Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Asustor NAS
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Mikrotik routerek
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 10
- Milyen routert?
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz Devid_81 #48487 üzenetére
Nincs vele különösebb gond. Még nem banoltak ki egy online játékból sem miatta. ( khmmm)
DE már tegnap fent volt a megoldás, jön hamarosan fix rá."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
veterán
válasz Alogonomus #48486 üzenetére
Gondolom kigyomlálják majd.
De kurva vicces hogy az NV nagy melot rakott bele hogy kb 5% vane gy kártyája , ez akkora bukta mintha masik VGA-t vennél -
PuMbA
titán
Közben kiderül, hogy nem driver overhead, mert az NVIDIA App-ban a Game Filters and Photo Mode kikapcsolásával nincs lassulás NVIDIA már elismerte, dolgoznak a javításon és addig tanácsolják a felhasználóknak, hogy kapcsolják ki ezt a funkciót.
[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
Dedededeee az Nvidia driver es az app hibatlan, sose volt veluk baj es amugy az AMD driverekkek van a baj.
...
-
Alogonomus
őstag
Elképzelhető, hogy az Nvidia korábbi driver overhead problémája az új NVIDIA App érkezésével súlyosbodott.
-
joysefke
veterán
Teszttől és játékválasztéktól függ. Ez is aktuális:
https://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/rangliste.2487/#abschnitt_aktuelle_grafikkartenbenchmarks -
Alogonomus
őstag
válasz callmeakos #48476 üzenetére
Hát ha célzottan a 1440p Wukong és Indie a terved, akkor egyértelműen a 260-310 ezres 4070 Super a minimum, bár még a 4080 Super is inkább csak a 80-100 fps-hez elég komoly grafikai beállítással. Pathtracing bekapcsolása pedig még a 4080 Super esetén is nagyon büntet.
A 4080 Super árára talán nem lesz hatással a januári CES bejelentések halmaza, de a 4070 Super és 4070 Ti Super közötti teljesítményszintre minden hiresztelés szerint érkezik majd konkurencia, ami minden valószínűség szerint csökkenteni fogja ezeknek a kártyáknak az árát. De emelni szinte biztosan nem fogja, hiszen a gyártásukat állítólag már leállították/leállítják év végéig, vagyis a Trump féle esetleges adóterhek megjelenése előtt beszállítják már a kártyákat az USA-ba, míg itt Európában akkora adóterhek nem is várhatóak.
-
félisten
Jók az Nvidia driverei szerintem. Vannak hibák néha,de szerintem foglalkoznak a játékkkal. Sokszor megjelés elött 1-2 nappal már a driverben van támogatés egy egy játékhoz.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
gV
őstag
mi történt az AMD-vel, most már az sem igaz, hogy jól öregszik?
4080/7900XTX megjelenésekor még jobb volt 4%-al raszterben a Radeon és csak 16%-al volt jobb RT-ben a GF. ma meg raszterben 2%-al jobb a 4080 és ~44%-al RT-ben. ráadásul megjelenésekor a 3090-et elverte RT-ben is és 3090Ti szintet tudott a 7900XTX, most meg kikap tőle. sőt még raszterben is közelebb került hozzá a 3090. a 3080/6800XT-nél is raszterben nagyobb lett a különbség. mivel 4k-ban néztem, RT-ben a 10GB-ja már limitálja a GF-t, közeledett rá a Radeon. adatok innen: [link] [link]
bónuszként 2080Ti/6800XT régen raszterben ~29%+ az XT-nek, most 21%. a régi adatok innen [link] -
hokuszpk
nagyúr
válasz callmeakos #48471 üzenetére
"Én is majdnem megnyomtam az előrendelés gombot a Sapphire B580 változatra, "
hm. sőt. HMHM.
Sapphire B580 ? akkor tényleg nagy problem lehet aNavi4RDNA4 körül.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Devid_81
félisten
válasz Alogonomus #48475 üzenetére
Bejelentik a felso kategoriat ami az alatt van majd elkopik olyan aron ahogy most is van, kb erre tippelek.
...
-
callmeakos
veterán
válasz Alogonomus #48475 üzenetére
Wukongnak meg az Indie-nek vágnák neki, de 1440p alá és nem akarok menni felbontásban.
Én attól tartok, hogy a piac rosszul fog reagálni az új kártyákra, az elsődleges készlethiány meg a Trump féle akciózás sem biztos hogy segíteni fog a helyzeten. És most nem is elsődlegesen nvidia oldalról nézve a dolgokat, mert ugye a 5060 és 70 nem is jön tavasz előtt, hanem nagyon függ mit gurít az AMD, mert a közepkategória most tőlük függhet, mennyire lesznek jók a 8000es kártyák, mennyire lesznek drágábbak, és mennyi készlet lesz. Nem jó előjel, hogy pont Linus mondta hajnalba a WAN Showba, hogy amerikában már most készlethiány va a B580ból. És az Intel.
All→M8
-
Alogonomus
őstag
Ha eddig kibírtad, és nincs valami játék, amivel az ünnepek alatt játszani szeretnél, viszont a 2070 már nagyon nem elég hozzá, akkor a jövő januári CES-t már mindenképpen érdemes megvárnod. Akármit is jelent be a két nagy fél, az a közép- és felsőközép kategóriában biztosan a jelenlegi generációs kártyák árának a jelentős csökkenését fog eredményezni. Szóval mindkét oldal kinálatából a 4070 és 4080 közé eső kártyákból lényegesen olcsóbban tudsz majd választani nagyjából februártól kezdve.
-
Raymond
félisten
válasz callmeakos #48473 üzenetére
Ahh, akor tenyleg inkabb a 4070 Ti Super kategoriaban kell nezelodni. Az arak viszont csak mennek szepen lassan fel es ha tenyleg lesznek (amire jo esely van) tarifak miutan Trump rakerult a tronra januar vegen akkor az csak meg dragabb termekeket jelent.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
callmeakos
veterán
válasz Raymond #48472 üzenetére
Nem feltétlen, mert két hónapja raktam össze a gépet, a 2070-et meg munkatárs dobta hozzám egy sör áráért, mert ő upgradelt akkor 7900XT-re, a 2070 meg csak port fogott volna, és amúgy is jött nekem egyel. Kezdésnek nem volt rossz főleg h szinte ingyen volt, de nagyon érzem a limitációját. Nem a 4K ultra a cél, de azért egy decens 1440p teljesítmény jó volna.
[ Szerkesztve ]
All→M8
-
Raymond
félisten
"Én is vágom a centit hogy mire váltsak 2070-ről"
Ha eddig kibirtad a 2070-el akkor egy 4070 vagy 4070S-nek van ertelme amivel megint egy jodarabig elleszel. Annyi a rossz hir hogy szeptemberben kellett volna valtani, akkor voltak az arak a melyponton, azota mindegyiknel csak kusznak felfele ugy hogy akkor volt 569eur-ert 4070S mog meg a legolcsobb sima 4070 529-539eur-nal kezdodik.
-
callmeakos
veterán
Az a durva, hogy senki nem tud semmit amíg nem történnek meg a bejelentések
Én is vágom a centit hogy mire váltsak 2070-ről, Intel jó bedobta a közösbe a bombát, mert tesztkörülmények közt bíztató, de még nincs senkinek valós, mindennapi tapasztalata. Én is majdnem megnyomtam az előrendelés gombot a Sapphire B580 változatra, mert itt még pont van raktáron, de aztán megszólalt bennem a vészharang hogy lehet kellene várni egy kicsit, mert senki nem tud semmit mi lesz, pláne ebben az árszegmensben.
AMD állítólag nem ad ki új felső polcos variánst, nvidia meg nem a 5060/5070el kezd, B580 meg papíron jó, de az csak a papír. Na így halásszon az ember a zavarosba
All→M8
-
fLeSs
nagyúr
yt komment B580 teszt alatt:
Wish I hadn't bought the A-770. The sting of that flop has me real wary here. No reason they couldn't have polished Alchemist more. I feel like a step that got used and abandoned. Shit I still have graphical issues in games.
Itt a "jó" ár oka. Sztem nem elég jó az ár, de hát a yt tesztelők tudják jobban. Meglátjuk villant-e az AMD.
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
veterán
válasz Alogonomus #48466 üzenetére
Értem , te okos vagy...
Tehát nem olvasok b580 topicot ahol beírták az árat.. fail
Én tudok venni 123e-ért AC Shadow--al.... számolgass, valóban az 14% csak -10-15k a game
Amit Raymond linkelt 118e huf[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
Állításod szerint nem nézel magyar árakat, közben te hoztad föl példaként a 128 ezres Alza árat.
A 140/128 az még 10%-ot sem jelent, nem hogy 12-13%-ot.
Mivel az első generációs XESS is kevés játékban érhető el, a második generációs XESS pedig rövid távon csak a bemutatón említett játékokba kerül be, így a felskálázás tekintetében nagy általánosságban mindkét kártya ugyanazt az FSR-t használhatja, vagyis felskálázásban nincs köztük különbség, vagy ha esetleg mégis van, akkor az garantáltan anank a piros oldalnak kedvez, "aki" a felskálázó algoritmust fejleszti.
-
joysefke
veterán
válasz Devid_81 #48445 üzenetére
Computerbasen gyengébb eredmények jöttek ki:
https://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/intel-arc-b580-limited-edition-test.90585/seite-2#abschnitt_performancerating_mit_und_ohne_rt_in_1920__1080 -
veterán
Itt látszik hogy mi a kártya ereje és a gyenge driver mit fog meg rajta.
Itt a b580 47.7 fps tud ami 7.2% a stockhoz képest ami 44.5Nézzük ezzel hol is helyeszkedik el powerban...
4060 ittt 35fps tud.
Persze ez elavult stb ők is csak a tuning össze hasonlítására használjak de érdekes.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Alogonomus #48461 üzenetére
Én nem nézek álltalában magyar árakat
Svéd Proshop(van belüle dán,norvég,osztrák webshop) Komplett-se szintén zenész.
Plusz német/francia/spanyol/olasz amazon...
Na itt nincs 4060Ti 16Gb 200e alatt. Ennél kisebbre nem érdemes cserélni a b5580--at mert lassabb meg limitált a 8Gb-vel.svéd inet.se 123e-ért adja átszámolva a REF b580-atz és kapsz hozza egy Assassin Creed Shadow kupont is
Remélem kicsit megbojgatja az alsó katot ez a kártya, érdeklődve várom a karrtellező NV/AMD CES bemutatóját, mondjuk az NV nem fog kiskarit még csak említeni sem12-13%--al drágább, RT valóban kuka és a felskálázás is, ami itt viszont nem...
Egyébként 140-ért nem rossz egyáltalán az ára, majd ha most leviszik 120--ra jó is lesz[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
Magyarország eléggé kis merítés a világpiacból. A TPU állítólag a Newegg és eBay kínálatának az árait vette alapul a lista elkészítéséhez, illetve az újként éppen nem kapható kártyák esetén az utolsó bolti árral számolt.
De itthon is például egy 140 ezres 6750 XT:
- nagyjából 10%-kal erősebb,
- 10%-kal nem is drágább,
- egyedül RT-ben gyengébb, de az ezen a szinten egyébként sem valós opció,
- szoftveres támogatás szempontjából pedig garantáltan az Arc fölött van. -
fLeSs
nagyúr
válasz Busterftw #48459 üzenetére
Sztem mostmár azért van némi tétje az AI gyorsítóik miatt. Ugyanaz a dívizió tervezi a GPU-kat is szal ha a GPU-kkal beégnek, akkor az az AI cuccok hírnevének sem tesz jót és hát ott van a nagy profit. Pláne, hogy már a consumer GPU-kon is elkezdték támogatni a ROCm-et ami egy feedback loop-ot alakít ki a fejlesztésben amire szükségük van a CUDA monopóliuma miatt. Szal vmit össze kéne barkácsolniuk.
Pont most lenne hiba a Radeon márkanév mögül kifarolni.Ha 128bites Navi44-et terveztek, akkor annak a 8 GB-os verzióját - ami a fő attrakció lett volna egy B580 nélküli univerzumban $250-300-ért - qrva olcsón ($200 vagy alatt) adni, és az XT-t meg 16 GB memóval kiadni $250-300 között. És kérdéses, hogy a 8 GB-os kártyát egyáltalán kiadják-e $200-ért vagy ezalatt.
[ Szerkesztve ]
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
veterán
válasz Alogonomus #48457 üzenetére
Custom 3 ventis sparkle 138e huf, mi versenyzik ezzel.ami mem 8gb.
Alzaban 128e a ref Intel, aminel egyedul a 4060Ti 16gb ertelmesebb 200e+-ert.[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
válasz Alogonomus #48449 üzenetére
"Amennyiben a custom B580 modellek már inkább a 300 dollár környékét célozzák majd"
Na a custom modellek tényleg nem 250 dollárért jönnek, és egyből a lényegesen erősebb RX 6800/XT mögé csúsznak vissza, valamint a lényegesen erősebb RTX 3080 is ott van a custom B580-ak szintjén. Az Intel bedobta talán ráfizetésesen is a reference modellt a kedvező első értékelések megszerzéséhez, de a gyengébb custom modellek is 270 dolláron érkeznek, az esetleges felsőbb polcos custom modellek pedig talán 300 dollárt is kóstálnának majd, amivel már a sokkal erősebb, de nem rosszabb ár-érték arányú kártyákkal kellene versenyezniük esélytelenül.
-
fLeSs
nagyúr
Egyébként az eddigi pletykák alapján az RDNA4 RT sebessége "fantasztikus" lesz, ami a leakek szerint ~50%-os gyorsulást jelent. Legalábbis olvastam ilyen pletykát.
Hát, a HUB tesztben lévő összesítő grafikonokat nézve az talán épphogy csak arra lesz elég, hogy a belépőkártyájukkal befogják a B580-at.
Az AMD sztem be fog égni megint, mert a leakerek már előre nagyon fel hype-olták az RDNA4-et és mint ismerjük az AMD-t tutira elb@sszák majd az árazást (vagy valami mást). Jó lenne nekik egy wakeup call, egy pofon."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
gejala
őstag
NV-t szerintem már nem érdekli az $500 alatti szegmens, oda csak azért jön kártya, hogy a röhejes ár-érték arányukkal felfelé tolják a tudatosabb vásárlókat. A nem tudatos vásárlóknak meg eddig is minden mindegy volt, csak Geforce legyen. Sok helyen a világon nem is hallották még azt, hogy Radeon. Ők megveszik simán az olyan kártyákat tömegesen, mint a 2060 6 Gb, 1060 3 Gb vagy 960 2 Gb.
A 3060 Ti csak egy baleset volt, nem lesz még egy ilyen hiba. De szerencsére az pont akkor jött, amikor simán elvitték $1000-ért is, nem kellett MSRP-n adni.
[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Ezért kellett az Intelnek nagyon versenyképesen áraznia, mert csak így versenyképes, a driver miatt, az összevissza teljesítmény miatt és benne van a pakliban, hogy találkozik az ember olyan játékkal, ami nem is megy x driverfrissítés erejéig. Szóval nem ad garantáltan egy sima felhasználói élményt.
De ez csak versenyképes ár, 1.5 évvel az RX7600 után ez az ár/teljesítmény már simán az elvárható kategória, szóval igazából nem egy nagy szám, de ettől függetlenül egy pár hétig ajnározva lesz, mert "csak" $250 és hű 12GB ram és mert az embereknek teli van a töke az NV(/AMD) monopol helyzettel.
Ha az AMD és az NV a következő belépőkártyáját is 128bitesre csinálta, vagyis alapból 8 GB-osra tervezték, akkor eléggé becumizták.
Drukkolok, hogy kapjanak egy pofont, mert akkor már 3-adszorra akarnák eladni lényegében ugyanazt a teljesítmény adott áron bármi lényegi előrelépés nélkül. Ezen a belépőszinten már elég régóta lényegében csak átnevezgetések mennek mindkét gyártótól.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Alapjában véve egyetértek. Ami még nagy probléma hogy baromira szór a kártya teljesítménye egyelőre. DE nem csak játékokban hanem tesztoldalakon is..... van ahol gyorsabb mint a 4060Ti míg ugyan azon játékban másik oldalon lasabbb mint a 4060 ,, Mi van? TPU nál az B580 teszt alatta 8 Gigás 4060 Ti gyorsabb 1440P ban mint a 16GB.
CB-nél-.Dragon Age és egy másik játék alatt 140% és 80 % előnye és ezen a kettőn kívül 27 játékteszből csak 6 ban tud gyorsabb lenni,de az a kettő azt eredményezi hogy a 4060 nál gyorsabbnak tűnik 10 % kal de valójában a 4060 19 játékban gyorsabb . Furcsa az egész egyelőrede a tesztek is furcsák... Nem rossz nem rossz( ebben a megítélésben benne van az is ,hogy sokan kívánják azt, hogy az Intel versenyképes legyen a másik kettő céggel) de ott a de..[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
fLeSs
nagyúr
Erre nem 4600-ról váltanak majd az emberek, hanem RX 580-ról vagy GTX 1650/1060/1070-ről. Meg hasonlók. Szal régi kártyákról.
Sztem ezt az Intel elpuskázta.
Sztem ezt a kártyát annyiért kellett volna adnia mint az A580-at, csak akkor valszeg bukóval adnák meg amúgyis, ezek a gyártók szeretik egymáshoz igazítani az árakat ha nem éppen piacvezetők. Szal $180-ért vagy mennyi volt az A580 ez egy "disruptive" kártya lenne, de így csak egy picit felforgatja majd az alsókategóriában a dolgokat, és szépen eltűnik a süllyesztőben. Épp annyira árazták, hogy az emberek megfontolják a vételt. A nagyon csórók talán meg is fogják venni (ha az AMD nem fog lépni).
Annyi hatása lesz, hogy kb. $350-400-os szintig mindennek lejjebb mehet az ára. Afelett nem fog érződni a "hullám" amit ver.
Az AMD-nek le kell áraznia az összes 6600/7600-asát, mert 8 GB rammal nem adhatja majd drágábban, mint az Intel a 12 GB-ot. Az NV le fogja sz@rni az egészet, esetleg $20-30-at diszkontál, talán még azt sem.
Ami pozitívumot majd ez még el tud érni az az, hogy az AMD és az NV a jövő évben megjelenő feltételezhetően 128bites alsókategóriás GPU-it 8 GB rammal majd nem adhatják $250 felett, vagy méginkább még annál is olcsóbban. Vagyis de, de akkor nevetségessé válnak és le lesznek kegyetlenül húzva.
Nemtom az ő szempontjukból egyáltalán lesz-e így értelme kiadniuk az új kártyákat. (ugye az RX 8600-ra és az RTX 5060-ra gondolok).[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
Az előzetesen vártnál egyértelműen kedvezőbb eredményeket hozott a teszteken a B580.
A "zöld" és "piros" oldal a jövőre induló új kártyagenerációban valószínűleg nem hoz már terméket ebbe a 4060 Ti alatti szegmensbe, vagyis ha az Intel és partnerei érdemi nyereség mellett le tudnak szállítani a 250 dolláros bolti áron a B580-ból sok millió példányt, akkor a B580 akár érdemben vissza is teheti a piaci részesedéses becslésekre az Intelt. A 12 GB VRAM ráadásul már elég is lehet 1080p esetében a következő generációban is, szóval évekig reális opció lehet egy 250 dolláros B580 erős belépőszintű kártyaként.
A fő kérdés az, hogy a 272 mm²-nyi TSMC 5 nm-es chip és az extra 4 GB VRAM mennyire dobja meg a kártya előállítási költségét a RTX 4060 159 mm²-nyi TSMC 5 nm-es chip, RTX 4060 Ti 188 mm²-nyi TSMC 5 nm-es chip, vagy még inkább a RX 7600 204 mm²-nyi, de csak TSMC 6 nm-es chip bekerülési költségéhez képest, vagyis egy árversenyben melyik szereplő meddig tud lemenni, ha akar.
Amennyiben a custom B580 modellek már inkább a 300 dollár környékét célozzák majd be, akkor már sokkal kevésbé lesznek erős ajánlat a bejáratott és stabil szoftveres hátterű konkurenciához képest. -
DudeHUN
senior tag
-
félisten
válasz Devid_81 #48445 üzenetére
Hát nem tudom.. igazából miért vennéd ezt a 7600XT vagy 4060 helyett vagy cserélnél rá ezekről? A 4060 Ti től nagyon elmarad.Amúgy szerintem sem rossz , csak a fene tudja... 200 dollár alatt jó lenne vagy ezen az áron 4060 Ti teljesítménnyel 12 GB vrammal.
[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
Meg nem olvastam el, de oszinten megmondom ettol sokkal sokkal rosszabbra gondoltam.
...
-
Raymond
félisten
-
veterán
Battlemage topicba bedobtam 3db B580--at árakkal stb.
-
Alogonomus
őstag
válasz Yutani #48437 üzenetére
Arra utaltam, hogy a Stalker 2-ben eleinte szintén jelentős problémát okozott a 8 GB-nál magasabb memóriaigény, és annál is megoldották, hogy ne töltsön be több textúrát, mint amennyi a kártya memóriájában elfér.
A "faluban" azért a friss mérések alapján is a 7000-es tartományban van többször a memóriahasználat, de kint a mezőn valóban 6-ossal kezdődik a használt memória értéke. -
Yutani
nagyúr
válasz Alogonomus #48435 üzenetére
Stalker 2 1080p/Medium mellett 6GB-ot eszik a 8GB-os 3060 Ti memóriájából. Ezt látom, ha fut az Afterburner.
[ Szerkesztve ]
#tarcsad
-
Raymond
félisten
válasz Alogonomus #48435 üzenetére
Sot, patch se kell, mivel ez egy MachineGames IDTech7-es jatek nem kell mast csinalni csak a Texture Streaming Pool-t levinni ugyanugy ahogy a Wolfenstein jatekoknal [link]
-
Alogonomus
őstag
válasz Raymond #48434 üzenetére
Nyilván érkezik majd patch, ahogy legutóbb a Stalker 2 memóriaigényét is visszafogták a látványvilág csökkentése árán, de amikor már 1080p medium mellett sem elég a 3080 10 GB-ja, akkor a 8 GB a patch után is legfeljebb a tweakelt medium beállításhoz lesz elég, hiszen most bő 2 GB spórolást kell majd elérni.
-
Raymond
félisten
válasz Alogonomus #48431 üzenetére
Tessek, olvasgass [link]
A lenyeg itt van:
Mit 8 und 10 GB gibt es auch in Full HD große Probleme
8 GB sind für die Hyper-Texturen bereits in Full HD klar zu wenig, mehr als eine Ruckelorgie gibt es nicht. Und auch die Giga-Texturen sind noch zu viel für eine 8-GB-Grafikkarte, die zwar deutlich besser als Hyper laufen, aber immer noch stark stocken. Und auch die Ultra-Texturen sind immer noch zu viel, auch wenn die Durchschnitts-Framerate stimmt, stockt das Spiel nach wie vor deutlich. Erst ab der Einstellung Mittel haben 8-GB-Beschleuniger keine Probleme mehr – ja, auch Hoch-Texturen sind immer noch zu viel.
Mit einem 12 GB großen VRAM lässt sich WQHD gut mit den Hyper-Texturen spielen und auch in höheren Auflösungen zeigen sich entsprechende Grafikkarten zumindest bei kurzer Spieldauer stabil – und erfahrungsgemäß wächst der Speicherverbrauch bei Spielen mit der id-Tech-Engine nicht weiter an.Tehat vannak Hyper -> Giga -> Ultra -> High -> Medium beallitasok a texturakhoz es egy 12GB kartyaval megy a Hyper 1440p problema nelkul egy 10GB-al viszont nem megy mar a High 1080p se? Majd jon a patch amivel helyrehozzak az allokaciot es annyi.
-
veterán
válasz Alogonomus #48431 üzenetére
10-se alá 3080, de dec9 jön a teljes RT szóval még rosszabb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
-
Alogonomus
őstag
-
nagyúr
-
X2N
őstag
nVidia megvehetné az Intelt.
-
-
veterán
Intelt biztos nem vehetik meg.Nem ?
Semmi sem tart örökké. Voltak nagy nevek, akik eltűntek a piacról, már igazából az IBM is ilyen, ők szinte már csak a szerverpiacon működnek, az asztali divíziót eladták a Lenovónak.
Esetleg ARM alapon gondolkodhatnak valamin?
Mármint milyen célra? Asztali gépekbe? Laptopokban biztosan van már ARM chip és a szerverpiac az, ahol igazán mozog a pénz most, ott pedig az ARM-nek van jövője. Igen valószínű, hogy az Oracle is a közeljövőben fogja felvásárolni az Amperet, nem kevés pénzért. [link]
Szerk.: nagyobb probléma ARM oldalon a szoftveres támogatás hiánya, így asztali oldalon biztosan nem egyszerű a váltás. Konkrétan Linux alapú oprendszerekről hallottam már (pl. Armbian), Windows terén nem tudom mi a helyzet.[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
félisten
Szerintetek ez a cikk arról szólhat, arra utalgathat amire gondolok?
[Nvidia, flush with cash, looks to acquire new talent through mergers and acquisitions]
Intelt biztos nem vehetik meg.Nem ?
Esetleg ARM alapon gondolkodhatnak valamin?[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Raymond #48421 üzenetére
Azta... 2017 szeptembertől 2022 Augusztusig a GTX 1060 volt az élen 2 hónap kivételével..és még idén is ott van a top 10 ben..
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
16 Years of GPUs: The Steam Hardware Survey (Top 20 GPUs Jul 2008 to Aug 2024)
Azert latni hogy amikor volt konkurenciara alkalmas termek akkor nem csak szinte zold volt az a top 20 lista. Na es a 1060 evekig tarto dominanciaja is latszik amit csak a 3060 tudott atvenni nagysokara.
-
veterán
válasz Alogonomus #48418 üzenetére
Nagyobbakra kivancsi leszek januarban.
-
Petykemano
veterán
válasz Alogonomus #48412 üzenetére
Talán félreérthetően fogalmaztam, amikor azt mondtam, hogy nem mondták konkrétumot. Azt akartam mondani, hogy hibákat, nyilvánvalóan félresikerült, vagy sikertelen, várakozásokhoz képest alulteljesítő tényezőket soroltál. Én viszont azt mondtam, hogy szép, hogy látjuk ezeket, de az korántsem egyértelmű - legalábbis számomra - hogy hol és mik voltak azok a stratégiai ballépések, amelyek nélkül az Intel még mindig, vagy legalábbis nyerőbb pozícióban lenne.
Raymond megemlítette a Raptor lake hiba fiaskót. Ami jogos, összességében tényleg rosszabb kihatása van, mintha kevésbé bátorak a frekbenciával és amiatt rosszabb picit az eredmény.
Te most azt mondod, hogy Bob Swan által kijelölt double-sourcing irány lett volna helyes. Ezzel kapcsolatban én is tettem az előzőekben néhány a te érveiddel szembenálló állítást, ezt nem ismétlem meg. Ez egy jó pont lehet, persze nyilván egyikünk se tudja, mi történt volna másként.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Alogonomus
őstag
Amennyiben a B580 a jövő heti független tesztekben átlagosan hozza a 7600 XT szintjét, és driveresen sem lesz vele gond egyik játékban sem, akkor akár lehet vele számolni értelmes belépő szintű 1080p kártyaként, mint amilyen például a szintén 12 GB-os 3060 volt sokáig.
A B570 220 dollárért viszont valószínűleg nem lesz vonzó opció, mert a műszaki adottságai alapján legalább 20 %-kal gyengébb lesz mint a B580, és abban az ár- és teljesítménykategóriában eltérő okokból, de mind a 6650 XT, mind az A770 jobb ajánlat.
A B500-as kártyák állítólagos erős RT képességei pedig ebben a kategóriában ugyanúgy nem igazán adnak sokat hozzá az értékükhöz, ahogy a 4060 esetén sem az RT képesség a selling point.
Az új XeSS pedig nem túl értékes plusz, mert játékonként kell implementálni, és még csak a jövőben érkezik majd az első 10 játékba, amik között csak kb 3 tekinthető erősebb címnek. -
félisten
Jelenleg rendben van és jövő nyárig nem is lesz válasz rá. Olcsó, megfelelő teljesítmény, elegendő Vram. Van kétféle felskálázás és framegen.
A teljesítmények a grafikonon korrektnek tűnnek mert a 770 és 750 közti különbséget is a legtöbb tesztnek megfelelően ábrázolta Intel.
Ezt ha überelni akarja a két másik gyártó a következő genben akkor 250-300 dolláros áron a 4060 Ti /7600XT fölötti teljesítményt és elegendő vramot kell adniuk.
Viszont a végső teszteket megvárnám azért,de ha ez igaz erre reagálniuk kell a zöld és vörös oldalon is azt gondolom, ami már nagy lépés az Inteltől.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Van XeSS 2 és XeSS Frame Generation.
-
veterán
Ki mit szol a ket kissebbik csatamagushoz?
A nagyobbik ha jol lattam 12Gb es 250 dodo 4060-at mondanak ra sebessegben, dec 13 a start botban. -
DudeHUN
senior tag
válasz Petykemano #48411 üzenetére
Ha csak abból indulok ki felénk hány 14. genes kékhalálos, crashelős RMA igény jön, akkor Intel ezzel el lesz még jó ideig :/
Nagyobb partnerek meg még kevésbé lehetnek megértőek, mint a fogyasztók.Gamer for Life
-
Raymond
félisten
válasz Petykemano #48411 üzenetére
Ha az osszes partnerednel cserelni kell a CPU-k tizes nagysagrendben levo szazalekat es evekre elore kell contingency az azert odavag, fuggetlenul attol hogy publikusan az Intel es a partneruk hogy viselkednek. Senki nem fogja nagydobra verni mert a sajat poziciojukat is gyengitenek.
-
Alogonomus
őstag
válasz Petykemano #48409 üzenetére
Több konkrétumot is mondtam, és azok közül néhányra reagáltál is a saját gondolataiddal.
Gelsinger legkomolyabb hibája egyébként szerintem az volt, hogy a már 2021-ben is nagyon szoruló helyzetben levő Intel akkor még bőven rendelkezésre álló pénzügyi erőforrásait nem a helyzet rövid távú stabilizálására és az onnan sok évnyi kemény munkával megvalósítható kilábalásra költötte, hanem dollár tízmilliárdokat, ha nem egyenesen százmilliárdot is meghaladó összeget beleölt az IDM 2.0 elképzelésébe, és ezzel annyira kivéreztette az Intelt, hogy 2024 folyamán az Intel már kénytelen volt az ingatlanvagyonának egy részét is pénzzé tenni a pénzügyi stabilitása megőrzése érdekében.
Határozott véleményem, hogy Bob Swan tervét követve megelőzhető lett volna az Intel jelenlegi katasztrofális helyzete. Bob Swan 2020 magasságában tökéletesen látta, hogy az Intel gyártósorai hamarosan egyszerűen képtelenek lesznek a középkategória fölé szánt terméket gyártani, ezért az Intel akkor még rendelkezésre álló hatalmas pénzügyi eszközállományára támaszkodva befoglalt kapacitást a TSMC különböző generációs gyártósorain. Az volt a terve, hogy a komoly termékek egy ideig a TSMC gyáraiból érkeznek majd, a gyengébb termékekhez pedig elég az Intel saját gyártási technológiája is, és majd szépen visszaköltöztetik a saját gyártósoraikra az egyre magasabbra pozicionált termékeiket is, ahogy az Intel gyártósorai megint képesekké válnak a TSMC szintjén teljesíteni. Így a teljesítményelőny nem került volna át az AMD térfelére, vagyis az Intel is tudott volna csúcsteljesítményű termékeket kínálni a leszerződött partnereinek, azok nem kezdtek volna az AMD felé közeledni.
Gelsinger viszont "we can do it" mentalitást követve visszamondta/átadta a Swan által lefoglalt kapacitásokat, amit nem tudott elpasszolni, azt végül elsütötte a minimális mennyiségben idén piacra került új termékekre, a 2021 és 2023 között érkezett termékek fogyasztását az egekbe fokozta a szükséges teljesítmény eléréséhez, közben pedig mindent vagy semmit alapon belevágott az IFS erőltetett fejlesztésébe a saját IDM 2.0 koncepciója megvalósításához, ami végül az Intelt a jelenlegi helyzetébe juttatta.Az Intel jelenlegi helyzetét elnézve pedig már az a kérdés is felmerül, hogy melyik komoly cégvezetésben gyakorlott személy lesz hajlandó az Intel vezetését átvenni, és azzal valószínűleg a saját hattyúdalát elindítani, hiszen lényegében egy "felszámolóbiztos" lesz, akinek az Intel minél több üzletágát kellene valahogy megmentenie a totális megszűnéstől.
F1-es hasonlatokkal élve:
- 2017-ig az Intel vezetése nagyjából annyira feladatot igényelt, mint korábban a Mercedes, utóbbi években pedig a Red Bull igazgatása. Évente ki kellett hozni kicsit javított terméket, és a siker garantált volt.
- 2021-ig az Intel vezetése már annyira küzdelmes volt, mint a Ferrari igazgatása. Az élmezőnyt nem túl távolról azért sikerül követni, de ritkán volt meg a dobogó legfelsőbb foka.
- 2024-től kezdve viszont már az Intel is ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a Williams. Valaha nagy név volt, a múltja még mindig szépen csillog, de a jelene egyre katasztrofálisabb, a jövője pedig meglehetősen bizonytalan. -
Raymond
félisten
válasz Petykemano #48409 üzenetére
Gelsinger vagy harom es fel eve volt a posztjan. A tervei es az iranyt maradt, tehat nem az volt a gond. Szerintem azert kellett mennie mert rosszul kezelte(k) a 13 es 14 gen problemakat. Marmint nem azert mert voltak, az ekkora hajo sokkal lassaban fordul minthogy ahhoz valami koze lehessen, hanem azert ahogy az egesz ugyet kezeltek. Ez eszetlen nagy problemakat okozott es okoz nem csak a hirnevnek a nyilvanossagon es a pertnerkapcsolatoknal, hanem konkretan oriasi kihatasai vannak es lesznek meg evekig a penzugyekre is.
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
válasz Alogonomus #48408 üzenetére
Az a baj, hogy nem mondtál konkrétumot.
Említettél pár tényezőt.
Az alder lake sokat késett a gyártástechnológia miatt, mire kiszenvedtek valami használhatót.
A raptor lake-nél már nem volt más út, mint tolni. Persze lehetett volna óvazosabban, hogy ne legyen botrány, de akkor az eredményebbek lettek volna rosszabbak.
Az Intel szerintem elsősorban a gyártástechnológián csúszott el. Szerintem elég nyilvánvaló, hogy viszonylag ritka a mérnöki csoda (Apple) és helyette mindent a gyártástechnológiablehetőségei határolnak be.Szerintem Gelsinger jól látta azt, hogy ezt kell felrázni és hogy valószínűleg a tsmc azzal húzott el, hogy nagyon sok partnercég dolgozik együtt a gyártástechnológián, az Intel tervező és gyártástechmológiai részlegei között meg ellentét volt, dobálták a problémát egymás közt, mint a forró krumplit.
Az Intel így is piaci első tudott maradni. Ha a termékeit leveszi a saját gyártástechnológiájáról, akkor annak kaszáltak. Viszont az USA gyártástechmológia stratégiai ágazat, arra kapták a CHIPS ACT pénzt, ami nélkül talán már rég kifogytak volna a cashflowból.
Lemaradtak a cryptóról és az elég jövedelmező AI-ról is. Pedig voltak felvásárlások is. Én Raja Koduri távozása óta ritkán hallok a One API témáról, pedig.valószínű, az az egyik legfontosabb komponens az AI-hoz.
Nehéz egyszerre hibáztatni a CEO-t azért, mert túl sok hangsúlyt fektetett egy területbe és hogy az pénztemető volt, mert lemaradt. Ha nem lenne ARC, akkor meg pont ugyanazért lehetne hibáztatni, hogy Brian Krzanich-ot, aki lelőtte az akkori gpu fejlesztéseket.
Félre ne érts, én nem állítom, hogy Gelsinger minden döntése jó és helyes volt, és azt se, hogy ne lettek volna hibákat, csak magamtól nem látom, hogy mik lehettek volna azok a stratégai irányváltások, amik meglépése, vagy meg nem lépése mellett az Intel nem lenne gondban
-
Alogonomus
őstag
válasz Petykemano #48407 üzenetére
Na igen, az emberiség történelme során eléggé sokszor feltették már azt a kérdést, hogy: "Hol rontottam el?"
Utólag már mindenki sokkal okosabb, és rengeteg pontra rá tud mutatni, amit máshogy kellett volna csinálni, és a végeredmény biztosan jobb lett volna. Az egyértelmű, hogy Gelsinger már eléggé rossz állapotban vette át az Intel irányítását, de még abból a helyzetből is valószínűleg kilábalhatott volna az Intel, hiszen akkor még lendületben voltak. Sőt a Bob Swantól megörökölt Alder Lake viszonylag sikeres generáció is lett. Az Intelből Gelsinger alatt fogyott ki a lendület, mert folyamatosan rossz irányba kormányozta az Intel "hajóját", így a piaci ellenfelek könnyedén lehagyhatták az Intelt. -
Petykemano
veterán
válasz Alogonomus #48406 üzenetére
A hibás eredmények láthatók. De vajon mikor és mit kellett volna másként csinálni?
-
Alogonomus
őstag
Nem csak ő, de az utolsó jéghegyek már egyértelműen az ő számlájára írhatóak. Degradálódásig tekert Raptor Lake, pénztemetővé váló Arc termékvonal, crypto-vonatról lemaradás, AI-vonatról lemaradás, a korszerűtlen IFS gyártósorok használatának az erőltetése, szinte minden más inteles fejlesztési projekt elkaszálása az IDM 2.0 finanszírozásához. Ja és a tajvaniakat megalázó beszólását se felejtsük el, amitől bukta az Intel a TSMC kedvezőbb árazását.
-
félisten
válasz Alogonomus #48404 üzenetére
Nem ő vezete az intelt jéghegynek...
-
Alogonomus
őstag
Miután már többszörösen "jéghegynek vezette" az Intel "hajóját", a kapitány sebtében kereket old a süllyedő járművel való küzdelmet a tisztjeire hagyva. Nem is számítottam tőle erényesebb megnyilvánulásra.
-
paprobert
őstag
válasz Alogonomus #48401 üzenetére
"AMD...4070 szintű... 250-300 dolláros 8600 (XT) termékét"
Forrás?
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Alogonomus
őstag
válasz Devid_81 #48400 üzenetére
Ismét szinte egy teljes generációnyi késéssel érkezik az Arc széria, és így a két nagyobb szereplő polcon maradt 1-2 generációval korábbi kártyái alá kell áraznia az Intelnek.
A januárban induló új generációs viszonyok között pedig bár az Nvidia állítólag elég sokáig nem fogja kiadni az 5060-at, de az AMD szinte biztosan hamar kiadja majd a 4070 szintű 250-300 dolláros 8600 (XT) termékét, vagyis a G31 200-250 dollár lehet, míg a G21 legeslegfeljebb az A580 jelenlegi szűken 200 dolláros árán érkezve reménykedhet valamilyen eladásban.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte RX 6800 XT Gaming OC 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ZOTAC Trinity RTX 3070 Ti OC 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- SAPPHIRE Radeon RX 470 Mining Edition 4GB - REJTETT HDMI-S - AKÁR 5 HÓNAPOS MEGTÉRÜLÉS
- RTX 3070-ET KERESEK TÖBB DARABOT 105-115k típustól függően!
- Fair Áron / AMD Radeon Videókártya Felvásárlás / ORSZÁGOSAN
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest