-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaki58
aktív tag
válasz fehér_ember #94773 üzenetére
Nem tudom, hogy az Antban hogyan van megoldva a fejhallgató kimenet. Mielőtt elmerülünk a témában, le kell szögezni, hogy az Ant hangszóró kimenetére kimondottan a Susvara miatt volt szükség. Az átlagos érzékenységű fejhallgatók mehetnek az előlapról, és mennek is. És kimondottan ezért kellett a Hifiman illesztő dobozkája is, ami természetesen szinte bármely erősítőhöz alkalmazható.
Igen, ha a fenekére teszünk egy ilyen dobozt, az úgy bizony jobb! Az Ant csak kizárólag így tudja meghajtani normálisan a Susvarát. Ismétlem, a Susvarát. Erről beszéltünk, nem másról.A gyártó is csak ember. Én (lehet, hogy egy-két pohár után ) szívgörcs nélkül ráakasztottam a HEK SE-t. Ha nálam van az Ananda (a tiéd ) azt is rá dugtam volna! Nagyon szépen szólt. Egy Philips erősítő volt a meghajtó, ami a Trödermarkton 6 ezer Ft-ba került . Ha söprögetek, a régi szép forrasztós időből több Hifimannyi ellenállás is lesz a szemétlapáton. Nem hallottunk nagy különbséget az OOR+Hypsos és a végfok között, de azért mindkettő a valóban csodás hangú Holo-ról ment.
-
niof
addikt
Ja, hát gondolom a Japcsik nem véletlenül építenek hozzájuk akkora váltókat, mint egy kisebb polcsugárzó. Elég komoly áron nyomják ezeket a felújított JBL dobozokat. De mondjuk a videók alapján betyárosan jól szólhatnak így már. Persze, tudom, csak YT videóhang, semmi köze a ténylegeshez, de azért szívesen megfülelném őket, amiket ők restaurálnak és feljavítanak.
Elég széles palettán dolgoznak, ~200000Ft-52000000Ft-ig
De végül is nem csodálkozom rajta, hogy a 2 nagy Rey Audio doboz ennyire a lista végére került. Mikor először megláttam, szerelmes lettem belé. De hasonlóan a Paragonokba is. Ha a pénz nem számítana...
Ez egy jobb Paragon videó, kb. ilyen terekbe való.[ Szerkesztve ]
Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
Tulku
veterán
Volt JBL hangfalam Alnico sugárzókkal (S99)...azt a moslék hányadék váltót amit azok odabiggyesztettek...pedig még 3 állású magas kapcsoló is volt, ráadásul az L pad soros tagján egy 3 állású tekerccsel oldották meg.
Nem mondom hogy baromi rossz hang volt, de biztosan nem a váltó vitte a prímet, inkább a hangszórók...
-
freelanced
addikt
válasz bkercso #94714 üzenetére
Köszönöm a válaszod, igen én is azt néztem, illetve az ES100-at, de az nem tűnt beszerezhetőnek itthonról, és kintről meg annyira nem olcsó, szóval ha nem éri meg a felárat, akkor maradna a Fiio.
dni
Köszönöm az infót, ez mondjuk nem túl fényes. Azok a megoldások milyenek lehetnek ami "ketté" osztja a jacket, van egy mikrofon meg egy bemenet amibe a fejhallgatót dugod aztán az egész megy a forrásba?
-NoVa-
Köszönöm neked is a plusz infókat.___________________________________________________________________________________________
A 30-40 ezres kategóriában érdemes még valamit a Philips X2HR és a Sennheiser HD599 mellé tenni? Leginkább erősítés nélkül menne (átmenetileg biztosan).
[ Szerkesztve ]
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
bkercso
nagyúr
Az más, mert a magassugárzó szinte csak mechanikusan csillapodik. Mély hangok lesugárzásához (fejhallgató) viszont kell az elektromos csillapítás is, amit az L-Pad elront, mert nagy a kimeneti impedanciája. Ezért puhítja fel a mélyeket egy soros ellenállás, mert csökkenti a csillapítást.
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
niof
addikt
válasz btraven #94788 üzenetére
Szerintem ez inkább az ellenállástól függ. Pl. egy huzalellenállást nem tennék ilyen helyre. De szénréteg, vagy fémréteg már OK lehet. Bár, ahol nagy teljesítmény kell, ott nem igazán van a huzalnak alternatívája... Voltak nekem anno 100+W-os huzalellenállásaim, kb. 15cm hosszú, 2,5-3cm átmérőjű kerámia csőre voltak gyárilag tekerve.
-
niof
addikt
Akkor régebben, pl. a JBL kék stúdiómonitoraiban miért használak egy csomó esetben L-pad szabályzást? Akkoriban náluk kevesen tudtak többet a hangosításról, nem hinném, hogy a saját portékájukat rontották volna.
Persze, a manapság felújított, és igen sokba kerülő darabokba sokkal komolyabb váltókat szerelnek, és az L-Pad megmarad dísznek. Lásd: Kenrick Sound [link]Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
Ear001
addikt
"Kötni majd köthetném, de hát az elején lévő fejeskimeneteknek is minden bizonnyal egy és ugyanaz az erősítőjük."
Nem ugyanaz a jelút, az Ant-ban nem csak egy ellenállás van bekötve a fejhallgató elé, hogy azon essen a teljesítmény, ennél kifinomultabb a kapcsolás.
-
btraven
őstag
válasz fehér_ember #94784 üzenetére
Integrált erősítőkön az 1 ellenállás a szokásos megoldás.
Hifiman megoldásnál szerintem arra gondoltak hogy így az erősítő kimenete 7-10 ohm közötti terhelést lát ami egy szokásos hangfal.
Ahogy Tulku írja az 1 soros ellenállás alaposan beleszól a hangba.
Elvileg egy fejhallgató kimeneti impedanciájának minél kisebbnek kell lennie. Kisebb mint 1 ohm.
Na most ha odateszel plusz még egy 200-330 ohmot az milyen lesz?
És itt jön a HiFi lényege a szubjektívitás, mert lehet hogy úgy szól jól.
Bár az én Marantz integráltamnál bármelyik fejhallgató erősítőm jobban szól. -
Tulku
veterán
Gondolom az L pad nagyban ront a hangon...hiszen a kimeneti jel útjában már soros ellenállat van...
Nálam kísérletekkor már az nagyot nyomott a hangban, hogy Allen Bradley vagy Ohmite AG ellenállat volt sorosan kötve....párhuzamos kevésbé releváns. -
-
niof
addikt
válasz bkercso #94781 üzenetére
Igazából így a 25 ohm sorban van a driverrel, és annak az impedanciájával együtt meg párhuzamosan van a 10 ohm-al. Ezért is nem igazán értettem én sem, hogy ez miért jó. A klasszikus feszültségosztó az szerintem biztos működik, csak nagyon alacsony érték ne legyen az R2. Illetve, lehet érdemes lenne egy kondit is az osztó elé kötni. Bár az meg már úgy szűrő... Ehhh...
-
niof
addikt
válasz bkercso #94776 üzenetére
Hát, a legtöbb laptop töltő földelt, és ha kihúzza, megszűnik a jelenség. Nekem erről ez ugrott be rögtön. Ez a leglogikusabb számomra. Bár, most, hogy újra elolvasom a kérdést, 3 lakásban is kipróbálta, így már inkább a táp hibája tűnik valószínűnek. De ha állandó, 50Hz, akkor lehet a táp földelése szakadt. Ettől még működhet...
-
bkercso
nagyúr
válasz fehér_ember #94779 üzenetére
N aigen, a mérnökök nem szokták elrontani a dolgokat.
Viszont ezen látszik, hogy egy értelmetlen kapcsolás. Felcserélték a ki- és bemeneteket, amúgy egy L-pad lenne.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
bkercso
nagyúr
válasz Audison #94775 üzenetére
Akkor gerjedhet. Kellene 100nF fóliakondi a két táplába közé (1. és 8. láb).
-
fehér_ember
addikt
válasz bkercso #94777 üzenetére
Azért a Hifiman-nál is dolgozhat pár mérnök. Szóval nem hiszem hogy elrontott lenne. Inkább olyat is tudnak amit nem mindenki. Amúgy ahogy néztem ezeket az érzéketlen fejeseiket 30-60ohm között vannak, lehet azokhoz az úgy stimmel.
Ezt a D-osztályos nem tudtam.
Amúgy az L-pados résznél olyat viszont ír a fickó hogy akkor ne kössük SE-be őket ha nem tudjuk áramtalanított erősítőnél kicsipogni műszerrel a közös negatívokat. Persze azt nem tudom hogy lefedné-e az általad említettet is vagy sem.[ Szerkesztve ]
-
niof
addikt
válasz Betonboy #94761 üzenetére
Igazából az nehéz ügy. Egy készüléken belül még relatíve könnyen megoldható, de mivel ez egy laptop, így tippre ez valami hálózati bibi. Valahol meg kell szakítani, mint ahogy a táp lehúzással is megszakad. Vagy galvanikus leválaszást kell csinálni. Az ilyen jellegű problémák elkerülésére stúdiók pl. elég komoly pénzeket áldoznak. Otthon nyilván ez nem igazán lehetséges. Ha rossz otthon a nullázó, nem jó az értéke, azt újra kell csinálni, beméretni. De talán nem ez a helyzet. Próbálj meg eszközöket kihúzkodni egyesével, hátha megoldja. Ha netán több aljzatot használsz az eszközeid tápolására, próbáld ki, hogy egy elosztóba dugsz mindent, kezdetnek.
-
bkercso
nagyúr
válasz fehér_ember #94763 üzenetére
A rajz jó, ott 8 ohm terheli a végfokot, ám a fekete dobozban valóban elszabták a kapcsolást: abban nem feszültségosztó van, hanem egy ||-os (minek??) és egy soros ellenállás. Így a csillapítás mértéke nagy mértékben a fejes impedanciájától függ (míg L-padnál, ahogy a rajzon is van jóval kevésbé).
Előnye ennek nincs; elronthatták. Ennek egyszerűen az lehet az oka, hogy 1-nél több alkatrész van benne.Arra kell vigyázni, hogy csak nem hidalt erősítőnél szabad összekötni a "-" kimeneteket egymással. A legtöbb D-osztályú erősítő pl. hidalt, szóval ott nem!
-
bkercso
nagyúr
válasz Betonboy #94759 üzenetére
Ha csak egy fejes van a laptopra dugva (nincs fejhallgatóerősítő stb.), akkor ez a lapos kimenetén jelen lévő taj lesz, nem földhurok (ahhoz min. 2 földelt eszköz kellene).
Sajnos az se biztos, hogy a laptop tápjának cseréje megoldaná, mert a belső akkutöltő elektronika is csinálhatja.Vehetsz egy külső (USB-s) DAC+AMP kombót a fejesnek, ez megoldás lehet.
-
fehér_ember
addikt
Kötni majd köthetném, de hát az elején lévő fejeskimeneteknek is minden bizonnyal egy és ugyanaz az erősítőjük. Szóval nekem nem teljesen világos miért is jobb a hátsó mint az első. Persze a a két első is két különböző hangzást nyújt. De amúgy fogalmam sincs hogy ezt Tompi 1db. ellenállással, T-paddal, úgy mint a HE-Adapterben van, vagy egész másképp oldotta meg. Mindenesetre fura hogy ha a fenekére még egy ilyen adaptert teszünk akkor úgy a jobb.
Amúgy mivel ez nem full csöves és tán kimenőtrafója sincs, így talán nem is feltétlen szükségeltetne hozzá a HE-Adapter Persze biztos ami biztos alapon érthető a használata, hisz óvni próbáljuk a drága fejest és az Antot is. Mindenesetre erről/ezekről a gyártót kellene megkérdezni; én nem mondok/tudok biztosra semmit.Amúgy a gyártó a HE-adapternél írja: "HE-Adapter is not for any high or average efficiency headphones"
Ananda végképp nem tartozik abba a 83-86dB-s érzéketlenségi körbe ami miatt indokolt lenne amúgy asztali erősítő kimenet használata.
Engem mondjuk minőség miatt furdal[ Szerkesztve ]
-
s4tch
veterán
válasz fehér_ember #94769 üzenetére
Kötheted az Antra is, arról úgysem hajtanál hangfalat.
-
Ba cy lus
addikt
válasz szaki58 #94768 üzenetére
Évekig a régi Dynaco erősítőm fejhallgató kimenetébe dugva használtam a vintage Beyer DT440-t. Piszok jól szól(t). Fejhallgató erősítőkről közel sem képes arra a hangra. Valószínűleg azért, mert a 70-es években (de még tán a 90-esben sem) külön fejhallgató erősítő nem is létezett gyakorlatilag, ezeket eleve hangfalas erősítőkön fejlesztették, csiszolták.
-
_drk
addikt
Sziasztok
Asszony kirúgta a fülhallgatót a gépből. Azóta eléggé kotyog benne a jack meg kontaktos is lett, de mivel amúgy se szerette az Epos-om a mikrofon bemenetet és tervbe is volt véve így kellene nekem egy DAC.
Semmit nem tudok a témáról, ha van valami link akkor jöhetne, hogy nekem akkor most külső vagy belső hangkártya lenne jobb.
Igazából nekem egy totál egyszerű masina kéne.Van egy Microlab Solo 6c Stereo hangfalam. RCA hátulra alaplapba jelenleg,
Egy Seinnheiser Epos GSP 301 fejhallgatóm. Ebből megy 2 kábel külön-külön hang és mikrofon de van hozzá ilyen összeillesztő headset-re. PS Joy-hoz és telefonhoz kiválóan műküdik, PC előlapján külön a mikrofon rohadtúl nem.Valami olyasmi kéne amibe a 2 eszközt bedugom és minimális mókolással megy.
A fülhallgatómat headsetként vagy külön ismeri fel nagyon nem számít.
Audiofil nem vagyok, de azért valami hangja legyen a cuccoknak.
Keretet nem tudom nekem kell-e ehhez komolyabb cucc de 15K-nél jó lenne megállni.(Néztem van Soundblaster hangkártya 20-ért. Anno ez nagyon kemény cuccnak számított, még valamikor 20 éve volt is ilyen kártya egyik gépben mikor nem volt még az alaplapban.)
Köszönöm segítséget!
-
fehér_ember
addikt
válasz szaki58 #94768 üzenetére
Az attól függ, van-e olyan jó, illetve hogy vállaljuk-e adott esetben a nyűgöt (mindig átdugdosni a hangfalkábelt, ha pl. hangfalas rendszerhez is használjuk az adott erősítőt).
Szóval először is ki kell majd próbálni. Tény hogy az erő azért így már könnyebben meglehet, a többiről még fogalmam sincs. Ha összedobnék egy adaptert pl. az említett L-pados írás alapján, akkor előtte még azt is ki kéne találni hogy honnan és milyen márkájú/gyártmány ellenállásokkal vágjak bele. Nem biztos hogy duelund grafit ezüsttel kell indítani/próbálkozni.[ Szerkesztve ]
-
szaki58
aktív tag
Lehet, hogy nem is kell sok-sok ezret elkölteni fejes erősítőre?
[ Szerkesztve ]
-
:AMF:
senior tag
válasz fehér_ember #94763 üzenetére
Nálam az Emotiva BasX A100 fejeskimenete gyárilag van rákötve a hangszórókimenetre. Egy-egy 220ohm/3w ellenállást építettek be, de jumperrel megkerülhetőek. [kép]
-
binatone
tag
Én azért döntöttem a linkelt kapcs. mellett, mert az smsl 10th a régi nem az mk2 hektikusan működött ha meg volt szakítva az usb +5v. Igen persze az adat attól még menni fog.
Bocs megint a minőségért telefonnal rögzítettem egy nyekenyóka hangfal elé tartva. [link]
Sajnos így az is hallható ahogy görgetem az egeret, valamint a számítógép ventilátora, és némi külső alapzaj, de a lényeg így is átjön.
Ja és itt egy kicsit túl lett erősítve, hogy, biztosan hallható legyen.[ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
#99821-re:
Hozzuk át ezt a hangfalas erősítőről hajtanánk meg a fejesünket témát ide.
Leszögezném hogy én nem vagyok elektronikában jártas, így sajnos az sem világos hogy hogyan jött ki nálad az a 0,5-1 ohm terhelés az erősítőnél?
Látok a két pólus között még egy másik ellenállást is; tehát akkor azok úgy együtt nem 8 ohm környékén vannak mindhárom esetben a fotón
A Hifiman HE-Adapternél az nem más "kapcsolás"
Mert ott ahogy niof is linkelte a doboz belsejéről látható fotókat, 1db. 10ohm-os van a két pólus között fixen, és egy ~25ohm-os még a fejes útjában.
Amiről utána értekeztetek az meg már az L-padosnak nevezett, legalábbis a csávó így nevezi az irományában (amit átfutottam).
Laikusként felmerültek bennem kérdések, hogy most akkor vajon miért nem az L-padosat választotta a Hifiman is?
Mi lehet az egyik és mi a másik előnye?
Vajon vannak még más bevállt/használatos opciók is?
A hangfalas erősítőknél is így oldották meg, ha van rajtuk fejeskimenet is? Ha nem akkor miért nem? Hisz csak 4 db. ellenállást és némi kábelt igényel.[ Szerkesztve ]
-
niof
addikt
-
Betonboy
csendes tag
Üdv mindenkinek , szeretném a segítségetek kérni ugyanis én nem boldogulok vele. A probléma azután kezdődött amikor megvásároltam a Soundmagic E80 tipusú fülhallgatóm.
100%ban egy Asus Vivobook 15 K513EA modellról fogyasztok média tartalmakat és a 2 eggyütt azt eredményezi, hogy megjelent egy közepesen mély viszonylag halk búgó monoton zaj .Nos rendelkezem még 1 Audioquest Dragonfly reddel és egy Oehlbach pureclock jitterbuggal és még így is fenn áll a szituáció( 3.5mm jack csatlakozóban is volt próbálva ) .A laptop mókolva javítva nem volt , sérülése nincsen, jogtiszta Win10 van rajta , amit már újra is húztam és próba képpen csak a legszükségesebb drivereket tettem fel mindhiába . Kipróbáltam 3 lakásban már és szintén semmi. Viszont amit megfigyeltem hogy amint eltávolítom a töltőt egyből megszűnik . Köszönöm előre is . -
niof
addikt
válasz Dißnäëß #94757 üzenetére
Bár hellyel-közzel nekem is van némi közöm az elektronikához, de azért az USB kábel, az mindkét végén valamilyen USB csatival van szerelve. Aminek az egyik végén van egy "A", a másik végén meg egy tök más dolog, ha csak egy kupac drót közt lelek rá, akkor megvakarom a kobakom, hogy "ez meg mi a szösz lehet", viszont ha az E30 dobozában van, és van mellette egy normál USB kábel, akkor nekem az kapásból világos, hogy az egy tápkábel, és azért ilyet raktak a dobozba, mert ma már Kiskunbüdösfütykösön Lapos Elemérnek is van otthon egy kallódó USB aljzatos töltője, amit nem használ amúgy, és így tudni fogja, hogy az ahhoz kell. Szerintem.
Amúgy a kérdésemre is elvileg megtaláltam a választ, úgy tűnik, nem a Vbus-t figyeli az eszköz, hanem a D+ D- -t, szóval, elvileg a piros vezeték nélkül el kéne indulnia...
-
Dißnäëß
nagyúr
Hogy mire készült, passz, mindenesetre amit állít, igaz is és hasznos is, a PC-k USB-A kimenete tud zajos lenni, így a Topping E30 két USB csatijából ha a tápoldalt mondjuk powerbank-be vagy másba dugod, bentebb vagy. De ezt tudod.
Fogalmam sincs a kép célját illetôen, nem is érdekel a marketing része, azt meghagyom másoknak szíves lamentálásra.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
A kábel egésze és a csatlakozó önmagában létezik, mint olyan, ebben mi a meglepô ?
Mint ahogy Te is ember is vagy egyszerre, meg bacilusok tömkelege, esetleg kar, láb, fej, satöbbi.
Tehát amikor azt mondja valaki, hogy az E30-át bedugja a PC-be, akkor továbbra sem triviális, hogy egy kábelt dug be (ami az adatkábele, USB Type-A csatival), mert a tápkàbelét máshova dugja, vagy két kábelt dug be a PC-be (adat és táp, tehát mindkettô), és - mily meglepô - mindkettô USB Type-A típusú csatlakozó.
Hogy ebbôl melyik hívható USB kábelnek is, az teljesen más dolog és teljesen triviális számomra, aki elektronikával foglalkozik, hogy attól még, hogy egy kábel egyik vége USB Type-A csatlakozós, maga a kàbel nem fullos USB kábel. Bár ha csak a felétôl nézem buta konzumerként, mondjuk pont a két USB Type-A csatit tartom a kezembe, hogy melyiket hova dugjam a PC-ben, mindkettô lehet "USB kábel", de hálistennek nem buta konzumer vagyok, max szlengben elfér.
Tehát van USB Type-A csatlakozó, és van USB kábel. Engem az utóbbi nem érdekel, hiszen jól tudom, hogy az E30-hoz adott az nem ez, hanem csak egy snassz tápkábel, aminek az egyik vége USB-A csatlakozóval van gyárilag szerelve.
Mit nem értettél azon, hogy amikor kiejti valaki a száján, hogy "E30-at dugok a PC-be" akkor 2 darab dugót is betolhat oda és mindkettô USB Type-A csati, ami nemtriviális mindenki számára ???
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
s4tch
veterán
Az egy táp aljzat. Nem usb táp, hanem táp. Az, hogy usb kábellel is meg lehet etetni alaplapról, mert pont 5V1A kell neki, nem jelenti, hogy az ettől automatikusan egy usb aljzat.
Itt vannak az usb csatlakozók. Ez nem usb csatlakozó.
"Egy eszközt mikor begusz a PC-be, sosem az determinálja, hogy a fenekén mi van, hanem hogy a PC oldalba mivel megy be."
Tehát a lightning is tulajdonképp usb csatlakozó, lévén létezik usb-lightning drót. Óriási.
[ Szerkesztve ]
-
niof
addikt
válasz Polllen #94750 üzenetére
Igen, én is ezt valószínűsítem.
Na, szóval arra a szabvány kerek tápcsatira nekem egy tök független, saját építésű, trafóval táplált, egyenirányított, szűrt, stabilizált táp van akasztva. Így már egyértelmű?Ha elvágom az USB táp vezetékét (piros), attól az adat még működni fog? Nincs ott valami felhúzó ellenállás? Szokott lenni ilyesmi megoldás digit csatlakozásoknál, csak ezért kérdem...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Dißnäëß #94751 üzenetére
Ja, ez táp, végig. Tehát egy E30 2db USB Type-A (male) csatlakozóval kapcsolódik táp és adat oldallal egyaránt ahhoz, amihez illesztjük. És - nyilván - lehetséges olyan, hogy
a) az USB Type-A végü tápkábelét cseréli le az ember tökmindegy milyenre, míg a készülék fenekén a kerekhez passzol annak egyik vége
b) meghagyja az USB Type-A végű gyári tápkábelt és a PC/laptop helyett másba dugja, külső táp, powerbank, akármi.Na, így kerek. Ezért emeltem ki, hogy "bedugom az E30-am a PC-be" mondat nem triviális, mert oké, dugjad, de a tápot is, vagy csak az adatot ? Na. Így kerek.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Polllen #94750 üzenetére
és nem magam miatt emelem ki, mert nekem is E30 van , hanem bárki, aki olvassa miatt és - esetleg - nincs képben.
Tisztázzuk, az ott milyen csati a jobbfelső sarokban a kábel végén ? A gyári kábele végén (ami fekete, de most nézzük el az illusztrációnak)
Egy eszközt mikor begusz a PC-be, sosem az determinálja, hogy a fenekén mi van, hanem hogy a PC oldalba mivel megy be. Ennyire bonyi ? És az ott bizony egy USB Type-A connector, hivatalos nevén. Ha nem az lenne, felhúznám a szemöldököm és nem dugnám be a PC-be se meg másba se, mert benne van, hogy tönkreteszi, de mivel szabvány USB Type-A, bedugom és nem félek Hogy mögötte mi van, totál más téma.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
Nemár. Komolyan ? Mindenki menstruál ma ?
A DC5V gyári kábelének másik végét minek neveznéd ?Tehát amikor valaki azt mondja, hogy a DAC az alaplapi USB-be van dugva, abból nem egyértelmű számomra, hogy a DAC (mint eszköz) külső tápon van-e, vagy sem. Értődik ?
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
Hasznos kiemelni - a félreértés elkerülése végett - hogy az E30-nak 2db USB csatija van:
- egyik az adat
- másik a táp
A tápnak az E30 felőli vége kerek szabvány dugó (most megnemmondom melyik), ergo máshonnan és más kábellel is könnyű tápolni, az ide érkező gyári kábelének van ugyanúgy, mint az adat kábelének, USB-A vége.Szóval 2 USB-A csati megy a PC-be mindig, gyári felállásban használva, egyéb külső táp nélkül, nem 1db USB-ről (az adatról) tápolja magát. (Ami elsőnek szar, de amúgy szerintem előny).
[ Szerkesztve ]
-
niof
addikt
válasz binatone #94741 üzenetére
Uhh! EZ AZ! Ezt hallom én is!
Akkor tehát, hiába van hozzá saját, lineáris táp, az USB-n folyó áram mégis be tud kavarni. Na szép...
Van pár felesleges USB kábelem, egyet szívesen kinyírok ezért. Maximum a Supra átköltözik a Volumio-ra.
Köszi! Holnap letesztelem, és visszajelzek.
De ebben az esetben a tápot megépítenem gyakorlatilag felesleges, nem? Elég, ha elnyisszentem a piros mazzagot. Adat attól még menni fog, nem?
(Hehe, pont ilyen multiméterem volt, mielőtt az örök vadászmezőkre kötözött.)Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
binatone
tag
Ma gyorsan előkerestem a régi M-audio M-track usb hangkártyámat ezzel felvételt készítettem arról a zajról ami nálam jelen van a műhelyben lévő gép minden usb portján íme [link] . A felvétel minőségért elnézést ez a kártya ennyit tud, a hangerővel óvatosan 48 mp.-nél van benne egy kis zene is. A dac egy smsl 10th volt ami köztudottan ugyan úgy usb-ről táplálkozik mint a topping e30, az erősítő pedig egy myryad z40 ami elő fokként volt bekötve.
A felvétel elején normál hallgatási hangerőt állítottam be, majd felcsavartam az előfokot maxra a zene előtt visszavettem normál hangerőre, ha nálad is hasonló zaj hallható akkor a korábban linkelt kapcsolás megoldja a problémát. De ezt könnyen ki tudod próbálni be kell áldozni egy régi olcsó usb kábelt amin elvágod a pozitív vezetéket, hogy csak külső tápról kapjon a dac feszültséget, ha úgyis zajos marad amit kétlek akkor a korábban említett megoldások egyikét választhatod.
[kép][ Szerkesztve ]
-
niof
addikt
válasz Sinesol #94734 üzenetére
Nem, annyit nem fektetek mar ebbe a gepbe. Vegul is Dißnäëß-nek igaza van, mert high gain-en nem igazan hallgatok zenet, max szerkesztek, es olyankor van az, hogy a szerkeszteshez hasznalt hangeron epphogy meghallom, ha figyelek ra. Normal esetben low gain-en eselytelen meghallani.
A masik meg, most kezdjek el utanajarni, hogy melyik LGA1200-as deszkabol kapni meg azok kozul, amiken esetleg nagyobb figyelmet szenteltek ezeknek a dolgoknak? Probalgassam, szerelgessem at a komplett gepet, felboritva az amugy eleg frankon elrendezett belsot? Bontsam szet minden esetben a komplett kabelezest, hutest, mindent, majd rakjam megint ossze, ha nem jo, megint szedjem szet, es meg kozben a megvaltozott HW ID miatt a W licencel is baszakodjak minden cserenel, hogy igen, nagyobb modositast hajtottam vegre a gepen? Meg meg ki tudja!... Ennyit azert nem er. Esetleg mondjuk adnek 20-30k-t, akar egy egyportos USB PCIe kartyaert, ami nem zajong, de tobbet nem. Ha meg ez nem megoldhato, mert nincs ilyen, akkor tudok vele elni.Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
bkercso
nagyúr
válasz Rebelf #94733 üzenetére
Szia!
Igen, elvileg érdemes minél nagyobb erősítést beállítani. Ami ez ellen hathat, az a potméter torzítása, illetve a potméter és az erősítő között összeantennázott zaj.
Az invertáló kapcsolással vagy kicsi a bemeneti impedanciád, vagy nagy a zajod. Bár lehet trükközni, hogy egyik se legyen - bootstrap-pel, de azt meg stabilizálni nehezebb. Mindenesetre felhasználói oldalon ezek a részletek már nem érdekesek (nem tudod őket változtatni).
[ Szerkesztve ]
-
:AMF:
senior tag
Szétkaptam a Spartan Helot 2X-t:
[kép] [kép]A Hifiguides fórumán felmerült, hogy a Helot 2X leánykori neve Wangs PHA-1T. A Spartan főnökének hozzászólása alapján valóban az, de az egyik csatorna zajos volt, így egy szakival egyeztetve módosítottak az erősítőn. Lehet ez a "módosítás" látszik a 2. képen a nyák jobb felső sarkában?
[ Szerkesztve ]
-
Rebelf
aktív tag
válasz bkercso #94732 üzenetére
Áhh köszi ! 2 kérdésem merült fel, ami így megfogalmazódott bennem. Az egyik , hogy minden neminvertáló kapcsolást használó elő erősítőnél akkor érdemes a legmagasabb pregaint (én esetemben +18db) használni a minél kisebb varicap torzítás miatt? És ha invertáló, az hogy működik ?Ennek csak előnye van, hátulütője nincs? Az megeshet hogy a +6db ugyan olyan értékkel bír mint a +18db, vagy a magasabb mindig kisebb torzítású lesz ? Persze minden érdekel ezeken kívül is amit hozzá tudsz fűzni.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz Rebelf #94727 üzenetére
Igen, egy erősítő hangja általában függ az erősítéstől. (A kis zaj és egyidőben magas bemeneti impedancia miatt neminvertáló kapcsolásokat használnak legtöbbször, ezeknél pedig, ha nagyobb az erősítés, a bemenet feszültsége kisebb, és így kisebb a varicap-hatásból származó torzítás.)
Újabb-generációs OPÁ-knál, mint amilyen az OPA1642, OPA2140, OPA1678 ez kevésbé számít, mert ezeknek spec. bemeneti fokozatuk van, aminek szinte nulla a közösmódusú torzítása. Ezek neminvertáló módban is hasonlóan szólnak, mint invertálóban (utóbbinál a bemeneten csupán a hibajel jelenik meg, ami sok nagyságrenddel kisebb a a bemeneti jelnél).
[ Szerkesztve ]
-
niof
addikt
válasz binatone #94730 üzenetére
Köszi. De mint írtam, biztos, hogy nem táp gond. Ez inkább valami olyasmi, amit bkercso mondott, egyszerűen a deszka nem úgy van tervezve. Egyértelműen hallani, ahogy a proci változtatja a frekijét pl. két feladat közti váltásnál, vagy ahogy az egeret mozgatom, az is megszaggatja a zajt. Digitális zavar jellege van, nem brumm, búgás, sziszegés, sistergés, hanem változó, digitális cicergés. Mint a négyszögjelek változása. Felvenném, ha lenne mivel, úgy szerintem egyértelműbb lenne. Azért a rajzot lementem, máskor jól jöhet!
-
-
Rebelf
aktív tag
válasz bkercso #94701 üzenetére
Van egy jelenség , és nem tudom eldönteni placebo vagy tényleg számít(hat)-e. Violectric erősítő (amelyikről privátban beszéltünk ) eddig hátul 0-ra volt állítva az elő erősítő , tehát ki volt kapcsolva, alsó állásban volt mind. Aztán mondom csak adok neki +6db-t és megnézem hogy szól elő erősítve . Pont elővettem a fő fejhallgatómat is egyidőben . És most nem tudom eldönteni hogy lehet régen hallottam, és füleimnek tetszett hogy újra nagyon jót kapott, vagy jobban szól a rendszer. Dinamikusabbnak és teljesebb összképet érzek , talán nagyobb felbontást is. Csak mosolygok 2 napja. Mikor 0db-n volt a hangerő poti dél állásban volt, most meg 9-10 között . Ezt azért írom hogy 0db állásban is bőven volt headroom, és fülvérzésig lehetett volna erősíteni a hangerőt , tehát meghajtási probléma 0db állásba se merül fel mint opció . Tehát a kérdés valami olyasmi lenne , létezik hogy az elő erősítő beiktatásával kapott valami plusz löketet? Mindezt úgy hogy nélküle is megvolt bőven minden, de mintha kapott volna még egy löketet. Műszaki szemmel mit gondolsz?
-
Sinesol
veterán
válasz Dißnäëß #94725 üzenetére
Ott van még az ATH-R70X is, az asszem 400 ohm-os, szoval elégé nagy impedancias, igaz az annyira nem V, hanem inkabb neutralis, de relative van valamelyest emelése mèlyek terèn. Lehet erdemes kiprobalni, max visszaküldöd, ha nagyon nem jön be. A DT990-ben amugy nem is annyira a mély sok, hanem inkabb a magas van nagyon tùltolva. Nem V, hanem amolyan √ karakter.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz bkercso #94724 üzenetére
Takstar Pro 82 körüli kellene, szolídabb V, de azért V. Ez egy nagyon kiegyensúlyozott "profil" számomra. Lövésem sincs, melyik DT (vagy egyéb, nagyimpedanciás) hozhatja ezt a környékén. (Lehet nyitott is, mindegy, itthonra kell egyedül élek).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Ba cy lus #94722 üzenetére
Köszi és fehér embernek is.
Sztem behúzok vmit, szétesett a Cooler Master.Zene nélkül mit érek ééén.... ?
(Még nem vettem meg végül, Auchanban hagytam ott az árát kajára)..
[ Szerkesztve ]
-
Ba cy lus
addikt
válasz Dißnäëß #94719 üzenetére
Nem olyan rettentő durván, de nem is olyan természetesen V, mint pl. a vintage DT880 (ez nem elírás, a 80-as években az akkori dt880 volt a kevésbé kiegyenlített, és az akkori dt990 a neutrálisabb). Viszont hogy csövessel mit tud, na arról fogalmam sincs.
[ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
válasz fehér_ember #94720 üzenetére
A DT 880 PRO az a 250Ω-os; a 600 ohmosat egyáltalán nem hallottam.
Szóval volt amúgy elég mélye, de az a tipikus olcsó basszreflex mélysugárzós féle, pedig amúgy fejeserősítőről nyomattam. Lehet persze azt is szeretni, az is sok zeneszámnak jól áll, de amikor később meghallottam egy ADL H128-ast, akkor tudtam hogy ideje búcsúznom a 880-astól.[ Szerkesztve ]
-
fehér_ember
addikt
DT 880 PROm volt 3 éven keresztül. Végül azért váltam meg tőle mert túl fluid volt számomra. Értsd úgy, hogy nem voltak megfogott ütős mélyek egyáltalán.
Persze akkoriban fejeserősítőm se volt olyan jó mint most. Szóval lehet újra kéne hallgatni azt is. Most az IsoTek EVO3 Sequel + Zidoo UHD2000 + Harmonic Technology Pro-Silway II + MikroFluenAmp (Extra verzió) végén elég jó a DT 770 PRO. Pedig ez utóbbi annak idején a Friendly House-ban megfülelve ráadást egyáltalán nem tetszett .
Szóval több minden is számít. A fejes csak egy dolog. Az eszközök is változtak azóta és akár még tán az izlésem is[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Ba cy lus #94718 üzenetére
Gondolom, de korrigálj, a 990 sem az a durván túlzó tüctüc, csak finomabban V-s, igaz ? Az enyhét kifejezetten kedvelem, a sokat, kommerszebbet már nem.Mert sajnos mindenvô vagyok, Loreena McKennitt, zúzó, Karajan, masszív elektró, minden megy.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, nem találom a korábbiakat, sry, szóval 1-2 mondatban help plíz, DT 880 és 990 között mi a karakterbeli eltérés ? A 880 volt a kissé V-bb talán, a bulisabb, 990 a neutrálisabb, "középkiemelôsebb", vagy fordítva ?
Meló után elcsábulnék ma, lehet.
(600 Ohm).Thx.
-
-NoVa-
addikt
válasz bkercso #94714 üzenetére
Van a BTR5-ben mikrofon is, dobjak be egyet apróra?
BTR3, Qudelix 5k, BTR5, ES100, nagyjából mind ugyanazt tudja, némelyiket egyszerűbb beszerezni. BTR3 és ES100 az AKM DAC, finomabb, selymesebb magasakkal és mélyebb térrel, cserébe ritkaságok. IEM-ekhez jók, én a Q5k-t használom erre nagyon ritkán, ha a Bose épp lemerült:
Méretösszehasonlításnak itt a BTR3 rádugva, a Q5k, és a BTR5 is:
-
bkercso
nagyúr
válasz freelanced #94713 üzenetére
Kell egy Apt-X képes Bluetooth transmitter és egy BT-vevő fejeserősítővel. Utóbbira Fiio BTR5 szokott lenni itt az ajánlás.
De ebben nincs miki.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
freelanced
addikt
Üdv,
Alkalmanként kényelmes lenne otthon egy vezetéknélküli fejhallgató, ellenben közben a vezetékes hangminőséget is kedvelem, ha épp nincs szükség a vezetéknélküliségre.
Létezik esetleg olyan eszköz amit jó szívvel ajánlanátok és lényegében "vezetéknélküli" eszközt csinál a vezetékes fejhallgatómból? Főleg otthon lenne használva.
Ha netán lenne mikrofon hozzá, vagy tudtok ajánlani valami megoldás, hogy mikrofonom is legyen, az plusz előny, de nem követelmény feltétlenül.
Mi a véleményetek egy ilyen eszközről vs. egy dedikált bluetooth fejhallgató?
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
niof
addikt
válasz bkercso #94711 üzenetére
Igazabol ez mar nagyon reg feltunt, de csak par eve, hogy "megcsinaltam". Annal a jelenetnel a legfeltunobb, mikor Ford a lanyszovetsegnel van, es a ket ballonkabatos bergyilkos elmegy motorral. A hang a masik iranyba tavozik, mint a motor.
-
Dißnäëß
nagyúr
LoL. Ezek amúgy vajon hogy csúsznak be ? Egyik sem egy olyan alkotás, amit világszerte úgy 10 ember látott mindössze, nem egy dél-koreai avantgarde thriller szóval nem értem. Nem zavaró amúgy (zenében) nekem, csak érdekes. (Hanyagság stúdió bérléskor, egyéb ? )
-
niof
addikt
válasz Dißnäëß #94708 üzenetére
Vannak csodak mindenhol.
Regi kedvenc vigjatekom a Ford Fairlane kalandjai, persze az eredeti szinkronnal. A legtobb kiadasban fel van cserelve a jobb es bal oldal hangja. Magamnak megcsinaltam, ujra felcsereltem, hogy helyrealljon a galaxis rendje.Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
Dißnäëß
nagyúr
Van olyan is, hogy az egyik oldal ellenfazisban van a masikhoz kepest. Mondjuk ezt nem tudom, hogy egy radioban hogy hoztak ossze anno.
Jean-Michel Jarre: Equinoxe.
1. eredeti CD kiadás
2. Tidal-on lévő verzió (ami Remastered amúgy és sokkal zajosabb és sokkal jobb ennek ellenére).Egymáshoz képest a bal és jobb oldal telibe felcserélve.
Ki érti ?Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
Hát köztük megvan a minimum 5 centi (picit több is nálam), a kerámia Septar foglalatok alatt fémréteg ellenállások (nem szoktam "hificsoda" ellenállásokat vadászni innen-onnan), a házikó pedig elöl-alul szív be és felül-hátul (is) enged ki + a foglalatok körül is kilyuggatva, szóval szépen hűl.
Amin meglepődtem, a fűtés trafója: mind a négy nagy csövet viszi 1 toroid és felmegy 48 fokra lazán nyáron (szobában persze, enyhe hűvösben, klíma nélkül). Mondjuk 130°C -os hőkapcsoló van benne, de akkoris néztem, hogy hinnye, ez meleg. Eléggé. Aztán veteránokkal beszélgettem és nevettek, hogy ez normális. (Túlméretezett trafó, direkt). Remélem, a két anódfesz-toroid hűvösebb lesz, és mindez egy házban van és belül, nem felül hagyományos módon (kimenőtrafó nincs ugye), szóval .. meglátjuk. Minden fém, ez segít + kellően szellőzik és bízom a természetes légáramlatban, hogy elég lesz. Ha nem, a fűtőtrafót kiviszem külön dobozba, nem nagy kunszt.
Úgyhogy egészében lepróbálva hőmérsékletre a kütyü akkor lesz, amikor összeraktam most ősszel-télen és járattam hosszú órákig. Helyezek el benne több precíziós digitális hőmérséklet érzékelőt is, amit egy mikrokontroller figyel (+ egyebeket is), szóval igazából nem aggódom, csecsemőbiztosra tervezem, hogy akár anyám is elboldoguljon vele kérdezés nélkül. Indítás, leállítás, újraindítás logikája, hibák loggolása, minden meg van oldva így, semmire nem kell manuálisan ügyelni.
[ Szerkesztve ]
-
niof
addikt
válasz Dißnäëß #94700 üzenetére
Csak akkor kell nagyobb gain, ha DAW-ban csinalok valamit. Regi, FM radios mixek hangjanak feljavitgatasat csinalom mostanaban, Kiss 100 Transitions, 2000-es evek eleje, szinte mindegyik mashogy szol... Van olyan is, hogy az egyik oldal ellenfazisban van a masikhoz kepest. Mondjuk ezt nem tudom, hogy egy radioban hogy hoztak ossze anno. Es ehhez az atlaghoz kepest nagyobb hangero kell, viszont nem a potit szoktam tekergetni, hanem jellemzoen felkattintom high allasba, es ha vegeztem, akkor meg le. Ez nekem igy egyszerubb. Csak ha nagyon halk az eredeti is, mondjuk -8-10dB, akkor kell rajta meg tekerni, es egy ilyennel jott elo a dolog, mikor veletlenul ugy maradt a poti, es a zene meg megallt.
[ Szerkesztve ]
-
Tulku
veterán
válasz Dißnäëß #94704 üzenetére
Igen az Almarronál is találkozni ilyen problémával, főleg a viaszos Jupiter csatolók olvadnak meg...
Mondjuk én rögtön szétszedem, csatolókat kicserélem K40Y-9-re (kedvencem), de ha így is durva a kapott hang (2a3-hoz képest) akkor előfok cső csere (6sn7, 6sl7) aztán váltás Miflex csatolóra, mert az biztosan lágyít....vagy bypassolom...[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
Igen, ne is mondd, nyáron járattam be őket (csak fűtés), de télen is, ezek akkorát szórnak hőt maguk köré, csak pislogtam. A két KT88-am ehhez képest jégcsap. Erre még rájött az OTL üzemmód is, A osztály, úgyhogy minden adott.
Most vagyok az összeforrasztgatás előtt, alkatrészek 99-100%-a megvan (hacsak be nem néztem, ki nem hagytam valami mütyűrt). Sokat segített a külföldi DIY Audio közössége, hogy ügyeljek arra, amire kell, ne legyen hőmegfutás, stb.. szóval biztos távok vannak hagyva közöttük és körülöttük.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz bkercso #94701 üzenetére
Jahh +1
Mindig csak ezekre a grafikonokra nézek és mondom 1-2 ismerősnek, akikkel beszélgetünk, hogy olyan nincs, hogy nincs zaj (bármilyen is). Olyan igen, hogy észlelési küszöb alá megy. És ez a lényeg. Szlengben ez a "nincs" Ezt pedig lehet mitigálni azzal, hogy megnézzük, mennyi a max amúgy, amit el akarunk érni. Aztán ... a potit úgy használni, nem kell koccra tekerni, ha amúgy leszedi az ember fejét ott és akkor az észlelt csend is csend lesz. Én teljesen megbékéltem ezzel a megközelítéssel, de szobánál sem akadok ki, ha fél méterről síri csend mellett hallom a magasból a "fffff"-t: 2 méterről már síri csend a kanapén. Tehát igazítani kellhet a valós használathoz az elvárásokat és ennek megfelelően élni ezekkel a kütyükkel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Path of Exile 2
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Mozilla Firefox
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest