-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
:AMF:
senior tag
válasz makinen #92493 üzenetére
Szerintem a dac-od úgy működik, ahogy kell. Ha kap külön tápot, akkor arról megy, amikor pedig lekapcsolod a külső tápot, akkor visszavált az usb-re és onnan veszi a delejt. Ezért nem tudod a pc-től függetlenül lekapcsolni.
A legegyszerűbb, ha megszakítod a pc usb-je felől érkező 5v-os ágat, de ezt nem minden dac szereti, utána kellene olvasni, mi a helyzet a Te dac-od esetében. (A helyedben fognék egy kallódó usb kábelt és elnyisszantanám a V+ vezetéket. Lehet gyorsabb, mint a választ felkutatni. )Tulku: Nálad mennyi ideig tart egy-egy fajta kondi, ellenállás próbája? És van-e best of listád? Azért kérdem, mert szeretnék összerakni egy PCM56 alapú NOS dac-ot csöves kimenettel és a Mikrolampizator emészthető számú alkatrészből áll ahhoz, hogy tegyek vele egy próbát. Viszont, ha nem muszáj, nem szeretnék 2-3 féle (Mundorf árkategóriájú) kondinál, ellenállásnál többet kipróbálni, inkább zenét hallgatnék. Vagy ezt nem úszhatom meg próbálgatás nélkül?
-
Tulku
veterán
válasz fattyu #92494 üzenetére
Arról mondjuk nincs tapasztalatom, de csináltam fejes kábelt 60 éves német litze huzalból....hallgattam vagy fél évig, úgy gondoltam sokat finomodott...
Aztán csinálnom kellett valakinek egy másikat és mit ad isten azt is kipróbáltam gyorsban...biza érdesebb, harapósabb volt sokkal... -
makinen
csendes tag
Köszönöm a linket, elkerülte a figyelmem.
Azt mondjuk nem értem igazán, hogy miért nem kapcsol át autimatikusan a DAC a "normál" tápfelvételre, ha az van bedugva? Van ugyanis külön DC 5V-os bemenet rajta, nem csak USB, mint a linkelt esetben a Topping D10-nél.
A linkelt USB leválasztó kábel az én esetemre is megoldás lehet, vagy inkább csak a D10-es jellegű esetekre, ahol csak USB port van?[ Szerkesztve ]
-
-
senior tag
A forrasztást követő változást én így még nem figyeltem meg, de ebben az esetben az ellenállat és a kondi (ha új, vagy sokat állt) hangja is változást okozhat, nem?
Vagy az eredeti alkatrészt forrasztod vissza/újra?Szerk: látom írtad, hogy újat raksz be.
A vezetékiránnyal ugyanígy vagyok, bár a múltkor véletlenül fordítva kötöttem be az rca egyik felét. Megfordítottam a jó irányba... de nem történt semmi.[ Szerkesztve ]
-
Tulku
veterán
válasz fattyu #92483 üzenetére
Bár nem engem kérdeztél, de mikor az erőlködőbe új ellenállást vagy kondenzátort forrasztok akkor aznapon kissé keményebb a hang, másnapra lágyabb lesz...
Természetesen ezt minden alkalommal tapasztalom, tehát - amennyiben teljesen elfogadhatatlan ez a fajta hangzás különbség - ekkor egy folymatos placeboról beszélhetünk maximum...
A vezetékirányt nem próbáltam, arról nem tudok nyilatkozni, maximum azt teszem, hogy ha fel van tüntetve az irány, akkor úgy kötöm be...kizárólag saját megnyugtatásom érdekében...
UFF őszintén beszéltem (lehet ütni-vágni) -
válasz krisz242 #92420 üzenetére
Azért nem írtam ez idáig, mert nem volt mit. Amik eddig itthon voltak eszközeim, azokat vagy eladtam vagy kölcsön vannak. Egyedül egy OTL csöves erősítő és a Fiio M11 Pro van most itthon. Az előbbi a 18 Ohm-os Hifiman fejeshez nem jó, utóbbi meg egy DAP, ami nem egy kategória egy asztali cuccal.
Gondolom azzal nagy titkot nem árulok el a NOS 11-ről, hogy XLR kimeneten jelentősen jobban szól fejessel, mint 6.3-as Jack-en. Utóbbi esetében egy jóval tompább hangot kapok, míg XLR esetén "kinyílik" a zene.
Mivel egy Genius kis aktív hangfalam van, azzal nem sok értelme lenne bármivel is összehasonlítani a DAC részét. Hangfalas rendszernél meg szét kéne szedjem a beépített szekrény miatt az egész rendszert, ahhoz meg még nem volt kedvem.
Ha barátom végez a ház átalakítással, akkor nála ki fogom próbálni a DAC részét, neki is TMP Ant DAC-ja van illetve egy elég komoly vintage rendszer.Eladni nem fogom, mert jó áron szereztem és megkockáztatom, hogy 500 ezerig nem nagyon találnék jobbat, esetleg mást.
"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."
-
válasz SunMount3r #92478 üzenetére
Mondjuk én pont a rövidebb kábel híve vagyok.
Egyébként akinél egymás mellett/alatt/felett vannak az eszközök, oda nem feltétlen kell 50cm-nél hosszabb USB kábel. Na meg a legtöbb cég tudja, hogy a gyári kábelt szinte senki nem fogja használni, úgyis mindenki olyat vesz, amilyet akar."Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."
-
fattyu
veterán
válasz bkercso #92476 üzenetére
az én beszűkültségem és ignoranciám ott húzott falat hogy nem mindegy egy réz dróton merre folyik az áram, illetve hogy frissen felforrasztott csatlakozónak is be kell járatódnia.
Téged mélységesen tisztellek és örömmel tanulnék ma is valamit. Elmondod szakemberként a véleményed eme kettőről?
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
niof
addikt
válasz bkercso #92476 üzenetére
Nem elvetni kell, hanem objektíven meghatározni, hogy mi történt, miért történt. De ha nem tudod megmagyarázni, akkor ne hagymázas elméleteket gyárts róla, mint sokan mások, hanem mondd azt, hogy a jelenlegi tudásoddal nem érted, hogy ez miért úgy van. Bővítsd az ismereteidet, és hátha egyszer rálelsz arra a tudásanyagra, ami megmutatja a fennmaradt kérdésekre a választ. Előbb-utóbb mindenre meglesz. Lehet, hogy nem a mi életünkben, de meglesz.
Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
niof
addikt
válasz Dorien #92474 üzenetére
Részben egyet is értek, meg nem is. Pont a szubjektív vélemény az, ami miatt nem szabad másokra hagyatkozni. Kivéve, ha tudod, hogy teljesen egyforma az ízlésetek. De ott a legfontosabb is, ami elhangozhat, a saját fülednek hiszel, és ez jó!
-
SunMount3r
nagyúr
Miért adnak még az ilyen több százezres DAC-okhoz is csak ilyen nyúlfarknyi kábeleket? Azzal a pár centis USB kábellel hogyan rakja az ember olyan helyre, ahol jó az asztalon? De látom az RCA kábel is olyan jó hosszú, hogy min. a hangfal tetejére kellene rakni a DAC-ot, hogy elérje.
-
bkercso
nagyúr
válasz Sinesol #92471 üzenetére
Ha valamit tisztán és egyértelműen hallok, de elvetem, mert nincsen rá magyarázat(unk), akkor az nem egy tudathasadt állapot? Ha az őseink is ezt tették volna, kihaltunk volna.
Ha a minimális kockázatát is elveted a tévedésnek, akkor esélyed sincs olyasmit felfedezni, amiről még senki sem tud. Ezt hívják "halálnak". Nem biológiai értelemben, de nem is erről szól az élet!
[(Hasonlóan halt meg az ember, amikor konklúziókkal bezárta az elméjét; erről szól a bűnbeesés sztorija a Bibliában.)][ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Dorien
veterán
válasz Sinesol #92467 üzenetére
Kolléga, a zenét a fülünkkel / idegrendszerünkkel hallgatjuk, nem a műszerekkel. Szóval igen, emiatt sokkal fontosabb a szubjektív érzékelés, tapasztalat, mint az objektív mérések. Engem pl. a Hi-Fi-ben teljesen hidegen hagynak a mérési eredmények, adatok. A mások tapasztalatát, élménybeszámolóját már fontosabbnak tartom, de végeredményben csak a saját fülemnek hiszek. Valamint azt a zenét hallgatom, ami nekem tetszik, nem azt, amire mások azt mondják, hogy jó.
"Wherever you go - go with all your heart." --- commercial-free eclectic radio --- www.radioparadise.com
-
Ba cy lus
addikt
válasz Sinesol #92471 üzenetére
Az már csak hab a tortán, hogy a pszichoakusztika és az emberi hallás sajátosságainak ismerete igencsak egyszerűen megmagyarázza a vélt különbségeket.
Vagy félremagyarázza, elbagatellizálja. De ezt, gondolom, nem kell bizonyítani, melyik eset áll fenn.
Szóval eléggé rövidre van zárva a témakör.
Legalábbis te erre törekszel, nem pedig az igazságra. Hát ezt látjuk. -
Dorien
veterán
válasz Tumisz95 #92463 üzenetére
Kötheted az U7 fejeskimenetére is a fejhallgató erősítőt jack-RCA kábellel. Nem optimális megoldás, de tovább erősíteni fogja a jelet és ugyanúgy váltogathatsz, ahogy eddig.
"Wherever you go - go with all your heart." --- commercial-free eclectic radio --- www.radioparadise.com
-
Sinesol
veterán
Távolról sem hiszem azt, hogy mindent tudunk, egyszerűen csak nem hiszek el olyasmit, amire gyakorlatilag semmiféle bizonyíték nincs. Az már csak hab a tortán, hogy a pszichoakusztika és az emberi hallás sajátosságainak ismerete igencsak egyszerűen megmagyarázza a vélt különbségeket. Szóval eléggé rövidre van zárva a témakör.
Nyilván lehet mindig kifogásokat keresni, lehetséges az is, hogy ez vagy az a módszer nem jó, de az azért eléggé sokatmondó, hogy tucatnyi különféle mérés közül soha egy sem hoz bizonyítékot...[ Szerkesztve ]
-
Ba cy lus
addikt
válasz Sinesol #92467 üzenetére
Marha nagy különbség a két dolog között, hogy a hallás nem szelektál, az "holisztikus", egyszerre átjön minden. A mérésnél meg tudni kell, mit és hogyan kellene mérni. Ha tudod, akkor persze a mérés pontosabban és egyértelműbben ki fogja mutatni. Komolyan nem értem, hogy ezt az egyszerű dolgot miért olyan nehéz megérteni sok éve, hogy paramétereket mérünk. De mi nem csak az ismert parmétereket halljuk zenehallgatás közben az ismert módszerekkel. Erről van szó. Nem pedig arról, hogy hallunk valamit, amit nem lehet mérni. Lehet mérni minden bizonyal, csak egyelőre nem tudjuk. És ha úgy állunk hozzá, ahogy te, hogy már mindent tudunk a világról, a hallásunkról, akkor soha nem is fogjuk tudni, és lehet továbbr is egy full hétköznapi dolgot ezotériázni. Csak ebből nem lehet fejlődni.
[ Szerkesztve ]
-
Sinesol
veterán
Ahhoz a (szánalmas) fizikához képest meg nagyságrendekkel rosszabb, gyengébb képességű a hallásunk...ennek tükrében különösen érdekes, amikor valaki a hallást a fizika elé teszi, azt hiszi, hogy a füle jobb a nagyságrendekkel pontosabb műszereknél.
[ Szerkesztve ]
-
makinen
csendes tag
Sziasztok!
Asztali DAC-om USB-ről kap tápot és adatot is a PC-ről. Vettem külön tápot hozzá, hogy kikapcsolható legyen a PC elzárása nélkül is. Sajnos azonban így nem akar működni. Hiába kapcsolom le a tápot, USB-ről továbbra is kap áramot a PC-től.
Hogyan lehetne megoldani, hogy USB-n csak adatot kapjon? Más szóval megoldható az adat és tápellátás kettéválasztása?[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
válasz Tumisz95 #92463 üzenetére
Ha a fejes erősítő tud előerősítőként funkcionálni (mint a linkelt L30) vagy a bemenettel párhuzamosan van kiment is (mint a Microfluentnél, remélem nem írok hülyeséget), akkor elvileg megoldható. Az U7-re az Ampot kötöd és utóbbi kimenetére mennének az aktív dobozok. Használat közben az L30-nál az előlapi kapcsolóval tudsz váltani a fejes és a hangfalak között, a másiknál erre nincs szükség.
Egy kérdést megér, hogy az előerősített jel hogyan illeszthető a hangfalaiddal.M.
-
Tumisz95
csendes tag
válasz Dorien #92450 üzenetére
Köszi az ajánlásokat, megnéztem a linkeket. Jól értelmezem, hogy ezeket az erősítőket az U7 stereo kimenetére kellene kötnöm? (Bocsi a laikus kérdésért, kezdő vagyok)
Ha ezt csak így lehetne megoldani, az sajnos nálam nem járható út (az RCA stereo kimenetre aktív hangfal van kötve). Jelenleg úgy használom, hogy az U7 hangerőszabályzójával váltok a 2 kimenet között (fejes és hangfal). Ilyen esetben milyen lehetőségeim vannak a bővítésre? Csak az lehet opció, ha egy erősebb fejes erősítővel ellátott dac-ot veszek?
-
Tulku
veterán
Nem hiszem, hogy a kábelhang ilyen különbségeket mutat (mert hogy abból indultunk el, az egyéb eszközök saját hangjától most tekintsünk el).
Nálam nagyjából inkább bizonyos hallgathatósági, egyértelműségi összetevők szoktak dominálni egy-egy kábel meghallgatásakor....most a visítós rettenetek "hangjától" végképp tekintsünk el, azok anyagszerkezete esetlegesen a "nem hallgatható" tartományba esik nálam...
[ Szerkesztve ]
-
niof
addikt
válasz bkercso #92456 üzenetére
Rosszul gondolod. Egyiket sem állítom, gondolom. Sok mindent hallok, szerintem tudnám, mit hallok, ha hallanám. Sőt! Azt is meg tudnám mondani, melyik tetszik jobban, és miért! Egyértelmű különbségek vannak készülékek közt, ez nem vitás. Én csak azt mondom, minden ilyen jelenségre van fizikai magyarázat. Mint ahogy sorolod is, amiket nem említettem, mert mint írtam, a leg földhözragadtabb módon közelítettem meg a kérdést.
A második ponthoz. Nem mondtam, hogy nincs különbség. Azt mondtam, minden magyarázható fizikával, nem kell maszlag. Álljanak elő a gyártók korrekt magyarázattal, hogy miért jobb, amit ők csinálnak. Indokolják meg. Nem arra van szükség, hogy a rézkábel öregbítéséhez szüzek könnyét gyűjtötték éveken át... De végül is úgyis az dönt, hogy mennyit tudnak belőle eladni. Most hagyjuk a mainstrem világot, mert az alapján az a legjobb, mert abból fogy a legtöbb, de maradjunk a mi világunknál.
Csak nevezzük nevén a gyereket, jó?Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
niof
addikt
Hát, itt ugye bejön az egyéni preferencia kérdése. Mert nem biztos, hogy ami neked tetszik, az nekem is bejön. Ha valaki pl. (az egyszerűség kedvéért) a V karaktert kedveli, bármilyen esetben, a neutrálisat unalmasnak, laposnak fogja tartani. Hiába elvileg az a helyes, de ha valaki nem szereti, akkor nem szereti. Nem szabad rábeszélni másra. El lehet mondani, hogy miért más a személyes értékrendje az embernek, de a saját útjáról elterelni nem szabad. Persze az ezotéria kivétel. Az maga a sátán!
-
CsiguszMaxim
senior tag
válasz Gzula[HUN] #92457 üzenetére
Köszi! Ha nem jön be és nem tudom eladni majd kitámasztom vele az ajtót
[ Szerkesztve ]
Best teaparty evaaaaaaaaa!
-
Gzula[HUN]
addikt
válasz CsiguszMaxim #92447 üzenetére
Egy táp (minimum egy telefontöltő, de nyilván igény szerint drágább cucc) szükséges hozzá, ha nem akarod, hogy "elfelejtse" a beállított hangerőt. "Végszükség" esetén anélkül is is elvan, csak újraindításkor hangerő alapbeállításra ugrik. Másra nem kell, ha RCA-ra kötöd, akkor se. Biztos, pont 1-2 hete kísérleteztem vele.
Talán valami alap USB kábelt adnak hozzá (ha jól emlékszem), de mást nem. Egy 3,5 -> 6,3mm-es adapterrel kísérletképpen lehet hangot tudnál kicsikarni a már meglévő vezetékeddel, ha a fejhallgató kimenetet kötöd rá a Geniusra. De azért elegánsabb és praktikusabb megoldás lenne, egy pár apa-apa RCA kábellel oldod ezt meg.Maga a D10 egyébként ék egyszerű cucc de nem csak az alakja miatt.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
Mikrofóniázás, hullámimpedancia, antennázás, RF-csillapítás, meg amiről még nem tudunk.
Ezen kívül biztosan tudod, hogy egy komplex rendszer viselkedése túlmutat a komponensek viselkedésén. A komplex rendszerek fizikája meg még gyerekcipőben jár; kb. 2 évtizedes.Lényegében egyébként 2 dolgot állítasz, akár tudatos ez, akár nem:
1) Te nem hallasz meg egy sor dolgot, amit sokan meghallanak.
2) Ha valaki ilyesmit hall, az vagy csaló, vagy becsapták, de Neked biztosan igazad van, miszerint a jelenség nem létezik.
Ezúton gratulálok![ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
A műszaki ember, vagy mondhatjuk tudósnak is, az okokat, miérteket keresi.
Aztán vagy megtalálja, vagy csak jóval később találja meg valaki más. A tudós sem 365/7/24-ben tudós.Csak magamat ismételhetném. Évek óta itt vagy Te is, így visszaolvashatsz...
Amiről talán még nem volt szó, az az egységes világnézet, aminek az az ára, hogy az ember figyelmen kívül hagyja, tagadja, elfelejti, ami nem illik bele. Mindig ez az ára, mert a valóság mindig több, mint ami a fejünkben van róla.
A hallás egy érzékszerv, így az elmúlt időkig a túlélésünk múlott rajta, mennyire kifinomult. Csak pár évezrede van társadalom, amiben a "hülye" is jóllakhat. Előtte bizony volt mit meghallani. Így nem csoda, ha nem tudunk róla mindent.
Van, akinek minden humbug, amit nem tud magyarázni a kis tudásával; vagy minden csöves koldus maffia. De van olyan is, aki nyitott az újra és őszinte magához. Elkerülhetetlenül átverik néha az utóbbi embert, főleg fiatalon, de szerintem belefér, mert sok újat tapasztalhat, ami valós. Előbbi embertípus meg magát veri át, folyamatosan.
-
senior tag
A vita, amibe bele akarsz kezdeni, kedves fórumtárs kb. 3 havonta végigpörög a topikon. Gyanítom senkit nem fogsz tudni meggyőzni, ahogy a másik fél sem fog Téged elrángatni az érveid mellől. Azt javaslom a remake helyett inkább nosztalgiázzunk a hasonló témában keletkezett korábbi hozzászólásokon.
-
Varoz
addikt
Ezt egy fizikusnak ne add elő, mert körbe röhög.
hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
-NoVa-
addikt
válasz SunMount3r #92448 üzenetére
Define gagyi. Hossztól, anyagtól és felépítéstől függően van valami karakterisztikája, aztán az hogy illik egy láncba. Van, ahol a magasakat fokozatosan elnyelő induktív ellenállás kell, máshol meg a vastag merev rézcső, nincs egyetlen jó út. Lánc van és eredmény, ráadásul eltérő technikán masterelt zenék. Szubjektív minden is.
-
Dorien
veterán
válasz Tumisz95 #92449 üzenetére
Elég a dedikált erősítő, ha csak hangerő probléma van. Pl. [link] [link] [link]
Ha marad a DT770 Pro, akkor én talán nem is mennék tovább a Hammond házas Presenternél... De majd a készítője ír róla bővebben, ha akar. A MicroFluentAmp technikailag jóval felette van, azt én a DT770 Pro-hoz a sötétebb LM49720 OPÁval kérném.
[ Szerkesztve ]
-
Tumisz95
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég beruháztam egy 80 ohm-os DT 770 Pro-ra. Egy U7 MKII-es hangkártyára van kötve, és teljesen meg vagyok elégedve a hangjával, viszont a hangerő nem túl acélos (halkan masterelt albumok 100%-os hangerőnél is halkak). Ilyen esetben milyen eszközök lehetnek a segítségemre? Elég lenne egy erősítőt kötni az U7-re, vagy jobban megérné egy DAC/AMP kombót beszerezni?
Előre is köszi a segítséget!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz CsiguszMaxim #92447 üzenetére
Szerintem csak annyira, hogy ne valami ultra gagyi kábel legyen. Pl. a Klotz már elég jó (Elimex). Ha meg majd jobb hangfalaid is lesznek a Genius-nál, akkor gondlom kábelben is a csillagos ég a határ...
-
CsiguszMaxim
senior tag
válasz Gzula[HUN] #92440 üzenetére
Szia! Köszönöm a válaszod. Olyannyira hasznos volt, hogy végül vissza olvasás után, az általad linkelt Loxjie D10 et rendeltem meg. Az volna a kérdésem, hogy ehhez van szükségem bármiféle kiegészítőre még? Olvastam feljebb, hogy speciális USB kabelről is esett szó, illetve külön tápról. A másik kérdésem az volna, hogy a Genius hangfalak jelenleg 2RCA apa-1 3,5 jack (PC oldal) csatlakoznak egymáshoz, ha jól sejtem vennem kell majd valamiféle 2RCA apa - 2RCA apa kábelt, hogy össze tudjam dugni. Itt kell valami speciális dologra figyelnem?
koszi előre is
-
senior tag
Kínában lemásolták az RNHP-t és nagyon büszkék rá. 166 dollárt kérnek érte. [link]
-
Tulku
veterán
Nagyjából egyetértek a kábel anyagáról írottakkal, de...
"azért csináljuk ezt és ezt így hogy ez és az a paraméter közelítsen az ideálishoz."
A kérdésem az, hogy lehetséges-e ideálishoz kevéssé közelítő kábel hangját jobbnak hallani, mint egy jobban közelítőt....vagyis a paraméterek ilyedtén felállítása minden esetben egyenes arányban van-e a kábel hangjával (?)
-
niof
addikt
Úgy van, ahogy bkercso írja. Nem véletlen, hogy a magukra valamit is adó gyártók megadják a mérhető, átlagolt fizikai paramétereit a kábeleiknek (ha csak ennél maradunk). Bár manapság ez már sajnos egyre kevésbé jellemző. Régen, mikor elkezdett érdekelni ez a világ, ez a hobbi, emlékszem, a szép emlékű Hi-Fi Piac-ban ha megadta a gyártó a fizikai paramétereket, azt a lapban is leközölték. Akkor még vitték szakmai irányelvek is a lapot, de ez idővel teljesen elsikkadt, és reklámújsággá vált. Pedig volt igen sok hasznos cikk is anno, alapvető fizikától szobaakusztikán át sok minden, ami kötődik, kötődhet hozzá.
Ha visszatérünk a kábelt járatásához, nézzük meg a legalapvetőbb dolgokat. Mik azok a fizika paraméterek, amik leírnak egy kábelt? Ellenállás, kapacitás, induktivitás. És mivel egy szorosan egymás mellett futó érpárról beszélünk (de amúgy is), ez gyakorlatilag egy négypólus, aminek van helyettesítő kapcsolása. Már itt világosan látszik, hogy nincs két egyforma kábel a világon, tehát ha cseréled, minimálisan, de befolyással lesznek a paraméterei az átvitelre. Aztán ha még behozzuk a szigetelés anyagát, hogy az hogyan viselkedik, ha elektromos töltés van jelen (és annak a nagysága mekkora), vagy ide vesszük a külső elektromágneses hatásokat, könnyen be lehet látni, hogy bizony nem kevés paraméter van, amitől függhet egy kábel hangja. És akkor még ki sem tértünk a csatlakozókra, ami még több felé anyagot, többszörös kontaktot (erenként minimum 4-et, ha ideálisnak vesszük a csatlakozást, ha nem akkor sokkal több, aljzat-csatlakozó, csatlakozó-forraszanyag, forraszanyag-kábel, és a kábel másik végén ugyanez visszafelé, és ekkor még csak a kábelről beszéltünk!), átmeneti ellenállásokat, más fizikai és rf viselkedést, stb. hoz be a képletbe.
Szóval, minden magyarázható, fizikai dolog. A mese részre nincs szükség. Arra lenne, hogy a gyártók ne hangzatos estimesékkel álljanak elő, hanem írják le, hogy azért csináljuk ezt és ezt így hogy ez és az a paraméter közelítsen az ideálishoz. És ezeket elő lehet úgy is adni, hogy maga az eljárás attól még maradhat "ipari titok", csak ne vezessük már meg a pógárt!...Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
niof
addikt
válasz bkercso #92438 üzenetére
Nézd, egyszerűen vannak olyan dolgok, amit lehet ésszerű érvekkel magyarázni, fizikai jelenségek. Kontrollálható, mérhető, reprodukálható. Műszaki embernek ezt szerintem nem kell kifejteni. Az, hogy egy átlag Józsinak fogalma nincs ezekről, és meg lehet vezetni f..ságokkal, az teljesen más téma. A műszaki ember, vagy mondhatjuk tudósnak is, az okokat, miérteket keresi. Teljesen mindegy, hogy egy kábel, egy erősítő, egy DAC, tök mindegy, mind-mind fizikai okokra visszavezethető a különbség 2 eszköz között. Elektronikánál nyilván még a kapcsolás megtervezése is beleszól, de gyakorlatilag ezt is belevehetjük a fizika tárgykörébe, mivel a felhasznált alkatrészek, jelutak, maga az áramkör jellemzői mind fizikai realitás.
Amúgy meg soha nem állítottam, hogy nem okoz változást mondjuk egy kábel cseréje, csak ne higgyük már el, hogy a garázsban tárolt ecetes tökfőzelék okozza a változást. Nem. Ezt mind fizika tulajdonságok okozzák. Azokat is, amiket esetleg nem tudnak megmagyarázni (még), és így ráaggatnak valami idióta mesét, belemagyarázást.
Te is említettél pár hónappal ezelőtt egy tök jó példát. Írtál a mechanikai rezgések a kvarcoszcillátorokra kifejtett hatásáról. Nekem rögtön a rezonancia csillapítás témaköre ugrott be ezzel kapcsolatban, nem pedig hogy biztos vízér felett van az eszköz.s4tch
Ha ironizálsz, akkor azt jelezni kellene valahogy. Erre van több lehetőség is, ami mindenki számára adott, pl. az ördögszarvas szmájli. Tökéletesen alkalmas a célra. Nem feltétlenül kell mindenkinek egy belsős poént értenie, lehet, hogy az illető, aki olvassa, nem ismeri a témát, így nem érti, hogy az vicc. Amúgy nincs gond a humorérzékemmel.Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
Varoz
addikt
"Meg úgy en bloc el kellene kerülni az ezoterikus dolgokat a hifin belül."
Ez ugye vicc volt egy olyan témában ahol képesek emberek rézkábelt járatni?hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
Gzula[HUN]
addikt
válasz CsiguszMaxim #92430 üzenetére
Fórumtárs pont a napokban talált rá a Rod Rain Audio-ra, ha fontos a BT. Elvileg ugyanaz a chip van benne, mint a Loxjie D10-ben.
-
s4tch
veterán
Egy többek számára is teljesen egyértelmű iróniát értettél félre, és itt pörögsz rajta már ki tudja, hányadszor, egyedüliként, a humorérzék morzsáját sem mutatva. Persze folytathatod, senki nem fog leállítani, én is egyre jobban szórakozom.
"Téged ennél sokkal komolyabb embernek gondollak." - bár ez nem nekem szól, de vicces, hogy minősítgetsz is. Hajrá, harcos, csak keményen, püföld az ezotériát, neked drukkolok.
-
bkercso
nagyúr
Az egy dolog, hogy a szobaakusztikát ki kell mérni (nem kell, mert panelban csak TV-zni tudok a szobában, zenére marad a füles).
Viszont az én komolyságom abban is van, hogy nem csak olvasok, de a tapasztalatot megtanultam tisztelni. Nem a hülyeséget vakon; arra legfeljebb azt mondom, hogy oké, mondják, de nem tudom, igaz-e. De amit hallok, azt hallom. Ez nagyon fontos, ha nem csak körbe akarsz forogni, hanem szeretnél fejlődni.Nálad és sokaknál a csípőből tagadás sok mindentől elzár szerintem, de elfogadom, hogy a biztonságérzet valakinek fontosabb. Nincs ezzel baj, csak nekem nem az.
Emlékszem, anno a Rádiótechnikában a szakik váltig állították, hogy a mai modern félvezetős ersítők mind egyformán szólnak, mert a hallható szint alatt torzítanak. Meglepődtem, amikor megtapasztaltam, hogy ez mennyire nem így van!
[ Szerkesztve ]
-
niof
addikt
Te hoztad fel, én meg csak reagáltam. Eddig ezt a topikot nagyjából elkerülték az ezekhez hasonló belemagyarázások, nem kéne erre vinni a témát. Meg úgy en bloc el kellene kerülni az ezoterikus dolgokat a hifin belül. Ez lehet megfér mondjuk egy kiskegyedben, mondjuk a horrorszkóp mellett, kb. ugyanaz a szint, de egy szakmai topikban nem gondolom.
bkercso
Téged ennél sokkal komolyabb embernek gondollak. De lehet tévedek, ezek szerint. Inkább fogadj egy hozzáértő szakembert, ha a szobaakusztikán majd dolgozni szeretnél. Mérje ki, és tegyen javaslatokat, mit hova, hogyan kell tenni. Az persze magasabb szint, nem oldható meg 4 kiürült piásüveggel, meg 1 liter étolajjal.Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
bkercso
nagyúr
válasz rolandhun95 #92435 üzenetére
USB-C host kábellel bármilyen USB DAC-ot használhatsz hozzá.
-
rolandhun95
tag
Üdv! Szeretnék segítséget kérni az alábbi témával kapcsolatban:
Szeretnék venni egy USB C Dac-ot a telefonomhoz (Poco X3 Pro) teltebb, jobb minőségűbb hangzásélmény eléréséhez. A telefonon van jack csatlakozó. Viszont a benne lévő dac elég karcsú. Olyannyira, hogy még a régi iPhone SE-mel is kellemesebb zenét hallgatni. A fejhallgatóm egy Ultrasone Pro 580i. Tidal Master és Spotifyról hallgatom általában, és otthon, tehát nem kell hogy ultra hordozható legyen. Árban nem szeretnék olyan sokat kiadni, maximum 30-40, de rugalmas vagyok az ár érték függvényében.
Köszönöm szépen! -
Dorien
veterán
válasz CsiguszMaxim #92430 üzenetére
Szia!
Ezeken van line out, és beleférnek a keretbe: [link] [link]
A Q1 MkII kb. 3 évvel frissebb fejlesztés, az E10K-nak meg izmosabb a fejes erősítője és hátul van a line out. A Yamaha MT7-hez bármelyik bőven elég lenne. Bluetooth funkciót nem tudnak.
[ Szerkesztve ]
-
CsiguszMaxim
senior tag
Sziasztok! Jelenleg egy Sound Blaster Z-t használok hangkeltésre (a burkolt változatot).
Sajnos VGA csere után a játékok során a coil whine (ciripelés) elég erőteljesen belehallatszik a fülesbe. Ennek kiküszöbölésére gondoltam egy külső hangkeltő beszerzésén.
Szeretek zenét hallgatni, elsősorban spotifyon de most ismerkedem a tidal-al is.
Illetve szeretem ha játék közben jól szólnak a hangok / zenék, mert egy single player egész más élményt ad így.A SB Z hangjával én elégedett voltam, de mivel most váltás van és egyébként is érdekel a téma, így kíváncsi lennék, tudnék-e feljebb lépni a meglévő eszközeim megtartásával. Lejjebb menni viszont semmiképp sem szeretnék.
- Milyen komponensekkel rendelkezel már, mit keresel még?
Yamaha MT7 fejes, Sony wh-1000xm3 (zsinórosan is használom), Genius SP-HF 1250B (1. generáció)
Ezekhez keresnék valamilyen hangkeltőt, ami egy fejest és a hangfalat tudja egyszerre kezelni és mindenképp külső, vagyis nem PCI-E csatlakozású.
- Mekkora a rendelkezésre álló pénzösszeg, mit kell belőle kihozni?
30.000-35.000 forint
- Vannak-e speciális igényeid? (telefonnal szeretnéd használni, laptop mellé kéne hordozható, rózsaszín, stb.)Bluetooth esetleg a Sony Fejes miatt de erről hajlandó vagyok lemondani.
- Milyen eredményt vársz, milyen hangzást szeretnél elérni?Minimum a SB Z szintjét tudja, de inkább feljebb lépnék egy érezhető szintet ha belefér a keretbe.
Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget.
[ Szerkesztve ]
-
Zoliee
senior tag
Rápörögtél, felesleges.
Több előző hsz is arról szólt, hogy ironizált.
Habár mostanra én is elbizonytalanodtam: lehet nekem is be kellene szereznem egy PIROS usb kábelt?s4tch: mi volt vele a tapasztalatod?
A piros szín miatt volt folyékonyabb a hangzás?
Vagy csak még valami eddig nem bizonyított oknál fogva a bitek is tisztában voltak a külső kábelborítás színével? -
niof
addikt
Persze, kár. Csak akik már ilyenekbe belemennek, hogy egy kábelnek a színe is számít (persze az esztétikát félretéve), azok igen jó eséllyel állnak közel a hangsugárzókra, meg egyéb berendezési tárgyakra ragasztott papír alakzatoktól, meg a polcra, párkányra, radiátorra pakolt érméktől, a szoba különböző pontjaira helyezett, olajjal töltött unimukkos üvegről nem is beszélve. Belépés a hifi ezoterikus világába, a szó abszolút pejoratív értelmében. Azért szól szarul a rendszered, mert 20 évvel ezelőtt a központifűtés szerelőnek a reggeli rántottájára nem szórt őrölt paprikát, hanem borsot. Skandallum!
-
Sinesol
veterán
Ennek nincs túlságosan sok értelme, nem is igazán kapcsolódik a kijelentésemhez.
[ Szerkesztve ]
-
Sinesol
veterán
válasz bkercso #92414 üzenetére
Akkor lehetne ezt kutatni, ha lenne bármilyen bizonyiték az emlitett jelenségek létezésre.
Ennyi erővel kb. azt is mondhatnánk, hogy senki nem tudja, hogy miert repülnek csillámpónik az égen, egyszerűen nem tudjuk. Amíg valaki ki nem kutatja, ez igy is marad.[ Szerkesztve ]
-
krisz242
tag
válasz HUNNIA1920 #90902 üzenetére
Majd ne felejts el mesélni a NOS 11-ről!
-
lapalapa
senior tag
válasz bkercso #92414 üzenetére
Az megvan a Stargate-ből, amikor először találkoznak a Nox-al?
(Kis rőzsehajú emberkék az erdőben, kunyhóban)
Ott hangzik el a mondat: "Ezek vagy szánalmasan technológia előttiek, vagy bravúrosan technológia utániak..."
Szerintem mi a kettő között vagyunk, szánalmasanHa nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
Varoz
addikt
válasz bkercso #92408 üzenetére
Ez nem tudom mégis miben segítene ha egyik USB-ben se látja a gép és minden másik gép látja.
Szoftveres a probléma egyébként, mert másképp sehol máshol nem menne vagy a gépen nem menne semmi más.
De csak a Logilinket nem látja az a rendszer ami évek óta látta.
Szvsz volt egy Win 10 frissítés és azóta nem látja sehogy sem. Egyetlen dolgot hagytam el, a reinstallt. De annyit nem ér az egész.
Majd lehet csinálok egy Live Win 10-et és kipróbálom.
Csak gondoltam hátha volt vagy van érdemi tipp is a problémára.hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
bkercso
nagyúr
-
btraven
őstag
Ez egy alacsony informatikai tudás szint hogy csak 0 meg 1 utazik.
Mert azokkal a bitekkel mindenfélét lehet csinálni. Ha akarod nullát jelentenek ha akarod 123456-at. Vagy egy regényt vagy egy zenét. Ezek azt hiszik hogy van egy nagy 0 meg egy nagy 1 és azok soha nem változnak.
Jó példa erre hogy a csak 16/44.1-et tudó R2R Dac-om UAPP-vel most már nem játssza le bitperfekten a Hi-Res zenét. Valszeg a programozó úr kijavította a hibát. -
s4tch
veterán
válasz SunMount3r #92404 üzenetére
Egy ideje már jelen vagy itt, tudhatod, hogy az elmélettel kapcsolatban kétféle választ kaphatsz: 1. digitális oldalon nullák és egyesek utaznak, teljesen mindegy, hogy hol és hogyan 2. minden számíthat, még az usb drót színe is. (Utóbbit megerősítem, volt nálam egy piros usb kábel, imádtam.)
-
Varoz
addikt
-
Molydeus
őstag
Hát igen, a dobozok kezdik elárasztani az asztalt, éppen mini racket nézek...
Az E10K jó lett volna, de már megrendeltem a BRZ-t. Mindegy egy próbát megér, a lineáris tápjukkal elégedett vagyok.
Az RPi-s HAT-ek nálam akkor estek ki, amikor némileg impulzív módon beruháztam egy Argon One m.2-re az ötlettel, hogy ha lokálban tárolva a zenéket jobb lenne, mint NAS-ról, akkor külső SSD ház nélkül szépen lenne megoldva (plusz van IR távja is). Ugyan az Argonokon a mágneses tető alatt ki van vezetve a GPIO, de úgy már nem túl esztétikus. Azóta persze kiderült, hogy nem nagyon hallok különbséget ezen a téren. Lehet, hogy mert van egy dedikált switch is a Pi és a NAS között, szintén a lin. tápról etetve.
A legjobban az LS DAC korlátoz be. Van néhány DSD anyagom, amit az LS csak USB-n eszik, ezért az foglalt az RPi-nek. A PC-ről meg - ahogy írod film/youtube/játék - oda elég akár az optikai is, de a coax-on valamivel többet tud a DAC.
A hosszútávú terv az, hogyha belevágnék az aktív monitoros láncba, akkor egy komolyabb, balanced, egybeépített DAC/AMP-pal kiváltanám az LS stack-et. Azt mondjuk még nem tudom, hogy milyen eredménnyel járna, hogy a DAC-tól az egyik monitor 2m-re lenne a másik meg több, mint 4-re.
Addig meg próbálom elvarrni a forrás oldalt legalább funkcionális szinten.
Az lenne a vicces, ha BRZ coaxon jobb lenne, mint a Pi USB-n, a táp végülis ugyanaz.M.
-
SunMount3r
nagyúr
Az elméleti "lehetségességre" kérdeztem inkább rá. Jelenleg meg még még nincs olyan minőségi rendszer hozzápasszintva a Pi-hoz, hogy érdemileg tesztelni tudjam.
----
Más: Szerintetek egy Creative X-FI HD megér 20K-t manapság? Vagy ennyiért mára már sokkal jobb DAC-ok is vannak? (Engem csak a vonalkimenet és a fejhallgató kimenet érdekelne, az extra ki/be portok nem számítanak. De mondjuk itt jó kérdés még, hogy mi lenne, ha az USB helyett az optikain küldeném be rá a jelet?) -
senior tag
válasz Molydeus #92400 üzenetére
A Fiio E10k-nak is van coax kimenete, ha jól emlékszem. Minimálisan drágább, mint a linkelt alis cucc, viszont a hazai garancia miatt lehet megéri az a kis felár. Használtan is felbukkan néha.
Ha kevesebb kütyüt szeretnél az asztalon, akkor esetleg azt is csinálhatod, hogy egy digi hat-et dobsz a Pi-re (Hifiberry Digi, Allo Digione, kínai klónok) és coax-ról eteted a Liquid Spark-ot, pc-ről meg jöhet usb-n a hang. Nálam egy Allo Digione üldögél egy Pi3b+ tetején, ami két dac-ot szolgál ki coax-ról. Film/youtube pedig a laptop usb-ről szól.
-
s4tch
veterán
válasz SunMount3r #92401 üzenetére
Ugyanazon fájl esetében semmiféle különbséget nem hallok. Ennek lehet többféle magyarázata: lehet, hogy a fülem rossz, lehet, hogy a láncom nem tud eleget, és lehet, hogy valóban nincs különbség.
Hallgasd meg te is, minden ott van a kezedben.
-
SunMount3r
nagyúr
Szerintetek lehet bármi különbség a hangminőségben egy Pi3B+/Volumio esetén aközött, hogyha egy rádugott Pendrive-ról, vagy pedig Wi-Fi-ről stream-elve játszom le a zenét?
(Lehet "vicces" a kérdés, de itt már annyi mindent olvastam az USB-röl, meg a digitális jelátvitel "izé-bizéjiről" az utóbbi napokban, hogy csak felmerült ez is bennem.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Új MSI Katana 17 FHD IPS 144Hz i9-13900H 14mag 16GB DDR5 1TB SSD Nvidia RTX 4070 8GB Win11 Garancia
- Kishibás Intel Core i9-14900 LGA1700 processzor - 1 év magyar bolti garival! (ALZA) -
- Huawei Nova 10 // 128GB // Újszerű // ÁFÁS Számla+Garancia //
- Asztali PC i5 7500 GTX 1660 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD
- PlayStation 5 lemezes (ps5)
- ASUS TUF F15 - 15.6" IPS 144Hz / i5-11400H / 16Gb DDR4 / 512Gb NVME / nVidia RTX 3060
- Lenovo ThinkStation M900 - I5-6400/8 GB DDR4/240 GB SSD/2 TB HDD
- Zotac Twin Edge RTX 3070 8gb (fehér)
- Eladó egy Intel i5 4570-es(4x3,6GHz/16GB/160SSD+500HDD/HD7790)processzoros számítógép. 1 hó garancia
- Newman hangszóró