-
IT café
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikaa
aktív tag
Egy kis segítségeteket szeretném kérni. Készülőben egy keresztelői meghívó, kaptam is egy mintát, viszont valami babakékes háttér színt szeretnék és nem a jelenlegit. Tudnátok ebben segíteni? Ha kell, küldöm a .psd fájlt is. Köszönöm!
-
válasz
BonFire #29063 üzenetére
Még valami, hamarabb veszel újabb hardvert, mint 10.
Legalábbis én folyamatosan fejlesztem az asztalit, igen azt használok.
De nem vetem el a laptop használatát, mert nekem kell. Igen ez egyéni preferencia.
Remélem nem ördögtől való eset.
Van amúgy milyen hardvert vegyek Photoshophoz?
Ha nincs, akkor lehet elfér itt ez is.
Na lépek, én erre nem szeretnék több időt szánni, mert máshonnan veszi el sajnos.
Mexel, írj privatban , úgyis rég beszéltünk már.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
BonFire #29063 üzenetére
Nem kell megerősítened semmibe.
Attól mert nem értünk egyet, lehet ezt higgadtan is. Nyugi.
Nem kell ezt sem hangoztatni, hogy kinek hány év tapasztalata van és miben. Elhiszem.Így igaz, személyes preferencia. Mint írtam, van olyan eset és helyzet is, amire kell a hordozhatóság.
Te 10-11 collal érveltél, ami nem valid, meg hogy kevés memória..Ezek nem állnak meg stabilan. Mert lehetőség van többre .Lapozzunk, valós érvet elfogadom, de olyat , ami kicsit is lapos már nem.
Üdv
UI. Volt nálam legutóbb olyan masina 350-ert, amivel örömmel dolgoznék , mert kraftossbb volt az asztali gépemnél, ha nem kellene néha videót is vágni, inkább azon dolgoznék, de még a VGA is jobb volt az asztalhoz képest, most hogy írok róla.
Színhelyes kijelzővel, remek panellel, gyors VGA-val.
De mindennek megvan a maga helye.Érvelni akkor van értelme , ha el is tudja fogadni a másik fél is. Amúgy csak idő pazarlás lenne.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz
Graphics #29061 üzenetére
Ja, ha te már ezt előre eldöntötted, akkor gyere be a boltba, és adok neked egy laptopot 500 ezerért. Erre nincs érvem, elismerem. Csak 20+ év szoftver-harver tapasztalatom. (Azt hittem naivan, hogy a Photoshop topik a valós ok, én erre fel OFF-ba is tettem a kommentemet, te pedig nem.) Nekem tökmindegy, ha valaki kidob egy csomó pénzt azért, AMIRE AZ NEM VALÓ. A többi személyes preferencia.
(OFF: több százezer – inkább megveszük valamit, amire ez nem alkalmas tízszer, mire rájövünk, mint mind a tíz kiadás pénzkidobás volt, tehát a végén csak meg kell vegyünk egy saját konfigot. Ez már személyes döntés, pénztárca és ízlés kérdése).
Ha te bejössz a boltba, és azt szeretnéd, hogy erősítsem meg a te döntésedet, akkor én meg fogom erősíteni. Mert ez a dolgom. De hazudni nem fogok, ezt ígérem.
És mivel a téma továbbra is off, továbbra használd az OFF kapcsolót- -
mexel
veterán
Jogos egyébként a laptopos érv, de az ellenérv is. Akinek csináltam, az csak műkedvelő, csak játszadozik a ps-al. Arra elég lesz szerintem neki. Azt hiszem Photoscape amit használt ilyen játszadozásra. ( én sem vagyok laptoppárti igazán)
-
válasz
BonFire #29060 üzenetére
Nincs azzal gond, amit leírsz, de.
10-11 colos képernyőről ki beszélt amúgy? Nem is lehet ilyen gépeket már kapni. megboldogult netbook időszak esetleg.
Nem jellemző ekkora kijelzőméret laptopnál, most ezt mindössze azért írtad, hogy jobban igazad legyen
Ezért se értem miért írsz ekkora méretet.. 15,6-os laptop kijelző FHD felbontással.
Én is az itthoni munkavégzést támogattam, de 12-15 évvel ezelőtt még ügyféljáró voltam és sokkal egyszerűbb volt, leültünk, kitaláltuk megszerkesztettük és mindenki boldog volt.
Rengeteg kifogást felsoroltál, de nincs mindenben igazad.
kevés a RAM - 16-32GB-ig el lehet nyújtozkodni még egy régebbi konfignál is... Kis pénzből.
A többi meg csak arra van kihegyezve, hogy neked miééért nem jó a laptop.
Valóban, lehet folyamatos munkára nem jó, de aki ismerkedik a PS-sel annak meg untig elég lesz.
Nem fog egyből többszázezerét PC-t építeni azért, mert ki akarja próbálni, hogy tud-e két layert létrehozni.
ÉS oké én még tudnék ellenérvet a laptopt, mert a színhelyes kijelző megtalálása külön feladat... De őszintén szólva ettől még nem vetem el a laptop használatát.
Csak nekem például a két monitor drágítja meg a bulit, mert anélkül meg már nem dolgozok.
ÉS létezik még USB-s egér is. Én is azt használok, vagy van egy kettős üzemű egerem is.
És emellett pár laptop is... Mert még ha itthon üzemel is a masina, néha van hogy távolról kell rászerkesztenem valamit egy PSD.re... Laptoppal még mindig egyszerűbb ezt kivitelezni.NE akarjuk már megfejteni, hogy másnak mi a jó. Kérdezett, ha tudunk segítsünk.
Nem csak professzionális felhasználó létezik.
A másik pedig, hogy mire is szeretné használni, mert azért PS-en belül is rengeteg féle megoldás és munka létezhet.
( más téma, ha meg a szemed műthető, akkor érdemes elgondolkozni a lézeres látásjavításon, ami a laptop-gép vonalon maradva már gép kategória.)[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Bocsánat, ha beleszólok, de laptopra Photoshopot erőltetni értelmetlen (finom megfogalmazásban).
• kevés a RAM – ez önmagában nem jelent semmit, csak annyit, hogy ha a vinyóról kell gyorsítótárazni a megfelelő mennyiséget, az még az M2-es SSD esetében is kibírhatatlanul lassú lesz. Magyarán, ha kattintasz bármilyen menüpontra, nem mindegy, hogy 1/10-ed másodperc alatt történik a reakció, vagy 3 másodperc alatt.
• SSD vs HDD – ma már alap, hogy minden laptop SSD-vel szerelt, de hogy a rendszer ezt milyen gyorsan képes kezelni az ismét csak a fenti memóriafüggvény értéke. Az én '19-es asztali masinám pl 32 GB RAM-mal, és m2-es SSD-vel szerelt, de az újabb verzióknál rettentő késlekedés van. A program megnyitása például 1 másodperc. De amikor rákattintok az Új fájl létrehozására, akkor megdermed. Márpedig a mai ember nem szokta meg, hogy minden műveletre várnia kell 2-3 másodpercet. Azt hiszed, nem kattintottál rá, tehát kattogtatsz, majd "NA, VÉGRE!" felkiáltással fel is ébred a program.
• A 20-ik adjustment layernél már húzod az ecsetet, és olyan laggja lesz, hogy kitéped a hajadat (amennyiben még van), vagy esetleg ráharapsz valami szilárd dologra, hogy ne fájjon. Mint a sebészetben, amikor éppen a lábod vágják lefele.
• Ha nincs dedikált VGA, vagy csak IGP van, akkor szopás lesz a vége. Ez a művelet hatványozottan érvényesül, hacsak nem veszel egy külső VGA-t a laptophoz, ami vagy kivitelezhetetlen, vagy többe kerül, mint maga a laptop.
• 10-11 colos képernyőn dolgozni vakságot okoz, főleg, ha valakinek genetikai hajlama is van rá. Saját tapasztalat. Sosem volt laptopom, csak desktopom, de miután belevakultam a 22-es monitorba, vettem egy 24-est (mind 1080-as volt), utána belevakultam a 24-esbe is, vettem egy 27-est. És abba is belevakultam. A szemüveg, amit évente csináltatni kellett, többe került, mint egy nagyobb monitor. Az egyik szemüveg került 360 ezerbe, a mostani csak 320-ba, de csak a nővérem hitelezésével tudom megfizetni, és áprilisban mondhatom, hogy EZ AZ ENYÉM. Közben annyira tele volt a tököm a vakságommal, hogy most jelenleg a desktopon egy Samsung M7-es 43-as smart monitort használok. 4k és 43 coll.
Egyébként összegezve egy laptop kurvára nem ideális semmilyen körülmények között ilyen munkára, hacsak nem akarod később megfizetni az árát többszörösen évek alatt. Plusz ugye ott van, hogy a laptophoz kéne egy rendes egér is, ami wifis, nem Bluetooth-os, mert a Bluetooth laggol. Vagy ismerek olyanokat, akik nagyon jól elvannak a taccspaddal, de amint elkezded fotószerkesztésre használni a géped, előbb-utóbb (inkább előbb) rá fogsz jönni, hogy az egész pénzkidobás volt.
Szögezzük le: a laptop előnye a hordozhatóság. A hátránya minden más. Amennyiben mégsem, az a laptop árban százszor annyiba fog kerülni, mint egy rendes asztali konfig egy rendes monitorra. bármilyen billentyűzettel, plusz 1+2 pótmonitorral.
És mivel az egész kérdés témaidegen (OFF), ezért is raktam a kommentemet offba. -
mexel
veterán
Köszönöm! Akkor lehet hogy marad a 2019-es
-
Na felraktam, bedobtam a 8GB memóriát, hát nem egy villám sőt azt mondom nem egy élmény
LEhet használni, de tényleg nem egy gyorsaság így sem.
SSD-vel megy persze, meg ezzel az LTSC-vel. Szerintem egy kicsivel újabb procival és 16GB rammal lehet életképesebbnek nevezni
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
mexel
veterán
válasz
Graphics #29051 üzenetére
Köszönöm, ne fáradj vele, a próbát már elkezdtem, végül is felment rá a próba, de kiírja az elején hogy :
Nem támogatott grafikai processzor
Nem találtunk Direct-x modult
Túl kevés a VRAM memória stb
Ennek ellenére elindult, csak kérdés ez miatt működik-e.
Ha jól látom valahol a 2019-es CC környékén kellene keresgélni ami megfelel minden hardverkövetelménynek.Félek hogy az új az akadni fog vagy belefagy néha ezek miatt, így nem érné meg ebbe beruháznia
A régi talán gördülékenyebb lesz. Sajna nem értek ehhez a progihoz nem tudom mi legyen -
Ha gondolod megnézem egy ilyen masinan a legújabb Photoshopot, mert épp van itthon ilyen gépem és régen én ezt használtam PS-re.
Akkor CS5/6 volt rajta.
Épp pár napja tettem fel egy ilyen gépre az IoT LTSC Win kiadást. Este feltelepítem a PSt rá, hogy felmegy-e.
[ Szerkesztve ]
-
mexel
veterán
Sziasztok! Egy régebbi laptopra kellene photosop egy ismerősömnek, de nem mer belevágni a legújabba mert valószínűleg nem lesz meg a megfelelő hardverkövetelmény.
Ez egy Intel i5-2520M proci és Intel HD3000vga 8GB ram memóriával a gépben.Ami érdekelne, vajon kb milyen kori kiadst keressen a gépéhez a régebbi photoshop-ok közül?
Win11 van a gépen.
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Köszönöm mindenkinek a segítséget
-
BonFire
veterán
Előbb belevakultam a 1080-as 24-esbe, aztán belevakultam a 1080-as 27-esbe, erre begerjedtem, és vettem egy 4k-sat (aminek a felbontása ugye 4x akkora, tehát a méretét mindenképpen növelni kell, ha csak nem akarsz hangyapucányi betűkre vadászni), aztán lett belőle egy 43-as 4k Samsung M7-es smart monitor. 4k 27-ben öngyilkosság, 27 meg 43 között pedig nem igazán van méret. 40-es tévé 1080-ban, vagy 43-as tévé/monitor 4k-ban. És nem kell többé a Windows nagyítót használnom.
És ha úgy akarom, mindenre jó, mert filmeket is ezen nézek, akár ágyban fekve is.
[ Szerkesztve ]
-
rwin5
őstag
Az InDesign nem fér ki 27 alatti monitoron (lehet használni, csak bizonyos dolgok a menüsoron állandó csúszka görgetéssel érhető el), azért nem érdemes annál kisebbet venni, viszont PS-re megfelelő lehet a kisebb is. De, ott meg állandóan majd zoomolgatni kell, én azt se szeretem. Mivel ez kifejezettem a Photoshop topic itt ezt nem feltétlen kell figyelembe venni.
Nem kérdés, hogy a 4k jobb döntés képszerkesztésre, mint a 2k, viszont ez már tényleg precíz szintű munkánál jön szóba, ha pl ebből keresed a kenyered vagy alapjába véve ilyen maximalista típus vagy.
Igazából, ha pénztárcád engedi, akkor én mindig a jobbat szoktam javasolni mindenből, és nincs utólagos csalódás sem.
Nekem van olyan grafikus ismerősöm, aki 10 éve dolgozik szakmában és elvan egy sima 2k-s 24-es IPS monitorral.+ mérlegelendő, hogy 4k monitorhoz már tényleg kell komolyabb gép. Pl egy gyengébb gép már egy 4k-s youtube video alatt is lefagy, ennek ágán nem kérdés a PS.
-
rwin5
őstag
El fog futni, de legtöbbször nem azzal van a hangsúly PS esetében, hogy majd fut-e a gépen vagy se.
Arra akarom irányítani a figyelmet, hogy mindenképp beszereznék mellé egy legalább 27-es külső monitort, aminek jó a színmegjelenítése.
pl: [link]szerk.: az, hogy integrált a vga, az pedig azt jelenti, hogy nincs benne VRAM, szóval a sima RAM-okat fogja majd használni szükség esetén. Ez sem egy olyan nagy gond, lévén, hogy nem tervezőgrafikához használod.
[ Szerkesztve ]
-
-
mdk01
addikt
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy egy ilyen kategóriás gépen amatőr max haladó szintű munkához elindul-e megfelelő minőségben a PS?
Elsősorban a videókártya hiánya miatt kérdezem, szükséges e a PS-hez?
Köszönöm
LAPTOP -
Lac-coo
őstag
válasz
BonFire #29036 üzenetére
Simán fájl, mentés másként... De majd megnézem amit írtál ...
A lényeg, hogy valóban az a baja, hogy ha nem háttér van hanem nulladik réteg , akkor nem lehet jpg -be menteni ....
Csak ez új nekem, eddig ha egy rétege mvolt az mindig háttér volt
De igaz én boomer vagyok ...
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz
Lac-coo #29033 üzenetére
A "háttérszín" mit takar? Háttér nélküli formátum csak PNG-ben lehetséges. A JPEG nem támogatja az alfa csatornát, tehát valamilyen "színű" mindenképpen lesz a háttér.
Nem lehet, hogy ez a baj?
Egyébként én mindig a Ctrl+Alt+Shift+W-vel mentek. Ez a mozdulat jobban benne van a kezemben, mint egy C-dúr akkord.
-
Lac-coo
őstag
Úgy tűnik valóban csak 8 biten és csak háttérszínként engedi a sima jpg-t... Ha csak egy réteg van, ami nem háttér akkor már nem ...
-
rwin5
őstag
válasz
Lac-coo #29025 üzenetére
Érdekes, amúgy több helyen panaszkodnak anomáliákra PS-ben.
Ha nagyon jpg kell és egy fájl kell róla, próbáld meg úgy meghekkelni, hogy PNG-t enged, lemented abba, megnyitod és utána átmented abból jpg-be.
Ez a rövid tippem van, mint megoldás.
PNG-be mentés nem jár adatveszteséggel, szóval nem lesz belőle gondod.szerk: exportálásnál sem engedi jpg-et ?
- (alt + shift + ctrl +W)
[ Szerkesztve ]
-
Lac-coo
őstag
ÜDV !
Szét szopatom magam , de nem jövök rá...
miért csak JPEG2000 be enged menteni a ps , Mi a trükk ?THX !
[ Szerkesztve ]
-
rwin5
őstag
Szia,
Megnéztem gyors kíváncsiságból, hogy nekem csinál-e ilyet, de nálam nincs.
Lehet esetleg informatikai topicban is érdemes 1 kört vele futni.
Esetleg egy reinstall? (tudod, mint a routernél, hogy próbálta már újraindítani?)
Lehet valami anomália. Én mikor grafikusnak tanultam, ott jelezte a tanárunk, hogy hajlamos az Adobe érdekességeket csinálni, lehet ez is egy ilyen eset.
-
movax
őstag
Üdv!
2020-as Photoshop (21.0.2 verzió) bezárás után ott marad a memóriában, néha több folyamattal is, pár száz MB-ot foglal. Manuálisan ki tudom lőni a processzeket, bár kényelmetlen minden használat után. Miért van ez? Vagy ne foglalkozzak vele? Van 32 GB memória a gépben.[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Missing Missy 😁😁😁
-
Szegény cirmi amúgy sem tartalmaz túl sok színt.
Annyira nem vagyok pro a hátteres dologban, de gyors körbenyírtam, picit szarul, de hátha ez is jó lesz már.
2.0
És majd valaki megcsinálja profin.[ Szerkesztve ]
-
nyepi
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék tőletek kérni.
Sajnos abszolút nem értek a photoshophoz.
Találtam tegnap egy cicát és szeretném megtalálni a gazdáját, gondoltam a környéken kiplakátolom. De úgy szeretném, hogy csak a cica legyen színes, a háttér fekete-fehér.
Ezt meg tudná nekem valaki csinálni? Szerintem egy hozzáértőnek néhány perc.
Én próbálkoztam paintben és telefonnal, de nem jött össze.
Ez a kép lenne az:
[kép]Előre is köszönöm a segítséget!
-
bencus3
tag
Sziasztok, olyan személyt keresek aki segitene nekem sos 4-5 képen egy tárgynak a szinét kicserélni. Természetessen a munkáját megfizetném!
Elöre is köszönöm: Bence -
Üdv! BuEk
Hamarosan évfordulója lesz a CC előfizetésemnek, ami a Fotós csomagból áll tehát PS+Lightroom, de én javarészt az előbbit használom.
152 euró az éves csomag, de ha lenne kedvezőbb megoldás szívesen fogadom.
Tud valaki valami olcsbb megoldást?
-
lomposfarkas
tag
válasz
repvez #29007 üzenetére
Próbáld ki az automata szintet (most nincs előttem PS) az a képtartalmat széthúzza a hisztogram két széléig, tehát elvileg lesz a képen 0 fekete és 255 fehér. Ha meg mentés után összemosódnak az árnyalatok, akkor érdemes tömörítés nélkülit menteni, pl bmp, png, ezeknél a 24 bit/256 szín is választható.
-
tudja valaki, hogy hogy tudom egy képet beálitani és elmenteni, hogy megmaradjon a 8 bites 0-255 szint ? és a mentés után vagy a megnyitáskor, ne legyen összemosva a határok?
Esetleg még az is jo lenne, hogy hogyan tudom ugy állitani , hogy lefedje az egész szurkeárnyalatot? mert most a hisztogram a fekete felé tolodik el és ha állitok, hogy a jobb oldal felé is tolodjon akkor nem biztos, hogy azok a részek állitotnak csak amik kelelnek.
Egy heihght mappot akarok használni és hogy a 0 értéke a legmélyebb pont a 255 érték a legmagasabb.
DE most a legmagasabb ponthoz tartozo érték valahol 104 nél van.
Hogy tudom, ugy szétnyujtani, hogy mindegyik érték arányosan szétnyuljon , hogy lefedje a 255-ig lévő részt.
ÉS a mentés után mindegyik pixel tartsa meg a saját értékét, ne legyen átlagolva vagy összemosva a szomszédos pixellel.Mert most mikor a pipetával kiválasztom a legmélyebb és a legmagasabb pont hoz tartozo pixelt akkor állitja a hisztogramot, de az elmentett képen meg csak a két véglet jelenik meg a köztes értékek nem .
-
veroi
csendes tag
válasz
BonFire #28940 üzenetére
Üdvōzlet BonFire
Köszönöm szépen a program lehetőségét.
Én most csöppentem az oldalra.
Nem ismerem a programokat.
Kellene szerkesztenem képeket.
Az lenne a kérdésem :tudok nyilakkal méreteket rajzolni?Képeket kell méretezni, de nem úgy mint az autocadba.
Másik kérdésem, hogy PDF szerkesztő programot tudnál ajánlani. Ott kell a dokumentumban szerkesztenem, majd lementeni a fájlt..
-
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom használni a Generative fill-t, mert azt a hibaüzenetet kapom, hogy "Please check your internet connection and try again." Nyilván semmi gond az internetemmel és pl. a munkahelyi gépen működik.
Mi lehet a probléma, mit tehetek? Frissítettem a legfrisebb verzióra, de nem lett jó.Valamint a fiókomba belépve is ez a képernyő fogad: kép
Másnál nincsenek hasonló problémák? Elég bosszantó, hogy semmi konkrét hibaüzenet nincsen, csak nem működik a generálás.