-
IT café
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
.DLL
veterán
válasz
KTTech #42189 üzenetére
Az 550D-ben még nincs LCD a mattüveg felett, hanem magán a mattüvegen van 9db is keret.
https://s1.bukalapak.com/img/14436883/large/Focusing-Screen-Canon-EOS.jpg
A Canon fejlettebb gépeiben jelent meg először az LCD réteggel ellátott kereső, mert a sok fókuszpontot és ezzel együtt fókusz módot és csoportokat (nameg segédvonalak ki-be kapcsolását, stb) nem tudták volna megoldani fixen a mattüvegbe gravírozott keretekkel.
[1Dx III]
Pl. 1Dx-en nincs semmilyen gravítozás, minden jelölés a felette lévő átlátszó LCD-n jelenik meg -
.DLL
veterán
válasz
Donki Hóte #42146 üzenetére
Nem. se a 20/30D-ben
(illetve az M50-é ugye full kijelző tehát abban meg optikai kereső nincs)
ezért mondom, hogy nekem ez az első ilyen, és furcsa volt, hogy akku nélkül elsötétedik a kereső. :) -
.DLL
veterán
válasz
Donki Hóte #42144 üzenetére
A keresőben (amibe belekukucskálsz : D) van egy átlátszó LCD is, azon jelzi a fókuszpontokat, segédvonalakat, fénymérés körét.
-
.DLL
veterán
Azt most vettem észre, hogy akku nélkül elsötétült a kereső, ha bent van az akku akkor kivilágosodik és megjelenik a kép közepén a részleges fénymérés köre. Tehát a rendszer valamennyire akkor is működik, és a kereső LCD-je folyamatosan megy. Ez nekem új mert eddig LCD-s keresőm még nem volt (20D, 550D, M50 volt az 5D III előtt).
-
.DLL
veterán
Köszi a választ mindenkinek!
Egy kis update.
Tényleg az obi lehetett a ludas, mert ami még új cucc, a gép mellett, az egy EF 24-85 USM obi kb. kitobi célból, és mintha az jobban szívná az áramot. Amúgy imádom. Amire még gyanakszom az egy Sigma 1.8/28mm, mert az volt még a gépen többet.
Meg a gyári akku az tényleg elég gyenge, a Patona-nak meg úgy tűnik kellett pár ciklus töltés/kisülés, és mostmár jobban bírja mint amikor megvettem. A hétvégén 6-8száz képet ellőttem vele. -
.DLL
veterán
válasz
Donki Hóte #42133 üzenetére
Igen, a gyárival is, meg egy új Patona Protect E6Nh-val is.
Nem markolattal, csak a vázban.
Még tesztelem a dolgot: olyat is hallottam, hogy obi is leszívhatja, mert a bajonett mindig feszültség alatt van. Most egy másik obi van a géppel azzal hagyom pár napig. -
.DLL
veterán
válasz
Donki Hóte #42131 üzenetére
Igen, korábbi Canon-jaim jól bírták, beállítottam, hogy auto-off 1 perc és végtelen akkuidő~
De az 5D III még új nekem, azért is kérdezem, mert lehet hogy "ez ilyen", viszont ha nem, akkor még egy teszt kör után felhívom az eladót. -
.DLL
veterán
Sziasztok!
5D mk III-nak van olyan ismert betegésge, hogy eszi az akksit állásában? Tehát hogy frissen feltöltött új akkut beleteszek, áll 2 napig és már csak 1 osztást mutat és hamar lemerül... -
.DLL
veterán
Most volt időm még kicsit tesztelgetni, az viszont tény, hogy nagyon sötétben is talál élességet, még ha kicsit lassabban is, de pontos!
Van egy elméletem, miszerint One-shot af módban a pontosságot helyezték előtérbe, és többször is ellenőrzi a fókuszpontot hogy megfelelően beállt-e az obi. A Gyors fókuszálást pedig a Servo módban prioritizálja a gép, akkor sötétben is gyakorlatilag azonnal fényképezhetek, de előfordulhat némi életlenség, ha nem várunk eleget.
Én ezzel így mondjuk okés vagyok, ha abszolút pontosság kell, akkor One-shot, ha gyorsaság akkor Szervo AF (eddigi DSLR-jeim 9 pontos rendszerével nem szerettem a Servo AF-t, elég hektikus volt) -
.DLL
veterán
válasz
duni84 #42121 üzenetére
Igyen ugyan azon obikat váltogattam a vázak között.
Próbáltam 2.8/40mm STM-mel 70-300 IS USM-mel is (teszem hozzá, hogy ezt csak gyenge megvilágítás mellett csinálja (szobai lámpa). Amit tapasztalok: a többi vázon odaugrik a fókusz és szinte azonnal csippan is. Az 5D III-mal odaugrik, majd még állítgatja kicsit, lépésenként, majd csippan, és ez idő.
#42122: Gyári reset nem rossz ötlet.
-
.DLL
veterán
Sziasztok!
Vettem egy használt 5D mk III-at és az AF alacsony fényben lassabbnak gondlkodósabbnak tűnik One Shot módban mint a többi gépem. Van most körülöttem 3 régebbi és egy újabb EOS gép (300V, 20D, 550D, M50) mindnek pattogósabb az AF-je, mozdul-csippan, mozdul-csippan, az 5D iii meg jóval tovább "állítgatja" az obit mire végül bevillan a jelzés.
Ez így rendben van szerintetek? Amúgy pontosnak tűpontos. Csak ez így kicsit fura/csalódás az M50 és az 550D után. Az 550D volt a fő gépem évekig aztán váltottam M50-ra és semmi változást nem tapasztaltam csak azt hogy több az AF pont lehetőség és jobb a követés. De az optikai kereső és a jó fogás/gombok valahogy hiányoztak, ahogy az a 20D-men is volt anno. <3
Viszont az AF sebesség így visszalépésnek tűnik? Vigyem el esetleg kitisztíttatni a tükröt/AF aknát stb, hátha ott a gond?Előre is köszi a gondolatokat, tanácsokat!
-
.DLL
veterán
válasz
LaciMc82 #32604 üzenetére
RealPower semmivel nem nyújt többet, mint a feleennyibe kerülő darabok, nekem volt egy 550D-hez, de már szét is púposodott, bele sem tudom rakni a gépbe. Wpower-nél vettem egyet az nagyon frankó, tovább is bírja, majdnem addig mint az eredeti volt. Meg van egy újabb, noname "Canon" made in china, az is egész jó, tovább bírja mint a RealPower.
Phottix-ot láttam még a topikban ajánlani. -
.DLL
veterán
Ha 100k alatti teleobit keres, esetenkénti használatra, akkor reális ajánlani egy fullos, 250k-s telét?
-
.DLL
veterán
válasz
hszilard666 #32570 üzenetére
Vaku topik van, videó DSLR-rel topik is van, ezekbe sztem jobban illik.
-
.DLL
veterán
válasz
DrojDtroll #32438 üzenetére
Én mindent meg tudok hekkelni magamnak, ami eléri azt az ingerküszöböt, hogy nekiálljak.
Ez nem érte el, a beépített vaku teszi a dolgát, külső vakuval pedig van elegáns, vörös segédfény.
-
.DLL
veterán
válasz
DrojDtroll #32436 üzenetére
Ez paradoxon, de a lényeg az, hogy hekkelés nélkül, igen.
-
.DLL
veterán
válasz
belovary #32411 üzenetére
Jaja, nem nagy cucc ez a sok FF gép. Divat- és reklámfotósoknál, meg Phase One, Mamiya, HB kering a stúdióban és nem csöppennek rá minden percben, mert munkaeszköz. Már nem is annak van értéke, hanem a produktumnak amit előállítanak vele. Másrészt ezek nagy része szerkesztőségi gép, nem mindenki Vincent Laforet, hogy magánban is csúcstechnikával tolja, lehet hogy például a nagy részük privátban akár egy kis MILC-et használ, és jobban élvezi a fotózást vele, mint a nagy dögökkel való darálást.
-
.DLL
veterán
Ehhez még annyit hozzátennék, hogy nem feltétlenül olcsó, pláne ha precíziós gépeken dolgozik, pl. a 60mm átmérőjű fogaskerék műanyagból volt 1.5e,- de talán egy két oldalú csavar nem lesz ennyi, de majd megmondja. Az elektronikus levél az mumus, érdemes telefonon is katalizálni a folyamatot.
-
.DLL
veterán
válasz
watchfun #32392 üzenetére
Ajánlom hasonló mütyűr munkákra Sárközi János mestert, én fogaskerekeket kértem tőle, ha nem nagy munka helyben megoldja, ha nagyobb akkor ált. másnapra.
-
.DLL
veterán
válasz
watchfun #32383 üzenetére
Az internet segített. Ez az egyszerűen csak Whitworth-ként emlegetett menet a normál (BSW), a sűrűbb menetű a "Fine" (BSF). Egyébként mindkettő kapható itthon is csavarboltban, én is csak egyszerűen 1/4-es angol csavarként kértem, és vissza is kérdezett az eladó, hogy normál, vagy sűrű. no mondom mutassa!
kiderült, h a normál kell, de azért célszerű ellenőrizni, ha nem kérdeznek. Anyát is kapni hozzá.
-
.DLL
veterán
válasz
ateszm #32380 üzenetére
EOS M10? (Milc) Most van rá pénz visszatérítési akció is.
-
.DLL
veterán
válasz
*Ropi* #32284 üzenetére
Ez videónál is jól jöhet, egy megfelelő képprofil még a nyers adatból több információt tud felhozni, kevesebb zajjal, még a tömörítés előtt.
Például az 550D (és a hasonló szenzorú kamerák) nem tudja kihasználni az 5D2-re tervezett Cinestyle nagy mértékű dinamikakompresszióját, mert alul már nincs annyi információja, mint az 5D-nek lenne.
A 80D pedig úgy tűnik mégjobban ki tudná használni ezt.Végre.
-
.DLL
veterán
Némelyik L sem karcol annyira mint azt gondolná az ember a betűcske hallatán, inkább arról van szó, hogy folyamatos, megbízható teljesítményt nyújt, mind képileg, mind fizikailag (fém ház, szigetelés, stb).
Megismered, kiismered, (kalibráltatod) és onnantól nincs kérdés, csak képelés. -
.DLL
veterán
válasz
nogradimedve #32087 üzenetére
"[...] csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen," -
.DLL
veterán
válasz
*Ropi* #31959 üzenetére
No akkor tényleg kíváncsi vagyok a válaszodra, mert szerintem a RAW az csak nyers szenzor adat: melyik diódán mekkora volt a feszültség a ráeső fény hatására. Később az összefésülésnél ezt kell "kontextusba" helyezni, hogy melyik érték melyik színnek feleljen meg.
Bár ha jobban belegondolok, ahogy a többi fizikai térbe átlépő eszköznek, mint pl. egy monitornak, nyomtatónak, szkennernek is van színprofilja, úgy az érzékelőnknek is kell legyen ilyen, és akkor pont ennek kéne összehoznia az adatokat a "valósággal" amit a szenzor látott.
-
-
.DLL
veterán
válasz
hszilard666 #31893 üzenetére
A váz az még ma is jó
az akkut ette a ml.
5V-ról nemigen, mert a Canon-é ugye 7,4V-os.
-
.DLL
veterán
válasz
hszilard666 #31891 üzenetére
550D is kifeküdt tőle hamar :\
-
.DLL
veterán
válasz
fireman123 #31848 üzenetére
Nem semmi az a Póver Zúm egység
Ha ez is a bajonett két tüskéjén keresztül kapja a tápot, akkor folyhatnak ott szép nagy áramok... Videónál bekapcsolt IS és folyamatos PDAF meg Zoom közben...
-
.DLL
veterán
válasz
hszilard666 #31708 üzenetére
Gyáá...
-
.DLL
veterán
De kártyaolvasóval próbáljátok, vagy a gépet dugjátok PC-re ami "camera" or "fényképezőgép" vagy ilyesmi nevű MTP eszközként ismeri fel?
(#31702) iszliard: Az egy fontos lépés, anélkül nem bútolja be a ML-t a fényképező. De le van írva valahol az ML honlapján, én évekkel ezelőtt csináltam, kipróbáltam, de nagyon leszívta az akkut, úgyhogy részemről felejtős.
-
.DLL
veterán
válasz
hszilard666 #31695 üzenetére
Az SD kártyát boot-olhatóvá tetted?
SD kártáyval meg lehet más gebasz is, kollégámnak most ment szét egyik SD-jén a fájlrendsezr, a gép nem ismeri fel... -
.DLL
veterán
válasz
*Ropi* #31651 üzenetére
Mármint a filmkészítők miket megoldottak vele. Tulajdonképp annyi a lényeg, hogy ne akarjá' 5 perces beállításokat felvenni, hanem vágjá'
Nem lehetetlen, csak nem ad teljes szabadságot...
Egyébként ha tud 4K HDMI outpu-t, akkor külső rögzítővel mehet a terás SSD-re az egész estét snitt. -
.DLL
veterán
válasz
copass #31645 üzenetére
A bukét természetesen látószögre egyeztetve értettem, hogyha a "budiablakra" tennénk pl. a Canon 24 vagy 28mm f/2,8-asát azon sajnos jóval élesebb lenne a háttér, a 40-es FF-en meg olyan mintha az említett obik APSC gépen 1,8-asok lennének.
Nekem 28/1.8 van kis szenzoron ugye, és nyomkodtam egy 5D-t 24-70-nel, azon 40-50mm körül kb. hasonló képi világot adott, meg is irigyeltem, hogy neki elég 2.8, hát még 1,8-on vagy 1,4-en milyen krémelne.De ez már csak ilyen...
-
.DLL
veterán
válasz
szpeti40 #31591 üzenetére
Ha megpróbálod kicsit meglazítani csavarhúzóval, majd vissza, akkor lehet hogy megindul a kerék, de az is lehet hogy beletörik a rozsdás csavar, és szevasz.
Én is inkább elvinném szakihoz: Rúzsa János, Kalocsay Károly, meg ki volt még, aki szaki? Mintha hárman lettek volna fényképezőgép javítók
-
.DLL
veterán
válasz
Bastee #31572 üzenetére
Az a tényállás, hogy a 70D-ben van fáziskülönbség-detektálós AF élőkép és videó esetén, ami bár nem újdonság, hiszen egy 2,5 éves vázról beszélünk, mégis újabb technológia, mint a 750/760D-ben lévő "sima" szenzor.
Emiatt én csak is a 70D-t venném videózásra.
Ha legalább 60fps-t tudnának az újak, de nem, semmi ilyesmi... -
.DLL
veterán
válasz
speedyrg #31491 üzenetére
Igen, bár nem írtad, hogy 70-210 USM ezért vlóban a régire gondoltam.
Volt ilyenem is, gondoltam leváltom vele a toló-zoom-ot, de végül ezt adtam el és az F4 maradt, mert a képminősége meggyőzőbb. Az tény, hogy az USM-es változat fókusza gondolat-sebességű volt, ezt nagyon szerettem, de sajnos a képe nálam túl lágy volt. -
.DLL
veterán
válasz
matyi012345 #31486 üzenetére
jaja, főleg ha már most betáraz az ember, az 5D-t amúgy sem ipari használatra veszik már, úgy mint a Mark 3-at szóval amúgy is tovább fogja bírni a zár (időben tovább).
-
.DLL
veterán
Az 5D-k is csak elméletileg tudnak full HD-t, melléjük téve pl. egy Samsung NX1-ből kiesett FHD képet az ember szava elakad. A Canon DSLR-ek eddigi FHD-s képe nem sokkal jobb mintha a 720p-s videót nagyítanánk fel 1080p-re. Ez csak az egyik dolog, de még visszatérünk rá.
4K-ból sokkal több lehetőség van utóunkázni, és a lényeg a FHD-re való lekonvertálás. Ha jó a kodek, akkor finomabb színátmenetek, jobban szűrhető zaj, sokkal élesebb kép lehet a végeredmény. És itt visszatérve a fentire, így lekonvertálva végre Canon fényképezőgépből is kieshet olyan éles kép, ami már valóban Full HD-nyi információt tartalmaz, mert amúgy a videók "képi világában" azért a Canonok a legjobbak.
Ennyi az értelme, de az amatőrfilmes guruknak ez fontos szempont...
-
.DLL
veterán
válasz
hszilard666 #31396 üzenetére
5000 Ft egy darab hajlított vasért? Oké, ha lehet magyart, de ez úgy is kínai, onnan rendelve kb. feleannyiért kapsz olyat amire 3 dolgot is ráaggathatsz. Semmi nem indokolja, hogy itt ekkora szorzót tegyenek rá, csak a lehúzás faktor. :\
-
.DLL
veterán
-
.DLL
veterán
válasz
zolikaDB #31350 üzenetére
Vannak amik leszivárognak, pl. növekedő sorozat sebesség, kereszt AF szenzorok száma, stb. de fogásban, kereső méretében, világosságában, váz kialakításában az ##D gépek mindig jobbak lesznek, mint az alsó kategóriások. A zár is gyorsabb a nagyobb vázakon, vakuszinkron idő jobb, ez is lehet szempont, akku nagyobb, többet bír, stb. De szép fotót készíteni mindegyikkel lehet, egy jobb váz csak kiterjeszti a használhatóságot.
-
.DLL
veterán
válasz
copass #31105 üzenetére
Sajna az ezekben lévő néhány PDAF képpont elég kevés, rohangászó gyereknél csak vadászná a fókuszt, legalább egy 70D kéne, azon a szenzor teljes felülete képes PDAF-re, és ki is használja, jóval stabilabban tartja a fókuszt random képtartalom esetén, de még ez is el tud tévedni. :\ (persze oké, ez már az a szint, hogy ennyit a legjobb kamera is hibázhat, alapvetően teljesen használható) : )
-
.DLL
veterán
válasz
hszilard666 #30936 üzenetére
Ne aggódj, 28k sem sok, és a videózás sem öli nagyon a zárat, viszont minden be-kikapcsolásnál fel-le csapódik a zár, ez viszont független a fájlszámtól, így eltér a kettő egymástól csak ennyi.
Én is videóztam sokat, Auto-kikapccsal így egy perc tétlenség után mindig lement a zár, aztán ha eksön volt akkor vissza, de fotó módban ez még így is nudli szám, hamarabb meg lett volna ennyi expó. 550D-n valami 40k expónál járok, még semmi baja. -
.DLL
veterán
válasz
hszilard666 #30929 üzenetére
Ha ügyes vagy, és nem csapkodod a tükröt feleslegesen (ami azért előfordul LiveView és videó esetén) akkor nagyjából közelít a fájlszámozás a tényleges exposzámhoz. Csak ennyi.
-
.DLL
veterán
válasz
Ciripke #30925 üzenetére
Sajnos a Canon ezt csinálja, ott folytatja a számozást, ahogyan a kártyán lévő fájlokat találta.
Most még resetelheted a számozást, nem lőttél vele sokat. Így kvázi 0-ról indulsz, és ezek után figyelsz erre.Még a Canon kompakt fényképezőkből áttett kártyákra is figyelni kell, én egy SX100-ból kölcsön kapott kártya után kaptam (frászt és) párezer +-t a sorszámomhoz. :S
-
.DLL
veterán
válasz
hszilard666 #30907 üzenetére
Ha egy szatyrot ráhúzol attól nem fog túlmelegedni, pláne hideg időben, messze lesz attól
Hidegről meleg helyre történő átvitel esetén még az akksit érdemes kivenni, biztos ami tuti. -
.DLL
veterán
Én mindegyik képen egy elítéltet látok.
Ez az öltözet már önmagában ezt sugallja sajnálom.
Komolyabbra véve, az alany kinézete annyira "alap" semmit mondó volt, hogy ebből mit ragadjon meg a fotós? Ebből bármit ki lehet hozni, biztos mindegyik fotósnak lenne számtalan ötlete ha azt mondanák, hogy "itt ez a generic faszi, hozz ki belőle valami kreatívat!" de nem ezt mondták, hanem egy rövid előéletet, akkor miért hozna ki belőle mást a fotós?
Meg ez a mondat: "ahelyett, hogy arra koncentrálnának, ami előttük van."
Mi, ki van előttük, ismerik? Nem volt idejük megismerkedni, nem mentek bele a csávó életébe, munkájába, hobbijaiba, mi a kedvenc színe, van-e kiscicája otthon, stb. Ha lett volna személyisége az alanynak, lehet módosult volna a fotósok koncepciója, modulálta volna az elősztori által keltett képet.
-
.DLL
veterán
válasz
*Ropi* #30689 üzenetére
Nem csak az Eye-Fi készít ilyet (szerencsére) ha jól láttam, akkor ott Toshiba FlashAir kártáyt adnak hozzá, amit böngészőben lehet megnyitni (még egy kis webszerver is van benne
) innentől az lehet bármilyen PC, vagy mobilkészülék, amiben van böngésző, letölthető a tartalom a kártyáról.
-
.DLL
veterán
válasz
watchfun #30651 üzenetére
A képek darabszámát akkor meg tudod mondani. Kiveszed a nem-alapértelmezett kártyát, benn marad amin a megmaradtak rajta vannak, kiírja hány darab és megmondod a főnöknek legyen boldog. Sztem ennyi.
Aztán ha már boldog, akkor majd amikor sz.gépre teszed, akkor már van lehetőséged összefésülni a fájlokat, Total Commanderben 2 kattintás. -
.DLL
veterán
-
.DLL
veterán
válasz
tori196 #30623 üzenetére
A Tamron újabb szuper-zoomjai. 18-270, 16-300, stb. A felhasználási szokásaiból az jött le, hogy inkább "meglegyen a kép" semmit ahogy hogy hogyan és különösebben milyen legyen. Ha mégis művészkedni szeretne akkor csak mondom, hogy én fix 28/1.8-cal szoktam kirándulni és általában örömmel nézzük vissza a képeket. (1-2 nemmosoly csak a félrefókusz miatt van, régi DC motoros Sigma.. evvan. De általában betalál és akkor nagyon baró. Mókus röptében úgy is felejtős, az egy külön szakága a fotózásnak.
).
(#30627) troszti: Azerintem baromi jó üveg, amit én próbáltam az szinte hibátlan volt, egy kis CA-t leszámítva. Viszont többen számoltak be sokkal nagyobb CA-ról, meg Fattyunak volt lilás elszíneződés is (ellenfényben?) szóval ki kell próbálni megvétel előtt, de szerintem a ma gyártottak már rendben vannak. Lencsebevonatokat néha változtatják, még kitobin is, pedig ugyan az a típus volt, egyiken zöldes, másikon bordós volt az alap színezete a bevonatoknak... =o
-
.DLL
veterán
válasz
bbkmachine #30551 üzenetére
LOL! Nem mind, GH3, GH4 meglehetősen nagy lett, kényelmes fogni, a markolat magassága (grip nélkül) Canon ###D szint, a vastagságát pedig jól mutatja ez a kép 5D-vel összehasonlítva: [Link]
De a kisebb szériás G6 is kellően nagy lett: vs. 650D.
Persze vannak kisebbek, mint a közvetlen példa is mutatja van rá igény, de így általánosságban leírni a MILC-eket...
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- iPhone topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Mandragora: Whispers of the Witch Tree teszt
- PlayStation 5
- RoadCraft - Akár négyen is játszhatunk a teljes változattal
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Zalman I3 Edge EVGA 550W
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- LG 77CS6 - 77" OLED - 4K 120Hz & 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - Szupervékony
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest