-
IT café
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
rii
nagyúr
válasz
proximus #687 üzenetére
nem volt keksz, csak napolyi ....
[1.] tuti hely megvan ...
[2.] az ne2k-pci nem akar sehogyse kijonni ... hiaba lovoldozgetettem mar jo nehany processzt ki a kill -9 -el ....
PID TTY STAT TIME COMMAND
1 ? S 0:04 init
2 ? SW 0:00 [keventd]
3 ? SW 0:03 [kapmd]
4 ? SWN 0:00 [ksoftirqd_CPU0]
5 ? SW 0:00 [kswapd]
6 ? SW 0:00 [bdflush]
7 ? SW 0:00 [kupdated]
8 ? SW 0:00 [jfsIO]
9 ? SW 0:00 [jfsCommit]
10 ? SW 0:00 [jfsSync]
11 ? SW 0:00 [khubd]
29 ? S 0:00 /sbin/devfsd /dev
197 ? S 0:00 /sbin/syslogd
200 ? S 0:00 /sbin/klogd
214 ? S 0:00 /sbin/rpc.statd
233 ? S 0:00 /usr/sbin/apmd -P /etc/apm/apmd_proxy
280 ? S 0:00 /usr/sbin/gpm -m /dev/psaux -t imps2
286 ? S 0:00 /usr/sbin/inetd
392 ? S 0:00 /usr/sbin/cron
717 vc/1 S 0:00 -bash
718 vc/2 S 0:00 -bash
719 vc/3 S 0:00 /sbin/getty 38400 tty3
720 vc/4 S 0:00 /sbin/getty 38400 tty4
721 vc/5 S 0:00 /sbin/getty 38400 tty5
722 vc/6 S 0:00 /sbin/getty 38400 tty6
1338 vc/1 R 0:00 ps x
mar csak ez a par szerencsetlen tutloje van a hosszu kill -ek ejszakajanak ....
ezek kozul ki az a bator, aki meg mindig fogni meri az ne2k-pci -t...?piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
steveetm
őstag
-
proximus
senior tag
Na szóval kernelt fogunk fordítani
, de nem a ''szokványos'' eljárással, ha nem úgy hogy ''úgysem fogsz ki rajtam
'' -módszerrel.
1. Másold le a /lib/modules/''kernel'' -t egy tuti helyre.
2. Szedj ki menden modult a memóriából a ''modprobe -r modul'' -al(lehetőleg ne fussanak más progik: pl. X)
3. Töröld a /lib/modules/''kernel'' -t
4. cd /usr/src/ (ha nincs ott olyan szimlink hogy linux, csinálj egyet: ln -s ./''kernel'' ./linux)
5. cd ./linux
6. a .config -ot mentsd ki valahova
7. make clean (tisztítás)
8. make mrproper (agresszív tisztítás(.config is törlődik), rendberakás)
9. .config visszamásolása
10. make menuconfig (most bent vagy a menuconfig -ban, kilépsz, kérdésre hogy save? ''yes''-et nyomsz)
11. make dep
12. make bzImage
13. make modules
14. make modules_install
14.b új bzImage helyére berak. Majd újraindítás.
15.a most jöhet a hang(ezt csak az alsa-driver -ben +a többit nem is kell újra)''make clean'', majd ./configure --with-cards=via82xx --with-oss=yes --with-sequencer=yes
15.b make, majd make install (ez is csak driver)
16. Nvidia driver: régi leszed : uninstall-nvidia?, vagy Nvidia-uninstall? (mendegy használd a ''tab'' -ot)
17. vmware-config.pl
Ha így sem lesz jó, GRRRR -
Sipi
addikt
A különféle mkfs.xxx parancsokat ne add ki közvetlenül, csak az mkfs parancsot! Ez majd meghívja a szükséges többit.
Szintaxis:
''mkfs -t fstípus eszköz''
pl. ''mkfs -t vfat /dev/hda1''
Ha így sem megy, lehet, hogy a kernelben nincs vfat támogatás.
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
buddha
tag
Üdv!
Látom, erre most aktívabbak az emberek. Lenne egy nem debian specifikus kérdésem:
Hogyan lehet olyan file-rendszert formázni linux alatt, amit olvas a Win is? 10 G HDD-ről lenne szó és amilyen programok adottak hozzá, az a :
mkfs.vfat, mkfs.msdos, mkdosfs
de amikor kiadom akármelyikkel a parancsot, asszem azt írja ki, hogy túl nagy a partíció??? (vmi: too large...)
Mit kellene másként csinálnom?
p.s.: mkfs.vfat /dev/hdd1 -
steveetm
őstag
-
steveetm
őstag
Még nem sikerült az új hozzászólasokat végiolvasni, szal lehet hogy már volt de én ajánlom a garnomeot.
http://www.gnome.org/~jdub/garnome/download egy komplett rendszert kapsz fordítás után, igaz nekem a fordítás 1+ nap szokott lenni
8029 es realtek: olyanom volt, nem tom mit tudott az benneteket szivatni(nehogy félreértsd)
purge, inkább a a configfileokat is kitakarítja mintsem függésgek, arra van direkt az apt-get.
Üdv.: steveetm -
rii
nagyúr
válasz
proximus #678 üzenetére
aliasok, kornyetezeti valtozok, modulok ....
...szerintem....
mert a wmvare-config.pl maradando nyomot nem hagy a rendszerben,
hiszen reboot uatn nem megy ...
de a regi kernelllel meg jol ment .... tehat a kernel forditas nem csak a modulokat vagta ki, hanem valami mast is ....? mert a vmmon, es vmnet modulok most is benn vannak.......
HAJH.. nekem ez mar regen magas ....
HAJRAA ...... es koszonom, hogy eddig is segitettel....piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
Sipi
addikt
válasz
Cathfaern #659 üzenetére
Bocs, nem olvastam még végig, lehet, hogy később lesz megoldás...
Az a baj, hogy a kernelben lévő DRI modulok ősrégiek. Az X-ben lévőt kell(ene) használni.
Hogy ne kelljen újrafordítanod, javaslom, a Gentoo-ról töltsd le az xfree-drm csomagot, és telepítsd! Ez csak az X-hez való DRI/DRM modulokat tartalmazza, elég frissek.
[L]distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/gentoo/distfiles/linux-drm-4.3.0-kernelsource-20030714.tar.gz[/L]
A kernelben ilyenkor teljesen ki kell kapcsolni a DRI/DRM-re vonatkozó részt, nehogy összevesszenek.
Egyébként is javaslom, hogy a Gentoo fórumán nézz utána, ugyanis a hülye ATI összevissza ad ki drivereket a kártyáihoz. Egyes régiekhez ez a kerneles jó, újabbak egy részéhez az ATI sajátja, de azzal nincs minden funkció...
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
samson
tag
>Pont ugyanúgy, ahogy a kde is volt.Csak éppen a 2.2 verziója, nem pedig a legújabb....
van egy olyan site, hogy debian.org
ott pedig egy olyan link, hogy ''Debian Packages'', s ezen belul meg lehet nezni, hogy az egyes deb valtozatokban(stable, testing, unstable) milyen csomagok vannak...
ebbol kiderul pl, hogy a woodyban 1.2es gnome van, s a fejlesztoi valtozatokban van 2.2.
van egy olyan site, hogy apt-get.org. itt ''Unofficial APT repository''-k vannak.
itt talalhatsz 2.2es backportolt gnome-ot woodyhoz, vagy 2.4es gnome-ot sidhez.
mashol ne is keresd, mert ha vmi nem official es meg az unofficial apt-get.org-on sincs fent, akkor az nem is debian... -
rii
nagyúr
válasz
proximus #668 üzenetére
[1.]
uNtiTLeD:~# vmware -- nem indul....
[2.]
uNtiTLeD:~# modprobe -r vmmon
uNtiTLeD:~# modprobe -r vmnet
uNtiTLeD:~# lsmod> laccik nincs benne....
uNtiTLeD:~# vmware -- ua .....
[1.]
uNtiTLeD:~# modprobe vmmon
Warning: loading /lib/modules/2.4.21/misc/vmmon.o will taint the kernel: no lice nse
uNtiTLeD:~# modprobe vmnet
Warning: loading /lib/modules/2.4.21/misc/vmnet.o will taint the kernel: no lice nse
uNtiTLeD:~# lsmod> benne van
uNtiTLeD:~# vmware -- uapiros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
-
-
tildy
nagyúr
válasz
steveetm #540 üzenetére
Nem a kernellel volt szívás.Hanem inkább a különböző hardverek ''megszólaltatásával''.A kernelforgatás az kismiska....Ahhoz képest, hogy utána ott kell még félórát szenvedni, hogy normálisan menjen az adott eszköz.(legjobban az egérrel volt bajom...)
Winxpvel azért kevesebb a szívás, sőtJahm meg ami a leggázabb linuxban, hogy nem egységes.(na erről a párom tudna kiselőadást tartani.)
Tudom milyen a debian, régen is volt már, csak az a gáz, hogy egy nap szívás után megy aránylag elfogadhatóan.(Hálókártya egy kommersz 8029 pl., és azt írta ki, hogy nem megy, miközvben igen...ááááá)
A purge pedig a fggőségeket csak részben viszi le...Ilyen ügyben inkább dpkg-vel szoktam leszedni, ha nem ment le eggyüt, akkor egynként.
Hol találok egyébként gnomeletöltőhelyet , ahonnét apt-gettel le tudnám szedni?"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
rii
nagyúr
válasz
proximus #650 üzenetére
What is the location of the directory of C header files that match your running
kernel? [/lib/modules/2.4.21/build/include] .. honnan tudjam ...?
Would you like to skip networking setup and keep your old settings as they are?
(yes/no) [yes] yes
Do you want this program to automatically configure your system to allow your
virtual machines to access the host's filesystem? (yes/no/help) [yes] yes
meg user-t akar hozzaadni.... de az nem kell .....
............................................................................
aztan megy is fajinul ....piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
rii
nagyúr
válasz
proximus #650 üzenetére
None of VMware Workstation's pre-built vmmon modules is suitable for your
running kernel. Do you want this program to try to build the vmmon module for
your system (you need to have a C compiler installed on your system)? [yes]
de ... itt.... yes-t is adok, es attam eddig is neki .....piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
Cathfaern
nagyúr
Letöltve a megfelelőt, mindent beállítva, x-et elindul, 3D nincs. X logjában a következő:
(II) fglrx(0): [drm] drmOpen failed
(EE) fglrx(0): DRIScreenInit failed!
(WW) fglrx(0): ***********************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! *
(WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
(WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) *
(WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available *
(WW) fglrx(0): ********************************************* *
Nekem a menuconfig-ban olyan van, hogy
- /dev/agpgart
- Direct Rendering Manager
- DRM 4.1 drivers: Ati Radeon
Ezek mindegyike be van kapcsolva, igaz nem modulként, hanem benne vannak a kernelben. Lehet, hogy ez a baj? -
rii
nagyúr
válasz
proximus #646 üzenetére
de nem mukodik ...
kit erdeklene mit ir ki ha muxik... de nem muxik .....
# lsmod
Module Size Used by Tainted: P
vmnet 19296 0 (unused)
vmmon 23564 0 (unused)
a vmware me'g most is aszondgya...:
VMware Workstation is installed, but it has not been (correctly) configured for your running kernel. To (re-)configure it, your system administrator must find and run ''vmware-config.pl''. For more information, please read file ''INSTALL'' in the VMware Workstation documentation directory.piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
proximus
senior tag
Ilyenkor kezdheted felhúzni magad, hogy milyen moslékok egyes cégek, hogy csak zárt drivereket adnak csak
Na jó most komolyan: nehogy megijedj már tőle, ez csak annyi, hogy ''no license'', vagyis nincs úgymond ''igazolványa'' a drivernek, ezért nem 100% hogy jól müxik,(Tudod win: whql= windows-hardvare-quality-labs)de nem ez miatt nem fog jól menni.Egyébként nvidia.o is ezt ''mondja''
-
rii
nagyúr
válasz
proximus #643 üzenetére
aaaa.....
# modprobe vmmon
Warning: loading /lib/modules/2.4.21/misc/vmmon.o will taint the kernel: no license
# modprobe vmnet
Warning: loading /lib/modules/2.4.21/misc/vmnet.o will taint the kernel: no license
# _
mija bibi ....?piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
zrubi
senior tag
válasz
Cathfaern #638 üzenetére
De lehet, hogy nem is fog menni a 3D azzal a driverrel...
Nézd meg ezt inkább:
http://mirror.ati.com/support/drivers/linux/radeon-linux.htmlzrubi.hu
-
Cathfaern
nagyúr
Felraktam a 4.3.0-as Xfree-t. Radeon-t állítottam be neki, a dri és a glx elől kivettem a #-t. Ennek ellenére glxgears futáskor ezt írja ki:
Xlib: extension ''XFree86-DRI'' missing on display '':0.0''.
(természetesen 130 fps-el megy)
-
rii
nagyúr
válasz
proximus #633 üzenetére
amikor igy forditottam>
/usr/src/lib/./configure --prefix=/usr
/usr/src/lib/make
/usr/src/lib/make install
/usr/src/driver/./configure --prefix=/usr
/usr/src/driver/make
/usr/src/driver/make install
/usr/src/utils/./configure --prefix=/usr
/usr/src/utils/make
/usr/src/utils/make install
/usr/src/driver/./snddevices
/usr/src/driver/utils/./alsaconf
akkor az XMMS is behuzta maganak.... de ez a modporbe-os megoldas jo.... majd irok ra egy .sh-t ... vmware ...?piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
proximus
senior tag
Szerintem már nagyon jó úton haladsz.
Megmondom a frankót:
Az xmms -nek halvány lila gőze nincs hogy MIT húzzon be(úgy néz ki). Viszont alsamixer ezekszerint tudja. Egyébként nekem induláskor tölti be egy szkript a modulokat, szal nem baj az ha a programok nem töltik be maguknak.
kézzel így érdemes: modprobe snd-via82xx -
rii
nagyúr
aslamixer behuzza. ..... jo ez igy .... ugy is nagyon csipazom az alsamixer-t ...
xtc-paz rulzz
cubi player rulzz ... ;)
vmware ..... somebody help me .....piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
rii
nagyúr
válasz
proximus #627 üzenetére
[-]az xmms nem huzza be ....
B][/] a hibauy ua....
B][|]hogy kell kezzel betoltenia snd-via82xx-et .... modprobe ...?
B][\]alsamixer van, okes, indul, fajin.... a francba ... az alsmixer behuzta volna ....? reboot....piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
rii
nagyúr
válasz
proximus #599 üzenetére
megcsinaltam ...nem jo.....
a driver-t ./configure --with-cards=vi82xx --with-oss=yes
a lib-ert, meg a utils-t pedig ./configure --prefix=/usr -el forgattam.... es boot, es nincs hang .....
persz lenne, ha berinam:
/usr/src/alsa-driver-0.9.6# ./snddevices
es lenne vmware is, ha berinam a vmware-config.pl-t ... otlet ....? mindjart vegigmegyek a topicon, ki mit irt ....megeccer ... sokaggyara .....
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
steveetm
őstag
válasz
proximus #622 üzenetére
na ja csak lusta vagyok próbálkozni...tom hogy meg lehet adni kernel boot paramétert, azt nem tom hogy pontosan mi kell neki(mer annyi hogy ports=6667,6666 nem hinném hogy elég...de ha nincs 5let vmikor megnézem az ip_conntrack_irc ports=6666,6667 el hogy mit csinál).
steveetm
őstag
válasz
Cathfaern #614 üzenetére
hajaj, azzal mennie kéne...gondolkodom a dolgon, nekem is csinálta a kilépést, de 1.4 el tuti ment már nekem.
Viszont én is kérdezek vmit.
Ugye mikor betöltök egy modult(ip_conntrack_irc a szóban forgó modul), lehet neki paraméteradni:
insmod ip_conntrack_irc ports=6667,6666
namármost ez működik szépen, jól, de én most kernelbe forgattam a szóban forgó modult.
Na ilyenkor hogy adom át neki ezt a paramétert?(figylejen mindkét porton...)
proximus
senior tag
válasz
steveetm #601 üzenetére
Na jó Gentoo -nál nincs modconf,
de szerintem nem elég betölteni egy modult.
Hogy konkrétumot is mondjak: a 2.6 -os kernelben a soros port driverek át lettek rendezve(nevezve).
Namármost a modules.conf -omban más néven van és ezért az újat nem aliasolja, amitől nem töltődik be automatice, csak ha kézzel betöltöm. Na ezért. -
rii
nagyúr
ma'rmint igy...:
lib# ./configure --with-cards=vi82xx --with-oss=yes
lib# make
lib# make install
drivers# ./configure --with-cards=vi82xx --with-oss=yes
drivers# make
drivers# make install
lib# ./configure --with-cards=vi82xx --with-oss=yes
lib# make
lib# make install
driver# sndconfig
drievr/utils# alsaconfig ......piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parfüm topik
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Gitáros topic
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- OLED TV topic
- Szilícium-szén teleppel készül a Galaxy S26
- Politika
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest