Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz adamssss #28807 üzenetére

    Ugyan többször volt erről szó, de akkor még egyszer:

    Az hogy az IPTV fogyaszt-e hasznos sebességet mindig az adott technológiától függ.

    1. ADSL2+-nál egyértelműen igen, itt ha valaki 2 STB-t járat párhuzamosan az 4-5Mbit/s letöltési sebesség csökkenést jelent. A képet árnyalja, hogy ha valakinek csak 10megás előfizetése van, és a vonala bír 15-16-megát, akkor nem fog ebből észrevenni semmit: menni fog az IPTV is meg az internet is 10megával.

    Ugyanebben a szituációban ha 20megás előfizetése van, akkor az esetek nagy részében már eleve csak 16-17megát tud a vonal (távolság, zaj, kábelhálózat állapota miatt), és még ebből lejön a 2 darab STB által fogyasztott 4-5Megabit.

    2. VDSL2-nél javítja a helyzetet, hogy a Telekom csak 30megás előfizetést ad el. Mivel a technológia ennél sokkal többet tud, és jellemzően szinte az összes vonal legalább 40-50megára képes, így ebben az esetben elfér az IPTV által generált 4-5megás forgalom úgy, hogy a 30megás net is megy 30megával. Ennek ellenére előfordulhat ugyanaz mint ADSL2+-nál, tény hogy ez nagyon ritka eset.

    3. Kábelnetnél nincsenek távolságból fakadó problémák, viszont a hálózat osztott közeg. Itt jellemzően nincs gond az IPTV-vel, de ha sok az előfizető az egész szegmensen lassul az internet a túlterhelés függvényében. Tehát előfordulhat az, hogy az estit csúcsidőben mondjuk egy 120-as előfizetés csak 30-40megával fog menni.

    4. Optikánál mivel a kapcsolat kapacitása 2,5Gbit/s így messze nem értük még el azt a szintet, hogy itt lassuljon az internet sebessége az IPTV miatt. A kis méretű szegmensek (jellemzően 40-50 előfizető használ egy 2,5Gbit/s-os kapcsolatot) miatt ez nem is várható, de itt is előforulhat az, hogy ha mind az 50 előfizető két TV-t nz és még töltene is, akkor a csomagok maximális sebessége legalább is csúcsidőben nem lesz kihasználható.

    A lényeg, hogy az IPTV-nek mindig magasabb a prioritása, ezért minden esetben az internetes forgalom kerül meglassítára ha elfogy a kapacitás. A 4 felsorolt platformból 2-nél az ADSL2+ és kábelnet szolgáltatásoknál ez érzékelhető, a másik kettőnél egyelőre nem, de ez ne tévesszen meg senkit. Ha mondjuk VDSL2-n is bevezetnek 50megás csomagot ami egyébként reális lenne, akkor azonnal változik a kép.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák