Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Microsoft Excel topic
- Synology NAS
- Windows 11
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Milyen routert?
- AliExpress tapasztalatok
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
_ak_
addikt
Korrekt, igaz ott szerintem két tucat fájl is volt, de ez mindegy. xxx.sh, ha jól emlékszem, de elég specifikusak voltak a nevek.
Egy próbát simán megér nekem, ha más nem jön össze.
Mondjuk egy cpugov.sh fájlt kéne létrehoznom ott, az echo ondemand paranccsal, ugye?Let's begin, de gozaimasu!
-
Vladi
nagyúr
"Itt kéne egyet találnom, ahová beillesztem azt a sort?"
Ezt a rendszert nem ismerem, de általában a linux disztróknál van erre egy hely. Pl fedora 17 ami előtt ülök, itt van egy ilyen:
/etc/rc.d/rc.local
Ebben írja:
# This script will be executed *after* all the other init scripts.
# You can put your own initialization stuff in here if you don't
# want to do the full Sys V style init stuff.Tehát ide teheted a rendszer parancsokat, a boot folyamat végén lefuttatja.
A tiédben kellene egy ilyet keresni.Én például ezt tettem be:
echo low > /sys/class/drm/card0/device/power_profile
Ezzel veszem le a gpu órajelet fixen minimumra.
il sole non sorge più ad Est!
-
tvamos
nagyúr
Olyat lehet csainlni Linuxon, mint mondjuk... Androidon.. hogy ha tortenik valami esemeny, (jelen esetben csatlakozik a gep az otthoni wifi-re,) akkor vegrehajtson egy batch file-t?
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
_ak_
addikt
Elég sok fájl van ott, és ahogy nézem az összeshez van írási engedélyem. Többségében, ha nem mind szolgáltatás indító vagy konfiguráló (és csak remélni tudom, hogy nem mondtam hülyeséget).
Itt kéne egyet találnom, ahová beillesztem azt a sort?
szerk.: OK, köszi, innen próbálkozom egy kicsit.
[ Szerkesztve ]
Let's begin, de gozaimasu!
-
Vladi
nagyúr
"áírtam a scaling_governortban ondemandra (mag 0,1), utána az info szerint 1600-on megy csak ahogy kéne, de ez csak egy restartig jó és sehogy sem találtam, hogy hol lehetne még átírni."
Akkor már majdnem kész. Keress valami skriptet, ami lefut induláskor és oda lehet tenni a felhasználói parancsokat.
Aztán csak egy
echo ondemad > /valami/nemtommi/scaling_governor
parancs kell és minden indulásnál beállítja neked.A cpufrequtil pont ezt csinálná neked, de a nélkül is lehet boldogulni.
mod:
xpenology-t nem ismerem, de ilyet találtam neten: /usr/syno/etc/rc.d/ Nézd meg, hogy itt vannak -e az induló dolgok, és van -e amibe enged piszkálni.mod2: link itt kérdezd már meg a népet, hogy hová lehetne tenni, hogy bootnál lefusson.
[ Szerkesztve ]
-
_ak_
addikt
Csak az egyik magra vonatkozót illesztem be, a másik is ugyan az. Jól látni, hogy maxon megy a cpu.
DiskStation> cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 58
model name : Intel(R) Celeron(R) CPU G1610 @ 2.60GHz
stepping : 9
microcode : 0x12
cpu MHz : 2600.000
cache size : 2048 KB
physical id : 0
siblings : 2
core id : 0
cpu cores : 2
apicid : 0
initial apicid : 0
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 13
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx rdtscp lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good nopl xtopology nonstop_tsc aperfmperf pni pclmulqdq dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm pcid sse4_1 sse4_2 popcnt tsc_deadline_timer xsave lahf_lm arat epb xsaveopt pln pts dtherm tpr_shadow vnmi flexpriority ept vpid fsgsbase smep erms
bogomips : 5188.01
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 36 bits physical, 48 bits virtual
power management:Nem is csoda, hiszen a default governor nálam performance-ra van állítvam de winscp-bül (mert onnan könnyebb ) áírtam a scaling_governortban ondemandra (mag 0,1), utána az info szerint 1600-on megy csak ahogy kéne, de ez csak egy restartig jó és sehogy sem találtam, hogy hol lehetne még átírni.
A neten mindenfelé cpufreq-set írnak, ami a cpufrequtil telepítése után érhető el, de olyat már nem tudok csinálni. A mire épül kérdésre csak annyit találtam, hogy Linux kernelre..
-
Vladi
nagyúr
link, itt volt anno az ámokfutásom.
Először te is nézd már át alaposan, hogy minden megy -e, meg megvannak a beállítások. Nekem akkor rosszul vette a minimum értéket. 2600 volt a minimum és a maximum is és ezért e kettő között váltogatta.De lehet nálad más. Annyi, hogy direkt is megadhatod a sebességet, amint tartsa neked, utána valami init vagy valamiylen skriptbe beteszed és kész.
-
Vladi
nagyúr
Milyen disztró, milyen proci?*
cat /proc/cpuinfo itt látod, hogy mennyin járatja éppen. Elvileg minden disztrón automatikusan kéne mennie, hogy terhelés nélkül leveszi az órajelet. De kézzel is beállíthatod, hogy mennyin tartsa. Anno csináltam, de kevésre emlékszem már.Amire viszont emlékszem, hogy 9.10-es uborka nem bírt el a sima amd procival. fél napot tornáztatott, mire le tudtam venni az órajelet. Fedorát rábootoltam 'oszt csinálta.
*Közben meglett.
cpuinfó mit mond?
[ Szerkesztve ]
-
Gyurvagyi
tag
Sziasztok!
Megpróbáltam feltelepíteni az általatok javasolt manjarot (0.8.9)
Kiírtam DVD-re. Ha a "Boot manjaro linux with nonfree graphics drivers"-t választom valami olyasmit ír, hogy nem tudja elindítani a grafikus felületet.
Ha a sima "Boot manjaro linux"-ot akkor elindul de a bejelentkező képernyőn van egy "manjaro" felhasználó és nem tudok belépni "manjaro" jelszóval? Mit csinálok rosszul?
Egyébként a két előbbi indítási mód között mi a különbség? Egy Acer Aspire 5672 laptopra szeretném fel imádkozni. ATI videokártya van benne.Challenge accepted!
-
_ak_
addikt
Sziasztok!
Adott egy intel b75-ös lap, benne egy G1610-es proci és Xpenology rendszer. Utóbbi a Synology NAS-ok DSM-je, de elfut pc-n is.
A kérdés a következő, hogyan tudnám leszabályozni a cpu sebességét?
Elvileg ha jól értettem mindent, akkor be van töltve az acpi_cpufreq modul, a cpunál látni is, hogy hogyan tudna skálázodni, viszont a governor performance beállításon van és az istennek sem tudom ezt megváltoztatni.nem találtam olyat, hogy cpufrequtils, ugye telepíteni sem tudom ( -ash: apt-get: not found), meg találtam modprobe parancsokat is, de azok sem mennek pl.: DiskStation> modprobe acpi_cpufreq
modprobe: chdir(3.2.40): No such file or directoryPróbálkoztam olyannal is, hogy a átírtam a scaling_max_freq-et is, de ez önmagában még nem állította át, ráadásul restart után vissza is állt az eredeti értékre, mert a gubban nem találtam olyan sort, amit még módosítanom kellett volna.
-
törölt tag
válasz CPT.Pirk #24378 üzenetére
updateltem így: update-initramfs -u
aztán a dpkg-reconfigure is lefutott rendesen, de továbbra se tudja betölteni a tahiti-t.megnéztem a /lib/firmware/radeon/ mappában, és nincs ilyen TAHITI_uvd.bin
képebben a topicban is volt vmi hasonló probléma. De a megoldást nem teljesen értem. Vmi ppa-t adott hozzá, és így kevesebb hiányzó firmware lett, a tahiti például pont meglett azt hiszem.
-
mzx
senior tag
válasz _Dumber_ #24357 üzenetére
Nem látok okot az idézőjelre, de kipróbáltam így is, így sem sikerült sajna hozzáadni a repót.
Lehetséges, hogy a probléma oka az, hogy túl régi a LinuxMint-em? 9-es verzió, ami azt hiszem 2009-ben lett kiadva.
Sajnos a gépem kapacitása és teljesítménye nem elég a biztonságos, és belátható időn belül történő oprendszer firssítéhez.
Tehát el se férne a merevlemezen... így is hely szűkében vagyok, folyton "radíroznom kell" file-okat a pici vinyóról.De persze csak tippeltem, hogy netán a régi linuxverzióm miatt nem tudom felvenni a repót.
Van ötlete vkinek, mi lehet az oka?
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #89874944 #24377 üzenetére
Azt hiszem a kellő microcode még nincs bent az initramfs-ben.
Először próbáld ki az update-initramfs parancsot, bár nem tudom miként kell használni. Aztán meg a dpkg-reconfigure linux-image-3.... ahol a pontok helyén a te kernel verziód lesz, ha használod a tabot. Ez a parancs azt hiszem megcsinálja az initramfs frissítést is.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
válasz #89874944 #24376 üzenetére
a bootnál viszont még mindig problémái vannak ...
waiting for /dev to be fully populated...[ 5.482317] radeon 0000:00:010: firmware: failed to load radeon/TAHITI_uvd.bin (-2)
[ 5.609354] radeon 0000:00:01.0: radeon_uvd: can't load firmware "radeon/TAHITI_uvd.bin"[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz CPT.Pirk #24374 üzenetére
mindkettőből a legújabb verzió volt fent.
szerk:
most viszont lefutattam ezt az egészet:
apt-get install firmware-linux-nonfree libgl1-mesa-dri xserver-xorg-video-ati
felrakott még vmi pár kB-os vackot.és Gallium 0.4 on AMD ARUBA lett, általános felülettel köszi a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #89874944 #24372 üzenetére
Tedd fel még ezt a két csomagot: libgl1-mesa-dri xserver-xorg-video-ati aztán restart.
Az ati howto szerint ők is kellenek. https://wiki.debian.org/AtiHowTo
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #89874944 #24370 üzenetére
Először is egy apt-get update, majd apt-get upgrade -et csinálj.
A hiba meg nagyjából azt írja, amit a lentebbi hiba, hogy a kernel modesetting nélkül csak vesa módban megy a vga. Tedd fel azt a csomagot amit írtam, indítsd újra a gépet és próbáld meg úgy a xorg generálást.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #89874944 #24367 üzenetére
A logban nincs error. Mi volt a hiba?
Amit ír a bootnál az meg az, hogy fel kell telepítened a firmware-linux-nonfree csomagot, amit akkor tudsz, ha az /etc/apt/sources.list fájlban a sorok végén nem csak a main szó áll, hanem ez: main contrib non-free.
Ha nem egyértelmű, ez segít a sources.list fálj generálásában: http://debgen.simplylinux.ch/
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #24366 üzenetére
Csak megjegyzésképp, ha nem lenne clear akkor azt még tudd hogy a yaourt = AUR, csak annyi a különbség hogy ha yaourt-tal keresel terminálban akkor ugye AUR-ban is keres, mintha a grafikus csomagkezelőben bepipálnád az AUR funkciót. Ha ezt már tudtad akkor nem szóltam
Viszont mindenképp ajánlom a terminálos programtelepítést, mert a grafikus csomagkezelő szerintem nem működik a legjobb hatásfokkal, és még néha bugos is (befagy kis időre, lassú stb.) Bár igazából amit lehet én mindent terminálban intézek, sokkal egyszerűbb és gyorsabb na meg jobban is néz ki
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
törölt tag
válasz CPT.Pirk #24354 üzenetére
oké, így már bezárja a gdm3-at. LE is fut a Xorg config, viszont hibával itt a log amit csinált: Xorg.0.log
még boot közben ezt a sort vettem észre:
waiting for /dev to be fully populated...[ 4.966554] [drm: radeon_pci_probe] *ERROR* radeon kernel modesetting for R600 or later requires firmware-linux - nonfree -
nagyúr
válasz _Dumber_ #24363 üzenetére
Muszájból jelöltem be én is az AUR- t és persze kíváncsiságból, mert először használtam Manjarot, de kifejezetten a Qbittorrent- re volt szükségem- így bejelöltem lesz ami lesz alapon. Kezdő Linuxosok mondjuk sok dolgot lesz ami lesz alapon csinálnak.
Köszi, ezt a yaourt- ot majd megnézem ,de belepiszkálni még jó darabig nem fogok a telepítésbe.
Emiatt egyébként most hanyagolom a Manjarot.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
_Dumber_
őstag
válasz ubyegon2 #24362 üzenetére
Én az AUR-t nem jelöltem be .
Ha letöltöd a "yaourt" programot, akkor az átnézi a felvett tárolókat + az AUR-t.
Kiiírja, hogy melyik progit hol találod, és a forrásból telepítőknek a telepítés elején lehetőséget, hogy belepiszkálj a telepítésbe.
Én csak egyszer futottam bele, hogy bele keljen nyúlni, de azt is leírás alapján csináltam.Szóval ami kell hozzá:
sudo pacman -S base-devel -- ez kell a fordításhoz
sudo pacman -S yaourt -- ez a csomagtelepítőezután
yaourt "csomag neve" -- idézőjel nélkül, és feltétlenül sudo nélkül -
_Dumber_
őstag
válasz ubyegon2 #24360 üzenetére
Az aur, a közösség által (tehát lelkes segítők) karbantartott csomagok helye.
Amit láttál, az azért volt, mert a csomag forrásban volt tárolva és a gépedre fordította le a telepítő.Minden program igy születik, csakba legtöbbet már az adott distrora lefordítva kapod. (kivéve a Gentoo hoz) Az előre fordítottak előnye, hogy könnyű telepíteni, a forrásból telepíthetőnek meg az, hogy belenyúlhatsz a telepítésbe...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Apollyon #24359 üzenetére
Még csak 1 x fordult ez elő tegnap, igaz, hogy egyébként MINT- et használok Cinnamonnal és a hiba óta még nem mentem át Manjarora. Az új HDD- n most kipróbálok pár disztrót, lehet, hogy pont az 1 napos 0.8.9 verzió miatt szívtam ezt a bugot. A Manjaro kezdőnek is fekszik, ahogy tapasztalom, MINT után simán ment még a külön /Torrent partíció auto felcsatolása is, működik is a seedelés. Érdekes volt a qBittorrent telepítése: először nem találta a csomagkezelő, aztán bejelöltem az AUR- t és akkor megjelent és vagy 5 percig futott valami kutyulás, olyan volt, mint ha átkonvertálta volna a programot, hogy működjön Manjaron is.
Manjaron az XFCE is egész jól néz ki, nincs olyan fapados hatása, mint a MINT- en, ha Cinna után felrakom.
Egyébként ez az AUR mire szolgál pontosan a csomagkezelőben?mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #24358 üzenetére
Ez inkább xfce bugnak tűnik... Nálam a képernyővédő ki van kapcsolva, mert ha nem, akkor videónézés közben (tökmindegy hogy SMplayer vagy VLC vagy youtube) X perc után bekapcsol beállítástól függetlenül.. Mondjuk ez az egerészős móka nem pont ez, de hasonló és inkább néz ez ki DE, mintsem rendszer/ programhibának.) Többször volt ilyen vagy csak egyszer?
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
nagyúr
Sziasztok! Manjaro 0.8.9 XCFE kipróbálása alatt történt, hogy Firefox használata közben elindult a bal felső sarokból a képernyővédő, egérmozgatásea eltünt. Az egérgörgőt szinte folyamatosan használtam mialatt ez történt. Ezt követően nyitottam egy popup ablakot, az elsötétült, bezártam és a főablak is beszürkült és lefagyott. MINT 16 alatt nem történt még ilyen, ugyanúgy Firefox megy. Ez FF vagy friss Manjaro hiba szerintetek? Tetszett amúgy a Manjaro.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Szeretnek mountolni SAMBA meghajtot. (Peppermint OS)
WIFI-n csatlakozom, laptoppal, NAS-hoz. (SAMBA)
Ubuntu wiki lirasa alapjan sajnos nem nagyon sikerul.
Illetve ugy pontositanek, hogy:
1. megy a mount, csak szeretnem, ha permanent lenne.
2. a leiras alapjan megcsinalom, es terminalbol kiadom a "mount -a"-t is megy
3. a gond az, hogy reboot utan nem csatolja fel a meghajtokat. (foldereket)
// Probaltam a logines modszert is, de az sem megy.
Tudnatok ebben segiteni, jo lenne, ha nem kene minden alaklommal terminalbol mountolni.
Gondolom, a WIFI a gond...
Elore is kosz a segitseget! Udv, Tomi"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #89874944 #24351 üzenetére
Szerintem az a parancs ott nem teljesen jó, mert csak Gnome3-as rendszeren nem is fog találni gdm-et, meg kdm-et, csak gdm3-at.
Szóval próbáld meg csak így: /etc/init.d/gdm3 stop, ez elvileg átrak terminálba. Ott meg ha nem vagy root, akkor su -, aztán mehet a Xorg -configure parancs.
[ Szerkesztve ]
-
aelod
veterán
Ubunturól áttértem erre mivel elegem lett kicsit a unity-ből és az állandó hiba üzenetekből. Eddig tetszik ez a disztró nagyon kézre fekszik minden benne viszont:
Használ valaki Linux Lithe-ot?
Olyan problémám lenne, hogy szeretném a hangkártyám alapértelmezetté tenni. Zene lejátszónál minden egyes szám után kézzel kell állítanom a creative x-fi-re mivel nem teszi be alapértelmezettnek.
Hogyan tudnám beállítani, hogy az általam választott hangkártya legyen minden indításkor és minden alkalmazásnál ami hangot ad az alapértelmezett?[ Szerkesztve ]
"It's simple, if it jiggles, it's fat."
-
törölt tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #24348 üzenetére
Lehet keresni a tárolókban neten keresztül és lehet az apt cacheben, meg pl. ott van a dselect is, vagy a rendes gui-s csomagkezelők. Mindig első a csomagkezelő, mert valszeg már ott van minden készen.
Bertiee: igen, az a proci még a 360p-hez is kevés. 3.2GHz-es Celeron is eléggé szenved Yt alatt, 480p felett nem igen tud folyamatosan lejátszani.
Esetleg segíthet kicsit, ha bekapcsolod a html5 lejátszót yt-n, úgy tapasztaltam egy hangyányit kevesebbet eszik, mint a flash.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #89874944 #24345 üzenetére
Tök üres, vagy nem is létezik? Mert ha nanoval csinálod, akkor az üres fájlt nyit, mikor nincs is ott fájl. Mindenesetre ha nincs ott xorg.conf, az probléma.
Itt írják mit kell tenned, ha nincs meg a xorg.conf fájl: https://wiki.debian.org/XorgBertiee: sok sikert, remélem nem jön elő valami buntu hiba.
-
Fritz Teufel
addikt
Köszönöm szépen MINDENKINEK a segítséget! Tökéletesen működik a power managenet, Winfos alatt hangosabb volt a miskulancia. Magáncélra befejeztem a Windows használatát...
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #89874944 #24342 üzenetére
Már minden részletre nem emlékszem a te esetedről, de valszeg be kellene állítani, hogy milyen drivert használjon. Ez az /etc/X11/xorg.conf fájlban van, a tartalmát másold ki pastebinre, aztán megnézzük mit kell benne módosítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #89874944 #24340 üzenetére
Inkább egy KDE-s disztrót szedj le szerintem mert egyszerűbb és jobb meg újabb is lesz a KDE, mint amit Debianban találsz.
De amúgy fel kell rakni a KDE csomagjait, majd a bejelentkezéskor ki kell választani a kde-t.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
debianra hogy lehet felrakni a kde-t?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Bertiee
senior tag
Sziasztok!
1Gb ram, ati X200 video, 1,6 celeron 1 magos procis notira kellene valami oprendszer.Ubuntu 13.10-et használtam, de eléggé erőforrás igényes ehhez a géphez.... Esetleg mit javasolnátok ami nem annyira hardverigényes egy ilyen konfigra? (csak netezés, film, és office lenne)
(Full amatőrként telepíteném, nincs Linux tudásom...)
Az ubuntu egyéb verziói (http://ubuntu.hu/letoltes/tovabb )esetleg jobbak lehetnének a fenti szempontból?
-
Claude Leon
senior tag
válasz Fritz Teufel #24331 üzenetére
Úgy, hogy root jogokkal szerkeszted.
Rendszertől függően gksudo/kdesu/beesu kell a gui szerkesztőnek, sudo csak terminálos szerkesztőköz jó:emacs/vi/nano/mcedit -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lionhearted #24330 üzenetére
A grub-ot hogyan tudom módosítani? Az editálás után nem enged menteni. Elnézést a bénaságomért, nagyon régen nem foglalkoztam Linux-szal
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
válasz Fritz Teufel #24329 üzenetére
Pontosan abba a hibába estél, amitől el akartalak téríteni, hogy rossz driver + kernel (+Xorg) párost hozz össze. Az AMD a legacy drivereket nagyon ritkán frissíti, ha szerencséd van, akkor a kernel támogatás frissítve van, ha nincs, akkor pedig így jár az ember.
Egyébként a letöltő oldal írja is:
Automated installer and Display Drivers for Xorg 6.9 to Xserver 1.12 and Kernel version up to 3.4Neked 3.11-es kerneled van, már így kapásból.
Ha az automata keresőt választottad volna, akkor valószínű, hogy nem adott volna ki semmit, mivel nem talált volna jó "párosítást".
Viszont csüggedni semmi ok, mint mondtam a nyílt driver nagyon sokat fejlődött, és már van benne energiagazdálkodás, ami viszont nincs alapból bekapcsolva, viszont 1 fájl átírásával megoldható a dolog.
[link]
Az oldal szerint teljesen támogatott az említett lapka, tehát 3D gyorsítás is lesz, nem csak energiagazdálkodás. Persze, a CCC-ről le kell mondani.Tegnap még működött...
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lionhearted #24327 üzenetére
Az Ubuntu verziója: 13.10 a videókártya: ATI Mobility Radeon HD 3650. Az ATI honlapon kiválasztottam a hozzá való drivert és a leírtak alapján feltettem. Volt, hogy hiányol valamit, azt is feltettem és futtattam amíg minden rendben felment. Ujraindítás után annyira nem örültem, nem engedett belépni és már a bejelentkező képernyőn rossz volt a felbontás. Hoztam létre visszaállítási pontot, de így nem fértem hozzá. Most kezdem a tepelítést előröl, csinálok egy live cd-t, visszaállítási pont a kész rendszerről és majd a végén a tanácsod alapján fogok eljárni. Már kezdtem elkeseredni, mert egyébként nagyon tetszik. Valahogy össze kellene hozni a power managementet és doldog leszek.
-
Tonyk
veterán
Feleségem gépére tennék egy Mint-et. Régi lapos, egy Radeon Xpress 1100 kártyával. Erre van valami megoldás, hogy normálisan működjön?
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
válasz Fritz Teufel #24316 üzenetére
Nagyjából minden Ubuntu felkínálja a drivert az első indításkor, de Ubuntu verzió függő, hogy később hol találod meg. Ha Unity-d van, akkor Dashbe rákeresel a "További eszközillesztő" kifejezésre, és valószínű, hogy kidobja.
De, hogy pontosan meg tudujuk mondani, ahhoz kell az VGA és az Ubuntu száma is, mivel pl a régebbi AMD kártyák (HD4000 és előtti) már legacyk, és nem túl engedékenyek, ha 12.04nél újabb Ubuntuval szeretnéd használni. Viszont a legújabb Ubuntukban (13.10, 14.04beta) már elég új a nyílt driver, és abban is be lehet kapcsolni (ha alapból nincs) az energiagazdálkodást.Amit kaptál linket ne kövesd (az elsőt), alap esetben semmit nem töltünk le, ha bent van a tárolókban, ez alap linuxos felfogás, nem is értem minek akarnak ettől folyton folyvást eltérni. Persze, itt mindenki van annyira képzett, hogy minden új kernel eljövetelekor mindig szenved, hogy újra és újra beforduljon, vagy hogy egy driver frissítést úgyanúgy kézzel vigyen véghez, de minek, ha erre ott a tároló és a csomagkezelő?
Csodaszép automata keresőt kapott az Ubuntu, és ezzel kb egyedülálló, ami automatán keres, feldob, 1 kattintásra telepít.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
mzx
senior tag
Köszönöm a válaszokat.
Ami linket kaptam, abból a köv. sornál megakadt a telepítés, ha jól látom, ez egy repó felvétele. Ezt a hibaüzit kaptam a
apt-add-repository http://ppa.launchpad.net/freeipa/ppa/ubuntu
parancsra:
Error: 'http://ppa.launchpad.net/freeipa/ppa/ubuntu' invalid -
sh4d0w
félisten
válasz Fritz Teufel #24315 üzenetére
Pedig csak végig kellett volna olvasni...
mzx: már válaszoltam a kérdésedre.
https://www.coreinfinity.tech
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz King Unique #24321 üzenetére
Nem igazán értem a kérdést. Pont úgy választunk le egy vinyót is, mint egy pendriveot. Tálcán, fájlkezelőkben stb. ott a leválasztás gomb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz King Unique #24318 üzenetére
Az élet túl rövid a biztonságos eltávolításhoz... Amúgy semmi érdekes nincs ebben, katt az ikonra, és kész.
mzx: amit linkeltek neked, az miért nem jó? Nem értem miért szedted le kézzel a deb fájlt. Ilyet akkor szoktunk max, ha nincs tárolóban az adott csomag, aztán mehet a dpkg, de a te esetedben szerintem ott van a csomag a tárolókban.
-
King Unique
titán
Külső HDD-k biztonságos eltávolítására van vmi spec eljárás, bevett felhasználói szokás Linux alatt, v ez a leírás úgy általában alkalmazható [link]
Csatlakoztatáskor ugye megjelenik az ikonja asztalon, meg rákattintva vannak lehetőségek leválasztásra, v egyszerűbb terminálból, ti szakik hogyan szoktátok csinálni, illetve ha vmi miatt nem engedélyezi, akkor mi a teendő ? -
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lionhearted #24314 üzenetére
Valószínűleg tényleg az lesz a probléma, de nem tudom, hogyan telepítsem a drivert.
-
válasz Fritz Teufel #24312 üzenetére
Természetesen mi zsenik vagyunk, gondolatolvasók, és satöbbi. de nincs abban a vasban véletlenül egy dedikált VGA (ne adj isten AMD)? Ahhoz felkerült a zárt driver? Vagy AMD nyílt esetén valaki beállította az energiagazdálkodást? Mert ugye a ventillátor nem csak úgy poénból forog, főleg ha még magasabb is a hőmérséklet = nagyobb a terhelés...
A Linux... a kernel nagyon sokat javult...
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
sh4d0w
félisten
válasz Fritz Teufel #24312 üzenetére
Be is konfigoltad a linken találhatók alapján?
https://www.coreinfinity.tech
-
MKLS
aktív tag
Tegnap Manjaron nekem is elszállt a grafikus felületem, gond nélkül frissítettem 0.8.9-re, használtam is, kikapcsoltam 2 nap múlva vettem elő akkor meg már MDM:xserver erro meg ilyesmik fogadtak... Mivel kezdő vagyok, meg türelmem sem volt utána googlizni, lekaptam egy 0.8.9 iso-t újrarántottam a rendszert, 20perc alatt belaktam és azóta pöpec, talán még a boot időm is jobb mint 0.8.8-on.
-
sh4d0w
félisten
-
Fritz Teufel
addikt
válasz sh4d0w #24308 üzenetére
Közben rájöttem és már fel is telepítettem. Újraindítottam, de a ventilátor továbbra is úgy pörög, mintha valami komoly applikációt futtatnék. A laptop közép meleg és a venti zaja is zavar. A Winfos vissza tétele kezdett el foglalkoztatni, pedig nagyon nem akarózok arra visszatérni, de ez a terhelés hosszú távon nem tesz jót a gépnek...
-
sh4d0w
félisten
-
gery2123
őstag
válasz Fritz Teufel #24306 üzenetére
Sajnos anno a HP 8530p nem találtam megoldást a venti hang csökkentésére, és ezért is váltam meg tőle (No meg kisebb kellet)
Ha jól emlékszem valami olyasmit olvastam anno, hogy valamelyik laptop jó van amelyik nem. Tudom ezzel nem mondtam semmit, de ha kell a Linux akkor lehet ezzel meg kell barátkozni.
Nálam a hang volt zavaró nem a plusz 10 fok.-- PSN_ID: GerY2123
-
sh4d0w
félisten
-
Fritz Teufel
addikt
válasz lionhearted #24303 üzenetére
Megvan hol rontottam el! Kikértem a promtot a 'sudo -i'-vel és utáva './' elé beírtam megint, hogy sudo. Két dolgot rontottam el: nem kell beírni a 'sudo'- t és nem kell a '.' a '/' elé. Már fel is ment.
A ventilátor hajtására van valakinek ötlete? Windows alatt csendesebb volt a laptop és kevésbé meleg... Nem hiszem, hogy hosszút távon ez így maradhatna károsodás nélkül. Tegyem vissza a Windows-t?
-
válasz Fritz Teufel #24300 üzenetére
Ha sudo-val akarsz futtatni, akkor sudo bash fájlnév. (vagy ha csak sh, akkor sh parancs, és így tovább)
Esetleg kérj egy root promptot (sudo -i), aztán mehet a ./fajlnev, akkor már nem kell sudo, root leszel.Tegnap még működött...
-
tvamos
nagyúr
válasz CPT.Pirk #24301 üzenetére
Ma reggel a regi MSI Wind U100-bol kinyert, Peppermint OS-sel telepitett SSD-t beraktam az "uj" Dell Latitude E6420 gepembe. Csont nelkul indult, (csak a WIFI jelszot kellett megadni, pedig Intel Atomrol i5 + nVidia quadrora ment a valtas,) hat.... Le a kalappal a fejlesztok elott!
Szerk: csak meg mindig nem tudom, hogy az nVidiat, vagy az integralt videot hasznalja az OS...[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz lionhearted #24297 üzenetére
Oh! Ezért volt furcsa a csomag neve, csak tegnap nem jöttem rá már.
Decepticon: nézz körül a logouton, sok Linux disztrós cikk van ott. Meg a téma összefoglalót is megnézheted itt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest