-
IT café
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Forest_roby
őstag
válasz
expression #1599 üzenetére
Ha te mondod...
bár szerintem nézd meg inkább itt: [link]-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
expression
csendes tag
válasz
Forest_roby #1597 üzenetére
az a böngészője
-
Forest_roby
őstag
válasz
expression #1596 üzenetére
Konqueror
-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
expression
csendes tag
hellosztok
Tudja valaki hogy mi a neve a kde fájlkezelőjének? -
Amper
tag
P5LD2/C alaplappal küdzök egy ideje. Debian etch felmegy rá, majdnem minden OK.
Az első gondom megszűnt a root=UUID=... kis kiegészítés megadása után (GRUB).
A második problémával kapcsolatban írnék, hátha valaki már túl van rajrta. Intel IDE vezérlő kábelén van egy LS120 és egy DVD-RW. Az ITE vezérlőn két PATA 80GB HDD az alábbiak szerint:
hda: ITE vezérlő PATA1 master eszköze.
hdb: ITE vezérlő PATA1 slave eszköze.
hde: IDE vezérlő LS120 (master)
hdf: IDE vezérlő DVD-RW (slave)
Ez eddig rendben van, csak ha berakom a mobile-rack-et, akkor általában megváltozik a sorrend:
hde: ITE vezérlő PATA1 master eszköze.
hdf: ITE vezérlő PATA1 slave eszköze.
hda: IDE vezérlő LS120 (master)
hdb: IDE vezérlő DVD-RW (slave)
hdc (vagy hdd) mobile-rack az ITE vezérlő PATA2 csatlakozóján.
A mobile-rack eltávolítása után is párszor újra kell indítani, mire visszaáll az eredeti állapot.
Ez kernel bug, vagy van rá valami megoldás?
Kernel: 2.6.18-3-amd64.- Panasonic FZ30 - Debian ETCH -
-
Forest_roby
őstag
Hi!
Tegnap olyan jól elszórakozgattam ezzel az alsa telepítéssel, hogy mára tök jól lehalkítottam a hangokat. Nem volt egy centi hangse ma reggel a gépemen
Most már tuti kell ezzel vmit kezdenem... ( bár most nem otthon vagyok )
No, akkor majd visszatérek!-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #1587 üzenetére
ja, hogy 2.4.27... akkor ezért nem megy az alsa. ne upgradeld, hanem egy apt-get dist-upgrade-et nyomjál neki, és tegyél fel 2.6-os kernelt, abban alapértelmezett az alsa. jelenleg nálad oss modulok vannak. megy azzal is elvileg, csak egyre inkább alsa-s cuccokat fogsz találni.
-
Eperfa
tag
válasz
annyira nem vészes a kernelforgatás, kis guglizással jó howtokat találni.
alaplépések: forrás letölt (apt-get --source linux-image... ässzem í]y hívják a csomagokat] ), a mostani configfile bemásol, a forráskönyvtárba belép, make menuconfig, a space és M betű nyomogatása a megfelelő helyeken (enterekkel és esc-ekkel tarkítva), a fordítást nem írom le mer megtette már más
[link]
(a vanilla sources helyett én inkább ajánlanám a debianos kernel source letöltését.)
ja amúgy a problémádról nem tudok nyilatkozni, bár sztem is kell forgatnod, én csak leítam hogy kell -
RedAnt
aktív tag
válasz
Forest_roby #1589 üzenetére
Én jó ideje ubuntut használok egy kb ugyanilyen gépen, bőven elég neki. Bár kevés memória mellett lehet hogy gondban lennék. De létezik szerver-verzió is, amit vígan használok egy p1mmx 200mhz-es gépen, 64 mega memóriával
Semmivel sincs nagyobb rendszerigénye az ubuntunak a debiannál szerintem.
Ezt a ki szeretném tanulni a debian dolgot sem nagyon értem, ubuntuban ugyanúgy megtalálsz mindent mint debianban, attól hogy könnyebb beállítani, még ugyanúgy elbíbelődhetsz a konfig fájlokkal és egyebekkel ha erre vágysz. Viszont frissebb csomagokat tartalmaz általában. Lehet hogy csak én vagyok így vele, de debiannal jóval többet szívtam értelmetlen dolgok miatt. Azért ubuntuval is voltak gondokpl. az említett régi gépre cd-ről csak az 5.10-est lehet feltenni és azt dist-upgrade-elni hogy menjen az aktuális verzió, az újabb telepítőkkel mindig lehal.
╚╦╦╦
-
Forest_roby
őstag
-
RedAnt
aktív tag
válasz
Tegyél fel egy ubuntut
Azért lehet hogy ezen is menni fog. Modulokat modprobe segítségével lehet ki/betölteni a kernelbe. Ill. van erre egy modconf nevű segédprogram is.╚╦╦╦
-
Forest_roby
őstag
2.4.27-3-386 : (
Akkor most kell kernelt forgatnom?
Kernellel és modulokkal még nem volt dolgom, szóval ez nekem most teljesen új... nem tudom, hogy ezeket a modulokat hogyan kell hozzáadni a kernelhez ( már ha hozzá kell adni v. betölteni v, nemtom)
Szóval akkor mit kell csinálnom?
-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
RedAnt
aktív tag
válasz
Forest_roby #1585 üzenetére
lsmod | grep snd
Nem mondott rá semit : )
nálam, ugyanilyen kártyánál ezt mondja, talán segít, milyen modulok kellhetnek:
snd_cs46xx 87400 2
gameport 15368 2 snd_cs46xx
snd_rawmidi 25600 1 snd_cs46xx
snd_seq_device 8972 1 snd_rawmidi
snd_ac97_codec 96672 1 snd_cs46xx
snd_ac97_bus 2432 1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss 46080 0
snd_mixer_oss 18560 2 snd_pcm_oss
snd_pcm 80520 3 snd_cs46xx,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_timer 23172 1 snd_pcm
snd 55428 10 snd_cs46xx,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
soundcore 9952 2 snd
snd_page_alloc 10504 2 snd_cs46xx,snd_pcm
upgrade-elt etch-em van, ez hányas kernelt jelenthez?
uname -r
Nekem HP Vectra VLi8, egy bő éve vettem 20-ért, azóta ezt használom asztali gépnek, eddig teljesen megfelelt az igényeimnekJók ezek a gépek.
╚╦╦╦
-
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #1583 üzenetére
lsmod | grep snd
Nem mondott rá semit : )
Hangerőket akarok módosítani, mert egyenlőre nagyon nem tudok. Persze ha fut vmi, pl xmms, akkor azon tudom állítani a hangerőt, de az nekem most nagyon kevés. Hogy miért? Mert az egérmozgás belehallatszik a fülhalgatóba, ezt másik op rendszernél ugy tudtam megszüntetni, hogy elhalkítottam a cd-rom-ot, remélem ez itt is bejön....
( upgrade-elt etch-em van, ez hányas kernelt jelenthet? )
RedAnt:Nemrég vettem ( 10e HUF ), Fujit$u desktop gép. Debiannak megfelel...
mod: lsmod -ra ilyen sorokat dob ki:
...
cs46xx 51796 0
ac97_codec 11252 0 [cs46xx]
soundcore 3268 3 [cs46xx]
...
[Szerkesztve]-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
RedAnt
aktív tag
válasz
Forest_roby #1582 üzenetére
szinte egy az egyben ilyen gépem van
snd_cs46xx modullal megy nekem a hang. De régebbi kernelekkel voltak problémáim, alsát nem tudtam belőni rájuk, csak 2.6.15-től kezdődően ha jól emlékszem.╚╦╦╦
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #1582 üzenetére
lsmod | grep snd mit mond? lehet, hogy nincs valami modul betöltve. de amúgy mit akarsz az alsával állítani? az alsa első körben a snd-vel kezdődő modulokat jelenti. a többi az csak köré épült dolog.
-
Forest_roby
őstag
Hi!
(Hang van a gépen)
Vki meg tudja mondani, hogy hogyan telepítsek alsa-t a gépre?
Már sokmindent feltelepítettem, ami alsa -val kezdődik, de a program nem akar elindúlni, álltalában azt írja ki, hogy nem találja a hangkártyát.
Gnome Alsa mixer
Alsamixergui
alsa-base
alsa-utils
Az alsaconf nem találja a hangkártyát. : (
Már kezdek kifogyni a lehetőségekből...
lspci -ra:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX AGP bridge (rev 03)
00:07.0 ISA bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02)
00:07.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01)
00:07.2 USB Controller: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01)
00:07.3 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 02)
00:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9 [Ethernet Pro 100] (rev 08)
00:09.0 Multimedia audio controller: Cirrus Logic CS 4614/22/24 [CrystalClear SoundFusion Audio Accelerator] (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Rage XL AGP 2X (rev 65)
debian:/var/www/site#
Vki tudna segíteni?
Előre is köszi!
Forest-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
Forest_roby
őstag
RedAnt , Ngabor2!
Köszi mindkettőtöknek!
(maradtam az xhost + -nál)-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
RedAnt
aktív tag
válasz
Forest_roby #1575 üzenetére
Szóval ez a problémám, grafikus felületről miért nem tudok elindítani egy grafikus programot terminálból ha rootként vagyok bejelentkezve???
Próbáld meg a felhasználói home könyvtáradból átmásolni a .Xauthority fájlt a root könyvtárába.╚╦╦╦
-
Forest_roby
őstag
exim: a /etc/rc-kből szed dki az eximre mutató symlinket. alternatívaként le is szedheted ha nem használod/mást használsz (egyszerűbb )
Na, ez majd kipróbálom!
ha egyszeris elolvasod a debianos apache configfileját rá fogsz jönni miért az apache2-default-ot hozza be. a virtual hostnál keresgélj.
igaz! Megtaláltam a megoldást!
az etc/apache2/site-enable/ mappában lévő file-ban a kritikus részeket kikommenteztem és most jó!
THX!!-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
Eperfa
tag
válasz
Forest_roby #1575 üzenetére
exim: a /etc/rc-kből szed dki az eximre mutató symlinket. alternatívaként le is szedheted ha nem használod/mást használsz (egyszerűbb
)
ha egyszeris elolvasod a debianos apache configfileját rá fogsz jönni miért az apache2-default-ot hozza be. a virtual hostnál keresgélj. -
Forest_roby
őstag
Hi!
1568: Xfce 4 -et futatok debian alatt és xfce4 alatt indítottam egy terminált, átjelentkeztem root-ba és akkor probáltam elindítani a gvim -et, de nem sikerült - a hibaüzenetet már irtam...
Szóval ez a problémám, grafikus felületről miért nem tudok elindítani egy grafikus programot terminálból ha rootként vagyok bejelentkezve???
Hangsúlyozom, sima userként terminálból el tudom idítani a gvim-et.
1569:
Nem állítottam be a documentumroot -ot.... igazából nem sok mindent állítottam be... Többé kevésbé csak a jelszavakat és a mysql felhasználókat...
pontos verzió:
''Apache/2.2.3 (Debian) PHP/4.4.4-8 Server at localhost Port 80''
google-n nem néztem ,de most utánna járok a dolognak...
Mégvmi:
Hogy lehet kilőni az exim -et v. valami ilyesmi a neve? Induláskor jelenik meg MTA indítása: exim asszem, ez nekem nem kell, szeretném leállítani de nem tudom hogyan kell.
( Ráadásul mióta kiszedtem a mysql serverből a felesleges felhasználókat már induláskor azt is kiírja, hogy nem tud belépni a serverbe - kell a ráknak ez a mailes szemét )
Előre is köszi!
Forest-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
Forest_roby
őstag
szal nem töltettem le vele semmit, csak mc-t. a fenti 'hdparm' dolgot azonban nem találom. tud valaki segíteni?
Nem frissítetted a sources.list file-t, valószínűleg ez a bajja. VladimirR csinált egy elég jó utmutatót ( a logout-ba ), hogy hogyan kell telepíteni debian etch -t, szerintem nézd át - onnan meg fogod tudni oldani ezt a problémát.
mod: 1572: vmit csúnyán elszúrtál.... ebben már nem tudok segíteni. sztem ebből reinstall lesz! : | BOCS!!
[Szerkesztve]-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
lapa
veterán
üdv. próbálnék egy debiant (netinst) telepíteni virtual server 2005 r2-re. a neten találtam egy rövid útmutatót, amit ha megcsinálok jól fog futni a minden:
As soon as possible setup hdparm:
/usr/sbin/hdparm /dev/hda -c 1 -d 1 -u 1 -k 1 -K 1
this lets speed goes up by factor 10 otherwise SLOW and probs with lost
interrupts will occur.
Add this parameter also in /etc/hdparm[something] somewhere at then end of
the file.
szal nem töltettem le vele semmit, csak mc-t. a fenti 'hdparm' dolgot azonban nem találom. tud valaki segíteni?
és ha ezen túl vagyok, akkor szeretnék vmi grafikus felületet is beizzítani. elsőre megpróbáltam, de a grafikus bigyók kiválasztásánál gondolom elválasztottam magam (és már nem is tudom mit választottam). az eredmény az volt, hogy a virtual serverben a képernyő széthúzódott, kábé vonalkódszerűen láttam a debian feliratot, logót, egeret.
a virtual server elvileg s3 trio kártyát emulál. miután az első problémám megoldódott szeretném újra látni a netinst varázslóját, hogy kiválaszthassam a desktop csomagokat. és szeretném tudni melyik grafikus bigyót kellene választanom.
előre is köszi. -
RedAnt
aktív tag
válasz
Forest_roby #1564 üzenetére
documentrootot beállítottad? apache, php pontos verzója? Guglin nézted? [link] -> itt egyből két weblaboros topikot is kidob amik ezzel foglalkoznak...
╚╦╦╦
-
RedAnt
aktív tag
válasz
Forest_roby #1566 üzenetére
virtuális terminálból akarsz X-et használó programot futtatni? Az nehéz lesz, próbálj meg bejelentkezni grafikus felületen, és onnan, pl. xterm-ből indítsd.
╚╦╦╦
-
Forest_roby
őstag
Hi!
Lenne még vmi.
Szeretnék beüzemelni a gépemen egy jól működő dvd lejátszót.
Mit tudnátok ajánlani? ill. kell hozzá bővíteni a sources.list -et?
Előre is köszi!
Forest
ui: sources.list:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ etch main contrib non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ etch main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ etch/updates main contrib non-free-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
Forest_roby
őstag
Hi!
Ujabb kérdés!
Miért van az, hogy a gvim-et nem tudom elindítani terminálból redszergazda joggal?
hibaüzi:
Xlib: connection to '':0.0'' refused by server
Xlib: No protocol specified
E233: cannot open displayXlib: connection to '':0.0'' refused by server
Press ENTER or type command to continue
mod: enter után a vi indul le.
Előre is köszi a válaszokat!
Forest
ui.: UP! #1563
-
ttower
aktív tag
üdv
debian alól hogy lehet kitörölni programot?
(ddclient(Update dynamic IP address at DynDNS.org ))
elrontottam a beállítást és nem nagyon akarja magát átálítani
aki tud pls segítsen
thx
mod: társulok előttem hozzászóló társamhoz
[Szerkesztve]It's not a bug until it is in production. | Wake up and smell the ashes.
-
Forest_roby
őstag
HI!
Telepítettem az othoni gépemre is apach2 severt, mysql és php támogatással.
Probléma, hogy amikor beírom a böngészőbe, hogy: http://localhost/ ,akkor innen rögtön elugrik ide: http://localhost/apache2-default/ és ezt írja ki: It works!
így nem látom a gyökérben a mappákat
Hogy lehet ezt kicselezni v. kijavítani?
Előre is köszi!
-
Laprasi991
aktív tag
válasz
Laprasi991 #1556 üzenetére
Na sikerült megoldanom, szétszedtem a gépet, és ki votl csúszva az egyik ram
Még jó hogy nem lett nagyobb baj. -
bambano
titán
Javasoljatok nekem nyomtatót és/vagy multifunkciós cuccot, amit könnyen be lehet debian alatt üzemelni. Lézer kellene meg síkágyas scanner, esetleg fax is. Kizárólag személyes tapasztalat érdekel. Nem feltétlenül a legolcsóbb.
Köszi.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
ngabor2
nagyúr
most megint a wlannal, vagy úgy általában a hálóval küzdök deb alatt. egyszerűen nem bírom rávenni, hogy a /etc/resolv.conf-ot ne írja vissza 192.168.1.1-re. a szolgtól kapott 2 dns-címmel megy rendesen a net. ha ezek vanna a fenti file-ban, majd újraindítom a hálót, akkor megy is, most is úgy vagyok benn. viszont ha a gépet újraindítom, akkor ismét csak a router címe van benne...
próbáltam a network-managerrel is átírni, elfogadja, az épp futó hálóét át is írja, de nem marad meg gépújraindítás után.
valaki erre egy kultúrált megoldást tud, a fapados ''írjunk be egy cp /etc/resolv.conf.orig /etc/resolv. conf sort a /etc/init.d/bootmisc.sh-ba''-n kívül? -
bambano
titán
válasz
Laprasi991 #1556 üzenetére
vinyó jó?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Laprasi991
aktív tag
Megdöglött a Debianom
Tegnap este kikapcsoltam, ma meg nem tudom visszalőni. Elkezd bootolni, és a követekzőt írja:
Initializing CPU#0
Detected 633.378 MHz processor.
Console: colour VGA + 80x25
Calibrate delay loop... 1261.56 BogoMIPS
Memory: 382920k/393152k available (1069k kernel code, 9848k reserved, 459k data, 96k init, 0 highmem)
Dentry cache hash table entries: 65536 (order: 7, 524288 bytes)
Inode cache hash table entries: 32768 (order: 6, 262144 bytes)
Most mit csináljak? -
bambano
titán
válasz
Forest_roby #1549 üzenetére
bootolás után rootként:
dmesg| grep -i cdrom
vagy
dmesg|grep -i hd
a bootolási üzenetekben benne van, hogy hol talált cdromot, ha van a kernelben hozzá támogatásEgy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
ngabor2
nagyúr
még nem végzett a teljes modulfordítással a gép, de úgy tűnik, valami prücök lesz... nem jófajta modult fordít. 2.6-os kernelhez .ko kiterjesztésű cucc kellenek, ez meg csak .o. de az insmod is hibát ír ki, mindjárt írom, hogy mit.
debian:/usr/src/linux-source-2.6.17/drivers/net/wireless/acx# insmod acx.o
insmod: error inserting 'acx.o': -1 Invalid module format
még megvárom a fordítás végét, de nem hinném, hogy akkor csinálna valamit, amitől jó lenne.
azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy egy ekkora bugot a deb fejlesztői benne hagytak volna...
mod: most végez, és a végén, ''tömbösítve'' készíti a .ko-kat... -
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1549 üzenetére
elso korben nezd meg, hogy hogyan vannak bekotve az eszkozok es a post soran hol latja oket, latja-e egyaltalan oket
az sem feltetlenul mindegy, hogy az eszkoz hol van a kabelen
a kabel egyik vegen levo csatlakozo (tobbnyire a kozepsotol tavolabb eso, 80 eres kabelen kek szinu) megy az alaplapra, a kozepen levo csatlakozo a slave eszkoz helye, a masik vege pedig a master (az auto jumperallasban elvileg ez alapjan dont)
ennek megfeleloen kosd be es jumper-eld a meghajtokat
nalad ugy latom, csak a hdd (secondary slave) meghajtot latja (lehet, hogy az egyik a kabel slave csatlakozojan van, a masik pedig bar a master-en, slave-nek van jumper-elve)
aztan ugy tunik, pontatlan voltam (lehet, hogy mivel nalam szerepel az eszkoz a .etc.fstab-ban, nem szukseges mindent megadnom, a maradeokt onnan nezi), optikai eszkoznel csak olvashatokent kell mount-olni
szoval helyesbitek:
mount -t iso9660 -o ro /dev/hdd /media/cdrom0 -
Forest_roby
őstag
válasz
VladimirR #1546 üzenetére
Ezzel próbálkoztam eddig is...
(debian:/home/forest# mount -t iso9660 /dev/hdb /media/cdrom0
mount: /dev/hdb is not a valid block device)
debian:/home/forest# mount -t iso9660 /dev/hdc /media/cdrom0
mount: /dev/hdc is not a valid block device
debian:/home/forest# mount -t iso9660 /dev/hdd /media/cdrom1
mount: block device /dev/hdd is write-protected, mounting read-only
( a cd és a dvd rom egy kabelen van master a cd-rom/elvileg/ és slave a dvd-rom
most jut eszembe:
a cd-rom -on a jumper a 3. helyen volt eredetileg, nem törödtem vele, mert gondoltam, hogy az a master, hisz eddig működött, de lehet, hogy az vmi 'auto' szuty és most hogy bekerült a gépbe a dvd-rom a linux nem ismeri fel masternek....
)-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1541 üzenetére
optikai meghajtokat a kovetkezo uton talalod
/dev/hda - primary master
/dev/hdb - primary slave
/dev/hdc - secondary master
/dev/hdd - secondary clave
ezeket aztan be kell mountolnod egy-egy konyvtarba, pl.:
mount -t iso9660 /dev/hdb /media/cdrom0
mount -t iso9660 /dev/hdc /media/cdrom1
hangot pl az alasmixer segitsegevel tudsz allitani -
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #1544 üzenetére
a build-essential ezeket felteszi. aztán feltettem a kernel-headers-`uname -r`-t, meg előtte a kernel-source-ot. most fordul.
annak nem néztem utána, hogy egyetlen modult hogy lehet lefordítani, az összes újrafordítása nélkül (mert lehet, egy párszor már csináltam régebben...)
ez az x-es dolog jó, hogy most derült ki, nem mikor több gépre kell telepíteni...
viszont mivel aokra a gépekre gnome-ot kell tenni, ezért a kde helyett azt is kipróbálom (kicsit belemélyülök hamarosan) -
bambano
titán
válasz
ngabor2 #1542 üzenetére
gcc libncurses5-dev make patch bzip2 g++ kernel-package debhelper
remélem, jól írtam, mert fejből írtam. az etch-nek az a baja, hogy sarge-ban xfree-s xserver volt, etch-ben meg xorg-os van és ezt a váltást rendszerint nem tudja kivitelezni. meg néha csupasz installnál se.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz
VladimirR #1539 üzenetére
Ha a gpm-et és az X-et együtt akarod használni, akkor a gpm-et ismétlő módban kell felrakni és akkor a /dev/gpmdata-t kell egéreszköznek megadni. Egyébként ps2-es egérhez a /dev/psaux-ot szoktam megadni, be kell tölteni hozzá a psmouse modult, ha nincs bent.
[Szerkesztve]Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
ngabor2
nagyúr
2 kérdésem lenne:
- melyik csomagot kell feltenni, hogy egyedi modulokat tudjak fordítani? alapból a /lib/mosules/`uname -r`/build symlink nincs benn, de azt tudom, hogy egy csomag feltétele után ott lesz (és ez nem a kernel-source). szeretném az acx 111-es wlan-kártyámhoz leforgatni a modulját, hogy végre ''madzagtalanítva'' legyen a netem.
mod: ez megoldódni látszik... bár nem a legelegánsabban.
- mivel lehet a csomagok ellenőrzését, vagyis az arra irányuló próbát kikapcsolni? esetleg hogyan lehet azt mondani a rendszernek, hogy a csomagok hitelesek? leszedtem a teljes i386-os ágát az Etch-nek, be is konfigoltam, hogy a ngabor2.dyndns.org/debian helyről szedje, megy is, csak mindig az arcomba vágja, hogy nem hiteles, akarom-e folytatni.
füstölgés on: hogy debian alatt milyen nyakatekert módon lehet életre kelteni az x-et... hiába mondtam neki, hogy tegye fel alapból a netinstall a graf. kiszolgálót... nem tette fel se az x.org-ot, se egy ablakkezelőt.
füstölgés off
(de most már deb alól vagyok, kde alól, csak firefox 2.0-s csomagot nem találtam eddig)
-
Forest_roby
őstag
Hi!
ki lehet vhogy iratni terminalban a cd-romok listajat? ( az elérési utakra vagyok kiváncsi ) /eredetileg csak egy cd-rom volt a gepben, de beraktam egy dvd-romot is és most változtak az elérések, a dvd-rom-ot azt nagy nehezen megtaláltam, de a cd-romot azt nem : (
mod: A hangerőket lehet valahol módosítani, mert pl az eger mozgatása belehallatszik a hangszoróba és ez nagyon idegesitő??
-
Forest_roby
őstag
válasz
VladimirR #1539 üzenetére
no, átirtam az xorg.conf -ban az egeret és el is indult a fluxbox : )
telepitettem xmms -t és ment az mp3 : )
telepitettem egy xine-ui -t és volt kép de nem volt hang : (
mindegy, orulok, hogy idaig eljutottam!
Koszi a segitseget!!
Ha esetleg tudnal segiteni a multimedias cuccok beállítasaban, annak meg nagyon örulnek!?!? : )
mod: nem ertem, most volt hang a film alatt..., jó ez most így : )))
-
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1537 üzenetére
a patkany nincs jol beallitva - a xorg.conf-ban ugyanazt az egeret kell mnegadni, mint amit a gpm-nek mondtal
annyit latok, hogy a xorg usb-s egeret keres - az van a gepen? -
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby #1537 üzenetére
bakker, mar nem tudtam mod-olni.
Na, most nezem ay xorg.conf-t, nem biztos, de szerintem ott rossz az eger bealitasa.
Section ''InputDevice''
Identifier ''Configured Mouse''
Driver ''mouse''
Option ''CorePointer''
Option ''Device'' ''/dev/input/mice''
Option ''Protocol'' ''ImPS/2''
Option ''Emulate3Buttons'' ''true''
EndSection
elvileg az eger: /dev/psaux-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
Forest_roby
őstag
válasz
VladimirR #1533 üzenetére
Koszi, a vga-t elvileg most felismeri es az eger is mozog a terminalban, de ahogy beirom azt, hogy: startx ez a valsz ( koyben a monitor valtozik, porbalja a gep elinditani a desktopot ):
(==) Using config file: ''/etc/X11/xorg.conf''
modprobe: Can't locate module mach64
[drm] failed to load kernel module ''mach64''
(EE) ATI(0): [dri] DRIScreenInit Failed
(EE) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable
(EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/input/mice
No such device.
(EE) Configured Mouse: cannot open input device
(EE) PreInit failed for input device ''Configured Mouse''
xkb_keycodes { include ''xfree86+aliases(qwertz)'' };
xkb_types { include ''complete'' };
xkb_compatibility { include ''complete'' };
xkb_symbols { include ''pc(pc105)+hu'' };
xkb_geometry { include ''pc(pc105)'' };
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning: Type ''ONE_LEVEL'' has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
> Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
No core pointer
Fatal server error:
failed to initialize core devices
XIO: fatal IO error 104 (Connection reset by peer) on X server '':0.0''
after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining.Erre tudsz vmit mondani?
(most epp knoppix alatt vagyok, ugyanezen a gepen)-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
ccsk_h
csendes tag
-
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1531 üzenetére
igen, a xorg kimaradhat, erre fel is hivja a figyelmedet a telepites kozben
idr be, hogy lspci ez kilistazza, hogy milyen pci-os eszkozok vannak a gepben
itt meg kell talalnod a videokartyat is, jegyezd fel, mit latsz a sor elejen (nekem pl 00:08.0)
ezek utan ird be dpkg-reconfigure xserver-xorg, majd mikor azt kerdezi, hogy hol van a vag, mondjad neki, hogy PCI:0:8:0 - persze a megfelelo erteket ird, attol fuggoen, mit mondott az lspci (de efolott a kerdes folott kiirja, amit en fentebb, vagyis, hogy lspci-vel lehet megnezni a pci-os, agp-s pci-express-es kartyak helyet (az integralt is ide tartozik))
xdm nem is feltetlenul kell, eleg, ha beirod, hogy startx
ez elszall majd hibaval, meg szukseged lesz a kovetkezore is: apt-get install xfonts-base
ezek utan, ha felteszed az xdm-et, egybol graf modban kellene indulnia boot utan
egerhez meg apt-get install gpm (jovoheti irasomban eppen errol is lesz szo)
[Szerkesztve] -
ccsk_h
csendes tag
Üdv!
Debian sarge 3.1 et telepitettem nforce4 es chipsetre .
Grafikus felületet is telepittetem de nem ugy lép be mint pl a redhat nél hanem bekell lépni mint felhasználo és utánna ''startx'' azt hittem hogy valami hasonlo a grafikus felület mint redhatnél de egy szürke hátérrel és egy parancssornál azért többet vártam.
Vagy csak én szurtam el valamit??
Bocsi de LINUXban nagyon kezdo vagyok.
Nem tudtok egy PDF vagy Dokumentumot amiben levannak irva a parancsok?GA-2CEWH 2X200opteron GA-7600GT 4X1gb kingstone reg ecc ram 4X200gb Maxtor
-
Forest_roby
őstag
Hi!
No, belekezdtem a debian net-install-ba. Felment az alaprendszer es most szerettem volna telepiteni egy desktop-ot, de elakadtam... : (
apt-get install x-window-system
apt-get install xdm
apt-get install fluxbox
ez le is futott rendben, de amikor beirtam, hogy fluxbox akkor azt irta ki, hogy nem tud kapcsolodni az xserver-hez -ujrainditas utan is... : (
ketsegbeesesemben telepitettem egy xorg -ot, gondoltam ez talan kimaradt, de telepites kozben el kezdet kerdezoskodni, hogy hol van a vga. A gaz az, hogy erre nem tudom, hogy mit kellene válaszolni... egy alaplapra integralt vga-rol van szo, meg a markajat se tudom...
Mi lehet a megoldas?
ill az rendszer indulasakor sok mindent kiir a gep, ez gyorsan el is tunik, de mindha eszre vettem volna vmi olyasmit, hogy a mouse nem talalhato...
Ezt is kellene vhogy orvosolni...
Ha mind ez megvan akkor kell meg vmi, hogy menjen a desktop?
!ez epp most zajlik!
elore is koszi a segitseget!
Forest
-
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1527 üzenetére
ha jol tudom, ha sarge netinst-nek etch-s forrast adsz meg telepites kozben, azzal ossze lehet kutyulni
inkabb tedd fel elobb a sarge-t, majd ha vegeztel, ird at a sources.lst-t es utana egy apt-get update, majd apt-get tidt-upgrade
p.s.: Bovebben: [link] (jah, latom kozben mar talalkoztal vele)
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #1526 üzenetére
aha.
lenne még egy kérdésem...
A netinstall után ( közben ) beállítom a source filet a repok miatt, itt kell beállítani, hogy milyen ( sid, sarge | stable, unstable | stb... ) debian legyen?
Ill melyiket érdemes választani?
Köszi!-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #1525 üzenetére
ha kiválasztod, akkor elvielg igen. alapból nem, mert alapból csak egy minimálrendszert tesz fel, a lényeget a netről szedi, mint a neve is mutatja.
-
Forest_roby
őstag
Hi!
A netinstall felteszi a gépre az x11 -et?-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
Forest_roby
őstag
válasz
dr_strange #1522 üzenetére
az emelfm2 -t nem tudtam telepiteni ubuntura ( bar nem foglalkoztam vele tul sokat ), az apt-get install emelfm2 nem mukodott, 2-es nelkul viszont igen... szoval a simat probaltam ki... De tenzleg nem foglalkoztam vele sokat, majd ha meglesz az uj get ( csutortok ) akkor nyomok ra egy debiant, aytan probalgatom...
uj gep:
kicsit tobbe kerul mint amire szamitottam es kicsit jobb is, de ez van most mar megvesyem
10e HUF
P3 500 MHz
128Mb ram
integralt vga
hang kari
halo kari
es vmilyenoptikai meghajto....
Erosebb a gep : ) legalabb menni fognak a filmek, de mindenkeppen maradok a debiannal - erdemes elsajatitani, ubuntu volt a gyakorlas -most johet a melyviz.. : )
RedAnt:
THX, majd kiprobalom amint tudom...-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
RedAnt
aktív tag
-
dr_strange
senior tag
válasz
Forest_roby #1521 üzenetére
Hát, sajnálom, ha nem jöttek be a tippjeim, az emelfm2-t én nagyon kedvelem (ugye a 2-est próbáltad, az eredeti változat, az emelfm maga az bizony tényleg elavult már), vagy mc-t vagy azt használok fileműveletekre.
Nautilust meg be lehet úgy állítani, hogy ne ő akarja a desktopot kezelni (azaz ne tegyen ki ikonokat stb.), csak simán a filekezelő ablak induljon.JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
Forest_roby
őstag
válasz
dr_strange #1520 üzenetére
no, thx a választ.
A nautilus elindítása nem volt tul jó ötlet. Ahogy elindult, benyomott egy csomó ikont, háttérképet + a jobb egérgomb-nál nem a szokásos fluxbox menu jelent meg + a ''tálca'' is eltünt. : (
killall nautilus
emelfm -et tudtam telepíteni, de khmmm..., szóval nem firtatnám a dolgot, de most jut eszembe, lehet hogy a krusadert tudom használni -persze kis gépen nem valószínű....
Na mindegy, köszi az instrukciókat!
-
dr_strange
senior tag
válasz
Forest_roby #1519 üzenetére
használhatod akár a nautilust is, ha fent van... de nézd meg az emelfm2-t, én azt használom gnome alatt is az mc mellett
sokan szeretik még a ROX-filer-t isJRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
Forest_roby
őstag
válasz
VladimirR #1518 üzenetére
2 kérdés!
fluxbox-on hogyan lehet háttérképet változtatni és milyen filekezelőt lehet használni?
az mc nem igazán jó v. csak nem tudom rendesen használni, de vmi olyasmi kellene mint a nautilus, hogy ki tudjam választani, hogy melyik program induljon le adott file-nál... ( két különöző avi-t lehet hogy különböző lejátszóval akarok elindítani.... )-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1517 üzenetére
en is eppen a fluxbox-ot akartam irni, kicsi, szep es nem utolso sorban gyors is, szinte semmit nem eszik a p1-esem eroforrasaibol
-
Forest_roby
őstag
Hi!
Köszi mindenkinek a hsz-eket. Próbálok okulni belőlük...
Ha sikerül jó áron beszerezni egy P2 -est v. egy hasonló kategóriás Celeront 128Mb SD-Ram -mal akkor már nagyon örülnék...
Jah..., most épp egy fluxbox-ot probálgatok az ubuntumon, eléggé letisztult így elsőre.
Megpróbálom beállítgatni, nem lesz könnyű így elsőre...
-
dabadab
titán
válasz
Forest_roby #1504 üzenetére
''mit erdemes feletnni a gnome helyett és hogyan?''
En a magam reszerol icewm-et hasznalok. Mondjuk ez nem komplett desktop, csak egy window manager (abbol viszont konkretan a villamgyors, hatekony es (szintisztan billentyuzetrol is) nagyon jol kezelheto fajtabol), vagyis pl ikonokat, drag'n'dropot nem kezel, a konkret ablakokon kivul egy taskbart ad csak.
Szerk: ja, teljesitmenyben tenyleg erdemes egy kicsit feljebb celozni, mondjuk 500-as Celeron + vmi normalis kartya (mondjuk TNT2, Matrox G400, ilyesmi) mar siman lejatszik barmilyen (nem HD) filmet, a DVD se eszik 50% CPU-nal tobbet.
[Szerkesztve]DRM is theft
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #1514 üzenetére
Vladi összeállítását én is erősen figyelemmel kísérem, mert nekem is hamarosan kisgépekre kell linuxot telepítenem. eddig csak ''erős'' gépeken van tapasztalatom, úgyhogy jól odafigyelek a buktatókra, illetve ahol tudok, megpróbálok segíteni. ''sajnos'' ilyen kategóriás gépem nincs, így gyakorlatban nem igazán tudok segíteni.
-
Forest_roby
őstag
VladimirR: köszi, már megkaptam, csak nem akartuk szétoffolni a topicot.
cucka, Amper: Az internet, zene, képnézegezés szerintem gond nélkül el fog menni, a filmnézegetéshez meg én is írtam, hogy valszeg kevés lesz. De nem az a cél, hogy most összedobjak magamnak egy tuti, erős gépet, már van egy jó gépem Pécsen -ez most a hétvégékhez és a közeledő vizsgaidőszakra kell Kaposvárra, hogy ne unjam halálra magamat...-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
Amper
tag
válasz
Nem akarlak elkeseríteni, de ha X-et is használni akarsz, meg film, zene, akkor ez kevés lesz. Képnézegetésre meg eszembe jut egy régi Windows-os kép (csontváz a gép előtt).
Egy 256MB rammal ellátott celeron már 2-3 megnyitott kb. 6MB-os képtől megfekszik (legalábbis használhatatlanra lelassul).
Ha képekkel, képszerkesztéssel nem nagyon foglalkozol, akkor elég 256MB RAM, 800MHz CPU, MX440.- Panasonic FZ30 - Debian ETCH -
-
cucka
addikt
válasz
p1 133-nak az mp3 lejátszás is komoly megterhelést jelent, szerintem is jobban járnál egy normális teljesítményű használt géppel. (filmnézést p2-400 alatt szerintem felejtsd el).
-
VladimirR
nagyúr
válasz
Forest_roby #1510 üzenetére
http://apro.mogyoro.hu/
http://pecs.mogyoro.hu/
http://kaposvar.mogyoro.hu/ (itt egybol az emlitett gepek akcioja veri ki a latogato szemet a fooldalon) -
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #1508 üzenetére
Pl. a mogyoróban 6000ért adják a komplett compaq gépet p2-350 procival, 64 MB rammal és 4GB vinyóval. Itt a ph!-n még ennél is olcsóbban lehet szerezni
[Szerkesztve]Jester
-
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #1506 üzenetére
Szerintem inkább egy p2 vagy p3 gépet szerezz, hasonló árkategória (ezek még kilóra vannak
) és akkor legalább egy használható géped lesz.
Jester
-
VladimirR
nagyúr
válasz
Bovebben: [link]
meg majd lesz folytatasa is -
Forest_roby
őstag
Hi!
Nemsokara beszerzek egy P1 133Mhz 64Mb Sd-ram stb... kategorias gepet es szeretnek ra telepíteni egy debiant, az alaprendszer feltelepitese nem okoz problemat, sok jo leirast talaltam ra + mar regebben is telepitettem debiant a gepemre csak az alaprendszer utan megfutamodtam...
Most viszont be szeretnem loni a gepet internetezeshez, zenehalgatashoz, kepnezegeteshez, esetleg filmnezeshez bar ahoz talan keves lesz a gep... : (
Az alaprendszer telepitese utan mi a feladat, hogy eljusak az xorg feltelepitesehez?
Vmi olyasnit olvastam, hogy az kell terni Sid -re v. vmi ilyesmi, de ezt egyeltelan nem ertem...
Minegy a cel egy xorg feltelepitese es gondolom a gnome egy kicsit eros lenne, mit erdemes feletnni a gnome helyett és hogyan?
Hu... ez talan egy kicsit sok volt....
Mindegy, akarmilyen segitseg jol jonne.
Elore is koszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Az OpenAI szerint az USA-nak sürgősen újabb adatközpontokra van szüksége
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen mosógépet vegyek?
- EA Sports WRC '23
- Autós topik
- Path of Exile 2
- Steam topic
- További aktív témák...