-
IT café
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
ROBOTER #26071 üzenetére
Nemtudom, hogy az érzékenységgel lehet-e egyáltalán kezdeni valamit Foveon-nál. Szertinem maga a működési elv valamilyen szinten kizárja. Ha nincs foton, ami eljusson a mélyeb rétegekbe, akkor a zöld és főleg a vörös mindenképpen kisebb jelszintet fog mutatni. Bayer szűrős megoldásnál ugye csak annyi számít, hogy foton érje a szenzort, független a színcsatornától.
-
Clemi
veterán
válasz
ROBOTER #20841 üzenetére
Egy szó mint száz, akkor a 60-as makró mellé a 85/1,8-at szerintetek? Vagy az amúgy kedvenc 15-85-ös obim mellé legyen a 100/2,8-as macro és akár el is adhatom a 60-as makrót? Egyébként ritkán portrézok, ellenben szeretem a kis mélységélességű fotókat. Nem vagyok bokeh mániás csak egy kicsit
Csak mert a keretem véges, és jövőre a mostani 70-300-as (a drágábbik) Tamront is le akarom cserélni egy komolyabb rajzolatú telére. -
m3ss
veterán
válasz
ROBOTER #20838 üzenetére
igen...nehogy mar baj legyen hogy eles a szeme a modellnek
ha nincs hulyere sminkelve, es nem szociofoto ugy sem art lagyitani.
85 vs 100 macrora visszaterve. 85 azert ca-zik elegge. szedegetni kell gyakran. macron sztem egyszer nem vettem eszre. macro elesebb nyitva, mint a 85-os nyitva. hattermosas "mennyisegeben" sztem nincs tul nagy kulonbseg koztuk nyitva a gyutav miatt. viszont mar ez a -15mm is sokat segit neha
85 kozelpontja az borzalmas, semmilyen targyat nem lehet vele lefotozni...kivancsi vagyok a sigma 85 1.4, meg a canon 1.2 milyen ilyen teren.
de af elkepesztoen megbizhato. nem volt meg ilyen konzisztens obim. a 35 f2, 50 1.4 sokszor ennyit hibazik. targytav gondja sincs af-nek. meg hat 1 fe kulonbseg.
sotetben pl a macro sokat huntol. probaltam tancot fotozni vele parszor, gyorsan el is raktam
sokkal lassabb is...rohangalo gyereknel is sokkal tobbet fog talalni a 85-os.
viszont ha csak neha portrezik az ember, de szeret makrozni...siman jo a 100-as. -
törölt tag
válasz
ROBOTER #11890 üzenetére
Én "reménykedem" benne, hogy "csak" szenzorferdeség a hiba oka, merthogy a tünetek alapján eléggé monoton változónak tűnik az életlenedés a kép bal széle felé. Talán ennek a monoton változásnak nem mond ellent, hogy a kép jobb szélén csak annyi torzítás figyelhető meg (viszonylag enyhe elmosás kis területen a sarkokban), amennyi egy kompakt géptől "el is várható". Mindazonáltal a fókuszmezőt sajnos nem tudom sehova átrakni, mert azt nem tudja a szoftvere. Csak középre tud fókuszálni (illetve bizonyos fényképezési módoknál nyilván végtelenre állítja a fókuszt, de azt még nem próbáltam, és a problémám vizsgálatában nem is segítene). És egyébként zoomolás közben sem változik a torzítás eloszlása, de ez persze feltehetőleg nem bizonyít semmit, hiszen nyilván nem forgatja zoom közben a lencsét, hanem sínen mozog az optika, - gondolom.
Szerk.: Mellesleg (vegy nem mellesleg) a torzítás a kép bal szélén nem egyszerű elmosódásból van, hanem inkább "megkettőződésből", amolyan konvergenciahiba-szerű a jelenség, mintha ott "kettős látásban" szenvedne.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RX 5700 8GB Rampage SHIVA FSP 600W
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Samsung S23 256GB Fekete / Újszerű állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest