-
IT café
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
Pont a héten jutott eszembe, hogy szezon előtt még beadom, meg is írom most a mailt.
Viszont a fókuszdriftje nem változtat a tényen, hogy az általános élessége borotva (ami a 17-40-ről nem mondható el).
(#28209) fr3ntzen: Persze, használhatod: a képalkotásba nem szól bele, csak esztétikailag zavaró a keresőben.
-
Alx.Mercer
aktív tag
Kezdtem azt hinni, hogy Kai beteg, mert már majdnem komoly teszt szagot selytettem érezni... Aztán, amikor a "Bigma" előkerült, akkor már tudtam, hogy nála semmi sem változott...
(#27154) .DLL: Szerintem előbb-utóbb a 7D Mk II is megkapja a pörkölős-fagyasztós-lépcsőnledobálós kiképzést.
-
hali.papa
csendes tag
Hát konkrétan nem táj képet csinálok ahol van 50-100m távolság a lencse és a fókuszpont között, hanem pl. üzem - csarnok ahol gyártósori gépekről kell készítenem fotókat kb 10-15 max 20 -es távolságra...sajnálom nem vagyok profi a témában ezért "paraszt" módon tudom csak kifejezni magam
-
Big-Lacos
aktív tag
Az ember elobb utobb vagy megtanulja sajat karan az ilyeneket, vagy csak megtapasztalja jobb esetben penzkidobas nelkul.
En is olvastam annak idejen, hogy a 17-40 nem nagy szam crop-on, de ra voltam porogve, mert ott volt az L betu, meg a piros csik... Aztan hozzamkerult egy peldany 2 napra es rajottem, hogy sotet volt a 60D-hez, az isot, meg nem tudtam az egekbe tolni.
Az 50 1.4 et is olvastam, hogy elesebb ff-en (valamivel), de megvettem mert 1.4, meg bokeh meg stb :-D , aztan nem voltam vele crop-on megelegedve.
Nemreg meglett az uj gep, igy mar minden okes :-)
A mai eszemmel azt mondom, ha valaki tudja, hogy marad aps-c-n, annak 1-2 kiveteltol eltekintve felesleges EF obikban tartania penzet. -
zgospel
őstag
hát őszintén szólva én nem technóztam ennyit, fényképeztem vele nem a fókuszát tesztelgettem
nekem pontos volt, amikor mellément azt user errornak tudtam be. Ha sokszor hibázott volna meg sok lett volna a szar képem miatta akkor biztos feltűnt volna hogy valami nem jó.
Igazából egyetlen esetem volt, amikor elbambultam a Hungaroringen, és egy Nissan GTR már szürkületben az utolsó előtti kanyarban megcsúszott és izzó féktárcsákkal keresztben jött végig. Na ott jobb lett volna egy 7D egy USM-es obival, mert azt a pillanatot sajnos csak totál homályként tudtam elkapni. De valamilyen szinten ott is én csesztem el, mert csak bámultam ki a fejemből alvó módban lévő géppel, és mire észrevettem hogy na ez elb*szta a féktávot és a szemem elé rántottam addigra már bent volt a kanyar közepén...nem tudom hogy neked mi a rendes usm obi, nekem 24-105 volt mellette, a 6D-vel az is pont annyit bizonytalankodott mint a Tamron. Én úgy vagyok vele hogy ezért a pénzért az f2.8 és a rajzolata bőven megéri. Meg ha nem jön be az embernek, akkor használtan ugyanannyiért mennek a Canon f4 non IS-ek is, hamar át lehet váltani. Nekem az f2.8 volt a fontosabb, azért vettem ezt.
elvileg szombaton megveszik, de addig ha erre jársz és gondolod kipróbálhatod
-
zgospel
őstag
az obis topikban írtam róla pár napja, de korábban is párszor de azokat mostmár nem keresem vissza
-
Big-Lacos
aktív tag
Szerintem sem fog sokat javulni.
Van 9 pontos keresztszenzora a Canonnak, mint a 60D-ben, de gyakorlatban nem jobb mint a 6D-e, hiaba tobb a keresztszenzor.
(Feltem a 6D fokuszatol, de nem lassabb mint a masik. Nekem inkabb az nem tetszik, hogy kozepre van zsufolva, de az athidalhato) -
Big-Lacos
aktív tag
Igen, nalam is volt ilyen, hogy ha a beallitott pontok kozott nem volt pontos.
Vagy peldaul tobbszor rafokuszalva ugyanarra a temara allvanyrol, volt jo, frontos, es backes kep, kiszamithatatlan volt.
Viszont, amikor fokuszban volt, aminek kellett, akkor az eles volt.
En azt mondom, hogy a legjobb aps-c obi lehetne, egy kontraszt erzekelos vazon (mondjuk ha jovendobeli 80D-bol kiraknak a tukrot, ovf-t stbstbstb).A vege az lett, hogy eladtam, es lett helyette egy 35 f2 IS, mivel a sigma-t sokszor 22mm-en hasznaltam (vagy a 35-os vegen), es tudtam, hogy az even meg szeretnek venni egy 6D-t, igy latoszogben ugyanott van kb mint a 35 es az 50 ff-en.
(mondjuk a tapasztalatok ellenere, vagyom egy 50 1.4 A.-ra
)
-
Big-Lacos
aktív tag
Most, hogy igy feldobtad, viheted, ha szukseged van ra
Igen, 18-35 volt ami melle vettem, de az mar nincs meg tobb okbol sem.Mondjuk az tenyleg eleg lutrisnak hangzik, hogy hozzaallitod az 5D-hez,es utana a 6D-n milyen lesz.
Mindenesetre ha megleped a cseret, szivesen latom majd a velemenyed rola.
(pont beneztem az objektives topicba, latom a 35-os elso probara meggyozte JohnyBlue-t)
-
Big-Lacos
aktív tag
Nekem is van, csak erdeklodtem, mert meglepodtem, hogy mennyivel jobb volt a 60D-hez kepest.Egyenlore meg az 50est nem sokat nyuztam az uj jovevenyen csak a 35ost. De az is teljesen uj vilag lett. Ujra kell szoknom oket :-D
(#25943) Monya78: hat az biztos van jobb is, de ez van a haznal jelenleg :-)
-
Monya78
veterán
Vele hasonlítottuk össze a 6D-t a D610-el...sokat nem irigykedtünk egymásra, ugyanis Engem a sok fókuszpont nem izgat, Őt pedig a Wifi, gps nem izgatta...a többibe viszonylag hasonlóak. Videózást nem hasonlítottuk össze. Nagyon magas ISO-ban jobb a 6D, de azt a tartományt Én sem szívesen használom.
Amit közösen megbeszéltünk a 6D fogása kényelmesebb, és tök jó hogy van halk üzemmód, és a "szerencsekerék" is előny, a Nikonban tetszett hogy DX-es obit is nyugodtan fel lehet csavarni, és a 2db slot.
"100d + 10-18 STM kombó" főleg mint videós nézte...használtan ez most kb. 170eFt, ennyiért Nikonban ilyen nagylátós kombó nem létezik.
-
evola
senior tag
Fura egy tesztet csináltál.
Ne haragudj meg érte, hogy ezt leírom, de egy 650 ezres vázat hasonlítasz össze egy 430 ezressel.
Lehet tényleg jobb a Nikon, de árban durva különbség van..inkább az 5D Mark III van a D800-al egy súlycsoportban..
Bár mondják, hogy képminőségben nem igazán marad el a 6d az 5D Mark III-tól..Szóval nem tökéletes a 6D de de nem gondolom hogy a D800 annyival többet tudna mint amennyi árkülönbség van a két váz a között. A 36 megapixeles felbontást meg mindenki döntse el kell-e neki.
Ott akármilyen objektív nem is jöhet szóba már..Szóval én nem okoskodni akartam, és pálcát se törnék egyik váz felett se, de szerintem a 6D nagyon alacsony zajszinttel rendelkezik, és eddig nem okozott semmiben se csalódást.
Gyakorlatilag bármit le lehet vele fotózni vele kiváló minőségben. Azt tudjuk, hogy nem sportfotóra való.
Nem mondom, hogy nem csábító a D800, mert sok paramétere igen hízelgő!! De akik Canonon nőttek fel, és "kiváló" objektívparkot megvásároltak, nem olcsó az átállás a másik oldalra..Megmondom őszintén, sokat agyaltam mielőtt 6D-t vettem..
5D MarkIII vázat lestem, de sajnáltam érte az árát.
A Nikonhoz, meg el kellett volna adnom 2 jó objektíven, meg az 580 Ex vakut is..
Így bevállaltam kompromisszumot, pl az 1/4000 záridő, 1/180 vakuszinkron, SD kártya foglalat, abból is csak egy van.. és egy két idióta kis hiányosság..de mindent összevetve elégedett vagyok.Heteket bújtam a netet, rengeteg képet pixelkukkolgattam, de már ezt befejeztem, mert szinte mindig jön valami új gép, objektív vagy egy jobb Nikon váz pl, ami beindítja a bogarat az ember fejében.
Odavoltam a Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívért, de nem tudott annyival többet mint a Tamron 24-70 amit megvettem, igaz ezzel szívok most, de van 5 év garim, képstabilizátorom, és kb fele annyiba kerül csak.
Képminőségben nem tud a Canon annyival többet, ami indokolná azt a magas árat. -
-
Monya78
veterán
Úgy látom nemsoká lesz egy eladó 6D
Biztos Nekem van fura ízlésem, vagy az a baj hogy Canon-on nőttem fel, de tájképnél ennyire alulexpozni az eredeti képet, hogy egy picit se égjen ki a felhő, majd a sötét részt tök világosra felhúzni? Lényegében minden képed HDR jellegű lesz így. Én valahogy egy kis kiégéssel, egy kis sötét résszel is elvagyok tájképnél.
a +2,5ev-s felhúzás a nikonon sem szép.
Kiégetett részt a Nikon sem tudja visszahozni, a sötét résznél visszahozásnál pedig egyértelmű hogy jobb a nikon.
Hétvégén hízott a Canonos májam, Nikonos ismerősöm csodálattal próbálgatta a 100d + 10-18 STM kombót.
Egy kis szenzor tisztítás ráférne a próba d800-ra
-
-
csacsi77
senior tag
Arra a tesztre nagyon kíváncsi leszek.
Örülök, hogy már szót értesz a 6D-vel. Nekem az a gép egy álom és már egy hete tart..... Igaz az FF-en újra kell tanulni fotózni, de megéri. Minden percét élvezem.
Ami meglepő volt, hogy a régi Carl Zeiss Jena f/3,5 135 mm MC mit rajzol az érzékelőre. Nagyon baba!
Azért is jutott eszembe, hogy régi Mamiya üvegekkel mit lehetne kihozni belőle. Bár már láttam, hogy vannak Mamiyák M42-es foglalattal is. -
matyi012345
őstag
Meg eleve minek jönni az objektívekkel? Vázról volt szó, nem arról hogy hol jobbak az üvegek. Az egy másik történet. Ha az üvegekről beszélünk akkor sem egyértelmű a Canon előnye egyébként, vannak sokkal jobb üvegek a Nikonnál. Plusz ha motoros vázat vesz az ember akkor olcsón régi AF + AF-D üvegek is ottvannak majdnem teljes támogatással. És bizony ott is vannak elég jó darabok. Ez a D800-ra milyen üveg meg epic fail. Nézzük már meg a 7DII és a D800 pixelsűrűségét? Melyiket is könnyebb megetetni objektívekkel?
D800 pixelsűrűsége kb 500D szint. Emlékszem rá, egy fix60-assal pöccre kiszolgáltam. 1/1-be lemászott a monitorról.
-
-
zgospel
őstag
"ki fog 6d-t, 5dIII-at venni? akinek canon obiparkja van es lusta lecserelni?"
meg mindenki aki videóra is használja a gépet(#24687) m3ss ha ennyire szar akkor miért nem szállsz ki még most amíg kb pénzveszteség nélkül el tudod passzolni és váltasz át nikonra? megnyugodna a lelked, nekünk meg nem kéne újból és újból ugyanazokat a "fikákat" olvasni
-
Monya78
veterán
Szerintem túl liheged a dinamika kérdést
Ismerősi körben tudom hasonlítgatni Canon vs. Nikont
Régebben csináltunk Canon 450d vs. Nikon D3200-es képeket, vártam a meg lepit hisz a DXO olyan különbséget kihozott hogy csak na, és elmaradt a meglepi.
Direkt olyan képet csináltunk hogy legyen kiégés és tök sötét rész egy képen, a kiégettből egyik sem tudott értelmes dolgot visszahozni, a sötétből pedig egy picikét zajtalanabbul jött ki a nikon.Most megcsináltuk a Canon 6D vs. Nikon D610-est...ugyanaz az eredmény...
Normál körülmények között jelentéktelen a különbség...
Akinek az a sötétből picit zajtalanabb visszahúzás ennyit jelent...az váltson
-
TayRol
nagyúr
mindig is különc voltam.
pl. az af, az jobb. iso gomb csak úgy volt, hogy nyomva kellett tartani, az kevésbé jobb, mint a canon megoldása;
dinamikát még nem tudom, és az időjárást elnézve nem is mostanában fogom tesztelni;nem pixelkukkolok, de a mindennapi felhasználhatóság szempontjából nekem most jobban bejön, mint a konkurencia. persze kérdés meddig.
ja, 17-50-es tami illetve a 35-ös nikon sem volt egy villám. persze az 50-es usm sem az, de valahogy mégiscsak gyorsabbnak tűnik.
JohnyBlue: jogos
-
Morgal
aktív tag
-
csacsi77
senior tag
Üdv Kartársak!
Nagy dilemmában vagyok, megosztom veletek.
Hétvégén pár gyereket kéne fotózni uszodában. Korábban megoldottam a 18-135 STM-mel, de teljesen érthetően rövid volt nagyon a 135-ös vég. Vágtam kicsit és lemértezve, jó sok LR-el még elfogadható lett a végtermék. Én láttam a hibáit, de akinek kellett az meg volt elégedve vele. Fény viszonylag sok volt, mégis 1600-3200-n volt az ISO, hogy a záridő elég legyen és még így is sok bemozdult.
Most agyalok három obin és mindegyik mellett szólnak érvek. Ezek lennének:
- 70-200 mm f/4 L USM --> erre mondják, hogy tuti és egy alap tele Can onra, nem mellesleg FF-re is jó, ha egyszer lesz ebben az életben FF, akkor már teleobi lesz rá
- 70-300 mm f/3.5-5,6 IS USM --> olcsóbb mint az előző, ez is jó FF-re, de gyengébb a fényerő viszont van stabilizátor. Ez is elég masszív
- 55-250 mm f/4-5,6 IS STM --> ez a legújabb fejlesztés, már a sokmegapixeles érában, ergo talán jobbak a lencséi, mint a 90-es években kifejlesztettek. Itt is van stabilizátor és az STM miatt gyors, pontos és halk. Viszont nem FF, ha úgy alakulna el kéne adni és az építési minőségi is elmarad az előző kettőtől, cserébe ez a legolcsóbb.
Teljesen amatőr vagyok, nem is használnám sokat a telét, a 18-135-el szinte mindent meg tudok oldani. Tudom nekem kell eldönteni, de több véleményt is szeretnék meghallgatni.
Help me!!(#24640) m3ss ......és még csak véletlenül sem válasz a kérdésedre....
-
Ragnar95
félisten
Attól függ, hol van az ember ingerküszöbe és mire kell a fotó. 700D-vel lőttem már olyan fotókat is, amik teljesen vállalhatóak voltak 6400-on is, de 3200-on főleg, mivel csak családnak kellett és nem pixelkukkolásra, viszont lőttem már olyanokat is, ahol sajnos szükség volt a pixelkukkolásra, mert egy bizonyos részleten volt a lényeg és azzal 1600-on sem voltam elégedett.
-
Monya78
veterán
Milyen válogatós lettél...vagy várod hogy Új-Zéladról adjanak kölcsön obit
Amúgy csak bokeh-ra menve 50mm F1,4-es obinál már F1,6-on is kezd látszani a 8 szög
Bezzeg a 9 lamellás 100mm F2,8L marco F2,8@F5,6-nál mellett is kevésbé szögletesedik mint a 50mm F1,4@F1,6-en.
-
-
ja, elírtam, az 560-at lehet lőni vele, igen. vagy közbe lehet iktatni egy 622-t, és akkor bármilyen ettl vakut is el lehet lőni, de manuálisan. itt van róla cikk
inkább random helyszín lenne, stúdióba inkább konnektorba dughatót vennék
a 622c-nél (ami a kijelző nélküli változat) az adó és a vevő ugyanaz, mindent a vázról lehet állítani. gyakorlatilag úgy viselkedik, mintha a vázon lenne egy canon 580 vagy egy infrás távvezérlő, és optikailag vezérelné a többit, azzal a plusszal, hogy így rádiós és olcsóbb is.
-
leginkább a kioldó-vaku kombók érdekelnek
tegyük fel, hogy három vaku a cél.
a drágábbik változat: ettl vakuk, és hozzájuk négy 622-es. az egyszerűség kedvéért mikrosat árral számolva a 4 kioldó 60 píz, három 500ex hozzá mondjuk 3x40e, így lesz ttl az összes vakun, és rádión megy a vezérlés, vázon lehet mindent állítani, igény esetén megy manuálisan is minden, hss, világbéke. plusz ha olyan a helyzet, a vázra feltéve is lehet egy ttl vaku, cserébe összesen 180e.
az olcsóbbik: egy 560tx vezérlő 16 pénzért (ezzel 565 iii vakukat lehet állítgatni és ellőni távolról), meg három 565 iii á 29e, így összesen lesz 103e pénzből 3 vakus manuális rendszer, nem lesz viszont ttl, hss, és nem lesz riporteres jellegű dolgokhoz használható vakum.
szóval most akkor mi legyen
-
*Ropi*
félisten
"...lecsereljem-e az 50 1.8II-ot is...50 1.4 canont nezegettem, teszteken. nem egyertelmu szamomra hogy erdemes lenne arra valtani."
Mert nem is érdemes.
A régi Sigma 50/1.4 is sokkal jobb a Canon 50/1.4-eknél (legalábbis az enyém). Nyitva semmi CA (szemben a Canonnal ami CA gyár) és jóval élesebb is (F4 körül érik utol egymást).
-
Monya78
veterán
"hogy egyes távolságoknál egyszerűen mellé fókuszál. Előtte is, utánna is pontos."
Pont a Nikon d610-el vetettem össze a rendszert, amikor az egyik célpontra bármilyen rekesszel lőttem, nem lett éles (nem ellenfényes helyszín volt), utána néztünk távolabbi, közelebbi célt ott jó volt (itt viszont volt ellenfényes is)Ellenfénnyel Nekem nagyobb gyújtótávokon van bajom 100mm és felette.
Az az igazság hogy Nekem is F2,2-től tetszik az obim képe, keveset lőttem F1,6-F2,0 között, így nem nagyon tudok arról a tartományról nyilatkozni.
Igazából egy C35mm F2,0 IS-re való lecserélésén gondolkozom, egy ideje.
-
Monya78
veterán
Nem tudom nézed e az index fórum 6d topikját de ott néhány embernek, 6d + 50mm F1,4 kombó okoz egy kis anomáliát.
Nálam csak ritkán van (lehet hogy azért mert a obi is ritkán van a vázon), hogy egyes távolságoknál egyszerűen mellé fókuszál. Előtte is, utánna is pontos.
Amúgy a 6d-n a F1,4-es rekeszt el lehet felejteni, Én egyszerűen nem találok éles pontot sehol.
Bokeh, pedig F2,8-on már sokszögesedik... így értelmes képet F2,0-F2,4 között lehet lőni ha számít a bokeh, ha nem F4,0-en már borotva.
-
copass
veterán
én majdnem kivágtam az 1.8-amat a békástóba. este szart se ér. kolyoman!
a fókusza elvérzik, ezeréves 28-135 is usm odanyomok, ott van, nem tekergeti össze vissza.
szóval az 1.4/50mm biztos jobb, meg azért 1.4 lerekeszelve 1.8ra már baró meg ugye az usm, az egy nagyon könnyen megszokható dolog ám.
nekem nem tetszik az hogy az 1.8/85 kegyetlenül ca-zik nyitva. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei MediaPad T5 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest