobb mértékben akarnak alkalmazni.

A tájékoztatóból nyilvánvaló, hogy az intézmény napi működéséhez szükséges szoftverek cseréjét fontolgatják – szó sincs a tudományos kutatás programjairól, az más kategória, más elvárásokkal.

A háttérben az áll a tudósítások szerint, hogy a Microsoft kedvezményesen nyújt licenceket oktatási intézményeknek, kutatóintézeteknek, akadémiai testületeknek, ám nemrégiben az amerikai vállalat megvonta ezt a minősítést a CERN-től, így a hétköznapi, felhasználói licenceket nyújtják, ez azonban a sokszorosába, tízszeresébe kerül – és ezt nem tudják már kigazdálkodni.

A projekt jelenleg a felmérés fázisában van, azt vizsgálják, hogy mit és hogyan lehet helyettesíteni (nem csak Microsoft-termékekről van szó), úgy, hogy az működőképes, biztonságos, fenntartható és olcsó legyen. Kiemelt cél, hogy a zárt rendszerekből (vendor lock-in) fakadó függőséget és kockázatokat mérsékeljék, az adatok feletti rendelkezést pedig saját kézben tartsák.

Az egyik vezető szerint a nyáron az IT-részleg levelezőrendszerének alternatív felállítása lesz az első lépés, önkéntesek bevonásával, pilot jelleggel, hogy a tapasztalatok alapján egy szélesebb körű migrációt indítsanak el. Ugyancsak ebben az időszakban a Skype for Business szolgáltatás és az analóg telefonhívások kiváltására is elindítanak egy tesztüzemet.

Összességében lassú, de alapos munkát kívánnak végezni, hogy a nyílt forrásra való átállás a lehető legkevesebb fennakadást okozza, ugyanakkor minden felmerülő igényt ki tudjanak szolgálni.

Azóta történt

Előzmények