- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PHP programozás
- Windows 11
- Windows 10
- Mozilla Firefox
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
d33jay
csendes tag
válasz
tradeelek11 #15796 üzenetére
Ezekkel a lemezekkel akkor ez lesz a járhatóbb út.
-
d33jay
csendes tag
válasz
tradeelek11 #15793 üzenetére
Ez a klónozás, illetve biztonsági mentés lesz szerintem nálam is a befutó. Rendszeres időközönként.
A többit meg kell nézzem, utána kell olvassak. (SnapRaid + (unionfs v. mergerfs)) Köszönöm az ötleteket. -
d33jay
csendes tag
válasz
lovi27 #15791 üzenetére
A debianos megoldásról olvastam már, mikor jó 2 éve nekiálltam az OMVnek. De akkor ugye csak a teszt volt a cél, és a gparted megoldás volt a particiókra.
A rendszer RAID csak azért volt kérdés, mert eddig jobbára csak az halálozott el, a közel 20 év alatt még vinyóm nem döglött meg, vagyis inkább úgy fogalmaznék, adatot nem vesztettem. Erre valszeg a biztonsági mentés lesz a gyógyír.
A másik, hogy jelenleg ezen az alaplapon, a többlemezes felállás, a családi hozzáférés is egyenlőre próbálkozás lenne. Még többmindent meg kell oldják, Pl jelenleg 2 hálózatom van, 1modem/router + 1 router, de átalakítom 1re. Nekem ahhoz kell egy komolyabb switch, plusz egy AP, vagy mesh. 2 szintes ház, sok fal egyéb gondok :-)
Tehát inkább egyenlőre arra költök, nem állok neki 4db 2Tb vinyót venni. Viszont addig kipróbálnám azokkal a vinyókkal, amik vannak.
De nem tudom, hogy helyes volt e a 2x1Tb + 2x500Gb RAID 5 feltételezésem, hogy akkor elvileg 1,5Tb + 500Gb lesz a felállás? Vagy hogy így egyáltalán működik e, vagy egyforma méretű hhd kell? -
tradeelek11
Topikgazda
válasz
d33jay #15790 üzenetére
Szia!
SnapRaid + (unionfs v. mergerfs), erről viszonylag sok leírás van itt is:
[link] ez 5+1 lemezig tudod használni a lényeg a paritás legyen a legnagyobb,
itt nem kell formáznod semmit. Ha ujra kell telepítened akkor is pillanatok alatt össze rakod,
ez csak adatokhoz.A rendszer SSD pedig nálam is úgy van megcsinálva hogy 120Gb, felosztva a rendszernek,
külön a dockernek.(illetve ez most "istenkáromlás" de megpróbálok cockpit alá feltenni egy win10-et) de ezt az ssd-ét, egy az egyben "clone-ozom" egy ugyanakkora usb3-as házban lévő ssd-re. Ha valami gondom van akkor csak az SSD-ét cserélem. -
kriszrap
tag
Sziasztok
Synology nas van ahová tolnám át az adatott.
Párnapja ezt a hibát kapom rsync :
Host key verification failed.
rsync: connection unexpectedly closed (0 bytes received so far) [sender]
rsync error: unexplained error (code 255) at io.c(235) [sender=3.1.3]
ERROR: The synchronisation failed.
Mi lehet a hiba ? -
lovi27
addikt
válasz
d33jay #15788 üzenetére
Nem kell a teljes meghajtó (HDD , SSD) az OMV-nek telepítéskor, van rá bejáratott megoldás! Először a hálózatról egy minimális, grafikus felület nélküli Debiant kell telepíteni (netinst). A Debianban teljes particionáló van, így lehet csak a rendszer (OMV) partíciót törölni, a többi érintetlen marad. Majd utána a teljes OMV-t egy szkript fájlal lehet telepíteni.
Az Összefoglalóban ezt hívom szerver módnak. Összefoglaló!A particionálás miatt nagyobb figyelmet kíván, de csak az első telepítés a nehezebb, amíg ráérez valaki hogy is gondolták a Debian fejlesztők. Ezzel a móddal akár a docker adatok külön partíción elhelyezése is könnyen megoldható. Például, ha a Linux felhasználók fenntartott Home könyvtárat külön partíción helyezzük el. Majd a docker telepítéseket oda irányítjuk.
"már az asszonynak, meg a lányoknak is lenne olyan cuccuk, amit jó lenne letárolni...."
Pont ezért kéne a RAID, az adatoknak. Mit mondasz majd, ha véletlenül elszáll a HDD és oda minden mentésük? Nem a rendszernek kell RAID. Azt újra lehet telepíteni, lehet róla biztonsági másolatot készíteni. De egy évekkel azelőtt készült képet hogyan pótolsz? Sehogy!
Nem a raid-re akarlak rábeszélni mert én se használok. A Nextcloud-ot is csak tesztüzemben használom, mert élesben csak akkor tenném, ha a redundanciát megoldanám. Addig csak hazardírozás lenne. A lényeg, ne bemondásra döntsd el! -
d33jay
csendes tag
válasz
szpeti40 #15789 üzenetére
Köszi, akkor jól gondoltam, hogy RAID 1 sem játszik, de akkor RAID 5 sem véd. Jelenleg is 2.92Gb van használatban a 20Gb-ból. Ez volt a teszt. KB 500 napja tart :-) ftp,smb,dlna,távoli elérés, transmission, nyomtató megosztás. Jelenleg erre használom. De most már az asszonynak, meg a lányoknak is lenne olyan cuccuk, amit jó lenne letárolni.... Ezért lenne bővítve.
-
válasz
d33jay #15788 üzenetére
A frissités utáni hazavágás raid1-nél is megmarad, mivel párhuzamosan dolgozik a 2 lemezre, a raid hardver hiba ellen véd, nem szoftver.
Viszont én az omv-nek 20gb-nál többet adnék, az azért elég necces, nem éri meg centizni, mert ha nem marad hely a rendszer lemezen, akkor meg az fog gondot okozni.Én nem kinlódtam raiddal, ami olyan azt naponta menti a szerver google driveba.
-
d33jay
csendes tag
válasz
Oldmobil #15784 üzenetére
A vezetékelés talált, sűlyedt. Ezen agyaltam :-), hogy végülis nem nagy trükk.
A RAID esetében, (mivel még nem használtam, de baromi hasznosnak gondolom,) érdekelne, ha az OMV-t tükrözöm, ( PL 2 lemez, RAID 1)és a használt rendszert hazavágom( volt rá példa, egy frissítés után csak webguiban fértem hozzá, de volt hogy csak a transmission guit értem el) akkor a tükörben lévő op is kuka? Lévén az is frissül elvileg. Illetve akkor az adat lemezeknél is ez helyzet ?
Kb 2x1Tb, meg 2x500Gb lemezt tennék bele. RAID 5 megvalósítható ezen? 1,5Tb fog látni + 500Gb a paritás.
Ha erre teszem az OMV-t, (~20Gb szánnék neki) akkor hogy alakul a képlet? Egyenlőre nem akarok bele több pénzt locsolni, ezek meg vannak itthon. És hely is kéne maradjon...
A RAID 10 (1+0), illetve RAID 6 is kilőve.
Szoftveresen mi támogatott? 0,1,5, 1+0, 6?
Azért is lenne jó külön meghajtó, mert úgy nem kell a pluszban rajta lévő bármit leügyeskedni róla, (mert ugye galád módon legyalulja az egész lemezt telepítéskor) hanem csak feltolni rá újra az OMV-t, meg újra beállítgatni.
Vagy engedjem el a RAID tömböket... Az OMV menjen fel egy ssd-re, a többi vinyót meg hányjam bele adatnak. -
lovi27
addikt
válasz
nagyfejü #15781 üzenetére
A webGUI böngészőből elérhető grafikus felhasználói felületet jelent.
Az OMV-nek egy van, nem tudom milyen másikra gondolsz. Programoknak még van, mert például a Portainer kezelése is azzal történik, vagy a torrent kliensek is azok.Régebben volt egy terminál plugin (talán a shellinabox) és ha abban futtattad az MC fájlkezelőt akkor az is böngészőben történt. Nem arra gondolsz? [kép]
Az OMV5-ben már nincs. De ha a Cockpit-tet telepíted abban van hasonló terminál. -
Oldmobil
aktív tag
válasz
d33jay #15779 üzenetére
Nem az alaplapnak kell tudnia, elég ha az OMV tudja a szoftver RAID-et. Nekem is egy ITX-es Asrock lapom van, négy SATA portján 4 diszk RAID 5-ben, plusz az ESATA porton a rendszerdiszk, nem rég kezdtem a próbálkozást, lentebb írtam is. Azt az egy szál kábelt meg nem egy nagy ügy visszakanyarintani a házba és ott rögzíteni a rendszer diszket, plána ha az 2,5 colos méretű.
Hardveres PCIe RAID vezérlőt nem kapsz értelmes áron, ami meg olcsó, az meg ugyanazt tudja, mint az alaplapi portok.Ahogy utánaolvastam - de erősítsenek meg a hozzáértők - az OMV a linux szabványos szoftveres raidmegoldását használja (mdadm), ami tudja azt, hogy pl egy clean OMV rendszerinstall után is felismeri, hogy a rajta lógó diszkek egy tömb részei.
Legalábbis nagyon remélem... -
nagyfejü
őstag
válasz
lovi27 #15780 üzenetére
Lehet rosszul fogalmaztam! Ahogy irtam is az omv feluletet elerem a bongeszobol!! En arra gondolok amikor van egy vebes felulet ahol elerem a lemezeket hdd ket stb!!! Ez nem az ami le van irva az osszefoglaloban!! Lehet ahogy az egyik forumtars irta valami bovitmeny eredmenye. Nem tudom. Azt tudom hogy volt ilyen felulet.
-
lovi27
addikt
Szeretném felhívni a figyelmet az Összefoglalóra. Ma az egyik kérdés volt, hogyan érhető el a webgui? Részletesen le van írva az Összefoglalóban. Külön fejezetben. Tehát megtalálni sem nehéz. Annyival kiegészítem a leírtakat (akár az Összefoglalóban, akár a hozzászólásokban), hogy jellemzően a telepítés utáni állapotra vonatkoznak, amikor még biztosan a 80-as porton érhető el a webgui. Később, ha ezt valaki bármi okból megváltoztatja onnantól csak ő tudja az új elérést.
-
d33jay
csendes tag
válasz
szpeti40 #15778 üzenetére
Most amit aktívan használok, is osztva van egy 320Hdd-n, ~20Gb OMV, a többi meg minden más. Tehát járható út, csak csak jobb lenne külön. Ha behal az OMV , macerás lementegetni melőle mindent. RAID-t meg nem tud ez az az alaplap. Lehet tényleg egy pcie raid vezérlő lenne a szimpatikus út,de nem tudom, hogy ha behal az OMV, a tükörben is használhatatlan lesz e....Nem használtam még RAID-t.
-
d33jay
csendes tag
válasz
szpeti40 #15774 üzenetére
Szia! Köszi a gyors választ. Jogos az észrevétel. Az alapgondolat sima ssd volt, csak 120Gb -t feleslegesnek tartok alá tenni(csak a rendszernek), kisebbet nem nagyon kapok, NVMe meg lenne. A 4 sata helyen meg a családban mindenkinek lenne saját helye különösebb anyagi ráfordítás nélkül.
-
válasz
d33jay #15773 üzenetére
Ha a lap tud pci-e nvme-ről bootolni akkor szerintem biztos fel lehet, de nem sok értelmét látom egy nvme ssd-re rakni, mivel sok mindent a ram-ból old meg úgyis, egy átlagos sata ssd elég neki.
Inkább egy sata bővítőkártyát raknék oda.
Nekem egy Dell H200 van erre a célra. -
d33jay
csendes tag
Sziasztok! Szükségem lenne egy kis segítségre. Kb 2 éve futtatom az OMV 4, ARRAKIS-t. Hagyományos sata hdd-n. Újraondoltam a dolgot m-itx alapon,lévén nagyon bevált. Van egy asrock E350M1/USB3 lapom. Lenne 4 sata csatim,plusz hűtés ,stb. de belémbújt a kisördög. Árválkodik a lapon egy üres pcie foglalat. Fel lehetne telepíteni az OMV-t (leginkább a 4.x) PCIe NVMe SSD -re?
-
sztanozs
veterán
Captive portal-t vagy rendesen konfigurálható (gyerekekhez internet-szűréshez) proxy-t tud valaki OMV alá/mellé (docker)?
-
nagyfejü
őstag
Sziasztok!
Mit kell és hogy beállitani hogy web en elérjem az omv t?
Nem a control panelt hanem valami webgui.
Régebben egyszer sikerült.
üdv -
lovi27
addikt
válasz
Oldmobil #15757 üzenetére
Így más a helyzet, hogy eddig is te kezelted őket, ismered az előéletüket.
Csoporton belüli változtatásokat (pl. SMB megosztások) nem fontos egyenként elvégeztetni, de csak azokat. És időben sem ajánlott nagyon elhúzni. De ezek az azonos jellegű jóváhagyások inkább csak telepítéskor bosszantanak, később már nem jellemző.
-
stigma
addikt
Hi, persze nézem majd. Régebben még omv4 alat használtam már rsync-et igaz nem tűnik olyan bonyolultnak, de majd kiderült.
Másik NAS-ra való szinkronizálás sem tűnik vészesnek, olvastam fórumot + pár youtube video-t így ment szinte elsőre, de puding próbája az evésPersze csak akkor fényezem magam ha siekrül is
-
stigma
addikt
válasz
Patice #15761 üzenetére
Hali.
Az első feladatban OMV-n bellül szinkornizáltam : HDD1\Kepek =>HDD2\Backup\Kepek
Igaz vasárnapra tettem a szinkornizációt, de egy üres mappát tettem a HDD1\Kepek mappába, majd manuálisan a run-ra nyomtam az rsnc-nél és az üres mappa létrejött a HDD2\Backup\Kepek alatt. Ezért gondoltam hogy jól csináltam.
Amikor HDD-et cseréltem decemberben akkor manuálisan ebbe a 2 mappába kb a kevés képeimet beletettem (26,5 GB vs 27GB) , viszont most a kevesebb tartalmuból szinktornizálva nem talált új elemet csak a mappát, így szerintem rendben van.
-
stigma
addikt
Hi, ha közben csinálom, rájövök a dolgokra ha hülyeséget írtam
#15759szpeti40: Mindenképp megnézem.
Amúgy annyi fejlemény, hogy az első művelet sikerült, teszteltem egy űres mappával az ment.
1. feladat :OMV5 + rsync mappaszinkronizáció
Itt nem is kell rsync szerver csak egy sima jog, ba localban akarod használni.
Minden vasárnap éjfélre löttem be, egy tesztet tettem, hogy egy üres mappát beszinkronizálok, az működött. Ugye itt most mindkettő helyen uyganazok a mappám vannak, sőr ahonnan szinkronizálok, ott kevesebb van tehát így jónak tűnik.2. feladat: OMV5 és Xpenology szinkronizálás hálózaton
Úgy néz ki sikerült az is , igaz majd puding próbálja az evés, mert ott szombat és vasárnap estét löttem be szinkronizációra, de majd a napokat átváltoztatom, hogy ne minden egy napon menjen végbe.
Ott egy config mappát hozott létre, minimális config adattal, de belövöm őket ma és holnap estére, ha lefut a teszt akkor az is rendben van. -
_q
addikt
válasz
stigma #15756 üzenetére
Nekem az rsync trükkösen működött, mire sikerült beállítanom. Először kell egy manuálus "run" szinkronizálás és 1 időadatot meg kellett adnom. Ha egyszerre többet választottam ki valamiért nem ment, azaz 12 óra, vagy 30 percenkénti szinkronizálás működött, de egyszerre óra, perc, másodperc együtt bekapcsolva nem. Ha mindent csillagon hagysz, az szerinten nem fog szinkronizálni.
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
lovi27 #15755 üzenetére
Igen, ez valós kockázat. Három szempontot mérlegeltem. Egyrészt a cégben is én üzemeltettem ezeket, úgy látom nem voltak agyonhasználva, másrészt bízok a RAID struktúrában, harmadrészt nem egyedül fog állni az OMV, hanem backup funkciót fog átvenni, az éles rendszer pedig egy önmagában is RAID-es QNAP. Így két fizikai eszközön négy elvi adatpéldányom lesz.
Illetve felmerült egy újabb kérdésem is. A változtatások után a webfelületen majdnem mindig megjelenik felül a sárga csík, hogy alkalmazzam a változtatásokat. Ezt fontos minden egyes lépés után elvégezni, (elvileg nem kényszerít erre), vagy csinálhatok több módosítást (pl. több mappa, user létrehozás stb.) és utána egyszerre alkalmazhatom?
Köszönöm! -
stigma
addikt
Sziasztok.
2 feladat lenni, amit el akarok végezni, melyhez a segítségeteket, ötleteket kérnék:
1. feladat: OMV5 + rsync mappaszinkronizáció
Adott 2 HDD és 2 mappa melynek tartalmát össze kéne egyé szinkronizálnom, de ezt megoldom.
2 mappa tartalma:
HDD1\Kepek összes mappája és adata szinkronizálórjon a HDD2\Backup\Kepek alá.
Ezzel próbálkonzék, első körben csak infónak írom, mert nem akarok a saját fejem után menni. Itt azt szeretném ha bármikor beleteszek a HDD\Kepek alá bármit is egyből szinkronizálódjon, de akkor elég csak mindenhova majd csillagot tennem gondolom.
1.Rsync servert bekapcsoltam
2.Moduloknál kiválasztottam a HDD1\Kepek mappát (user:stigma, gourp: users) majd a többi alap beállítás (itt admin + stigma az admin userek)
3.Jobs-nál hozzáadok egy újat, hogy:
Local
Source Folder: HDD1\Kepek
Destination shared folder: HDD2\Backup\Kepek
Minden időadat értéke csillag
A lista többi elemét alapértelmezetten hagyom , kivéve az Enable archive elemet mert arra nincs szükségem. (gondolom egy lombtárat tesz a mappába vagy valamit)És ekkor elvielg szinkronizálni kellene a 2 mappa között ha bármit beleteszek ugye?
2. feladat: OMV5 és Xpenology szinkronizálás hálózaton
Fizikailag a 2 NAS nálam van, szinkronizálás rsync-el végezném.
Itt most a HDD2\Backup-nál vannak mappáim amiket az OMV-s gépen a Servernél a Modules-ba kell tennem:
-HDD2\Backup\Telo1
-HDD2\Backup\Telo2
-HDD2\Backup\PC
...
Ebben az esetben a Module-s résznél a szükséges elérési utakat hozzáadom csak ugye a többit a másik NAS-ról állítom be.
Xpenology esetén van másik fórum ott érdeklődök, de erre amúgy a hyper backup lesz nekem a jó progi mert elég sokfajta backupot kezel pl.: syno-syno backup bármilyen rsync és cloud szinkronizációKb így jónak kell lennie ugye?
Segítséget előre is köszi.
-
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
lovi27 #15745 üzenetére
Szia, köszönöm! Frissítettem minden csomagot, magától helyrejött a hálózati grafikon, egészen jónak tűnik most minden.
Mondjuk eltartott egy darabig, amíg rájöttem, hogy a SMB/CIFS alatt is be kell kapcsolni a megosztást, hogy lássa a Windows
Ahhoz képest, hogy 10+ éves a hardver, egész jó, 55MB/s-al tudok írni, 90-el olvasni, (RAID 5 tömb).
Üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Formula-1
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- BMW topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Rövid előzetest kapott a Mandragora: Whispers of the Witch Tree
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Xbox tulajok OFF topicja
- Bestbuy játékok
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest