- Trump vámjai miatt hiány lehet az elektronikai termékekből az USA-ban
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Hiába a nagy ígéretek, sok az aggasztó kérdés az Intel jövője körül
- Vámfélelmek közepette próbálhatták ki a Nintendo-rajongók a Switch 2-t
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tradeelek11
Topikgazda
válasz
d33jay #15790 üzenetére
Szia!
SnapRaid + (unionfs v. mergerfs), erről viszonylag sok leírás van itt is:
[link] ez 5+1 lemezig tudod használni a lényeg a paritás legyen a legnagyobb,
itt nem kell formáznod semmit. Ha ujra kell telepítened akkor is pillanatok alatt össze rakod,
ez csak adatokhoz.A rendszer SSD pedig nálam is úgy van megcsinálva hogy 120Gb, felosztva a rendszernek,
külön a dockernek.(illetve ez most "istenkáromlás" de megpróbálok cockpit alá feltenni egy win10-et) de ezt az ssd-ét, egy az egyben "clone-ozom" egy ugyanakkora usb3-as házban lévő ssd-re. Ha valami gondom van akkor csak az SSD-ét cserélem. -
lovi27
addikt
válasz
d33jay #15788 üzenetére
Nem kell a teljes meghajtó (HDD , SSD) az OMV-nek telepítéskor, van rá bejáratott megoldás! Először a hálózatról egy minimális, grafikus felület nélküli Debiant kell telepíteni (netinst). A Debianban teljes particionáló van, így lehet csak a rendszer (OMV) partíciót törölni, a többi érintetlen marad. Majd utána a teljes OMV-t egy szkript fájlal lehet telepíteni.
Az Összefoglalóban ezt hívom szerver módnak. Összefoglaló!A particionálás miatt nagyobb figyelmet kíván, de csak az első telepítés a nehezebb, amíg ráérez valaki hogy is gondolták a Debian fejlesztők. Ezzel a móddal akár a docker adatok külön partíción elhelyezése is könnyen megoldható. Például, ha a Linux felhasználók fenntartott Home könyvtárat külön partíción helyezzük el. Majd a docker telepítéseket oda irányítjuk.
"már az asszonynak, meg a lányoknak is lenne olyan cuccuk, amit jó lenne letárolni...."
Pont ezért kéne a RAID, az adatoknak. Mit mondasz majd, ha véletlenül elszáll a HDD és oda minden mentésük? Nem a rendszernek kell RAID. Azt újra lehet telepíteni, lehet róla biztonsági másolatot készíteni. De egy évekkel azelőtt készült képet hogyan pótolsz? Sehogy!
Nem a raid-re akarlak rábeszélni mert én se használok. A Nextcloud-ot is csak tesztüzemben használom, mert élesben csak akkor tenném, ha a redundanciát megoldanám. Addig csak hazardírozás lenne. A lényeg, ne bemondásra döntsd el! -
válasz
d33jay #15788 üzenetére
A frissités utáni hazavágás raid1-nél is megmarad, mivel párhuzamosan dolgozik a 2 lemezre, a raid hardver hiba ellen véd, nem szoftver.
Viszont én az omv-nek 20gb-nál többet adnék, az azért elég necces, nem éri meg centizni, mert ha nem marad hely a rendszer lemezen, akkor meg az fog gondot okozni.Én nem kinlódtam raiddal, ami olyan azt naponta menti a szerver google driveba.
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
d33jay #15779 üzenetére
Nem az alaplapnak kell tudnia, elég ha az OMV tudja a szoftver RAID-et. Nekem is egy ITX-es Asrock lapom van, négy SATA portján 4 diszk RAID 5-ben, plusz az ESATA porton a rendszerdiszk, nem rég kezdtem a próbálkozást, lentebb írtam is. Azt az egy szál kábelt meg nem egy nagy ügy visszakanyarintani a házba és ott rögzíteni a rendszer diszket, plána ha az 2,5 colos méretű.
Hardveres PCIe RAID vezérlőt nem kapsz értelmes áron, ami meg olcsó, az meg ugyanazt tudja, mint az alaplapi portok.Ahogy utánaolvastam - de erősítsenek meg a hozzáértők - az OMV a linux szabványos szoftveres raidmegoldását használja (mdadm), ami tudja azt, hogy pl egy clean OMV rendszerinstall után is felismeri, hogy a rajta lógó diszkek egy tömb részei.
Legalábbis nagyon remélem... -
válasz
d33jay #15773 üzenetére
Ha a lap tud pci-e nvme-ről bootolni akkor szerintem biztos fel lehet, de nem sok értelmét látom egy nvme ssd-re rakni, mivel sok mindent a ram-ból old meg úgyis, egy átlagos sata ssd elég neki.
Inkább egy sata bővítőkártyát raknék oda.
Nekem egy Dell H200 van erre a célra.
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Grand Theft Auto GTA Vice City PC
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Zalman Z9 Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest