Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrbig25
őstag
válasz AxBattler #26598 üzenetére
"A 13-asban fejjel lefelé lóg a 3.5-ös HDD?"
Igen."Vajon meg lehet úgy moddolni, hogy SFX táp esetén két 3.5-ös HDD-t tudjon fogadni, amelyek nem oldalra, hanem "hátrafelé" néznek a csatlakozóikkal?"
Egyszerű matek.
Nagyjából ~260mm a ház hasznos, belső hosszúsága. Ebből lejön az SFX tápegység 100mm-es mélysége. Marad ~160mm a tápegység és a ház eleje között. Egy 3,5"-es HDD pedig ~147mm hosszú.
Szóval 90°-os csatikkal talán még megoldható...de ekkor ugyebár még nincs venti a ház elejében....
-
félisten
Caseking-en már kapható a Sugo 13, és az Enthoo ITX is.
A 13-asban fejjel lefelé lóg a 3.5-ös HDD?
Vajon meg lehet úgy moddolni, hogy SFX táp esetén két 3.5-ös HDD-t tudjon fogadni, amelyek nem oldalra, hanem "hátrafelé" néznek a csatlakozóikkal?"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
HookR
addikt
CPU-hűtő számára rendelkezésre álló magasságot tudnál mérni? Az alap tetővel és a kiegészítéssel egyaránt, hogy végre pontot tegyünk a kérdés végére, ne becslésekre kelljen hagyatkozni. Lehetőleg mm-es pontossággal. Thx.
[ Szerkesztve ]
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
tthom
senior tag
válasz #16939776 #26590 üzenetére
Mondjuk ötletnek nem rossz, nem rakom rá a hátsó panelttakarót..
Hűtő bele fog férni, Thermaltake SlimX3, 36mm magas. A mostani Modecom ház is 6cm magas összesen, ennyi a Chieftec is alapból. Ezek fölé megy majd a 3.5+2.5ös HDD.
Olyan keveset használom a DVD meghajtót, hogy arra a kevés alkalomra előveszem a szekrényből majd.. Így rövidebb, normálisabb a ház, a mostani meg megy HTPCnek.
[ Szerkesztve ]
-
tthom
senior tag
Megrendeltem végülis a Chieftec IX-03B-t, meg a hozzávaló MK-35DV magasítót. Meg is érkezett. Az volt a terv, hogy átszerelem a mostaniból a paneltápot ideiglenesen. Ez jó ötletnek is tűnt, amíg rá nem döbbentem, hogy 2cm-es a tápvezetéke a hátlapig, a Chieftecnél meg az előlapnál lesz a paneltáp.
Szóval vagy forrasztok, vagy várok még pár hetet, amíg meg jön az új paneltáp.. Csak kétszer minek forrasszam.. Eh..
[ Szerkesztve ]
-
rewolt
csendes tag
válasz Sir Psycho #26586 üzenetére
Megnéztem , ez jó lehet , egy ideig kihúzna sz@rból.
De inkább olyan kéne ami még futó termék, hogy tudjak tartalékot is venni. -
rewolt
csendes tag
Egy pcisa c800 ast kéne kiváltani , szal felesleges a két mag.
pdf link -
HookR
addikt
válasz rewolt #26571 üzenetére
Ilyen igényekkel mini-ITX alaplapok esetén a Gigabyte-nál érdemes nézelődni:
- GA-H81N-D2H
- GA-H81NVagy ha nem ragaszkodsz a VGA kimenethez, akkor a thin mini-ITX lapjaik is szóba jöhetnek: #23841
-
Polllen
nagyúr
válasz PeterPH #26575 üzenetére
Akkor itx méret alatt nem tudok ilyen gépet. Régiekből pl. Az Asrock PV530-n van mindkettő (via procis), brazos-ból meg atom-ból nem láttam olyat, amin van soros és párhuzamos is. Inkább csak olyat, amint párhuzamos van, de a mellé jó lehet egy pci bővítőkártya is gondolom.
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
rewolt
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni: egy olyan gépre lenne szükségem ami nagyon pici , mini itx- de inkább nano vagy pico-itx. Ami kellene:
VGA-Soros-párhuzamos port min. 1db USB-min 1GHz processzor. -
HookR
addikt
-
varmi2
nagyúr
Pedig működnie kellene. Az am1 platform két megjelenítőt támogat. Próbáld meg azt, hogy a tv-t kötöd hdmire, míg a monitort az átalakítóra. A catalystben nyomj rá, a képernyő észlelésre, ott meg kell jelennie, mind a kettőnek. Asztal klónozás, vagy kiterjesztés.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
Tidus
addikt
válasz AxBattler #26516 üzenetére
A jövö hét elején beszerelem egy másik házba az alaplapot.
Majd belinkelem a rögzítést.Más, esetleg valaki...
AM1H-ITX alaplapra csatlakoztatva van HDMI-n keresztül a monitor.
DVI-D hátlapi csatlakozásba tettem egy HDMI adaptert. És a TV-t akarnám csatlakoztatni HDMI kábelen keresztül. Viszont képet nem tudom behozni, csak a monitor kábelen keresztül. Elvileg jó lenne mert a monitor is tudja azt a felbontást mint a TV, tehát két monitor egyidejű csatlakozásáról lenne szó. Valami beállítás kell hozzá? -
imibogyo
veterán
Az előlapra nem tennék szellőzőnyílást, hogy a választott anyag (legyen akár alumínium, akár fa) színe és textúrája letisztult, sallangmentes formában érvényesüljön. Ennek megfelelően a bekapcsológombnál is érdemes fontolóra venni, hogy inkább a ház tetejére kerüljön.
Már készítettem ilyen házat, de nekem túl "egyszerűnek" már-már unalmasnak tűnt az előlap ettől, ezért nem is fejeztem be. És a mostani házra nem is nagyon férne el felülre még a bekapcsológomb sem, mert az egész ki van marva szellőzésnek. Ahol pedig nincs nút, oda az alaplap ér fel, oda azért nem akartam a bekapcsológombot.Mivel nincs dVGA, ami akadályozná a légáramlást....
De lesz majd. Csak most pénz nincs. Jön majd egy 750Ti valamikor a jövőben. Ekkor a tápegység át lesz fordítva vízszintes pozícióba. De ez csak akkor lesz, ha kikerül a HDD a gépből és akkor bemarom úgy 2 centire a tápegységet a dupla alaplemezbe. Ekkor még mindig kap fuvallatot, de kap levegőt a kártya is.Az A, B és C pontokban mindben vannak jó ötletek, és ha nem lesz dVGA valamiért mégsem, meg is fogom őket fontolni. De azért kicsit részletesebben.
(A) ez a megoldás kiesett, mert egyrészt szeretem ha az SSD is kap a huzatból, másrészt a 3,5 meghajtót nehéz lett volna hova helyezni.
(B) tetszik ez az elrendezés és már nem először jut nekem is eszembe hogy 180-as ventivel szellőztessem át a komplett házat, viszont ekkor szakítanék a "normális" házformával és akkor totális átszellőzést lehetne elérni. Volt már erre is tervem, de még nem fogtam bele.
(C) az előbb linkelt tervekben látható nekem is olyan elrendezés, hogy a tápegység és a vinyók az alaplapi tálca mögé kerüljenek, mondjuk nekem elöl lett volna a 180-as venti és nem alul, de ez nagyon megfontolandó, amit írtál.
Minden esetben 1db nagyobb, alacsony fordulatszámú ventilátor gondoskodna a CPU-hűtő, a tápegység és adott esetben a meghajtók hűtéséről. Ha az alacsony terhelés okán épp le van kapcsolva, a ház passzívan alulról fölfele amúgy is könnyebben átszellőzik.
Igen, mondjuk én a "macpro" tervemben felülre is tettem venit, de szerintem is megoldaná egy darab is. A függőleges "kiszellőzés" viszont szerintem most is meg van a házban. Miközben ezt írom is 38 fokos a proci és 36 fokos a "system" szenzor, úgy, hogy egy darab venti sem megy, miközben a gép 6:00 óta megy.Személy szerint nem használnék 18mm vastag bútorlapot, mert helypazarló, ha nem marod ki belülről valamennyire.
Maximálisan igazad van, de szegény ember vízzel főz. Ehhez tudok "hozzájutni". Ha egyszer végre fel tudom készíteni a marógépet alumínium marásra, akkor majd abból lesz gép. Van is egy bő 3 négyzetméternyi anyagom, csak szerszám nincs megmunkálni. Kézzel pedig azért elég körülményes, főleg mivel 2 mm vastag.Köszönöm az észrevételeket/ötleteket, tényleg van bennük megfontolandó, csak mondjuk legtöbbhöz újra kellene építenem az egész gépet.
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
válasz imibogyo #26553 üzenetére
Az előlapra nem tennék szellőzőnyílást, hogy a választott anyag (legyen akár alumínium, akár fa) színe és textúrája letisztult, sallangmentes formában érvényesüljön. Ennek megfelelően a bekapcsológombnál is érdemes fontolóra venni, hogy inkább a ház tetejére kerüljön.
Mivel nincs dVGA, ami akadályozná a légáramlást (és ahogy látom a ház lábai esetében sem gond, ha magasak), ezért ventilátort alulra tennék, a ház elejéhez igazítva, az alaplap alatt csak a vastagságának megfelelő távolságot hagyva. 140 vagy 180mm-est attól függően, milyen alkatrészeket is szeretnél elhelyezni, illetve a ház arányaival szemben mik az elvárások:(A) 140mm-es venti esetén a DC és AC táp a ház előlapjának belső oldalán, állítva, egymás mellett. 2,5"-es meghajtók a ház aljában, a ventilátor mögött (Megfelelő méretezés esetén a ház hátlapjának belső oldalán, az alaplap hátlapi kivezetése és a ház bal oldalfala közötti részen is szóba jöhet.).
(B) 180mm-es venti esetén alulra csak a légkavaró menne. DC és AC táp az alaplaptálca hátoldalán, állítva, egymás mellett. 2,5"-es meghajtók a ház előlapjának belső oldalán (Illetve megfelelő méretezés esetén a ház hátlapjának belső oldalán, az alaplap hátlapi kivezetése és a ház bal oldalfala közötti részen is szóba jöhet.)
(C) Alul csak a 180mm-es venti. 1db 3,5"-es és 2db 2,5"-es meghajtó, valamint a DC és AC táp a fentiekhez hasonlóan a ház előlapjának belső oldalán, illetve az alaplapi tálca hátoldalán elosztva a preferált szempontok szerint. Úgy mint:
- Funkció szerint csoportosítva: Külön a tápegység részei és külön a meghajtók.
- Méret szerint optimalizálva: AC táp + 2,5"-es meghajtó, valamint 3,5"-es meghajtó + DC táp. (Feltételezve, hogy az AC táp legalább ~1cm-rel keskenyebb a 3,5"-es meghajtónál)Minden esetben 1db nagyobb, alacsony fordulatszámú ventilátor gondoskodna a CPU-hűtő, a tápegység és adott esetben a meghajtók hűtéséről. Ha az alacsony terhelés okán épp le van kapcsolva, a ház passzívan alulról fölfele amúgy is könnyebben átszellőzik.
Személy szerint nem használnék 18mm vastag bútorlapot, mert helypazarló, ha nem marod ki belülről valamennyire.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz Mercutio_ #26558 üzenetére
Persze-persze. Készítettem már azért komolyabb fotókat, csak most eladtam mindenemet és egy noname kínai csoda van a feleségemnek. Ennyit tud. Nulla manuál opció, csak 10 féle programot tud és el tudod sütni. Lehet kísérletezem majd estére ha hazaérek, mert ennél még valószínűleg a telefonommal is jobb fotókat lövök.
(#26559) viperabácsi: bezony. Ez a terv. De sajnos már ma sem jutok oda, hogy ez megtörténjen. Annyira nulla időm van, hogy az hihetetlen. Max a PH-ra írogatok lopott időkben, de komolyabb dologba nem tudok belefogni.
-
Mercutio_
félisten
válasz imibogyo #26553 üzenetére
Ha van némi fény rakd valami mini állványra a fényképezőt , állíts be fix ISO100-at vagy ami a natív iso az adott gépen és mehet vaku nélkűl.
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
imibogyo
veterán
válasz flashpointer #26556 üzenetére
No problem, nem volt a legideálisabb hely beszélgetéshez. Amúgy azt írják a táp oldalán, hogy:
"Rövidzárlat és túlfeszültség ellen védett, nem éghető fém ház, csatlakozó a földelés bekötéséhez is. EMC, CE, RoHS certifikáció."Szóval én azért annyira nem félek, maximum idén előbb lesz a tűzijáték.
Meg hamarosan megy elé egy szünetmentes tápegység is, az majd megfogja a túlfeszt. a hálózat felől. Maga a tápegység pedig a méréseim alapján elég stabil feszültséget ad. De remélem a legjobbakat. Nem vagyok egy elektromos szaki, remélem nagy hülyeséget nem csinálok/csináltam.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz #16939776 #26554 üzenetére
Köszi!
Viszont: Az előlapot oldalt törtem volna meg.
Ki lesz javítva. Amit látsz egy régebbi projekt maradványa. Ez lett félbevágva, de, hogy a kapcsoló helye megmaradjon az eredeti 4x120-as helyből 2 marásnak meg kellett tartanom a belógó lekerekítéseit. Sajnos nem volt időm még újramarni és nem is tudom mikor jutok oda.Pácolás és előkészítése nagyon el lett kapkodva.
Mivel még csak egy réteg van rajta, azt is éjszaka kentem fel, így ez természetes. Még jön rá 2 réteg pác, rétegenként újracsiszolva, majd 2 réteg lakk vizes csiszolással. Ha minden jól megy a végeredmény jóval homogénebb lesz és valahogy így fog kinézni pácolva és erre jön még a lakkozás.A tápdugót rendesen tessék bedugni.
Már megtörtént.Védőföldet a ház érinthető fém részeire is bekötötted gondolom.
Csak a két rács "érinthető" a gépben, de az nincs közvetlen kapcsolatban semmivel sem. A többi alkatrész pedig mind össze van földelve. Van oldallap is, tehát a tápegység és társai nem érinthetőek.Szerintem nagyon szépet lehet fából is alkotni, de be kell tartani a technológiai lépéseket. Mindenek előtt jó alapanyagok és segédanyagok kellenek hozzá és sok türelem.
Egyetértek, de nekem inkább sok idő kellene hozzá, ami nincs, meg az, hogy ne egy ekkora műhelyben kelljen alkotni és festőszobát kialakítani.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz imibogyo #26546 üzenetére
Előre leszögezem hogy a vörös arany színkombináció nekem tetszik!
Viszont: Az előlapot oldalt törtem volna meg. Pácolás és előkészítése nagyon el lett kapkodva.
A tápdugót rendesen tessék bedugni: [link]
Védőföldet a ház érinthető fém részeire is bekötötted gondolom.Szerintem nagyon szépet lehet fából is alkotni, de be kell tartani a technológiai lépéseket. Mindenek előtt jó alapanyagok és segédanyagok kellenek hozzá és sok türelem.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz patomi #26547 üzenetére
Áhh kéjmámor, hirtelen mennyi hsz....
Egy árnyalattal lehetne sötétebb(bár lehet a kép ilyen csak) jobban passzolna a bútorokhoz. Még sokat fog sötétedni, amikor megkapja a második (harmadik) réteg pácot, ez még csak az első réteg rajta. És mindegyik agyonvakuzott kép, valójában sokkal sötétebb, csak nincs normális fényképezőm.
Az oldallap ha jól emlékszem füst üveg lesz(?) Az nincs még meg? Sokat dobna rajta. Sajnos nincs. Vágás közben eltört és nincs másikom.
A bordát nem tudod 90 fokkal elfordítani? Akkor ezen is átfújna az előlapi venti. Ezt már leírtam az eredeti hsz.-ben, hogy miért van így. Akartam, de elmaradt, mert éjszaka szereltem össze a gépet. De a hőfokok 2 óra Skyrim alatt is 55 fok körül maradtak, szóval nem gáz így sem.
(#26548) HookR:
Mekkora a befoglalómérete, valamint a bútorlapok vastagsága? Illetve fel tudnál-e tölteni egy képet a hátuljáról, amin az egész látszódik? 18 mm-esek a lapok. Befoglaló méretei (mély., szél., mag.): 28x18x33 cm. 16,6 liter.Úgy is érdekel a véleményem, ha sok mindent máshogy csinálnék a helyedben? Ha nem így lenne, nem tettem volna be egy nyilvános topikba.
(#26549) kisza25: Pedig ez sem lesz rövid.
(#26550) flashpointer:
Az valami LED adapter? Úgy olvastam azokon nincs túlfeszültség meg semmilyen védelem, illetve a feszültség pontossága is kérdéses, amiatt nem mertem kipróbálni ilyennel mert a paneltáp közvetlen ráengedi a cpu-ra, nem volt vele probléma? Igen LED adapter. Személyesen is mondtam, hogy az lesz. Eddig semmi problémám nem volt vele. Előtte jó pár órát méregettem a kimeneti feszt 11,99 és 12,03 között váltakozott ahogy a terheléseket változtattam rajta, ez szerintem simán belefér. Amúgy is az alaplap VRM részének ki kell valamennyi ingadozást "simítania".Nekem is az jutott eszembe ami Hookr-nek, mikor terveztem 20mm-es aluprofilból házat feltűnt hogy elég sokat elfoglal a házból. Hát ez egy ilyen szakma sajnos. A marógépem még nem esett át az alu-szüzesség elvesztésén, így addig marad a fa.
Ja meg hány wattal van terhelve a paneltáp és nem tapiztad meg hogy melyik része melegszik? Az elsőre nem tudok válaszolni, nincs fogyasztásmérőm, de csak a Celeron megy róla, egy SSD és egy 3,5-ös HDD. Szóval szerintem maximum az 50-70W-os régióban kaphat jelenleg terhelést. A tápegység ugye papíron 180W-os, ehhez egy 240W-os LED táp adja a kakaót.
(#26549) Ispy:
Sorry, nekem nem jön be a fa. Vagyis ha jobban nézem, akkor nem is a fa a bajom, hanem ez a szín Személy szerint a világos tölgyet szeretem. Még a szín változni fog. Sötétebb lesz. Majd próbálok "valós" fotókat lőni, miután megkapja a végleges színt. A világos tölgy nem nagyon ment volna a bútorok színéhez.De a "monitor" az büntet Nem zavaró ilyen közelről nézni? Egyáltalán nem. Sőt.... Csak az FHD-t érzem néha kevésnek.
[ Szerkesztve ]
-
Ispy
veterán
Sorry, nekem nem jön be a fa Vagyis ha jobban nézem, akkor nem is a fa a bajom, hanem ez a szín Személy szerint a világos tölgyet szeretem.
De a "monitor" az büntet Nem zavaró ilyen közelről nézni?
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
flashpointer
őstag
válasz imibogyo #26541 üzenetére
A CPU hűtő az király
Az valami LED adapter? Úgy olvastam azokon nincs túlfeszültség meg semmilyen védelem, illetve a feszültség pontossága is kérdéses, amiatt nem mertem kipróbálni ilyennel mert a paneltáp közvetlen ráengedi a cpu-ra, nem volt vele probléma?
Nekem is az jutott eszembe ami Hookr-nek, mikor terveztem 20mm-es aluprofilból házat feltűnt hogy elég sokat elfoglal a házból.
Ja meg hány wattal van terhelve a paneltáp és nem tapiztad meg hogy melyik része melegszik?[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
Mekkora a befoglalómérete, valamint a bútorlapok vastagsága? Illetve fel tudnál-e tölteni egy képet a hátuljáról, amin az egész látszódik?
Úgy is érdekel a véleményem, ha sok mindent máshogy csinálnék a helyedben? (Nem akartam konfrontálódni. )
-
patomi
őstag
Nekem tetszik. Egy árnyalattal lehetne sötétebb(bár lehet a kép ilyen csak) jobban passzolna a bútorokhoz.
Az oldallap ha jól emlékszem füst üveg lesz(?) Az nincs még meg? Sokat dobna rajta.A bordát nem tudod 90 fokkal elfordítani? Akkor ezen is átfújna az előlapi venti.
[ Szerkesztve ]
Fékezz ballal és fasza gyerek vagy :)
-
HookR
addikt
válasz varmi2 #26543 üzenetére
63mm-t ad meg a gyártó a ház teljes vastagságára, amiből 10mm az alaplap nyákja, a processzor, valamint a processzorfoglalat együtt. 0,6mm az anyagvastagság, ezért a két burkolati elemnél legalább 1,5mm-rel érdemes számolni (festékvastagságtól függően lehet összesen akár 2mm is). Tehát a kérdés az, hogy a képek alapján az alsó burkolati elem belső síkja és az alaplap távtartócsavarja közötti távolság nagyobb-e 6mm-nél, vagy sem. Így a képek alapján azt mondom, talán épp belefér 6mm-be, így a 45mm-es hűtő jó eséllyel elférhet, de éppen csak.
Viszont a jobb szellőzés és mérsékeltebb szélzaj miatt nem ártana törekedni valamennyi távolságra a ventilátor és a perforált lemez között, ami így bizonyosan nem lenne.[ Szerkesztve ]
-
varmi2
nagyúr
chieftec ix-03b ebbe a házba milyen magas cpu cooler tehető, abban az esetben, ha nem kerül bele hdd? Az én elképzelésem szerinti konfig 45mm magas a cpu hűtő, bele fog férni?
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
félisten
Nem tudjátok, mi van a Pico-Box-szal?
A shop-juk egy ideje kong az ürességtől..."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
imibogyo
veterán
Na sokat haladtam a "néma" géppel.
Vettem egy paneltápot és hozzá egy 12V-os tápegységet. A ház végre megkapta tegnap éjjel az első réteg pácot (még egy réteg jön rá, valamint két réteg lakk), valamint beépítettem két új Scythe Slipstream 500rpm-es ventit, melyek (elméletben) csak akkor indulnak el, ha a belső hőmérséklet a házban eléri a 45 fokot (ilyenkor a proci úgy 60 fokos passzív állapotban).
Azért csak elméletileg, mert a nyamvadt CPU csatlakozó nem engedelmeskedik a "0" rpm-es parancsnak, mindig 400-on pörgeti a ventit bármit is állítok be. A házventi szépen leáll, amikor azt mondom neki és csak 45 fokos belső hőmérséklet felett indul el. Nem értem. ASUS lapomban ez simán működött, persze lehet én bénázok, mivel eddig nem volt egy ventim sem az alaplapra kötve, lehet valamit még nem állítottam be. Lehet egy egyszerű elosztóval majd megosztom a házventi csatlakozóját a két ventinek. Úgy is csak 0,07A-esek a ventik, nem okozhat nehézséget az alaplapnak a meghajtásuk. Bár sokat nem veszítek így sem, mivel még éjjel sem hallom a ventiket maximális fordulaton sem, a merevlemez sokkal hangosabb tőlük. Csak akkor van egy minimális motorzaj, ha egészen közel hajolok a házhoz (konkrétan az előlapi rácsokon van a fülem). Eleve csak egyfajta vésztartaléknak raktam be őket, amikor játszom (ezért is akartam, hogy csak akkor induljanak el, amikor tényleg szükség van rájuk). De azért zavar, hogy nem úgy működik, ahogy én szeretném. Skyrim alatt 70 fokos is volt a proci teljesen passzív üzemben ami azért sok, ekkor fogant meg a venti szükségessége. Így netezéskor, filmezéskor full passzív (lenne), játéknál meg csak simán csendes. Most olyan 50-55 fok körül van a maximum a proci esetében, de ugye ebben az IGP is benne van, mivel azzal játszom (jöhetnek a kövek).
A leghangosabb most már így (logikusan) messze-messze a merevlemezem. Ez egészen addig így is marad, míg nem tudok venni egy NAS-t. Pár éve eladtam az enyémet, mert akkor nem használtam ki, most meg de jó lenne....
Biztos sokan mondjátok majd a hűtő orientációját. Na igen.... El akartam fordítani, de mivel úgy hajnali 2-kor sikerült megejtenem az összerakást, így elfelejtettem. Most meg már nincs kedvem szétszedni megint, mert tápot mindent ki kellene szedni (a proci hűtő méretei miatt nem lehet csak úgy kivenni). Ráadásul két dolgot is figyelembe kell vennem. Egyrészt passzív állapotban ez az elrendezés a szerencsésebb, tehát ezt is meg kellene tartanom, másrészt ha meg már úgyis mennek a ventik teljes terheléskor és 55 fokot nem lépik át így sem a hőmérsékletek, akkor meg nem olyan égető az elforgatás.
Hosszú távon persze a hűtő is cserélődni fog. Pont a fenti elgondolások miatt egy olyan típusra, aminek "mindegy" az orientációja, felfelé is tud szellőzni, oldalról pedig át tudja engedni a fuvallatot. Valami ilyesmire gondolok, vagy még inkább ilyenre. De még egyszer mondom, mivel a hőmérsékletek nagyon rendben vannak, így ez nem olyan kardinális kérdés. És ennek a hűtőnek van még egy előnye, mivel magas, így alatta kapnak fuvallatot az alkatrészek is, ami toronyhűtőknél sok esetben problémás, valamint ha rakok rá egy szintén néma ventit, akkor az pont az alaplap felé fog fújni, vagyis jóval kisebb az esélye annak, hogy "megálljon" valahol a meleg levegő. Szóval még azért agyalok ezen a cserén.
-
kisza25
félisten
válasz #16939776 #26539 üzenetére
akkor biztos az lesz az, mert az volt a hiba, hogy elvolt görbülve kb 20-25 láb a lapon, kézzel finoman, vért izzadva, kiguvadt szemekkel, vissza hajlítottam az összeset, azóta használom és ezt leszámítva nem tapasztaltam hibát, még jó, hogy a másik ventiről lehet szabályozni a dolgot
csak azt nem értem, hogy a programok honnan tudják kiolvasni
jut eszembe asrocknak is van valami programja, lehet megpróbálom azzal, köszönöm az eddigi segítséget[ Szerkesztve ]
Alfa Romeo Giulietta Sprint
-
kisza25
félisten
válasz #16939776 #26537 üzenetére
valószínűleg a lap az oka, mert hibásan kaptam (hibátlannak vettem, innen apróról) és én csináltam meg, ezek szerint nem lett 100%-os, de nem tudtam sajnos mit tenni, de ez egy másik történet...
a CPU vadi új januárban vettem[ Szerkesztve ]
-
félisten
Köszi, srácok!
Akkor a megfelelő topikokban érdeklődök tovább.
Meg lehet, hogy beszerzek egy fogyasztásmérőt."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
kisza25
félisten
válasz flashpointer #26530 üzenetére
gtx 750 ti-re is lehet beállítani power limitet, ez 100%-nál 60W a teljes kártyára, a GPU ebből 35W-ot kaphat max, ezt lehet csökkenteni, amúgy a power limitet csak 1350Mhz-re húzott kártyával sikerült átlépnem ami ennek következtében instabillá is vált, a procinál teljesítmény csökkenés nélkül under voltage-t is lehet alkalmazni amit Underclocking/ down-clock-nak hívnak, ami hatékonyabban csökkenti a fogyasztást, mert az órajel csökkentés lineárisan csökkenti a fogyasztást, a V csökkentés meg exponenciálisan, ugyanez igaz a tuningra, csak éppen ellenkező irányban
A kivitelezéséhez a CPU offsetet kell állítani, na ez laponként változik, hogy - / + irányban csökkenti a feszt, mert valamiért nem egyformán értelmezik a lapgyártók,
legutóbb az y510p notimban használtam az i5-4200m procit 2,8Ghz-re húzva, -90-es offset-tel, nagyobb teljesítmény kisebb fogyasztás/hő[ Szerkesztve ]
-
flashpointer
őstag
válasz AxBattler #26527 üzenetére
Személyesen még nem csináltam a procilimitelést de utánakérdeztem a topikjában (i3-5-7)mit hogy érdemes, és úgy emlékszem biosban kell beállítani egy maximális procifogyasztási limitet, a többit intézi magától. Viszont az elmondások szerint ugyanúgy van mint a tuningnál hogy próbálgatni kell hol stabil, mert nem mindenhol az.
A VGA-t meg a hozzáadott zotacos programmal a zotac firestorm-al közvetlenül lehet állítgatni, hogy hány MHZ-en mennyen a GPU meg a memóriák, aztán fogyasztásmérő híján figyelni a benchmarkokat meg a hőmérsékletek alakulását.
Van GTX 750 topik ott biztosan többet tudnak róla
Csak utánuk olvastam csinálni nem csináltam egyiket sem mert az előző házam az inwin 120 W-ot bírt leadni 12V-on és gondoltam felkészülök ha valamit csökkenteni kéne de nem, azzal a kártyával és i3-3220-al +1 ssd +1 külső 2,5" simán vitte, mondjuk a táp már elég hangosan pörgött.
(#26526) viperabácsi
Ha a CPU alulfeszelésére gondoltál akkor az itteni megfelelő CPU topikba érdemes benézni, de mikor érdeklődtem csak erős érvek után osztották meg velem a titkot , úgyhogy nem tudom milyen társaság van ott -
kisza25
félisten
válasz #16939776 #26524 üzenetére
megtörtént, pont azt írtam le, hogy eddig mindkét venti 1 venti csatlakozóról ment (AC CO ventik sorba kötve),
méghozzá a házventi csatlakozóról, mert így el tudtam rejteni a kábeleket.
Az alaplapi hőt veszi figyelembe a ház venti csatlakozó a PWM szabályozásához, ami mindössze 30-40 fokos így lvl1-en 700-720-at pörög, mert a minimum amit be lehet állítani 45 fok, szóval terhelve sem kezdi el emelni, ez eddig teljesen normális működés.
A CPU venti csati meg értelem szerűen a CPU-hőt veszi figyelembe, na ott egy N/A van, mikor erre volt kötve csak a CPU-n lévő AC F9 PWM PST CO venti, akkor 1400-at pörgött ami kb a maximum amit tud, szóval nem volt szabályozva, pedig autö lvl1 45fok volt beállítva, szeretnéd lövök egy képet neked biosról, és igen minden progi méri a CPU hőmérsékleteket win7 alol
ezt tudom ajánlani[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz flashpointer #26525 üzenetére
Nem tudom, mennyire lehet levenni a proci feszültségét (i3-4150, 53W).
A VGA-t meg hol lehet buherálni?
UEFI helyett az Nvidia Control Panel-en?
Bocs, de hosszú idők (InnoVision 5900XT 128MB) óta ez az első GeForce-om..."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
viperabácsi
addikt
válasz flashpointer #26525 üzenetére
Erről az alul feszelési mókáról lehet valahol érdemit találni MAGYARUL?
Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
flashpointer
őstag
válasz AxBattler #26523 üzenetére
Vissza lehet venni a fogyasztását az órajelek és a memória állítgatásával, mint a tuning csak ellenkező irányba. Ráadásul nem is lineáris úgyhogy ha 55w helyett csak 40-et adsz neki nem olyan drasztikusan csökken a teljesítmény és egy nem T-s pl 40wattra belőtt procival simán benne van a 120-ban tartalékkal is .
[ Szerkesztve ]
-
-
félisten
válasz Polllen #26522 üzenetére
Nyilván egy GTX750 jobb választás (nekem is LP Zotac van most), csak a tervezett 120W-os fogyasztási keretbe nehezen fér be egy i3 + egyebek mellé.
Igen, itt nagyon kicsik a különbségek.
Akkor úgy kérdezem: ha egy árban vannak, akkor melyik a jobb választás?
GT 730 1GB DDR5 64bit
R7 240 1GB DDR3 128bit
A teszt alapján az előbbi, de nem vennék rá mérget.Vagy várjam meg inkább a következő generációt IGP-vel?
Ott már valószínűleg végleg kikopik a Fermi, és a GT930/940 is Maxwell architektúrával jön.[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Polllen
nagyúr
válasz AxBattler #26521 üzenetére
Hali,
korábban létezett DDR5-s itthon is kapható, csak baromi nehéz találni. Az A4team-nél láttam még nyáron, csak a 20k+s ár eltántorított tőle. Inkább használtan vettem egy lp zotac GTX 750-t.
Amúgy szerintem ott ahol használhatóak a kártyák, nem sok előnye van a DDR5-nek, ahogy a 2GB RAM-nak sem.
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
félisten
Üdv!
Itt is felteszem a kérdést: szerintetek melyik LP lehet az erősebb?
GT 730 1GB DDR5 64bit 38W
R7 240 1GB DDR5 128bit 30WItt van egy teszt, de nem írja, hogy milyen memóriája van a 240-esnek, szerintem DDR3-as.
Illetve egyáltalán létezik DDR5-ös LP R7 240?
Mert én csak DDR3-mal találtam, és az kerül 16-18k-ba, ugyanúgy, mint a DDR5-ös GT730..."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
canniball
nagyúr
Nem "usb-s meghajtónak", csak leválaszthatónak látja őket.
Erre szokott lenni a biosban egy menüpont, hogy melyek legyenek eltávolíthatók, de úgy rémlik ezen a lapon mintha nem lenne ilyen. De mérget nem veszek rá, ha gondolod nézz ott körül.https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
ooszi
senior tag
Sziasztok nemrég vásároltam egy Asrock Q1900-ITX lapot, lenne egy olyan problémám a lappal, hogy mindegyik merevlemezemet usb-s meghajtóként látja, az ssd-t meg az optikát, meg a többi vinyót, ilyennel most találkoztam először, szerintetek ilyenkor mi a teendő??
BY ooszi
-
kisza25
félisten
válasz #16939776 #26511 üzenetére
köszi közben próbálgattam és rájöttem a hiba okára, eddig sorba kötöttem 2db ventit a házventire, így nem változik a fordulat, mert az alaplapot méri, a procihőt viszont nem látja a lap, szóval, ha arra kötöm a ventit 1400-on pörög sajna, ezt nem tudom, hogyan orvosolhatnám, mert win alatt minden látja a CPU hőt, azért ennek a lapnak illene látnia
-
burny
aktív tag
Hivatalos steam masinák. Főleg silverstone házakban standard alkatrászek, de van 1-2 egyedi gyártmány:
[link][ Szerkesztve ]
-
-
Tidus
addikt
válasz radi8tor #26487 üzenetére
Itt a kép a hűtésről, és a saját gyártású SATA táp kábelről.
Ventinek 4pin-es AMD-t használok kicsit nagyobb de megoldottam barkácsolás nélkül a felfogatást. Fujja a lapot is. Bios-ban vezérelhető halk és a teljesítménye is nagyobb.
Éppen szétszedtem mert eladtam a régi gép házat. Az új pedig elvileg holnap itt van.(#26489) AxBattler: Adapterrel csatlakoztattam. A képen látható jó mert nem lassít be, és valós adatokat látsz az SSD tesztekben is. A házban alaklamas helyen lecsavaroztam, ennyi. Mivel az alaplapi csak WIFI-t tud.
[ Szerkesztve ]
-
kisza25
félisten
válasz #16939776 #26501 üzenetére
nem igazán értem ezt az Asrock venti szabályozást, a CPU-ról megy most mindkét venti, 900rpm (nekem ez már hangos ) nem megy 60fok fölé a proci aida 64 stressz tesztel, meg játékok alatt sem, de nem változik a fordulat, pedig hőmérsékletet is rendeltem hozzá a biosban, végig ua.-n teker, ha lejebb veszem 1-esre akkor hangtalan, de terhelésre sem emeli a fordulatot, nem értem, autón meg hangos mindig
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz kisza25 #26500 üzenetére
Attól hogy 65-70 fokig felengeded még nem lesz semmi baja a CPU-nak.
Ha a cpu alapfeszét és az LLC-t jól beállítod lehet pár fokot nyerni.
Nálam 1V-on és a leggyengébb LLC-vel működik a 3.8-as turbó. Max 69-70C°(20 kör LinxFull +100Gflops) házszellőzéssel és nincs az TX3evo-n közvetlen venti.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Spórolós topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- DIGI Mobil
- Mikrotik routerek
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- 16GB DDR4 memória (RAM) modulok (több típus)
- Gigabyte 4.gen i7-es félkonfig! fejlesztés miatt, eladó! FoxPost ON!
- Beszámítás! GIGABYTE Z270X Ultra GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! MSI Z370 GAMING M5 Z370 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! MSI MPG X570 GAMING EDGE WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest