Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vivaldi (böngésző)
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bitcoin topic
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Vírusirtó topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bad Pritt
félisten
-
Dinomano
őstag
válasz
CPT.Pirk #4614 üzenetére
Iron Sky-t néztem, nem volt rossz, bár nekem picit sok volt. Dicséretes, meg bírom a lelkesedésüket, de nem az én világom.
Scenes from the Epic Voyage of Star Trek:
Valamennyire Trekes vagyok, meg bírom; de nekem ezek az igazi trekkerek már nagyon geek-ek!(Amikor Mondocon-on voltam a családdal, még abban a közegben is azok voltak.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Basszus, nektek is csak 2 vesétek van? Dobjunk már össze ST hajókázásra!!!
Scenes from the Epic Voyage of Star Trek: The Cruise VIII | StarTrek.com
https://www.youtube.com/watch?v=dkr581Lf3XoJövő februárban lesz a következő "csillag" hajó út, 3..12000USD a jegyár
Narxis: Szerintem ilyet még nem láttál, és ezt túlzás nélkül mondom.
Mikor apámmal megnézettem, azt mondta, hogy hú, ez vad volt.
Ezt a filmet ugyanaz a csapat csinálta, akik pár évvel később az Iron Sky-t tették le az asztalra, csak azt már nem otthoni PC-n renderelték 5 év alatt.
Annyira bejött a népeknek, hogy még spin-off filmet is kapott egy másik csapat által.Javaslom a khm. virágboltból leszedni mert bár public domain, de ott a magyar feliratot is megkapod hozzá egyből. Erre keress rá a magon: Star Wreck E01-E06
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
tibaimp
nagyúr
Egyetértek! Nálam ezt az érzést a Voyager váltotta ki, ezt az ST sorozatot is láttam először még annó a Viasat-on, konkrétan ledöbbentett! Amit láttam elsőként A 37-esek (S01/E17) epizód volt, nagyon meghatározó élményt hozott.
A Voyager hatására kezdtem el nézni a többi ST sorozatot, így évekkel később a DS9-et, TNG-t, TOS-t, de ezek már, számomra, akkor is "elavultak" voltak, ma meg már nagyon azok. Majd frissiben néztem a Enterpise-t, az 1-3 évad zseniális, de a 4. felejtős, ha jól emlékszem. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Samuli Torssonen és haverjai, 1992 óta csináltak ST paródia filmeket, mire eljutottak erre a szintre. https://en.wikipedia.org/wiki/Star_Wreck
Ha érdekel az ITP forgatása meg baki videói, akkor katt ide: [link] Anno dc++ hubokról szedtem össze ezeket.
-
Vesa
veterán
válasz
tibaimp #4599 üzenetére
Bár mai fejjel már kicsit másként látom az ST-t, de anno a DS9 minőségi ugrást jelentett a franchise-ban, végre szakítottak a naiv utópiával és az első -talán máig egyetlen-, olyan sorozat volt, ahol egészen meglepő karakterfejlődések mentek végbe, egy percre nem éreztük, hogy megáll a sorozat (mármint, úgy kb. a második évadtól), vagy hogy helyben topogna. Ráadásul elég jól menedzselték a külön futó, de mégis az egész sorozatba szervesen illeszkedő szálakat, mindig volt valami fordulat. A karakterek/színészek többsége is egészen kiváló volt a maga idejében (gyakorlatilag nem tudok olyan színészt említeni akitől kivert a víz, ellentétben a Discovery-vel, ahol szinte csak olyanok vannak). Ez a sorozat többségében tényleg jól lett megírva, plusz akkori viszonylatban még a kivitelezés is jónak volt mondható. (ha a TNG-vel végeztem, -amit már elég nehezen viselek így a hatodik évadnál de már ledarálom-, lehet, hogy én is nyomok egy DS9 újrázást. Bár már láttam vagy ötször.
)
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Dinomano #4598 üzenetére
Értem! Viszont én még mindig azt javaslom, hogy ne "spoilerezd" el magadnak képregénnyel a sztorit, én annó elolvastam az összes könyvet, így tudtam mi lesz a sorozatban, de ha nem szeretnék azt a "katarzis" élményt kihagyni, előbb a sorozatot nézd meg, majd utána olvasd el a képregényt.
De ez szigorúan csak javaslat! -
Dinomano
őstag
válasz
tibaimp #4597 üzenetére
Onnan jött a dolog, hogy nekiálltam olvasni a képregény adaptációt (kölcsönben van nálam.) A Királyok Csatája második részt (képregény) megvettem, jövő héten érkezik postán. Innen jött, hogyha a könyveket nem is olvasom el, akkor sorozatnézés. Úgy olvastam, hogy a 2. könyv az félig-meddig van feldolgozva a sorozatban. Így meglesz képregényben...
-
Dinomano
őstag
válasz
tibaimp #4594 üzenetére
Wesley Crusher-el ellentétben a néger kiscsávó nem idegesítő karakter eddig.
10. rész körül vagyok. Hiányoznak a régebbi filmek is sorozatok, mikor még volt karakterépítés, meg normális történetmesélés: Bevezető, cselekmény (bonyodalom) és megoldás. DS 9-el elleszek egy darabig, meg anno nekem kimaradt a Trónok harca, úgyhogy majd az is jöhet.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Dinomano #4593 üzenetére
Azaz, Quark, az volt a neve a bártulaj csávónak!!
Nekem az volt a kedvenc részem Konkrétan hangosan röhögtem....mikor Quark tolt egy 4 kerekű tálaló kocsit, de hirtelen megjelent Odo aki valójában a kocsi volt, erre Quark beszól, hogy tudtam, hogy maga az, a bal kerék húzott jobbra...., vagy ilyesmi.
Nem tudom melyik rész volt, hol volt, de tuti volt, mert emlékszem úgy, hogy egyszer láttam a sorozatot! -
Dinomano
őstag
válasz
tibaimp #4583 üzenetére
Odo, meg a ferengi karaktere nagyon jó! Érdekes, hogy anno én utáltam a ferengiket a sorozatban (meg a sorozatot sem csíptem nagyon, mikor még ment valamikor a 2000-es évek elején tv-ben). Most meg teljesen okénak tartom a szériát, a jobb jelenetek pedig azok, amikben bent Odo és Quark.
-
Vesa
veterán
válasz
Locutus #4587 üzenetére
Ok, revidiálom a nézeteimet. Voltak azért bőven jó részek ott is, de a lezárás nekem elég suta lett és érezhetően több volt a töltelék epizód. A Gul Ducat és Dominion szál szerencsére adott még elég muníciót, de ott már kezdtem érezni, hogy ebből még egy évad sok lenne.
-
válasz
Dinomano #4578 üzenetére
Nemrég kezdtem a Babylon 5-öt és rájöttem, hogy alig láttam néhány részt TV-ben, a 3. évad elején vagyok, filmeket is tervezem pótolni de egyértelműen megvan az egyedisége és a maga varázsa és én ezt mindennél jobban becsülöm.
Természetesen a DS9 a legjobb Trek sorozat, épp azért néztem be most ide, hogy beírjam.
De látom pont jókor. Egyszerűen hibátlan, a karakterek és fejlődésük, kezdve az abszolút könnyed epizódtól egészen drámai, sokkoló epizódokig minden van. Akartam kiemelni 2 kedvenc epizódomat aztán még eszembe jutott vagy 5 és még akkor se biztos, hogy teljes lenne.
S4X19 S3x17 S5x5 S5x6 S3x18 Spoilerbe tettem de csak az évad és epizódszám van benne.
-
Vesa
veterán
Jut eszembe, én a TNG darálom, most az 5.évad végén járok és pont volt egy rész amiben az a hiba van, amiről korábban említést tettem a Stargate-es "poén" kapcsán.
Nevezetesen, fázison kívülre klerült Ro Laren és La Forge, de olyan bután van ez minden ilyen filmben megoldva, hogy átmennek másik embereken, átmennek falakon, ha rácsapnak az asztalra, átzuhan rajta a kezük, de mindenközeben a padlón meg vígáan járkálnak...azon nem zuhannak át. Epic! -
tibaimp
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #4582 üzenetére
OK, köszi! Innentől tetszett igazán a sorozat. Addig igazából Odo meg a ferengi báros, nem jut eszembe a neve, "harcáról szólt" legalábbis számomra. OK, tudom, volt egy csomó minden, például a bajori vallás megismerése, ha jól emlékszem, Sisko és a fia kapcsolat.
Arra emlékszem még, hogy Dax-ot egy eléggé dögös hölgy játszotta eleinte, majd később a másik kedvenc sorozatomból a Holtsávból "Johny felesége" -
Bad Pritt
félisten
Én meg a Prodigyt, leánykori nevén Protostart kezdtem el. Mivel szeretem a 2009-es J.J. rebootot meg a Star Warst is ezért pár rész után ez is tetszik és akkor asszem el is mondtam mindent.
-
Dinomano
őstag
Nekiálltam végre a DS9-nek. 5 részt már lenyomtam, egész jó. Egyidős a Babylon 5-el kb., de kevésbé érződik olcsónak a megvalósítás. (Gondolom, nagyobb volt a budget.) Teljesen jók a karakterek, eddig egy butább sztori sem volt.
(Babylon 5-öt 1-2 éve néztem újra. Ott azért volt, ami nagyon rosszul öregedett (sztori terén is, illetve megvalósítás), vagy butának hatott. )
-
Bad Pritt
félisten
What Could Have Been: Star Trek Enterprise Season 5
Bullets & Blockbusters yt csatorna friss videója, nagyon jó kis anyagokat szoktak összerakni ilyen mi lett volna, ha? témákra.
-
Vesa
veterán
válasz
Bad Pritt #4572 üzenetére
Thx! Akkor jól emlékeztem. Érdekes egyébként...szerintem jó karakter volt a TNG-ben, bár úgy emlékszem, nem lett siekeres, ki is vezették gyorsan a kvantum szállal ütközős rész után, ahol a kissé agresszív karaktere nem aratott nagy sikert. Nekem mondjuk pont tetszett, mert végre kicsit kiszakadt vele a sorozat a Roddenberry féle naív utópiából.
-
Bad Pritt
félisten
Poénból raktam be Picard haját, de igazából ugyanaz lehet az oka: rájöttek, hogy annyira nem jó és inkább megváltoztatták, csak a DS9-nél már megvolt a pilot és nem cserélték le. Amúgy Kira hajáról még tier listek is vannak, annyiféle frizurája volt a sorozat során, legalább egy tucatnyit listáznak mindenhol.
A Ro Laren info valid, hat évados szerződést akartak vele kötni és nem vállalta. -
Vesa
veterán
válasz
Bad Pritt #4570 üzenetére
Nem ok nélkül kérdeztem, volt már rá példa, hogy egy karakter megjelenését átalakították valami miatt. Valami olyat is olvastam régebben, hogy ezt a szerepet eredetileg Ro Laren-re tervezétk, de már nem emlékszem, végül miért dobták az ötletet (mintha az rémlene, hogy a Ro-t alkító színésznő nem vállalta, vagy valami ilyesmi, de erre nem vennék mérget)
DS39 képére gondoltam egyébként.
-
Vesa
veterán
Kérdés: Vajon a DS9-ben miért változtatták meg Kira Nerys haját a Pilot után? Szubjektíve, nekem a pilotban sokkal jobban bejött. Talán túlzottan hasonlított Ro Laren zászlósra?
-
DS39
nagyúr
-
Locutus
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez még becsúszik utólag Valentínre...
A mai nap jó, hogy a Valentínom legyél. - És meghalni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Bad Pritt
félisten
Sisko ftw.
-
Dinomano
őstag
válasz
CPT.Pirk #4555 üzenetére
Igen, a folytatás jó lett, és abban az időben (90-es években láttam) a Jupiter bolygó közeli felvételei engem rendesen elvarázsoltak...
Jók a könyvek, olvastam őket. Szerintem érdemes elolvasni, amit a Jupiterrel csinálnak a végén az Alien-ek, engem eléggé meglepett. (Arra fut ki az egész cselekmény X részen át.) -
tibaimp
nagyúr
válasz
Dinomano #4552 üzenetére
Nem is tudtam, hogy készült belőle könyv...
Maga a film, számomra totál érthetetlen volt, mikor láttam gyerekkoromban, azóta se néztem meg, de nagyon nem is mozgat, viszont érdekes módon, elég sok jelenetre emlékszem belőle, ez fura...
Amúgy, leírhatná valaki a lényegét, akár Spoiler-be téve is, mert megnézni nem fogom, arra nincs időm. -
Dinomano
őstag
Discovery-t hagyjuk. Igen, az pont a másik véglet volt. Meg az is gond volt vele, hogy azt is random sci-fi sorozatnak le lehetett volna gyártani, ha kivesszük a Trek lore-t belőle, ami nem volt túl hangsúlyos.
Strange New Worlds-el ki vagyok békülve; a musical-es részt pl. nagyon szeretem.
Vörösingesek könyv jó? El szerettem volna olvasni, csak mindig kimaradt eddig. (Most "Sötétség balkeze" van porondon + 3 Majipoor könyvet kellene letudnom Silverberg-től.) -
Bad Pritt
félisten
válasz
Locutus #4546 üzenetére
Ez amúgy szerintem egy egyszerű artistic decision, a bubble shield kicsit ódivatú volt már, viszont in universe is meg tudják magyarázni a Nemesis előtti refittel.
DS9 csatáknál a gyorsan hulló hajókat én mindig azzal magyaráztam magamnak, hogy maxra tolták a fegyverrendszereket minden mindegy alapon. Mondjuk pajzsot még így se látni nagyon, gondolom a látványra mentek, csata=pusztítás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, az úgynevezett plot device.
Mindig javaslom a "Vörösingesek" c. könyv elolvasását, abban van egy hasonló, a "doboz", ami megoldja az aktuális problémát.
Amúgy visszatérve, mikor a 1701-E harcolt Shinzonnal, annak "simuló" pajzsa volt. A 1701-D meg még nem ilyet használt, a friss adaptációban is gömb geometriás van neki.
Ami érdekes, hogy a Discovery hajóinak is simuló pajzsa volt, bár az eredeti 1701-nek is szóval nemtom. Mindegy, a DS9 arcok csak halandzsáztak.
-
Vesa
veterán
válasz
CPT.Pirk #4541 üzenetére
Ugyan, hiszen minden krízishelyzetben az volt a megoldás, hogy "a fézert/a sugarat/az energiát/a plazmát/az akármit, átvezetjünk a deflektoron", vagy "átalakíttjuk a deflektort hogy ezt+azt tudja", vagy a "deflektor segítségével bla bla"
Nekem úgy tűnik, ez egy ilyen all in one/last minute krízis megoldó, MacGyver berendezés, amivel gyakorlatilag bármilyen képtelen dolgot meg lehet tenni vész esetén.
-
Vesa
veterán
válasz
Locutus #4540 üzenetére
Elég suta magyarázat.
Egy pajzs kiterjedése pár tíz méter, esetleg száz, ilyen közel stratégiai és biztonsági okokból sem repülnek a hajók, kiváltképp, nem a világűrben. Még ha egy szűk féregjáratról lett volna szó...talán elmegy ez a rizsa. Persze ilyen szintig nincsenek ezek kitalálva.
SG1-ben volt az a poén -tán a Wormhole Xtreme című részben-, ahol az egyik színész csaj odamegya rendezőhöz, és kb. a következő párbeszéd zajlik le:
- Srácok, van egy kis gondom az egyik jelenettel, mert a forgatókönyv szerint itt fázison kívül vagyok és át tudok menni a falakon.
- Igen persze, hiszen fázison kívül vagy, mi ezzel a probléma?
- Az, hogy akkor miért nem esek át a padlón?
- ... (itt 2 percre lefagyott a rendező), majd közölte, hogy erre még később visszatérünk.
-
Locutus
veterán
válasz
CPT.Pirk #4525 üzenetére
Pedig erre volt hivatalos magyarázat is
Nagy csatában azért nem használták a pajzsot a hajók, mert a buborékok ha összeérnek akkor világvége
És igy csatában csak a deflektor pajzsok voltak bekapcsolva, ami olyasmi mint a régi enterpriseon a mozifilmben, hogy a hajó testén van közvetlenül. Ez volt a mentség anno, mikor szóvátették nekik.
-
Vesa
veterán
válasz
tibaimp #4534 üzenetére
Az elsőre látszott, hogy valamilyen green
/bluescreen megoldás lehet a végén a tükör résznél, de rákerestem gyorsan és itt a részletes magyarázat. -
Vesa
veterán
-
tibaimp
nagyúr
Tudom, hogy nem ide tartozik, de Te meg tudod mondani, hogy ezt hogyan csinálták?
Contact - mirror scene -
Dinomano
őstag
Terminator: Cameron azért xart nem engedett a neve alatt megjelenni. Érdekes maga a téma, mert a CGI-n túlmutat a dolog. Valahogy jó érzékük (meg büdzsé, persze) volt hozzá, hogy mi az amit CGI-vel tudnak megoldani, mi az amit nem. a T2-ben igy is sok az animatronics, meg csomó praktikus effekt van. Pl. a híres padlóból kiemelkedős jelenetnél a kövér zsaru, aki megöli "saját magát", ikrekkel oldották meg. (Amikor Linda Hamilton (rendezői változat) "műti" Arnie fejét, a tükörben ikertesó van és Swartzi.) (Régen ez a szakma rohadtul a kreativításról szólt. :-) )
Vannak ma már nagyon fájdalmas filmek látvány terén: Zaklatás, fűnyíró ember pl. Vagy az egyik Brosnan-es James Bondban a jeges tengeres siklóernyőzés.
-
Dinomano
őstag
válasz
CPT.Pirk #4525 üzenetére
Ha jól tudom, a Babylon 5 esetében Amigákkal dolgoztak, és nem Silicon Graphics gépekkel oldották meg a rendert. Olcsósági okokból sima kereskedelmi forgalomban lévő gépekkel és programokkal oldották meg a dolgot.
Mostanában ástam bele magam picit ebbe a témába. Anno a Nintendo is bevásárolt S. Graphics gépekből: Donkey Kong 1-2, Killer Instinct játékok ugye már így hozták a szép grafikát SNES-en... -
Dinomano
őstag
Igen, a TNG-s 5X5-ös bolygók, műanyagsziklákkal, béna bevilágítzással elég gázosak. A TOS színvonalat meg hagyjuk. Mondjuk, abban az időben szerintem elég lehetett egy komolyabb maszk is, mint látványelem. Akkoriban az is nagy szó lehetett, hogy színesben nézhetett valamit az ember TV-n.
-
-
Dinomano
őstag
A Dűne (új) filmek nem lettek rosszak, de higítottak (persze). Szerintem egy jó feldolgozás, én ilyennek képzeltem el a kűlcsint. Persze, ehhez hozzátartozik a modern technika; ahol a monumentális épületeket/űrhajókat stb. már meg lehet oldani CGI-vel.
Persze, hogy a Dűne könyvek jobbak, bonyolultabbak. Amit hiányoltam, hogy világépítésből keveset kapunk. Nincsenek megmagyarázva a biogépek, csomó dolog...
Alapítványnál más a téma, az gyakorlatilag egy újragondolás. (Mondjuk, elég megfilmesíthetetlenek a könyvek, de az Alapítvány sorozatnak kb. 3%-ban van köze a könyvekhez.Kb. több köze van a Trónok harcához.)
-
Vesa
veterán
válasz
Aljasvip #4524 üzenetére
Igen, hát nálam is találkozott a kettő (scifi "rajongás" és a szakma), állandóan bújtam a szakcikkeket, hogy mit, mivel, hogyan oldottak meg bizonyos filmekben. Még most is sokszor nézem, szerencsére már sokkal több és jobb anyag van mint régen.
A kérdésedre: közel 35éve létrehoztam egy grafikai és DTP stúdiót, még az őskorban a 90-es évek végén..azóta is működünk.
CAD nekem kevésbé megy, bár most annak a kis tudásnak ami van, pont jó hasznát veszem a 3D nyomtatásnál.Ma már lehet, hogy hozzád hasonlóan én is inkább a mérnöki tudományok felé mozgolódnék.
-
válasz
CPT.Pirk #4525 üzenetére
Én ezt anno annak tudtam be, hogy a csatahajókon a phaser nyaláb és a heavy cannon lövés (mint a Defiant quad HC-ja) annyira erős, hogy a pajzsot egyből átégetve a hajótestet éri.
A Miranda-t lehet korszerűsíteni, de ha a Cardassia elleni konfliktusban a Galor osztályú hajóik Nebula/Galaxy osztályú hajókat vadásztak, akkor egy Miranda ott cannon fodder lehet csak maximum, vagy összpontosított tűz esetén hozzá tud tenni valamit, esetleg torpedó hordozó platform.
Az Excelsior/Lakota hajókra nem tudok magyarázatot. Ők elvileg még akkor is jónak számítottak, de szintén 100 éves lehet ennyire futotta.
Gondolom ezért is voltak a "Galaxy wing"-ek. A vezérhajó általában a legerősebb az ilyen formációkban.Összességében amúgy szerintem a csata drámaiságát volt hivatott növelni ez a döntés. A "Sacrifice of Angels" monumentális csatajelenetébe nem fér bele a szokásos "pajzs 70%-on" duma, ott darálni kell a feszültséghez.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Aljasvip #4524 üzenetére
Amúgy ez a lore dolog kicsit érdekes. A DS9-ben mikor voltak a nagy csata jenetek, akkor mintha nem lett volna pénz pajzs effektekre... Miranda osztályú hajókat egy lövésből keresztül lőtték, az még talán szó-szó, de még a nem kicsi Excelsior (és ott már valszeg a Lakota refit verziók voltak) is úgy robbant szét, mintha papírból lett volna.
Bár igaz, a másik sorozat végére a Voyager is csaknem egyedül ráment a borg kockára, kicsit korábban meg még a borg törölte fel a padlót a komplett csillagflottával...
-
válasz
CPT.Pirk #4523 üzenetére
Nem rossz ötlet amúgy, de még ezen a kis sárgolyón sem sikerült egyetlen hajótípussal lefedni az összes szerepkört az egyes tengerészeti erőknek, hát még akkor egy galaxist átívelő birodalomban mekkora feladat lenne.
Azt el tudom képzelni, hogy van egy bevetésre kész Arbiter class flotta, de hogy hol... A föderáció egyik végétől a másikba eljutni ~4 év a lore szerint, szóval jó helyre kell őket tenni - vagy nyitni nekik egy féreglyukat.Vesa #4522
Köszi a kiegészítést és az infókat.
Érdekelt mindig is a szakma, mert lenyűgözött a sok sci-fi. Szakmailag végülgépészeti tisztmérnök lettem, úgyhogy a modellezés nálam kimerül a CAD design + csini render képnél egyelőre. (na meg a tervezési tudás, 3D-nyomtatás, stb)
Ha szabad kérdezni, te az animátor szakma után merre léptél tovább? -
Vesa
veterán
válasz
Aljasvip #4521 üzenetére
Sajnos nem láttam még a Picard-ot.
A CGI-nél pont úgy mint pl. az operatőri munkánál, a végeredmény minősége csak részben technikai jellegű. Nyilván a legjobb eszközökkel is lehet ízléstelen ocsmányságot készíteni. Arra próbáltam célozni, hogy a sorozatok büdzséje eleve lényegesen alacsonyabb volt akkoriban mint egy filmnél, és erre jött rá a hardver/szoftver/szaktudás költséges mivolta miatt, hogy 1 másodpercnyi CGI, XY minőségben legyártva lénygesen drágább volt mint ma. Bár ez egy érdekes téma, mert a top CGI ma is drága, és bár egy TNG/VOY szintű (vagy annál sokkal jobb) CGI-t ma már otthon is hozni lehet egy izmosabb PC-vel Maya-ban, megfelelő szaktudással (maximum renderfarmot kell bérelni a rendereléshez), de közben a nézők igényei is emelkedtek, tehát ez már nem elég, hiába óccsó.Régen még az olyan emlékezetes megoldásokat, mint pl. a T2-ben látott képsorok (ami egyébként szintén ILM gyártás volt), rettentő sok trükkel tudták csak megoldani, önmagában a render nem nézett ki jól, rengeteg utómunkára és egyéb trükkre volt szükség ahhoz, hogy az állunkat keressük a 90-es években (megjegyzem, ott kisebb mérföldkő volt a teljesen CGI emberi karakter megvalósítása ilyen minőségben). Erre egy TNG-ben messze nem volt pénz (bár ugye a DS9 szétfolyó Odo-ja is ezen az elven készült CGI-vel, csak sokkal rosszabb minőségben és összességében alig pár másodpercnyi anyag valójában).
A jelenet típusától is nagyban függött a minőség, emlékezetesen rossz pl. a Jumanji, ahol az akkor nagy dolognak számító új fejlesztést alkalmazták, a fur (szőr) szimulációt, de még messze nem volt tökéletes és ez sajnos meg is látszik a CGI állatokon. Ahogy a mozgásuk is suta, nem élethű, kifejezetten rossznak mindanám. Ilyesmit nem tudtak még jól megoldani, de pl. űrjelenetet vagy planétákat már egész jól össze lehetett hozni megfelelő rendszerrel, szoftverrel és utómunkával.
-
Az írásod alapján akkor szabad arra következtetni, hogy a Picard Season 1 végén a USS Copy-Paste flotta egy nagy lustaság eredménye, mintsem büdzsé téma?
Én amúgy a CGI minőséget inkább abban mérem, hogy mennyire öregedik jól, és hát elég nagy szakadék van még mindig egyik-másik munkák között.
Pl. az olyan modern trash mint a Justice League már akkor se nézett ki jól amikor kijött, ellenben a Gyűrűk Ura filmeket nem látom olyan műanyagosnak és gagyinak. -
Vesa
veterán
válasz
Dinomano #4509 üzenetére
"Minden bolygón éltek tizen, 3 nádkunyhóban. Volt, hogy második világháborús fegyverrel futkároztak az idegen bolygó lakói..."
Ez jogos, bár etekintetben a Trek azért mindent visz a műanyag sziklákkal és az 5x5-ös stúdióban megalkotott bolygókkal.
Sajnos abban az időben a CGI még rettenetesen drága volt. Emlékszem, Lucas-nak az Industrial Light and Magic cége vitte a prímet a 90-es években, de olyan renderfarmjuk volt a pincében 100+db Silicon Graphics Onyx gépből (aminek darabja ilyen 100-200k dollár volt), hogy csak ámultunk rajta a kollégákkal (animátorként dolgoztam akkoriban). A szoftverekről nem is beszélve. Ma már otthon hozunk annál lényegesen jobb szintet, így a költségek is lecsökkentek, megjelent számos cég a piacon.
-
tibaimp
nagyúr
Feldobta most a yb: [link]
De nézném ilyen minőségben... -
-
tibaimp
nagyúr
Mármint melyik filmek, az újakra gondolsz, ami most ment nem rég a mozikban?
-
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Dinomano #4502 üzenetére
Csak épp a sorozat nem lett befejezve, egy csomó minden nincs megmagyarázva, ami viszont a könyvekben (az utolsó 3 könyv) igen! Célszerű elolvasni a könyveket is.
Én úgy csináltam, hogy olvastam a könyveke és mellette, ahogy haladtam, néztem a sorozatot. Érdekes élmény volt, és rá kellett jönnöm megint a nagy igazságra, a könyvek mindig 100x jobbak... -
Dinomano
őstag
Dark-ból 2 részt néztem. Állítólag zseniális, de ledobott magáról a sorozat. Nem kapott el a gépszíj. Ráadásul valahogy az elejétől fogva furcsán nyomasztó volt. (Pedig bírom az ilyet.)
Stargate: Nekem Atlantisz is tetszett, bár a wrath tényleg picit butus volt. Metál arcok főgonosznak.Picit az alacsony költségvetés zavart. Minden bolygón éltek tizen, 3 nádkunyhóban. Volt, hogy második világháborús fegyverrel futkároztak az idegen bolygó lakói...
SGU jó volt, kár hogy kaszálták. Nemrég olvastam képregényben a tervezett 3. évadot.
-
válasz
Dinomano #4506 üzenetére
A Stargate-et pont revitalizálta az új állandó cast.
O'Niell morgolódása már kezdett sok lenni 7 év után, ahogy az űr-egyiptomi témát is már oda-vissza megjárták, és kezdett kifulladni. (emlékeztetőül: Ba'al klónok és a szindikátus, akivel a felszabadított Jaffa erők hatalmas flottája nem tudott leszámolni ugyan már...)Egy ilyen helyzetben jól tették az írók, hogy irányt váltottak. Pont nem volt drasztikus váltás, az akkoriban népszerű fantasy-sabb elemeket bevéve sikerült Egy szép tükröt állítani a kereszténységnek. A sok hívő = misztikus hatalom -> valóságban politikai és gazdasági hatalom, Ori keresztes hadjárat, stb párhuzamokat is okosan butították le az amerikai nézőknek.
Az Atlantis volt a SG széria Deep Space 9-ja, csak könnyedebb hangvételben. A lidércek viszont egy roppant buta ellenségre sikeredett, a kezdeti horrorisztikusnak szánt élet erő elszívás nekem, komolyabb sci-fi nézőként már komédiába hajlott.
A Universe-ért kár, mert a második évadra kinőtte magát egy komoly szériává.
-
-
Vesa
veterán
válasz
Dinomano #4501 üzenetére
Expanse-t elkezdtem nézni, de egyrészt az első évad valamiért nekem nyögvenyelős volt, másrészt nehezen szoktam meg (pontosabban, nem szoktam meg) Joe Miller karakterét. Aztán sajnos félbehagytam, de futok vele ismét egy kört.
SG vége nekem pont bejött, amikor a vallásos/szektás (tán főleg katolikus) vonalat ekézték az ORI szállal. Azt szerintem elég jól eltalálták, nekem legalábbis együtt rezonált a valósággal. Babylon kimaradt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dinomano #4502 üzenetére
Igen, így van.
A Silent Sea-t egyébként én is láttam, viszont nem voltam rá felkészülve, hogy lehet színészkedni mozdulatlan arccal. Ezeken a koreaiakon a sorozatban basszus egy érzelem meg nem jelenik.
A For all mankind egyébként egészen zseniális lett, indul az Apolló korszakban orosz holdra szállással felborítva az űrversenyt, most meg már aszteroidát fognak be. Aki szereti az űrkutatás témáit, annak mindenképpen ajánlom.
-
Dinomano
őstag
válasz
Aljasvip #4500 üzenetére
Nem olvastam a könyveket, de szerintem nagyjából annak a cselekményét követték az évadok. (Mármint egy könyv - egy évad.)
Valóban lassan haladós sorozat volt, de engem a hard sci-fi részek elvarázsoltak eléggé ahhoz, hogy maradjak. (Gyorsulás hatása a szervezetre, perdület; űrhajók viselkedése az űrben és egyéb nyalánkságok.) -
Dinomano
őstag
BSG nagyon jó volt, nemrég daráltam le (Anno akkor láttam pár részt, mikoer ment valamelyik kereskedelmi adón, 20+ éve). Volt pár hibája, de azt elnézte az ember. Egyik legjobb. Babylon 5 a másik; bár ott az első évadot el kell felejteni. (Meg a néha felbukkanó időutazós izébigyó fajt, azok gázos jeleneteket produkáltak.)
SGA és SGU-t szerettem, anno néztem a sima SG-t is, bár (főleg a vége felé) az átment butába.
Expanse nagyon-nagyon jó, és szeretem a mai napig. Ott picit az volt a baj, hogy nem fejlődött a sorozat. (Mondjuk, eleve magas nívóról indult), Valahogy évadról évadra volt/van egy hiányérzetem a sorozattal kapcsolatban.
For all mankind nem tudott érdekelni.
(Sci-fi horrorból kínai Silent Sea volt jó, de sajnos csak egy évad.)
Falling Skies jó volt.
Alapítvány nem rossz, de nálam már átcsúszik a fiction kategóriába. Közelebb áll a Trónok harcához, a Dűnéhez hasonlóan, mint a sci-fihez. Mondom ezt úgy, hogy Asimov és Herbert fan vagyok, és mindent is olvastam tőlük.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gumi és felni topik
- OneSport OT07 - szevasztok, hollandok!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Apple asztali gépek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- Leica SL2 ( 4db Leica Akkumulátor ) + Sigma 24-70mm f/2.8 + kiegészítők
- Playseat Challenge + Logitech G920 + H-váltó + TrueBrake mod
- ÚJ ASUS Zenbook 14 Érintős Laptop Ultrabook -40% Ultra 9 185H 32GB/1TB 3K OLED 120Hz NumberPad
- AKCIÓÓÓ! GAMER PC// Ryzen 5 3600// Rx 5600 xt challenger pro
- Asus ROG Strix G16 G614JV - 16"WQXGA 240Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 8GB - 2 év garancia
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és hardver felvásárlás! Korrekt áron!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Xiaomi Redmi 9 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest