Hirdetés
-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok, most már én is a Synology NAS felhasználók táborába tartozom, de még nagyon zöldfülűként. A héten vettem egy nyolcfiókos DS1821+ modellt, és bele 8db 4TB-os Seagate Ironwolf Pro vinyót.
Még nagyon az elején tartok, kérlek segítsetek nekem, és ne nevessetek ki légyszi, ha nagyon láma kérdést teszek fel. Igyekszem olvasni a témában, Borisz76 írásait is olvasgatom, de még sok van hátra. Próbálom beállítgatni a szép új NAS-om, és máris lenne néhány kérdésem. A Synology Accountban szeretnék beállítani helyreállító E-mail címet, és telefonszámot is, de mindig azt írja ki, hogy "Az ellenőrző kód elküldése sikertelen volt vagy a kód lejárt." Amikor beírom az ellenőrző kódot, és a captcha kódot, mindig érvényes mindkettő, és nem értem miért nem fogadja el. Próbálkoztam többször is a DSM telepítésével, először egy 22TB-os WD purple vinyóra, de aztán később vettem meg a 4TB-os Ironwolfokat, mert az itthon lévő vegyes vinyóimmal nem lett volna jó a kötet kialakítása. (Egy nagyot akartam, hogy minél kisebb legyen a javító tárhely. SHR-t választottam.) Egyébként bármi ilyen más dolgot szeretnék beállítani az Accountban, mindig ezt az ellenőrző kód hibát írja ki. Hogy lehetne ezt megoldani? Telepítsem újra az egészet, és csináljak új Accountot is? (10 nap múlva törölnék csak...)"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Mindenkinek köszönöm szépen, a válaszát, megpróbálok egy posztban válaszolni Nektek.
Lehet egy kicsit hevenyészett lett a leírásom arról, hogy mire is szeretném használni, mert siettem amikor írtam. Nos nem igazán vagyok tisztában a fogalmakkal, most kezdtem ezzel foglalkozni. A Streamelés, az nem is biztos, hogy streamelés lenne, mert itthon a későbbi terveim között szerepel egy hálózati lejátszó, és egy DAC erősítővel, a NAS-on pedig lennének a nagy felbontású audio és video fájlok, tulajdonképpen a NAS csak adattárolásra szolgálna, azt nem várnám el tőle, hogy hálózati lejátszóként is működjön, hiszen arra van célszerszám. A suliban is amikor tanítok, akkor a jövőben szeretnék átállni a digitális tananyagokra, és ezt jó volna nem mindig Pendrive-ra, külső vinyóra másolgatni, hanem jó volna itthonról is elérni ezeket az anyagokat. Ezek PDF fájlok, Word doksik, PPT fájlok, és esetleg videók, amit a tanári gépen játszanék le a tanulóimnak, kivetítve projektorral. Szerintem itt sem lenne az jó megoldás, hogy a NAS játsza le ezeket a videókat, mert még fogalmam sincs, hogy milyen felbontás és méret lenne jó. Bár kétségtelen, hogy a videó letöltése időt vesz igénybe, és ha rögtön online lehetne lejátszani, mint mondjuk a Youtube-ról az előny lenne. Nem tudom, ezt a módszert még ki kell találni, de az biztos, hogy az itthoni időm megtakarítódna a NAS használatával, mert esténként nem kéne másolgatni a Pendrive-ra. Aztán a többi a Torrent, a filmgyűjteményem tárolása (ami folyamatosan gyarapodik), audio fájlok tárolása, felhőalkalmazás, mobil eszközök mentése az evidens számomra. (Majd segítsetek légyszi a beállításban, átsétálok majd a Synology NAS topicba, ha odajutok. Persze, ha Synology lesz.) Tehát nagy tárhely kell, ezért is választottam ezt a nyolc fiókost, hogy tudjam bővíteni. A vinyó ajánlásokat megnéztem, a Seagate, és a Toshiba vinyók valóban sokkal kedvezőbb áron vannak, mint a WD-k, vagy ne adj Isten a Synology HDD-k. A Synology HDD-ről lemondtam, valóban baromi drága. A Toshiba és a Seagate meghajtók vannak olyan jó minőségűek mint a Western Digital-ok? Érdemes betenni gyorsítótárnak az M.2 SSD-t? Amit kiválasztottam jó lesz, és elég lesz? Kell egyáltalán? A terv egyébként az, hogy ahogy lesz plusz pénzem veszegetek majd nagyobb kapacitású vinyókat, de most első körben a NAS-t szeretném megvenni, és min. 1 nagyobb meghajtót. Én a 16TB-osat néztem ki, mert ennek a 8 fiókosnak ekkora a javasolt vinyómérete, ha bekerülne a 8 meghajtó, akkor jönne ki az a 128TB amennyit le tud kezelni a Syno rendszere. Egyébként miért baj az, hogy túl vegyes a jelenlegi HDD készletem? Eladogatom majd őket apránként, ha sikerül egy újabb nagyot venni.[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
addikt
Annyit tennék hozzá hogy pl. a fenti Asustor app-ok nagy része már Docker/konténer alapú most is és ahogy nézem sok más gyártó is kezd felhagyni a saját binárisok terjesztésével (Synology a legjobb példa) mindennél ami nem közvetlen NAS funkció.
Szóval érdemes egyre inkább konténerben gondolkodni, sokkal gyorsabban lesz friss verzió, a költözést (akár ugyanarra a gyártóra, akár másikra) is nagyon megegyszerűsíti."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
addikt
Sőt, nemzetközi szabvány van rá
A system of units based on powers of 2 in which 1 kibibyte (KiB) is equal to 1,024 (i.e., 210) bytes is defined by international standard IEC 80000-13 and is supported by national and international standards bodies (BIPM, IEC, NIST)."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
félisten
Néhány elszánt ismerősöm, barátom, kollégám következetesen használja a Ki-Mi-Gi prefixumokat, de alapvetően csak ott, ahol annak jelentősége van.
De a bit/Byte megkülönböztetése már fontos -- milyen jó is, hogy azonos betű jelöli őket...
Az meg ugye külön hab a tortán, hogy hálózati adatforgalomban hivatalosan sosem 1024 a nagyságrend-váltó, mert annak 10-es alapon kellene mennie. Cserébe viszont bejön a nettó-bruttó adat fogalma a rengeteg fejléc és egyéb szolgálati bit miatt.
MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
makkmarce
őstag
1gigabit = 125mbyte/sec, meglepődnék, ha ez egy tükörraidnek gondot okozna, bár kitudja. Meg ez az elmélet max, ami az 1gigás neten bejöhet.
Mivel csak pár ember lesz rajta, szerencsére attól nem félek, hogy akár csak 2-en próbálnak egyszerre írni a HDD-re óriási fileokat óriási sebességgel. Ha meg döcög fel a UPC(voda) 20mbit, akkor még a HDD is elalszik unalmában
Az a baj, az SSD-kben nem bízom, ha meg sokat írunk, akkor a degradáció szétcseszi gyorsan.okoskodom, tehát vagyok
-
makkmarce
őstag
köszi a segítséget. Rájöttem, az SSD cache-nek nem lenne túl sok értelme, mivel csak pár ember fog hozzáférni, a net meg amúgy is csak 1 gbit, és nagy file-ok lesznek leginkább. A kérdés, hogy érdemes NAS-hoz gyártott HDD-ket belerakni? pl a WD-nek, vagy a seagate-nek vannak ilyenjei
okoskodom, tehát vagyok
-
jo a szoftvere
Nagyon mást értűnk "jó" alatt. Napi szinten futok bele magyar nyelvű ferdítésekbe. De volt már hogy csonkolt funkcióba futottam bele (már nem emlékszem, de ha jól rémlik a logikai kötet méretének csökkentése nincs implementálva, még parancssorban sem elérhető.)
De itt a legfrissebb "élményem": Az elmúlt pár napban nem értem el az internet felől.
Értem én hogy csilivili, meg hype van körülötte, de most akkor van fiókom, vagy nincs?!
Van iPhone-om is, de nem rémlik az elmúlt 15-20 évből, hogy napokig tartó hibája lett volna az Apple fiókomnak.
Valószínű hétvégén nem foglalkoztak vele, és csak ma délután jött rendbe.
Kisseb NAS, nagyobb szerénység[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Tálydi
senior tag
Hosszabb időre tervezek vele, de más funkciókat egyelőre nem (lehet mert nem is tudok róluk )
Borisz76 #33131:
Értelek köszi!Korábban ha jól emlékszem ajánlott típus volt a zyxel nas326, ennek mostanában szűnt meg a támogatottsága, ez azt takarja, hogy frissítések és biztonsági update-ek nem fognak rá érkezni ha jól gondolom(?) emiatt kerülendő. Ennek a típusnak néhány (még támogatott, jövőbbálló) alternatíváját tudnátok említeni? Onnan már magamnak utána tudok olvasni/összehasonlítani, csak egy kicsit szeretném szűkíteni a kört.
[ Szerkesztve ]
Eeeeh, what’s up, doc?
-
-
krokk
senior tag
Igen a bővítőket néztem, de ahogy látom synohoz a legkisebb 5 egységes és 200e körül van. az meg eléggé overkill jelenleg mind árban mint méretben
Hát amúgy valószínűleg maradnék Synonál ha már egyszer az van. A Qnap csak a hdmi miatt esett be a képbe. Meg persze mindig érdekel ha valami újat próbálhatok ki
the funniest thing about this text is that by the time you realize it doesn't say anything it's too late for you to stop reading it
-
-
Ha a következő 10mp-et is rászántad volna, nincs a listán WD102KFBX. Ugyanakkor ettől még simán működni fog. Attól hogy a Qnap nem tesztelte le az adott modellt, attól még simán működik. Egy mezei SATA porton keresztül csatlakozik a rendszerhez, és 10TB-nál nagyobb lemezek kezelésére is fel van készítve a rendszer.
Tehát hasznos visszaigazolás a lista, de attól, hogy valami nincs benne, nem azt jelenti, hogy nem fog működni. Érdekesebb felsorolás jön elő az "incompatible devices" linkre bökve, de ezek között nincs is WD termék.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Nem ismerem sajnos a JBOD kulisszatitkait, meg aztán gondolom, ahány héz, annyi szokás, de de az átlógások kezelése nekem nem tűnik nagy kihívásnak.
Én már jó ideje nem használok RAID-et. Az ország különböző pontjain pörgő NAS-aim között, illetve off-line HDD-kre mentek, tükrözök, szinkronizálok, archiválok. Nem ritkán enyhén szólva túlbonyolítva a dolgot.
MaCS
-
félisten
Sajnos nem ismerem a JBOD-megoldások részleteit.
Én azt tanultam erről, hogy akkor kell átnyúló fájloktól tartanunk, ha a kiírandó fájl máshogy nem fér el, azaz nagyon nagy a szabad lemezterólethez képest. Ahhoz mondjuk kell (ene)okosság, hogy a rendszer ehhez esetleg úgy csináljon helyet, hogy más fájlokat reallokál a másik lemezre -- de nem tudom, hogy egyáltalán van-e ilyen.
Lemezhibával teljesen saját hatáskörben egyébként egyszer találkoztam sok éve egy emlékeim szerint Netgear NAS-t használva. A HDD ment a levesbe, a NAS a bekapcsolás után tette a dolgát, jelezte, hogy rendellenesség volt, de a kötet a megmaradt tartalommal elérhető maradt.
MaCS
-
Vasti74
aktív tag
Nekem valahogy eszembe nem jutna egy NAS-t kiengedni a netre...
Ha vannak cuccok (doksik, képek) , amiket mindenhonnan el kell érni, akkor azt szinkronizálom valami felhő tárhelyre, és dolgozzanak azzal azok, akiknek mindenképpen ez kell. Ez a megosztandó adatok mennyiségétől függően ingyenes, vagy nagyon olcsó megoldás, mondjuk úgy 100GB-ig - az azért már elég szokott lenni.
De azért kitenni egy ilyen kütyüt a nagyvilág veszélyeinek, hogy pl. a rajta lévő filmeket mindenhonnan meg lehessen nézni, merész dolog. Én inkább elvinném magammal a filmeket a mobil eszközre, vagy valami külső meghajtóra másolva, ha ilyen igényem lenne, az tuti ;-) -
félisten
"Nem nagy dolog, de kifelejtetted a JBOD kötetet (Just a Bunch Of Disks ). Ez ugyancsak min 2 lemez, a rendszer egy összefüggö kötetként fogja kezelni. Nincs megkötés abban sem, hogy egyforma legyen minden részt vevö HDD. Viszont minden igaz ra, amit az egy lemezre irtal...(tehat pl ha egy HDD elhalalozik, megy a levesbe az egész kötet)."
Ez nem igaz. A JBOD nem alkalmaz csíkozást, a fájlokat lehetőleg nem darabolja fel a lemezek között. Logikai kötetépítést használ. Éppen ezért, ha egy lemez elhalálozik a kötetből, csak a teljesen vagy részben rajta levő fájlok vesznek el. Lehet, hogy trükközni kell a visszanyeréssel, de az épen maradt lemezek a csak rajtuk levő tartalmat megőrzik.
Ez az elmélet és a többszörös saját tapasztalatom is.
Itthon én is JBOD-ot használok, mert számomra ez a praktikus. Nincs vele semmi baj.
MaCS
-
biga
őstag
Közben rajöttem, hogy elkövettem egy kis szamolasi hibat. Nem sokat valtoztat a végeredményen, de azért egy kicsit mégis:
Tehat 4 x 10TB RAID5-ben természetesen nem lesz 40TB (~27-28TB formazott kapacitas lesz belöle). Ehhez minimum 4*14TB HDD kell (~39-40TB), ami - ha nem is sokkal, de azért mégis csak kicsit dragabb, mint 4 * 10 TB .''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
Borisz76
veterán
Az eszmecserénk "kezdeti" szakaszában volt némi nézet eltérés de csak összejön a beszélgetés és örömmel olvasom, hogy nagy vonalakban azért hasonló az elképzelésünk, véleményünk a témáról.
Nálam itthon van 3 db PC.
Mindben 1 db SSD , rendszernek , programoknak.
Minden más NAS-on, amiben HDD-k ketyegnek.
( Synology DS918+ és DS2415+ , Jelenleg ez utóbbit használom 8*4Tb HDD-vel , SHR )
Leginkább filmet, sorozatot nézünk....na és persze a torrent megy 1000-el.
Ez esetekben a PC a lejátszó is ....mindre van kötve 1-1-1 TV készülék. A fiam mini gépére és a saját PC-re természetesen 1-1 monitor is csatlakozik. A párom mini PC-je csak simán a TV-re van kötve, nincs monitor rádugva.Itthoni felállásnak ezt elegendőnek gondolom.
Pár alkalommal amikor videót vágtam éreztem, hogy "karcsú" a gigabites sebesség LAN részről.
A mezei alap SataSSD is 500 MB/s sebességet tud....de csak az ötödével érkezik / távozik a LAN-on az adat.
Gépet kell majd amúgy is fejlesztenem mert lassan 10 éves az alaplap + CPU + Memória + Táp kvartett.
Az SSD időközben nagyobb lett és VGA is került újabb de ezt a felállást már lassan modernizálni kell. Az a baj, hogy nincs szívem leselejtezni mert amire kell, arra tökéletesen megfelel.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
Igen a RAID0-ról eddig nem esett szó.
Valahol ennek is lehet haszna....ha más nem az általad is említett sebesség növekedés miatt.
Viszont az otthonra szánt NAS-ok többségében még mindíg Gigabites a hálózati csatoló....és ezt a 100-110 MB/s sebességet egy mai modern HDD simán hozza ( nagy fáljok esetében ).
Ha valakinek meg sok apró fálja van / dolgozik , akkor lehet érdemesebb neki már eleve SSD-t rakni a NAS-ba.
Felhasználás függő a dolog.....
Viszont mindkét esetben a Gigabit LAN a szűk keresztmetszet.
Persze ha végre olcsóbbak és elterjedtebbek lennének az 5-10 GBit LAN csatival szerelt cuccok....mert ehhez már akkor olyan router , switch , PC stb....kell , hogy a belső háló minden eleme tudja.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Noxy
veterán
tehat pl ha egy HDD elhalalozik, megy a levesbe az egész kötet
Feltéve, ha a köteten található fontos, pótolhatatlan adatokról, nem készült naponta, hetente stb.. ütemezett belső biztonsági másolat a másik kötetre. A virágboltban meg minden virág újra elérhető ha elhervadnak.
[ Szerkesztve ]
''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
Borisz76
veterán
Igen , több kisebb , eltérű méretű lemez esetén.
Ahhoz viszont nem 1-2 fiókos NAS-t kell vásárolni hanem 4 vagy több fiókosat. ( Bár nálam pl a legkisebb HDD az 2 Tb-s , 1 db van belőle...offline biztonsági mentésnek.
Az összes többi 4 Tb-s , 8 db egy NAS-ban , maradék 2 db pedig PC-ben online biztonsági mentésnek. )
Mindegy is.
A kérdező már tudja a lehetőségeket, korlátokat és majd eldönti, hogy neki mi az optimális.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Dr. Akula
félisten
-
félisten
A "valaki más gépe" érveléssel szembeni kifogásom kifejezetten bizalmassági alapú. Egy megbízható szolgáltató zero-knowledge működése elég erős védelem.
Ez persze jelentős részben felhasználóoldali kérdés is, de az egységsugarú felhasználónál azért nem nehéz megbízhatóbb felhőszolgáltatót találni. A NAS-ok többségét a tapasztalataim szerint kiengedik a netre, ahol pedig iskolás gyerek van, és nincs informatikus a családban, ott csak az ima ereje segíthet.
Külön izgalmas helyzetet fog hozni a jelenleg használt biztonsági eljárások kompromittálódása a kvantumgépek megjelenése miatt. A nagy szolgáltatók jó helyzetben vannak a felkészüléshez, a magánfelhasználók tömegei viszont durván kiszolgáltatott helyzetben lesznek.
MaCS
-
félisten
Ez egy mérlegelési kérdés. Mennyire érzékeny az az adat, mennyi az avulási ideje, milyen biztonsági megoldások érhetőek el.
Nálam is vannak olyan nagyon lassan avuló és nagyon kényes adatok, amelyket nem teszek fel a felhőbe, de temérdek bizalmas anygot tartok egy megbízható szolgáltatónál.
Ezt a "más gépe" érvelést pedig somem értettem. Miért lenne más gépe törvényszerűen megbízhatatlanadd, mint a sajátom? De facto én is végzek felhőszolgáltatást a családi hálózaton, és ha belegebedek sem tudom, hogy ki mit tárol nálam. Zero-knowldge.
Van egy ügyfelem, a világvállalatok között is felső kategóriás. Brutális IT infrastruktúrával és tudással. Mégis felhőben tartják az adataikat, mivel a nem hülye informatikusaik azt sakkozták ki, hogy az adott szolgáltató nagyobb adat- és titokbiztonságot tud nyújtani, amint amit ők milliárdos befektetéssel, képzéssel évek alatt össze tudnának hozni.
MaCS
-
-
Egon
nagyúr
Ez igaz a DIY eszközökre is, ha nem véded semmivel, minimum egy jobb tularamvédett konnektorral. Természetesen szerviz is megjavitja az esetleg meghibasodott NAS-odat, amig garos (ha a hibat lefedi) ingyen, utana meg ugye...
Megfogtad a lényeget - ja nem... Nem a túláram a lényeg, hanem egy épített NAS esetében, ha behal a táp vagy az alaplap, tudsz bele venni csereszabatos (akár használt) alkatrészt, és simán működni fog mondjuk MSI helyett egy Asrock vagy Giga lappal stb. Egy mikroszerver vagy pláne egy NAS eseténe, meg csak pontosan ugyanolyan alkatrésszel van esélyed életre kelteni, mivel zömében nem szabvány alkatrészek vannak benne.
Ezt nem is értem. Ha 2 fizikai helyed van, akkor 2 eszközt tehetsz bele. Ez nem igy van a DIY-nél is? Ha a hazban 2 hely van, te tudsz beletenni 4-et is?
A mondatból szvsz kimaradt egy 2-es, azaz helyesen:
"Nem bővíthető. Ha 2 rackeset veszel, akkor 2 HDD-vel kell beérned."
Egy épített cucc esetében, ki tudod cserélni csak a házat, ha több diszk kellene (feltéve ha elég előrelátó voltál, és sok SATA csatis alaplapot választottál - de ha nem, akkor még mindig kisegíthet egy bővítőkártya...)."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
-
félisten
Maximálisan egyetértek!
Azt azért tegyük hozzá, hogy a RaspberryPI 3-at HomeAssistant alá már csak minimális terhelésre és/vagy tesztüzemre, tanulásra ajánlják, de azért elketyeg.
Nekem jelenleg egy Asustor 5304-esen, 8 GB RAM-on fut a HomeAssistant-NodeRED-Mosquitto, igaz még csak ismerkedési szinten. (A z2m-nek sajnos külön RPI kell... )Ennek bőven túlméretezettnek kell lennie.
Ennek ellenére rendszeresen kapom az ívet, hogy ez mennyire szakmaiatlan, mert nem szabad keverni a funkciókat... (Gondoltam is rá, hogy külön PC-t kellene használnom webböngészésre és munkára, bár azt még nem tudom, hogy az Excel és a Word futhat-e közös gépen...)
Legutóbb tegnap kaptam meg, hogy minimum egy i7 / 16 GB RAM kéne, azalatt nem fut rendesen a HomeAssistant.
A megfejtés szerintem is az, hogy amit NAS-nak hívunk, az ténylegesen egy számítógép, bár helyenként sajnálatosan lebutított rendszerrel. Ezért pontosan jó szervernek, és nem véletlenül van rajta szoftverbolt, noch dazu benne Portainer.
MaCS
-
vacs
veterán
Ne haragudj, de ezt részben benézted!
Kb 2-3 hete követem ezt a Nas topikot, illetve ezt a másik hármat is:
Raspberry Pi
OpenMediaVault
Home server / házi szerver építéseÉs beleolvastam a milyen pc-t vegyek topikba is!
Használtam a keresőt, így találtam meg pl ezt a tavaly nyári hozzászólást és válaszokat!
A keresőbe beírtam a Mini PC szót, de kevés értelmes találatot kaptam, konkrét típus ajánlatot talán egyet se!Több topikban vagyok topikgazda és valóban igaz, hogy a többség lusta 3 percet is keresni, inkább kérdez és elvárja hogy mások keressék meg helyette a választ!
Ha nem probléma, akkor továbbra is várom a segítőkész válaszokat!
[ Szerkesztve ]
(^)(>.<)(^)
-
-
Nem akarsz írni egy logout-os bemutatót a TerraMasterről?
Szívesen olvasnék róla, mert kíváncsi vagyok mi mennyire jobb/rosszabb a többi ismert gyártó azonos árú termékével összehasonlítva, plusz neked hosszútávú tapasztalatod is van róla.Régebben találkoztam vele az árukeresőn, de ma nem is adott rá találatot. Hol kapható?
[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
Egy Syno, vagy Qnap messze jobban megfelel a szoftverezés szempontjából fogalmatlan lehasználóknak. Számomra a TerraMaster alternatívája a DIY NAS. Ha már a hw/ár arány annyira fontos.
Ezt azért nem mondanam
De! Sokáig használtam egy DS713+ NAS-t. 32 bites, IGP nélküli, gyenge vas. Plex szerverként is kifogástalanul működött! Semmi gondom nem volt vele. Viszont a szoftver támogatottsága igen jó volt.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
"Torrentezgetö felhasznalokrol, plane PH tagokrol, mint célcsoportrol egy szot sem talaltam egyetlen elemzésben sem"
Gyanítom felmérésekben pont olyan aránnyal szokták önbevallani a warezolást, mint politikus a közpénzlopást.
"valakinek a NAS=torrent, csak hat azért a legtöbben nem erre hasznaljak"
Előbb még nem volt felmérésed, most hogy állítod ilyen biztosan?
Adatbázisok kezelésére az adatbázis szerver van. A NAS csak fileservenek van. Hiába lehet dockerezni meg ilyenek, ilyen Cerka szintű procikkal komoly szerver sosem lesz belőle, ez max játszani, "jé elindult"-ra jó. Direkt azért is vannak ilyen gyenge procik benne, hogy fileserverként ne fogyasszák feleslegesen az áramot. Különben semmi értelme nem lenne ilyet venni normál szerver helyett.
-
Dr. Akula
félisten
Egyszer majd talán te is belépsz ebbe a világba, és rájössz hogy ők nagyon nem úgy gondolkoznak mint te azt elképzeled. Nem 1800-ban élünk, ahol papi-mami ül a horgolt terítővel letakart rádió előtt és mereng a 100 éves dagerrotípián. És persze neked olyan fontos dokumentumaid és képeid vannak, amit 0-24-ben kell pörgetni egy vinyón, nem ér rá néha elővenni a teleírt pendriveot amikor nagy ritkán szükség van rá... Ezért tényleg érdemes pénzt költeni NAS-ra...
"Hol van a NAS nevében benne a torrent? Vagy akar csak elsödleges céljaban?"
Mondjuk hogy download manager mindegyikben alapból ott van? Vajon minek, fotókat megosztani?
"A halozatra kötött adattarolok ELSÖDLEGES és LEGFONTOSABB funkcioja a halozati adattarolas."
Ja, az autóé meg a munkába járás, tehát hétvégi buli, nyaralás az kizárva, mert te azt mondtad...
"A felhasznalok (elsösorban üzleti) 90%-a erre is hasznalja."
Milyen felmérést végeztél itt a topikban hogy 90% üzleti felhasználót találtál? Hitelesített volt a mérőeszköz?
"A maradék otthoni felhasznalo (ennek a topiknak a nagy része) meg nem torrentezik"
Hát persze, hát persze... A fél PH fent van az ncore-on, a másik fele meg más néven. Nyilván fotókat és dokumentumokat seedelni mentek oda...
"lehet meglep, de elég sokan élnek olyan orszagban, ahol a film/zene stb torrent nem szempont"
Ilyen árak mellett az lep meg hogy te nem találkoztál még velük. Pedig ott vannak minden utcasarkon, buszmegállóban, embereknek hívják őket.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Nyilván a NAS elsődleges funkciója nem a torrentezés, az csak a funkcióinak egy része. Mivel viszonylag jól értek a Synology NAS-okhoz, elég sok barátomnál, rokonomnál telepítettem, illetve aktívan üzemeltetetek is NAS-t. A tucatnyinál is több NAS-ból összesen kettőn nem volt igény torrentre, de azokon is csak azért, mert azok már csak a backup NAS-ok. A fő NAS-on ott is fut a torrent kliens... Még a Németországban dolgozó haverom is torrentezik a NAS-ával olyan módon, hogy a NAS-t Magyarországon tárolja, ide jönnek le a filmek, és egy titkosított tunnelen másolja át magának a filmeket a németországi gépére, amikor meg akarja nézni.
Az már más kérdés, hogy amióta vannak az online streaming szolgáltatók, sokkal kevesebbet torrentezek, és kb. csak azt töltöm le, amit sehol sem tudok megnézni. (Többféle előfizetésünk is van.)
[ Szerkesztve ]
The Amiga, Born a Champion
-
Tyson5
tag
-
-
addikt
Csak a qbt-t kell anonymus VPN mögé tennem, ezért Dockerben van beállítva úgy, hogy a gluetun-tól (VPN kliens) kapja a hálózatot (és ha az nem megy akkor nincs hálózata). Minden más normálisan éri el a hálózatot/internetet.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Neck
veterán
Azért arról is essen szó, hogy a QNap és Asustor NASokat is ért támadás korábban, egyedül a Synologyval nem volt korábban ilyen probléma. A community is kb 10x akkora a Synology mögött. A szoftvere is tényleg kiváló. A NASok is általában a legmegbízhatóbbak közül valók. Nem kizárólag a marketing szól a Synology mellett...
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
addikt
Amire én az Active Backup-ot használtam (PC-k komplett mentése automatikusan) arra az urBackup a legjobb, megnéztem több terméket is. (egyébként bár gyári app, de ez is konténerben fut, mint sok más gyári is, pl. Adguard, szóval ez részemről inkább plusz )
qbittorrent kell mert VPN mögé kell tennem.
Nem _csak_ marketing, csak marketing nem működik hosszú távon, magának a terméknek is jónak/megbízhatónak kell lennie, ebben ott van az Apple meg a Synology is.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
addikt
Kb. 12 év Synology-zás után váltok most Asustor-ra. Azt kell mondanom megértem aki a Synology-t választja, messze a legkiforrottabb/legátgondoltabb, a szoftvere és a mobilappok/távoli elérés területen is.
Ha nem lennék informatikus mérnök nem biztos hogy hasonló szintű beállítást az Asustor-on el tudtam volna végezni. Kb. két hétig tartott mire mindenre találtam alternatívát és sikerült közel hasonlóan használhatóra beállítani.
A döntő tényező nálam is a 2.5G támogatás meg a 4x NVMe slot volt.
Egy DS1019+-ról (3x4TB Samsung SSD+2x14TB WD HDD, 2x256GB NVMe cache, 1G) váltottam egy AS5404T-re (4x2TB NVMe+3-4x14TB WD HDD, 2.5G).
Árban kb. ugyanott van a kettő (el tudom annyiért adni a Synology-t használtan amennyiért az Asust vettem újonann).Az oprendszer még hagyján, ott azért már kiismerem magam, de azért kellett több mindent váltani:
- Synology Active Backup -> urBackup (Docker) (némi kompromisszum)
- Download Station -> qbittorrent (Docker)+gluetun (VPN)
- Container Station -> Portainer
- Virtual Machine Manager -> Virtualbox (ezEzek közül azért több kissé pilótavizsgás, nekem pár nap volt mindent használhatóra csiszolni. Persze ezek egy rész azért volt, mert szerettem volna lehető legtöbb dolgot konténerbe tenni, a gyorsabb/könnyebb frissíthetőség és az egyszerű költöztethetőség miatt.
Szóval kezdőknek, nem szakmabelieknek, kevesebb tapasztalattal rendelkezőknek azért én még mindig a Synology-kat ajánlom. Szerintem nagyon megbízhatóak és a szoftverüket is sokáig frissítik. (A Synology a NAS-ok Apple-ja, ez persze látszik az árukon is )
[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
Egyet értek veled.
Amikor a Syno hozta a mostani modelljeit, akkor drukkoltam, hogy végre meglépjék ők is a 2,5-es LAN-t, de még mindig nem ez történt. Ezért kicsit morcos is voltam rájuk.
Nekem legelőször Syno NAS-om volt 2012-ben, aztán volt épített NAS-om is sokáig, csak közben lett 4 gyerekem és ezzel együtt minimálisra csökkent a kockulásra fordítható időm. Gyári megoldás kellett.
Ekkor jelent meg a DS 923+ és abban nekem vonzó volt a 10 gigás LAN upgrade.
Mellette a hálózatomat is fejlesztett és TP-Link Omada rendszert kezdtem el kiépíteni magamnak a családi házunkban és a kertben is.
De én ezek miatt a ló másik oldalára vagyok példa, ezzel tisztában vagyok, nagyon nem átlagos igényekkel, amit ki is kellett fizetnem. De szerencsére megtehetem.
DS923+ beszerzése után megléptem a LAn upgrade-et is egyszerre egy olyan switch-el, amin a 2,5 gigás portok mellett van 10-es is. Aztán jött a kamera licensz pakk.
Egy szó, mint száz, az én véleményemet fenntartásokkal tessék kezelni.Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
félisten
Csak röviden: a Reolink mobilos alkalmazása a gyártói szerveren keresztül működik, a fedélzeti SD-kártya is így érhető el, de maguk a kamerák IP-cím alapján LAN-on keresztül is (majdnem minden funkciójukkal), a NAS-ra pedig szintén helyileg, FTP-alapon rögzítenek.
MaCS
-
Celithrandi
addikt
köszi, értem én, mivel user szinten ritkán lépkedünk be, ezért elvileg jó a mindenkirnek kiosztott jelszavas mappa amit belépéskor bepötyögsz. Mentés amúgy lesz a nasról. a mappa csak arra kell, hogy pl feltöltök egy adag képet nyaralás után, vagy keresek egy képet. Ha gond van a géppel amiről elérném az előbb fel fog tűnni mint hogy havonta egyszer belépek. Automata backup meg mehet sftp-n.
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
paler
aktív tag
Ez azt jelenti hogy külső VPN szolgáltató nélkül tudok VPN csatornát létrehozni? Ezt a témát meg körbe kell járnom hogy atlásam hogy is működik a dolog
[ Szerkesztve ]
JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen
-
paler
aktív tag
Ahogy korábban is írtam most veszem meg életem első NAS-át, így még kicsit képlékeny mire és hogy fogom használni. Azért is vettem használtan, mert ki akarom próbálni hogy mire tudom a mentésen kívül még használni, illetve egyáltalán szükségem van-e egy ilyen eszközre. Ha pár hónap után úgy érzem hogy nekem nincs szükségem rá, akkor minimális buktával ki tudok belőle szállni, viszont ha úgy alakul hogy meggyőz akkor meg elválig hogy elég-e a jelenlegi igényeimhez ez a NAS. Ha teljesítmény problémákat tapasztalok akkor első körbe a Ram-ot fogom upgradelni, de ha ez sem elég akkor pedig beruházok egy aktuális típusra.
AiRLAC fórumtárs véleménye alapján ez a NAS jobb vétel mint a hasonló áron elérhető alap NAS-ok. De ha mégis kevésnek érzem akkor lecserélem pl. az AS5402T-re.[ Szerkesztve ]
JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen
-
paler
aktív tag
Elírtam 2x4Tb-ot akartam írni....
Családi fényképeket, videókat, dokumentumokat, pár programot ezek most összesen kb 700Gb. Szeretném kipróbálni majd a Torrentet illetve a Plexet is rajta, természetesen ezek mellett a laptop, PC, és mobil telefonokról a fényképeket, dokumentációkat is folyamatosan szinkronizáltatni szeretném a NAS-al. Illetve egy kis SQL adatbázis is futna a NAS-on. Kérdés hogy ezekhez elég lesz-e a 2Gb Ram, vagy majd kell bővítenem 4, 6 vagy esetleg 8Gb-ra.[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
köszi, nekem mozira van a kodi, így ez akkor számomra nem érdekes, csak kodi kellemesen bugos amiből már elegem van
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
Celithrandi
addikt
de mi a gond egy dahua vagy hikvision rendszerrel? Megkapod tőlük a kamerát meg a dvrt és veszel egy poe switchet bármely gyártótól.
-
Celithrandi
addikt
Viszont most már kíváncsi lettem ezekre a rendszerekre, így tesztre rendeltem egy DS120j-at a Qnap mellé. Lesz 30 napom tesztelni őket.
-
Celithrandi
addikt
a QNAP TS-233 is csak 1gbit amit most rendeltem, de ezeknél szerintem a dög lassú nas winyó a jellemző. + esélyes hogy vam egy tonna 1gbites vezérlő legyártva
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Rpaspberry PI 4 8GB RAM, X825-C8 ház, X735 Tápvezérlő Hat, X862 m.2 SSD Hat, WD 240 GB m.2 SSD-vel
- Samsung Galaxy Note 10.1 tablet vezeték nélküli billentyűzettel, tokkal, egyéb kiegészítőkkel
- számítógép alkatrész felvásárlás / Hardver felvásárlás
- Gamer pc / asztali Számítógép felvásárlás
- Processzor felvásárlás
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest