Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Synology NAS
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Microsoft Excel topic
- Milyen routert?
- AliExpress tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- Google Chrome
- ASUS routerek
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Az EU utasította az Apple-t, hogy hagyja abba a földrajzi blokkolást
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz mefistofeles #25995 üzenetére
Itt elég szájbavágósan van leírva képekkel is illusztrálva!
Itt is ánglisül.
User guide se rossz, mate-re van, de a lényeg nem változik.
Ha nem megy, akkor...Eddig úgy olvastam, hogy MINT- et akarsz telepíteni vagy összekeveredtek bennem a dolgok.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Tim82
félisten
Írtam én valahol, hogy baj? Nem igazán zavar, csak bőven túllépi az 1 GB RAM-ot, amit említetek.
Nálam átlépi, tök alap beállításokkal és semmi erőforrás-igényes dolgot nem használok rajta. Szóval attól még, mert neked nem lépi át, nem általános, mindenre kiterjedő igazság.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
válasz CPT.Pirk #25996 üzenetére
Kubuntu 14.04 - Thinkpad R61 / 2 GB RAM / T7100 / GMA X3100 / 60 GB SSD-s konfiguráción - kb. 75-80 %-át elviszi a RAM-nak, hogy 2-3 füllel nyitva az Opera, meg fut a Thunderbird és a Dropbox.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz mefistofeles #25995 üzenetére
Még böngészővel se igen fogot átlépni az 1GB ram használatot, szóval totál felesleges swap partíciót odatenni 4GB ram mellé, amíg nem futtatsz valami hihetetlen ram igényes progit, de ilyet nem tudok mondani se fejből. Szóval ennyit a 2gb swapról. - btw igény esetén később is lehet hozzáadni...
Nem kell külön /home partíció. Az csak egy lehetőség. Én magam sosem használtam külön homeot. Szóval nem tudom hogy van a Kubuntuban, de kijelölöd azt az egy szem partíciót, megadod a csatolási pontnak a "/"-t, majd az ext4 fájlrendszert és kész. Ez valszeg a kézi menüben van.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
mefistofeles
addikt
Nah mégsem adom fel olyan könnyen.....
Szóval az egyik elsődleges particiót felszabadítottam (az asszony particiója... ) így most van egy szabadon használható 25 Gb-os területem NTFS formátumban.
Nah akkor, hogy is van ez? Elvben most nem fog gondot jelenteni, a linux partició(k) létrehozása.
Hogy osszam el? Elég az egészet kijelölni aztán elosztja maga?
Kell ugye a rendszernek, a mappáknak meg a swap-nak terület. (ezzel is zavarban vagyok, itt elhangzott, hogy 4 gb memónál nem kell swap, a kubuntu.hu-n viszont 4 Gb memónak 2 Gb swapot javasolnak)
a többi már nem hiszem, hogy gondot okoz, de ezt szeretném rendesen megcsinálni... ha lenne aki leírja azt megköszönném.(szájbarágósan, hülyebiztosan)Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
Tim82
félisten
válasz CPT.Pirk #25991 üzenetére
Nem is írtam olyat, hogy a Windows sajátossága lenne, btw... Pont arra szerettem volna rámutatni, hogy nem egyedi "Linux-hülyeségről" van szó.
[ Szerkesztve ]
-
Nkboy
senior tag
válasz mefistofeles #25990 üzenetére
Nem a tudásod miatt nem veszed/vetted észre, hanem azért nem, mert 4 darab elég volt. Ugye elvileg most is elég lenne, csak akkor az egyiket be kéne áldozni.
Egy(1) OP rendszeres gépen, főleg otthoni használatra, szerintem bőven elég a 4 elsődleges.
A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem a Windows sajátossága, hanem az MBR-es partíció kialakításé. Windowsnál létrejön egy potya partíció is, ami okozhat gondot.
Ez a dolog azon a szinten van, hogy aki telepített már oprendszert, az valószínűleg találkozott ezzel a korláttal.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
nagyúr
válasz mefistofeles #25986 üzenetére
Kár. Ezeket a partíciónálással kapcsolatos dolgokat sokan nem ismerjük eléggé, pedig fontos volna, mint a példa is mutatja. A GPT partíciókról ne is beszéljünk, esetedben az nem járható út, de abban több lehetőség van, mint az MBR- ben. Utóbbinak egyre inkább jönnek elő a korlátai, mint a max. 2 TB- os kötet, de, ha tudsz kiterjesztettet létrehozni, akkor abban akár 128 logikai is lehet. Az a gond, hogy a partícionáló programok nem figyelmeztetik a lámákat, hogy ha 4 elsődlegest hoznak létre, akkor nincs több lehetőségük.
Én is bementem ebbe a zsákutcába nemrég az új vinyómmal, csak még nagyrészt üres volt és lehetett korrigálni.(#25987) Nkboy
Sorry, felületes voltam, így már nem próbálgatom tovább. MBR van nálam amúgy, de nem bolygatom tovább.[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz mefistofeles #25986 üzenetére
Fogalmam nem volt erről a max. négy elsődleges partició dologról....
Emlékeim szerint a Windows-nál is így van, illetve ott háromról van szó.
-
Nkboy
senior tag
válasz ubyegon2 #25985 üzenetére
Nem létezik!
Mivel a legfeljebb négy partíció hamar kevésnek bizonyult és a fő rendszertöltő rekordban nem volt több hely, szükségessé vált a probléma megkerülése. A kiterjesztett partíció egy olyan elsődleges partíció.....
Szerk.: MBR vagy GPT ? Mert nem mindegy.
GUID Partition Table[ Szerkesztve ]
-
mefistofeles
addikt
Oké srácok feladom!
Köszi a sok segítséget de nem fogom feltúrni a mappáima, particióimat ez miatt. Ha lesz egy felesleges merevlemezem akkor majd megkísérlem a dolgot. Tudom, hogy ez nem a linux hibája, inkább az én tudatlanságom. Fogalmam nem volt erről a max. négy elsődleges partició dologról....Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
nagyúr
válasz mefistofeles #25983 üzenetére
Most már tényleg nem tiszta ez a partíciós dolog, én a saját gParted képem alapján nézve nem láttam 4 elsődlegest, de most már tudom mit néztem be. Sorry, felületes voltam. Atz nem értem, hogy arra a területre miért nem lehet logikai partíciót csinálni.
Most csináltam 4 elsődlegest és a maradék üres területre nekem engedi a logikai partíciót.[ Szerkesztve ]
-
Nkboy
senior tag
válasz mefistofeles #25983 üzenetére
Azért inaktív, mert már nincs lehetőséged (jelen felállás szerint) partíciót létrehozni.Mert már van 4 elsődleges.
Ez nem a Linux hibája, sőt nem is hiba.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz mefistofeles #25976 üzenetére
na most ha kijelölöm az üres területet akkor alaul a négy gom (New part tab; Add; Change; Delete) inaktív
new part tab- ra kell kattintanod, mert ha nem hozol létre partíciót, akkor nehéz telepíteni rá, a fájlrendszer gombnál válaszd ki az ext4- et
"Device for boot loader installation" amiben az összes fenti meghajtót kiválaszthatom, alapból dev/sda
(U)dev/sda(/U) az jó, mert meghajtót kell megadni, ebben az esetben erre kerül a Linuxod
(#25979) Claude Leon
Én csak egy elsődleges partíciót látok,+ a pendrive, a többi az kiterjesztett ! Vagy tévednék?-/dev/sda
-/dev/sda1
-/dev/sda2
-/dev/sda3
- nem haszn
-/dev/sda4-/dev/sdb
-/dev/sdb1
-/dev/sdb2[ Szerkesztve ]
-
Xmodule
őstag
hi. 7vegen arch telepites csak nem tudom eldönteni hogy fluxbox vagy openbox legyen. nagy dilemma. /gep tp t500/
Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.
-
Claude Leon
senior tag
válasz mefistofeles #25976 üzenetére
Akkor ez a hézag a partícionálással.
Van már 4 elsödleges, amellé már más nem fér.
Ha a 4 meglevőből volna egy törölhető, akkor annak a helyére kellene extended, azt tudnád tovább osztani[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz teleahocipöm #25975 üzenetére
Akkor először nezd meg a www.manjaro.org ot és ott a GET MANJARO menüt nyisd ki és megint a GET MANJARO-ra katt.
Ott kedvedre válogathatsz.
Mondom ezt azért mert nem biztos, hogy az openbox a legjobb neked.[ Szerkesztve ]
-
mefistofeles
addikt
válasz ubyegon2 #25974 üzenetére
Oké elismerem én vagyok a hülye....
(mondjuk ehhez képest egy 15 évvel ezelőtti fapados windows particionálása és telepítése kismiska volt)Ha elérek a telepítésnél a partició kiválasztás menühöz, ez fogad:
értelemszerűen a zárójelesek az én megjegyzéseim-/dev/sda
-/dev/sda1 367 Mb (ez lesz a windows indító particiója amit mindig létrehoz a merevlemezen)
-/dev/sda2 83519 Mb (ezen van maga a windows is..)
-/dev/sda3 187695 Mb
- nem haszn 22 20 Mb (ez a linuxnak féretett particionálatlan terület)
-/dev/sda4 26467 Mb-/dev/sdb
-/dev/sdb1 4005 Mb (ez a pendrive amiről telepíteném a linuxot)
-/dev/sdb2 0 Mb (ez passz)na most ha kijelölöm az üres területet akkor alaul a négy gom (New part tab; Add; Change; Delete) inaktív
legalul van még egy legördülő menü, "Device for boot loader installation" amiben az összes fenti meghajtót kiválaszthatom, alapból dev/sda (kivéve a particionálatlan helyet)jobbra lent a visza és a tovább gombok
Én innen nem merek továbblépni......[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
teleahocipöm
senior tag
válasz _Dumber_ #25970 üzenetére
Na most erre mit mondjak tele a hócipőm, én itt néztem : DVD-ír : http://distrowatch.com/table.php?distribution=manjaro
Köszönöm szépen! Már felraktam a Lubuntu, -arról irok- de holnap neki állok és vagy mellé vagy helyette, mert úgyis valami kapcsolódási problémát jelez induláskor "S" vagy "M" -et kellene nyomogatnom és elég lassan is indul. -
nagyúr
válasz mefistofeles #25971 üzenetére
Kubi telepítés kézi partícionálással.
Ha még nem sikerült volna.
Több HDD esetén kell vigyázni, hogy a GRUB arra az eszközre kerüljön, amire a Linux. Eszközre, nem partícióra!
példa: sda, ha erre ment a Linux és nem sda1, hiába ezen a partíción van!(#25965) mzx
Értem én ezt a motiváció hiányos dolgot, meg szóba is került, hogy miért nem váltasz.[ Szerkesztve ]
-
-
Vladi
nagyúr
válasz mefistofeles #25971 üzenetére
ne haragudj, de nem is olvasom el a hszt. Annyi de annyi sokszor olvastam már....
il sole non sorge più ad Est!
-
mefistofeles
addikt
Nézd....
Tökéletesen tisztába vagyok vele, hogy egy Linuxos topicban csak a windows lehet szar.... ez kb. így is van rendjén.....
Én nem is mondtam szerintem sehol, hogy a windows a csúcs a világverő, pusztán egy kolléga azon felvetésére reflektáltam, hogy a windowsnál driverkereső körütak kellenek. Mióta az eszemet tudom windows volt a gépemen és régen tényleg voltak driver galibák. DE most is állítom (természtesen ellenpéldát mindenre lehet találni) hogy win 7 óta, ezek nagyrésze megszűnt, a 8-as pedig minden képzeletemet felülmúlóan ismert fel eddig mindent azonnal, magától amit csak rápattintottam.
Most erre lehet mondani, hogy nyilván én a szerencse fia vagyok, az Ubuntus hálókártya felismerhetetlenségi mizéria pedig a világon egyedülálló pech volt.......
Szerintem ejthetjük is a témát. Titeket úgy sem foglak meggyőzni (nem is célom) én pedig eddig inkább csak az árnyoldalt láttam de még mindig nyitott vagyok.....más...
(bob.zxr 25967)
"-legalul jól vigyázz hova kerül a rendszerbetöltő" ez mit is jelent pontosan?[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
_Dumber_
őstag
válasz teleahocipöm #25964 üzenetére
Egyébként tényleg nem értelek.
Manjaro 0.8.9 openbox 606 MB
szerintem CD méret .. van GUI install... magyar... .. mi kell még?
Töltsd le , írd ki és ugorj neki mégegyszer.. Ez PARANCS -
Vladi
nagyúr
válasz Fritz Teufel #25931 üzenetére
Akkor centos-t tegyél fel. FElteszed, beállítod, és 10 évre el lehet felejteni megint.
(#25946) mefistofeles:
Na most meéljem el, hogy a csoda w7 hogy döglött be attól, hogy odébb tettem egy hangkártyát? Fedora alatt meg kvázi semmi se történt, ment tovább mint addig. Naugyehogynem.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz mefistofeles #25917 üzenetére
közben látom, meglett.
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz mefistofeles #25966 üzenetére
- Válaszd a valami más opciót
- jelöld ki a 20 gigás partíciót (bekékül)
- alul + gombra kattints rá
- ext4 fájl rendszer, csatolási pont: /
-legalul jól vigyázz hova kerül a rendszerbetöltőYou may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
mefistofeles
addikt
háááááát
Nem kis küzdelmek után sikerült live alatt is felélesztenem a netet (ne tudjátok meg mit szenvedtem egy @ jelért...) és elég bátorságot éreztem, hogy belevágjak a telepítésbe. A particionálásnál azonban megint megakadtam...
Adott ugye egy 320 Gb-os sata2 merevlemez, több NTFS particióval. A kubuntu számára elkülönitettem 20 Gb tök üres helyet (particionálva sincs) A telepítő lát is mindent de ha rákattintok a 20 Gb üres területre nem történik semmi csak kiemeli (bekékül) az adott terület. Alul van négy lehetséges továbblépésről gomb, új partició, törlés meg effélék asszem de mind inaktív. Most akkor innen jöhet a telepítés? Nem kell a kiosztással bajlódnom? Itt ugye azt írta egy kolléga, hogy 4 Gb memónál már nem kell swap partició, a kubuntu.hu szerint viszont 4 Gb memónál 2 Gb-ot kell megadni neki...... Meg kell egy gyökér? vagy mi meg egy a mappáknak is.
Tudom zagyva amit írok de nem tudom ételmesebben. Így nem merek továbbmenni. Mit csináljak? particionáljam telepítés előtt még windowsból azt a 20 Gb-ot? Mire? ...és hogyan osztom el a területet? Kijelölöm a 20 Gb-ot tovább (jobb alaul) és ott? ......Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
mzx
senior tag
válasz ubyegon2 #25943 üzenetére
Mondom, h nem ismersz még. Nem a képességeimmel van baj, hanem a motivációmmal, ha szoftverekről van szó. Anno a kedvenc programnyelvem a legletisztultabb nyelv volt, az Assembly. Ami ugye majdnem gépi kód. De akkoriban még sok időt fordítottam ilyesmikre. Jó, az Assembly-be épp csak belekóstoltam, bevezető szinten; Pascalba, C-be bár jobban belemerültem, de egyetemi szinten már nem folytattam, szóval azokat is hagytam a fenébe, és már csak elméleti szinten maradt meg készségem ezekre (azaz algoritmus írásra). De programozásból gyak. mindent elfelejtettem. Évek soirán nem nehéz felejteni, ha nem foglalkozik már evvel az ember. Persze 11-12 évesen még basic nyelv, aztán hamarosan DOS, utóbbi meg ugye szintén parancs soros.
[ Szerkesztve ]
-
teleahocipöm
senior tag
válasz CPT.Pirk #25962 üzenetére
Mivel jokat írtak a Manjarorol, es szinte senkinek nem volt gondja a telepítessel, gondoltam megprobalom, rament egy kis idom, de erdekes modon a sok problema ellenere sem kaptam agybajt, ellentetben az XP alatti netezessel.
Jo tudni, hogy nem ajanlott a Mint-nel ez a fajta frissites, legalabb nem probalkozom vele. -
teleahocipöm
senior tag
Nekem a Peppermint feltuneoen lassu volt LiveCD alatt, es nem is fogott meg annyira.
Igazabol olyan Linux kellene, ami magyar, alapbol van benne -vagy legalabb a csomagkezeloben- tuzfal, virus, malware stb. vedelem.
A Lubuntu tetszik, teljesen magyar, allitolag van benne tuzfal, letoltheto virus ellen vedelmet sem talaltam, de sok idom nem is volt mert .....
Noti-ra PCLinucOS-t raktam win melle egyszerubben felment, mint a Lubuntu, csak ok, ok, ok, de nem teljesen magyar, babralosabb, viszont konnyen megtalalhato tuzfal. Kasperskyt es Clam-ot felraktam, de valamiert nem fut egziksem. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz teleahocipöm #25958 üzenetére
Openbox-os és Netinstallos Manjaro is ráfér egy CD-re. A frissítés kérdését meg lentebb írtam. Technikailag nem lehetetlen egy régebbi Manjaro frissítése sem, de ez esetben végig kell csinálni azokat a lépéseket, amiket azoknak is meg kellett csinálnia, akik rendszeresen frissítették. Ez utólag nem egyszerű és okozhat esetenként megoldhatatlan problémát is.
Egyébként korábban már megegyeztünk itt a többiekkel, hogy jó a Manjaro, de egy full rolling disztró nem olyasmi, amit kezdőnek javasolunk.
(#25960) teleahocipöm:
A Mint egy érdekes dolog, mert ott hivatalosan nem ajánlott a frissítés a verziók között.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
dupla...
[ Szerkesztve ]
-
teleahocipöm
senior tag
CPT.Pirk
Itt javasolta valaki, hogy ha nincs dvd-m, akkor a Linux Mint egy regebbi verziojat toltsem le, es frissitsem fel a mosstanira gondoltam, ha avval meglehet, akkor egy Rolling releas verzivoval miert ne lehetne.
OK, ertem torlom.Iscariah
A biilentyuzetet mar korabban sikerult magyarra allitani LiveCD alatt, ugyanazt meg csinaltam most is es semmi -
Cyrin
addikt
pl peppermint, linux lite ráfér egy cd-re.
-
teleahocipöm
senior tag
bob.zxr
A leirasok valoban arrol szolnak, hogy magyarra allithato, de mikent azt mar nem teszi hozza. A billentyuzetet lehet azt lattam, be is allitottam, de most angol maradt, korabban mar sikerult.
Ha tobb dolgot nem talaltam, akkor feltehetoleg olyan helyre raktak, ahol egy linuxon most kezdo nem is keresne, pedig bogarasztam eleget.,
Van /allitolag/ LibreOffice, na nalam az Office-ban Orega, ePDFviewer, Dictonarz van. Frissitesrol mar irtam, nem tudok vele mit kezdeni. Azt írja, most nem lehet.
Sajnos, akik irnak egyes linux verziokrol, nem a kezdok szemevel nezik, egyertelmunek vesznek dolgokat.ubyegon2
A CD meretu linux azert fontos, mert az van a gepben, mar neztem dvd-t, de hogy egyre tobb minden doglodik, nem hiszem meg erne ra kolteni.
Mivel azt olvastam, hogy Arch alapu linuxok folyamatos frissitest kapnak, gondoltam 0.8.9-ig feltudom frissiteni, így lesz friss tuzfalam, talan virus, malwar elleni vedelem, ebben biztam.Kar, pedig tetszik a Manjaro, majd adott esetben visszaterek ra
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz teleahocipöm #25953 üzenetére
Rolling release, de az nem arról szól, hogy több hónapos, éves telepítőt frissítesz fel (mert közben sok dolog változik), hanem arról, hogy egyszer telepíted az aktuális állapotot, aztán folyamatosan frissítheted, amíg csak tetszik.
-
Apollyon
Korrektor
Nyelv módosítást még 0.8.8-ban csináltam, ott nem volt elég egy kapcsolót átállítani, asszem többet kellett meg terminálban átírni valamit és újraindítani. A billentyűzettel viszont nem értem mi baj, azt sem bonyolult, bár lehet még a 0.8.0-ban más volt a helyzet.
(#25957) CPT.Pirk: Ott a pont, hogy ha el is indulna a frissítés, lehet valamely ponton telibevágná az egész rendszert és többet el sem indul. Még Debiannal is szopkó tud lenni a több verzióval későbbire frissítés – bárt ott ugye 2 vagy több év is eltelik két verzió között
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
BoB
veterán
válasz teleahocipöm #25951 üzenetére
Pontosítsunk: van benne magyar nyelv, csak Te nem találtad. Frissíteni is lehet, billentyűzetet is lehet állítani.
Mielőtt valaki azt hiszi mindez nem megy itt...
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
teleahocipöm
senior tag
Akkor szivtam, azt gondoltam, hogy fel lehet frissiteni mert, hogy ez valami Rolling Release disztro.
-
MKLS
aktív tag
Ha jól emlékszem, te 0.8.0-val próbálkoztál amikor 0.8.9 az aktuális egy ideje már. Ez a saját oldalukról letölthető...
-
teleahocipöm
senior tag
Fenn a Manjaro, de ehhey a BIOS-ban boot sorrendet kellett cserelni, mert a GRUB problema megoldhatalan szamomra. Sajnos hiaba allitom magyarra a billentyuzetet, nem valtozik semmi, pedig az elso kiserleteknel meg sikerult.
Software Update aszongya, hogy All software is up to date. There are no software uodates available for you computer at this time. Theat, frissiteni sem tudok, valahogy a leírasok pont ellenkezoleg szoltak.
Thai Language pack az van magyar az nincs. LibreOffice szinten
Egy nagy csalodas pedig mennyit kinlodtam vele. Megy vissza Lubuntu. -
_Dumber_
őstag
válasz CPT.Pirk #25945 üzenetére
hogy Win7 felrakása után a hálókarihoz nem volt driver, csak az alaplap / laptop gyártójától leszedés és felrakás után lett egyáltalán hálózat.
Fiam HP 630 laposa gyárilag OpenSuse CLI van .. tehét recovery is ezt állít vissza.
Win 7 telepítésekor se hálókártyát, se wifi -t nem ismeri fel a win. Volt egy USB wifi kártyám, azzal röffentettem be majd telepítettem fel, de hogy a 4-féle kártya közül melyikkel szerelték éppen, azt nem mondja meg sem a win, sem a HPLinux volt rajta sok féle (3 féle buntu, manjaro és Opensuse) mindegyikkel elsőre indult.....
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
válasz mefistofeles #25944 üzenetére
Bocsánat, igazad van, tényleg van benne némi csúsztatás! Nem 25-30 driver, hanem pontosan 37db...
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz mefistofeles #25946 üzenetére
Letöltöttem, másik gépről. De ha nincs másik gép és előre nem töltöm le a cuccot akkor szopás van.
Hogy milyen az Ubuntu közösség, azt nem tudom, de az Ubuntus leírások elég zagyvák. Ha valamire rákeresel neten, akkor egy rakás olyan találat jön be, amik az évekkel korábbi verzióknál még működtek. Viszont ha a masszív Ubuntus arcok sem tudták megoldani a problémádat, akkor még mindig cserélhetsz hálókártyát.
A 8.1 meg mega a szívás. Van ilyen gép a cégnél, nem szép, de legalább színes. Igazi metroszexuális mennyország.
-
nagyúr
Érdekes ez az összehasonlítás dolog. Nekem a Linux MINT felment Win7 mellé, persze elsőre nem volt egyszerű, de 3- ra már pofonegyszerű volt és semmit nem kellett állítgatni, minden működött, igaz harmadannyi rendszer erőforrással ugyan, mint a Win7.
Viszont ingyen van, nem súlyos tízezrekbe kerül (most lopásról ne beszéljünk) és nem kártevőbarát!
Win7- el is simán tudtam netbankolni úgy, hogy a rendszert jórészt a biztonsági programok uralták.
Igazából a Win használata egy folyamatos defenzió a kártevők ellen!
még szerencse, hogy a vírusírtók és a vírusok nem ugyanabban a laborban születnek!?(#25946) mefistofeles
Win8- al is majd akkor fognak szívni az emberek, ha komolyabban ellenőrzés alá lesz vonva az eredetisége![ Szerkesztve ]
-
mefistofeles
addikt
válasz CPT.Pirk #25945 üzenetére
Ezzel kezdtem
...."kb. ugyanolyan elfogult, fele sem igaz történet, mint a windowsosok félelme a linux dolgaitól"Azért a szerencse itt a leg kevesebb szerintem. Az elmúlt években több hardver is változott a gépemben és mindent (de a fényképezőgépemet, nyomtatómat stb. is) azonnal felismerte a windows.
Egyébként ha a te és az én példámat összevetjük akkor az az óriási különbség, hogy te a gyártó honlapjáról leszedted és kész, nekem viszont a magyar profi ubuntu közösség nem tudott egy drivert összekalapálni!
Senkit nem akarok meggyőzni és biztos vannak ellenpéldák de én a win 8.1 el még nem szívtam egy cseppet sem!Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amit írsz az is pont ugyanúgy elfogult, mert éppen szerencséd volt Winnel driver téren. A 3 legutóbbi gép (mai cuccok) összerakáskor mindegyik gépen úgy jártam, hogy Win7 felrakása után a hálókarihoz nem volt driver, csak az alaplap / laptop gyártójától leszedés és felrakás után lett egyáltalán hálózat. Aztán touchpadtől kezdve mindenhez lehetett kézzel rakosgatni.
A két rendszer között a hasonlóság az, hogy mindkettőn szívni fogsz valamivel, a különbség viszont az, hogy az egyiken fizetni is kell ezért.
-
mefistofeles
addikt
válasz Fritz Teufel #25929 üzenetére
Azért amit te írsz az kb. ugyanolyan elfogult, fele sem igaz történet, mint a windowsosok félelme a linux dolgaitól. Szöveges parancsok, particiós mizéria stb.
Nem tudom kivel beszélgettél a témában vagy, hogy mikor használtál windowst de az a 25-30 driver telepítgetése az igencsak a múlté....
Ahhoz képest, hogy én a hálókártyámhoz (nem most, kb 2 éve ubuntu rendszerrel) nem tudtam az egész ubuntu közösséggel karöltve egy működő drivert összeszedni a windows a 7-es óta gyakorlatilag rögtön felpattint mindent a 8-as ról nem is beszélve. Mindent lát felismer, telepít azonnal!
Szóval én tényleg kipróbálnám (és reményeim szerint fogom is) a linuxot de azon azért kár lenne vitatkozni, hogy melyiket egyszerűbb telepíteni, beállítani és melyik inkább a "felhasználóbarát"Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
nagyúr
Nekem is bonyolultnak tűnt, de az utóbbi időben kezdek hozzászokni, hogy nem túl egyszerű módon oldjam meg az amúgy pofon egyszerűen is megoldható problámákat! Ha így folytatod, megkedveled a GUI nélküli alkamazásokat és a végén DE nélküli Linuxot fogsz használni, persze ahhoz idő kell, mint ahhoz, hogy Felcsútnak saját Dunapartja legyen.
-
mzx
senior tag
válasz ubyegon2 #25941 üzenetére
Hu, ez nekem bonyolult, linuxilag, anglikánusilag is.
De azért köszi...Viszont felfedeztem, h van alsamixer daemon-om! Szóval ha meghal a grafikus verzsön, eleve van egy működő karakteres, és ami megnyugtató: mivel ez is default telepített, vélhetőleg nem ütközik a gnome-volume-control panellal.
Alapfunkciók műküdnek: van benne hagkártyaválasztó is, és legalább 5-6 sáv. A sávok potijait karakteres oszlopok jelzik. Már most imádom.
-
Claude Leon
senior tag
Egész használható a fedora, igaz, csak mate-n használom, és nem tervezem a 19-et 20-ra frissíteni.
Néha előfordul minimális terminálos alányúlás (pl. plusz tárolók felvétele). -
nagyúr
Stabil volt idáig. Jerikó falai is sokáig stabilak voltak.
9-re még adnak ki javításokat?(#25937) KISDUCK
Az illesztőprogram kezelőben nem tudsz váltani? Megjelenik a zárt illesztőprogram? Elképzelhető, hogy újra kell indítani, bár nem szokott ilyen történni. Az mi, az az igp?[ Szerkesztve ]
-
mzx
senior tag
UP-olás helyett most máshogyan kérdezek -bemásolom-, hátha így leőbbre jutok:
Érti valaki ezt a hibaüzenetet?gnome-volume-control
->
Assertion 'b' failed at pulsecore/memblock.c:451, function pa_memblock_acquire(). Aborting.
Aborted -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most nem Ubuntud van? Az is Linux. Semmivel sem kell több tudás bármi más normál asztali disztróhoz.
-
nagyúr
Próba cseresznye:
http://superuser.com/questions/144924/how-do-i-restore-the-gnome-panel-volume-control-in-ubuntu
[link]
[link]
[link]Ha semmi nem segít, akkor nyugalomba kell helyezned a MINT 9- et. Tudom, hogy mi erről a véleményed, de úgyis ez lesz a vége!
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
válasz CPT.Pirk #25930 üzenetére
A Fedorával még teszek egy próbát, aztán meglátom. Az Ubuntu kezdi elvenni a kezdeti lelkesedésemet. Az OpenSuse jól hangzana, már a ködös emlékeim miatt is, de sajnos 2003 óta nem használtam Linux-szot, így a tudásom a nullához konvergál. Annak idején használtam: Red Hat, Suse, Mandrake. Nem nagyon akarok belemenni a rejtelmekbe, csak egy stabil operációs rendszert keresek, aztán el is akarom felejteni. Már kinőttem a 20-as éveimből, nem szórakoztat a heti átlag egy telepítés, csak az 5-6 évi egy, mint a Windowsnál.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Fritz Teufel #25929 üzenetére
Az Ubuntu nem a legjobb példa, ha "asztali Linuxokról" beszélünk, függetlenül attól hogy mennyien használják. Inkább a "sok légy nem téved" esete. Másoknak sikerült stabil dolgokat alkotnia, ott van pl. az OpenSuse, ami mögött a Novell áll. Meg van sok kisebb, ami mögött nem áll nagy cég, nekik is szokott sikerülni stabil dolgokat alkotni.
Apollo17hu: igen, a fájlrendszer a Linux partícióját jelenti, de azon belülre kerül csatolásra a többi partíció is. Az az adott disztró fájlkezelőjétől függ, hogy pl. kiemeli-e őket külön pl. az oldalsávra.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz mefistofeles #25926 üzenetére
Szerintem már sok esetben ez igaz. Ubuntut használok (még) és ha stabil rendszer volna, akkor tökéletesen meg volnék vele elégedve. Sokkal egyszerűbb mint a Windows, ahol a rendszer installálása után még manuálisan telepítenem kellett vagy 25-30 drivert, hogy a médiagombok és hardvereszközök valamint a gyári szoftverek működjenek. Ubuntunál egy azaz egy darab drivert nem kellett telepítenem, azonnal kész rendszerem volt. Arról nem is beszélve, hogy semmi hálózati beállítás pepecselés. Csatlakoztam a routerem-hez azt jó napot. A többiek linkelték neked, hogy hogyan tudod beállítani a hálózatot. Nem bonyolult, csak a Windows-hoz képes itt máshol van, egyszerűen csak meg kell tanulni hogy hol. Őrülten jó kis operációs rendszer lenne a Linux, ha lenne egy cég mögötte, aki összefogná és irányítaná a fejlesztést, tesztelést és végre sikerülne stabil verziókat kiadni, az kinyírhatná a Windows-t. Persze, akkor már nem lenne ingyenesen, dde ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a jól működő dolgokat, ami mögött emberek nagyon komoly munkája van és nekik is meg kell valamiből élni, azt lehet ingyenesen csinálni.
-
-
woodworm
veterán
válasz mefistofeles #25926 üzenetére
Csak rossz menüpontot választottál, ez windows esetén is előfordul, ha valaki nem tudja pontosan milyen kapcsolata van a szolgáltatójával. Régen állítottam már windows alatt jelszavast, automatikusan intézi, ha talál modemet?
A szolgáltatói eszköz sima modem? 3g ide vagy oda, elérhető otthoni előfizetés mellett én beszereznék egy routert.
-
mefistofeles
addikt
válasz Fritz Teufel #25921 üzenetére
Természetesen igazad van, de mégis ha felmész egy disztró oldalára mást se olvasol mint, hogy egyszerű, felhasználóbarát stb...... Márpedig ezek a fogalmak egy windowshoz képest baromi messze állnak tőle.
-
KISDUCK
addikt
Most telepítettem a Mint cinamon-t és azt szeretném megkérdezni, hogy vga illesztők telepítése hogy megy? Amd váltható grafikus rendszerem van igp 7660g és dvga 7670m. Csupán annyit szeretnék, hogy legyen lehetőségem váltani, hogy melyik legyen aktív, meg pár alapbeálítást. Az ajánlott eszközillesztő van használatban, de CCC nincs, a másik meghajtót kiprobáltam, de nem indult el a CCC.
-
montgat
újonc
hát nem boldogulok...feltettem az ubuntut windows mellé, de az internet kapcsolatot nem tudom elővarázsolni...rengeteget olvasok különböző oldalakon magyarul angolul egyaránt, de nem jutok előrébb, sőt már inkább kavarodás van a fejemben, szóval nem tudom mit tegyek...s van még egy probléma, telepítés után túl nagy méretű a képernyő felbontása, s nem tudom kisebbre venni, s szintén különböző infók vannak ezzel kapcsolatban, ki is próbáltam őket, de semmi...esetleg valakinek ötlete, hogy normál képernyőméretet (vagy legalábbis választani tudjak néhány közül) és netet tudjak varázsolni? köszönöm
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz mefistofeles #25920 üzenetére
Szerintem valamit félreértettél a beállításokban. Egyáltalán nem bonyolult egy pppoe/dsl kapcsolat beállíátsa:
Nincs itt semmi varázslat, név és jelszó kell csak, ez Windows alatt se lehet egyszerűbb.
Régebben a sudo pppoeconf paranccsal állítottuk be a dsl-es neteket a terminálban, ahhoz se kellett pilótavizsga.
szerk: ahogy Nkboy is mutatja.
Apollo17hu: fel kell csatolni a partíciót. Ha a telepítés alatt nem tetted meg, akkor az /etc/fstab fájlon keresztül lehet. Keress rá erre.
[ Szerkesztve ]
-
Nkboy
senior tag
-
Fritz Teufel
addikt
Nyilván nem lehet ugyan azt elvárni egy Linux-tól, mint egy Windows vagy OSX-től. A Windows és OSX fejlesztésén egy csapat dolgozik és nincs is más dolguk, a Linux-szot meg boldog-boldogtalan programozza. Az Open Soruce ötlete remek, de olyan mint a politikában a kommunizmus. Gyakorlatilag a kitalálása pillanatában meg is halt. A jól működő és stabil operációs rendszereket dedikált csapatok fejlesztik és az bizony pénzbe kerül. Van minőségbiztosítás és valódi tesztelés. Aki desktopnak a Linux-ot választja, annak együtt kell élnie az instabilitással, bugokkal, ez van...
-
mefistofeles
addikt
válasz woodworm #25919 üzenetére
Akkor félreérthető voltam, bocsi....
Az asszony netbookjához külön mobilstick van, az én gépemhez vezetékes net.....
Mint talán kitűnik abból amit írtam, én sem vagyok informatikus. A vezetékes hálózatomat, hogy állíthatnám be jelszó nélkül? Egyszerűen nem fog tudni kapcsolódni annélkül semmi (a windows se)[ Szerkesztve ]
-
woodworm
veterán
Ha már két gép van a lakáson belül, miért akarsz mindkettővel a thome-os felhasználói név+password kapcsolódni. Nem is mindegyik szolgáltató szeret ilyesmit engedélyezni. Inkább a modem, router, hgw adminfelületén kell ezt beállítani és a többi gép csak dhcp-csatlakozik, ezt pedig automatikusan beállítja bármelyik linux.
-
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Win XP mellé Linux Mint-et telepítettem a gépre. A 80 gigás HDD-t 2 db 40-es partícióra osztottam (egyiken az XP, másikon a Linux van). Hogyan lehet Linux alól az XP-s partícióban matatni?
-
mefistofeles
addikt
Hm.... sajnos ismét hasonló problémába ütközök mint anno az ubuntu vagy a mint próbálgatása közben.
A Kubuntu (live) szép, jó, tetszik az amit eddig láttam belőle de egyszerűen botrányos, hogy egy nyavajás internetkapcsolat beállítása (se az én asztali PC-men, se az asszony netbookján) egyszerűen nem megy. Mindenféle hálózati adatokat kellene megadni de szolgáltatót, jelszót, felhasználónevet sehol. Ennélkül pedig (T-online) sehogy sem fog tudni csatlakozni. Az efféle problémák azok amik miatta a linux helyett az emberek 90%-a a windowst választja. A felhasználók többsége tényleg csak felhasználó és nem informatikus és HASZNÁLNI akarja a számítógépét nem bütykölni! Ha autót veszek azt sem szerelni akarom, hanem beülni és gázt! Teljesen rendben van, hogy azok akik linuxot használnak szeretik és értik is de meg is fognak maradni egy vékony rétegnek a számítógép használók táborában![ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz teleahocipöm #25914 üzenetére
Nekem akkor volt hasonló, mikor usb lemezre telepítettem a rendszert, de a grub képtelen volt átadni a bootfolyamatot, mert nem tudta felismerni a usbhdd-t
Ugy oldottam meg, hogy az első merevlemezen kb 5Gb-t különitettem el. Ezt a telepítéskor /boot ként kell felcsatolni. (ide rakja a kernelt) A / már mehet a 40 gigásra[ Szerkesztve ]
-
teleahocipöm
senior tag
Hát szóval a Lubuntut sem tudom felrakni, ugyanaz a GRUB hiba. Valószínűleg leválasztok 10GB-ot az XP mellöl és oda megpróbálom feltelepíteni vagy a Manjarot vagy Lubit. Igaz, csak 19%-os (HD Sentinel szerint) az a hdd, de most már kíváncsi vagyok mi a fene van. Lehet előbb megnézem mit művel ez a FSCK.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz _Dumber_ #25911 üzenetére
Volt még egy 40 GB-os erre, ezen flottul végig is ment a telepítő, amire korábban akartam felrakni, másnapra annyira bekavart, hogy amíg le ne kötöttem folyton újraindult. Így sem tökéletes a rendszer, az egyik HDD PIO módban a többi UDMA2-ben megy. ez van, pedig egy 80 eres szalagkábelt már berakram.
-
_Dumber_
őstag
válasz teleahocipöm #25910 üzenetére
Végülis hová raktad fel?
Vettél új vinyót? -
teleahocipöm
senior tag
Felrakatam végre a Manjarot 0.8.0-t, (eddig azért nem sikerült, mert az a vinyo ahova raktam volna meghibásodott, valószínüleg a Lubuntu alatt is ezért sötétedett el a képernyő a GRUB után).
.. de az újraindításnál ez fogad:"GRUB Loding. .... error no cuchdevice : b54e8ff0.........(hosszú számsor)
Entering rescue mage....
grub rescue> "Csak nem akar jónak lenni ez fránya Manjaro!
-
mefistofeles
addikt
Köszönöm srácok, meg fogom próbálni a dolgot és továbbra is csak az internet megbűvölésétől félek (tapasztalat)
Most pl. az asszony netbookján sem kapcsolódott mobilsticken kersztül (hiába oldottuk meg a 0 problémát) a t-online oldalán találtam egy hasonló sticket, ott pl. a támogatott oprendszerek listáján nincs is linux... Szóval egyenlőre marad a nyögvenyelős win7.
Nálam meg a hálókártyával nem tudott mit kezdeni az Ubuntu-de majd meglátjuk...... az ugye egyértelmű, hogy hálózat nélkül felejtős a projekt.Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
BoB
veterán
válasz FіkuszKukіsz #25899 üzenetére
Ez nem Ubuntu, itt nincs update-grub2...
mefistofeles: ha nem régi a géped, akkor használhatsz KDE-s disztrót. Régi gépen túl lassú lenne.
Ubyegon nagyon ügyesen becsempészte a Mint-es reklámot
Persze az is jó ha tetszik.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest