- Linux haladóknak
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem landolhatnak SpaceX rakéták a Bahama-szigeteken
- Crypto Trade
- Facebook és Messenger
- A Microsoft beszállt a világ legnagyobb karbonmentesítő projektjébe
- Linux kezdőknek
- Bittorrent topik
- OpenMediaVault
-
IT café
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ócskás
aktív tag
BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT MINDENKINEK!
-
delta9
senior tag
biztos, hogy igazad van, hogy komponálni is meg kellene tanulni. és azért szeretnék uw objektívet, mert az ilyen hatás nekem nagyon tetszik: [link] [link] tudod, én soha nem leszek profi fotós, mert nem is akarok az lenni, de ehhez kapcsolódó szakmában dolgozom és sokszor szükségem van egy jó minőségű fotóra, azt megcsinálom saját magam a többi anyaghoz, amiből aztán készítek valamilyen kiadványt. amit ezen kívül fotózom, azt leginkább a saját szórakoztatásomra, ezért számomra nem is igazán fontos, hogy fotós szempontból megalkossam a tökéletes kompozíciót.
a tesztképért pedig igazán hálás lennék. thx.
-
orbano
félisten
lehet inkább komponálni kellene megtanulni
miket fotózol te, hogy ekkroa nagylátóra van szükséged?
Nézd meg a képminőségét a 1770-nek mondjuk hóphotozone-on, és meglátod milyen nyitva.
fókuszproblémára kell vinni egy a4-es papírlapot, rá egy félreérthetetlen fókusz-célpontot, mellé egy vonalzót a mélységi tengellyel párhuzamosan. a céltra fókuszálsz jó lapos szögből, és ellenőrzöd hogy éles lett-e, illetve, a vonalzón láthatod a teljes mélységélességi tartományt. a célra jó ehgyébként a papírlap helyett mondjuk egy AA-s ceruzaelem is, valami megfelelően homogén háttérrel. azátn minden gyújtótávon a lehető legkisebb mélységélességgel (minimális tárgytáv, legtágabb rekesz) készíted a képet (mondjuk újrafókuszálva 4-4 darabot).
Ha kell küldök mintaképet, hogy is néz ki egy ilyen tesztkép. -
delta9
senior tag
valójában annyit használok 28mm alatt, amennyi csak van, de az is kevés. szóval igen, ez bizonytalanít el, hogy azt tapasztalom magamon, hogy inkább az alsóbb tartományba forgatnám tovább a zoomgyűrűt a kitobin, így azt hiszem, hogy később vennem kell egy 10-20,22mm körüli objektívet, de most a kit-et szeretném valami komolyabbra cserélni, majd utána valamikor valami ultra wide. a sigmát mindenhol dícsérik, ezért húzok erősen afelé. miért nem használható 2.8-on 17mm-en?
és a fókuszproblémák kiküszöbölésére hogy a legcélszerűbb tesztelni? nyitott blendével és lerekeszelve csinálok vele a teljes zoom tartományban kb. 4-4 fotót az szerinted elégséges?
-
orbano
félisten
elvileg már tudnod kéne, hogy mennyit használsz 28mm alatt. mellesleg ha már tamron, akkor inkább a tokina hasonló obija... a 17-70 jó obi, csak nagyon teszteld le mielőtt megveszed... sajnos ez öli meg a sigmát, mint márkát a szememben
A sigmát pedig nem hinném hogy nyitva nagyon használnád, az az f2.8 inkább csak dísz szerintem 17mm-en
-
delta9
senior tag
igazából ez a 90ezer környéke, amiért szeretnék egy jobbfajta lencsét. erősen a sigma 17-70 felé húzok, főleg, hogy nagyobb a zommátfogása, jobb a fényerőssége mint a kit-nek és több helyen többen is elég pozitívan nyilatkoztak róla. 50k-ért egy 18-55 is-t én nem érzek alternatívának ez esetben
a Tamron 28-75 még jól hangzik, csak nem tudom, hogy az a 28mm elég-e nekem. a későbbiekben majd szeretnék másikat is venni, de inkább lentebbi zoomtartományban szerintem. bár ez változhat, de jelenleg ritkábban érzem, hogy a felső zoom határt szeretném átlépni, inkább az alsót.
-
*Ropi*
félisten
Ha nem fontos a kezdő 17-18 mm, akkor 80-90k körüli árban a legjobb képe a Tamron 28-75 F2.8-nak van szvsz. Jó állapotút használtan 70-80k-ért kapsz, én az enyémet 10 hónap bolti garanciával vettem 70-ért. Újonnan 105k körül van. 50 mm-en hozza a Canon fix 50 mm F1.8-ának minőségét (mondhatni L-es minőséget), de amúgyis álomszép képe van.
Vételnél próbáld ki mindenképpen, mert elég nagy a gyártási szórás és fókuszhibás lehet (back/frontfókusz). Annyit érdemes még megjegyezni róla, hogy kissé sárgás a képe (ez könnyen korrigálható utómunkánál), valamint szembefénynél hajlamos becsillanni (Vajon ezért gyári tartozéka a napellenző?
). Összességében nekem nagyon tetszik, elég sokat használom.
-
delta9
senior tag
sziasztok. canon 18-55 kito. helyett gondolkodom valami objektívben, de nem igazán tudom, hogy melyik éri meg jobban. néztem egy sigma 17-70/2.8-4.5 DC-t kb. 85-90ezer értékben boltban garival, illetve egy canon EF 17-85/4-5.6 IS USM, nem boltból de lehet, h van rá gari, még nem kérdeztem, ez 95ezer.
a sigma mellett szól a fényerősség, a canon mellett szól, hogy az új árához képest viszonylag jó árban van, 0 expós és a nagyobb zoom átfogás, cserébe f4-től indul. meg azzal is bajban vagyok, hogy oké, értem a száraz technikai adataikat, de képminőség terén nem tudom melyik felé dől a mérleg nyelve (optikai hibák), mert a gyakorlati használat mégiscsak más, mint a technikai adatok.
ebben tudnátok valami tanácsot adni? esetleg ezekhez hasonló tulajdonság- és árkategóriában van még objektív, amit érdemes megfontolni? thx
-
stop
aktív tag
válasz
D4rkm4n #1417 üzenetére
Szia!
előszőr is télen sokkal nagyobb eséllyel fotozol a természetben állatokat-szvsz
mert nem takar mindent a zöld és a lombok pl.
másodszor szerintem mindenképp képstabisat vegyél, még ha állványról vagy lesről fotozol is.
harmadszor jó néhány fortély kell hozzájuk, mert akármekkora nagyítás, vagy teleobi is kevés tud lenni ha nem jó felől(irányból) közelíted meg őket.
negyedszer szerintem figyelj a fényerőre is mert sokszor csak szürkületben v utána lehet őket látni.
remélem tudtam vmit segíteni. -
Flow
senior tag
Tamron AF LD 200-400mm 5.6... Van valakinek? Vagy használtatok már? Vélemény? esetleg ha egy 1.x-szerezőt is kerítek hozzá, mennyire lesz kiábrándító az eredmény?
-
T-Nagyon
tag
Mennyire kompatibilis a Canon 24-105/4L IS USM ezzel: Canon EF Extender 1.4x II ?
És ha egymásba mennek, akkor mi várható a párostól? -
BEE
addikt
Na csak hogy valami pozitív kereskedői hozzáállást is lássunk !
Tegnap végre megvettem a Pentax 50/1,4-et.
El is mentem kis fotózgatásra vele, itthon meg látom hogy erőteljesen
backfókuszos a kicsike.
Ma visszavittem a MEDIKERbe és szó nélkül kicserélték.
Az üzlet tele vevővel, mégsem szaroztak, adtak másikat.
Nekiláttam tesztelgetni a boltban és hát az is ugyanolyan backos volt.
Erre szó nélkül hozták a harmadikat ami úgy néz ki hogy jó lesz.Így is lehet ezt csinálni, dícséret a cégnek !
BEE
-
Hydra SR
addikt
Állítólag azoknál a viszonteladóknál ahol külföldre szól a garancia, hamarabb visszakapod, mint ha a Camera Kft-hez tartozol. Nem saját tapasztalat, lehet, hogy csak rémhír, de ezt hallottam, hogy hamarabb megjárja oda-vissza Németországot, mint hogy a Camerától visszakapd megjavítva.
-
Flow
senior tag
Sigma minden típusánál nagy a szórás?
-
Pompi
nagyúr
Ahogy Flashy is írta, természetesen veszik el fény, szerintem nem árt - főleg egy jó objektívhez - megfelelő minőségűt választani, különben sokat árthatunk a képminőségnek egy gagyi szűrővel.
Pl. a HOYA HMC filterei 97%-os fényáteresztéssel bírnak, a Super HMC-k átersztése pedig 99,7%. -
7
addikt
Azt hiszem, a kollégát nem fikázni kéne csőlátással, hanem észrevenni, hogy próbál helyesen írni, de nem tud (ld. központozás - aki nem is akar helyesen írni, nem fog erőlködni a vesszőkkel). Mint már más is mondta, jókat ír, csak nehéz kihámozni. Tény, nem a legfelemelelőbb élmény olvasni, de ettől függetlenül nem kéne gyakorlatilag minden hozzászólásánál 3-an ráugrani, hogy csúnya, rossz, a hozzászólásai lényegét pedig már nem is figyelni. Főleg nem ilyen stílusban.
Hth: Tény, érdemes lenne valamiféle helyesírás-ellenőrző alkalmatosságot használni, vagy valahogy máshogy kiküszöbölni ezt a gyengédet, mert amúgy érdekeseket mondasz. Ha nem akarsz állandóan Word-öt vagy hasonlót nyitogatni, javasolni tudnám esetleg a Firefox megoldását, amihez itt tudod leszedni a magyar szólistát.
-
Fejo
őstag
Azthiszem, nem megsértődni kellene, hanem változtatni a horrorisztikus helyesírásodon, amire ötleteket is kaptál.
Szívesen segítünk, de nem ártana, ha nem kellene a fél napot azzal töltenünk, hogy értelmezzük az irományaidat és nem kellene szembesülnünk azzal, hogy hol tart a magyarnyelv oktatása...
Várjuk kérdéseidet (ha lehet egy Word-ben történt ellenőrzés után). -
Hth
tag
asziszem valhogy megleszek a véleménytek nékül
-
sK0t
tag
De mindenki érti amit írsz, csak az a baj vele, hogy tele van helyesírási hibákkal!!!
Ha mindenki így írna, akkor elég rossz vélemény alakulna ki ...
De a helyesírási hibák számából lehet következtetni, h vagy nem magyar vagy, vagy nem foglalkoztál a magyar nyelvtannal...
Én is ejtek hibákat... istenem... de nem ennyit -
Hydra SR
addikt
Az őszintét megvallva akadnak olyan mondataid is, amiket kétszer kell elolvasnom, hogy egyszer megértsem. Nem csak helyesírási, hanem gépelési hibáktól is hemzsegnek a hozzászólásaid és annyi van, hogy néha a környezetből is nehéz kitalálni, mit akartál írni. Hosszabb távon baromi fárasztó olvasni és értelmezni amit írsz. Biztos vagyok benne, hogy legalább a gépelési hibákat ki tudnád szűrni azzal, hogy elolvasod az írományod, mielőtt elküldöd. Tiszteld már meg a fórumtársaidat ennyivel, légy szíves. Ez olyan, mint ha élőszóban nem artikulálnál, és hőbörögve beszélnél. Ez akkor is zavaró, ha értelmeseket mondasz. Pláne ha annyira nem artikulálsz, hogy néha nem is lehet érteni.
-
BEE
addikt
Arra gondolt, hogy az említett program pillanatok alatt ellenőrzi a helyesírásodat,
és nem kell égetned magad ilyen rettenetes hozzászólásokkal.
Mióta a neten fórumokat olvasgatok sokat eddződött a tűrésem,
de engem az iskolában nem engedtek volna egy osztállyal sem feljebb
ilyen helyesírással.
Nem tudom ma hogy van ez, de a látottak alapján el vagyok keseredve.BEE
-
orbano
félisten
figyelj, ez egy közösség. abból is az az értelmesebb fajta (nem magamról beszélek, nekem vannak defektjeim). és mint közösség, elvárjuk a tagjainktól, hogy a kommunikációjuk színvonalát egy általunk megfelelőnek tartott mércével mérve megfelelő szinten tartsa. és mivel nem egy ember szólt le azért hogy elmebeteg módon írsz (nem t'om ez hol divat), gyanítható, hogy a gond nem a topikkal van
persze figyelmen kívül lehet ezt hagyni, csak akkor nem kell csodálkozni, ha nemigen kapsz majd választ
ahogyan akkor sem a megfelelő fogadtatás várna, ha a helyi késdobálóba bemennél és latinul kérnéd ki a söröd, vagy éppen az Anna kávéházban ülnél le és mondanád a pincérnek, hogy egy korsó ászokot bazdmeg!
-
Hth
tag
Talán nem értettedmeg amit irtam? Azt hittem ez az oldal az objektivekröl szol.
Egyépkén mindenkitöl bocsánatotkérek akit zavar a hejesirásom hogy hozzászoltam
a témához . -
Hth
tag
Dtomi nemigazán értem mire gondolsz kicsit bövebben fejcsedki !
-
Dtomi
őstag
válasz
D4rkm4n #1417 üzenetére
Ha természetfotózni akarsz, a minimum obi sztem a sigma 135-400 árban ez a legjobb. És a legolcsóbb. ez 148e a 220V nál. 70-300al maximum kismadarakat lehet fotózni télen etetőn. De 400mm alatt nem a képminőséggel lesz a elginkább a kompromisszum. Hanem a képkivágással, FF-es képet nagyon nehéz lesz vele fotózni.
-
Hth
tag
Hát ijen képeket olso pláne 300-as obival csak álatkertben fogsz fényképezni.
Én nyáron voltam álatokat fényképezni a Piliscsév melletti vadas parkban . Fel.szer.
D200+80-400 VR . Ott kezdödik a dolog hogy az álatok nemigen akarnak megvárni
kivétel talán a vaddiszno. Ha mégis sikerül közelebb menni hozzájuk akkorsem
akarnak nyugton álni egyhejben,( pláne nem pnt valami ideális pozicioban )
Alombok alatt elég erössen csökken a fény ,ezek az objektivek pedig viszonylag kis
fényerövel rendelkeznek ( még rekeszelés nélkül is ) A hosszu gyujtotávhoz napos
iddöben még elég a stabilizátor kézböl fényképetni ,de a mozgást megálitani már nem.
Erdöben ez duplán igy van. Lehet növelni az érzékenységet akkor meg a képzaj növekszik
tehát vagy bemozdolásos vagy zajos lessz a kép 300-as objektivvel még kicsi lessz a
fotoalany is a képen. nadgyábol ez a tapasztalatom a szabadban ,erdöben valo
fényképezésröl .
Persze lehet szerencsáje is valakinek! -
Flashy
veterán
válasz
D4rkm4n #1417 üzenetére
igazából az egész dolog 99%ban pénzkérdés. ha csak ennyit szánsz rá, akkor úgysincs sok választásod, viszont ez az obi azt a pénzt amibe kerül bőven megéri. ha többet is rászánnál, írd meg, hogy mennyit és a kollégák megmondják hogy annyiért mit ajánlanak.
2 közel sem tökéletes példa alább látható. fent a balra mutató vissza nyíllal visszarak a kép főoldalára, jobb oldalon látható az exif is.
1
2
itt is van pár példa: 3 -
Dare2Live
félisten
válasz
D4rkm4n #1417 üzenetére
hát ő igen én nem vagyok természetfotós de a 200+mm még 1.5el is tuti kell de inkább több. A másik baj, hogy a 70-300ak mind a vége felé kezdenek egyre rosszabbak lenni. Nekem pl nikor 70-300vrem van ami 70-300ak közül az egyik hanem legjobb de míg 200on még penge addig a 300a már "nemtökéletes". (Azért még bazi jó, hogy van.)
Mielött ajánlanék visszakérdezek: Mennyi pénzed van. Konkrétan pedig mit akasz fotózni?
-
D4rkm4n
őstag
Arra gondoltam, hogy a nyáron - mikor lesz végre egy kis szabadidőm - belevetem majd magam a természetfotózás (elsősorban állatok) rejtelmeibe. Ehhez nyilván kelleni fog majd egy nagyobb gyutávú ubi.
A kérdés: milyet ajánlotok?
Eddog olcsó árkategóriában csak a Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di LD-t találtam. Gondolom ez nem is egy nagy durranás.
Szóval a kérdés nyitott: milyenre is érdemes gyűjtögetni és mi a vélemény a fentebb linkelt objektívről?
-
T-Nagyon
tag
Mi a véleményetek erről az objektívről: Canon 28-300mm f3.5-5.6L IS USM
-
Dtomi
őstag
Igen ezek működnek. Ha ehhez az obihoz veszed a kétszerezőt akkor nincs értelme kétszerezőt venni
gondold el, hogy ez FF-es kép és ilyen méretbe kicsinyítve is ilyen gyatra a képminőség, akkor mire lehet használni. Ráadásul ez még nem is 400mm en volt. De kétszerező nélkül nagyon szép képe van ennek az ubinak.
-
bismarck
csendes tag
válasz
Hydra SR #1050 üzenetére
Sziasztok!
Én is szeretném ha véleményeznétek az alábbi obikat, remélem itt akad szakértő aki igazán ismeri! Árulom, de egyenlőre az árával sem vagyok tisztában, mert csak az ebay-en találtam ilyet. Nagyon sztnék értük kapni vmi jó vakut canonra!
Tair 300mm-es fix obi ehhez van 1 polar szűrőm 88mm
Vega f2,8/90mm -es.
Hozzá való M42 es chipes átalakítóval.Előre is köszi
-
Hth
tag
Dtomi köszönöm a képet . Azt szeretném kérdezni hogy mi müködik az objektiven
evvel a konverterrel pl.stabilizátor/fénymérés ? És még azt is hogy érdemes megvenni
az eredeti Nikont ? Aminek a pontos tipusa , mi is ? Vagy hasonloan használhato
más gyártmán is ?
Én is ijen célra szeretném használni a felszerelést , És ha végre esi kis hó , már
indulok is " vadászni ".
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Csere-Beszámítás! Lemezes Playstation 5 Slim , Ajándék letőlthető játékkal!
- BESZÁMÍTÁS! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest