Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VTom
veterán
Sziasztok!
Szerintetek javítana a Suppressor F1 szellőzésén a HDD rack-ek felői oldalra felszerelt ventilátor? Akár befel fújna, akár kifele szívna, érne valamit?
Köszi!Everybody has a plan until they get punched in the mouth.
-
sb
veterán
válasz kisza25 #34097 üzenetére
Nekem desktopban is bentről fúj. De alsó tápos így nem kap extra hőt.
Én sem erőltetném, de 1-2 halk táp kisebb procival azért simán elbírja még halkan a plussz hőt. Meg ITX-ben gyakran van más probléma is. Lásd itt is: ha megfordítod akkor meg 2cm-ről, a ház fala mellett kábeleken keresztül kell szívnia... és ott se biztos, hogy hűvös van a zárt előlap mögött. -
kisza25
félisten
A tápból így is elég meleg levegő jön ki, ráadásul a ház alá ami ugye megtörik 90 fokban, majd még 90 fokban, szóval azt nem erőltetném.
Nem tesz jót a tápnak sem, annak nem az a dolga, hogy a házat kiszellőztesse nem véletlenül van az újabb házakban megoldva, hogy kintről szív és kintre fújAlfa Romeo Giulietta Sprint
-
kisza25
félisten
Most kicsit jobban utána olvastam és már okosabb lettem az üggyel kapcsolatban, mint írtam a hátsó fix 1200 rpm venti helyére jön egy 600-1500-as, szóval, ha az több levegőt szív ki és ebben a CPU venti is segít neki, mert közvetlenül oda fúj jobb lesz a helyzet a házban
Alfa Romeo Giulietta Sprint
-
Ribi
nagyúr
válasz kisza25 #34093 üzenetére
Hőellenállással jól szemléltethető.
Proci ígyis úgyis mondjuk 50W-al fűt. Az, hogy a hő távozása mennyire van megkönnyítve az a te dolgod. De az 50W amivel a környezetet fűti az midnig is 50W marad. Melegebb lesz a levegő ami kjön a bordák közül, de amint elkeveredik már ugyanannyira hűl le mintha orkán lenne belül. Mert ígyis úgyis bemelegszik belül egy idő utána ha nem szellőzik rendesen. Szóval tulajdonképp mindegy milyen meleg a proci, csak a 70 fokos proci a saját környezetét (alaplapon az alkatrészeket) jobban fűti. -
kisza25
félisten
válasz Pete55555 #34092 üzenetére
azt hiszem végkép elvesztettem a fonalat, te egy paradoxon vagy, ugye tudod
Amúgy józan paraszti ésszel, ha egy ház belselyében valami 70 fokos levegőt csinál, az nem melegebb, mintha csak 50 fokot? Vagy a leadott hő mennyisége ugyanaz és ezért ugyanannyira melegíti fel a környezetét?
De az nem kerül több energiába, hogy egy nagyobb felületet melegítsen fel (nagyobb borda)? Ez által kevesebb maradványhő keletkezik?[ Szerkesztve ]
-
Pete55555
addikt
válasz kisza25 #34087 üzenetére
A legegyszerűbb, ha felülre vágsz egy 12-es ventinek lyukat...
Csak gondolj bele, ha 70 fokos a proci akkor több "hő marad" a prociban. Ha jobban hűtöd, akkor lesz ~50 fokos, tehát több hő fog róla "lejönni" a bordán keresztül, ami a ház levegőjét fűti.
Persze ez nem ennyire egyszerű, sok más tényező is van, de nagyjából így működik.Most le akartam írni, részletesebben, de inkább nem megyek bele hogy működik a kisebb/nagyobb hőmérséklet különbségek közötti hősugárzás, hővezetés...
(#34091) kisza25
Ha el tudod vezetni a hőt - márpedig itt van kifele fújó venti, akkor azért előrébb leszel egy jobb hűtővel, már csak azért is, mert így a meleg proci nem fűti annyira a VGA-t. (Tudom, lehet ez úgy tűnik, hogy ellent mond a fenti állításomnak, pedig nem... )[ Szerkesztve ]
...Szeretem leracsniztatni...
-
sb
veterán
válasz kisza25 #34089 üzenetére
Úgy kell, hogy induljon is további belerúgásra.
A belső fordítás amúgy annyin segít, hogy a vga nem melegszik. A ház belső/zárt része ettől még nem szellőzik jobban. Bár az igaz, hogy ha nem (annyira) melegít semmit közvetlenül akkor felesleges foglalkozni az ott rekedt melegebb levegővel.
Szerintem amúgy tök egyszerűen be lehetne oda applikálni egy ventit a táp fölé ami kicsit kimozdítja a levegőt. Az se egy nagy "mod".
[ Szerkesztve ]
-
kisza25
félisten
fejjel lefele, vagy pofára állítva, én is pont erre jutottam, néztem is, hogy hogyan tudnám megoldani
Goose-T és Pete55555 értem, de azért gondoltam, hogy nem mindegy, hogy 70 fokos levegő jön le a bordáról, vagy 50 fokos, ezek szerint mindegy[ Szerkesztve ]
-
Goose-T
veterán
Van egyébként egy megfordított modja ennek a háznak, bár csak az alaplaptálcát fordítják meg, a táp marad a helyén. Viszont nagyon könnyen kivitelezhető, gyakorlatilag két lyukat kell fúrni az egyik lemezbe, a többi szerelés adja magát.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
sb
veterán
válasz kisza25 #34082 üzenetére
Aha. Az egy rész zárt így ott mindenképpen megreked a levegő. Épp erről írtam fentebb a kockaházakkal kapcsolatban, nálam ezért van felső venti.
Ezt csak házon belüli áramlással tudod szellőztetni, mivel kifújni ott helyileg nem lehet sehol, a többi venti pedig távol van (halk működéshez) és amúgy is van passzívan szellőző oldallap pl. ahonnan könnyebben tudnak levegőt szívni vagy ott kifújni. Így az a rész érintetlen marad kb. áramlás szempontjából. Egy belső venti applikálásával lehetne max így megoldani.
Ez a ház fejjel lefelé egyébként egy tökéletes lenne.
A meleg felfelé szállna, felül pedig kivinné a házból a hátsó venti és a táp (befelé fordított ventivel). Sőt, ha a hátsó venti befelé fújna, a táp kifelé, a kettő között meg lenne egy torony hűtő irányba állítva akkor nagyon hatékonyan át lenne szellőztetve... és felül, szóval megrekedt meleg levegő abszolút nem lenne benne.szerk: Nagyon csúnya a ház talpa?
Goose-T: Egyre gondoltunk.[ Szerkesztve ]
-
-
Goose-T
veterán
válasz kisza25 #34080 üzenetére
Tökmindegy, milyen hűtőt teszel a procira, az akkor is ugyanannyi hőt fog termelni, csak hatékonyabban fogja szétteríteni a környezetében, ami még tovább is ronthatja a helyzetet. Az én Metisemben egyébként először úgy próbáltam ki a hűtést, hogy a hátsó venti kifelé fújt (nincs a képen), de úgy nagyon rossz volt a hatásfok. Miután megfordítottam, hogy befelé fújjon, sokkal jobb lett.
Amúgy lehet, hogy jobb lenne a gépembe már egy toronyhűtő, ami szépen beleállna a légáramba, de ez a konfig jövőre (Raven Ridge-re várok) úgyis menni fog egy Chieftec FI-01B-be, abba meg csak ezzel a hűtővel fér bele. Addig meg már nincs kedvem tökölni a hűtőcserékkel, mert az nem egy kellemes meló ITX méretben. Nem is maga a hűtőcsere, hanem szétszedni és összerakni a gépet. Örülök, hogy most egyben van, és működik.
[ Szerkesztve ]
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
kisza25
félisten
-
kisza25
félisten
válasz #16939776 #34078 üzenetére
a hőmérsékletek kb mindenhogyan ugyanazok, a gyenge láncszem a gyári CPU hűtő, azt lecserélem kiiktatok egy 70 fokos hőforrást, legalábbis szerintem redukálni tudom ~50-60 fok környékére
Meg rásegít majd a hátsó ventire a CPU hűtő.
A hátsót meg leszabályozom 800-1000rpm-re és meglátom, mi lesz, ha kevés lesz így a légszállítás akkor veszek egy PWM-es BeQuitet hátra, az 600-1500RPM-el már csak jobb lesz. A lap a ház ventit is a CPU hő szerint szabályozza, külön be lehet neki bios-ban állítani profilt.
A gyári ház venti sajnos 3 pines és ezt a lap nem szabályozza.Alfa Romeo Giulietta Sprint
-
törölt tag
válasz kisza25 #34077 üzenetére
Ha van kedved vele időt tölteni, és méricskélni, akkor nézd meg:
-mennyit ér ha leragasztod a kivágásokat alul.
-teszel öntapadós szivacs csíkot U-alakban a ház alá, a táp kivágása köré, úgy, hogy előrefelé tudja csak kitolni a meleget a tápNem tudtam hogy ennyire szellős a VGA körül, jól változtattál VGA-t!
[ Szerkesztve ]
-
kisza25
félisten
válasz #16939776 #34075 üzenetére
amit javasoltak itt páran, hogy a táp felé minden, az azért nem jó, mert a ház alatt megreked a meleg, nem igazán hatékony ez a ház alá fújó táp dolog. Pofára állítva hatékonyabb lenne az egész
Most megnéztem papírlappal, szépen odaszívja mindkét oldalt és fent a VGA-nál is
mondjuk alulra fújja a táp a meleget és ott elég sok lyuk van a HDD felfogatások miatt, szerintem az sem túl szerencsés, mert ott tutira jut vissza a melegből
Hátulja aVGA felett lyukacsos+ a 2. Slot is egy rács[ Szerkesztve ]
-
Mankó
veterán
Rendeltem egy Asrock J3160dc-itx lapot, s bár még nem futott be, már pörög az agyam a lehetőségeken.
Első körben nas-nak szánom xpenelogy alapokkal és azon agyalok, hogy egy plusz lan kártya beépítésével megoldható lenne e az asztali gép kiváltása is egyben. Csak általános feladatokat kellene kiváltania (net, film, office, kevés programozás)Szerintetek virtualizációval vagy virtuálboxxal megoldható lenne ez a dolog? (Vtx-d-t nem támogatja a proci.)
Melyik pci-e 1x slotba illeszkedő Gigabit lan kártyát ajánlanátok, ha kivitelezhető az ötlet?
A lap fogadja a mini pci-e slotba illeszkedő ssd-ket, így azon agyalok, hogy a kis méret vagy a nagyobb bővíthetőség lenne e a jobb. Egy ssd-t és 1 később max 2x 3.5-es hdd-t kellene fogadnia.Egy CM 110-ben fog lakni egyenlőre a masina, de nagy álmom válna valóra ha egy kompakt kis atx táp nyílás nélküli házban is eltudnám helyezni.
Avagy csináljam meg a nas-t és egy másik hasonló géppel váltsam meg a jelenlegi gépem? (Lásd adatlap)
Ehhez az elképzeléshez kérnék ötleteket, véleményeket!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz kisza25 #34074 üzenetére
sajnálom!
Ezzel az elrendezéssel a ref. VGA még jobban küzdene: Három ventilátor próbálja kiszívni a levegőt a házból, és oldalt a szűk perforáción tud csak beáramlani a levegő.
Jelenleg, pluszban a vga-nál tud beáramlani levegő egy része, szerintem pont így jó a VGA-nak.Ha tervezték a szellőzését a háznak Akkor az alaplap felett/alatt kellett beáramlania a levegő egy részének, és kellett hagyni annyi vákuumot, hogy fentre is maradjon erő elegendő levegőt beszippantani.
Megnézném egy A4-es papírlappal, hogy mennyire erős a vakum az egyes perforációknál, ami mutatja milyen erős a beáramlás. Ha kevés fent a beáramlás/szellőzés, akkor egy nagyobb statikus nyomású ventilátorral kipróbálnám ki és tesztelném újra, minthogy globálisan csökkenteném a vákuumot, azzal hogy csökkentem máshol a légellenállást, növelve helyileg a légáramlást.
Mi a véleményed erről a logikáról?
Ha elől/fent megáll a meleg levegő levegő az nem feltétlen baj, ha a többi helyen a hőmérséklet jó elégséges a légmozgás. Nem biztos hogy fúrnék oda, emiatt plusz likakat
[ Szerkesztve ]
-
kisza25
félisten
válasz #16939776 #34072 üzenetére
igazából a jobb oldali lemezre gondoltam, mondjuk azt nem értem, hogy miért nem végig ilyen lyukacsos
Bár valóban van műhely Anyóséknál és fa és fém eszterga és minden ami kell, sajnos már nincs a családban aki értene is hozzá
Amúgy eredetileg egy asus gtx 960 turbón, vagy valamilyen ref.-en gondolkoztam ami kitolja a meleget, de mind 25cm + ami elvileg már pont nem fér be
Amúgy nem melegszik vészesen a motyó és a CPU-ra toronyhűtő sokat fog ezen még segíteni, mert most 70 fokos proci a gyári hűtővel azért befűt.Alfa Romeo Giulietta Sprint
-
Patice
nagyúr
válasz Patice #34070 üzenetére
Mérések:
Alpenföhn Brocken hűtő felett még van több, mint 2 centi hely (kb. 2,5 centire lehet a lemez)! Akár mondhatnám azt is, hogy 165 mm-nél magasabb hűtők is elférnek, ha elég kicsi a mélységük.
Alaplaptól a Brocken tetejéig 165 mm.
Brocken mélysége venti nélkül: 74 mm.
Brocken mögött a hátsó nagy ventiig: 27 mm.
Brocken előtt a 3,5 HDD és a hűtő között: 32 mmScythe Mugen 4 honlapja szerint venti nélkül: 88 mm
Be Quiet! Shadow Rock 2 honlapja szerint venti nélkül 122 mm mély!A házban a 3,5 HDD-től a hátsó ventiig: 32 + 74 + 27 = 133 mm helyed van csak, ez így nagyon necces, tényleg nem maradna helyed a kábeleknek.
Ismét csak a Scythe a nyerő, nem lesz neked sem túl sok helyed a kábelezéshez így sem, de ahogy írtam is, az alaplap procifoglalat elhelyezkedésétől is függ, hogy hova esik pontosan a hűtő.
Nekem egy Asus H87I-Plus-on van, amin kicsit közelebb van a foglalat a RAM slotokhoz, tehát a HDD-khez.
[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
törölt tag
válasz kisza25 #34071 üzenetére
Ha az alaplap mögötti oldallemezt megfordítod, gátolni fogja az alaplap alatti lemez a légáramot, takarják egymáson a kivágást.
Mielőtt szétvágod:
Az előlap és az U-alakú lemez közé tegyél valamit próba képen, ami elemeli a kettőt egymástól, ha lesz pár mm az előlap és a palást között, be tudja szívni, áthúzza az egész házon a levegőt, teljes hosszában.
De nem biztos hogy jó lesz a VGA-nak, mert megszűnik a levegő beáramlása a felső lemezen és a VGA-n keresztül, és ugyanúgy melege lesz, fent a sarokban...[ Szerkesztve ]
-
kisza25
félisten
A hűtésre visszatérve, tegnap este játszottam kb 2 órát. Egyedül a gépház elejében fent melegebb, mert ugye ott nincsen semmi szellőzés, viszont a VGA az ott van.
Na meg a táp alatti rész meleg, mert ugye a ház alá nyomja a levegőt.
Szóval hátra rakok majd valami PWM-es 12 cm-es-t és álló CPU hűtő lesz a gép hátulja felé, az oldallapokat meg megfordítom, hogy a lyukak a ház elején legyenek, mert úgy átszellőzik az a rész is.
Ez így nem válik be, akkor be kell mennem a műhelybe és beizzítom a fém esztergátAlfa Romeo Giulietta Sprint
-
Patice
nagyúr
válasz bandi20 #34069 üzenetére
Később lemérem majd de speckók alapján inkább a Scythe a nyerő. Magasságban kb. pont akkora, mint az enyém és mélységre is hasonló.
Be Quiet szerintem annyira mély, hogy ha még be is tudod paszírozni, akkor a vinyók kábelezéséhez már nem marad hely.
Bár alaplapfüggő az is, hogy hol van a foglalat.
Nemsokára megnézem, lemérem..
Brocken amúgy azért is lett jó, mert nem olyan sűrű a lamellázata és így venti nélkülsem nehéz átfújni rajta a levegőt. Scythe nekem ebben is jobbnak tűnik.
-
bandi20
aktív tag
válasz Patice #34068 üzenetére
Igen láttam ez inspirált , de amiket neztem azok nagyon magasak, ha esetleg lemerned , hogy az alapjától a haz tetejeig mekkora a távolság , azt megköszönöm! Mert ugye brocken hűtő mar nincs az apron, de van ami tetszik shadow rock, (160mm ) illetve mugen 4 (156,5 mm ) de a be quiet fele hajlik , de nem tudom be fog e férni!
[ Szerkesztve ]
bandi
-
bandi20
aktív tag
Sziasztok! Eljött a haz csere ideje, illetve a gyári proci hűtő sikító hangját eddig bírtam! Kinézett hazám a következő fd node 304 ! Ebben azért vinyo is fér bőven ! Semmi mást nem akarok cserélni csak a haz es a proci hűtő ! Kérdés , a g3258 as természetesen tuning nélkül, passzív hűtővel elmegy ebben a házban ? A gyári venti, benne maradnának! Illetve az adatok szerint 165 mm es hűtő fér be a,mit neztem be quiet shadow rock az 160mm ! Beférjen ? Illetve a mugen 4 ! Ezek mind csak venti nélkül? Vélemények ?
[ Szerkesztve ]
bandi
-
Patice
nagyúr
válasz #25954560 #34063 üzenetére
Hát, ha ez már gyűjtemény...
Amúgy a többiek problémáját és érveit osztom. Nem lehet mindent egy gépben megvalósítani jól. ezért építettem én is hármat.
A legnagyobb lesz a szerver, de még dolgozom a szoftverezésén.
MS-Tech házban a Giga B85 lappal most asztalinak használom. A DAC-UP USB-re van kötve a füles erősítőm + füles, így apa hallgathat zenét a gépnél.
A Giga házban lévő meg a HTPC, mozizáshoz.
De most épp meghülyültem és agyalok a meglévő hardverek cserélgetésén.
-
Mercutio_
félisten
-
törölt tag
válasz Mercutio_ #34053 üzenetére
lejottel, mi? es mondd: mit keresel akkor ebben a topikban?
en tuti mar dolgoznek egy szuper minosegu hangkartya beszerelesen mondjuk fektetve pci riserrel a lap fole, hogy lehetoleg a gep merete ne nagyon nojon meg vagy egy kulso DAC-on, ami kinezetben passzol a hazhoz.
mod: vagy ala, pcie toldo kabellel. meg jol is nezne ki. franc...
elkezdtem agyalni rajtaPatice:
szep gyujtemeny az isDuracellm...:
kimaradt talan a pontosabb specifikacio, miszerint a lehetosegekhez kepest mindent tud
egyebkent a problemadra nyilvan van megoldas, csak valszeg oriasi helyet foglalna a hatalmas passziv hutes es a vinyok hangszigetelese
vagy
mindent elviszel messzire, ami zajong es a pici gepedhez csak kabelek/csovek jonnek, ami pl thunderbolt a vinyoknak es viz a hutesnek.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz kisza25 #34056 üzenetére
Nem akartam megsérteni
Ezek az igényeim:
4 db 7200-as, 3,5"-os Hdd 24/7-ben, nagy Pci-expres VGA, PCI stúdió hangkártya 2 slotos, 2db Firewire csatlakozó/FW kártya, a külső hangkártyákhoz, I7 a munkához, I5 a játékhoz, ja és néma csend a zenehallgatáshoz. Bekapcsolom-> megy, ne keljen bios-t álligatani, vagy kapcsolgatni semmit.
A többi nem mutatvány(#34058) kisza25 :Én okoztam a zavart az erőben.
[ Szerkesztve ]
-
kisza25
félisten
válasz Mercutio_ #34057 üzenetére
kinek kell ilyen hülyeség?
nem azért építek ilyen szépet, hogy aztán eldugjam
Amúgy meg tessék
ez nem is olyan rossz
Duracellm...: dejavum van
huha elmúlt, vagy nem is volt ott[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz kisza25 #34056 üzenetére
Kis fogyasztás és hangtalanság 7/24-ben BD-lejátszónál nem nagyobb méretben / monitor határa rögzítve?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
válasz #25954560 #34052 üzenetére
Én már "lejöttem a szerről ", de ennek részben az az oka, hogy a Giga B85N Phoenix usb hangkimenetéhez hasonló megoldás 1151-ben nincs és ahhoz képest, hogy még lecsupaszítottabbak a lapok számomra túlárazottak.
Így marad a lap, a G3220-at még lecserélem valami erősebbre és reménykedem, hogy a lap kibír gond nélkül még 3-5 évet. (minden más cuccra annyi gari van)Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
törölt tag
válasz #16939776 #34051 üzenetére
Itt mindenki beteg?
Lattam mar korabban is h tobbeknek van gyujtemenye, de gyanus h inkabb mindenkinek.
Nalam most egy lian li pc-q07, egy sugo 05 es a realan e-i7 vannak, de uton mar az s4 mini is. Azert osztogattam el anyosnak az asrock z68itx-et a 2500k-val h legyen kifogasom uj gepet epiteni. -
törölt tag
válasz Apollyon #34048 üzenetére
Nekem még van két nagyon régi samsung PM800 aminek 230MB/s a vége, és az "i7" mellett sem éreztem veszettül gyorsabbak a 530/480-as samsungot. Sőt a játékgépemben is csak 500/200-at tud az SSD, ott sem volt érezhetően gyorsabb a "modern" samsung, pedig 2x több pontot kapott, fele annyiba kerül, és kétszer akkora területű mint az Datacenter-grade SSD
5 db ITX-gépben van ssd-n az op. rendszer, ha a ramdiszket is annak vesszük, akkor 6.
Az M.2. egyiknél sem hozna akkora hasznot ami miatt vágynék rá, nem vagyok akkora PRO user.
[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
válasz AxBattler #34046 üzenetére
Ezt a szekvenciális tempót szvsz felejtsétek el ha nem tisztán nagy fileok mozgatásáról van szó.
Még telepítésnél is vegyes terhelést kap. Az oprendszer és általános működési sebesség szempontjából meg tényleg a párhuzamos random sebesség a lényeg.Itt egy érdekesebb teszt az olcsóbb SSD-kről.
Amit érdemes megnézni:
1. A szekvenciális, dobozra írt 450-550MB/s tempókhoz képest mennyivel gyengébb a random 4k és párhuzamos random 4k.
2. Mekkora különbség van SSD és SSD között ebben, míg a max tempó hasonló.
3. Mennyire nem számít a real-world tesztekben, boot, telepítés, stb...Pl. én most vettem HTPC-be 650-et. Pár értékben gyalázatos a normál tesztekben meg nem kullog a sor végén, sőt.
De meg lehet nézni akármilyen tesztet, akár PCIe-s darabokkal is. Egy-két spec tesztben lesz kiemelkedő eredményük, azt kell megnézni használ-e olyat az ember. Ha nem csak a szokásos átlag akkor könnyű eldönteni, hogy mennyi felárat ér meg a minimális gyorsulás.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz AxBattler #34040 üzenetére
Hogy mernek?
Ahogy a gamer notiba a a bivaly vga-kat. Tudják, hogy gari után már a te gondod lesz, és ha megfő, mert az ócsítás vagy tervezési hiba miatt nem bírja megfelelően elvezetni/elosztani a hűtés a hőt, akkor majd veszel másikat.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Apollyon
Korrektor
válasz imibogyo #34030 üzenetére
Akkor fogalmazzunk úgy, hogy nekem mint nem átlagfelhasználó, tökéletesen elég a satás ssd sebessége. Igazából amikor 5400-es winyóról átköltöztem ssd-re azt sem nagyon éreztem meg, kivéve a boot-ot ami 30-45 mp-ről 3-4-sec-re rövidült, na meg a programok telepítése gyorsabb lett. Ja egy fontos tényező: nálam linux van, szinte csak cli programokkal a legnagyobb gui-s progim ami van az kb a böngésző. Na ez is gyorsabban indul, igaz.
Viszont a párszáz KB-os, meg néhány MB-os cli programjaimnál nem hiszem hogy egyáltalán az is számítana sokat 3 vagy 6Gbps... Egyébként van most egy win10-em is az 5400-es winyón játékra De az csak arra és ritkán, minden mást a linuxomon csinálok. Amúgy intel 530-am van, legrosszabb esetben is max 37 fokra melegszik. Másrészt, az én itx házamba nem hiszem hogy megfelelő lett volna alaplap alá rögzített M.2, mivel fekvő kialakítású.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
-
félisten
válasz kisza25 #34043 üzenetére
Az igaz.
Viszont írásra én csak az oprendszer, programok, játékok telepítésekor használnám, egyébként read only. Talán úgy elviselhető... ...még az alaplap alatt is.
[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
félisten
válasz kisza25 #34041 üzenetére
Ha azt vesszük, hogy ez egy terheléses tesztprogram, akkor 50 fok talán nem olyan vészes .
Gondolom zárt kasztnival mérted a notebook-ban.Mondjuk a gyárilag megadott 560MB/s read és 460MB/s write sebességekhez képest nem volt annyira gyors...
[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
félisten
válasz AxBattler #34032 üzenetére
+
Ha a deszkák alján túlmelegszik az M.2, akkor mit művelhet egy notebook-ban?
Hogy mernek üzleti gépekbe, Probook-ba, ultrakönnyű/vékony subnotikba ilyet tervezni?
Sőt, rögtön 2 db-ot, egymás mellé!So what?
-
sb
veterán
Az árak kicsit összevissza vannak, de úgy látom én is tévedtem.
120GB-ból 20-21-ért látok 850-est, 951-est meg 23-ért. Ez már nem különbség, én nagyobb árrésre emlékeztem, gondolom azóta összement.
250GB-ban viszont jelentős a gap: 27e egy 850 EVO, 40e egy 951-es.A 2.5" vs M.2-vel nem értem mit akarsz mondani, tök mindegy a tokozás,a lényeg, hogy SATA vagy PCIe az interfész.
Amivel még nem értek egyet az a (két) kategórián belüli különbség. Én használok lófütty 650-es meg Adata SP550-es legaljától kezdve egészen 850 Pro-ig SATA-n belül. Nincs érezhető különbség. Munkában (nem cad, fotosopp) se. Bootra is gyorsabb a Pentium+650 mint a desktop OC-s i5+850. Ezek már nüanszok pedig specben jelentős eltérés van.
Ami még feltűnt: szekvenciális értékeket írsz de a legkevésbé az számít. Már ha átlaguser vagy és gigás projekteket nyitsz meg/videót vágsz/adattárolásra használod - ez mind nem átlag szvsz. Ebben nyilván érezhető lenne, hogy GB-okat mennyi idő alatt másol át. De a lényeg átlagos programokban a access time és random (többszálú) 4k elérés. Abban pedig ott van nagy ugrás ahol írtam.HDD vs akármilyen legszarabb SATA SSD: Kb. 0.5MB/s vs 100-300MB/s. Elérési idő is 10-20ms vs 1ms alatti.
Innen SATA-n belül találhatsz 150-400MB/s között modelleket de alig fogsz különbséget érezni.
PCIe-n megint van ugrás éppen 4k átvitelben is, de nem ilyen, 2-3 nagyságrendnyi, hanem jóval kisebb.
És ami még lényeg, hogy átlag programnál már nem annyira érződik, mert nincs olyan nagyságú terhelés.Ezek már relatív dolgok: nyilván 2mp helyett is meg lehet érezni simán az 1mp-t de kérdés, hogy megéri-e, akkora-e a hozzáadott értéke. HDD-ről SSD-re váltva viszont ennél jóval nagyobb ugrások voltak és kritikusabb értékekkel. Mondjuk 5-10mp-ről felgyorsulva ami már nem kényelmes.
És akkor marad még ezen kívül 2 terület ahol látványos és hasznos is a gyorsulás. A brutál progik (nagy adatmennyiséggel) és önmagában a nagy adatmennyiség szekvenciális mozgatása. De ez meg nem átlagfeladat napi 1000x.
szerk: Egyébként a nagy adatmennyiséggel ha őszinte akarok lenni akkor "hétköznap" is találkozol. Pl. egy AMD driver kicsomagol 1GB-ot a C-re... na ott érezni a különbséget írásban a 300 meg 500MB/s között. De az meg kb. havi 1x van és +3-4mp (tömörítés miatt nem a nyers írási sebességtől függ).
Fogyasztásról nem írtál, nem tudom hol tartanak most. Lehet, hogy ott is lemaradtam, de amikor régebben néztem akkor ilyen 10-20W-okat be tudtak szippantani a PCIe-s SSD-k. Bár melegedés alapján gyanítom most sem sokkal jobb a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
kisza25
félisten
-
Mercutio_
félisten
válasz kisza25 #34033 üzenetére
Akkor marad a gtx 1050 várás és reménykedés
Vicc, hogy LP-ben még mindig a 750ti az itthon elérhető top.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
kisza25
félisten
válasz AxBattler #34032 üzenetére
nézted, hogy mennyire megnyirbálták?
rx 470-et várják kicsivel 380x fölé 2048 shaderrel
rx 460 968 shader és minden másból is fele, vagy kevesebb[ Szerkesztve ]
-
félisten
Igen, szerintem sem tragikus a helyzet a melegedés szempontjából, de ITX méretben szinte csak alulra szerelt M.2-es csatlakozóval dobják piacra a lapokat. Akkor ezek szerint a gyártók nem veszik figyelembe a veszélyeket, vagy ez is túl van lihegve?
(#34031) kisza25
Az karcsú. Írtak már 960 szintről is (ami nonszensz), de szvsz inkább a GTX950 kategóriája lesz, ami 4GB memóval nem is rossz, 40k körül teljesen jó vétel lesz.
Low profile-t a népnek![ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Alapvetően egyetértek (bizonyos részekkel), de azért mégsem. Azzal egyetértek, hogy ez nem mindenkinek fér bele és nem mindenki használná amúgy sem ki ezt a plusz sebességet (bár ez igazából minden hardverrel kapcsolatban elmondható). DE...
meg még elég borsos árú brute force megoldás a PCIe SSD átlagembernek
Miért a 2,5 SSD nem az kb. azonos kategóriát feltételezve? Mert az ok, hogy egy """ gagyi """ 2,5 SSD akár a felébe is kerülhet egy M.2 PCIe-nek, na de a PCIe-es M.2-es sem a legalja az M.2-es SSD-knek, szóval 2,5 SSD-ből se az alsó kategóriához hasonlítsuk már. Mert akkor ha a nyers sebességet nem nézzük, akkor M.2-es SSD-ből is lehet a Sata elvi sebesség csúcsát képviselő példányt venni és akkor nem kell a házban pakolgatni egy plusz eszközt, ami ITX-en bizony nagyon tud számítani.Egyébként 120 GB-ban nagyjából azonos kategóriát/típust nézve:
Plextor:
2,5-es M6 Pro (330/545) - 25547 Ft
M.2 PCIe (335/770) - 26302 FtDe nézzünk egy nagyobb különbséget (Samsung):
120 GB 2,5-es 850 EVO (520/550) - 24500 Ft
120 GB M.2 PCIe (600/1700) - most 33 848 Ft (de egy hónapja 26.000 Ft volt)
Ok, itt nagyobb a különbség az aktuális árat nézve (~7000 Ft), de egy hónapja meg 1500 Ft volt a különbség, egy átlagosan 2x olyan gyors eszköz esetében.Szóval én nem látom azt, hogy ezek olyan húde nagyon hatalmas különbségek lennének. Ez szerintem nem mérvadó, akkor inkább spórolok rá 2 hónappal többet, de akkor is a jobbat venném meg. Már pedig én a kereseti ranglétra legalján vagyok (közalkalmazott), szóval tudom milyen az amikor sok hónapot kell várni egy-egy vásárlással, de utána jó eséllyel éveken át fogom használni az adott kütyüt, tehát szerintem nem mindegy.
lásd gyk. minden SSD belassul kisebb tartós (értsd 10perces nagyságrend) terhelésre
Épp ezért nem mindegy, hogy 1700 MB/s-ről lassul a felére, vagy 250 MB/s-ről. Amúgy én ezt nem tapasztaltam komolyabban. Kell egy normálisan szellőző ház (ITX-ben sem kivitelezhetetlen), másrészt nem "szabad" alaplap aljára tervezett M2-es foglalatú lapot venni (szigorúan szerintem). És akkor nagy baj nem lehet. -
Mercutio_
félisten
Épp kérdezni akartam az nvidia kártyák emlegetése kapcsán, hogy miújság a pirosaknál?
Ez és az egyel nagyobb polaris teljesítményben hol lesz a 75W limites gtx950 vagy egy gtx960-hoz képest?Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
burny
aktív tag
75 Watt, 100 usd (=100 euro) a 2GB-os modell:
-
sb
veterán
válasz patomi #34012 üzenetére
Valóban van előlapi USB. A fenti képet néztem és az alaplap oldalán "tiszta" volt a ház ellentétben az U2-vel pl, ezért gondoltam, hogy nincs előlapi. De a lényegen nem változtat, befér a 17x17-nél jóval nagyobb lap.
A H81M-HDS 20.6 x 21.6 egyébként. Ránézésre a linkelt FM2 lap még kisebb. Amit pl. én most néztem bele, H110M-HDS-t pedig csak 19x19 kb. Átlósan is beférne.
Megvan a Realan, meg nem válnék tőle. Csak a szekrény tetején nehéz méregetni.
@imibogyo:
Biztos érezhető, de egy archicad azért nem átlagfelhasználás. Persze van tök hétköznapi program is ami lassan tölt, egy kiegészítőzött, 3 éves history-s firefox is több mp alatt indul SATA SSD-n de ilyen kis "hülyeségekre" meg még elég borsos árú brute force megoldás a PCIe SSD átlagembernek.Hőfok: Lehet, hogy nem döglik meg de azért nem teljesen erre van tervezve, lásd gyk. minden SSD belassul kisebb tartós (értsd 10perces nagyságrend) terhelésre. A másik, hogy nem véletlenül fűt: van amelyik kegyetlenül fogyaszt. Ez meg nem kellemes rendszerhűtés szempontjából, főleg mITX-ben. (Engem meg valahol elvben is zavar amikor HDD fogyi fölé ugrunk SSD-vel... persze ez inkább mobil szegmensben érdekes, de ITX-et is 10-ből 9-en azért nem izomgépnek építenek. Szvsz ott is sokakat zavarhat.)
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz Apollyon #34018 üzenetére
Valahogy engem nem nyűgöz le ez az M.2 csatolós SSD
Nekem most kellett nem régen (1 éve kb.) visszatérnem normál Sata csatolós SSD-re és bizony "ég és föld" a különbség. Aki azt mondja, hogy azt a plusz 100-300 MB/s-et nem lehet észrevenni a mindennapokban az vagy hazudik, vagy csak "böngészésre" használta a gépét, vagy olyan M.2 és Sata SSD párost próbált aminél ez tényleg így van. A Kingstone az nekem sem volt valami fürge (330-as írás 550-es olvasás ezt szinte bármelyik Sata-s SSD is tudja) de az utána következő Predator nagyon durva ugrás volt (600-as írás 1300-as olvasás, amit ki sem tudott szolgálni a lapom teljesen). Én egy-egy komolyabb 3D-s modellnél (ArchiCAD, Sketchup) hatalmas különbséget érzek reszponzivitásban és gördülékenységben a két csatlakozás és megfelelő SSD-k között. Persze alap gépezésnél 0, azaz nulla a különbség, tiszta sor, ahogy az is hogy elég erős gép kell, hogy ki tudd használni az SSD teljes potenciálját.Szerencsére az új lapom (valójában a régi, mert visszatértem ATX-re a PCI csatoló miatt) tud fogadni M.2-es SSD és hamarosan veszek is majd bele. A jelenlegi Sata-s pedig majd megy csak a játékoknak, vagy pedig külső házba USB3-as "pendrive"-nak.
aztán láttam hogy mivel jár a használata, brutális hőfok...
Mit jelent számodra a brutális? Mert mondjuk az, hogy komoly írás közben felmegy 50-70 fokra, az szerintem minden, csak nem brutális (az ennél magasabb hőfokok pedig szerintem szimplán rossz elhelyezés, vagy rossz tervezés következményei). A procid is annyin jár ha izomból terheled, a dVGA meg még a 70-80-at is nyaldossa. És akkor mi van? Komolyan baromira túl van ez a téma lihegve. Ezek az eszközök tervezve vannak ezekre a hőfokokra (igazából sokkal magasabb hőfokot is elviselnek rövid időre), tehát normális házszellőzéssel nem lesz semmi probléma velük. És gondolom nem 7/24-ben fogod izzasztani az SSD-t. Nekem direkt top-flow hűtőm van mondjuk jelenleg passzívan, de amikor volt rajta venti, akkor program szerint nem ment az SSD 48 fok fölé. Ez szerintem tökéletesen elfogadható. -
Pöttön
őstag
Sziasztok!
A Zotac GTX1060 mini-t, vagy a Gigabyte GTX1070 mini-t lehet már valahol kapni, rendelni?
Vagy ha nem (én nem találtam még 1 boltot se) akkor mikortól lehet majd, és honnan?
Az ASUS szerintetek fog csinálni Direct Cu hűtéses 1070 mini-t?
Érdemes lenne várni rá?A sport a legjobb kikapcsolódás...
-
törölt tag
válasz djnice #34022 üzenetére
A tömb-CPU között szerintem túl nagy a hőmérséklet különbség, takarítsd meg, és nagyon vékonyan - újbeggyel - kend meg a CPU-t pasztával, és csavarozd rá a a hűtőt. Szedd le és fényképezd le, milyen a minta amit ad a blokkon és a CPU-n.
(#34021) &rew:Csádi idil Csak a cica meg ne sejtse, hogy meleg a teteje.. viccet félre téve, télen többet játszom
[ Szerkesztve ]
-
djnice
veterán
válasz #16939776 #33941 üzenetére
Na megpasztáztam mindent, javult a helyzet, de nem tökéletes.
Most már 87-88 fok maghőmérséklet fölé nem megy full terhelésnél, azt is kb 1 óra alatt éri el. A procin lévő tömb 61 fokos, a bordára csatlakozó tömb a hőcsövek végén 55 fokos, a szobában 26 fok van.
Nem tudom ez jó-e így vagy hosszú távon káros lehet valamire. Sok anyagot kódolok át, ami 8-10 óráig megy, ezért kellene hogy 100% terhelésnél se legyen gond. -
Apollyon
Korrektor
válasz kisza25 #34011 üzenetére
Valahogy engem nem nyűgöz le ez az M.2 csatolós SSD, főleg hogy így melegszik. Amikor írtátok másoknak hogy olyan alaplapot kéne venni amin van M.2, én is elkezdtem azokat nézegetni, aztán láttam hogy mivel jár a használata, brutális hőfok... Azért a 2,5" sem túl nagy, olyan sok ssd-t meg nem vesz az ember ilyen árak mellett hogy emiatt ne tudjon egy házat használni.
Ennek még azért ki kellene forrnia kicsit (hehe) hogy használhatóbb legyen, legalábbis ha ennyire melegszik szerintem mini-ITX-be nem való.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
félisten
válasz kisza25 #34016 üzenetére
Persze, mert az MSI-nél nem vezettek rá egy SATA csatornát, hanem maradt a lapon 4.
De pl. a Giga GA-H110N-en csak 3 SATA csati van, mivel az M.2-es foglalata tudja a PCIE-t, és a SATA interfészt is.
-
félisten
válasz patomi #34014 üzenetére
Miért, a régi mSATA SSD-kkel is kompatibilis az új foglalat? Ez új.
Egyébként ja: ha a proci hőtermelését kibírja a foglalat, akkor nehogy már egy, az áramkörrel közvetlenül nem is érintkező cucc gallyra vágja az egészet.
(#34008) sb + (#34012) patomi
Cipőkanállal... de talán megér egy próbát.[ Szerkesztve ]
-
patomi
őstag
válasz kisza25 #34011 üzenetére
Pontosan ez az. Hátul szépen át tud mindent melegíteni. Viszont ha arra gondolunk, hogy nem hülye gyerekek tervezték ezeket a lapokat, elvileg nem nagyon lehetne ezzel gond. De lehet oda tenni mSATA ssd-t is azzal szerintem nem lesz ilyen gond. (átlag felhasználás mellet úgysem érezni a tempó különbséget)
Fékezz ballal és fasza gyerek vagy :)
-
törölt tag
Mélyvízi, csak úszóknak: Silverstone FT-03 mini
-
patomi
őstag
A CA-I elején is van két usb port. (bár az nem zavarja a beszerelést.. a keskenyebb mATX lapok is 170-174mm szélesek).
A CA-I ilyen belül:
Hátul van hely 60mm-es ventinek. próbáltam egy piros vonalat húzni az alaplap felé. Nagyjából lehet viszonyítani. Itt is kb ez látszik [link] Szóval azt a 10-14mm-t levonom (piros vonal vége-alaplap alja) a 60mm-ből. Jó indulattal 50mm marad az itx lap alatt (170+50) kb. 220mm-en belül kell gazdálkodni...
Ha viszont a Realan meg van neked abban esetleg pontosabban meg tudod nézni.Fékezz ballal és fasza gyerek vagy :)
-
kisza25
félisten
-
törölt tag
-
sb
veterán
válasz AxBattler #33987 üzenetére
Kb. a 17x17-es mITX lap sarkában vannak a rögzítő csavarok. Ezekhez tudsz viszonyítani és itt ha megnézed, akkor a csavarhelyekhez képest van még hely ránézésre bőven a lapnak. (Elő-/oldallapi USB panel lóghat be esetleg, de itt ugye a ház tetején van minden.)
szerk:
@patomi
U2-nél épp az előlapi panel lóg be jobban a lap elé ha jól látom.[ Szerkesztve ]
-
-
patomi
őstag
válasz AxBattler #34005 üzenetére
Eléggé. Progi szerint nálam, ha folyamatos írás van akár 70 fok is lehet az ssd. De 48-50 fok nem ritka, kissebb terhelésnél... Pedig nekem a pcie sin alatt van(jobb lenne felette, sok olyan lap van persze nem amd) plusz a hűtő is fúj oda némi levegőt.
Az a CA-M amire gondolsz mATX méretben.[ Szerkesztve ]
Fékezz ballal és fasza gyerek vagy :)
-
félisten
válasz kisza25 #34003 üzenetére
Megfordult a fejemben...
(#34004) patomi
Igazad lehet, már összefolynak a dolgok, sokmindenről volt szó...
De akkor ezt a microATX-es CA-I-t megjegyzem magamnak a ZEN eljöveteléig.Egyébként ez a melegedés tényleg ekkora probléma? Mindenki ezzel riogat, de az SSD ajánló topikban senki nem tudott róla. Vagy legalábbis nem válaszoltak.
[ Szerkesztve ]
-
patomi
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Beszámítás! MSI H81M-E33 Alaplap H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! ASUS Z97-AR Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! MSI MPG X570 GAMING EDGE WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! ASUS ROG STRIX B250F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! MSI Z370 GAMING M5 Z370 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest