-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
Molydeus
őstag
válasz bkercso #92395 üzenetére
Ha nem csal a kép, akkor az van benne. Megpróbálom ezt a breeze-t.
#92398 :AMF:
A kábel szuper, köszönöm! Eleve B-s, nem kell még egy átalakító hozzá és rövidebb is így.
Az izolátort én is megtaláltam, de a PC-hez nekem most nem jó, mert a DAC USB-jét az RPi foglalja, kell a coax vagy optikai átalakítás is. A Pi és a DAC közé jöhetne, de ott meggyőző a lineáris táp. Sokkal nyugodtabb a hang, mint PC-ről volt.
Első ötletem amúgy maga a D10 lett volna. Nézetem is, hátha van a HA-n egy használt, de most nem találtam. Meg okosabb is, hogy csak USB bridge-nek használjam.Köszönöm mindkettőtöknek!
M.
-
nagyúr
Nemrég kerestem itt Audio Technika ATH-A550Z fejesemhez dac/fejeserősítő kombót. Leszűkült a kör Fosi Audio Q5 vagy Loxjie D10-re. Igazából Fosi Q5 Pro-t szerettem volna, amin van BT is, de nem találtam égen földön, így megrendeltem a sima Q5-öt. Természetesen másnap felleltem az ali-n egy olyan készüléket, amilyet minden tekintetben kerestem, a bluetooth is rajta fityeg. Rod Rain Audio Úgyhogy megvettem ezt is. Rászántam fél napot, összehasonlítottam őket, és számomra releváns hangi különbséget nem tapasztaltam közöttük. Úgyhogy marad a Rod Rain a BT miatt, és nagyon szimpi retró érzés a mechanikus billenőkapcsoló, és az analóg, "ütközős" hangerőszabályzó is. Így ez a rész lezárult egyelőre, a következő project egy nyitott fejhallgató beszerzése lesz a zárt mellé. Vagy helyett, majd meglátjuk.
Köszönöm!Szerintem.
-
:AMF:
senior tag
válasz Molydeus #92393 üzenetére
Rpi és dac között (Rpi-n Moode futott, a dac egy Topping D10s volt) nekem nem működött a leválasztás, nem indult a dac. Pc-vel érdekes módon nem volt ilyen gond, ugyanazzal a kábellel remekül ment.
Leválasztós kábelt vehetsz és csinálhatsz is. [link] De a Toppingnak van "usb audio isolator" nevű kütyüje is. [link]Tulku "mókoló kedvűeknek" megjegyzéséhez itt hagynék egy linket, hátha jól jön valakinek. "PCM56 csöves kimenettel" témában keresgélve találtam egy oldalt, ahol PCM56,61 és TDA1541,1543 alapú cd masinákat csövesített egy lelkes úriember. [link]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz NoOne1976 #90385 üzenetére
Van valami plusz védelmi szoftver a gépen? Nekem pl. az ESET IS miatt nem ismeri fel az egyik Pendrive-omat a gép. A többi gépemben hibátlanul megy, pedig azokon is ugyan ez az ESET van. Eszközkezelőben nézz szét a fel nem ismert eszközök után és futtass rajta driver keresést/frissítést és hibaelhárítást, bár ez nálam sem oldotta meg, de másnál lehet. (Nálam az egyetlen megoldás, ha unistallálom az ESET-et, még a kikapcsolása sem segít. Hülye rejtélyes hiba).
[ Szerkesztve ]
-
Varoz
addikt
válasz bkercso #92385 üzenetére
Olvastad amit írt?
A DAC megy, a gép nem látja. Minden másik gép látja.
Semmi baja a kábelnek és nincs is köze hozzá. De mielőtt megkérdeznéd, próbáltam másikkal is.
De másik gép azonnal látja és kezeli. Csak ez nem.
Most aux kábellel küldöm bele a hangot a gépről, csak így használom az alaplapit is a láncban.hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
Molydeus
őstag
válasz bkercso #92392 üzenetére
Köszönöm!
Mit gondolsz a konkrét dobozról? Ez a TCXO oszcillátor megéri a felárat?És ha már:
Nincs véletlenül valakinél elmentve egy link egy olyan USB splitterhez, ami leválasztja a tápot és nem "kiegészíti", mint a legtöbb külső HDD-hez kaphatónál? Utóbbiból rengeteget találtam, de ide ugye az lenne a jó, ha a PC felől csak adat jönne.M.
-
Molydeus
őstag
Rossz nyomon járok, ha egy általános felhasználású PC és a Liquid Spark DAC-om közé ilyesmit kötnék be mondjuk coax-on?
[link]
A cél az lenne, hogy az alaplapi zajkeltő toslink kimenete helyett valami tisztább jelet kapjon a DAC. Az USB-t egy RPi-vel használom, a PC másodlagos forrás lenne.
A brandtől van egy lineráris tápom. Az RPi mellett valószínűleg beleférnék a 3,5A-es keretbe, ha az IF is azon keresztül kapná a tápot a PC helyett.
Van szerintetek ennek értelme?M.
-
-NoVa-
addikt
válasz Wolfskin #92384 üzenetére
Chiphiány, alkatrészhiány, AKM gyár leégés miatti kevesebb gyártó miatti még nagyobb hiány, és a konténerhiány meg az üzemanyagár miatti szállítási díjak elszállása alkatrészenként, ez mind együtt durva áremeléseket hozott. És ez most még fokozódhat egy darabig, pár komolyabb ágazat mostanáig még a tartalékaiból elvolt, de lassan kezdődnek a gyártósor leállások. Autóipar, kijelzők, stb.
És még az igény is megnőtt az otthoni minőségi zenére a sok homeoffice miatt.
-
-
Wolfskin
őstag
válasz HUNNIA1920 #92379 üzenetére
Most már nekem is MK2 van, de a csövezést már lehet, kihagyom, egyrészt van pár burson opa-m (V5, V6 classic-ok),azokat kipróbálnám majd bele, másrész most készül egy M7 előfok, utána megy egy hibrid végfok van, ami most kapott új tesla csöveket, lehet elég ennyi csőből, nem akarok teljesen lecsövesedni...
azért ezt választottam, mert alapból van spdif kimenete, kondi csere (a tápkondikat 7 éve cserélte német szervíz, bízom benn, azok jók), NOS tuning alap, aztán ha összejön valami jobb órát bele... de nem akarok százezreket rákölteni
És most jön a feketeleves: találtam egy CD 200-t és egy CD 303-at is, kis testi hibával, egyformán jó árban... (TDA 1540-D kermámiatokos DAC, CDM-0 futómű...)
@(#92378) Tulku itthon, ne is mondd, az avx-en 3-4 éve még 40 ezerért adták a kerámiadacos 304-t, ma a sima gyári állapot ami 1db van 140-ért... hihetetlen árrobbanás volt 2019 óta... biztos a covid miatt...mindenki zenét hallat...
[ Szerkesztve ]
''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)
-
Varoz
addikt
válasz NoOne1976 #90385 üzenetére
Nekem ugyanez a problémám. Lett rá megoldás?
hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
UserX
addikt
Sziasztok!
Ma az áramszolgáltató egy váratlan áramszünettel kinyírta a Logilink DAC-omat. Bár lehet, hogy véletlen egybeesés, a garancián minden esetre 1,5 hónappal van túl.
Bármit csinálok, nem vesz fel áramot, csak a piros LED világít! Elvileg csak USB-ről is mennie kellene.
Fejhallgató: OneOdio Studio Pro-50
RTX 3050 NV HDMI audio egy fos (Alapzaj, szűk dinamikatartomány, semmi tér. Mint egy Walkman a '80-as évekből)!
Alaplapi (Giga) hangkártya: Realtek ALC897 @ Intel HD Audio Controller (ez átmenetileg elmegy).
Felhasználás az alábbi sorrendben:
1. Film
2. Zene (vegyes flac)
3. Játék (FPS)
Keret: 30-50k.
Újat szeretnék venni, lehetőleg hazai webshopból, de pl. az Ali-t még bevállalnám, ha nem 20 év a szállítás.
Szeretem a basszusokat és a meleg hangzást.Kérem, hogy segítsetek a portéka kiválasztásában! Előre is köszönöm!
-
-
Wolfskin
őstag
Igen, a mókolás kimondottan az esetem...
most már MKII lett, TDA1451, 16 bit, spdif out... a másikat megvette egy barátom, "meglátjuk - mondta a zen mester"
a 14 bit valamivel talán tisztább, feszesebb, világosabb, de mosottabb is, 16 bites részletezőbb, nyersebb -mondják-, de szerintem ez nagyban függ az átalakításoktól és a körítéstől is.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
btraven
őstag
válasz -NoVa- #92363 üzenetére
Én viszont több éves kísérletezés után most hallottam végre azt a jó nyers, de mégis részletes elektromos gitárhangot ami a Sony erősítőmmel elveszett.
Ez a lánc: 4xTDA1387 R2R -> Tube-03 -> Loxjie P20 -> Grado SR60e
Ki hitte volna?
(Majd megadom a Paypal számomat és küldhetitek az eurókat.) -
bkercso
nagyúr
-
lapalapa
senior tag
válasz -NoVa- #92362 üzenetére
Szerintem meg így:
dugjunk be egyet;
while (true)
{ jé, jobb lett;
dugjunk be még egyett;
}Futottunk, persze, ezzel nem vitatkozom most sem, van korrektebb meg van olcsóbb, de továbbra sem gondolom, hogy a notebookokat úgy tervezik, hogy minden szempontból ideális usb kimenetük legyen külső dacok számára hangminőség szempontjából, és akkor még szoftverről nem is volt szó.
Szerintem, de lehet, hogy tévedek .Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
-NoVa-
addikt
válasz SunMount3r #92364 üzenetére
Ott szerintem sokat fogsz mindent lehúzva, egyesével rádugdosva, variálva debugolni, mire bármi következtetésre jutsz, vagy sem. Hasonló jelenségre emlékszem régről, de a megoldásra nem.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz lapalapa #92361 üzenetére
Meg van itt ez, amiről valahol olvastam, hogy jót tesz ha a forrás és a dac között 180 fok van vagyis az egyiket hanyatt kell lökni:-> Anyám, borogass...
-----
Amúgy ha már itt tartotok, meg itt: #92362 -NoVa-, akkor belinkelem ide is ezt a némileg OFF-os kérdés, mert amint látható, ott is azt javasolták, hogy valami ilyesféle Topic-ban érdeklődjek mi lehet ez és hogyan védhető ki esetleg... -
-NoVa-
addikt
Ez az új VE balanced erősítő meg barátságosnak tűnik:
Model(产品型号):Runabout 2BAL - FE
Connector Complement(接口类型):
1×4.4mm TRRRS jack for Signal Input(4.4mm单端/平衡信号输入,自适应)
1×4.4mm TRRRS jack for Earphone Output(4.4mm TRRS平衡耳机输出)
1×3.5mm TRS jack for Earphone Output(3.5mm单端耳机输出)
1×DC5.5/2.1 power jack for DC in(5.5/2.1型直流供电插座)
Frequency Response(频率响应):20Hz-20KHz,±0.05dB
Maximum Current Output(最大输出电流):0.5A Balance
Maximum Voltage Output(最大输出电压):5V RMS Unbalance,10V RMS Balance
Maximum Power Output,32ohm,SE(最大输出功率):780mW
RMS per channel
Maximum Power Output,32ohm,BAL(最大输出功率):3000mW RMS per channel
Maximum Power Output,300ohm,SE(最大输出功率):85mW RMS per channel
Maximum Power Output,300ohm,BAL(最大输出功率):330mW RMS per channel
Maximum Power Output,600ohm,SE(最大输出功率):40mW RMS per channel
Maximum Power Output,600ohm,BAL(最大输出功率):165mW RMS per channel
THD(谐波失真):≤0.015%,20Hz-20KHz,2V RMS
IMD(互调失真):≤0.0003%,2V RMS
SNR(信噪比):≥106dB,2V RMS,A-weighted,gain=6dB
Crosstalk(串扰):≥95dB,20Hz-20KHz
Gain(电路增益):2(6dB)
Topology(电路拓扑):INA Pre-Gain,Dual mono,Precision virtual ground reference,Isolated power supply
Power Supply(供电系统):16.8V Power box or 18V DC adapter
Power Consumption(系统静态功耗):0.2W -
-NoVa-
addikt
Itt most vagy nagyon nagyon kimértek mindenféle elektromágneses mezőt, és azoknak az irányát, vagy némi eseti tapasztalásból durva vallást extrapoláltak, mindenesetre közepesen súlyos esetnek tűnik
Szerintem egyszer már futottunk egy kört erről, hogy USB forrás alatt sem lesz homogén a környezet, random olcsón/nem túltervezve összehányt notebook VS komponensenként szeparálva rendesen elektromágnesesen árnyékolt gép között is óriási az eltérés:
Avagy az egészen egyszerű kételemes láncban, pl Gryphonból is képes a BT antenna zaját felvenni a 4 Ohmos RSV, ha nincs átkapcsolva a kimeneti impedancia IEM-nek megfelelő módba. Úgy meg néma csend és zavartalan zene.
-
lapalapa
senior tag
Szerintem van itt jitterbug szerű szűrő rengeteg, meg isolatorok, meg gondolom reclockerek, meg ki tudja.
Van világítós is: [link], sötétben megtalálom a söröm...
Ha az indítékot keressük akkor lehet hogy nem véletlenül dugdossák ezeket össze.
Meg van itt ez, amiről valahol olvastam, hogy jót tesz ha a forrás és a dac között 180 fok van vagyis az egyiket hanyatt kell lökni:
[link] , elég fura ez is[ Szerkesztve ]
Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
Wolfskin
őstag
-
bkercso
nagyúr
válasz Mathiask #92344 üzenetére
Érdekes...
Rosszul gondpltam eddig. "Nem" olvasok,mert minek: úgyis más a tapasztaalt, mint amit az összeolvasottak alapján gondolunk. Audióban legalábbis ez a tapasztalat.
Szóval az XMOS jobb, ha kap egy USB reclockot, vagy SW-es optimalizálást, másik USB-kábelt stb. Hogy mitől, az rejtély marad ezek szerint.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
lapalapa
senior tag
válasz Mathiask #92350 üzenetére
"Átmegy? És ezt arra alapozod hogy...?"
Te Írtad:
"De mondjuk az usb kábelen(pl a földjén) jöhet be a DAC-ot befolyásoló zaj. (pl földhurok)"
Dejitter kütyüről nem volt szó.És a másik kérdés?
"Viszont egy gondom még mindig van.
Van pc-m, van dac-om, össze vannak dugva. Ami elektromosan kialakulhat (földhurok, zajok, kábel árnyékolás, rászórás ...) az beáll, adott. Elvileg tehát ezzel kell megküzdenie az asszinkron USB interfacénak. FIFO-ból jönnek a jelek ezen tényezők alapján beálló jitterrel.
Hallgatom a zenét, jó.
Azután elkezdem optimalizálni a windows-omat, letiltok pár háttérfolyamatot (kb mindet),
kis FidelizerPro meg miegyéb.
Hallgatom a zenét, és sokkal jobb.
Akkor ez hogy a f.-ban van, kérem tisztelettel?"
Bocs, nem kötözködöm, csak kíváncsi vagyok.Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
-
Mathiask
senior tag
válasz lapalapa #92347 üzenetére
"A kérdés továbbra is adott: hogy megy át a jitter?"
Átmegy? És ezt arra alapozod hogy...?
A válasz pedig, hogy arra, hogy van egy USB-s kütyüd, amire az van írva, hogy "dejitter" és ha bekötöd más hangot hallasz. De ez, hogy más hangot hallasz millió ok miatt lehet. (mint ahogy írtam pl a zaj, földhurok befolyásolja a DAC-ot)
Félreértés ne essék nem azt mondom, hogy nem hallasz különbséget, csak hogy én személy szerint nem látom azt a mai async USB audios átvitel elméleti és technikai megvalósításában, hogy az átvitel jittere közvetlenül kihat a mintavételi freki jitterére, tehát nekem az az érzésem, hogy más ok (és magyarázat) miatt hallasz mást. De hát tévedhetek is, majd valaki rávilágít, hogy technikailag konkréten hol, már amennyiben. -
Wolfskin
őstag
Nagyjából sejtem bár még sosem hallottam szólni. Tudom, hogy nem a CD a jövő adathordozója, de van pár száz azoknak gondoltam egy transzportot, annyit megérdemelnek.
Nagyjából tisztában vagyok a tuning lehetőségekkel, Takács Jenőt is ismerem, szoktam olvasgatni az avx-en. Igazából nem fogok többszázezret rákölteni, max a kondik cseréje, esetleg clock, apróságok (egyelőre). A DAC része igazából csak hobbi, kíváncsiság, teljesen elégedett vagyok a Moment-el és főleg PC-ról hallgatok zenét, azt a vonalat is erősítem inkább.
A kérdés, hogy ha már futómű, és csak úgy adja magát hozzá egy egy új DAC is, játsszunk, csak melyikkel érdemes elindulni.A 14 bitesen, vagy a 16 bitesen. Az előbbit jobban dicsérik, az utóbbi funkcionálisabb (+ COAX) és talán jövőbiztosabb. Ha kikötik az oversamplingot, nem tudom milyen lehet 14 biten zenét hallgatni. A kérdés inkább erre vonatkozott, van-e valakinek tapasztalata: tizennégy, vagy tizenhatot? .. "ez a kérdés, válasszatok!"
(#92341) Ba cy lus : tudom, hogy nem örök életű, de... a CDM 0 és 1 futóművekbe, valamint a CDM1 MK2 (és talán még a 4/26, 4/36) futóművekbe is üveglencsés Rodenstock lézer van, ami talán hosszabb életű... A CD/DVD romo gyártása lassan abbamarad, de ezekhez mindig lesz alkatrész. Akár egy w123. Abba is szívesebben ülnék, mint egy új Golfba...
[ Szerkesztve ]
-
lapalapa
senior tag
válasz Mathiask #92346 üzenetére
Viszont egy gondom még mindig van.
Van pc-m, van dac-om, össze vannak dugva. Ami elektromosan kialakulhat (földhurok, zajok, kábel árnyékolás, rászórás ...) az beáll, adott. Elvileg tehát ezzel kell megküzdenie az asszinkron USB interfacénak. FIFO-ból jönnek a jelek ezen tényezők alapján beálló jitterrel.
Hallgatom a zenét, jó.
Azután elkezdem optimalizálni a windows-omat, letiltok pár háttérfolyamatot (kb mindet),
kis FidelizerPro meg miegyéb.
Hallgatom a zenét, és sokkal jobb.
Akkor ez hogy a f.-ban van, kérem tisztelettel?Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
lapalapa
senior tag
válasz Mathiask #92344 üzenetére
Akkor még egyszer:
A kérdés továbbra is adott: hogy megy át a jitter?
Akkor elvileg tök mindegy mennyi jitter jön be, milyen kábelen, milyen forrásból?
Mert gyakorlatilag nagyon nem!
Most már nagyon kíváncsi vagyok, help!Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
Mathiask
senior tag
válasz lapalapa #92342 üzenetére
"Ok, de akkor a kérdés továbbra is adott: hogy megy át a jitter?"
Közvetlenül valószínűleg sehogy. Legalábbis abban az értelemben, hogy az átvitel 8kHz-es frekvenciának jittere közvetlenül nem befolyásolja a később előállított a mintavételi freki jitterét.
De mondjuk az usb kábelen(pl a földjén) jöhet be a DAC-ot befolyásoló zaj. (pl földhurok)
De ez is nagyban függ a DAC kialakításától Pl itt: [link]
Látszik, hogy ha használja az intona isolatort, ami amúgy relockol is, akkor kevesebb a magasfrekvenciás zaj az analóg kimeneten. De nem maga a reclock a lényeg, hanem a galvanikus elválasztás. Mint ahogy az is látszik, hogy minimális(alig látszik) hatása a jitterre is van a leválasztásnak. De ez is valószínűleg a zaj hatása a mintavételi freki előállítására.
Vannak olyan dac-ok, melyek érzékenyebbek és vannak olyanok, melyek nem. -
Mathiask
senior tag
válasz bkercso #92340 üzenetére
"Ez a PLL. Erről írtam."
Nem Az async USB audionál az átvitel kontrolja szoftveresen, USB-n keresztül, üzenetekkel történik. [link] Nézd meg a 14.-ik oldalon az ábrát, illetve a 3.4.3-as pontot, ahol leírja, hogy mi történik. Bejön a csomag, abból a minták bekerülnek a FIFO-ba És ezt nézi az ábrán USB XUD-névvel illetett modul és szól, üzenettel, hogy 8kHz-es frekvenciával (125us-ként) jöjjön-e több adat a csomagban, vagy sem.(3.4.4.2 USB Rate Control) Ennek semmi köze a PLL-hez. Ez csak és kizárólag arra van, hogy adat kerüljön a FIFO-ba. Jelen esetben fixen 8kHz-en, akkor is, ha amúgy a mintavételi freki 44.1kHz.(és nem a 8kHz-ből fogják a 44.1kHz-et előállítani). Jitteres, ahogy jitteres a 8Khz, "szét szinkronizálódva" is lehet a majdani mintavételi frekit előállító órától, nem "nézi össze őket senki", a lényeg, hogy ha ürül a FIFO, több adatot kér. Innentől minden érvényes, amit a FIFO-ról írsz. Pl.: "Ennek az előnye, hogy a küldő órájának fáziszaja már egyáltalán nem kerül tovább a FIFO kimenetére."
Ha megnézed újra a 14.-ik oldali ábrát, akkor a jobb alsó sarokban ott a clockgen meg ahhoz kapcsolódóan a PLL. De ezek már a FIFO másik oldalán vannak, semmi közük ahhoz, hogy a FIFO milyen módszerrel, milyen átviteli frekivel "töltődik". Arra vannak, hogy előállítsák a mitavételi frekvenciát. Az async USB átvitelre az igaz, amit a FIFO-ról írtál. -
válasz Wolfskin #92334 üzenetére
A Philips 304, a CD100, Marantz CD-74, 84, ezek jó hangú lejàtszók a régiek közül. A 304 is a 100-as mellett jól tuningolható, amitől nagyot tudnak lépni előre, de a tuning ára elég húzós is tud lenni, amit nem biztos, hogy ér manapság egy CD lejátszó szerintem, persze kinek mi. Takács Jenőt kell megkérdezni, ő csinálja a tuningot és nála van több csomag (szint), mondjuk úgy kb. 100-500eFt-ig. Illetve nála meg is hallgatható, hogy milyen egy full tuningos darab.
"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."
-
Mathiask
senior tag
válasz bkercso #92326 üzenetére
"Van egy órajele a küldőnek (PC) és van egy a fogadónak (DAC). Ha a cache kicsi (pl. 10ms), akkor a késleltetés is kicsi, cserébe viszont a két órát össze kell szinkronizálni, hogy a cache ne ürüljön ki vagy ne csorduljon túl.
...
Ha nem szinkronizálod össze az órákat (ezt hívjuk az audióban pongyolán FIFO-nak, bár minden esetben FIFO a cache), akkor viszont eltérhetnek pár tucat ppm-nyit a frekvenciák, ezért nagyobb puffer kell"
Async USB-nél nem kell összeszinkronizálni, mert gyakorlatilag "FIFO" van a vevő oldalon. És úgy van megoldva, hogy legyen mindig elég adat, (vagy, ne legyen túl sok adat) a vevő oldalon, hogy a fixen 8kHz-enként érkező USB csomagban változtatják a minták számát. Alapból azt hiszem 44.1kHz esetén 5 db(de lehet 6 az alap) minta érkezik 8kHz-en(125us-enként). És ha véletlen túlságosan telik a buffer, mert a küldő órája túl gyors, akkor szól a vevő, hogy légyszi, most csak 4 mintát küldjél csomagonként egy darabig. Ha meg úgy látja hogy kifogyna a "FIFO" (cache, buffer, stb) akkor több mintát kér egy darabig csomagonként, pl 6-ot. -
Tulku
veterán
válasz Wolfskin #92334 üzenetére
304-es volt dual 1540-el...kellemes hang, nem lehet belekötni...
Ne a mosódern, nagy dinamikájú CD játstzókra gondolj...sokkal közelebb van az LP-het mint azok...bár azért nem LP meg van a digit íz, de kevésbé mint manapság...
Nem mindenkinek jön be...
Én Naim CD S2-vel hallgattam össze ott a Naim nyert...de az más árkategória... -
Wolfskin
őstag
Sziasztok, van valakinek ezekkel a dac-okkal tapasztalata?
Philips CD 304 2 x 1540P (14 bit 4x oversampling, de kiköthető)
Philips CD 304 MK2 1x 1541 DAC , (16 bites) + Coax kimenetMindkettő jól tuningolható, a MK2 hallgatható külső DAC-al (Monet MKII + Burson V6 callassic), a másikba nem egyszerű spdif kimenetet varázsolni.
A neten általában a 154 bitest analógosabbnak, muzikálisabbnak tartják, hallgatta már őket valaki?
Kb ugyanolyan árban melyiket választanátok (meglévő cd gyűjteményhez futóműnek/cd játszónak)Elsősorban futóműben gondolkodtam, de annyi jót olvastam ezekről a DAC-okról...
-
chrisnagy13
senior tag
válasz SunMount3r #92330 üzenetére
Ezek a dolgok azért már megoldottak. Az interfészeken erre van a monitor gomb, egy lépcsővel fentebb pedig ott vannak a DSP-s rendszerek.
-
niof
addikt
válasz SunMount3r #92330 üzenetére
Szerencsére én csak ilyen régi felvételek (főleg rossz hangú live-ok) kicsit hallgathatóbbá tételére használom. Például. Ilyen esetben az EQ plugin az, aminek késik a megjelenítése, hiába van bekapcsolva a zero latency.
Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
SunMount3r
nagyúr
+ Ha pl. élőben zenélsz rajta (A DAC-on/interface-en keresztül), akár csak felvételre is, pl. gitározol (hamár a Reaper volt említve) biztos idegesítő, sőt el sem tudnám képzeni, hogy lehet így zenélni rendesen, hogy bármi késés legyen a hangban, ami a hangfalakból kijön.
-
niof
addikt
válasz -NoVa- #92325 üzenetére
Van olyan eset is, ahol a legkevesebb latency is zavaró tud lenni. A mai napig nem szoktam meg, és szerintem nem is fogom, ha Reaper-ben csinálok valamit, akkor bizonyos plugineknél a vizuál nincs szinkronban a hanggal. Persze ez nem mondható normál felhasználásnak, mármint mezei zenehallgatásnál, ahol nem "látod" az audió jelet, ott nyilván nem zavaró, akár 1sec sem, mert ott minden késik, max. az tűnik fel, hogy picit később/késve indul az adott track, a play megnyomásához képest.
Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
bkercso
nagyúr
válasz -Skylake- #92324 üzenetére
Mi köze a kábelnek az átviteli protokollhoz?
A kábelen sérülhet az adat. Másolásnál ilyenkor újra lekéri a fogadó fél a sérült adatcsomagot, míg zenélésnél nincsen ellenőrzés és javítás. Mint fent is olvashatod.Előbb olvasni (tájékozódni) kell, utána hozzászólni, a személyeskedést meg meghagyni a haveroknak.
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
bkercso
nagyúr
válasz -NoVa- #92325 üzenetére
Van egy órajele a küldőnek (PC) és van egy a fogadónak (DAC). Ha a cache kicsi (pl. 10ms), akkor a késleltetés is kicsi, cserébe viszont a két órát össze kell szinkronizálni, hogy a cache ne ürüljön ki vagy ne csorduljon túl. Ezt a szinkronizálást végzi az ún. PLL. Csakhogy ekkor a küldő órajelének fáziszajából (jitter) valamennyi tovább jut a PLL-en keresztül a fogadóhoz. Ezért van, hogy különbözően szólnak a lejátszóprogik, USB-kártyák, PC-tápok és digit kábelek.
Ha nem szinkronizálod össze az órákat (ezt hívjuk az audióban pongyolán FIFO-nak, bár minden esetben FIFO a cache), akkor viszont eltérhetnek pár tucat ppm-nyit a frekvenciák, ezért nagyobb puffer kell, ha nem akarod állandóan töltögetni. Ha van 1-2s-nyi puffered (bocs: cache ), akkor elég kb. óránként tölteni. Ennek az előnye, hogy a küldő órájának fáziszaja már egyáltalán nem kerül tovább a FIFO kimenetére.
[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
válasz btraven #92319 üzenetére
"Eleve rossz irányból közelítik a problémát. Ez nem pécés fájlátvitel ahol kötelező pontosan átküldeni az adatot."
Igen...Mert a pimasz kis usb kabel erzi, hogy dacba van nem pc-be, ezert hat nem us erolteti meg magat, ha csak zene akkor nem kuld at mindent hisz nem pc.. Jezusom ember...A sulyos az, hogy elhiszem, hogy komolyan gondolod.
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
bkercso
nagyúr
válasz lapalapa #92322 üzenetére
Nehezen tudom elképzelni, hogy egy tároló tartalma attól függjön, hogyan töltjük fel, ha egyszer bitperfekt módon töltjük fel. Hacsak nem valami kóboráram vagy mikrofónia jött a kábelen át az egyik forrásról...
De ettől még nem olyan egyszerű megoldás a FIFO, mert töltögetni kell. Nem szeretnénk 1-2s latency-t, mert egy DAC-on nem csak zenét hallgatunk, hanem filmezünk és játszunk is.
[ Szerkesztve ]
-
lapalapa
senior tag
-
btraven
őstag
Nincsen újraküldetés.
Eleve rossz irányból közelítik a problémát. Ez nem pécés fájlátvitel ahol kötelező pontosan átküldeni az adatot.
Hanem ömlesztett adattovábbítás ahol nem érdekel senkit ha 1-2 bit hibás. Kivéve néhány audiophile-t.
Ezeket így alkotják meg.
Mint az SPDIF-et. Ami sokkal megbízhatóbb mint az USB valaha is lesz.
Mikor lesz olyan hogy kitéped az USB kábelt lejátszás közben, majd visszadugod és a zene megy tovább mintha semmi se történt volna? Persze az a rész kimarad amíg ki volt húzva a kábel.
USB-nél néha úgy kell kiimádkozni hogy egyáltalán elinduljon a lejátszás. -
bkercso
nagyúr
válasz lapalapa #92314 üzenetére
Van a DAC-chipekben FIFO tároló, de csak a nagyfrekvenciás jitter-tolerancia miatt.
és Ear001:
FIFO alatt arra gondoltam, hogy építesz mondjuk kb. 1s-nyi tárolót és abba pufferelsz, és teljesen aszinkron, független óráról játszol le. Itt nincs PLL, cserébe a FIFO kiürülhet a lejátszó és a FIFO órajelének kis eltérése miatt, így olyankor meg kell várni, míg feltölt (mondjuk óránként).[ Szerkesztve ]
-
lapalapa
senior tag
válasz -NoVa- #92311 üzenetére
"Ami feltűnőbb eltérés, az a sztereó tér természetessége a Gryphonon."
Hát ennyiér! (bocs ezt nem hagyhattam ki )
Tudom, nem hiszünk benne téma, de én kíváncsi lennék, hogy egy előzetes jitter szűréssel mennyit lép előre a Gryphonod, még helyben kicsomagolt mqa-val is. (jitterbug+ipurifier)
A lassan nagypapa korba lépő di122 dad-omon, aminél elég volt egy "tadaaa" és el voltam veszve (és amibe azóta is töretlenül szerelmes vagyok), meglepően nagyot javít, meg a btr5-ön is, meg ami elé bedugom.
Rápróbálok a cobaltra egy teával...Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
niof
addikt
Igen-igen, igazatok van, én írtam rosszul. Csomagellenőrzés van, és újrakérés. A DAC-os részt meg bkercso-nak jobban elhiszem, mint bármely leírásnak.
Apropó, ha már bkercso és DAC, és hogy ott nincs ilyen. Ott mi történik, ha erősen defektes a jel? Akár jittertől, akár más miatt... Tudom, hogy ez már inkább mélyvíz, de tényleg érdekel!Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
-NoVa-
addikt
válasz lapalapa #92303 üzenetére
Elvileg a passthrough MQA (keresztet vet, jobb váll fölött sót szór hátra, köp) is eliminálná legtöbbet ebből, mert az eszközön áll elő minden időzítésével együtt a hang. Mondjuk a tesztkörnyezetem és módszerem eleve kizár minden értelmes következtetést... Ugyanarról az USB-ről váltogatom a Gryphont, a Megatront (IEMatch 4.4-el) és a Cobaltot, Shuoer EJ07-tel, Kinera Leyding kábellel, a csatlakozóját 3.5mm és 4.4mm között cserélgetve forrásfüggően. Közben dolgozom, belefeledkezek, aztán néha ha elbambultam, és elvitt a zene, levonok belőle valami következtetést. Hiperprofesszionális mérnöki hozzáállás!
Most épp a The Wall album pörög, 96KHz-es felvétel, az belefér a Megatron és a Cobalt szűkebb korlátaiba is.Ami feltűnőbb eltérés, az a sztereó tér természetessége a Gryphonon. A Megatron és a Cobalt is kicsit széthúzza az éneket (teljesen úgy mint a Tea + LC-BT2 vagy a BTR5), nincs egyetlen határozott pozíciója, inkább mintha egy nagyobb teremben szólna több irányból egyszerre. A Gryphonnal élő személyesebb hatása van, pont akkora és pont ott, ahol kell. A dobok és a gitár mindről nagyon rendben van, a cintányér finomsága megint a Gryphon mellett egy pont, a Sonion EST-k meghálálják a nyers teljesítményt. Konklúzió nincs sok, csak egy kupac önmagában is eléggé jó bigyó, meg egy halványan húzott egyenlőségjel a Cobalt és a Megatron (+IEMatch) között a fejemben.
-
s4tch
veterán
Szerintem ez egy kissé laza szövegezésű leírás, ez precízebbnek és részletesebbnek tűnik.
Egyébként azért kérdeztem rá a hibajavító áramkörre, mert tudtommal usb-n nincs hibajavítás; hibaellenőrzés van, ebben az esetben a hibás csomagot újra kell küldeni. Ezért - ahogy bkercso is írja - maga az usb transzfer bitperfekt. Szóval sem hibajavításról, sem hibajavító áramkörről nem tudok. Ha erről van valami konkrét leírásod, akkor kérlek, ne tartsd magadban, tényleg szívesen tanulnék.
-
bkercso
nagyúr
válasz Ear001 #92305 üzenetére
Mondjuk úgy, hogy az egyik probléma a jitter, ami már önmagában is gyűjtőfogalom, és inkább az okozatok összességének egyik mérhető vetülete.
A digitális átvitel már évtizedek óta bitperfekt a gyakorlatban is. Így digitális fronton az egyetlen, ami hatással van a hangra, az a fáziszaj, aminek frekvencia szerinti integráltja a jitter.Jó bizonyíték erre a FIFO. Aki ilyet használ, arról számol be, hogy nem számít, mi van előtte.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
DAC-nál nincs hibajavítás USB-n!
Két különbség lhet szerintem. Egyrészt jitteresedik a jel a kábelen, ami rángatja az USB-vevő (XMOS) PLL-jét. Ezt hallod. A PLL szűri a jittert, de nem szűri ki teljesen.
Másrészt a kábelek szűrhetik a tápzaj nagyfrekvenciás részét. Mivel a legtöbb DAC-ban nincsen megfelelő passzív nagyfrekis szűrés, így ez számíthat.Szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz SunMount3r #92269 üzenetére
A lánc csak egy hasonlat. Jobb hasonlat lenne az ablaküveg. Ha több üveget teszel egymásra, és az egyik kicsit koszos, attól még jobb, ha a többi tiszta.
Szóval talán kihallani a kábelt egy olcsó kis DAC-on, de nem annyira. Nem a kábel az első, amihez nyúlnék a helyedben, ha fejleszteni akarnék, írom akkor így.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Ear001
addikt
válasz lapalapa #92295 üzenetére
Mondjuk úgy, hogy az egyik probléma a jitter, ami már önmagában is gyűjtőfogalom, és inkább az okozatok összességének egyik mérhető vetülete.
Legalább ekkora fontossága van a RF zajoknak, zavaroknak, a földelésnek. A nagysebességű áramkörök maguk is rengeteg zajt termelnék, és szinte kiszámíthatatlan módon érzékenyek is rá, és hogy ezekből a kábelek mint sugároznak és hova, vagy éppen nyelnek el, az legalább ennyire fontos dolog.
-
lapalapa
senior tag
válasz -NoVa- #92301 üzenetére
Szép gyűjtemény.
Gondolom ha az usb-n a táp is átmegy főleg nagyobb árammal, akkor az rá tud szórni az adatvezetékekre, itt akkor fokozottam számít az árnyékolás meg a topológia.
Van az a kütyü (nem, nem jitterbug) amit ha beiktatunk a kábel elé, akkor megszakítja az usb táp vonalat, tehát csak a jel megy át (nem jut eszembe a neve), ez is hatékony állítólag. Meg szokták a kábel elején elvágni a táp vezetéket (olcsóbb). Mondjuk akkor van bukta ha a dac bemeneti interface usbről kapná a tápfeszt.[ Szerkesztve ]
Ha nincs minőségi forrásod, akkor mosóbenzinnel járatod a Ferrarit..
-
dgyuri0123
nagyúr
Ez így van.
Klozt buta, tompa, fásult. AQ Cinnamon mindenben nyitottabb, de magával viszi a mélyek jó részét is. Magyarán felfelé tolja a hangzási balanszot. Nordost is járt nálam, az is dettó mint az AQ. Supra nem húz semerre. Mélyek a helyükön, középen is tisztább artikuláltabb, mint pl a Klotz, vagy AQ, a magasa pedig selymesebb, lágyabb (folyékonyabb). Évekig hallgattam a Suprát, de néha beraktam pár régi/más kábelt, köztük a Kotzot is. Pont olyan bamba hangú kábel, mint volt a sokkal korábbi rendszereimben is. Tehát nem a fülem csapott be, vagy az előző "gyengébb" rendszer miatt volt olyan, amilyen. Most egy Pioneer N70A-m van. Nemrég próbáltam ki dac módban is, csak hogy miért ne. Előszedtem a Klotz-ot (is) és ismét ugyanaz a hangzás fogadott... tompaság, fedettség és sávhatárolt hang. Számomra egyértelmű, hogy USB és USB kábel között nem csak az árcédula a különbség és nem is feltétlenül a drágább a jobb, de a dolgok ezen részét már ismerjük.
"csak a zene van"
-
-NoVa-
addikt
válasz lapalapa #92295 üzenetére
Azért az áramfelvétel is szép tényező, nem mindegy, hogy saját táp, és 100mW alatti terhelés, vagy épp 600mW körül, utóbbinál már okoz bőven gondot egy nem megfelelő draút.
Ezek itt különböző DAC-okhoz járó Type-C kábelek. A FiiO Q3-é a legvékonyabb, eleve szeparáltan megy akkuról, és teljesen leválasztható a külső töltésről, akkuról elműködik.
A Gryphon szerintem pont ugyanez a kategória szépen beharisnyázva. Mindkettő a belső akkujára számít fő tápellátásként, max utántölti menet közben.
A 2. legvastagabb a Megatron-é, abban nincs akku, viszont simán áttolja magán power delivery módban egy 65W-os MacBook Pro töltését.
A legvastagabb meg szerintem a legvékonyabb belül, rengeteg műanyaggal, és úgy ahogy van szemét. Nem tudom már, mihez jött.
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Path of Exile 2
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Mozilla Firefox
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest