- OpenMediaVault
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- OpenWRT topic
- ASUS routerek
- Bittorrent topik
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Microsoft Edge (a Windows Internet Explorer utódja)
- Trump miatt fejezhette be sokszínűségi programjait a Meta és az Amazon
- Egyre nehezebb dolga van Kínában az Apple-nek
-
IT café
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
TaaT
nagyúr
-
TaaT
nagyúr
Lehet hülye kérdés, a két piros vonal három század milliméter?
Give them hell Ukraine!
-
PitLee
őstag
A világ azon részein ahol dominál a könnyűszerkezetes építkezés, ott előszeretettel használják a légtechnikát fűtésnek, mely egyben a friss levegőt is pótolja, ilyen házakban
a hőcserélős szellőztető rendszerhez jól illeszkedik a belsőkeringetésű szénszűrős szagelszívó. Ott leginkább a zsírt kell megfognia, hogy védje a légtechnikai elemeket. -
PROTRON
addikt
Viszont vannak azért különböző lehetőségek arra is, hogy a levegő hő tatalmát ne pazarolja az ember kifelé a szabadba szellőzéskor.
Nagy szív fájdalmam hogy még mindig nem volt időm/energiám belekezdeni a 2 db ellenkeresztáramú szellőztető beépítésébe a nagyszobánál és muszáj vagyok kereszthuzatos szellőztetni 3 óránként 10 percet télen is, mert elfogy homeofficeban a levegő. Amikor dupla kávé után is csukódik le a szemem, az nem egyszerű álmosság.
De gyárilag ugye elég drágák, 150k / darab a jó minőségű és nem hangos, ráadásul csak az egyiknek van furatom a falban egy régi mobil légkondi miatt, a másikat még ki is kéne fúrni átellenesen...
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz
tothjozsi96 #90403 üzenetére
Nem mind1 hogy melyik megoldásnak milyen rácsozata van, ahogy kollega írja, lehet hogy a gyári szűrő vékonyabb volt, de a lyuk kiosztása alapján valójában kevesebb volt az áthaladó levegő össz felülete négyzetméter alapon.
Lehet a gyapjú megoldásod szellősebb, így valójában több a keresztmetszet.
Az hogy a belső kialakításon mennyi szennyeződés ragad meg ami alatt áthalad a levegő, ahhoz már komolyabb számítások kellenek.
Az aktív szenes biztos hogy kisebb keresztmetszettel fog operálni.
Minden továbbihoz légtechnikai méretezés kell.Azt tudom, hogy egyik helyszínünkön az open officeban a légkezelőgépet valaki kompletten kikapcsolta, mert a benne lévő szűrő, amire be lett ígérve hogy mennyire tuti, nem tudott megbírkózni a cigifüsttel amit az erkélyen, pont alatta szívtak.
Csak hogy az egész open office fűtését is ez a légkezelő látta el, így pedig másnap reggelre lehűlt az iroda.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
6030D
őstag
válasz
tothjozsi96 #90403 üzenetére
A te szűrőd a motort védi, nem? Raktál bele egy másikat, amivel jobban megy, tehát lehet, hogy vastagabb, de kevésbé szűr (különben jobban fojtaná a motort). Nem lehet, hogy pont az elszívónak teszel ezzel rosszat?
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
biga
őstag
válasz
lemmy71 #90400 üzenetére
En még igy tanultam, de mar nagyon rég ota nem foglalkozom hasonloval sem, igy lehet, hogy valtozott a helyzet azota. En minden esetre ebböl indulok ki:
Normalis esetbenegy lakasnak megvan a maga sajat természetes vagy mesterséges szellöztetése. Ennek siman lehet része a kivezetett paraelszivo. Idealis esetben eleve - ha tehetjük - egy külsö motoros megoldassal operalhatunk, ami fözéstöl fuggetlenül lehet egy mesterséges szellöztetési forras. Fözésnél meg ennek a teljesitményét noveljük lényegében. Maganvéleményem szerint ez a lehetö legjobb megoldas.
Viszont ehhez lényegében a korai szakasztol érdemes tervezni, eleve ahhoz mérni az elszivo teljesitményt is. Erre - tapasztalatom szerint - nagyon kevesen szamolnak mar a tervezési szakaszban, illetve inkabb kevesen költenek komolyabb aktiv szellöztetés gépészet alapos megtervezésére.
A legtöbben nem is igy valasztanak elszivot, hanem kb ugy, hogy mi illik a konyhabutorhoz, jo esetben utananéz, hogy mégis, kb mekkora elszivoteljesitmény kellene az adott (akar egybenyitott) helység méretéhez. Arrol nem is szolva, hogy utolag nem is mindenhova lehet külsö kivezetést betenni, plane nem külsö motoros megoldassal!
Egy megfelelöen méretezett (a külsö kivezetésünél valamivel nagyobb kapacitasu) belsö keringetésü elszivo, rendszeres szürökarbantartassal siman tudja azonban egy atlag lakasban azt, amit egy külsö elvezetésü (és nem utolsosorban utolag, falbontas stb nélkül is siman beszerelhetö).
Jo esetben siman szamolhatunk azzal, hogy oranként 6-8, maximalis teljesitményen 10-12 helyiség térfogatnyi levegöt cserélsz ki vele.. (belsö keringetésnél emlékeim szerint 1/3 veszteséggel szoktak szamolni). Ennek fényében nehezen hiszem el, hogy egy atlagos, plane modernebb (pl indukcios) tüzhely képes neked potolni azt a hömennyiséget, amit ezzel a kapacitassal kirantasz a helyiségböl. (Plane, ha az egy nagy, mindennel egybe nyitott helyiség)De ha tévednék a fentebb leirtakban, vagy elavult lenne az informaciom, hat elnézést kérek, mar régen volt, hogy ilyeneket kellett szamolgatnom
''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
tothjozsi96
addikt
válasz
lemmy71 #90402 üzenetére
Én értem azt hogy miért fura ez, de nekem az is fura hogy a gyári nagyon vékony szűrővel rosszul vezette ki a szagokat, és tettem bele egy 2-3x olyan vastag gyapjú szűrőt és sokkal jobb lett. Az hogy lehet? Elméletileg még gyengébbnek kellene lenni a teljesítménynek, de jobb lett a szagelszívása. Az hogy?
-
lemmy71
őstag
válasz
tothjozsi96 #90401 üzenetére
Ha ki van vezetve, bocsánat de mi a lóf@sznak bele aktívszenes szúrő
Szerintem te reggel fordítva vetted be a gyógyszered
Na jó, én itt befejeztem, megyek iszom egy sört 🍺 -
tothjozsi96
addikt
Na bocsi mindenkitől de szerintem nem jól fogalmaztam meg a lényeget. Szóval a mostani páraelszívóm az ki van vezetve!! De, a gyári szűrő ami volt benne az egy vicc volt, raktam bele egy ilyen gyapjú szűrőt és sokkal jobb ezzel, pedig ez vagy 3x olyan vastag mint az a kis gyári lósz@r ami benne volt. És ezért gondoltam az aktív szenesre, hogy hátha az még jobb tudna lenni.
Bármennyire is meglepő de azzal a gyári szűrővel nagyon rossz volt az egész. Ezzel a gyapjúval sokkal jobb. Értem én hogy rontja a hatásfokát minél vastagabb a szűrő stb, de mégis észrevehető különbség volt a kettő között.
-
lemmy71
őstag
Hát ez nem állja meg a helyét
Ép hogy az egyéb nyitott helyiségeknél elengedhetetlen a külső kivezetés. Azt az elpocsékolt energia amiről beszélsz, visszahozza a tűzhely melege. Nálam pl. egybenyitott 6x12 m. helyiségben van a konyha étkező nappali. Annó egy évig az a belső keringtetős aktívszenszűrős megoldás, egy igaz borzalom volt.
Az aktívszenes belsőkeringtetős rendszer, egy kényszer megoldás és azoknak való akik hébe hóba főznekEmlékszem annó akitől vettem, az is ugyan ezt mondta és milyen igaza is volt
-
biga
őstag
Mind a 2 mellett vannak érvek meg ellenérvek. Ha a konyha külön helyiség, és ha ott van is lehetöség valamilyen kivezetésre, akkor lehet jobb megoldas a kivezetés. De mindenképp érdemes végiggondolni, hogy amikor egy elszivo megy, és direktben ki van vezetve, akkor milyen erövel tolja kifelé a helyiség (lakas) levegöjét a külvilagba. Ha ez bele van kalkulalva, esetleg eleve ezzel szamolsz a lakas szellöztetése soran, akkor ok. Egyébként meg egy hidegebb napon egy fél napos fözés és elszivo üzemeltetés kivezetve brutalis energiapocsékolas lesz...
''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
pjen
félisten
válasz
tothjozsi96 #90396 üzenetére
Ha Neked megfelel, ki szólhatna ellene. Én kivezettem. Az egy hetes szénszűrős üzem alatt nejem bukóra nyitott konyha ablakkal főzött. Pedig hideg volt kint.
-
Inhouse
őstag
-
pjen
félisten
válasz
tothjozsi96 #90388 üzenetére
én az első elszívóhoz tettem szénszűrőt, de 1 hét után inkább kivezettem.
-
biga
őstag
válasz
Folyamatosan azt hasznaljuk. Rendszeresen kell cserélni, de lemmi71-tapasztalataval szemben hasznos, ha nincs kivezetés. Nyilvan nem elsösorban a para ellen talaltak ki (arra meg az olajgözre az elöszüro racs valo, amit ugyancsak rendszeresen at érdemes mosni), hanem az egy légterü konyha-étkezö-nappali helyiségekben a szagok ellen. (Ilyen helyekre amugy is meggondolando a kivezetés, mert elég hatékonyan tudja a helyiség meleg levegöjét is kidobni a kinti minuszba télen
).
Szoval nem ördögtöl valo, csak mint mondtam, rendszeresen, par havonta csere az aktiv szenes szürö, illetve par hetente az elöszüröt (ami igazabol egy pl olajpara lecsapasara szolgalo racs) at érdemes mosni.''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
Z_A_P
addikt
válasz
Mi a kérdés?
Gyengül a szívási teljesítmény (leírásban látod is) nyilván hisz at kell szívnia a szűrőn. Szomszéd miatt akarod?OK
-
leweegee
aktív tag
válasz
Inhouse #90387 üzenetére
Szerencsére túl lehet élni.
Ami durva az a projektorban lévő táp, ami a lámpa feszültséget állítja elő, próbáltam mérni menet közben, ívet húzott az ujjam begyére és egy jó 2 milliméteres krátert égetett bele. Na az fájt, meg az a szag...
Egy életre megjegyeztem, hogy ésszel mérjek.
Ne nőj fel! Csapda!
-
lemmy71
őstag
válasz
Cirka harminc évvel ezelőtt az első konyhai páraelszívóhoz (whirlpool) hoz adtak egy bazi nagy aktívszenes szűrőbetétet (akkor még nem voltak a gyártók ilyen f@sz@ri@k mindent adtak a gépekhez). Egy évig úgy használtuk kivezetés nélkül, szűrôvel. Hát nem sokat ért, magyarán semmit. Ezután átütöttem a falat és kivezettem a szabadba a pörkölt szagot
-
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
Páraelszívóba valaki próbálta már az aktív-szenes szűrőt?
Tudom, van a hagyományos páraelszívó aminek van kivezetése, illetve van a légkeringetéses aminek nincs kivezetése, és ide szokták ezt az aktív-szenest használni leginkább. De vajon a hagyományos kivezetett páraelszívóhoz érdemes lehet aktív szenes szűrőt használni? Valaki próbálta már esetleg? -
RandomName
senior tag
válasz
bajnokpityu #90372 üzenetére
Félreértesz, ez max 6-10 perc.... Felnőttek vagyunk, tudunk felelősséget vállalni, nem terelünk, mint az irodisták a meetingen....
Tényleg azért van kommunikáció, hogy ne szivassuk egymást. Jellemzően OnTheFly építkezéseken vagyunk, amiről nincs rajz, nincs műszaki ellenőr max névlegesen, önjárónak kell lenni mindenkinek, és nem keresztbetenni egymásnak.."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
PROTRON
addikt
válasz
Inhouse #90383 üzenetére
Nekem az EVGA 1000+ platinum tápom:
ha be volt kapcsolva majd leállítom, ezután ha kihúzom a konnektorból a betápkábelt, 2-3 nap elteltével így leválasztva tehát nuku áram--->ha rányomok a bekapcsra, biza 2x felpördülnek a ventik mire feladja...pedig nem volt bedugva 2-3 napig... : OElméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Inhouse
őstag
válasz
daninet #90381 üzenetére
Javítok ezt azt...
Ahogy írtam a tápnak is van saját fogyasztása, nem lesz benne 1-2 napig feszültség, se veszélyes, se más... Azért működik egy táp még pár pillanatig a leállítás után, mert kisülnek a kondik, ebből a primer oldali sem kivétel, a többiben meg egy PC tápnál amúgy sincs csak törpefeszültség.
Üdv Inhouse
-
daninet
veterán
válasz
sacren #90374 üzenetére
persze, működhet. De ha nem akarod az alaplapra kötni akkor a piros-fekete érpár és pár ellenállás segítségével egy lassú pörgésre be lehet állítani a tápon belül is.
Annyira figyelj nagyon, hogy a tápban levő kondenzátorok életveszélyes mértékű áramot tárolhatnak még 1-2 nap elteltével is. Mielőtt a tápban mókolsz győződj meg, hogy ki vannak sütveMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
mephi666
nagyúr
válasz
bajnokpityu #90370 üzenetére
szoftveres vonalon nálunk van/volt hasonló: szerencsére a covid leépítette a felesleges 8órás meetingeket
egyik kolléganőben (akivel közvetlen munkatársak vagyunk 200km-ről) megvan még ez és el tud beszélni 1 órát is azzal, hogy filozofál egy problémán 9 irányból megközelítve... én inkább 2perc alatt keresek egy "működhet" megoldást, megbeszélem vele, hogy próbáljuk ki gyakorlatban és ha nem működik, keresünk tovább... de legalább látjuk, hogy van-e még valami, amire nem gondoltunk
az sem feladatom konkrétan, hogy a vállalatirányítási rendszerünk lekérdezőibe belenyúljak, de van már benne bőven gyakorlatom... van, hogy felhasználóktól jön kérés, ami szerintem is teljesen rendben és ahelyett, hogy megírnám fél óra alatt emailben annak, akinek feladata lenne megcsinálni (és napi 8 órában folyamatosan el van havazva), inkább megcsinálom 5perc alatt, majd dobok egy e-mailt neki, hogy "ezt csináltam, tudj azért róla"
...köszöni, hiába nem 5 perc lett volna neki megoldani, hanem a profizmusával 1, de elmegy 10 perce a levelem felfogására, pluszba kizökken abból a komolyabb munkából, amiben benne van...
...a felesleges bürokratikus plusz körök szerintem minden területen keserítik az emberek életét
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
lemmy71
őstag
válasz
RandomName #90366 üzenetére
Utólagos beépítésről volt szó, azért mondtam a falcolást
Új kartonozásnál egyértelmű hogy a gyári oldalhoz tesszük. glett + ledprofíl + glett + üvegfátyol + glett -
sacren
junior tag
Sziasztok!
Adott egy aprrox gagyi táp aminek a 12cmes ventije zörög de sajnos nem olajozható ,nincs kupakja és 2 szálas csatlakozású.Ha én ezt helyettesítem 3 vagy 4 pines ventivel amit az alaplapra dugok az lehűtené a tápot?[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz
RandomName #90368 üzenetére
És amikor találkozol az adott emberkével, első reakciója az hogy, csináld ahogy neked jól esik, én úgy is megoldom utólag mindent is...persze persze...vigyázni fogok arra a kábelre, nem fogom telibe lőni csavarral.
Aztán már: "jajj hát a főni azt mondta hogy izé..."
A legvégén meg: "csak nem képzelted hogy majd én megoldom másképpen...még a végén két kisujj mozgással többet kell beleraknom, ugyanmár..."
"előkészülni? haggyjuk már..."Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
RandomName #90371 üzenetére
Nah, de örülök, hogy a másik oldalon ülök
Ettől a gyenge hatásfoku tokolestol hajam égnek áll... -
RandomName
senior tag
válasz
bajnokpityu #90370 üzenetére
Ott dokumentálom.
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Ez most ma úgy megy h bemesz a saját konténeredbe írsz egy 6 oldalas emailt, a szomszéd kontenerben dolgozónak. Elmegy fel napod, 5 perc beszélgetés helyett, de legalább azt látják miért kapod a fizetést.
-
-igu-
addikt
válasz
te valami mult szazadbeli oskovulet lehetsz, manapsag ilyet nem csinalnak a szakik
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
RandomName
senior tag
válasz
Dani_kp #90358 üzenetére
Az csak simán a kommunikáció hiánya szokott lenni. Én odamegyek bármelyik szakághoz, és megmondom, hogy helló, szia, én vagyok a hülyegyerek, kaptam feladatot ami téged is érint, beszéljünk róla, hogy csináljam meg úgy, hogy te se szívj vele, meg én se....
És akkor felépül egy valamilyen szintű kommunikáció, amiben megoldást keresünk, és amikor milestone van, azt jelzem, amikor ő ér oda szintén jelzi, vagy látom, hogy elkészült.
És nem szivatjuk egymást, mindenki hatékony tud lenni.
Gyakorlatilag levittem kivitelezői szintre a főnökök közötti heti meetingeket."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
RandomName
senior tag
válasz
PROTRON #90356 üzenetére
Ok.
Ha biztos a kezed, akkor az a rezgős multitool a barátod. 6-7 éve kolléga olyan 35m ilyesmi sínt vágott be mennyezetbe, puszta kézzel sima ceruzavonalazást követve, készre festett mennyezetbe."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
RandomName
senior tag
válasz
lemmy71 #90354 üzenetére
Nem kell falcolni a gk-t, ahogy te írod, hanem a gyári hosszanti oldallal kell melléállni. Ez kb rengeteg hullóval járhat, de ennek ez a technológiája. De ezt nem utólag szoktuk, hanem előkészülünk. Nagyon régi dumám, hogy a felhasználókat/megrendelőket meg kell védeni önmaguktól.
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
pjen
félisten
válasz
Stylewars_kp #90361 üzenetére
16 os beto vasat akartam benne egyengetni, egy darab kitört belőle.
-
Essejó
veterán
válasz
mindenes24 #90362 üzenetére
Tedd fel a szekrény tetejére.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
mindenes24
junior tag
válasz
j.bravo #90336 üzenetére
Az egesz hobelebanc az iroasztal mogott/alatt volt, de most szekreny van, minden elotte van, allando uvoltozesek vannak, hogy nezzalabadele!
Valami bedobozolas kellene, de abba is belerugnak, igy mar feluljaro epitesen agyalok.[ Szerkesztve ]
Nem mindegy, hogy vidd ki a bilit vagy idd ki a bilit.
-
-
Dani_kp
addikt
válasz
PROTRON #90350 üzenetére
Hát nem irigyellek az egyszer biztos
. Festés után ilyen mutatványt lenyomni, azért elég meredek, de grat. hozzá
.
Én nyáron telepítettem led-et gipszkarton párkányba, szerencsére az csak sima 3000k.s volt, de annak is a gyári vezetéke 0,35 mm2-es volt.
Mini flex-be milyen lapot használtál erre a célra?#90353 RandomName:
"Szerk.:
Kartonba inkább ilyesmit kellene rakni, még glettelés előtt: [link] "Ez szép és jó, de sajnos a különböző szakmák kivitelezői sajnos 90%-ban úgy állnak, hozzá, hogy sz@rik a másik munkájára csak az övé legyen meg a többit meg oldja meg a másik szaki ahogy akarja. Ehhez hozzájön a megrendelő, aki variál vagy azt sem tudja mit akar, ez is kitesz vagy 9%-ot, a maradék 1%, aki meg normális és igyekszik folyamatosan kommunikálni ezzel is azzal, meg ha olyan fázisban van a munka, akkor közben megcsinálni, előre dolgozni 1-1 folyamatot, hogy később könnyebb vagy gyorsabb legyen a dolga.
Én most szerencsés helyzetben vagyok, mert ahol most egy komplett villamos hálózat fejlesztés van ott a kőműves pontos, precíz és segítőkész. Ahol megy vagy 3-4 cm vakolat, oda akkor nem kell falsíkba rakni a szerelvény dobozt, hogy utána 2-4 cm-et keret kiemelőzzön az ember például.
https://ingatlan.com/33821564
-
PROTRON
addikt
válasz
RandomName #90353 üzenetére
Igen, nem használtam volna a "2 rétegben történt", ha nem oldalanként csinálták volna így.
Tehát a válasz falak mentén minden helyiségben nem 12,5, hanem 25mm-el csökkent a helyiség méret.De mivel a belmagasság 5-6 méter, én kevésbé mertem terhelni komolyabb szerkezetekkel, mint pl rack szekrény, mert nem bízom bennük.
Nyilván ha még glettelés előtt megmondja a megrendelő hogy pontosan mit akar és nem változtatja meg, akkor olyan típusú került volna be, a végeredmény is ugye más látványt ad, mert van aki nem szereti a szárnyacskákat.
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
őstag
válasz
RandomName #90353 üzenetére
Igen, hivatalosan minden gyártó az eltolt kétrétegű kartonozást írja. Én szerintem két rétegnek akkor van igazán értelme ha egy komoly hanggátlós válaszfal a cél, de ott már más anyagok kellenek.
Teherbírás szempontjából (fali szekrény, polc, egyéb technikai eszközök) a függőleges CW -re UD teszünk és abba megy a ~25mm OSB lap. Ez összecsavarozva a gk lappal és így már elbírja a konyhaszekrényt is.
Amit linkeltél profilt, azt sem olyan egyszerű utólagosan beépíteni. Falcolni kell a gk-t hogy szépen síkba hozod, ha nem akarsz sokat glettelni. -
RandomName
senior tag
válasz
PROTRON #90350 üzenetére
"A válaszfalaknál 2 rétegben történt a kartonozás, közte pedig a tömítés"
Ez az jelenti, hogy karton, profil (közte tömítés), karton? Mert a dupla karton azt jelenti, hogy egy-egy oldalon van réseltolással két réteg karton, mert pl a Rigips oldláról letölthető szereld magad pdf szerint, úgy van rá rendszergarancia.
Szerk.:
Kartonba inkább ilyesmit kellene rakni, még glettelés előtt: [link][ Szerkesztve ]
-
Tangerine
senior tag
válasz
Essejó #90349 üzenetére
Sajnos nem fogja tudni egyenletesen melegíteni, így ott fog hajlani ahol a legmelegebb. Akkor már csak egyre rosszabb lesz, több helyen lesz görbe.
Az eredeti módszer elég jó, két végét alátámasztani, és a közepét lenyomni, csak sokkal többet (nem 5mm) mert rugózik. A rugózási tartományon túl kell nyomni, de csak óvatosan, mert aztán a másik irányba lesz görbe.
Kalapálni semmiképpen, hacsak nem számít, hogy össze lesz verve.
Eseleg olajos autóemelővel is lehetne a púpnál nyomatni, csak a két végét rögzíteni/terhelni kell. Pl két autóval közel állni egymás mellé, hogy a rúd beérjen mindkettő alá, és úgy beállítani az emelőt középre, mindha mindkét autót egyszerre akarná emelni a rúddal.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
PROTRON
addikt
válasz
lemmy71 #90342 üzenetére
Ennek az eljárásnak pontosan mi is a célja? Mármint az alu profilom, a kis szárnyacskáival ugye alapvetően elfedi a belső részt, szóval miért kell kb kifesteni a nútokat?
Ennek a felület kezelésnek az a célja, hogy ne rohadjon el a karton?
De mennyi a tényleges kockázata annak?Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dani_kp #90341 üzenetére
A válaszfalaknál 2 rétegben történt a kartonozás, közte pedig a tömítés, szal a folyosó azzal a falával nincs is gond, ott a külső réteget szépen miniflexel-porelszívással végig is vágtuk, gyönyörű, egyenesen, belecuppan a szárnyacskás LED profil, ez a típus: [link]
Eredetileg féltem az egésztől, ezért gondoltam hogy a vékonyabb csíkkal azt is bebiztosítom, hogy ha esetleg megszaladna a vágás, akkor csak simán vastagabb profilra váltunk.De a folyosó másik, homlokzat felőli falán már nem gipszkarton válaszfal, hanem rendes 60 cm vastag tömör tégla fal, ami azonban a nem túl jó minőségű eresz elvezetés miatt több helyen ázott, ezért a kezelés után inkább "eltakarták", ragasztott 1 réteg kartonnal.
Az előtét fal 20-30 centinként lett nagy pamacsokkal felragasztva a tégla falra, de mivel az nedves volt, ezért nem mindenhol tapadt meg, ott még extra dűbelezést kapott, de ennyi.
Majd alul meg is kapta a padlót vynil, ami persze a falaknál felhajtás is elkészült...
ezután a megrendelő kitalálta hogy nem pár darab függőleges led csíkot szeretne a kábeltálcától lefele indulóan a vynil felhajtásig (ahogy előtte 2 hónapon át ez volt az elgondolás), hanem inkább több vízszinteset.Szal most szívunk azzal, hogy nem akarja már mégegyszer az egész falat teljesen végig festetni, de oldjuk meg még a kábelek lehozását is...persze digitális LED szalag kell, tehát 4 eres kábel, én meg 0,5mm2 alatt nem vagyok hajlandó kábellel foglalkozni...értem én hogy a 4 eres direkt led kábelek között sok típus 0,22 mm2 méretű, csak nem hiszek bennük.
De köszi a tippeket srácok.
[ Szerkesztve ]
-
mephi666
nagyúr
válasz
Gaborkik #90347 üzenetére
...lézerre szigorított síkfekvéssel szokták tőlünk kérni az árut... ez ránézésre nem fér bele, főleg, hogy az alaptáblában még nagyobb ív lehetett
...én otthon a görgőt próbálnám imitálni: törésvonalon alátámasztani csővel és a 2 végénél lesúlyozni
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz
Gaborkik #90344 üzenetére
...gyári körülmények közt a tekercset (12mm a max, amit láttam) görgősor hengerli ki síkra, majd daraboló táblásítja
...otthoni körülmények közt nehéz reprodukálni a műveletet
-
Gaborkik
tag
válasz
daninet #90343 üzenetére
Az eddigi próbálkozásokkal csak seprűvel cirógattad. 5kg kalapáccsal kell a kiálló részeknek rendesen odacsapni. Az egyengetés művészete ott jön be, hogy átalában a kiálló rész két szélén van feltámasztva. Ugyanis ha síkon ütöd az anyag visszarugózása miatt a kiálló rész megy "túl" annyit hogy 0-ba rugózzon vissza. Kivétel ez alól az egyengető asztal a több tonna súlyával. A tábla lemezek is ilyenek, a lézer/lángvágás sem segít ezen. Mi is múlt héten csapkodtuk lézervágott anyagokat 10mm-20mm közötti vastagságban.
-
daninet
veterán
Itt ez a lézerrel kivágott 12mm acél lap. Adjatok tippeket házilag hogyan egyenesítsem ki. A testsúlyom nem elég, sztm kell 200-300kiló minimum a közepére terhelve egy pontban.
Nem mikron egyenes kell legyen, de ha az asztalon nem feküdne púposan az már egy jó kiindulásAmit próbáltam az hogy aláraktam a szélén két csavart és asztalos szorítóval lehúztam egy 5mm-t. Ennyit bírt a szorító. Felmelegítettem hőlégfúvóval olyan melegre hogy füstölt rajta az olaj és úgy hagytam éjszakára. De nem csinált semmit.
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
lemmy71
őstag
válasz
Dani_kp #90341 üzenetére
Nem fontos a fontos a dupla kartonozás, főleg olyan esetekben nincs értelme ahol a két oldal közt, kemény kőzetgyapot van. Olyan esetekben lényeg hogy a gyapot szineljen a cd profil külső részével.
A karton marás lehetséges de nagyon macerás. A kimart részt mélyalapozni kell és utánna cmc -vel (tapéta ragasztóval) barna hézagerösitő papírt kell beragasztani. Mi még pluszba, öntapadós alumínium szalagot is teszünk a núltba, így nem kell beragasztani a ledsínt. -
Dani_kp
addikt
válasz
PROTRON #90338 üzenetére
Nem áll szándékomban okoskodni, de a megrendelő filléreskedik? Nem vagyok száraz építész szaki, de én úgy tudtam, hogy válaszfal esetén 2 réteg kartont kell egymásra rakni/illeszteni, kötésben. Talán ha jól tudom, akkor 1 réteg hosszabb oldalával fektetve rakva a második réteg, meg ehhez képest merőlegesen kötésben az alsó réteg karton toldásait átfedve.
Minden esetre ha felsőmaróval csináljátok, majd számolj be róla, hogy életképes, működik-e a dolog, mert nagyon érdekel.
Ha ez lesz, akkor én is arra szavaznék, hogy vezető mellett végighúzva. Amúgy maga az alu profil milyen, teljesen síkba süllyeszthető, vagy van egy kis 2-2 mm-es "válla", amivel felfekszik a kartonra?
Esetleg, ha egyik oldalt még nincs felépítve a karon, akkor még annyi lehetne, hogy teljesen karton mélységben átvágni a profilnak, majd a túloldalról alu profil darabokkal összefogatni a már ketté vágott kartont. Így akar ezekhez a darabokhoz, hozzá is lehetne rögzíteni az aluprofilt is. De ez csak egy másik megközelítés, vélemény a részemről.
https://ingatlan.com/33821564
-
PROTRON
addikt
Valaki csinált már olyat hogy 12,5mm-es gipszkarton falba mart bele pl 8mm mélységben hornyot led alu profilhoz? 17 mm-es széles a profil, szal gondolom 17-18mm széles kéne.
Ráadásul víz szintesen kéne pár darab 1,5 m hosszú csíkot.
A kartonos direkt kérte hogy ne vágjuk át teljesen az álfalban a karton lapot, mert összeomolhat az egész, mivel mögötte 5 cm lég rés van...Az Ő elmélete hogy felsőmaróval meg lehet oldani, elszívással, meg 2 db porszívóval talán meglehet úszni a nagy porolást is.
Csak szerintem a felső maró szétszedheti az anyagot...most van lidl-ben még pár helyen 15k-ért vezetékes felsőmaró, a nagyobbik, nem a kis félkezes, de ha azt mondjátok van értelme rápróbálni, megnézzük mennyire szar a falon végig húzni, persze lemaszkolva a falat.
-
leweegee
aktív tag
válasz
mindenes24 #90335 üzenetére
Persze még egy közepes termetű macska is elér benne, természetesen fektetve.
"Kenyszermegoldaskent milyen anyagot erdemes foldon levo kabelekre tenni, hogy rataposva ne seruljenek se a kabelek, se a labak?"
Szerintem én erre adtam neked egy lehetséges megoldást, de már lehet megbántam. További munkasikereket, én kiszálltam.
Ne nőj fel! Csapda!
-
j.bravo
addikt
válasz
mindenes24 #90335 üzenetére
Vákicsit, nem csak az (ideiglenesen) padlón vezetett kábeleket akartad relatíve biztonságosan elhelyezni?
Nekem is kimaradt hogy a routert meg az elosztókat is el akarod helyezni egy füst alatt.
Erre a célra a lécek meg a törülköző se jóA kábelek a padlón, botlásveszély problémára megoldás egy rendes taposó csatorna. Ha ennyi kábel nem fér bele, akkor kettő. Vagy egy nagyobb/szélesebb.
A router és 230V-os elosztók elhelyezésére való ötleteléshez jól jönne egy fotó a célterületről, és hogy leírd, mik a kritériumok
[ Szerkesztve ]
Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok!
hogy kell ennél a órának a hátulját leszedni?
Nincs semmi pöcök ahova be lehetne nyúlni alá. Lapos csavarhúzóval hibába próbálok alányulni, semmi. Csavarni sem tudtam a hatlapot, igaz fogás sincs rajta.[kép]
[ Szerkesztve ]
OK
-
j.bravo
addikt
válasz
leweegee #90330 üzenetére
+1
Bár nem topikhű (persze lehet tenni rá ződsárgát hogy az legyen) de ennél, vagy valamelyik hasonszűrőnél (létezik drágábban olyan is, ami műanyag helyett gumi, de nem biztos hogy az jobb) célravezetőbb megoldás tényleg nincs.
Erre van kitalálva, és nem egy ökör ára (tulképp két rendes léc is többe kerül, ha nincs otthon maradék).Ha olyan a padló, akkor kétoldalas ragasztó fixálja is (szokott lenni az alján két csík gyárilag). Ha szőnyeg van a helyiségben, akkor esetleg öntapadós tépőzár tüskés fele mehet a taposócsatorna aljára.
[ Szerkesztve ]
Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
leweegee
aktív tag
-
mindenes24
junior tag
válasz
user12 #90328 üzenetére
Rossz esetben Husvetig, mert az unnepi keszulodesben kikeszult az iroasztal, ami mogott/alatt volt a 220/as 2x5/os eloszto es a router. Most kenyszerusegbol egy szekreny ELOTT van az egesz.
kb.3m, 6-8 szal 220-as, 5 szal ethernet es plusz a bejovo internet.Eloszor en is ket lecben gondolkodtam, de nem lehet kerette fogatni a kabelek miatt es gyorsan szetrugnak. Szoba jott meg lecre farostlemez vagy plexi teto es ra egy frotir torolkozo, de tul vastag, nemcsak szetrugas, hanem csonttoreses eleses veszelyt hordozna a szekreny miatt.
-
user12
őstag
válasz
mindenes24 #90327 üzenetére
Milyen kábelekről van szó? Milyen hosszan?
Elektromos? Ethernet? Telefon?
Taposó kábelcsatorna esetleg ha hosszabb időre kell? Vagy két léc közé tenni őket ha csak ideiglenesenRendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
mindenes24
junior tag
Urak (Holgyek?)!
Kenyszermegoldaskent milyen anyagot erdemes foldon levo kabelekre tenni, hogy rataposva ne seruljenek se a kabelek, se a labak?
Vastag torolkozo eleg lehet?
-
válasz
tothjozsi96 #90324 üzenetére
Abból nem, az tömör, de arra kell rákötnöm MT kábelt. 222 Wago lesz a befutó, már csak a dobozt kell ellenőriznem, mert ez a 221-el ellentétben bazi nagy...
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
RandomName
senior tag
Emlékeim szerint az átlátszóval ellentétben ennek a wagonak van alura is minősítése.
[link]
Paszta az oxidáció miatt javallott, de ha garantálod a páramentességet elhagyható."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
válasz
tothjozsi96 #90321 üzenetére
2273 kizárt, mert a venti vezetéke sodrott. Akkor marad a hüvely és a sorkapocs.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
tothjozsi96
addikt
221-es WAGO-ba tilos alumíniumot kötni! A 2273-es WAGO alkalmas erre, illetve még a régebbi ami telibe szürke színű. Ha WAGO-t akarsz akkor szerintem a 2273-as. De ha meg nincs kontaktpasztád akkor én inkább érvéghüvelyt nyomnék az alu vezetékre és úgy bele egy sorkapocsba! Az is teljesen jó megoldás.
-
Úgy néz ki hamarosan kénytelen leszek Alu kötéshez rezet toldani, egy régebbi épületbe kell egy elszívót beraknom. Mivel a legjobb ezt csinálni? Wago van (eredeti 221), csak paszta nincs hozzá, van sorkapcsom is, talán még nikkelezett is (nem sárga a fém része), érvéghüvely is fogóval, de tömör vezetéket nem lehet, meg Wagoba is tilos a hüvely. Mi az ultimate megoldás? Még nem néztem meg, de valószínű MMFal kábel az áldozat
-
swoody
senior tag
válasz
hzsolee #90315 üzenetére
Újévi fogadalom, hogy megcsinálom.
Jajam ajtókeret.
Barret001:
Szerintem nem maradt ki, direkt vannak így. De jó ötlet, megnézem,csak nem fog vastag tünni a keret?Nah megnézem. Köszi. -
hzsolee
őstag
válasz
swoody #90314 üzenetére
Ez most így hajnali 2-kor tűnt fel?
Ne adj' István ez egy panel ajtó? A tok, meg az üveg kerete nálam arra hajaz...[ Szerkesztve ]
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
swoody
senior tag
Sziasztok!
A képen látható ajtókeretbe van elvezetve a koax kábel, van erre valami tippetek, hogy lehetne, hogy esztétikusan nézzen ki?
Köszike. -
Tangerine
senior tag
Bújjék Mindenkibe!
Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
zeus_2k14
senior tag
Erről mi a vélemény? [link]
-
hzsolee
őstag
válasz
zeus_2k14 #90306 üzenetére
Készletben nem tudom milyen az elvárás...mármint mi legyen benne. Inkább márkának ajánlom a Genius, KingTony... persze vannak még drágábban is😏
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
zeus_2k14
senior tag
Üdv
Gépi dugókulcs keszletet akarok hobbi celra. Legkulcs + akksis gephez. Ar/ertek aranyba ki milyet ajánlana? Nyílván olyan kellene, ami mondjuk nem adja meg magát az 5.-ik csavarmeghúzásnál
-
Bile Demon
őstag
válasz
Inhouse #90294 üzenetére
Kivágtam a mosogató helyét. Az első centi után beláttam, hogy nem lesz jó a fordított lap, a Bosch készletből a normál irányú clean wood lap jól vitte.
Szerintem elég körbe szilózni a mosogatótálca alatt, hogy ne tudjon alájutni a víz. A vágott felületet szabadon szoktam hagyni, eddig nem volt gond. (most lehet, lelakkozom, de csak azért, mert az alsószekrények lapjáról a munkalap találkozásánál lespórolták az élzárást és azzal kell valamit kezden).
Én nem tudom elképzelni ezt a szilóval kinyomod dolgot.
Nekem az előző burkoló javasolta vízvető helyett, mert sikerült ilyen 3D metro jellegű csempét váasztani. Lehetett volna szebben is fugázni, de erre a munkára már nem akart visszajönni, úgyhogy végül én csináltam. Kb. 5 éve készült.:Nem ázik, azok régebbi nyomok, amikor még régen hátra lejtett az egész és tömítve se volt, akkor szabályosan kirohadt onnan a munkalap, utána már odafigyeltem erre, alá lett támasztva egy léccel és több helyen szintezve / ékelve van.
A mostani is hasonló mosogató lesz, ezeknél nem szükséges keretet hagyni a felfogatáshoz. A munkalapon belül a kivágásba oldalról kapaszkodik bele:Bruhe
-
Tangerine
senior tag
válasz
RandomName #90303 üzenetére
Tényleg, azok is jók, csak nem jutott eszembe. (Nehezen járó fémcipzárra is szappant szoktam vagy gyertyát.)
Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
RandomName
senior tag
válasz
Tangerine #90295 üzenetére
Akár faggyúval, vagy gyertyavisasszal is, de a szilikonzsír, az nem olyan zsír....
-
hzsolee
őstag
válasz
hzsolee #90179 üzenetére
Megjött a temus cső. Gyanúsan kicsi csomagban volt a 3 méter. Valahova ki kell feszíteni, hogy esetleg úgy is maradjon. Nem tűnik szakadósnak...de majd az idő megmondja...