- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Debian GNU/Linux
- Linux kezdőknek
- ASUS routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Az első az önvezető Volvo kamion, utána jöhet a humanoid robot
- TP-LINK routerek
-
IT café
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
arpi6k
addikt
válasz bambano #1698 üzenetére
Csak a levelezőrendszerrel akpcsolatban ismerem az igényeket:
A cég valamennyi dolgozója szeretne egy saját mail-címet, és ezt első körben csak BELSŐ levelezésre szeretné használni. (jelenleg bármennyire is hihetetlen belső postai úton van megoldva a levelezés)
A proxy-val kapcsolatban annyi az elvárás, hogy pusztán csak szabályozni szeretnénk (egyszerűen) hogy melyik felhasználó mehet ki a netre és melyik nem. (jelenleg is működik egy jana proxy, de ezt le akarjuk cserélni)Intel & ATI
-
-
bambano
titán
Rendes szerver gépet két ok miatt értemes venni:
1. annyiba kerül, mint egy normális cuccokból összerakott, de nem világmárka gép, tehát nem drágább
2. a benne levő alkatrészek adatátviteli kapacitása sokkal több, mint egy átlagos alaplapnak.
300 gépes hálózatot kiszolgálhat egy darab ócska penti1 is meg kiszolgálhat egy csillagháborús szerverfarm is attól függően, hogy mik az igények és a feladatok. Ezeket kellene tisztázni, közzétenni a válasz érdekében.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
VladimirR
nagyúr
-
bambano
titán
igen, a /etc/network/interface fileban az
iface eth0 inet dhcp sor után valahova egy
pre-up parancs
sorral el tudod indítani akár a scriptet, ami eddig átírta a mac-et, akár be tudsz írni egy
ifconfig eth0 hw ether vagy valami ilyesmi sort és az átrakja neked.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Makkok
tag
Egy olyan problémám lenne hogy kábelnetem van MAC address alapú azonosítással /fix IP/ sajnos egy más MAC című kártya van benne, így mindíg át kell írnom a hálózati azonosítóját kézzel. Megoldható-e hogy ez a szkript a bootoláskor betöltődjön, még a dhcpdiscover előtt, és ha igen hogyan? Köszi
God save the Screen!
-
arpi6k
addikt
Mivel a munkahelyemen úgy tűnik debianos szerverek lesznek felállítva, úgy döntöttem itthonra is feltelepítem. Van egy régi 400as cerka gépem 256 mega rammal, meg egy 6gigás vinyóval. Ezen reményeim szerint simán fog futni. Amire használni szeretném a gépet (játékból, gyakorlás képpen):
Főleg szerverként szeretném üzemeltetni (Proxy, mail[ez lenne a legfontosabb], nyomtató szerver) Az megoldható hogy ezek egy gépen fussanak?
Szinte biztos hogy párszor el fogok akadni, és remélem számíthatok majd a segítségetekre!Intel & ATI
-
arpi6k
addikt
Következő kérdés: Minden újraindításun után újra be kell állítani az IP-címet. Hogyan tudom az IP-címet fixre tenni? (Hogy megtartsa a korábban beállítottat)
Intel & ATI
-
VladimirR
nagyúr
akkor viszont fut
nezz szet a /etc konyvtarban es keress cups nevu konyvtarat (vagy file-t, nemtom), ott lesznek a cups beallitasai
nezd at oket es allitsd be a manualban leirtak alapjan, majd a fentebb irt modon inditsd ujra
vagy esetleg probalj meg egy olyat, hogy dpkg-reconfigure cupsys -
arpi6k
addikt
válasz VladimirR #1674 üzenetére
Másolási probléma megoldódott (amúgy igen, belső háló). Most inkább az az érdekes hogy hogyan tudok elindítani szolgáltatásokat(cups nyomtatószerver). Az is jó ha csak vázaltosan elmondod. Tudom hogy valami linkelést kell csinálni... de hogy pontosan hogyan és miként.... az passz.
Intel & ATI
-
arpi6k
addikt
Következő kérdés: (Bocs hogy ennyi kérdésem van) El szeretnék indítani egy cups szervert. Hogyan tudom megtenni?
Intel & ATI
-
arpi6k
addikt
válasz Jester01 #1671 üzenetére
Azt szeretnénk megoldani, hogy van két debian-os gép, és az 1ik gépről szeretnék fileokat másolni a másikra úgy, hogy amit másolni akarok előtte feltöltöm egy ftp-re, és onnan húzom le a másik gépre. Esetleg lenne más megoldás is a másolásra hálózaton keresztül?
Intel & ATI
-
arpi6k
addikt
Újabb kérdés:
Adott egy debian-os gép. Rajta file-ok. Ezeket a filokat szeretném átmásolni egy windows alapú FTP szerverre. Namost az FTP szervert látja a Linuxos gép, de amikor másolok valamit, akkor azt mondja hogy nem tudja beállítani a filehoz a műveleti jogokat, és nem másolja át. Vagyis átmásolja, de a másolt fájlok az mcben úgy vannak hogy a file-ok előtt csillag van, és zöldel van írva a file név.Intel & ATI
-
arpi6k
addikt
Köszönet! Működik.
Intel & ATI
-
arpi6k
addikt
Sziasztok!
Adott egy feltelepített debian. A gond az hogy nincs MC. Hogyan tudnám elővarázsolni? Valahonnan telepíteni kell? (Kezdő vagyok)Intel & ATI
-
Capricornus
aktív tag
válasz Jester01 #1664 üzenetére
igen, ismét kiderült hogy hülye vagyok...
réges régen egy messzi-messzi galaxisban kísérleteztem olyan pluginokkal, amik loggolják, ill. kiírják az aktuálisan játszott számot, és annak tulajdonságait...ez a projektem jól abbamaradt, és el lett felejtve, de a pluginok megmaradtak, és egy-kettő aktív maradt...most szépen kilőttem őket, és csodák-csodája, 0.3%-ot eszik lejátszás közben az xmms
kössz a tippet Jester01Per aspera ad astra!
-
Jester01
veterán
válasz Capricornus #1663 üzenetére
mi lehet a gond
Valami más. Valószínűleg xmms beállítás. Esetleg valami plugin?Jester
-
ngabor2
nagyúr
remélem este lesz időm, de megnézem, hogy a group file hogyan is épül fel. asszem az első oszlopban vannak a csoportok, aztán az x nem tudom, hogy mi, a szám az a GID, végül a benne levő felhasználók, akik alapból tagjai a csoportnak. tehát ebbe az oszlopba kellene felsoroli majd az egyes beletartozókat.
emlékszem annak idején én is kerestem, hogy hol lehet beállítani az újonnan létrehozott file-ok és kt-k jogosultságát, csak a megoldásra nem emlékszem... -
Jester01
veterán
válasz Capricornus #1656 üzenetére
No, belőttem a dma-t, és jónak tűnik...viszont megfigyeltem, hogy a sata vinyóknál az io support 16 bites, míg a pata vinyónál 32 bit. No meg sata vinyóknál alig ír ki valamit a hdparm -v
Ez normális?
Nálam is ez van, proci terhelés meg nincs. Szóval szerintem normális.
Futtass egy dd if=/dev/sda of=/dev/null bs=1M parancsot (minden vinyóra) és figyeld a proci terhelést. Ha nincs, akkor nem a vinyóval/dvdvel van a probléma.Jester
-
Capricornus
aktív tag
válasz ngabor2 #1653 üzenetére
No, belőttem a dma-t, és jónak tűnik...viszont megfigyeltem, hogy a sata vinyóknál az io support 16 bites, míg a pata vinyónál 32 bit. No meg sata vinyóknál alig ír ki valamit a hdparm -v
Ez normális?
valahogy így néz ki:
/dev/sdb:
IO_support = 0 (default 16-bit)
readonly = 0 (off)
readahead = 256 (on)
geometry = 36481/255/63, sectors = 586072368, start = 0
/dev/hda:
multcount = 0 (off)
IO_support = 1 (32-bit)
unmaskirq = 1 (on)
using_dma = 1 (on)
keepsettings = 0 (off)
readonly = 0 (off)
readahead = 256 (on)
geometry = 65535/16/63, sectors = 160086528, start = 0
De xmms ettől függetlenül még mindig zabálja a procit...
Jah, és a /proc/interrupts tartalma:
CPU0
0: 1358136 IO-APIC-edge timer
1: 2023 IO-APIC-edge i8042
7: 21 IO-APIC-edge parport0
8: 1 IO-APIC-edge rtc
9: 0 IO-APIC-level acpi
10: 0 IO-APIC-edge MPU401 UART
12: 57750 IO-APIC-edge i8042
14: 20007 IO-APIC-edge ide0
15: 74701 IO-APIC-edge ide1
50: 24815 IO-APIC-level libata
58: 120855 IO-APIC-level eth0, nvidia
66: 0 IO-APIC-level saa7133[0]
74: 630 IO-APIC-level EMU10K1
217: 5993 IO-APIC-level libata
225: 0 IO-APIC-level ohci_hcd:usb1
233: 22 IO-APIC-level ehci_hcd:usb2
NMI: 0
LOC: 1358037
ERR: 0
MIS: 0Per aspera ad astra!
-
Jester01
veterán
válasz expression #1654 üzenetére
Akkor ne tegyél rá xp-t
Komolyra fordítva a szót: az ubuntu topik első hszében le van írva: [link]Jester
-
expression
csendes tag
Hellosztok
Nekem egy olyan problémám van hogy ha fent van egy debian és egy XP Grub rendszerbetöltővel és ujrahúzom az xp-t akkor az xp eltűnteti a grubot.Ha valaki tud valami megoldást kérem ossza meg velem.
köszönöm -
ngabor2
nagyúr
válasz Capricornus #1652 üzenetére
a vinyón be van kapcsolva a dma (hdparm -d /dev/hda)? esetleg irq-ütközés? /proc/interrupts tartalma?
-
ttower
aktív tag
ezeket hol álítsam be?
most kezdtem az egészet kicsit láma vagyok
ez van a groupban:
root:x:0:
daemon:x:1:
bin:x:2:
sys:x:3:
adm:x:4:
tty:x:5:
disk:x:6:
lp:x:7:
mail:x:8:
news:x:9:
uucp:x:10:
man:x:12:
proxy:x:13:
kmem:x:15:
dialout:x:20:felhasznalo
fax:x:21:
voice:x:22:
cdrom:x:24:felhasznalo
floppy:x:25:felhasznalo
tape:x:26:
sudo:x:27:
audio:x:29:felhasznalo
dip:x:30:
www-data:x:33:
backup:x:34:
operator:x:37:
list:x:38:
irc:x:39:
src:x:40:
gnats:x:41:
shadow:x:42:
utmp:x:43:
video:x:44:felhasznalo
sasl:x:45:
plugdev:x:46:felhasznalo
staff:x:50:
games:x:60:
users:x:100:
nogroup:x:65534:
crontab:x:101:
Debian-exim:x:102:
felhasznalo:x:1000:
postgres:x:103:
ssh:x:104:
bind:x:105:
lpadmin:x:106:
xpand:x:1001:
vertanu:x:1002:
mat:x:1003:
lumpy:x:1004:
tejfel:x:1005:
www:x:1006:
auto:x:1007:
familie:x:1008:
[Szerkesztve]It's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.
-
ttower
aktív tag
üdv
szeretnék csinálni egy többcsoportos rendszert valahogy így:
lhetőleg úgy kéne hogy én lássak minden mappát és tudjak is írni bele
míg a csoportok csak lássák a másik mappáját és csak a sajátukba tudjanak írni
(másik csoportot lehetőleg ne lássák)
ha tudna valaki segíteni azt megköszönném
szerk: csoportba hogy lehet usereket belerakni?
[Szerkesztve]It's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.
-
ngabor2
nagyúr
válasz Capricornus #1646 üzenetére
és ez sebességben (más progi sebességében) is jelentkezik?
-
Capricornus
aktív tag
Üdv!
A problémám az, hogy az xmms folyamatosan 8-12% procit eszik, akkor is, ha nem szól a zene. Mivel 3000+-os athlon64-em van, ezt kicsit meglepőnek találom. Ha win megy, winamp max 1%-ot használ a prociból. Alsa-t használom, 1.0.13-as van fent, a rendszer debian etch. Ha valakinek van valami ötlete, mit lehetne tenni, szivesen fogadom.Per aspera ad astra!
-
Daneey
tag
Egy kérdésem lenne,
ha egy session alatt beállítok pár dolgot az xfce4-ben, akkor miért csinálja, azt hogy a kov restart után elfelejti a beállításokat?
Szerk.: lehet, hogy xfce4 kilövése után is elfelejti, nem tudom
[Szerkesztve] -
bambano
titán
utána érdemes megnézni, hogy milyen fontok vannak
apt-cache search xfonts
és ebből felrakni minél többet, ami neked tetszik. a transcoded és az iso-8859-2-es fontok között vannak a magyarok. érdemes még a biznet fontokat megnézni.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Daneey
tag
A probléma megoldva... mégpedig a következől szerint:
Nem volt semmilyen font telepítve! Ezáltal egy működő X.Org-os gépről kellett áthoznom a fontokat pendride-on, és a megfelelő xorg.conf-on belül deklarált könyvtárba kellett másolnom.......
Csak azért nem értem, hogy miért nem tette fel ezeket a fontokat, mikor eleve telepítettem az x.org-t... Na mindegy, a prob megoldva -
Daneey
tag
Nem megy egy X.Org telepítése Debian alatt...
Feltettem apt-get installal, majd dpkg-reconf, szépen beállítok mindent, viszont mikor indítanám /startx/, akkor a köv hibauzi van:
couldn't open the default font 'fixed'
Pár un/reinstall után, meg párezer órás xorg.conf turkálás után segítséget kérnék . Nem tudja betölteni az alap 'fixed' fontokat, eddig értem. Megnéztem a font könyvtárat (/usr/..........) és semmilyen font sincs telepítve, de miért? Megnéztem egy működő Debiant, ott meg vannak fontok abban a könyvtárban.
Sztetek miért van ez? -
Johnsones
tag
egy up az 1498-hoz
a linksys routeremen van egy ilyen beállítás és az megcsinálja, hogy a belső hálózatról a kliensek úgy tűnjenek, mintha külsőek lennének...
Loopback
Enable / disable the loopback interface. The loopback interface makes your internal clients appear as if they are external. This is useful for testing things like DynDNS names.
Ezt a beállítást, hogy tudom a Debian gépemen megvalósítani?
-
ngabor2
nagyúr
válasz Forest_roby #1633 üzenetére
akkor ezek szerint deb alatt egy kicsit más a kernelimage-ek elnevezése, mint ubuntu alatt.
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz Forest_roby #1631 üzenetére
kernelfordítgatás helyett továbbra is azt modom, hogy egy gyári, előre fordított kernelimage-t tegyél fel. sokkal gyorsabb, és az legalább tesztelten működik.
ennek a nevét vagy rosszul írtad, vagy kihagytál belőle valamit szerintem.
apt-cache search linux-image-2.6 -
Forest_roby
őstag
Megnéztem VladimirR írásait, hátha van vmi ami segíthetne....
apt-get install linux-image-2.6-686
És most minden tökéletesen fut!! : ))
-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
Forest_roby
őstag
Hi!
Akkor most nekiállnék a kernel forsításnak. Nyomtam egy dist-upgrade -et ez most késszen van. Nézegettem howto -kat, hogy-hogyan kell megcsinálni, de azt se tudom, hogy hányas kernet tölcsek le....
So,
Hányas kernelt tölcsek le?
Ezek a regi howto -k működnek ujabb kernelre is?
Előre is kösz!
Forest-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
bambano
titán
válasz ngabor2 #1614 üzenetére
Még egy ronda dologba futottam mostanában: az anticipatory io scheduler nagyobb adatbázisos műveletekre nem jó, egy-két adatbázis kapcsolat képes megzabálni a teljes io sávszélességet a többi folyamat elől, ilyenkor minden más blokkolódik, mintha meghalt volna a gép, pedig nem. Viszont ha ismétlődő tevékenységről van szó (mint pl. nekem 20 percenként méréseket végez és az eredményt beletolja egy táblába), akkor ha egy tevékenység nem fejeződik be a másik indulása előtt, akkor szépen megborul az egész. Nem árt lecserélni az io ütemezőt.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Daneey
tag
-
ngabor2
nagyúr
ha az etch ment fel, akkor abban már van x.org. a sarge-ban még csak xfree86 volt. az x.org tapasztalatom szerint egy fokkal jobb, gyorsabb.
2003-as howto... kissé valóban elavult.
amúgy milyen gépen van fenn? mennyi vinyó van benne? 400MHz/128MB nem olyan vészes, használtam én nemrég 333/128-on is linuxot, grafikával.
igen, most váltottam, nagyon bejött az a szám a másikat meg inkább nem írom be -
Daneey
tag
Sziasztok,
a következő kérdésem lenne: feltettem (többek között Vladimir logoutos cikkeinek köszönhetően) egy Debian-t, GUI nélkül. Frissítettem a csomaglistát, a csomagokat is, beállítottam mindent harvert is. Hogy lehetne GUI-t varázsolni a Debianra? A gép 400 MHz, 128 MiB RAM-mal, tehát nem egy atomerőmű. Milyen window-manager-t ajánlotok? Icewm jó lesz? És mit jelent az X? X server, X client?
Ezeket hogy kell telepíteni? Telepítettem xdm-t, de az Istennek se akar elindulni, meg Icewm-t utána már nem is tudom leindítani.
Tudnátok egy comprehensive RTFM HOWTO-t adni ezeknek a kérdéseknek a megoldásairól?
Bocs, még eléggé kezdő vagyok.... -
Digiti Dotto
tag
köszi mindenkinek
-
bambano
titán
válasz ngabor2 #1614 üzenetére
Attól, hogyha nem az adott tty-on van a konzol, akkor a kernel puffereli a kiírnivalókat és ha megtelik a puffer, akkor blokkolja a syslogd-t. Ezután egyes, syslogd-be logoló programok megakadhatnak. Előfordulhat, hogy ha lassan jön a syslog, akkor nem történik meg, majd hirtelen valami gond miatt megtolják a syslogd-t és akkor megrohad.
Tudom, hogy nem így kellene működnie, de ez van. Van pár más ok is, ami miatt időnként fejreáll a kernel (pl. ismert bugok voltak/vannak két scsi driverben).
Kiváncsi lennék egyébként, hogy kernel függő-e. Én mindig stock kernelt használok, semmi patchet nem teszek rá. Ehhez képest a gyári debian és ubuntu kernel is több patchet is tartalmaz.
[Szerkesztve]Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
ngabor2
nagyúr
válasz bambano #1613 üzenetére
erről az ezelőtti, meglehetősen terhelt rendszerem nem tudott. és nem is fagyogatott. de ha tapasztalatból mondod, akkor oké. amúgy mitől van?
mindenesetre akkor még mindig van 2 megoldás...
sőt, akár egy olyan is, hogy induláskor a tail -f /var/log/messages-t nyomja ki a /dev/tty11-re -
ngabor2
nagyúr
válasz Digiti Dotto #1611 üzenetére
több megoldás is van.
- x alatt xconsole
- egy terminálba: sudo tail -f /var/log/messages
- az /etc/syslog.conf végére beillesteni egy
*.* /dev/tty11
sort, és így minden logot kitesz a /dev/tty11-re, amire karakteres képernyő esetén alt-f11-gyel tudsz váltani.
én ezt a hármat alkalmaztam, mikor melyiket. -
Digiti Dotto
tag
köszi a választ.
Esetleg az is megoldható, h valamelyik terminálon láthatóak legyenek a logok? -
ngabor2
nagyúr
válasz Digiti Dotto #1607 üzenetére
/etc/sysctl.conf-ba szúrd be a köv. sort:
kernel/printk = 4 4 1 7
ha nincs ilyen file-od, akkor hozd létre ezzel a tartalommal. utána a syslog daemont újra kell indítani. vagy ha biztosra akarsz menni, akár az egész gépet is újraindíthatod -
Digiti Dotto
tag
Sziasztok,
van egy olyan gondom, hogy a tüzfal megjeleníti az összes terminálon a logokat menet közben.
Hogy tudom megcsinálni, hogy csak egy terminálon jelenjen meg, vagy egyiken sem.
köcce... -
Johnsones
tag
egy up az 1498-hoz
'' van egy debian routerünk és egy cca 40 user-es hálónk. minden megy szépen, csak a céges honlapunkat, FTP-t és egyéb dolgokat nem tudunk elérni, ha az internetes címet írom be. (www.cegnev.hu) Úgy megy, h a server belső ip-jét beírom....A máshonnan tökéletesen megy a net felőli aoldala, csak a mi belső hálónkról nem...Tuti, h router gond, mert egy Linksys routerunk volt régebben és azzal tökéletesen ment.
Erre mi lenne a meglátásotok?''
köszi -
expression
csendes tag
válasz Forest_roby #1602 üzenetére
Köszönöm erre gondoltam
-
Forest_roby
őstag
válasz expression #1601 üzenetére
Krusader
[Szerkesztve]-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
expression
csendes tag
válasz Forest_roby #1600 üzenetére
abban igazad van ahogy nézem a linket hogy ez is file manager de van egy másik filemanagere is olyan mint a total commander csak nem tudom a nevét
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Politika
- Építő/felújító topik
- Star Trek
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Samsung Galaxy Note9 - stylus-szimbólum
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Mazda topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...