Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz emiki6 #30366 üzenetére

    Ez kb. olyan, mintha azt magyaráznám egy csillagásznak, hogy a Hold is csillag, mert az is kerek égitest és sárgán világít, akárcsak a Nap. Nem szokás ezeket a dolgokat összemosni, hajmeresztő ilyet hallani, ha ez a szakmád.

    Egyébként ha már szó volt róla, néhány alapfogalom:

    alkohol = hidroxi-{szerves vegyület}
    szénhidrát/szacharid = polihidroxi-aldehid vagy polihidroxi-keton
    egyszerű szénhidrátok/cukrok = mono- és diszacharidok, pl szacharóz (egy fruktózt és egy glükózt kapcsolunk össze)
    komplex szénhidrátok = poliszacharidok, pl keményítő, cellulóz (sok glükózt kapcsolunk össze mindkettőnél nagyrészt láncokból álló bonyolult térbeli alakzatokba)
    lipid = nem-vízoldható, élőlényekből származó vegyületek, pl trigliceridek, szterolok, stb.

    Konyhanyelv:

    vércukor/cukros = glükóz
    gyümölcscukor = fruktóz
    nyírfacukor = xilitol = xilóz cukoralkohol, biokémiai szempontból nem cukor
    kristálycukor/porcukor/nádcukor/barna cukor = szacharóz = glükóz + fruktóz diszacharid
    alkohol = etanol = hidroxi-etán
    metil = metanol = hidroxi-metán
    izoszörp = glükóz + fruktóz keverék
    méz = glükóz + fruktóz keverék + egy csomó más anyag
    zsír(mint élelmiszer) = döntően telített trigliceridekből álló lipid, ami szobahőmérsékleten szilárd
    olaj(mint élelmiszer) = döntően telítetlen trigliceridekből álló lipid, ami szobahőmérsékleten folyékony

    Szóval az alkohol (etanol értelemben) se nem cukor, se nem szénhidrát. Érdekesség, hogy fordítva egyébként kémiai szempontból igaz lenne, tehát hogy a cukor (pl glükóz) alkohol, mert van rajta egy rakás alkohol (hidroxil) csoport. Ha a biokémiát vesszük, akkor nem szokás alkoholnak nevezni a szénhidrátokat.

    A szénhidrátok közül, amit le tud bontani a szervezet, abból megpróbál glükózt csinálni, és benyomni a vérbe, hogy eljusson pl az izmokhoz, agyhoz, vagy a májhoz, ami a keményítőhöz hasonló glikogénbe raktározza le. A fruktózt és az alkoholt más útvonalon dolgozza fel, és azokból telített zsírt állít elő a máj, ami rossz esetben a májban raktározódik és elzsírosodik tőle a máj, jó esetben sikerül eljutnia a zsírsejtekhez. A lipideket szintén a máj veszi fel a vérből, ha a beleknek sikerül bejuttatni őket, elég bonyolult a transzportjuk, a lényeg, hogy becsomagolja őket egy vízoldható burokba és a zsírsejtekhez juttatja el őket. A fehérjékről nem írok, azok elég jól ismertek testépítő körökben.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

Új hozzászólás Aktív témák