Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Windows 11
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Bitcoin topic
- Microsoft Excel topic
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- ASUS routerek
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz sutyerák007 #44799 üzenetére
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Petykemano
veterán
Intel 7 vs TSMC N5 vs TSMC N7 vs Samsung 8LPP
[link]Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
félisten
válasz Kolbi_30 #44794 üzenetére
Nincs ezzel baj,de ha csak osszel javul a helyzet,lesz chip,lesz VGA es meg az alom teljesitmenyugras is meglesz a kovetkezo genben amit szerintem nyaron bemutatnak ki venne 350 W TDP vel 10-12 Gigas 3080 kartyat mondjuk 1200$ korul,ha jön 16 GB,200W ugyan azon teljesitmennyel egy 4060 mondjuk 700 $ ert 3 honappal kesobb.Ezert fogjak megoldani varatlanul a chiphianyt nyar elejere,elkezd csokkenni az ar es lesz 2- 3 eros negyedev most mar valoban a gamereknek is...
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Kolbi_30
őstag
Egy 6800xt vagy 3080 vagy ezekkel kb egyenértékű kártya 4 évig jó kéne hogy legyen. Persze a végén kompromisszumokkal...ami közbenső időben van az mesterséges teljesítmény növelés pl játék téren. Nem indokolja a grafika azt a lepteku teljesítmény szintet ami jelenleg van.
You want some birth control, you can smoke a cigarette.
-
félisten
válasz Petykemano #44792 üzenetére
Szerintem az uj generacio bemutatasa,amit feljebb vesezgettunk.
Ki venne akkor mar 6800-3080 kartyat ha 3 honap mulva jon az allitolagos brutal uj gen?
Hirtelen lesz keszlet es lesznek kartyak,hogy az emberek ne varjanak ki ,minden negyedev igy rekord lesz.Ez egy rohadt nagy taktika,en alapbol nem hiszek ekkora meretu chiphianyban van ebben mar mestersegesen fenntartott keresletigeny is."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Petykemano
veterán
válasz Petykemano #44791 üzenetére
MLiD forrásai / állítása szerint:
Az AMD azért választotta a $199-os msrp árat a kurrens piaci viszonyok alapján reálisabbnak tűnő $249 helyett, mert arra számítanak, hogy Q3-tól jelentősen javul az ellátottság (jelentsen ez bármit) és tartható lesz az msrp.Vajon mik lehetnek a meghatározó szempontok? Az RDNA3 megjelenése? Vagy talán az AMD is arra számít, hogy az ETH2 váltással vége a gpu-bányászatnak?
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
válasz Petykemano #44785 üzenetére
Holnap lesz kongresszusi meghallgatás hasonlóan az energia vs kripto témában [link]
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Petykemano #44785 üzenetére
"A gyártók elkönyvelnék, hogy a gaming piacnak vége."
#44788 Devid_81 : Az 50-es széria mindig is notebook/HTPC/OEM piacokra volt szánva. Játszani mindig is a 6-os széria volt szánva, azzal most sincs óriási probléma. A pillanatnyi árát leszámítva, persze.
Ex-580-8GB tulajként én pl. igen örülnék mondjuk egy normális árú RX 6700 XT-nek.
De egy 6600 is már korrekt cseretermék [link] lehetne. -
Devid_81
félisten
Ez az RX 6500XT kb az AMD szegyene, ezt nem hogy piacra sem, de meg tervbe sem kellett volna venni.
Most ezt egy 580/8GB tulajnak probald meg meg eladni ha epp szerencsetlennek meghalt a VGA-ja...
5.5 evre ra, szinte megeggyezo MSRP-n kaphat most kevesebb vramot es itt ott meg rosszabb teljesitmenyt is?
Es ha nem 4.0-as lapja van akkor meg kevesebbet is?...
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #44786 üzenetére
RTX-szel nézve fHD-n is 2-2.5x gyorsabb a 3090 a 3060-nál (TPU; Metro: Exodus, Controll).
#tarcsad
-
Petykemano
veterán
válasz Devid_81 #44776 üzenetére
"En arra lennek kivancsi, ha a banya behalna egyik naprol a masikra akkor mi lenne a piacon"
A gyártók elkönyvelnék, hogy a gaming piacnak vége.
Nade komolyra fordítva a szót.
Direkt nem gyártottak többet, mint amennyit a gamer piac tervezetten felvett volna. Ha máról holnapra bedőlne, akkor az történne, hogy az addig bányában használt kártyák - egy része - kikerülne a használt piacra. Nem biztos, hogy szuperolcsón, de az új kártyák piaci áránál alacsonyabb áron. A lényeg, hogy szép lassan a mostani emelkedett piaci árakhoz képest alacsonyabb áron átszivárogna a készlet azokhoz a gamereknek, akiknek a gyártók az eltelt időszakban szánták, vagy akikhez tőlük átkerült volna, ha meg tudták volna venni.Szerintem nem került a piacra olyan többlet mennyiségű kártya, ami bedöntené az új kártyák piacát. Különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy vajon hányan mernének bányából kártyát venni.
Lehet ,hogy a 2.5-3x teljesítményű nextgen érkezése és az ETH2 bevezetésének időzítése nem véletlenül esik egybe. Az AMD és az Nvidia helyében lehet, hogy megkerestem volna az ETH-es arcokat, hogy figyu, halasszátok el, mert ha ez a váltás 2021 végén megtörténik, akkor ránk borul a GPU piac a következő két negyedévben, mert senki nem veszi a portékát. Viszont ha a váltás akkor történik meg,a mikor kijön a nextgen, akkor a gamerek már inkább azt akarják majd megvenni és a bányászokra rohad a készletük, vagy ők buknak nagyobbat.
egyébként: megint felmerült az EU-ben, hogy betiltsák a PoW típusú kriptovalutákat (azok bányászatát ) [link]
[ Szerkesztve ]
-
KillerKollar
őstag
válasz Yutani #44782 üzenetére
FHD-ban azért kisebb a különbség mert erősen bottleneckes a 3090, alacsonyabb felbontáson alapban sem skálázódik olyan jól az architektúra, meg ugye ott jó eséllyel CPU bottleneck is előjön, játék meg CPU függvénye, hogy mennyire hangsúlyos. Ugyan ez lehet a helyzet a next-gen esetében is, de 4K-ban szinte kizártnak tartom, hogy verni fogja a 4060 a 3090-et.
-
Yutani
nagyúr
válasz palfitom #44780 üzenetére
Ugye emlékszünk, hogy többen kizárt dolognak tartották, hogy az AMD akárcsak a 2080 Ti-t is utolérje az RDNA2-vel, nem hogy a 3000-es RTX-eket, mert hát az RDNA1-ből sem tudtak felsőkategóriás kártyát csinálni. Kiröhögtük őket.
Viszont ebben az esetben azért tényleg elég vad, hogy a 3060 utóda (ha nem kavar be az NV a GPU osztályok átsorolásával) megfogja a 3090-et. Ez a TPU tesztek alapján fHD-n (oda készült ez a kártya, mármint a 3060) +65% teljesítmény többletet jelent, de 4k-n már +120%-ot (azaz 2,2x gyorsabb 4k-n a 3090, mint a 3060). Talán még sosem volt rá példa, hogy egy xx60-as kártya megfogja az előző generáció csúcskártyáját.
Szóval fHD-n még elképzelhetőnek tartom, de ugye ez megint csak nézőpont kérdése és ehhez kapcsolódó marketinges fogás.[ Szerkesztve ]
#tarcsad
-
félisten
válasz KillerKollar #44779 üzenetére
Meglatjuk,.En is szkeptikus szoktam lenni,de ez mas lesz mindket reszrol,ilyen szerintem nem sokszor volt,mint ami varható. plusz a lovelace is ugyan azon gyartason jon ,mint a RDNA3.Az ampereban a 3060 es a 3090 kozott kb 2x szorzó van jóindulattal,de inkabb kevesebb.
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz KillerKollar #44779 üzenetére
Így van, óvatosan kell bánni a megjelenés előtti pletykákkal!
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
KillerKollar
őstag
Minden generáció megjelenése előtt vannak ehhez hasonló vad pletykák, aztán a valóság sosem egészen úgy van, a 3090 is 3szor gyorsabb a 2080 Ti-nál (36 vs 12 TFLOPS), csak nem játékok alatt, ott kb 50%-al gyorsabb. Itt is ez lesz szerintem. Az RDNA 3 még hozhat csodát az MCM dizájn miatt, meglátjuk, hogy abból mi fog kisülni, de nekem ezek az 500-600 Wattos Lovelace kártyák nagyon bűzlenek... Vagy kiadja az NV is a Hoppert mint csúcskártya, vagy egy generációra átengedi az AMD-nek a trónt HA az RDNA 3 tényleg olyan jól sikerül ahogy pletykálják. 600 Wattos kártya szaunát csinál a gépházban, nekem pl már halt meg nvme SSD-m azért mert túl közel volt a GPU-hoz és nem bírta a hőt és az "csak" egy 250W-os 2080 Ti volt, nem is volt húzva.
-
félisten
válasz Devid_81 #44776 üzenetére
Na ja csak kerdes az ár.vannak meresz szamok mar ami szerint lehetseges,hogy egy 4060 =3090 lesz.ha a 4060 ara tegyuk fel 500 $ lesz ki vesz egy 2 eves 3090 kartyat akar 7-800 korul
-
Devid_81
félisten
En arra lennek kivancsi, ha a banya behalna egyik naprol a masikra akkor mi lenne a piacon
Jelenleg mindent eladnak ami a polcra kerul.
Jo esetben igy a generacio 2/3-al jarva mar minden MSRP alatt kellene legyen akciozva, csak vigye a nep.
Ilyenkor jonnenek a VGA-k 3 jatekkal...csak vigye mar valaki Oket, es tudnal rengeteg modelbol valasztani.Nah most ehhez kepest a mai napig minden elvan adva es keves is...
Sztem holapattal lehetne tolni a rengeteg VGA-t ha mind ami "felesleges" a piacra kerulneUgyanakkor a next gen megmentheti a turelmes usert aki kivart az Ampere-el, mert ha jobb lesz banyaba az uj (tuti) akkor elokerulnek majd a hasznalt piacon a kartyak
...
-
Petykemano
veterán
válasz Devid_81 #44771 üzenetére
Olvastam olyan véleményt - nem ezzel a hírrel kapcsolatban - hogy az elektronika sem mentes a boom&bust jelenségtől. Mondják, hogy most fullba pörög a piac, ezért sokmilliárdos befektetések történnek a kapacitások kiépítésére, de mire azok elkészülnek, addigra leszálló ágba kerülhet.
Most azt hagyjuk is, hogy 2020-ban rengeteg pénz (dollár és euró) áramlott a gazdaságba (pontosabban a pénzügyi eszközökbe) és azzal mi lesz [1] [2] [3]
A kripto lufi biztosan fújta a GPU lufit, a home office pedig a PC lufit.
De a PC/notebookok terén már megállt a növekedés. 2021Q4 persze erősebb volt, mint 2021Q3, de mindkét negyedév éves összehasonlításban gyengébb volt, mint 2020. [link]És persze ezzel biztosan a cégek is tisztában vannak és nyilván kalkulálnak vele, nem ész nélkül építik a mai kereslet hatására a három év múlva üzembe helyezhető kapacitást.
De ahogy csökken a keresleti nyomás, mégha az nem is sokkszerű, akkor is előfordulhat, hogy fölös kapacitások maradnak meg, amit olcsóbb termék gyártására lehet fordítani, vagy amivel nagyobb volument lehet gyártani valamiből.
-
félisten
válasz Devid_81 #44773 üzenetére
Kivancsi leszek mi lesz ha megjon az uj gen..az az erzesem akkor fogunk tudni venni a mostani kartyakbol.foleg ha mondjuk egy 4070 agyonuti a 3090Ti kartyat ahogy pletykaljak...
-
Devid_81
félisten
-
Petykemano
veterán
válasz Devid_81 #44769 üzenetére
bányába a CDNA2-t kéne kiadni. De szerintem az AMD-nek arra sem fussa waferből.
Hiába az AMD-nek nem megy a Bonanza Banzmine [link]Abban egyébként igazad van, hogy akár egy ilyen lapka is elég lenne a sok GDDR6 helyett még a csúcs gaming VGA-k ba. És ez igaz a sávszélre és a kapacitásra is.
És lehet, hogy EFB-vel már nem is lenne olyan drága, mint interposerrel.De én a komplett rendszerre gondoltam.
Nem tudom.... nem tudok példát mondani, de úgy tudnám jellemezni, hogy tudod, valami, ami annyira nagyszerű és egyszerű, és annyira mindenkinek jó lenne, hogy ettől megrészegülve olyan sokat kérsz el érte, hogy végül alig venné meg valaki és akkor áh, hagyjuk is.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Devid_81
félisten
válasz Petykemano #44768 üzenetére
Neem?
Amikor az MSRP +50% mar roh@dt jo arnak szamit?
Siman johetne a csucs VGA ilyennel, meg egy kor banya, ize PC Gaming es minden elvan adva...
-
Devid_81
félisten
Eleg lenne egy darab is egy kozep/felsokategorias VGA-hoz, azert ez eleg jo.
Kivancsi vagyok lesz melyik prof kartyan lesz majd belole....
-
félisten
Új játékos lesz a CPU iparban ARM nélkül is talán..
[Nvidia Israel Is Hiring 100s for Its Next-Gen CPU Development Group][ Szerkesztve ]
-
Yutani
nagyúr
-
Devid_81
félisten
Intel CEO Gelsinger Says AMD Is "In the Rear-View Mirror" After Alder Lake
"Alder Lake. All of a sudden...Boom! We are back in the game," exclaims the impish tech CEO. "AMD in the rearview mirror in clients [consumer market]," he adds, "and never again will they be in the windshield; we are just leading the market."
Apa kezdodik
...
-
félisten
[link] Pár érdekes gondolat az Nvidia 29 oldalas álláspontjából az ARm akvizícióval kapcsolatban.
érdekes hogy a Softbank kereste meg az Nvidiát ARM eladási szándékkal. nagyon jó meglátások vannak benne...
Különösen ezek :
"The decision disparages Intel, AMD, and hundreds of RISC-V supporters as forever unable to compete with Arm. No industry observer can seriously contend that Intel, AMD, and Arm’s other competitors are so incapable that they cannot even compete with Arm.”"“Deal opponents romanticize Arm’s past and either ignore or disparage Arm’s most powerful competition,” Nvidia continued. “But if Arm had market power, it would have sizable revenue growth and would be enormously profitable. Rejecting the prospect of any remedy, the [CMA] decision would not promote competition. Rather, it would prevent Arm from bringing competition into areas that have been long dominated by x86."
[ Szerkesztve ]
-
gejala
őstag
válasz Petykemano #44758 üzenetére
A Fed kamatemelés(ek) után lesz érdekes az árfolyam, meglepődnék ha nem esne nagyot. Most még a csapból is folyik az ingyenpénz Amerikában, lehet szórni mindenfelé, a kriptók is könnyen beleférnek. De ha felmennek a kamatok, utána nagyon megnézi mindenki, hogy mibe teszi a pénzét.
Plusz egy dolog: ha elcsendesedik a járvány, a fiataloknak lesz jobb szórakozásuk, mint egész nap otthonról a kriptóval foglalkozni.[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
/crypto/
Bírom ezt a srácot, nem azért, mert annyira jókat mond, hanem mert ötletes és hangzatos a felkonfja.
Let's talk about it. [link]Általában minden árfolyamcsökkenésnél (portfólió: beszakadásnál) felcsillan a remény, hogy na talán most omlik be a bánya, vagy legalábbis lesz talán picit jobb.
Mindenesetre a pár hete szerényen csökkenő eth árfolyam és a folyamatosan emelkedő network hashrate miatt (meg talán az emelkedő energia árak miatt) folyamatosan csökken a profitabilitás. Állítása szerint már egészen alacsony.
Persze ne éljük bele magunkat. Az árfolyam ingadozhat, holnap akár ki is lőhet.
Ami számíthat az az ETH2.0, ami sokadik halasztás ellenére ismét küszöbön van, elvileg 2022Q1-Q2.
Ami érdekes az az, hogy a srác szerint ha ez megtörténne és az eth elvesztené a bányászat érdekeltségét, akkor nyilván az 1PH/s számítási kapaxitás átállna valami más altcoinra, de ez a kapacitás azokon a niche piacokon annyira nagy, hogy nagyon hamar felverné a diffculty-t és azzal letörne az ott elérhető szerény profit is.
-
Petykemano
veterán
-
HSM
félisten
"Ez nagyona konkurenciakra jellemzo es ott elítélt trukk volt sajnos."
Ezt a részt nem akartam túlzottan feszegetni, de nekem sem tetszenek ezek a finoman fogalmazva is félrevezetőnek tűnő marketing-megoldások. Az M1-nél is ráncoltam a szemöldököm, ennél is és persze és a kékeknél is érdekes volt az akár 55W-ig elengedett Alder-Celeron."a legjobb CPU szerintem"
Osztom a véleményed, nálam is a listán van ha majd fejlesztek, ahogy a 6800U is. Jelenleg egy hatmagos 15W Renoir-om van, az is elég jó, egy 4650U.Ami egyébként még TDP vonalról érdekes, hogy annak ellenére, hogy a beállítható cTDP egyértelműen és szignifikánsan nőtt az elődökhöz képest (10W helyett 15W a minimum, az óriási lépés egy ultramobil gépnél, akkuról szoktam 10W-os limittel használni a Renoir-om is) az AMD mégis komoly energiahatékonysági fejlődésről beszélt, ami számomra így nehezen értelmezhető. "A fő fejlesztési irányt egyébként egyértelműen az energiahatékonyság jelentette, és emiatt a vállalat úgy számol, hogy az ultramobil Rembrandt SoC APU-val szerelt notebookok akár 24 órás üzemidőt is el tudnak érni." [link]
Mondjuk ha jól értem, ezt videónézéssel mérték, dinamikus fényerejű kijelzővel: "Based on testing by AMD as of 12/14/2021. Battery life evaluated with hours of continuous 1080p local video playback using the h.264 video codec. Video codec acceleration (...) is subject to and not operable without inclusion/installation of compatible media players. System configuration: AMD reference motherboard(s), Ryzen™ 7 5800U @ 15W and 2x8GB LPDDR4, Ryzen™ 7 6800U @ 28W and 2x8GB LPDDR5, 1080p eDP PSR display with Varibright at 150 nits, Samsung 980 Pro 1TB SSD, WLAN enabled and disconnected, Windows 11 22000.282, BIOS 103BRC1 (5800U) and 090RC6INT (6800U). Video file: 1920x1080, 23.976 FPS, h.264. – RMB-15" [link]
Szóval tulajdonképpen a CPU magok itt nem csináltak semmit, és vélhetőleg az új memória takarékosságából, esetleg az RDNA média blokkjának hatékonyabb működéséből jöhet az előny. Szóval túl sokat nem tudtunk ebből meg. -
félisten
válasz Petykemano #44753 üzenetére
lehetséges , hogy ez utóbbi. fura, hogy pont most megy el. 8 évig ott volt, most meg beérett amiért dolgozott, a legjobb ARM SOC-okat hozták be a köztudatba .
-
félisten
[Mac architecture lead Jeff Wilcox defects to Intel to design new SoCs]
januártól már az Intelnél tolja. Jól sikerült az M1.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Nem is ezzel,a TDP vel van baj .
Raadasul H.U kifejezetten AMD parti oldal nekik sem mondtak el a tenyet..most azt a par millió live nezot ne is emlitsuk...En is 5800 u/3050 lapost rendeltem,jo cucc,sot a jelenlegi helyzetben a legjobb CPU szerintem,ezekre a trukokkre semmi szukseg nem lett volna, 20-30% elorelepes igy is boven jova teszi a 6800 at.
Ez nagyona konkurenciakra jellemzo es ott elítélt trukk volt sajnos.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Petykemano #44749 üzenetére
Ami érdekes, a korábbi U-modellek (pl. 4800U, 5800U) cTDP-je 10-25W, addig a Rembrandté (6800U) viszont 15-28W, ami arra utal, hogy némileg magasabb keretből érzi jól magát.
10-15W amúgy nagyon kevés, nem véletlen van ezekből 35W-os verzió is. Azok inkább teljesítménycentrikusak, de bőven jó tempót hoznak a 15W-osok is, de nyilván áldozatot kell hozni, főleg ha egyszerre lenne szükség a CPU-ra és GPU-ra is.
-
Petykemano
veterán
Hát ez a késve nemlétező zen3d, és az apróra vágott 6500XT (és a ryzen 5000 széria 300-as alaplapi támogatásának hiánya) mellett ez már pitiáner tétel, elsikkadt, de közvetlenül a ces után feljött néhányaknál. Van egy slide ami 15W-os eredményeket mutatja.
Én nem értem, vagyis... ezek a piti átverések tényleg megérik?
Nekem már a Cezanne+Lucienne esetén is az volóbáz érzésem, hogy nem nagyon férnek bele a 15W-ba, ezért oda igazából a refresh megy.
Most is van ilyen érzésem, hogy a Rembrandtnak nem kellemes terep a 15W(kevés az alkalmas chip), ezt a szegmenst inkább Barceloval fednék le.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
félisten
Úgy látom AMD sem különb senkinél. [According to the footnotes of AMD's CES 2022 presentation, the benchmarks showed by AMD based on a comparison of Ryzen 7 6800U at 28W TDP vs Ryzen 7 5800U at just 15W TDP.]
Ráadásul H.U. rá is kérdezett kifejezetten erre : [link]
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
de jo, ha epp semmi nem semmisiti meg a chipgyarto uzemeket, akkor vissza kell nyulni az alapokig. Tűz az ASML -nél.
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Pakmara
őstag
Vagy én nem tudok valamit értelmezni vagy ez elég jó lett. Igorslab 12400
-
zsid
senior tag
Itt egy B660 i7-12700 teszt a HU-tól: [link]
<tRucKdriFteR>
-
Busterftw
nagyúr
Azert valljuk be jobb benyomast keltenek az aktualis, valos laptop designok mint az OEM nevek a hatterben.
-
sutyerák007
senior tag
a zselés hajú inteles úriember olyan benyomást keltett mint aki annyi kokót tol mint amennyi wattot kér a proci
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Devid_81 #44737 üzenetére
" "
Olyan negatív vagy, az 5 magos Celeron csak 55W-ig turbózhat.Egyébként U kategóriában max 2P és 8E core, izgalmas lesz ezeket összeereszteni az AMD 8 hagyományos magú megoldásaival, pl. 5800U. Mondjuk nem hinném, hogy utóbbinak ettől túl sok félnivalója lenne. És ráadásul tőlük is jön az új Rembrandt széria, ami rárak egy lapáttal, pl. 6800U.
És ezt éppen egy mobil hatmagos U-kategóriás Renoir-ról írom, aminek 25W a rövid turbója, és igencsak nem lassú, szóval lehetne ezt józanabb keretekből is.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz FollowTheORI #44736 üzenetére
Már beleakelték az új alaplapokat most most lesz bejelentve állítólag. egyszerre jönnek ki. [link]
Állítólag 100$ körüli ártól már x60 is lesz.[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
Intel announces 12th Gen Core Alder Lake mobile processors, 14-core i9-12900HK up to 5.0 GHz
The Core i9 and Core i7 SKUs all have Maximum Turbo Power (previously referred to as PowerLimit2) of 115W
[ Szerkesztve ]
...
-
nagyúr
Minden csak az árazástól függ.
Jelenleg az Alder igazi sikerének kerékkötője az hogy nincs alá olcsó alaplap. De majd remélhetőleg az is lesz.
AMD meg fordítva, ott van olcsó lap, de processzor még drága (relative).
Szerintem az árazás (és elérhetőség) finomhangolásán fognak majd "dolgozni" idén mindkét oldalon.
A termékek maguk mindkét oldalon nagyon jók.[ Szerkesztve ]
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
HSM
félisten
válasz Petykemano #44727 üzenetére
"az Intel melyik ársávban mit kínál, hanem az, hogy mire van kapacitása"
A kapacitáshiánytól én nem aggódnék. Az Intel egy könnyen és nem túl drágán gyártható dedikált, E-cores mentes lapkát tervezett alá. Az egy chipletes Ryzenek ehhez képest macerásabban gyárthatóak, hiszen két, különböző helyen gyártott lapkát kell összerakni.
Szerintem egyértelmű, hogy 6 magon ez az Alder nagyon erős, viszont 12 magtól nekem a Ryzen 5000-es kínálat tűnik erősnek, az Alder ott az E-magokkal számomra kevésbé vonzó. -
PuMbA
titán
válasz Petykemano #44733 üzenetére
Ha most 110k körül van az 5600X, akkor a 3D cache-es 140k körül lenne.
-
PuMbA
titán
válasz Petykemano #44729 üzenetére
Nem sok értelme lenne. Senki se fizetne egy 6 magos prociért annyi pénzt.
Devid_81: Talán lesz feljebb is, csak azok nem gaming procik, így nem tették rá az ábrára. Lásd: extreme gaming performance kiírás. 8 magnál többnek nincs értelme játékra.
[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
válasz Petykemano #44729 üzenetére
Csak 8 magos 1CCD-s verzio lesz belole?
Lehet draga lesz gyartani ettol feljebb.Vagy eleg a konkurenciat "eletben tartani" ennyi is, passz majd meglatjuk
...
-
Petykemano
veterán
Jönnek ki a középkategóriás Intel Alder Lake processzorok(ról a tesztek)
[link]Állítólag a 12400F $167 árcédulával kerül majd forgalomba. Persze tény, hogy ez a legkedvezőbb, de nem feltétlenül általános árazása a középkategóriának. Valójában
De érdekesek a kommentek, vélemények:
"The ~$185 Core i5-12400 beats the $299 Ryzen 5 5600X and $259 Ryzen 5 5600G in key areas. Putting the Core i5-12400 up against AMD's price-comparable models isn't a fair fight; the Core i5-12400 beats them by huge margins, but that's because the $240 Ryzen 5 3600X and $199 Ryzen 5 3600 leverage the aging Zen 2 architecture." [link]"167$ for a CPU that will give you 240 Hz with ease in any e-sports title, even with 3200 MHz DDR4. Have to say, Intel brought everything: performance, and value to the market." [link]
"for AMD 12600 is extremely painful, with it beating 5800X in ST and gaming, about matching MT while being cheaper than 5600X single CCD ryzen is ded" [link]
Ezek alapján az Alder Lake középkategória méltán lehetne a középkategóriában nagyon sikeres. Az eredmények és az arra alapozódó vélemények alapján juthatnánk arra a következtetésre, hogy "OMG AMD is dooooomed" vagyis hogy az AMD kénytelen lesz árat csökkenteni és nem igazán kérhet felárat a 3D stackelt verziókért sem - legalábbis a középkategóriában, amennyiben oda is kínálja.De a látszat ne keltesen bennünk megtévesztő, hiú reményeket: a mérések szerint kompetitív helyzet önmagában nem fogja az AMD-t lépésre sarkallni. Az elmúlt néhány negyedévben nem érdekelte őket, hogy vesztettek pár százalékot a DIY piacon. Az árkorrekcióhoz két másik dolog is szükséges:
a) A versenyképes középkategóriát az Intelnek tudnia kell készlettel kiszolgálni (nem beszélve arról, hogy ehhez szükséges megfelelő árazású alaplap is) Erre azért van némi esély, különben nem kínálnák ennyire olcsón - ahogy az AMD sem tette az 5600X-szel.
b) Az AMD további piaci részesedést illető veszteségeket is bőven hajlandó lesz elviselni a desktop piacon, mert a portékáját elsősorban a szerverek piacán értékesíti - mindig is ott akarta. Áresés majd csak akkor várható, amikor a Zen3/Zen3D alapú Milan/Milan-X szerverprocesszoroktól átveszi a zászlót Genoa és felszabadulnak a zen3 chipletek.Ennek megfelelően engem meglepne, ha a mostani 5600X teljesítményét hirtelen leszállítanák $199-ra. Szerintem a játékokban IPC előnnyel rendelkező 6600XT (3D stacked) továbbra is minimum $299-ért megy majd és az 5600X-nél esetleg 100Mhz-cel gyorsabb 6600X kerül majd $249-be. Figyelembe véve azt, hogy a 3D stackelt verzióra mindenki brutáls felárat vár, ez még így is eléggé best-case scenario lenne.
Most ez itt persze csak egy hasraütésszerű bemondás, a fő mondanivaló az, hogy az AMD árazását most szerintem nem az fogja meghatározni, hogy az Intel melyik ársávban mit kínál, hanem az, hogy mire van kapacitása. Aztán remélhetőleg amikor a szerverpiac lefordul a 6-7nm-ről, akkor az azon készülő termékek közelednek a budget árazáshoz.
-
Yutani
nagyúr
#tarcsad
-
keIdor
titán
Intel kártyák 2022 márciusában jöhetnek: [link]
¡GLORIA A LAS PLAGAS!
-
félisten
válasz zsintai1987 #44715 üzenetére
En csak megosztom ,hatha felkeveredik az allóvíz
-
félisten
Boldog karácsonyt
-
Locutus
veterán
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
Petykemano
veterán
Két összehasonlítás van
41.3M iops az nvidiás mérés eredménye, ami 4x jobb, mint a 2020-as fungusvalami, ami csak 10m iops volt.
Az a fungusizé hasonló DPU-s megoldás, ha jó tudom.A más összehasonlítás pedig az, hogy a 41.3-at leosztották a 24 (SSD-k számával) és így jött ki magasabb IOPs érték (~1.73m iops) mint az Intel optane ssd leírásában szereplő 1.5m iops
Szerintem egyébként megéri ilyenekkel foglalkozni. Vagy inkább úgy mondom, indokolt.
A GCP-ben jelenleg az SSD kategóriájú disk 300iops/10GB -ot kínál. Ami elég topa, hiszen ogy 1terás SSD-től nem 30.000 iopsot várnál ma már, hanem minimum 300.000-t.
Nem véletlenül kínálnak local SSD-t. [link]
(Persze ma már van valami extreme performance SSD kategória is, ahol valószínűleg inkább iops alapján fizetsz)[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Petykemano #44708 üzenetére
Igen ez a lényege szerintem is, bár nem vagyok szakember.
A Mellanox megvásárlása is már ezeket a kapcsolatokat hivatott felerősíteni. Persze fenntartásokkal kell kezelni ezt a 4x értéket, mert ez Nvidiás adat sok ismeretlen tényezővel. Az nincs igazán megadva hogy egy SSD-re van e konkrétan vetítve mert a másik forrás szerint nem feltétlenül.
Tehermentesíti a CPu-t,az mellett gyorsabb is a hagyományos adatmozgatás csúcsának számító megoldásánál. Persze az hogy 4x?... hát ha 2x már az is elég jó érték a világrekordhoz nézve.
A régebbi konstrukciók , amik az Optane-től is fényévekre vannak, ilyen módon való feltunningolásáról most ne is beszéljünk, hányszoros sebességelőnyt lehet így elérni, már ha megéri anyagilag kiépíteni egy ilyen B.F. szettet a két -három -sok végpont közé.[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
Bocs, csak hogy jól értem-e.
Manapság a virtualizált környezetben már nem törvényszerű, sőt inkább valószínűtlen, hogy az adataid (lemezed, köteted) fizikailag abban a szerverben, vagy akár ugyanabban az adatközpontban van, ahol a virtuális géped (konténered) fut.
Az adat elérése egyik a két fizikai vas között hálözaton keresztül valósul meg. És ezeknek a DPU-kNak a célja a fizikai lemezeket tartapmazó adattároló szerverben a throuthput és az iops növelése. Ahelyett, hogy hálókártya-CPU-lemez elérés helyett a dpu egy pcie eszköz, ami egyben hálózati csatlakozót is tartalmazza, ahonnan a kérések jönnek, és a CPU kihagyásával közvetlenül (pcie-n keresztül) kezeli a lemezeket.Jól értem?
Lényegében olyan - pőrén megfogalmazva -, mint egy hálókártya és egy hardveres RAID vezérlő kártya egyben, másképp megfogalmazva: hálózati RAID vezérlő.És akkor a cikkhez a kérdésem:
Tehát akkor egy tökmindegy milyen szerverben az nvidia 2 DPU kártyával és 24 valamilyen NVMe SSD felhasználásával jobb IOPS értéket ért el egy SSD-re vetítve (ez fontos!), mint egy Optane SSD egy 8-as konfigban (amit gondolom CPU vezérel?).:
-
félisten
[New NVIDIA BlueField-2 DPU NVMe-oF Performance Faster than Optane SSDs]
Sok ismeretlen tényező van még benne ,de azért ez eléggé WTF szám, főleg a PCIE korlátozásokhoz nézve.
[Nvidia says its SmartNICs sizzled to world record storage schlepping status][ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Petykemano #44702 üzenetére
"miners are hardly normal customers given that GPUs are basically money printers"
Ezzel az amúgy kissé pejoratív hangzatú kijelentéssel csupán az a bajom, hogy egyáltalán nem számol a krypto piac kiszámíthatatlanságával. Ma úgy tűnik "money printer", de ha holnap beszakad az árfolyam (vagy épp elszáll a "nehézség"), akkor ott van a nyakadon a 2,5-3X-os áron megvett, akkor már hirtelen eladhatatlan VGA és még némi ajándék áramszámla esetleg terembérleti díj is mellé. És ha valamit nem jól könyveltél, még az adóhatóság kopogtatására is számíthatsz. -
Devid_81
félisten
-
Petykemano
veterán
HWBU elemzés és jövőbetekintés GPU árakról
Igazából csak a szokásos. Nemsokára pont annyira lesz csak érdekes, mint az óránként ugyanazt harsogó M1 híradó.
Csak azért linkeltem, mert érzek némi kéjes elégtételt nem csak afölött, hogy egyetértünk azzal, hogy a GPU-k piacon az árakat felfelé hajtó kereslet a bányászat irányából van, hanem afölött is, hogy 11:50-kor elhangzik az általam is használt narratíva a jelenségről: "[...] miners are hardly normal customers given that GPUs are basically money printers"
Egyébként az ethereum network hashrate napokon belül eléri az 1PH/s-ot [link]
Ez attól függően, hogy milyen kártyával nézzük, 7-15millió kártya teljesítményét jelenti, amit csak az ethereum használ el.
Boldog karit
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- MSI GEFORCE GTX 1080 TI GAMING X videókártya eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI GAMING X TRIO RTX 3070 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire NITRO+ RX 5700 XT 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKÁR JÁTÉKRA!! ASUS Mining P106 6GB - GARIS
- SAPPHIRE RX 7900 XTX 24GB GDDR6X NITRO+ GAMING OC VAPOR X - Új, tesztelt - Eladó! 365.000.-
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest