Új hozzászólás Aktív témák
-
-
KROK640
nagyúr
Most, hogy nézegettem a régi 4th gen-es procikat, eszembe jutott, hogy régen egy adott generáción belül ÉRZÉSRE mennyivel több CPU volt, mint manapság, mondjuk a 10-11th genben. Gondoltam kicsit utánajárok, hogy vajon jól éreztem-e?
Most csak a DESKTOP I-s procikat néztem meg, tehát a Xeonok, Celeronok, Pentiumok kimaradtak, ígyis elég volt összeszámolni a tengernyi CPU-t.
4th gen :
Ott volt az I3 4100-as széria, amiben tudtommal legalább 8CPU volt (4130, 4150, 4160, 4170 és ezek T-s változatai)
Aztán az I3 4300-as széria, amiben megint legalább 10db CPU-ról tudok (4330, 4340, 4350, 4360, 4370 és ezek T-s változatai), mellesleg ezek voltak, a felsőbb I3-asok, amik +1MB L3 cache-t, és az I5-ösök IGPjét kapták meg.Aztán jönnek az I5-ösök, 4430al indítva, itt a T-s, K-s, és S-es verziókat is összeszámolva újabb 19(!) modellt számoltam össze!
Itt 4400-as, 4500-as, 4600-as széria van.Az I7-es családot a 4765T-vel érjük el, és itt is vannak T-s, S-es K-s CPU-k, illetve 4771 is, itt összesen 10 modellt számoltam össze.
Azaz ha nem tévedek akkor 4th genből 47db(!) I-s CPU van, úgy, hogy az I9 mint kategória nem is létezett még. Ez aztán a széles paletta!
Ezután kiváncsiságból ránéztem a 10th genre :
Amit gyakorlatban is látunk az I3 vonal kb kimerül a 10100 és a 10105-ben. Illetve ezek F-es verzióiban. Azonban van még T-s és E, sőt TE verzió is, ezek mindkettő gyengített az alap procihoz képest, a TE paraméterei már egyenesen siralmasak az alap procihoz képest.
Az Intel oldala szerint létezik 10300-as sorozat is, azaz a nagyobb I3-as, ami 6MB helyett 8MB cache-el van szerelve, és ugyanazt az UHD630-as VGAt kapjuk amit az 100-as sorozatban. Nos ezekről a CPUkról még nem igazán hallottam és boltban sem láttam őket, egyébként 4 tagot számlál ez a család, plusz T-s verziók. Összesen 12 modell, bár gyakorlatilag csak négyet látni a webshopok kínálatában.Aztán vannak az I5-ösök, ez gyakorlatban kimerül a 10400(F) és 10500-ban és 10600-ban. Illetve ezek T, E és TE változataiban. (összesen 10 modell)
I7-ből a 10700 és a 10800-s széria létezik, itt a kombinált modellekkel együtt is mindössze 5 változat van.
Végül az I9 kategóriát is megnéztem, ami 10850K-s belépőtől a 10900K-ig összesen 6 féle változatban elérhető.
így a 10th genben, elméletileg 31 féle modell van (tehát jó volt az érzésem, hogy kevesebb van mint 4th genben), ugyanakkor az üzletekben ennél jóval kevesebb van ami ténylegesen elérhető, általában 10100(F)/10105(F), 10400(F), néha 10600, majd I7 10700(K)(F) amiket szoktam látni.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Lehetséges. És valahol a webshopok is, mert mint mondtam alig látok pár változatot ténylegesen forgalomban errefelé.
Pl 10300-as sorozatról nem is hallottam, csak akkor mikor utánamentem, hogy hány tagja is van a CPU családnak?Bár mondjuk szerintem akinek nem elég a 10100, annak ott a 10400, magasabb órajellel a 10600... esetleg ha van pénz akkor I7 10700...
Ezeket a T meg E meg TE verziókat nem értem, normál asztali proci, alacsony fogasztással cserébe rengeteget engednek a teljesítményből. Ráadásul ennek a háromnak mindnek ugyanaz a célja.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz KROK640 #39358 üzenetére
Ott kezdődött, hogy nem szállítanak ide putriföldre. Oké, élnek rokonaim a hanyatló nyugton, megadom azt postacímnek. Cím pipa, erre kideült, hogy nem fogad el EU-s kártyát. Se debit se credit card-ot. Remek, írtam sógornak megrendelte ő, kifizette. Megjött végre a csomag. Kibontom: made in UK. Hurrá, ezért szenvedtünk ennyit?!
#nincsbennetarcsi
-
eszakas
senior tag
Hali.
Ebben a kavalkádban tudna segíteni egy MODERÁTOR?
Mindenről van szó csak a telókról nem.
Köszi.
Asus rog strix x570‑e gaming alaplap ,AMD Ryzen 7 3800X ,SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G,G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz, Corsair HX1200i Köszönöm szépen. Üdv. eszakas :)
-
F e Z o
veterán
Havernak megint visszaállt az uefi, hogy legacy vga-val nem indul el a gép. Ugye ez az 1200-as konfig, i3 10100F proci, RX560. Gondolom, ha nem F-es procit, hanem sima i3 10100-at tennék bele, akkor indulnia kell a konfignak, attól függetlenül, hogy nem uefi képes a vga benne. Jól gondolom? Nincs már kedvem ilyen szarokkal kínlódni.
H2O über alles!
-
KROK640
nagyúr
válasz Vigneau #39371 üzenetére
Persze, hogy kell kimenetet.
Apropó VGA, ma újabb "csodát" láttamHaver vett egy VGA-t intésem ellenére, valami ukrán sráctól.
A VGA egy RX580, de Soyo. Furcsállottam, és kiderítettem, ez bizony egy kínai belpiacos RX580. Pontosan ilyen
A probléma, hogy 2304 cuda core (SP) helyett, mindössze 2048 van rajta. Ezzel arányosan a TMU és a ROP is csökken, de 256bites 8GB-os GDDR5-ös elvileg. Sikerült 27900-ért úgy megvennie, hogy az Aliexpressről 29-ért van, de :
A magyar HW aprón 23500ft-tól van teljes értékű(!) 2304 SP-s RX580 8GB, 25000-ért már dobozzal meg mindennel, merítés van belőlük.Végülis... lett egy errefelé egyedi hardvere, kisebb teljesítménnyel, drágábban.
Figyelmbe véve az eddigi gépfejlesztéseit, beleillik a körbe.
2nd gen Celeronról ment 2nd gen I3-ra, majd az én 4th gen I3-asomat vette meg, még mielőtt kifieztte volna tönkretette, és vissza 2nd genre. Na az megdöglött... akkor újra 2nd gen. Pár hónapja jött neki a 2nd gen I5 2400... De nagy ugrást tervez, mert hamarosan 3770-re akar majd ugrani Már végre eljutott a 16GB RAMig is, így az elmúlt időkben, de 2 éve még 4GBval nyomta pedig DDR3-ban filléres tétel már.Na ehhez a géphez a kevesebb SP-s RX580 teljesen jó lesz
-
KROK640
nagyúr
Ha jól emlékszem akkor masterdeejay foglalkozott ezzel a témával, illetve ITT is rémlik a bányászkártyával játszás.
Viszont most nincs időm részletesen utánanézni a témának, hogy hogy is volt, meg mint is?Az RX580 SP 2048 ugyanis bár látszólag megesz minden drivert, de utána pontosan úgy tesz mint ami alig várja, hogy drivert kapjon, és még nem raktunk volna fel semmit.
Persze, hogy "egyszerűbb" legyen, Win 8. az oprendszer ...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Bjørgersson
félisten
Ti rápróbálnátok egy ilyen 6700 XT-re? Tudom, nyilván nem egy Gaming X, de a mostani hirdetések közül ez a legértelmesebb ajánlat. A többi vagy túl drága, túl nagy, gari nélküli, szétbányászott, kevés értékeléses, stb. Mech-hez képest a hűtése is egész életképesnek tűnik. A 0. lépés meg úgyis alulfeszelés hűtéstől függetlenül.
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility...
-
KROK640
nagyúr
válasz Bjørgersson #39380 üzenetére
Nekem tetszik
-
Qru
MODERÁTOR
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Bjørgersson #39387 üzenetére
Vissza jottek a nyaralasbol az emberek, megnott a kereslet.
#nincsbennetarcsi
-
Vigneau
félisten
válasz Bjørgersson #39380 üzenetére
A Mech hűtés sosem volt combos és halk. Ahogy a Ventus sem... De legyen vele szerencséd, azt kívánom.
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
-
KROK640
nagyúr
válasz Bjørgersson #39387 üzenetére
Ezt egyébként én sem értem, mivel az AMD új generációval jött ki, az RTX 4000-es széria ára csökkent, így abszolút nem értem, hogy a régi kártyák ára miért kezdett el felfelé menni. Ok, hogy mostanra nagyjából kisöprődött a bányászkészlet, és talán megszűnik lassan a túlkínálat - pláne bizonyos kártyákból - de ezúttal meg "felülről" nyomják az árakat az újak.
Igaz, még mindig eléggé nagy a rés, és a forint is folyton romlikInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Vigneau
félisten
válasz Bjørgersson #39391 üzenetére
Ritka volt és a hűtésének sincs jó híre. Az XFX jobb.
-
Vigneau
félisten
válasz Bjørgersson #39393 üzenetére
Ismerős az érzés. Viszont, amennyiben megteheted, inkább RX 6700 XT vonalon nézelődj. Ott az MSI Gaming X és az ASRock Challenger D.
-
Bjørgersson
félisten
Jól gondolom, hogy egy MSI B550-A PRO elég kellene legyen egy 5600X-hez?
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility...
-
F e Z o
veterán
-
Bjørgersson
félisten
válasz F e Z o #39397 üzenetére
Vagy van gari nélküli B550 Gaming Plus kicsit drágábban, bár érdemi különbséget nem látok a kettő között, szóval valószínűleg nincs és értelme rajta gondolkodni.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz Bjørgersson #39391 üzenetére
hamva ne is nagyon legyen
-
KROK640
nagyúr
válasz Bjørgersson #39398 üzenetére
Integrál a hátlap, ennyiből jobb
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni, de kérjük, hogy inkább a Hardverapróra tegyétek fel a terméket és azt linkeljétek be, mert úgy tudjátok módosítani később, az aprón is ott lesz és értékelést is kaphattok.
Kérjük, hogy nem megjelölt topikokban továbbra se hirdessetek, köszönjük!
- 1000W-os Hátsó Motoros Újszerű Mountain Bike gázkarral
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest