- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 11
- Linux haladóknak
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PR-Telecom
- Milyen program, ami...?
- 600 Mbps-os tempót ígér 2,4 GHz-en az ASUS RT-N18U High Power routere
- Direct One (műholdas és online TV)
- YouTube
- Milyen routert?
-
IT café
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
peternac
tag
válasz 313313 #65828 üzenetére
éves szaldóban vagyok (remélem, eddig abban voltam), sima visszatermelős
2022.11.24-én cseréltek órát, onnantól megy a termelés
most 2025 elején volt meg a teljes második évem
nekem eddig január 15 volt az éves fordulónapom
nem vagyok elektromos iparban dolgozó
ezek szerint kif4?
az éves szaldó ugyanúgy megmarad? vagy mi lesz ezután? -
313313
addikt
válasz peternac #65827 üzenetére
Szaldóba vagy? A szöveg alapján átraktak Kif4-be, azért volt a decemberi leolvasás. Vagy elektromos iparban dolgozol, így dec 31-én is elszámolnak veled.
Távleolvasott a mindennapszaki mérőd, azt már nem igen kell diktálnod.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
peternac
tag
éves leolvasás téma, nem tudok éveset diktálni
Budapest, volt ELMŰ (most már talán EON?) terület
érkezett email (ahogy tavaly is) Jan 15, 2025, 8:06 AM-kor, miszerint:
"...Tájékoztatjuk, hogy elkezdődött a villamosenergia mérőóra állásának éves diktálása, amit az applikációban tett nyilatkozata alapján Ön fényképesen, az applikáción keresztül küld be. Ez azt jelenti, hogy Önnél személyes leolvasásra nem kerül sor.Kérjük, hogy villamosenergia mérőórájának aktuális állását jelen levelünktől számított 7 naptári napon belül, az applikáció „Mérőóraállás bejelentése” menüpontjában rögzítse.
...
Hogyan tud mérőállást rögzíteni?Éves mérőóra állás diktálásra 2024. január.1. napjától kizárólag az E.ON Hálózat alkalmazásban és az online ügyfélszolgálatunkon (eloszto.elmu.hu/) van lehetőség az alábbi menüpontokban:
· E.ON Hálózat alkalmazásunkban a „Mérőállás bejelentése”
· Online ügyfélszolgálatunkon a "Mérőállás bejelentés/Fényképes leolvasás" menüpontban.
Felhívjuk a figyelmét, hogy a havi mérőóraállás diktálására továbbra is az MVM Next EnergiApp alkalmazásban van lehetősége, ez azonban az éves diktálást nem váltja ki.
..."Tavaly ez sikerült is.
Most ha belépek az ELMŰ-s oldalra és diktálnék fényképesen, akkor ez fogad:
(M25): Önnek nincs éves diktálási időszaka, vagy tarifája szerint csak árváltozásra diktálhat!
Tavaly ugye tudtam, működött, az idén nem.
Ami még feltűnt, hogy ezen az ELMŰ-s oldalon látom, hogy év végén leolvastak, 2024.12.31-ére van a napelemes órára "Elosztói leolvasás"-os óraállás rögzítve. Valszeg távolról (vagy személyesen, az óra kint van "közterületen", hozzáférhető és látható) leolvasták.
Másnál is ilyen remekül működik ez a dolog?
Igazából nekem csak azzal van bajom, hogy ha nem diktálok, akkor valami baromságot be fognak becsülni (ráadásul van H tarifás óra is), és rosszul járok/esetleg feleslegesen kell fizetnem majd érte (H tarifán nulla fogyasztás, nappali órán meg plusszban vagyok).
Ügyfélszolgálatot majd megpróbálom elérni, de nyugtassatok meg, hogy nem egyedül velem szúrtak ki.
+bónusz: az MVM Next-es csoda oldalról eltűnt az összes eddigi áram számlám. Vicc, amit ezek így művelnek. -
Borisz76
veterán
válasz mauimagic #65822 üzenetére
Ha a DNY-i tetőfelületre teszel paneleket....mondjuk 5-6 db-t , akkor lehet, hogy "csak" 11 óra és 13 óra között vág.
Ha több panelt teszel fel ( 6-7-8 db-ot ) , akkor már lehet , hogy 10 óra és 14 óra között is vág.Tehát minél több a panel, annál több a vágás is DE emiatt időben több lesz a termelés.
A pontos számok nélkül a fent írtak csak lehetséges példák !
Azt "kell" tudni, hogy a nagyon túlpanelezés ....ahogy írtad is.....csökkenti a megtérülést.....ez a gyakorlati hátránya....ahogyan írtad is.
Szeintem érdemes lenne "szimmetrikusan" felpakolni a paneleket....tehát mondjuk DK-re 10 db és DNY-ra is 10 db.
Bár ha sok az árnyék, akkor kelleni fog optimalizáló is, ami tovább drágítja a műsort. Bár nem tudom - nem írtad - , hogy jelenleg hány paneled is van DK-re.Az nem kérdés, hogy érdemes lenne kihasználni a DNY-is tetőfelületet a 2. string-re !!!
A kérdés az, hogy hány darab panelt lenne érdemes felpakolni !?Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
313313
addikt
válasz mauimagic #65822 üzenetére
Voltam olyan parkban, ahol 1,5-1,6 szorosan panelezték túl az invertert...Szerk: háttérben Huawei inverterek
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
mauimagic
senior tag
válasz Borisz76 #65820 üzenetére
Ezeket tudom, csak azt nem, hogy a gyakorlatban van e hátránya annak, ha sokat vág az inverter, azon túl, hogy a megtérülésre rossz hatással van.
Ez egy passzív hűtésű inverter (Huawei).
DK-n van a meglévő string, DNY-on van helyem, de sajnos sokszor árnyékos.Múltkor láttam használt napelemeket gombokért, teljesítménygaranciával, lehet kiegészítésre megérné nekem.
Van még ≈6 évem a szaldóból, persze csak ha egy vasárnap délután nem módosítanak ezen is...[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
válasz mauimagic #65818 üzenetére
A szerződés az inverterre és annak teljesítményére szól.
A szabad string-re tehetsz panelt.
Ha a tájolás megfelelő és van mondjuk keletre és nyugatra néző tetőfelületed, akkor oldalanként mehet rá a panel.
Ezzel azt lehet elérni, hogy időben ( kora reggeltől napnyugtáig ) tud a rendszer termelni. Napközben - amikor a napsugarak érik mindkét oldalt - , akkor pedig több lesz a termelés.
Ha sok a panel, akkor az inverter "levágja" a többletet....
Ezt hívják amúgy túlpanelezésnek és bizonyos fokig - gyártónként eltérő - van is rá lehetőség.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
mauimagic
senior tag
Sziasztok!
Szaldós napelem rendszerem van, tavaly vettem elektomos autót, így idén már lesz villanyszámlám.
A fogyasztás meg fogja haladni a 2523kWh-s kedvezményes limitet, viszont ha a visszatáplálást levonom belőle, akkor alatta vagyok.Jól gondolom, hogy így is a "piaci" árat kell majd fizetnem a 2523kWh feletti részre, vagyis nem elég ha a fogyasztás és a visszatáplálás különbsége alatta van?
-
313313
addikt
válasz fgabor87 #65813 üzenetére
18m-en belül kell összekötni. Amúgy ha van villany össze van kötve, ha nincs, nincs... De hagyjuk is, majd az okosok kitalálják valamikor, hogy mit kérnek, és hogyan. Vagy erőből tiltják, mint a balkon napelemet. Én azt mondjuk engedélyezném, bejelentéshez kötném, és oda olyan mérőt raknék fel, ami a visszirányt is fogyasztásnak méri(csakhogy ne rakjon fel 3-5-7db-ot)
2019. Március 13-15 körül jött a rendelet, hogy a fogyhelyet földelni kell. Ez például Démásznál csak a földkábeleseknél van így, oszlopos/fali szekrényes bekapcsolásnál/cserénél/felújátásnál nincs ilyen... Másrészről leverik a 3m-es szondát, amire megint nem mérnek rá... Nyilván semminél jobb, de értékek agályosak. Kedvencem mikor a 240mm2-es földkábeles nagyfogyasztós fogyhely főldelő szondája 25mm2-es mkh-val van rákötve a pen sínre....
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Reggie0
félisten
Lehet egyszerubb lenne foldzarlat erzekelot telepiteni es nem kotni a nullat a foldre a szunetmentes utan.
-
fgabor87
tag
válasz 313313 #65811 üzenetére
Ha leverek külön szondát az inverternek, egyrészt annak összeköttetésben kell lennie a másik szondával, hogy ne legyen potenciálkülönbség, másrészt rendszeresen ellenőriztetni kéne. Ennyi erővel ellenőriztethetném a mostani meglévőt is rendszeresen. Itt csak az lehetne megoldás, hogy áramszünetnél hálózati irányból nézve a PEN szétválasztás előtt kellene egy leválasztás. De az jelenleg szabálytalan. És szerintem ilyen irányba nem is fognak elmenni, mert veszélyes. Pont azért lett előírás x évvel ezelőtt, hogy a ház PE vezetőjét rá kell kötni az oszlop N (innentől kezdve PEN) vezetőjére, mert az volt a tapasztalat, hogy szarok a helyi földelőszondák, és így életveszélyes a dolog.
Nálam napelemesek nem mértek földelést sajnos, viszont én csak ezért még telepítés előtt kihívtam egy villanyszerelőt. Olyat kerestem, aki e.on regisztrált szerelő, hátha ő jól is fogja csinálni. Már csak azért is, mert 30 éves a szonda, édesapám rakta le, mikor épült a ház, sima betonvas. Villanyszerelő lekötötte a szondáról a vezetéket, 5x mért rá egymás után. 7 Ohm, azt mondta tökéletes.Én amúgy úgy tudtam, hogy napelemeseknek vagy a bekapcsoláskor a szolgáltató emberének erre azért rá kellett volna mérnie. De ilyen nem volt, úgyhogy örülök neki, hogy én külön lemérettem. És azzal tisztában vagyok, hogy rengeteg háztartásban az elektromos rendszer ramaty állapotban van. És erre aggatnak sokan naperőművet, vagy elektromos autót.
-
asdf_
veterán
válasz gorbep #65810 üzenetére
Ne vedd készpénznek, nincs infóm.... de ők látják a hálózat állapotát, hol mit követeltek meg eddig, milyen típusú javításokat végeznek, ahol ez lehet gond... pl hány bekötésnél van potenciál rögzítő földelés, hogy állnak a földelési ellenállások...
Nekem mindig az a bajom az ilyennel, hogy amíg azon malmoznak, hogy a meglevő ilyen-olyan állapotú fogyasztói hálózatra hogyan lehetne ráhúzni egy biztonságos megoldási módszert, addig pl. simán lehetne azt csinálni, hogy felmenő rendszerben* az újépítésű ingatlanoknál pedig a következőképp lehet, már most. És akor nincs az, hogy felépül évente x tízezer ingatlan, a megújuló már kb. alapkövetelmény, ezeknél évekig ott a bot a küllők között, és ahelyett, hogy megcsinálhatnák egyszer, elsőre megfelelőre, ehelyett felpakolnak most egy féllábú rendszert, és akkor majd utólag lehet rajzolgatni, engedélyért imádkozni, utána kötögetni, elektromos dobozokat pakolni, villanyszerelőt hívni stb. És ez szerintem elmebeteg, már eleve az, hogy évek kellenek a szabályozás megjelenéséhez, mert ez kb. annyi, hogy bezársz 50 embert egy szobába, és addig nem jöttök ki, amíg készen nincs és a harmadik napon kijönnek, amit összedobtak, azt 2-3 körösen megszondáztatják az érintettekkel és készen vagyunk. Ez ilyen mulasztásos törvénysértés kategória. Vannak valakik, akiknek van valami dolguk, ezért kapják a fizetésüket, hogy ezt megoldják és ezt nem teszik. Ez (sem) működik ebben az országban. Mint ahogy még mindig van viszwattos terület, egy év sem volt elég arra, hogy máshogy összegezzenek a villanyórák, és három és fél év sem volt elég az egy fázison 2,5 kVa megváltoztatására (a minimum a 3 kVa-re emelése lenne, belátva, hogy az inverterkínálatot látva brutálisan rossz helyen húzták meg a vonalat (vajon véletlenül-e? )). Az a baj, hogy amíg évek "hatalmas" munkájával megszületnek ilyen döntések, szabályozások, addig ez a töketlenkedés ballasztként húz vissza olyanokat is, akiknek mindehhez semmi közük. Ha megnyerném a lottót és a töküres telken a semmiből a nullából épül egy házam gépeszettel, villannyal meg minden, hadd ne kelljen már emiatt szívnom, hogy két három körben valósülhat meg az, amit meg lehetne oldani elsőre is, csak azért, mert itt nem forognak a fogaskerekek (disclaimer: ha megnyerném a lottót eszem ágában sem lenne ilyet tenni, lépnék a fenébe innen).
* pont ugyanilyen felmenő rendszerben kéne elengedni ezt a hülye foggal körömmel ragaszkodunk a 3 fázishoz dolgot. Újépítésű lakóparkban (esetleg egy adott terület gatyábarázása után meglévő fogyasztónál opcionálisan, saját kérésére, műszaki feltételek fennállása esetén) egyetlen fázis mehetne egy fogyasztóhoz, arra ha akar, akkor a 40A nappali mellé kérhet xA éjszakait meg yA H tarifát (úgysem fog egyszerre mindet és ha amper vagy keresztmetszet fronton kipontozódik, akkor, de csak akkor nincs más hátra, mint a 3F). Aztán azoknál, akik már csatlakozva vannak a hálózatra és érintettek, náluk marad, hogy szépen kivárják, de az újaknak miért kell a súlyt ráakasztani a lábára?
-
313313
addikt
válasz fgabor87 #65809 üzenetére
Csinálsz egy külön földelést az inverterhez, azt bekötöd oda, aztán akár a földelést is szakíthatod...
Nem tudom külföldön hogy megy, meg mi az eljárás...Az új kínai szúpervasút építése mentén lévő TR állomásokon a trafó PENje nem helyben van földelve(Nem lehet a KÖF-KIF föld összekötve...), hanem x méterrel arrébb, hogy ha bármi zárlat bejön KÖF-ről ne menján át a fogyasztókhoz...
Ha feszmentes hálózaton dolgozik a koléga, akkor van földelve a hálózat eleje, illetve a munkavégzés helye, ha vezetéket bont, akkor a bontás mind a két végére kell a földelés. Izgalmas az lehet, mikor a szigetüzemben működő HMKE-s ügyfél csatlakozóját kötik le/fel ő meg nem rendelkezik normális földeléssel (van leverve szondája, ami 150 ohm közeli)
Démász bevezette, hogy csatlakozó le/fel kötés feszmentes hálózaton is FAM tevékenység (tehát nem lesz elég egy kioktatott akármilyen személy, villanyszerelő kell, FAM vizsgával, minősített FAM szerszámokkal és egyéb FAM felszerelésekkel)
Van FAM munka is, de itt ugye alapból védőfelszerelésben dolgozol. Itt a buktató, a megfelelő földeléssel nem rendelkező load módban működő HMKE-s ügyfél PEN levétele/felrakása okozhat még érdekes helyzeteket...
Azzal legyünk gyorsan tisztában, hogy a HMKE-s ügyfelek nagy része nem rendelkezik rendes földeléssel. Szabvány legalább 4m-es szondát ír elő (sok helyen meg csak 1db 2m szondát verek le), ami 10 ohm alatti. Dicsekednek 1 ohm alatti földeléssel, egy darab 3m szondával homokon, itt nyilván bemérték a hálózat földelését is....
-
gorbep
senior tag
Ne vedd készpénznek, nincs infóm.... de ők látják a hálózat állapotát, hol mit követeltek meg eddig, milyen típusú javításokat végeznek, ahol ez lehet gond... pl hány bekötésnél van potenciál rögzítő földelés, hogy állnak a földelési ellenállások... Egy biztos, a Titász területen a legkönnyebb leverni egy rúdföldelőt... felénk van ahol a szennyvízcsatornát is robbantással alakítják ki...
Milyen baleseti statisztikák vannak az adott területen...
Hány éve kellene kötelezővé tenni az ÁVK-t a meglévő telepítésekre is? Senki sem meri meglépni... pedig a balesetek számát az csökkentené a legjobban... Ha meglépik, akkor meg az lesz a baj... hogy mi pénz, meg a házak felét villamosan teljesen fel kellene újítani, mert nincs az az AVK szám, hogy egy lerohadt házban 30mA-nél fennmaradjon...
Szóval szerintem ez nem olyan egyszerű...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
fgabor87
tag
válasz 313313 #65807 üzenetére
5P-t szakítanak? A védőföldet tudomásom szerint tilos megszakítani. Sőt, tilos olyan eszközt beépíteni, ami egyáltalán képes arra, hogy megszakítsa.
Nálam külön állítható, hogy a nullát szakítsa-e, vagy sem. Pl Németországban, ahol az oszlopról nem PEN jön be, hanem külön PE és N, ott úgy kell beállítani, hogy szakítsa meg az N-t is, és kösse át a PE-re. De nálunk, ahol PEN vezető van, felesleges N-t szakítani, és PE-re átkötni. Ezzel a PEN kötést/szétválasztást áthelyezed a villanyórából a lakásba (inverterbe), ami tudomásom szerint szintén szabálytalan.
Javítsatok ki, ha tévedek, de úgy tudom, hogy villanyoszlopon történő szerelés esetén az érintett szakaszon a vezetékeket a szerelést végző személyzetnek külön le kell földelnie. Nem tudom, hogy hívják ezeket a cuccokat, de egy kampóban végződik, ráakasztják a vezetékére, a végét meg belekötik egy megfelelő földelési pontba. Mert lehet itt mondani, hogy hát ha nálam nincs vagy rossz a ház földelőszondája, és így az áram a nullán kimegy az oszlopra, és odaégeti a szerelőt. Oké. És ha a szerelés időtartama alatt történik valami a napelemeimmel? És a DC dobozban a túlfesz levezető működésbe lép, és betolja az egyenáramot a PE-be, ami utána PEN-en kimegy az oszlopra? Az ugyan úgy odaégeti a szerelőt.Egyébként e.on sem fogalmaz tisztán ezzel kapcsolatban, a honlapjukon van egy lista az engedélyezett backup boxokról (ami persze nem tölt be), és két bekezdéssel lejjebb pedig azt írják, hogy tiltott ez a lehetőség. De mikor erre felhívtam a figyelmüket, terelni kezdtek.
-
313313
addikt
-
313313
addikt
válasz fgabor87 #65805 üzenetére
Galvanikus leválasztás az szakít nullát is nem csak fázist.(mondjuk kiserőmű leválasztásnál pont kimarad az esetek 80%- ban kegalábba nulla szakítás, legtöbb cég főkapcsolója se szakít nullát ) Kettő meg azért kell, ha az egyik evlromlik, ott a másik. Ha engedélyezik a load oldat, biztos kel egy külön eszköz az inverter és villanyóra közé, ami nem az inverterbe van. Az is lehet azzal 5P-t szakíttatnak 3F, nulla és föld...
Addig még nincs ebből baj, senki nem érzi át a helyzet súlyosságát...
-
asdf_
veterán
válasz gorbep #65804 üzenetére
Szóval lehet szidni a DSO-kat, hogy miért nem engedik a backup üzemet, de vannak itt még szabályozatlan érintésvédelmi kérdések...
Hadd kérdezzem már meg, hányadik éve vakarják a t**ket ezen, hogy ezt a hatalmas problémát végre feloldják egy szabályozással? Hogyan lehet, hogy a Titásznál már lehet ilyet csinálni, míg másik kettőnél nem, miközben ugyanabban a nyomorult országban vagyunk?
-
fgabor87
tag
válasz 313313 #65803 üzenetére
Igen, még tiltott. Vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy ellentmondásos. Csak amikor heti 3-4 áramszünet van, és erre az e.on azt írja vissza, hogy ez természetes velejárója az elektromos hálózatnak, illetve hogy nem szünetmentesen szolgáltatnak, hanem folyamatosan, akkor valahogy máshogy gondolkodik az ember erről.
Megvan a kettős galvanikus leválasztás. De az csak a fázisokat tudja leválasztani.
Egészen pontosan a nulla ágat is szét tudja kapcsolni (ha beállítom), de azt egyidejűleg átköti a védőföldre (ugye valahonnan kell egy nulla neki). A védőföld pedig a villanyóránál össze van kötve a nullával. Azaz a nulla ágam sehogy sem lesz független, csak más színű vezetéken áll kapcsolatban a hálózattal.
Emiatt nem is értem, miért kellene nekem lakáson belül a fázisok mellett még egy plusz 0 vezetéket is behúzni. Az tiszta sor, hogy ÁVK után külön kör, de ÁVK előtt? Felhozok az emeletre egy L1-et a hálózatból, egy L2-t a Load portról, és egy nullát. Emeleten ezt az egy nullát bekötöm 1-1 ÁVK-ba, utána a két ÁVK már két külön n-bar-t kap, az már két külön kör. De csak az ÁVK miatt. Az én felfogásomban.Telepítő cég szerint viszont két nullát kell, hogy felhozzak, egyet a hálózatos L1 fázishoz, és egy másikat a Load-os L2 fázishoz. Amit majd az inverter áramszünet esetén szépen leválaszt az órától érkező kék vezetékről, és átkapcsol az órától érkező zöld-sárga vezetékre. De ez a két vezeték az óránál egymásba van kötve.
-
gorbep
senior tag
válasz fgabor87 #65802 üzenetére
Gondolj bele, mi lesz, ha az áramtalanított utcán szerelnek, kikötik valahol a PEN-t. Ha nálad közösítve van a két 0 és a Load oldalon lesz egy testzárlat, a PEN szétkötési pontig minden fogyasztó földje, védőösszekötő hálózat esetén minden érinthető fémtárgy fázisfeszültségre kerülhet... ki viszi majd a balhét, ha valaki odaragad az utcában bármihez is? (radiátor, zuhany, csap, mosógép burkolat...)
Nem mindenkinél van potenciálrögzítő földelés ami megvédené... és mivel javítási célból bárhol szétköthették a PEN-t az általuk feltételezett feszültségmentesített állapot miatt, lehet hogy vannak szakaszok, akik elosztói engedélyes saját (külső utcai) földelésétől elvágva maradnak...
Szóval lehet szidni a DSO-kat, hogy miért nem engedik a backup üzemet, de vannak itt még szabályozatlan érintésvédelmi kérdések... DEYE nem feltétlenül ismeri az itteni viszonyokat. Természetesen megfelelően kialakított földelés esetén (<10 Ohm) ez nem okoz gondot. De nálunk nem olyan régóta kötelező. Itt anno (1990) ÉDÁSZ kifejezetten tiltotta, amikor mi építkeztünk, akartam földelést csinálni, nem engedték (akkor se értettem miért)... az utcai oszlopok vannak földelve bizonyos távolságonként... persze nálam 2 éve szabványosításkor kellett potenciál rögzítő földelést kialakítani.
Amint meglesz a szabályozás, csinálhatod. Abban majd előírják vagy a Load port galvanikus elválasztását, vagy PE/PEN relét, vagy a megfelelő, rendszeres időközönként kötelezően ellenőrzött földelési ellenállás meglétét... annak se örülnénk, ha azt mondanák, OK, csinálhatjátok, de akkor évente VBF... pedig valami ilyesmit valószínűsítek...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
313313
addikt
válasz fgabor87 #65802 üzenetére
Az idei elosztói üzletszabályzatot és annak mellékletét nem futottam át. Cégnél nagyranyílt szemekkel pupilláznak az ilyen felvetéseken (fingj.k sincs a megfelelő szabályról) de valószínű tiltott még, mivel kell beípíteni az óra és inverter közé kettős leválasztást, erre kidolgozott/elfogadott technikai feltételek nincsenek meg. (Tévedés jogát fenntartom)
Mivel egyre többilyen rendszerbe futunk bele(amit nem veszünk át) előfordulhat, hogy ráállnak az energia ellenőrök, a következő sláger ez lehet Fronius fesz beállításai utan. Okos mérős adatok után mentek ki ügyfelekhez, beállítást ellenőrizni. Sok helyen 50hz a régió kód, ami 264 voltnál tilt le...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
fgabor87
tag
Sziasztok. Kezd nálunk aktuális lenni a téma, egy Deye inverternél szeretném a fogyasztók egy bizonyos körét a Load portra kötni. Cél, hogy áramszünet esetén is működjenek (Tudom, jelenleg ez jogilag nem megengedett. Még.).
Itt futottam bele némi ellentmondásba a hivatalos forgalmazó és a Deye között. A forgalmazó szerint ennek az ágnak a nullája sem lehet kapcsolatban a hálózattal áramkimaradás esetén (ami lehetetlen!). A Deye viszont egészen mást mond. Mutatom a Deye telepítési útmutatóját. A Grid és a Load nullája egy gyűjtősínbe van bekötve.
[kép][ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
-
313313
addikt
A megtermelt kw nől benne? Felénk elég felhős ködös idő van lassan egy hete...
Attól függetlenűl lehet más id, ha lenne hozzá wifi/vezetékes összeköttetés sokmindent látnál róla....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Elims
veterán
Sziasztok!
Mi lehet a gond [ezzel] ( [2.] ; [3.] ) az inverterrel?
A napelemektől a feszültség lemegy az eszközig,onnan viszont nagyon csekély mennyiség megy tovább.Reggelente lehet hallani halk kattanást,de mégsem jó.
Aki ismeri ezt az eszközt,tud esetleg vmi szériahibáról?Esetleg csak egy kondenzátor fáradhatott el?Szerk.: Bocs,nem válasz akart lenni.
[ Szerkesztve ]
-
VaZso
senior tag
válasz bgergo1984 #65797 üzenetére
Nem az "inverter" egység hangját hallod?
...mármint a belső 3x230V-os feszültséget előállító egység frekvenciáját? Azt lehet hallani valamennyire, és az oldalsó kapcsolóval kikapcsolva az invertert elhallgat, ill. bekapcsolás után késleltetve kapcsol be... nem tudom, ezt hallod-e.Erre akkor van szükség, ha használatban van a "load" kimenet.
A kijelzőn megjelenő automatikus ugrálások biztosan nem normális jelenség, szerintem valami gond, pl. érintőképernyő hiba van.
-
bgergo1984
csendes tag
Sziasztok, 2 kerdesem lenne, amivel elakadtam. deye 5kw npp-s telepites.
- az inverter sipol folyamatosan, magas frekin, leginkabb amikor nincs termeles. Nem hangos, de sipol
- a kijelzojen random idopontokban, teljesen random kepernyok jelennek meg. kulonbozo beallitasi kepernyok, stb. az biztos, hogy senki sem nyomkodja, teljesen magatol tortenik. Ez normalis jelenseg? Valaki tavolrol allithat valamit? teljesten sztochasztikus, nem mindig ugyanaz a keprenyoKoszonom elore, elnezest ha okstoba kerdesek.
-
Caranita
aktív tag
Sziasztok,
Munkapontonként a max áramerősség az inverteremen 12.5A
Jelenleg csak az egyik MPPT van használatban, de befognám a másikat is 6 panellal.
Panel spec:
STC
Névleges áramerősség (Impp): 13,41A
Rövidzárlati áram (Isc): 14,19AANMOT
Névleges áramerősség (Impp): 10,71A
Rövidzárlati áram (Isc): 11,46A
Ugye számolhatok az NMOT-tal?
Keleti tájolásra szeretném.Ha netán nem ajánlott, az is érdekel mi történik ilyen esetben, mert nagyon bestbuy a panel, az sem probléma, ha bizonyos ritka esetekben visszaveszi.
-
lowway
újonc
-
VaZso
senior tag
válasz kardkovacsi #65792 üzenetére
...vagy inkább úgy, hogy az inverter megemeli valamelyest a csatlakozási pontján a feszültséget, de a belső fogyasztók terhelése miatt ez a feszültségemelkedés nem éri el a szolgáltatói hálózatrészt, vagyis a szolgáltató csatlakozási pontján nincs feszültségemelkedés.
Kicsit visszatérve az elejéhez... van a vezeték egyszerűsítve a szolgáltató és a fogyasztók között (tegyük fel, hogy nincs leágazás). A vezetéknek van valamekkora ellenállása, az ellenálláson átfolyik valamekkora áram, és az átfolyó áram függvényében lesz valamekkora feszültségesés. Tegyük fel, hogy csak fogyasztunk, nincs termelés.
Ha "vékony" (kis keresztmetszetű) a vezetékezés, ill. viszonylag hosszú, akkor az ellenállása, így a feszültségesés nagyobb lesz. Ha "vastagabb" (nagyobb keresztmetszetű), ill. rövidebb a vezeték, akkor pedig az ellenállás és feszültségesés kisebb lesz.Ebből következik a vezetéken eső veszteség is az átfolyó áram hatására, ami egyrészt veszteség, másrészt hővé alakul, vagyis melegedés lesz belőle.
Tehát minél nagyobb terhelést adsz a vezetékekre, annál nagyobb lesz a feszültségesés rajtuk, és annál kisebb feszültséget mérsz a fogyasztónál, hiába van a szolgáltatói oldalon nagyobb feszültség.
Ez volt a fogyasztás oldal, de ugyanezek az összetevők termelés oldalon is fennállnak, vagyis le kell küzdenie az inverternek a belső veszteségeket, és ezzel együtt fog emelkedni valamelyest a ház oldalán a feszültség a szolgáltatói hálózathoz képest, de ez a feszültségemelkedés tulajdonképpen csak következmény.
...és, ha feloldunk néhány fent írt feltételt, elágazások vannak a rendszerben, akkor a hálózat különböző pontjain valamelyest eltérő feszültségek is lehetnek, attól függően, hogy a hálózat adott részén mekkora a fogyasztás és a termelés...
-
Brandynew
őstag
Sziasztok!
A villanyóra P1 portjába szeretnék valami okosmérőt csatlakoztatni, van valakinek tapasztalata van, milyet érdemes venni? A HomeWizard P1 Metert találtam meg egy gyors kereséssel, de biztos van más is.
Köszi!
-
axioma
veterán
abban mondjuk igazad van, hogy a brutto elszamolas visszwattnal pont ugyanaz, mintha szaldo lenne, vagy nem is hmke, hiszen gyakorlatilag semmi nem megy kifele amit valahogyan szamolni kene... de a szerzodes ugy van kotve hogy ha a visszwatt kenyszer lekerul rola, bruttos lesz, mint minden friss rendszer
-
bb71
őstag
válasz kardkovacsi #65767 üzenetére
Nem én találtam, csak megrajzoltam: [link] Hohocali
-
addikt
válasz End-ru #65784 üzenetére
Annak idején kis lépésekben emeltük, és a 80W lett az az érték, ahol célt értünk. Ha a ti szolgáltatási területeteken nincs nagy szigor (érdemes ezt kideríteni egyet értek 11hh fórum társsal), akkor annak megfelelő értéket elég beállítani.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
11hh
tag
válasz End-ru #65773 üzenetére
Napenergia plusz pályázatnál bruttó elszámolás van!
Részlet a pályázatból:
Jelen Felhívás további kiemelt célja, hogy a napelemes
bruttó elszámolás 2024. januári bevezetése után is
folytatódjon a lakossági háztartási méretű kiserőművek (a
továbbiakban: HMKE) telepítése. Jelen Felhívás célja a
bruttó elszámolás logikája mentén az, hogy a háztartások
saját célú termelését és felhasználását, valamint
energetikai szempontú öngondoskodását ösztönzze, tehát
cél a háztartások önellátás felé elmozdulásának fokozatos
elősegítése. A Felhívás kedvezményezettjeinek
lehetőséget biztosít megismerni és használni a modern
villamosenergia-tárolókat.
A Felhívás összhangban áll a hálózatfejlesztési tervekkel
is, hiszen a helyben megtermelt energia termelése,
tárolása, valamint elfogyasztása egy kiegyensúlyozottabb
hálózatot eredményez, amellyel hosszú távon is
biztosítható a rendszer ellátásbiztonsága
A támogatás célja: bruttó elszámolásba kerülő HMKE rendszerek
támogatása, napelem-, tároló és egyéb kapcsolódó
eszközök (pl. inverter, galván kapcsoló stb.) telepítéssel,
csatlakoztatással, üzembe helyezéssel.
[ Szerkesztve ]
-
End-ru
aktív tag
Visszwattos hibrid rendszeremnél kb. 0,4 kWh visszatáplálás történik egy hónap alatt. Kell ezzel foglalkozni, próbáljak még a beállításokban turkálni vagy ez elfogadható érték? NPP pályázatos Deye inverter
„A mélység nem cél, hanem figyelem, türelem és önmagad csendje.”
-
VaZso
senior tag
válasz kiskakas #65769 üzenetére
Ez nem olyan egyszerű... valamennyire megemelkedik a vezetéken a feszültség ahhoz, hogy ki tudjon táplálni, de ez függ a veszteségektől, ill. áthaladó áramerősségtől... a feszültség emelkedése inkább következmény, de nem ez a lényeg...
A kérdésedre az a válasz, hogy a termelés nem veszik el, de nem is kerül ki a hálózatra... egyszerűen felhasználod, ennyivel kevesebbet kell felvenni a szolgáltató hálózatából.
Az áram ismeri a fizikát és gyakorlatilag megoldja ezt a kérdést még házon belül.
Kicsit a három fázis borítja a könnyű elképzelést, mivel fázisonként kell ezt értelmezni, tudsz azonos időpontban egyik fázison termelni, másikon pedig fogyasztani, és függ az invertertől is, hogy mennyire tudja ezt kontrollálni.
-
kiskakas
senior tag
Sziasztok,
Kezdő napelem tulajdonosként felmerült bennem egy gyanú, illetve kérdés, a következővel kapcsolatban. Az inverter ugye úgy termel "kifelé" a hálózatra, hogy felemeli a feszültséget az "utcai" hálózati fesz fölé pár volttal.
Mi történik abban az esetben, ha mondjuk adott órában ~1000w körül termel a napelem/invertered, de neked 1000w feletti teljesítményre van szükséged, mondjuk konstans 2000w-ra. Ilyenkor nyilván az utcai hálózatról tudja csak kiszolgálni az ingatlan fogyasztását, de az eközbeni termelés ilyenkor elveszik? A saját fogyasztásodhoz kevés a teljesítmény és a hálózatra rátápláláshoz is.. Vagy tévedek?
-
-
Sentosa72
csendes újonc
Sziasztok.
Valakinek esetleg maradt és nem szeretné tartogatni, Huawei 450W-P2 optimalizálót átvenném.
köszi -
gorbep
senior tag
válasz cserix #65761 üzenetére
ha ott az egy fa, ami lombosan durvábban beárnyékol, akkor ne lepődj meg, hogy ilyen a panel.... sajna a ez a technológia ilyen, ennyit tud... azért a 30C-os eltérés durva, nyáron figyelném, nehogy baj legyen...
-
11hh
tag
válasz E.Kaufmann #65763 üzenetére
Deye-nek vannak nagyobb egyfázisu inverterei, itthon olcsók mert nem nagyon engedélyezhető. pl -- link
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
Kellene egy nagyobb egy fázisú szünetmentes (3000W, nem VA) hosszú áthidalási idővel.
Mennyire lenne jó ötlet valami off-grid inverter erre napelem nélkül tökösebb akkupakkal, csak a villamos hálózatról töltve? Vagy mindenképp kell napelem? Azért is gondoltam inverterre, mert abból vannak kültérre tervezettek, az lehet jobb lenne hely szempontjából, mint beltérre a szünetmentes (tudom, akksinak is kell hely, de akkor is legalább az elektronika nagyja kikerülne)[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Frankie50
tag
válasz kardkovacsi #65759 üzenetére
Sajnos az időjárást nem tudom befolyásolni de az időjósok meg eltalálni nem tudják de előbb utóbb kisüt a nap
Ez a tavaly január, látszik, hogy voltak 0-s napok is.
Ez az eddigi állás. Talán jobban alakul a hátralévő fél hónap. Itt (Zeg) nem sok hó esett, gyakorlatilag el is tűnt már. -
Z_A_P
addikt
válasz kardkovacsi #65704 üzenetére
Nálam is. Eddig idén (fel hónap) január 54 kwh, 2023: 174 (teljes hónap)
OK
-
Hohocali
aktív tag
válasz cserix #65754 üzenetére
Ha a paneled serult, akkor valoszinuleg kisebb feszultseget ad le.
Inverter lekapcs, felmasz a tetore, lehuz a panel, es multimeterrel ramersz. Hasonlitas keppen ramerhetsz a melette levore is. Tipikusan 30-35V-nak kell lennie (panel doksi).
Masik megoldas, hogy a string feszultseget osszehasonlitod egy akkori allapottal, mikor meg mukodott, es hasonlo kornyezeti viszonyok voltak (evszak, napszak, homerseklet, fenyviszonyok).Nalam is volt ilyen egy haz kozeli villamcsapas utan. A panel 30V helyett 10V-ot adott le.
Akkor is lehet ilyen jelenseg, ha arnyekot kap a panel. A jobb also sarokban nem egy fa arnyeka van?
[ Szerkesztve ]
"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)
-
cserix
tag
Ilyen "kockásan" okozna hőterhelést?
Olyan 2 éve néztünk rá legutoljára és nem tapasztalunk ilyen világító téglalapokat....
Azok a mérések nyáron voltak. Sajnos akkor a képek nem kerültek rögzítésre, mert mindegyik panel teljesen homogén volt.BlackBerry Q10 - Bold 9900 - Passport - KeyOne - realme GT 5G
-
Reggie0
félisten
válasz cserix #65749 üzenetére
Ezek szerint nem tukrozodes, ezeknek a belso ellenallasa kisebb valamiert. Szerintem nem kell tulaggodni a kerdest, par fok a kulonbseg, szoval tuzveszely nincs jelenleg. Ha ezzel kinyirja magat egy cella, akkor vagy csokken a kimeno fesz, ha zarlatba ment, vagy megszakad. Erosen napos idoben nezd majd meg, hogy mennyire melegszik. A panel gyartonak erdemes lehet levelet irni, hogy mi errol a velemenye, ha szerintuk hiba akkor legalabb lesz papirod, amivel nehezebben hajt el a kereskedo/telepito.
-
Reggie0
félisten
válasz cserix #65740 üzenetére
Mas szogbol is csinalj kepet, lehet csak a modulok nem tokeletesen parhuzamosan fekszenek a sikon es a tukrozodest latod. Ha mas szogbol merve ugyanezt az eredmenyt kapod, akkor a problema valos, ha valtozik, akkor csak a kornyezetbol jovo hosugarzas tukrozodott jobban.
-
axioma
veterán
Na igen, ezek nekem is eszembe jutottak, de mindkettonel eros fokusz a felujitas, javitas, csere, es a hoigenytol igen erosen fugg hogy mi a logikus. A modern haz gepeszetenel erosen eltolodnak a hangsulyok. Mondanam hogy csinalok egyet de mivel eddig csak elhalokat sikerult, nem hoznam ra a rossz karmát
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz sharp4 #65742 üzenetére
valasszuk kette, keringtetes vagy szelloztetes, mennyisegben es terbeli elosztasban se ugyanaz
(jo, konkretan klima szerepelt)
viszont rossz topikban vagyunk... engem erdekelne modern gepeszet es-vagy energiatakarekos haz barmely aspektusa, van olyan topik erre ahol ez fosodor, nem csak egy marginalis eset lenne? -
sharp4
őstag
A levegő keringtetés még sem annyira gazdaságos, mint a szerkezet temperálás, és a kényelméről pedig ne is beszéljünk. Nem szeretnélek megtéríteni, hiszen tudod mit csinálsz. Csak az egyéb előre bekészített dolgok is rengeteg pénzt elvisznek, amit tudtál volna erre fordítani.
Én 3 éve ezzel úgy voltam, hogy a gépészeten nem spórolok, eddig megérte.Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
-
-
cserix
tag
Tiszteletem !
Tegnap délelőtt elővettük a hőkamerát és "játszásiból" rámértünk a napelemekre.
2 panel kivételével mindegyik homogén.
Ha jól gondolom a nem homogén képet adó panelek meghibásodtak.
Ilyenkor a telepítővel kell felvegyem a kapcsolatot vagy a panel gyártójával?
A telepítés 2021 tavaszán történt.
Előre is köszönöm a segítségeteket!BlackBerry Q10 - Bold 9900 - Passport - KeyOne - realme GT 5G
-
PilG
csendes tag
válasz sharp4 #65738 üzenetére
Beugratos kerdes: mi a klima? (Megfejtes: hoszivattyu!)
Egy levego/viz hoszivattyu, hozza padlofutes + egyeb vidamsagok az baratok kozt is kb 3millio.
Utana hozzaerto szerelot talalni ha baja van, kifizetni a dijat,... kb arany ar, ha netan gephiba miatt csere, akkor az kapasbol kb 1.5millio.
Klima + bojler osszesen kb 1 millio, szerelo konnyen van es elfogadhato aron, barmi baja van, ami miatt cserelni kell, akkor kuka es joval olcsobb ujjat venni!
Igen, a melegvizem tobbe kerul, de az az evi par ezer/tizezer + a kezdeti es kesobbi tobb millios kulonbseg...Raadasul egyszerubb rendszer, kevesebb/konnyebben javithato hibaforras!
Ja es hogy ON is legyen, sokkal konnyebben tudom automatizalni a fogyasztast a napelem termelesehez!
-
sharp4
őstag
A hőszivattyú is elektromos fűtés, csak vizes közeggel teszi meg. Szaldó lejárta után meg mehetne a H tarifa, amennyiben akkor még elérhető lesz.
Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
-
PilG
csendes tag
válasz molnartibor #65734 üzenetére
A problema egy passziv haznal, hogyha a padlo olyan meleg, ami a fazos labnak segit, akkor a hazban is van vagy 30+ fok...
Andras6800:
Azert dontottem a teljes villanyfutes mellett, mert a tudomany mai allasa mellett villanyt tudok termelni otthon is, lasd ez a topic temaja. -
sharp4
őstag
-
Andras6800
senior tag
válasz molnartibor #65732 üzenetére
Így van. Vagy bmi hőforrásra amit a jövő hoz...
[ Szerkesztve ]
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
PilG
csendes tag
válasz molnartibor #65732 üzenetére
Szeretnem idezni magam:
"2.5os legcsatornas klima lesz a futes"
"Futes klimaval, melegviz bojler. Futoszal tartalek megoldas" -
molnartibor
tag
Nem, mert így meg vagy kötve a padlófűtéssel, valamint szaldó után mert nem lesz ilyen fényes a fűtés fűtőszállal. Én a helyedben (ha volt rá lehetőség) akkor vizes padlófűtést csináltam volna akár sima elektromos kazánnal, mert az később rugalmasan átállítható gázra/hőszívattyúra ha úgy van!
-
sharp4
őstag
Szerkezet temperálás új épületnél nem lett volna költséghatékonyabb? Olyan hibásnak érzem a gondolatmenetet, mert előre készülsz mindenre is, de a fűtést még sem oldod meg megfelelően.
Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
-
PilG
csendes tag
válasz axioma #65724 üzenetére
Ha uj haz akkor (szerintem) erdemes 2 oras szekrenyt venni, megcsinalni a kabelezest, mert ha ugy valtoznak az arak, hogy szukseg lesz egy plusz h/vezerelt/... orara, utolag megcsinalni sokkal fajdalmasabb!
En is most epitkezek es annyi extra lehetoseget teszek be mindenbol is, mert kesobb mar lehetetlen/nagyon draga lenne.
Pl 2.5os legcsatornas klima lesz a futes, de aljzatbetonba le van tekerve 3kW villany futoszal. (Most +100e volt, enni nem ker es ha netan meghal a klima, vagy kitalalnak egy olyan rendeletet, hogy betiltjak a klimas futest a globalis lehules miatt... )
Napelemnek mindket tetofeluletet becsoveztem/kampoztam elore, hatha az egyik oldal nem lesz eleg...
Dupla villanyoraszekrenyben 3 fazis van (amibol egyet hasznalok csak) a masodik ora regebben vezerelt volt, utana kicsereltettem h-ra, a napelem ota meg csak a normalt hasznalom, h pihen.Szoval szerintem erdemes, annyival nem kerul ujepitesnel tobbe, mint amennyit kesobb erhet!
-
hevepapa
senior tag
Az átlag szavazó már pár hónap alatt elfelejti előtti mivel kábították.
Volt egy pár hónapos propaganda hogy a napelemesek az oka az összes hálózati problémáért mert ingyen akkunak használják a hálózatot és miattuk kell emelni a RHD-t.
Aki emlékszik rá: előtte még az volt a hivatalos - és leírt - álláspont, hogy a legjobb az elektromos fűtés és fújj gázos fűtés. Nagyon propagálták, hogy minél többen rakassanak fel napelemet. Mert ez a legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb legkorszerűbb fűtési mód.
Na meg akkor ingyen lesz az EV töltése is. Szóval picit lesarkítva: napelem = rezsi kánaán.
Előbb 50% utána már 100% támogatást adtak is rá. Az állami támogatásos idő előtt az volt, hogy a szaldó addig tart amíg a kiadott engedélyhez képest nincs eltérés az inverter teljesítményben. Az 50 %-osnál (OFT) előbb az volt hogy x. év (nem ugrik be pontosan az évszám) július 1-ig üzembehelyezésnél szaldó, utána már bruttó. A 100%-osnál eleve ez volt hogy bruttó lesz.
Aztán minden szaldós maradt, de az ismert módon. Gyakorlatilag az lett megszopatva aki 6-8-10 éve saját zsebből nem olcsón rakatta fel és az járt jól aki fél áron ingyen kapta - a többi adófizetőtől.... -
axioma
veterán
(egyelore nem feltetelezve a H megszunteteset) uj hazba alacsony fogyasztasra jol gondolom hogy H-tarifa-kepes egyseg miatt nem lesz feltetlenul rentabilis a H-t kerni pluszban, mert mar amperdij is es raadasul alig olcsobb?
ha megszunik, akkor nyilvan plane nincs ertelme (sot akkor se feltetlen ha ott is 10 ev maradna...) -
VaZso
senior tag
válasz kardkovacsi #65721 üzenetére
...vagy június-júliusra kitalálják, hogyan bélyegezzék meg az ún. nagyfogyasztókat ("gazdag" "dorbézolókat"), hogy a legszegényebbek számára biztosítani tudják az ún. rezsicsökkentést, esetleg még olcsóbban is mint korábban.
Meg kell várni a választást és utána jó magyarázat kell, de olyan, amit még az emberek négy év alatt el tudnak felejteni... kb. így szokott ez működni.
Én sem hiszem a január elejét, azt nehéz a választók felé interpretálni... de később már annyira nem szokta érdekelni őket, amíg nincs túlságosan nagy tiltakozás vagy egy újabb választás... most egy darabig választás utána nem lesz.
-
gorbep
senior tag
Szerintem túl optimisták vagytok... a 5MWh ... később a 3MWh limit azt sejteti hogy a "rászorulók" teljesen kimaradnak a KIF4-ből. Ők maradnak rezsicsökkentésben, árakkal, kvótákkal... a KIF4 pedig úgy átalakul, hogy rá se fogunk ismerni. Én előbb tippelek arra, hogy az éjszakai se lesz olcsóbb, a csúcsidő pedig radikálisan fog drágulni... ne legyen igazam...
Aztán záros időn belül várható a HUPX árazás + kisker árrés +RHD+ÁFA
-
313313
addikt
válasz kardkovacsi #65714 üzenetére
Ár csak puszta fikció, a lényeg az lett volna, hogy nincs 21xkwh rezsicsökis áron. Áraknál a mostaniból indultam ki, majd kiderűl 1 év múlva mi lesz...
Simán lehet a csúcs végig 70 vagy kicsit felette, esetleg éjjel a 36, napközben kettő közt. Bármi lehet, mert ugye emelni is fognak....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
JMP
kezdő
válasz Strezi #65695 üzenetére
Nekem még ki kell számolnom, hogy a hőszivattyú és a medence paraelszívó hogy üzemeljen ilyenkor, mert a kettő együtt óránként ha mennek meg eszik 4-5kwh és 2 szer 10 es aksi van amit lehuznak ha minden más is megy mellette. Novembertől- márciusig. A gázt kell ki számolnom ha a kazán megy 1-2 órát hogy jovok ki havonta.
Keresni interneten másolni és azt módosítani és jobbá tenni könnyebb mint kitalálni új dolgokat :)
-
Strezi
őstag
válasz kardkovacsi #65714 üzenetére
Van teremgarázsom töltővel, ott este 11-re van állítva a töltés(autóban) A2 kedvezményes tarifára. Nagyon kényelmes és költséghatékony!
Négy ponton kapja az a tömb az áramot 4x3x150A. Ott pláne belefér sőt jó az éjszakai töltés. Adhatnák még olcsóbbanDeye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz 313313 #65709 üzenetére
Ez a 30 éjjel szerintem sokaknak pont jó lesz és végre elkezd mozogni a fogyasztás is a jó irányba. Van ismerős nincs napelem de van elektromos autó. Random tölt jellemzően amikor hazamegy bedugja. Most majd éjjelre fogja időzíteni és hirtelen mindenki sokkal jobban jár, ő is mert nem 70-et fizet meg szolgáltató is mert nem csúcsidőben fogyaszt.
-
asdf_
veterán
válasz Jolida #65708 üzenetére
Egyébként pontosan tudja a rendszerirányító, hogy mennyire kevés nagy fogyasztású terhelés várható 22h-től.
Most még igen, de aztán majd nem, mert a tarifa miatt változnak a fogyasztói szokások (ezt persze kitanulják majd). A lórugást pedig nem mennyiségre, hanem időre gondoltam. Mert ahogy Strezinél 1700-2200-között akksiról megy minden (szerk.: persze hogy közben berakta, hogy 1655-2205 az ), pont úgy lesz nálam is, hogy 2200-tól indul a bojler (jó, nem, mert nem vagyok majom, majd 22:04:12-re állítom, mint ahogy az inverterem áramszünet utáni visszatérését se egy kerek percre állítottam be, hanem valami teljesen hülye perc:másodpercre). Mert az összes ilyen programozott indulású fogyasztás (amiből egyre több és több lesz egyrészt az okosotthonosok másrészt az akksisok álltal), azok nem egy kakukkosóra alpaján indulnak, majd, azaz lesz valami minimális randomitásuk, hanem Strezi meg az én cuccom is egy timeserverre szinkronizál naponként/óránként, és ha 2200 van beállítva, az bizony 2200 lesz, úgy 2-5 sec pontossággal (attól függően, hogy lokálból indul a vezérlési utasítás, vagy felhőből). De persze szerte a világban van időzónás fogyasztás, nem omlott össze a hálózatuk, szóval valószínűleg én beszélek hülyeséget/aggódom túl/vizionálok estére horrorfogyasztásokat/nem vagyok tisztában az energiahálózat ebbéli rugalmasságával kapcsolatban (ez utóbbi nem valószínűleg, hanem teljesen biztosan).
Bojlerek eddigre többnyire lemerültek
Már ahol. Nálam 2200 körül még a gondolata sincs meg, hogy a fürdőszoba fele induljak, ekkor még a mosogatógép is simán van, hogy indításra kerül.
Egyedül talán az EV töltés, ami megugró terhelést jelenthet ... no de mennyi otthon tölthető elektromos autó van?
A teljes EV mennyiség valami 70e. Ebből le kell vonni a cégest (ami valószínűleg észrevehető mennyiség). És a maradék sem feltétlen tölt minden nap. Fene tudja, mennyiségileg ők bőven kevesebben vannak (a 300e körüli KIF4 érintetthez képest), viszont 7-11 kW-tal rádurrantani meg persze teljesen más, mint egy 1,2-1,8 kW-os villanybojlerrel.
A nagy kérdés persze, hogy mennyi lesz az annyi. Mert lehet hatalmas különbség is a két időpontban levő tarifa között, meg lehet olyan kicsi is, hogy csak legyint az ember rá, hogy én ezzel nem foglalkozom.[ Szerkesztve ]
-
-szabi-
addikt
Szívesebben csinálnám nappal de ha ez kell a világ megmentéséhez akkor este indítom az ipari flex-et.
-
313313
addikt
válasz wik_406 #65707 üzenetére
De én fűrdésre akarok meleget, és nem este ha alszok, vacsorázni se 11-kor fokok, mert akkor olcsóbb a villany...
Nyáron meleg van 17 és 22 közt is, pláne ha éjfél után lesz 27 fok...
Ha valamit hirtelen ki kell mosni, mert másnapra kell, akkor 9 fél 10-kor már kiteregetem és nem éjfélkor szeretném, mikor már alszok...gorbe:
2026 után nem lesz az Okos órásnoknak 36 ft 210kw-ig, max reggel 36, csúcs 70, éjjel 30....
Egy év múlva tudjuk majd a pontos számokat is....Jolida: ezzel egyet tudok érteni, szépen összeszedted.
[ Szerkesztve ]
-
Jolida
tag
Erre szokták mondani, hogy aki szexmunkásnak ment, az ne sírjon, ha használják.
Egyébként pontosan tudja a rendszerirányító, hogy mennyire kevés nagy fogyasztású terhelés várható 22h-től.
Lakótelepen, társasházban ilyenkor villanysütőt, mosógépet, mosogatógépet már nem indítanak, családi házban se akarsz éjfélkor kaját hűteni, teregetni (ha akkor jár le a program).
Bojlerek eddigre többnyire lemerültek, de lórúgásnyi terhelést azok felfűtése sem jelent.
Vasalni sem ekkor szeretnek az asszonyok.
A fűtést (ha elektromos, vagy klíma) nem ilyenkor tekered fel (ellenkezőleg), mivel már lassan lefekszel.Egyedül talán az EV töltés, ami megugró terhelést jelenthet ... no de mennyi otthon tölthető elektromos autó van?
p.s.
Ja, és a marginális mennyiségű akkus rendszer se fogja megreccenteni a hálózatot, ha 22h-tól gridről töltik.[ Szerkesztve ]
-
-
gorbep
senior tag
Így fogy szép lassan nyúlni a csúcsidő.... végén 17:00 -16:59-ig
A HMKE is ilyen volt... régen mint a fehér holló.... aztán amint befigyelt egy 70 Ft-os villany ár, hirtelen 1 év alatt 150e -n cuppantak rá.... amint benéz egy 100 Ft RHD csúcsidőre, másnap rohannak a FB-ra hogyan kell kikerülni...
[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
elnézve az időjárást azt hiszem negatív rekord lesz nálam a január. Jön egy hét hidegpárna és így is 34%-on állok a havi termelés viszonylatában.
-
313313
addikt
válasz wik_406 #65701 üzenetére
Azért egy ikyen beállításhoz, kell monitorozás, relék, egyéb beállítások, amik egy akármilyen villanyszerelőnek se mennek, plána random felhasználónak, aki azt se tudja a bekapcsolás pillanatában, higy szaldó vagy bruttó elszámolású lesz....
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- NVIDIA GeForce RTX 3060 (GA106)
- Masszívan lekorlátozza az AI gyorsítók elérhetőségét az USA
- Háztartási gépek
- Házimozi belépő szinten
- LEGO klub
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Szemüveges topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen RAM-ot vegyek?
- További aktív témák...
- ÚJ! Newskill Valkyr fekete gamer, irodai szék
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- Bontatan fóliás, garanciás LaMetric Time okos asztali óra
- Kétrekeszes, óriásméretű céges postaláda eladó (új, nem használt)
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását