Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogi
tag
Sziasztok!
Végigolvastam egy csomó hozzászólást, de elvesztem a bőség zavarában.
Panellakásban lakom, a 2.4 GHz nagyon zsúfolt, UPC 120/10 Mbps-os netem van.
Jelenleg egy Linksys EA 6300-as (belső antennás) routerem van, ami meg is megfelne, de a vasbeton miatt pár falnyira alig marad valami az 5GHz-en, de a 2.4 is sokkal gyengébb a korábbi 2.4-es külső antennáshoz képest. Azt gondoltam, lecserélem Linksys EA 6350-re, ami már külső antennás, de az itteni hozzászólások miatt elbizonytalanodtam, látom az ASUS-okat ajánljátok mindenek felett, gondolom okkal.
Melyik lenne az a külső antennás, duálos, gigás portos amit ajánlotok?
(Négytagú család, a szokásos telefonokkal, tabletekkel, notebookokkal.)[ Szerkesztve ]
-
Cyberbeni
addikt
Sziasztok,
most egy "TP-Link TL-WR842ND v1" routerem van, de a gyári firmware mellett kb naponta lefagyott és újra kellett indítani, DD-WRT firmwarerel pedig 80-100 ms ping-em van wi-fi-n keresztül, pedig vezetékesen 2 ms.
Digi 100-as net mellé kellene ezért egy új router. Wi-Fi-n keresztüli sávszélesség nem lényeges, csak vezetékes hálózaton szokott nagy adatforgalom lenni, inkább az alacsony ping a fontos. Összefoglaló alapján az "ASUS RT-N12 D1"-t néztem ki, ez megfelelne az igényeimnek?
-
SkyS1gn
félisten
válasz Gubek-Einste #53496 üzenetére
10Mbitre mindegy hogy 2.4 vagy 5
Mit jelent az a "100as portok?"
[ Szerkesztve ]
Tech addict, $TSLA and Tesla owner, geek.
-
Topikgazda
válasz SkyS1gn #53494 üzenetére
Az össze AC750-es eszköz nem ajánlott a gyenge 5 GHz-s wifi képesség miatt, valamint az ilyen eszközök között gyakori a 100-as portok is és hardveresen sem olyanok mint a "nagyobb" testvéreik.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz Gubek-Einste #53234 üzenetére
Remélhetőleg hamarosan fogok tudni nyilatkozni az AC88U-ról.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
kirkri
addikt
válasz Gubek-Einste #53445 üzenetére
Tegnap megvettem az Asus RT-AC58U routert. Nem bántam meg, hogy ezt választottam, megy minden flottul, egyszerű és logikus minden. Egy dolgot mondjuk nem értek, mivel soha nem volt Asus routerem.
Nevezetesen, hogy a vendég hálózatnak hogy lehet beállítani a 'normál' hálózattól eltérő jelszót. De lehet, hogy csak én nem találom, bár átnéztem már többször is minden menüpontot.Illetve még azt kell kitalálnom, hogy a AP-ként használt másik routert milyen IP címen tudom elérni. Anno amikor még a TP-Link volt a 'fő' router, akkor a 192.168.0.200 címet adtam meg neki. Most azon a címen nem tudom elérni, gondolom az eltérő IP tartomány miatt. A korábbi TP-Link DNS kiszolgálója 192.168.0.1 volt az Asus pedig 192.168.1.1.
21 éve a Prohardveren! ™
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
MODERÁTOR
válasz FirstTripla #53489 üzenetére
Sajnos csak elvileg...
-
FirstTripla
tag
Most nézem, hogy az asus 1200g+ idén június 20-án kiadtak egy firmware frissítést és ott javítva lett elvileg az újraindulás. Verzió 3.0.0.4.380.3310
[ Szerkesztve ]
-
kezo0
addikt
-
SkyS1gn
félisten
válasz Intruder2k5 #53473 üzenetére
Igen kb arra gondolok, érdemes megvárni a black fridayt lehet lesz akcióban.
-
FirstTripla
tag
válasz Intruder2k5 #53481 üzenetére
Oh értem, azt hittem, hogy hasonló lenne ezzel a Tomato firmware-rel mint a jelenlegi tp-link 1043 v1-essel, hogy ~120-ról 200-300-ra emelkedne a letöltés. Ezért nem tudtam eldönteni, hogy az asus mire képes.
-
MODERÁTOR
válasz FirstTripla #53479 üzenetére
A Tomato egy custom firmware, de ilyen szempontból most irreleváns, a hardver a gyári rendszerrel is képes erre a teljesítményre.
-
Topikgazda
válasz FirstTripla #53479 üzenetére
Kevés tapasztalat van a C9-cel.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
FirstTripla
tag
válasz Intruder2k5 #53478 üzenetére
Igen olvastam sajnos, pedig olyan jónak tűnik. És esetleg egy TP-LINK Archer C9 még pont beleférne a keretbe, és ahogy nézem ennek mind a le-fel töltése tökéletes lenne, illetve a belső másolás is kiváló. Erről van valakinek tapasztalata, illetve hogy milyen erős a wifije átlagosan, 2,4ghz-en főleg?
szerk.: Ez a Tomato nem tudom, hogy micsoda pontosan, de én szeretném a gyári állapotában elérni a teljesítményt.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz FirstTripla #53477 üzenetére
Az RT-AC1200G+ sajnos elég problémás, arra ne nagyon építs. Ha beleolvasol a topikjába, láthatod, hogy a legtöbbeknél néhány naponta spontán újraindulgat.
[ Szerkesztve ]
-
FirstTripla
tag
válasz Gubek-Einste #53474 üzenetére
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz FirstTripla #53467 üzenetére
Valószínűleg nem lesz sebesség gondod de teljesen biztosra semmit sem lehet mondani.
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
-
vacs
veterán
Sziasztok.
Barátnőmhöz albérletbe szeretnék venni egy wifi routert.
20-as Tarr-os net van, és kettő mobilt (illetve idővel egy laptop-ot) kellene kiszolgálnia.
Leginkább használtban gondolkozom, hardveraprón láttam pl egy garis Tenda W308R-t ami elég is lehetne, de bármilyen más típusra is vevő lennék.
Tudnátok segíteni?[ Szerkesztve ]
(^)(>.<)(^)
-
hackeeeee
Jómunkásember
Szinte/vagy minden asus router-nél azonos módon kell nvram törléssel reset-et csinálni?
Vagyis, Kikapcs, WPS gomb nyomva tart, bekapcs, közben egy ideig még nyomva tart, majd elenged?
Köszi.
Véleményem szubjektív...
-
SkyS1gn
félisten
Sziasztok, egy olcsó modem kéne idehaza, olyan, amelyik tud remote szervert, amivel egyetemről rátudnék csatlakozni és ezen keresztül menne a netem. Továbbá cél hogy lefedje a ház többi részét, 10-20k között néztem Asus-okat. Tudnátok párat ajánlani 2-3 antennásat amelyik tudja a fentebb említett featuret?
-
FirstTripla
tag
válasz Brogyi #53431 üzenetére
Mivel amikor telefonon meg lett rendelve, mondták, hogy elvileg majd egyszer kapok egyet, de semmilyen konkrét időpontot nem mondtak hozzá, illetve a telekomos fórumban mindenki szidja, szóval inkább beruházok mielőbb egy komolyabb teljesítményűbe, és akkor nem kell várni x időt.
#53434 Gubek-Einste
És akkor az Asus N18U biztosan kitudná szolgálni a szinte 900mbit/s-os kapcsolatot, vagy valamennyire ez is leszedné a sávszélességet, mint most ahogyan most is teszi a routerem? -
-
félisten
válasz Véreshurka #53464 üzenetére
Társasházi környezetben én nem mondanék le az 5 GHz-ről, bármikor bezsúfolódhat a 2,4 GHz.
Az Asus RT-AC66 régebbi architektúra, jó, de már nem érdemes újonnan megvenni.
A 87-es valószínűleg felesleges lenne Nálad, feltéve, hogy a 68-as a maga három külső antennájával elég a 80 négyzetméterre. Valószínűleg az (főleg egy kis tuninggal), de erre ugye nincs garancia. Van viszont 14 napod kipróbálni...Persze lehet, hogy olcsóbb eszközök is megfelelnének, de ha az 50e Ft belefér, akkor a 68-assal viszonylag hosszú távra kapsz egy jó eséllyel komoly kompromisszumoktól mentes eszközt, a FW-ek gyáriságának három szintjével.
A TP-Linkeket nem ismerem, valószínű, hogy valamivel olcsóbban kasz hasonló tudású eszközt, de az Asus a tapasztalatok szerint megéri a felárat. CFW-vel nem tudom, hogy tényleg megéri-e...
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Véreshurka
senior tag
válasz MaCS_70 #53463 üzenetére
Egyáltalán nem ragaszkodom hozzájuk, de ezekhez vannak szolgáltatói leírások, és nem akarnám azzal tölteni a napomat, hogy mit hogyan konfiguráljak be, egyszerűbb követni ezeket a leírásokat
És ezek azok amik bírnák ezt a használatot, vagy vannak azért olcsóbban is az igényeimnek megfelelőek? A 60 ezret azért írtam, hogy ha nagyon nincs más annyit még simán rászánnék, de persze nem lenne rossz ha ki tudnám hozni olcsóbban is.
Eddig ezeket nézegettem:
ASUS (AC87, AC68, AC66)
TP-Link (WDR3600, WDR4300-már nem kapható, WR1043)
Netgear R7000
[ Szerkesztve ]
El Psy Kongroo
-
félisten
válasz Véreshurka #53459 üzenetére
Miért ragaszkodsz ennyire a külsős firmware-hez, ha azt sem tudod, hogy milyen gyárit kapnál?
Asus RT-AC68-ast kb. 50e. 87-est kb. 64e Ft-ért kapsz.
Erősek wifiben, a 68-asra van Tomato, a 87-esre OpenWRT, mindkettőre HGG, a 87-esre Merlin. Ez utóbbiak az AsusWRT továbbfejleszétsei, kiegészítései, így az AsusWRT-hez hasonlóan van bennük OpenVPN és PPTP szerver és kliens is.MaCS
-
cozmo
őstag
Ez a D-Link DIR-809 AC750 kétsávos wifi router megérti az árát? Vélemények pro és kontra?
Korábbi tp link routeren cserélném le. Az elég sokszor ledob. Mondjuk általában 5-6 eszköz lóg rajta...
[ Szerkesztve ]
Eladó dolgaim: https://hardverapro.hu/tag/cozmo
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Router vásárlás előtt állóként szeretnék egy kis segítséget kérni.
Amik szempontok lennének:
1. 80 nm-es tégla társasházi lakásba lenne (volt már, hogy telítettség miatt eldobta a jelet, de mostanában nem volt gond), nem minden készülék tudja az 5 Ghz-et kezelni, de talán nem lenne rossz, ha lenne ilyen lehetőség is
2. legyen hozzá elérhető third party fw
3. jelenleg a telekom-nál vagyok egy 10 Mbit/s nettel (most a telekom modem osztja a wifi jelet), de lassan mintha csordogálna felém a DIGI optikai, illletve a telekom is mintha most elkezdené fejleszteni a szélessávú hálózatát a környéken, tehát valószínűleg 1-2 év és váltok szélessávra
4. se torrentet, se HDD-t nem kívánok plusszban futtatni a routeren, viszont elő vagyok fizetve VPN szolgáltatásra, ezt szeretném a routeren belül beállítani (jó lenne emiatt a dd-wrt, illetve a tomato fw kompatibilitás, mivel ezekhez van leírás a szolgáltatómnál, de ha más 3. party fw-n is be tudom állítani ezt, akkor ez nem lenne lényeges)
5. 60 ezerig hajlandó vagyok elmenni árban ha nagyon nincs más választásom.
Egyelőre ennyi jutott eszembe, ha lenne még kérdés csak nyugodtan, nem biztos, hogy mindenre gondoltam...
Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
El Psy Kongroo
-
Topikgazda
válasz Sweet Lou 6 #53450 üzenetére
CFW kompatibilis eszközök között nézzél széljel ilyen igényekkel.
-
félisten
válasz gaba2001 #53455 üzenetére
Az AC66 egy jó, stabil, de kifutott modell.
Ha találsz AC68-at, esetleg AC87-et, sokkal jobban jársz.
Lefelé, ha nem annyira fontos a nyers teljesítmény és az 5 GHz, akkor nagyon jó wifiben az N18 is. Nálam két évig remekül kiszolgálta a három szintes házat és a kertet. Most csak két szintes házban dolgozik, kerttel. 400 méterről (rálátással, ablakon át) vibereztem vele.
MaCS
-
gaba2001
csendes tag
válasz junior11 #53454 üzenetére
Levették a ZyXEL-t.
Az Asus RT-AC66U-al nagyon szemezek.Kérném a véleményeteket,tudom nem lehet egyértelműen meghatározni, de azért hátha.
Egy 100 nm2 kétszintes családi ház, tégla fal, beton födém. A router az emeleten lenne, kb. a ház közepén. A wifi lenne a lényeges, hogy lefedje a házat teljesen, előny lenne ha a kertbe is nyújtana lefedettséget.
Előre is köszönöm válaszotokat.
-
jeni
félisten
TP-lINK C3200 3 SÁVOS ROUTER MOST 55000Ft
-
Sweet Lou 6
addikt
Üdv.!
Olyan routert keresek, ami kliensekre lebontva tudna URL szűrést. Tulajdonképpen olyasmire lenne szükségem, mint az Asus-os AirProtection Parental Controlja, kiegészítve URL szűréssel. A többi jellemzőből elég lenne az aktuális belépőszint.
sweetlou6.wordpress.com
-
nagyúr
Sziasztok! Egy ZyXEL NBG6816 Armor Z1 AC2350 méltó utódja lenne egy Linksys WRT54GL-nek? Van erre is főzött rom?
-
kirkri
addikt
válasz Gubek-Einste #53445 üzenetére
A másodlagos egy Netgear N-es router.
Nem probléma, ha ez sem fedi le a teljes házat, a másodlagossal jól megoldottam. Az már csak a hab lenne a tortán.
Én is az Asus felé húzok jelenleg, már csak azért is mert újabb típus.
21 éve a Prohardveren! ™
-
Topikgazda
Asus AC55U/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9 lenne az ajánlott jelenleg, esetleg még az Ubiquiti EdgeRouter sorozatát lenne érdemes megnézni ha komolyabb típusokat is számbaveszük.
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz kirkri #53440 üzenetére
Én inkább az Asus-ra szavaznék de mivel a jelenlegi is TP-Link így azzal sem jársz rosszul.
Milyen típusú a másodlagos eszközöd?A wifi kommunikáció nem csak a router-en múlik, "vissza is kell kiabálni" elv miatt, hanem a környezeti tényezők (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok), beállítások, használt kliens eszközök/adapterek, egyéb zavaró/befolyásoló tényezők (vezeték nélküli billentyűzet/egér/telefon, fém tárgyak, nagyobb bútorok, stb) függvénye is. Emiatt semmit sem lehet garantálni, csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mi is lesz a helyzet mivel minden környezet más és más.
Hatótávot/sebességet nem lehet megmondani előre, csak a helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mekkora is lesz, minden környezet más és más, rengeteg dolog befolyásolja az elérhető eredményt, többek között a használt kliens eszközök is.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Klara_
őstag
Aki combosabb vasat szeretne, Asus RT-AC88U most jo akcioban van.
-
Topikgazda
válasz Leshrac #53437 üzenetére
35k még jó ár érte, annyiért még megvehető.
Hátránya, hogy lényegesen lassabb a hardveres mint az újabb ARM szériásoknak, CFW alatt nincsen hardveres NAT.
Az ZyXEL is jó ennyiért de nagyon kevés vele a tapasztalat.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
kvarc
tag
válasz Gubek-Einste #53434 üzenetére
Nem csak mikrotik erdekelne. Ezert is kerdeztem meg itt. Hatha tud valaki jo megoldast mas gyartotol esetleg.
-
Leshrac
csendes tag
-
kirkri
addikt
Sziasztok!
Rászántam magam egy új router vásárlására, mert a jelenlegi TP-Link TL-WDR3600 routeremnek nem tudok rájönni, hogy mi lehet a problémája és nem akarok vele tovább bajlódni.
Két típust néztem ki, érdekelne a véleményetek, hogy melyiket lenne érdemes venni.
TP-Link Archer C7
Asus RT-AC58UVégigolvastam az előző ~1000 hozzászólást, rá is kerestem mindkét típusra itt a topikban, így látom, hogy az AC58U még nagyon friss modell, nincs róla tapasztalat, viszont a hétvégén szeretném megvenni az új routert, így dönteni kellene.
A házunkat egy router nem fedi le wifivel, így jelenleg kénytelen vagyok használni egy másik routert is AP-ként. Ha az új router ezt a problémát is megoldaná, akkor az jó lenne, de nem elvárás.
Digi 500/200-as netem van.
21 éve a Prohardveren! ™
-
Leshrac
csendes tag
válasz Gubek-Einste #53436 üzenetére
E-Digitalon van most 35k-ért nem tudom az jónak számít-e Milyen hátrányom lenne abból, hogy régi szériás? Ha már jó a router, akkor gondolom nem fontos hogy jöjjenek még firmware frissítések.
Más:
A ZyXEL NBG6816 Armor Z1 AC2350 router milyen? Most 28490 forintért van (-53%). -
Topikgazda
-
Leshrac
csendes tag
Sziasztok!
Az ASUS RT-AC66U AC1750 router ajánlott vagy van jobb az árkategóriában? Panelban lenne a használva, ahol nagyon telített a 2.4 ghz. Fontos lenne, hogy a wifi kellőképpen erős legyen, és ne indulgasson újra mint az 1200G+.
Köszi.
-
Topikgazda
válasz FirstTripla #53430 üzenetére
Az Asus N18U jobban megéri. Ha nem szükséges az 5 GHz-s wifi akkor nincsen jobb eszköz az Asus N18U-nál.
Minden antennának azonosnak kell lennie és azonos helyen is kell lenniük vagyis ne használd azt a hosszabbítós antennát. Ha nem megfelelő a lefedettség/sebesség akkor jelenlegi router AP módba kábellel elvezetheted megfelelő helyre.
Az Asus AC1200G+ a folyamatos újraindulgatási miatt nem igazán ajánlott.#53432 kvarc
Inkább a MikroTik topikban kérdezzél rá erre.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Kicsimix
őstag
Ha már arra jártam megosztom..
Csak ma annak aki routert keres :
[link]...Kockázat nélkül nincs vereség... : ------------)
-
kvarc
tag
Segitseget kernek. Mikrotik routert cserelnek nagyobb atereszo kepesegu eszkozre. 500mbit vagy gigas digi lesz a net. Ami kicsit nehezze teszi a kerdest, hogy szeretnem ha az uj eszkoz tudna transparent proxy-t es antivirus is jo lenne. Van erre valami otlet?
-
válasz FirstTripla #53430 üzenetére
Miért nem használod az ajádék D-Link routert? Nem értem.
-
FirstTripla
tag
Sziasztok, pár napja sikerült átváltani sikeresen a Telekom 1000mbit/s-os csomagjára, viszont sajnos a jelenlegi TP-L WR1043ND V1-es gyári firmware-rel sajnos vezetékes részén is csak 113/113 jön át. A fő ONT-re rákötve kábellel a gépemet, ott sikerült maximum 850mbit/s-os sebességet mérni, (lehet ha lenne majd SSD a gépben akkor még gyorsabb lenne esetleg?), de mindenképpen cserélni szeretném ezt a 6-7 éves routert most már. A fő szempont, hogy emeleten van fixen a a jelenlegi router, és ott is szeretném hagyni, mivel itt mind a 4 vezetékes részét kihasználom. Egy 15m-s kábellel megy fel az ONT-tól (Huawei hs8245g, DHCP bekapcsolva, és itt van beírva a jelszó + név a csatlakozáshoz) a routerembe. Hogy lent is legyen valamekkora jel, ezért vettem egy 2,5 méteres antenna kábelt, és egy mágneses 8dbm-es TP-link antennát. Mivel jelenleg mobilomon kívül semmi se képes 5ghz-es wifire, ezért arra gondoltam, hogy lehet fölösleges is, illetve akkor ha olyan routert vennék akkor lehet tudnám használni ezt a plusz antennát is, hogy egy emelettel lejjebb szórja a jelet, egész tűrhetően. Jelenleg a már bevált TP-L wr1043nd V3 és ASUS RT-N18U között szemezek, mert ha jól láttam, akkor ezek már támogatják a hardveres natot, illetve, cserélhető antennája van.
Mivel nem a wifi az elsődleges szempont (persze kell, de jelenlegi 60/60 a laptopokon és mobilokon bőven elegendőek), ezért olyan router kellene ami birja a wan-lan kapcsolatot 900mbit/s körül. Tesztben (2014-es) az ASUS sajnos, "csak" átlag 750-et ért el letöltésileg kábel esetén, ami azért mégis nagy veszteség. Ami fontos lenne nekem, hogy ne belső antennák legyenek. Néztem, még az ASUS RT-AC1200G+ routert, elvileg ez már jobban eléri ezt asebességet, viszont nem tudom, mennyire erős a 2,4GHZ-es wifije. Bármilyen lehetőséget meghallgatok, összeg pedig maximum 35k körül lenne rá, de nem baj ha olcsóbb .
u.i.: Ha esetleg valakinek van ez a Telekomos ONT készüléke, akkor mit érdemes beállítani, hogy az tuti ne fogja vissza a teljesítményt. Az ONT-ba csak egy router és egy vezetékes telefon van rákötve.
Segítségeteket előre is köszi
Tripla[ Szerkesztve ]
-
HeliumA
aktív tag
válasz Gubek-Einste #53428 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséget.
"A Pénz valóban nem boldogít, mert nem érzem magam boldogabbnak most, hogy 500m$-om van, mint amikor 400m$-om volt" /Arnold Schwarzenegger/
-
Topikgazda
válasz HeliumA #53427 üzenetére
Pontosan, Asus N12 D1 vagy TP-Link 841ND lenne az ajánlott "alap" router-ek.
Az Asus-ban van dedikált AP és repeater mód, a TP-Link-et pedig így kell beállítani AP módba.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
HeliumA
aktív tag
válasz Gubek-Einste #53413 üzenetére
Köszi a választ.
Mivel minden helyiségben a falban van a vezeték a nethez, így gondolkodtam az olcsóbb rooter/ek alkalmazásának a megoldásán is. Egy alap rooter is tudja már az N-es szabványt ami ugye 300Mbps adatsebességet tud nyújtani, így a környező eszközöknek ez is elég. A LAN-al összekötött meg profitálhatna a nagyobb adatsebességgel.
Jól sejtem?
"A Pénz valóban nem boldogít, mert nem érzem magam boldogabbnak most, hogy 500m$-om van, mint amikor 400m$-om volt" /Arnold Schwarzenegger/
-
Topikgazda
válasz maxima #53421 üzenetére
Olcsóbban Asus AC55U vagy TP-Link Archer C5/C7.
#53422 Lt.zole
Asus AC55U/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9 lenne az ajánlott jelenleg.#53424 gyurkikrisz
Többnyire szolgáltatóknál lehet ilyen beszerezni, a TP-Link eszközeit lenne még érdemes keresni.#53425 Egon
1; Gyakorlatban kb egy N300-as linken 2,4 GHz-n 80-100 Mbps megy át, 5 GHz-n 100-120 is akár.2; Valószínűleg igen, ez történne de az Asus eszközeiben állítható az eldobási szint.
-
Egon
nagyúr
válasz Gubek-Einste #53413 üzenetére
Thx a segítséget!
Még két kérdésem lenne:
1. Mit jelent a gyakorlatban, hogy az 5 GHz-es eszközök nagyobb sebességre képesek? Ha mondjuk vennék egy N18U-t az alsó szint lefedésére (az AC56U maradna felül), akkor konkrétan milyen sebességet lehetne elérni, mondjuk egy kétantennás dual-band klienssel (az egyszerűség kedvéért kvázi ideális esetet feltételezve, egy légtérben a routerrel), az AC56U-hoz képest (nyilván utóbbira 5 GHz-en kapcsolódva)?
2. A wifi automatikus váltását nem is várom el, de gondolom ha bekapcsolom az eszközön a wifit, akkor a legerősebb jelhez kapcsolódik (azaz vélhetőleg ha az emeleten vagyok, akkor az emeleti, ha a földszinten akkor a földszinti routerhez), nemde? Nekem ennyi is elég lenne."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
gyurkikrisz
őstag
Sziasztok!
Hordozható routert (mifi-t) keresek. 150/50Mbps sebességre, 4G lehetőséggel. Mit ajánlotok?
A tuning a kisfiúk alap órajele. | i5 6500
-
Lt.zole
tag
Sziasztok!
Jelenleg egy eléggé megbízhatatlan ASUS RT-AC1200G+ használok. Ezt szeretném leváltani egy megbízhatóbb és nagyobb teljesítményű eszközre.
Tégla építésű lakás, 3 szoba 90m2 körüli.
WIFI: 5 notebook, 5-6 telefon
LAN: 3 asztali gép, 1 NAS(Streaming internetre, torrent)
Net: 120/10, remélhetőleg később bővülés várható.
MIMO és AC is támogatott egyes klienseknél.Ilyen paraméterekhez, milyen router tudnátok ajánlani?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv.,
Zoli -
maxima
tag
válasz Gubek-Einste #53405 üzenetére
Szia!
> Hogy legyen előre lépés a jelenlegihez képes, Asus AC68U/AC87U lenne
> az ajánlott.Jó lenne de az árcédula sem mindegy.
Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
citkar
addikt
válasz -Solt- #53419 üzenetére
Jó az az N18U, nekem volt, csak azért cseréltem le, mert használtan belefutottam egy jó árú AC56U-ba.
Elégedett voltam vele, árához képest jó teljesítményt nyújtott, erős WiFi jellel, 2 USB-vel és van rá Tomato.
Igaz akcióban 18-ért vettem, de 20-ért sem találtam jobbat akkor -
félisten
válasz -Solt- #53417 üzenetére
Hát, ha nem hiányzik az USB...
Meg aztán az AC750-est a profik nagyon nem szokták ajánlani, és a hardvere is gyengébb. (Keress vissza, pont tegnap kora reggel volt erről szó!)Nem azt akarom mondani, hogy 7000 Ft nem pénz, de ha nem kell az 5 GHz, akkor az N18u-nagyon jó vétel, hosszabb távra is.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz -Solt- #53415 üzenetére
Elvben a TP-Link 1043 az olcsóbb megoldás, hasonló tudással. Egyáltalán nem rossz típus, hozza, amit ígér, stabil, megbízható.
Ha viszont fontos a wifi-lefedettség és/vagy a jól kezelhető firware extrákkal (pl. torrentkliens, VPN, felsőszolgáltatások...), akkor az Asus N18 a nyerő. Abszolút nyerő ár/érték-szempontból.Mivel egy router azért pár évre szóló kapcsolatot jelent, a szó szerint pár ezer forintos különbséget szerintem bőven megéri.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
-Solt-
veterán
Üdv Urak,
A 30/5-s netemet egy 120/10-s váltotta, így a szegény kis Asus RT-N12D1 nyugdíjba vonul, méltó utódját keresném. Az összefoglaló alapján az N18U-ig jutottam, viszont ez azért nekem egy kicsit drága így elsőre. Az N12D1-hez képest csak a gigabites port ami lényeg nekem, illetve a hasonló wifi képességek. Ennek tükrében aki esetleg tud valami olcsóbb megoldást, annak szívesen venném a javaslatát.
www.smart-bus.hu
-
Topikgazda
válasz Bruuce87 #53406 üzenetére
Ehhez a nethez már gigabites portokkal rendelkező router kellene.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?Ajánlott eszközök 20k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3/v4 (panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)
Dual band wifivel: Asus N56UAdapterből ajánlottak: TP-Link 822N/8200ND, Asus USB-N13/N14
Ezek mind csak 2,4 GHz képesek így lehet is rajtuk antennát szabadon cserélni (már amelyik cserélhető antennás), antennából a TP-Link TL-ANT2405C vagy TL-ANT2408C lenne az ajánlott.Dual band képességgel: Asus USB-N53/N66/AC53/AC54/AC55/AC56/AC68, TP-Link TL-WDN3200/4200/Archer T4U/T4UH/T9UH
A dual band adapterekhez sajnos nem tudsz olyan könnyen hosszabbitó kábelt kapni így meg kell barátkozni a gyári kiszereléssel.#53407 Egon
Tartsd meg a jelenlegi router-t és ha szükséges akkor bővítsed szükség szerinti eszközökkel. Ha több LAN port kell akkor switch-csel, ha nagyobb wifi lefedettség akkor egy AP módú router-rel, ha kettő együtt akkor is AP módú router-rel dolgozzál.1; Az 5 GHz-s eszközök nagyobb sebességre képesek de cserébe kisebb a lefedett terület nagysága/érzékenyebbek a zavaró tényezőkre.
2; Egy sima wifi router is megfelelő lesz AP módban (Asus eszközök esetén van dedikált AP mód így náluk nem kell ez a beállítás).
3; AP/Switch módban kellene beüzemelni a másodlagos eszközöket, hogy csak egy alhálózatban legyen az összes kliens eszköz.
Mivel nem egységes a hálózat kezelés így nem lesz teljesen automatikus a váltás, csak akkor fog váltani a kliens eszköz ha a már kapcsolódott wifi-vel megszakad a kapcsolata. Vannak AP és kliens oldali beállítások amelyek esetén bizonyos esetekben megtörténik a váltás de ez nem általános és csak 1-1 eszközre vonatkoznak.#53410 gippazoid
Az N18U biztosan maradni fog mivel a csak 2,4 GHz-s eszközöket már nem lehet hova fejleszteni.
A fő kérdés, hogy kell-e neked dual band/AC-s wifi vagy sem? Ha nem akkor egyértelműen az N18U a jó választás.
Az AC55U helyett TP-Link Archer C5/C7 lenne az ajánlott ameddig be nem futnak az Asus új szériájának tagjai.#53412 HeliumA
Én a Tp-Linket néztem hisz WiFi-n az nyújtja a legjobb adatsebességet.
A link sebesség még nem minden, a kihasználásához megfelelő kliens eszköz/adapter is szükséges.Mondjuk nem tudom a Digi milyen rootert tesz majd be, de gondolom nem a legjobbat.
Alap képességűeket adnak csak a szolgáltatók.Esetleg érdemes egy gyengébb/olcsobb repeater-t betenni egy másik helyiségbe?
Ha nem megfelelő a lefedettség/sebesség akkor jó megoldás egy másodlagos eszköznek a beüzemelése.Mondjuk egy APPROX - APPRP03-t?
Repeater-ből inkább egy normál méretű külső antennás típus lenne ajánlott. Az ilyen konnektorban dugós típusokkal főleg az a baj, hogy a konnektor a padló közelében és/vagy rejtett helyen van ami jelentős árnyékoló tényező. A másik jelentős hátrányuk, hogy beépített kicsi antennákkal rendelkeznek azáltal gyengén veszik az elődleges eszköz által üzemeltet wifi hálózatot és gyengén is tudják csak továbbítani azt, valamint a lefedett terület sem lesz olyan nagyságú mint a normál méretű külső antennás eszközöknél.
Repeater-nek a legjobb egy normál wifi router-t használni, van amelyik gyári firmware-rel is képes rá (Asus N12 D1) de a legtöbb csak CFW telepítésével tehető rá alkalmassá.
Kaphatóak multifunkciós AP-k is amelyek szintén tudják gyári firmware-rel a repeater módot is de az áruk ugyan annyi vagy több mint a sima wifi router-eké így nem éri meg a megvásárlásuk, a wifi router-ek előnye, hogy később még router-ként is lehet őket használni.
Ha megoldható akkor inkább az a javasolt, hogy kábeles kapcsolattal használjál egy második wifi router-t AP módban.
Az össze AC750-es eszköz nem ajánlott a gyenge 5 GHz-s wifi képesség miatt, valamint az ilyen eszközök között gyakori a 100-as portok is és hardveresen sem olyanok mint a "nagyobb" testvéreik.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
HeliumA
aktív tag
válasz Gubek-Einste #53382 üzenetére
Ez egy régi bérház amiben van fal bőven.
Most a pénz egy másodlagos szempont. A normális lefedés és a sebesség jobban számít. 5 mobil telefon, 3 számítógép, tv-k és tablet.
Én a Tp-Linket néztem hisz WiFi-n az nyújtja a legjobb adatsebességet.
Mondjuk nem tudom a Digi milyen rootert tesz majd be, de gondolom nem a legjobbat.
Esetleg érdemes egy gyengébb/olcsobb repeater-t betenni egy másik helyiségbe? Mondjuk egy APPROX - APPRP03-t?
-
gippazoid
senior tag
Sziasztok!
Hasznos segítséget kaptam itt a nyáron, sikerült a router választékot két modellre szűkíteni:
Asus N18U mint N-es WiFi-t tudó modell
Asus AC55U mint AC-s WiFi-t tudó modellFontos szempont volt, hogy USB 3.0 HDD-t lehessen csatlakoztatni hozzá amit kívülről is teljeskörűen el lehet érni és tudjon torrent-et seed-elni.
A vásárlás sajnos eddig nem jött össze külünféle okok miatt és úgy látom, az AC55U szépen ki is futott.
Attól tartok, az N18 is hamarosan így jár.Van ezeknek méltó, megbízható utódja? Nem feltétlenül ASUS, csak tudja amit kell és ne legyen bug-os, folyton elromlós, naponta újraindítós.
Köszönöm!
Gippazoid Novelties Inc.
-
félisten
Jó dolog előre gondolkodni, de biztosat csak akkor tudsz, ha az új házban bedugtad az adott eszközt.
Az AC56 a beépített antennáival sem rossz wifis eszköz, de a külső antennások között nyilván vannak jobbak is. Nálunk próbaüzemben 5 GHz-en is lefedte a 3×80 négyzetméteres házat, de erre ugye nincs garancia. Amivel jó eséllyel indultok, az az Asus RT-AC87, ami nem olcsó, de tényleg stabil. Az Asusok jelentős részénél ráadásul a gyárira épülő HGG FW-rel elég rendesen meg lehet tuningolni a 2,4 GHz-es wifit -- az 5 GHz pont a 87-esnél kicsit ellenáll a teljesítménynövelésnek (zárt forrású driver...).
Én ezt tenném:
Ismervén a ház paramétereit megpróbálnám előre kitalálni a router reális ideális helyét -- amit eleve érdemes még beköltözés előttre ütemezni, hiszen kisebb beavatkozások a kábelezéshez még megoldhatóak. Ehhez gyakorlati sétálós próbák is kellenek, érdemes rászánni egy kis időt. Ezután már láthatod, ha a router valóban gyenge, és egyben azt is, hogy mennyi hiányzik a boldogsághoz, konkrétan vannak-e vakfoltok, vagy csak gyenge a vétel egyes sarkokban, stb. Ebből már láthatod, hogy jó eséllyel elég-e egy erősebb eszköz vagy valóban két AP-ra lesz szükség, az utóbbi esetben meg még mindig tudsz vésni-fúrni a kábelhez.Az 5 GHz feltétlenül tud nagyobb sebességet biztosítani, de kisebb az áthatolóképessége.
A Mikrotik nagyon jó eszközöket gyárt, de kifejezetten érteni kell hozzá, gyakran még az alapbeállítások is pilótavizsgások.
A kiegészítő AP-re Guber-Einste szokott linkelni egy installációs silabuszt, tucatnyiszor megtette már, keress vissza!
MaCS
-
félisten
válasz Bruuce87 #53406 üzenetére
A TP-Link 842-es 100-as portokkal szerelt eszköz, és emlékeim szerint olyan 85 Mbps valós sebességet produkált nálunk.
Ha eddig is szakadozott a wifi, ÉS nem tudtok kábelt kihúzni (pedig mindenképpen az a nyerő megoldás!), akkor én szintet lépnék a TP-Link 1043-as, de még inkább az Asus N18-as felé. Ezeknek már erősebb a wifije (főleg az Asusé), és a portsebességük is biztosan kiszolgálja a meglevő, sőt, a jövőbeli előfizetésetek sebességét is.
USB-adapter ügyben nincs tapasztalatom.
Azt viszont fontos tudni, hogy a wifi felhasználói, sőt, gyakran hivatásos szinten is fekete mágia, nem feltétlenül kiszámítható a működése.
MaCS
-
Egon
nagyúr
Üdv!
Ha minden jól megy, januárban költözünk, ami jó eséllyel azzal fog járni, hogy a jelenlegi router (Asus AC-56U) kevésnek fog bizonyulni az új kéró lefedéséhez (mind a LAN portok, mind a wifi tekintetében). Mivel családi házas övezetben fogunk lakni, az eddig (panelekre jellemző) probléma, ti. a 2.4 GHz-es sáv telítettsége, a továbbiakban elvileg nem fog fennállni. Kérdéseim:
1. Az 5 GHz-nek van egyéb (pl. sebesség) előnye a 2.4 GHz-hez képest, avagy ha nincs konkurens jel, nem kell feltétlenül dual band-ra képes eszközt vennem, anélkül is ugyanolyan gyors lehet az adatátvitel?
2. Az ajánlott routerekből szemezgessek, vagy van valami speciálisan ilyen (AP jellegű) feladatokra ajánlható eszköz? Elgondolkodtam azon is, hogy eladom a jelenlegi routert, és veszek egy Mikrotik 5+5 portos router-t, meg egy AP-t hozzá: érdemes lehet esetemben ezt az alternatívát megfontolni?
3. A másodlagos eszközt hogyan célszerű bekötni a hálózatba illetve konfigurálni, ha azt szeretném, hogy egy alhálózaton legyenek az eszközök, lehetőség szerint egy SSID-n legyen a két, wifi jelet sugárzó eszköz(azaz a kliensek mindig ahhoz csatlakozzanak automatikusan, ahol erősebb a jel), illetve mindkét router LAN portjai felhasználhatók legyenek?"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Bruuce87
csendes tag
Sziasztok! Otthonra családi házba ca 120 m2 keresek egy router wi-fi adapter combót. A router az emeleten van a számítógép pedig a földszinten de a belső tér nyitott csak az emelet különbség van. Vidanet Kabelnet 100as csomagja van szüleimnek. Új számítógépet kapnak karácsonyra és mivel a régi combó ( tp-link wr-542g és tp-link wn-321g ) elég gyakran elveszti a kapcsolatot és nem tudunk egymással rendesen skypolni gondoltam beujitunk ebből is. Amit kinéztem: tp-link wr-842n + tp-link wn822n.
Ebben az ár kategóriában tudtok jobbat ajánlani, vagy ez így megfelelő lenne?Üdv: Gábor
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz maxima #53402 üzenetére
Hogy legyen előre lépés a jelenlegihez képes, Asus AC68U/AC87U lenne az ajánlott.
#53403 rbok
Az AC56U-ra többféle CFW is van.#53404 tomi5244
Azért néztem ezt, mert pont volt egy eladó HA-n 20ért.
Vedd meg mert megéri.Jelenleg az Asus AC55U, TP-Link Archer C5/C7 az ajánlott eszközök 30k alatt.
-
tomi5244
őstag
válasz Gubek-Einste #53398 üzenetére
"Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?"
100m2 családi ház, két szinttel. Tégla, ráadásul a 80as években gyakran használatos habisol beton. Nyugdíjas szomszédsággal, jó formán le sem kell jelszavaznom a wifit. Az alsó szint annyira nem fontos. A ház déli oldalán lévő szobában van a jelenlegi router is (wr1043nd v1), mert az udvart is leszeretném fedni, ha 100%ig nem is, de egy részét jó lenne. Ezért a belső antennát nem nagyon erőltetném."AC56U-t néztem ki, ahogy olvasom elég combos a hardvere(?).
Már kifutott termék, az utódja már kapható."
Azért néztem ezt, mert pont volt egy eladó HA-n 20ért."Mennyi lenne a beszerzésre?"
Felső határ maximum 30e"Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?"
USB a nyomtatónak, mert a NASon nem volt valami stabil a működése, bár lehet én bénáztam. Meg jó lenne, ha nem lenne túl fapados a fw. port továbbítás, fix ip belső hálón. Egyéb haladó beállítások. Esetleg vendég hálózat wifin. -
rbok
csendes tag
Router csere előtt állva, ma keresztbe-kasul olvasgattam a fórumot, hogy milyen 5Ghz-es routert vegyek otthonra max harmincezer körül. Az irodában kb 3 hónapja fut egy AC1200G+, amivel bár nem volt probléma, mégis megnéztem az olvasottak után, és lám 10 órája ment Szóval pontosítanom kell: nem vettem észre, hogy nincs vele probléma, de nem is ez a lényeg.
A fentiek okán az 1200G+ ismételt megvásárlása kiesett, és bár azelőtt - és most is - TP-link routereket használtam (otthon tl-WR1043nd-t), valamiért az Asus felé húz a szívem.
Amit láttam, hogy jó az AC56U, de csak külföldről tudnám beszerezni használtan, bár jó áron, de mégis bizonytalanná tesz..
Tetszik az AC55U, lehet is kapni újat, de belefutottam az AC58U-ba, ami nagyon jónak tűnik nekem. Igaz, hogy senki sem tud róla semmit, mert nagyon új, sehol sem találtam igazi tesztet, vagy fórumot, amikor is feltűnt, hogy Amerikában ezt ASUS RT-ACRH13 néven forgalmazzák szintén nem régóta. Viszont az amazon.com-on az RT-ACRH13 termék visszajelzéseit leszűrve (időrendben az utolsótól indulva, a capacity: AC1300-ra szűkítve) 11db visszajelzést találtam, amiből *x1,**x3 *****x7. Van aki szidja, van aki dicséri, összességében azonban nekem vállalhatónak tűnik, bár az tényleg a jövő zenéje lesz, hogy mennyire ajánlott vétel.
Picit riasztó, hogy vajon miért lehet az ára minden alatt most $61, lehet hogy ilyen árban a használt RT-AC56U mégis jobb vétel lenne? -
maxima
tag
Sziasztok!
A routergondok listáról át lettem "rugdalva" ide
> Ha mégis gond lesz és cserére kerül a sor akkor hasonló tulajdonságokkal
> és árcédulával bíró Asus routerek közül még melyik az ajánlott?> Esetleg pl AC55U AC58U ?
> A dual stack kezelés alapkövetelmény .
A problémát egy Asus AC66U router okozza, annak az esetleges cseréje a
kérdés.Köszi.
-
yodee_
őstag
Visszaálltam gyári fw-re és ezt sikerült elérnem:
Egyenlőre marad így.
Honor Magic 6 Pro | Lenovo Thinkpad X280 | Lenovo Thinkcentre M920s
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Milyen monitort vegyek?
- Renault, Dacia topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ukrajnai háború
- 6000 napnál régebben regisztráltak
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Eredeti játékok OFF topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- További aktív témák...
- NOTHING Ear B171 TWS fehér Új!
- Eladó Asus Tuf FA507NV - RTX 4060 - AMD Ryzen 5 7535HS - 32GB
- Új Bontatlan Apple Studio Display 27 5K Retina Thunderbolt Azonnal Átvehető Deák Térnél.
- Openswim pro fejhallgatót keresek
- Modolt, prémium vezeték nélküli billentyűzet, választható switch - Keychron Q2 MAX ISO
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest