Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz Apollyon #67352 üzenetére
Nekem még nem ment tönkre. Igazából az umount nélküli lehuzigálás nem a pendrive-nak árt fizikailag, hanem a fel nem írt adatok vesznek el, meg inkonzisztens lesz logikailag a fájlrendszer. Valóban nem javasolt lehuzigálni, akinek nincs türelme, másoljon hálózaton vagy neten keresztül.
-
nagyúr
válasz Apollyon #67209 üzenetére
Na jó, fene figyelgette ezeknek a nick avataroknak a file nevét! 😉 Bennfentesek persze vágják ezt értelemszerűen.
Egyébként ez a pofa nem lányos, inkább egy hippi jamaikai Jézusra hasonlít, amint éppen Linuxra téríti Wines zsidókat. (itt a zsidó az történelmi okból kiírandó, még mielőtt valaki sokkot kapna......)
Jól tudom, hogy tilos a zsidó és a cigány kifejezés a fórumon?[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
Frawly
veterán
válasz Apollyon #66515 üzenetére
Már én is, de még én sem merészkedem ilyen 100% free területre. Kezdőknek nem ajánlanám a tiling WM-et sem. Legalábbis nem fő rendszernek, hogy ezzel kezdjék kizárólagosan használni a gépet. Aki frissen jött Windowsról, jobb ha valami Mentacukorkát vagy hasonlót használ fahéjas-banános ízesítésben.
uby: egyáltalán nem értem meg a kolléga indokait.
csixy: az NDIS wrappert csak akkor éri meg használni, ha natívan nem megy. De a szóban forgó kártya megy natív linuxos driverrel is, csak firmware kéne hozzá.
Ezt az MBR/UEFI bootot nem tudom, ilyet még nem csináltam, ami mindenen bootol UEFI-vel is, legfeljebb MBR only bootot. Nem is értem, hogy svájci bicska SSD-pendrive-ra minek 3. rendszer, ha van már rajta 2 is. 1 is elég lenne rá, csak azon legyenek fent, amik neked kellenek.
[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
válasz Apollyon #66157 üzenetére
Ne essünk túlzásokba, igyekszem csak akkor szólni, ha biztos vagyok a dolgomban, szóval az csak úgy látszik, hogy van tudásom.
És lustulok is, már nem magam reszelgetem a felületet, hanem áttértem xfce-re, azt próbálom belakni rendesen. A dmenu-t sem ismerem.-=- There's no place like /home -=-
-
kovaax
őstag
válasz Apollyon #66154 üzenetére
Azok közül csak a libreoffice- kezdetűek jönnek a stretch-backports repoból, az esetleges grafikus könyvtárakat (meg az egyéb függőségeket is) a normál stretch repoból húzza le, tehát nem rontják a rendszer stabilitását.
Mondjuk totál kezdőknek nem feltétlenül ajánlom a backports repo használatát, de leginkább azért nem, mert hajlamosak a tapasztalatlan emberek a backportos program hibáját a stabil disztribució problémájának betudni, vagy esetleg a linuxénak (xaralinux).
Bár ugyanazok a programok jönnek ki a gyorsabb bioritmusú disztribuciókban is, és azok is használhatók, csak az alapok is újabbak, azok minden "lehetőségével" egyetemben, szóval ezért szavazok a debianra immáron több mint 20 éve.
Mindamellett, hogy régebben még jóval komolyabb lemaradásban voltak a debian desktop alkalmazásai a többiekhez képest (a vindózhoz képest meg pláne). A libreoffice-t pl. valami minimális excel kompatibilitási probléma miatt raktam backportsból (ami nem is befolyásolta a használhatóságot, talán valamit máshogy színezett, mint a munkahelyi vindóz, vagy hasonló), a firefox-ot meg már nem is emlékszem, de mindkettőből tudnám használni a szimpla debianos stabil verziót is.-=- There's no place like /home -=-
-
kovaax
őstag
válasz Apollyon #66140 üzenetére
A Libreoffice-nak tonnányi függősége van
Nincsen, mivel pont az a lényege a backports repo-nak, hogy fel tudjon menni az aktuális stabil verzióra is az újabb verziójú program. Egyedül a libreoffice-t használom a backports repóból egyébként.
A firefox-ból meg a legfrissebb nem esr-t rakom fel mindig, kézzel.
-=- There's no place like /home -=-
-
kovaax
őstag
válasz Apollyon #66136 üzenetére
Félreértettél...
Pl. ha egy kernel hibát javítanak egy debian stabil kernel verziónál újabb kernelben, és kritikusnak ítélik a hibát, akkor a debianosok megpatchelik vele a stabil (és sokszor az oldstabil) kernelüket is, backportolják a javítást.
-=- There's no place like /home -=-
-
Silεncε
őstag
válasz Apollyon #62839 üzenetére
Én is i3WM-et használtam vagy fél évig, most cseréltem MATE-re egy darabig. Nagyon jól konfigurálható, Redditen van egy csomó kép, hogy milyen szuper asztalokat pakolnak össze egyesek. Fejlesztéskor meg rohadtul jól jön, hogy egér nélkül lehet ugrálni az ablakok között.
-
Frawly
veterán
válasz Apollyon #59534 üzenetére
A Gentoora vagy LFS-re átállást én is fontolgatom, de aztán mindig arra jutok, hogy az Archcsal szemben nem adna már valódi előnyt, csak több időm menne el rá. Pedig biztos jó dolog, mikor mindent te fordítasz, úgy lesz a legmegbízhatóbb a bináris, úgy a gép procijához lesz optimalizálva a kód, ki lehet hagyni a binárisokból a debugging symbolst (igaz azt utólag is el lehet távolítani belőle), meg egyebek, a felhasználó dönti el, hogy milyen kapcsolókkal mit fordít bele a binárisba, nem kell csomagkarbantartóra várni, míg feltölti az új verziót a tárolókba, stb.. A kérdés csak az, hogy ezzel mennyivel lennék előbbre érdemben, mert ezek ma már a mai gépeknél meg friss rolling disztrókkal szemben már nem jelentenének sok pluszt.
A systemd-re lehet haragudni, de az a jövő. A Linux folyton szabványosodik, a systemd is ennek a része, a fejlesztők munkáját van hivatva segíteni azzal, hogy elfedi a disztrók közötti különbségeket rendszerindítás és service/daemonkezelés terén, egyfajta közös pontot teremtve. Ahogy az X és a Wayland is arra van hivatva, hogy egységes API-t biztosítson a GUI-knak, WM-eknek, DE-knek. Ahogy nézem, a modern init-es rendszerek is már csak gányolások, mindenféle symlinkezéssel trükköznek, hogy úgy látszódjon megy a systemd is, de közben mégse, de muszáj így emulálni dolgokat, mert túl sok szoftver igényli már.
A Pulseaudio meg nem azért lassú, mert annyira bloat, hanem pl. a prioritása is elég agresszívre van beállítva a legtöbb disztróban, de azért, hogy valós időben ne szakadozzon a kapcsolat a hangszerverrel, meg ne legyen nagy latencyje.
-
Dave™
nagyúr
válasz Apollyon #59537 üzenetére
A Debian az összes mainstream disztribúcióhoz képest konzervatív, ami a kernelek/csomagok naprakészségét illetve úgy általában a kiadási ciklusokat illeti, ez szerintem nevezhető ultrakonzervatívnak, de ez nem pejoratív jelző részemről, hanem egy megállapítás. Az Arch meg bleeding edge, ami ugyanígy értelmezhető pejoratív kijelentésnek is, pedig az is csak egy jelző. Kb. a két véglet naprakészség tekintetében.
Én nem vagy a terminál ellen, ilyet nem is mondtam, de az, hogy önkényesen választ alapértelmezett hangeszközt és ennek felülbírálásához konfigfájlt kell szerkeszteni nem felhasználóbarát 2018-ban, de már 5 éve sem volt az. Fstabot szerkesztek szívesen meg máshol bőven belefér, de egy ilyen alap dologhoz ne kelljen már. És mindezt multimédiára meg általános felhasználásra kihegyezett rendszerekben. Kell a Pulseaudio, akinek meg nem tetszik, leszedi. Aztán ha emiatt nem mennek majd alkalmazások, akkor eldönti mi a fontosabb, az elvek vagy a gyakorlat.
-
Dave™
nagyúr
válasz Apollyon #59535 üzenetére
Nekem csak adott a Pulseaudio: sokkal könnyebb paraméterezni és rugalmasabb, mint közvetlenül az ALSA. Ahol eddig használtam mindenhol flottul ment, amikor közvetlen ALSA-t kellett volna (XBMCbuntu vagy mi volt), ott iszonyatosan körülményes volt és nagyon nem volt felhasználóbarát már egy olyan egyszerű dolog sem, mint hogy két eszközből melyik legyen az alapértelmezett. A Pulse ezeket mind borzasztóan egyszerűvé teszi, és azért mert Linux, nem érzem szükségét ilyen alap dolgokhoz is konfigfájlokat szerkeszteni. Valamiért a disztribúciók többsége is ezt preferálja és ez az alapértelmezett, tehát nem hiszem, hogy annyira ördögtől való lenne. Ettől még nem lesz Windows. A systemd-vel kapcoslatban jóval kevésbé látok objektíven, de olvasgattam a témában és ott is nagy a megosztottság, ami azt jelenti hogy nem egyértelmű a kérdés. Akinek a Unix filozófia és a tradíciók a fontosak az nyilván ekézi, más meg látja benne a hozzáadott értéket. Az azért sokat elmond, hogy az egyébként ultrakonzervatív Debian is átállt rá, szinte minden más disztróval együtt. Gondolom senkit sem kényszerítettek, csak mérlegelték az előnyöket/hátrányokat.
-
-
Frawly
veterán
válasz Apollyon #59505 üzenetére
Ez ilyen műfaj. Még ESR-rel ki lehet húzni FF-szal, de nem érdemes, mert csak halogatod az elkerülhetetlent. Nem csak Pulseaudio terén, de ugyanez igaz az NPAPI támogatásra is. Jobb előbb ezt elfogadni, mint halogatva nem tudom meddig szívni vele, meg bebetonozódni régi verziókba. De nem csak a Pulseaudioval van így, hanem a systemd, Catalyst, egyéb zárt driverekkel is ez a helyzet. Elhiszem, hogy sokan nem örülnek ennek, de a linuxos világ nem a konzervativizmusról híres. Bizony fejlődés van, haladni kell a trendekkel, lehet persze széllel szemben is hugyozni, de elég kimerítő lesz, és erősen kérdőjeles, hogy megéri-e.
-
BoB
veterán
válasz Apollyon #59499 üzenetére
Nem idegesítettem fel magam, ezt nem tudom honnan veszed.
Én mindössze annyit írtam hogy nem kicsit irónikus stabilnak kiadni egy olyan disztrót ahol a hibajavításokat nem adják ki, a hibákat inkább benne hagyják.
Ezután írtad hogy nem verzió hajhásznak ezért én összekapcsoltam a kettőt mivel úgy gondoltam ehez a gondolatmenethez szeretted volna hozzáfűzni mivel erről volt szó.
Egyik oldal a van új verzió másik a nincs új verzió.
Ez a verzió hajhászás csak egy logikátlan kocsma duma. Ugyanaz mintha azt mondanám hogy a nem frissítés meg csak verzió gyöpösödés.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
BoB
veterán
válasz Apollyon #59479 üzenetére
Szóval a kizárólag hibajavító frissítések csak verziószám hajhászás.
Hogy is hívják azt amikor valaki már nem tud logikai érveket felhozni az állítása mellett, és ezért a taktikája az hogy a másik oldalt próbálja nevetségessé tenni?
ubyegon2: itt csak azt látni hogy elérhető, de olyat nem hogy ajánlott is.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz Apollyon #59477 üzenetére
Nem meglepo, de amugy reszben jogos amit bob mond. Ez atulzott ragaszkodas nem mindenre megoldas.
Dave: gentoo kell neked, ott minden van taroloban. egy csomag van amit hasznalok es nincs alapbol benne, eclipse
(#59465) BoB: en nyugodt vagyok amugy most raneztem es van kde unstable repo is, mik vannak mar ebben a modern korban.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Dave™
nagyúr
válasz Apollyon #59469 üzenetére
Ja, kár is az új verziókat használni, régen már mindent feltaláltak ami jó, csak elrontani tudják Viccet félretéve ennek is megvan a maga közönsége meg a maga előnyei, de azért látszik, hogy jogos a konzervativizmusra vonatkozó kritika. Akinek viszont megfelel a régebbi, ott nincs semmi gond, kell ilyen is.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Apollyon #56722 üzenetére
Nem értem milyen pendrive-ról van szó, egyterás HDD-t emlegetett a kérdező, nem látom be, hogy arra minek ext2. Még pendrive-ra sem tennék már ext2-őt, ha csak sima adattárolós pendrive, elfér a kevés naplózás, annyiba nem hal bele, és inkonzisztenica esetén visszahozhatók az adatok. Az ext2 akkor jön jól, ha rendszert telepítünk pendrive-ra, és minden bájt számít, hogy kevesebb írást kapjon, vagy valami nagyon régi géphez csatlakoztatják, ilyen ősrégi 2.2-2.4-es kernellel, ami nem kezeli jól az ext4-et, de még talán az ext3-at sem, és muszáj legacy ext2-t (most jól írtam, esküszöm) használni.
ubyegon: nem vagyok SSD doktor. Csak beleástam magam a témába, a neten sok bullshitet lehet sajnos olvasni. Sokáig nem volt SSD-m, amit meg is bántam, sokkal előbb áldoznom kellett volna rá. Már nem olyan nagyon drágák, nem éri meg ilyen kisebb tételeken rágni a barnást, meg HDD-vel és pendrive-val szenvedni, ha nem muszáj. Nyilván azért ezeknek is megmarad a használati köre az SSD-vel szemben, csak szűkül.
A FreeDOS-ról kiderült, hogy nem támogat UEFI bootot, akkor viszont nem tudom mi célt szolgál a külön Legacy image. Kiírtam dd-vel a normál .iso-t, átállítottam a Bootot EFI + Legacy-ra, és úgy sem bootolt szégyen szemre. Úgy kellett az SSD-re QEMU virtuális gép alól feltelepíteni a FreeDOS Base-t, és úgy már bootolt Legacy boottal.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Apollyon #56722 üzenetére
Az nem jó úgy, hogy egy-kettőőt? Ezér' jó egy konnektor a háznál!
Pendrivera a sovány fájlrendszer való. (exfat, akinek nem ment át...)
Frawly koma sem nyelvész professzor, most inkább a szilárd testű meghajtók nagydoktora...... bocsi
(#56721) Core2duo6600 -ben is van kis bibi, ez meg hogyan kerülte el a figyelmed???
új újabb v újjabb, legújjjabbb ami bekavar: ujj
A te mutatóujjad újabb?
granazi
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Apollyon #56536 üzenetére
Ugyanazzal a modszerrel probaltam a gyari eseten is, es az tortent, hogy hibat irt ki a felbontas beallitasokar a xrandr parancs.
A hibauzenetre rakeresve (nem emlekszem ra) azt irta az egyik distro doksija, hogy az nV gyari driverrel nem fog menni, csak a nyilttal;
megvan: [link]Egyebkent windows alatt is kezzel kell ennel a karinal beallitani a felbontast.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #54958 üzenetére
A TP hangerő gombnak biztos van köze a pulze-hoz? Az sokkal inkább az X valamilyen input cuccán keresztül működik.
Már az 5. TP-met használom itthon, de olyan még nem volt, hogy ilyen alap dolgok ne működtek volna.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
válasz Apollyon #54960 üzenetére
a)- egy rakás Linux terjesztés, BSD-k, Solaris leszármazottak.
b)- azért az engem idegesítő hibák csak eltűntek belőle...
c)- na igen, itt bukik ki, hogy kritizálni könnyű... Többek között azért használom én is az 1000 sebből vérző Linuxot, mert nem vagyok elég okos, hogy jobbat írjak helyette... És ezért próbálom moderálni is a negatív észrevételeimet, amiket persze azért nem kell lenyelni.És akkor most huppanjunk le a kis rózsaszín felhőnkről a földre, és állapítsuk meg, hogy a nagy demokratikus, szeretettől túlfűtött és végtelenül közösségi openszósz világban pontosan az történik, amit a Red Hat, SuSE, Oracle, Canonical, stb. fizetős vendégei szeretnének...! Ha nekik tetszik a systemd akkor marad, ha nem akkor megy...
Szóval lehet görcsölni a systemd miatt, de amíg nem jön valaki a Red Hattól, hogy gyerekek, az amerikai tőzsde rendszere a systemd miatt állt meg, vágjuk ki P.-vel együtt, addig maradni fog. -
-
Dave™
nagyúr
válasz Apollyon #54963 üzenetére
Nem kötök bele, de nagyon nem jó a példád. Valamiért váltott a Linux-világ nagy része systemd-re, és biztos vagyok benne, hogy nagyobb a rálátásuk mint az enyém, tehát ha el is olvasnám amit linkeltél (olvastam már korábban pro-kontra érveket mindkét oldalról) nem hiszem, hogy a kellő mértékben megvilágosodnék. Azt értem hogy mi az alapvető problémátok vele, de pl. a PulseAudio-val kapcsolatban sem volt meggyőző az ellenérved, miszerint barátnőd gépén emiatt nem volt hang (mert nekem meg mindig volt, és amikor egyszer szívtam a hanggal, az pont ALSA volt). Azt hittem mondasz valami érdemi ellenérvet, pl. növeli a késleltetést a plusz réteg meg hasonlók, de nem.
BoB ott a pont a második bekezdésben! Ezt nem értem én sem, hogy a kompetens személyek többsége ezek mellet teszi le a voksát, a nagy többség használja, és van pár hangos ellenvélemény, aki világvégét kiált. Valahogy nem áll össze.
colomb2 mondom, nálam meg a PulseAudio hibátlan, 3 gépen, másfél-két éve (amióta Linuxot használok).
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz Apollyon #54963 üzenetére
Ez nem jó érv, egyik alma másik körte. Az emberek 99%-a nem tudja hogy vannak alternatív operációs rendszerek. Többek között ezért nyilvánvaló a Windows előnye. Ugye ezt hozod fel hogy attól hogy valami elterjedt nem feltétlenül jó.
Azonban a Linux disztrók készítői, fejlesztői pontosan ismerik milyen init, hang, és egyéb lehetőségek vannak. És így választják a systemd-t a pulseaudio-val együtt.
-
Apollyon
Korrektor
(#54957) berus.berus üzenetére akart menni
"Egyébként édesek ezek az ellenzők, akik kilométeres wiki oldalakat gyártogatnak, hogy mié xar, ahelyett, hogy a) váltana ha nem tetszik neki, vagy hogy b) bugreportolna normálisan, hogy segítse a fejlesztést, vagy hogy c) írna egy jobbat..."
a) Ha ez így megy tovább nem lesz mire váltani
b) A bugreportok jelenleg is működnek, csak az arrogáns "barátunk" és társai nagy ívben tesznek rá
c) Szóval legyen mindenki programozó, good luck...Amúgy meg az ellenzők olyanokat csinálnak mint a Devuan, ami ha most nem is egy egetrengető megoldás, de azért legalább mozdul valami. Ha annyira nem lenne nagy probléma ez a systemd, mint ahogy egyesek gondolják, akkor egyáltalán nem létezne Devuan és társai sem.
(#54959) Dave™:
"De látod, ubeygonnak meg pont a Pulse tette helyre a dolgokat."Jah, ilyet én is tudok, pár éve egyszer csak elment a hang Skype alól, amikor egyébként tökéletesen műkdött. Ja de miért is? Mert áttértek ALSA-ról púzaudióra, vagyis függősége lett. Szóval igen, a púzaudió remek megoldás lett arra a problémára, amit létrehoztak rá.
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Dave™
nagyúr
De látod, ubeygonnak meg pont a Pulse tette helyre a dolgokat. Nálam meg a konfiguráció így sokkal egyszerűbb volt, mint ALSA-val, közvetlen. Szóval ez nem valódi érv ellene, hogy nálad nem működött, bárkinél lehet ilyen, bármelyikkel. Az összes PulseAudio-s rendszeren mindig elsőre volt hang, minden gépemen, sőt, konfigurálni is könnyű volt őket, szóval nekem semmi bajom nincs vele.
-
válasz Apollyon #54945 üzenetére
Nem ismerem a hangkeltő rendszerek(se) közelről, de mint egységsugarú felhasználót, pont nem érdekel, hogyan hívják a hangbizgentyűkezelőt, vagy az kilövő állomást. Fut a böngésző, a BOINC, számol, és megy a torrent.
Amúgy hasonló kérdések fogalmazódnak meg
- Ha annyira rossz miért van benne majd minden rendszerben?
- Tehát ha valakinek X terméke rossz, logikus, és törvényszerű, hogy az Y is az lesz?Ugyanakkor szerintem már most egy fragmentált, tákolt, bugos, lassú xar. És nem a systemd, vagy PulseAudio miatt. De ez egy másik történet.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
nagyúr
válasz Apollyon #54945 üzenetére
És de, a kezdő / kevésbé hozzáértő linuxosokat is fogja érinteni a dolog, mert egyszer csak azt fogják észrevenni, hogy a linux egy fregmentált, tákolt, bugos, lassú xarrá válik, hasonló szinten mint a windows, viszont ott legalább a játékok mennek.
Az rossz lenne....de...
Nekem jó mindenre. Még. Windows nem kell egyelőre helyette. Nekem 0 (nulla forintba került). Okkal háborognék? Háborogjanak okkal akik fizetnek, ha gondjuk van vele, pld. RHEL előfizetők.
No meg itt még mindig van lehetőség csinálni bárkiknek olyan disztrót, ami szimpi, a Winnel ellentétben. Elég nehéz megtalálnom a párhuzamot a kettő között.Szóval sorry, a nem hozzáértőknek még messze van az, hogy gond legyen a systemd, nekem mondjuk a pulse-val sincs gondom. Higgyétek el, hogy aki nem ért hozzá, csak használja, annak tök mindegy, hogy sysvinit vagy systemd.......emellett én abszolút respektálom a nem tetszéseteket.
-
válasz Apollyon #54935 üzenetére
Ez érdekes. A systemd azért rossz, mert
- Nem szimpik a készítők
- Mert 220-as a verziószáma
- a Gnome 3 jó indulattal sem asztali környezet
- hirtelen mindenki elkezdte használniEzek tényekkel alátámasztott észérvek ellene? Ne má... Értem én hogy egy kis gömböc, de tessék csinálni egy jobbat( ami egyszerűbb, biztonságosabb, gyorsab). Van alternatíva?
És itt nem a SysVinit-et továbbéltető devuan-ra gondolok, ahogy a systemd-t veztkőztető uselessd-re, hanem egy önáló átgondolt(, a közösség által támogatott) megoldásra.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Annyit tudok hozzátenni ehhez, hogy a cikkben említett bugokkal amik nem lettek részletezve, azokkal nem találkoztam. A fejlesztői dolgokkal meg nincs tapasztalatom.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
Ez egy igen hasznos írás, mindössze annyit értene meg belőle egy mezei home user, hogy a Gnome3 nem asztali környezet! legalább már ezt is tudjuk! Amúgy csípem az ilyen túlokoskodós írásokat pedig!
& (#54931) sh4d0w
Egyébként a home usereknek még csak azt sem kell tudni, hogy ez a systemd meg az init egyáltalán létezik! De ha nagyon tudni akarnak valamit, akkor az annyi, hogy nekik kifejezetten jobb a systemd.
Egy autószerelő ember magyarázta egyszer, milyen szörnyűség már, hogy ez az újabb motor már ilyen-olyan, nem úgy, mint a bezzegarégi!, hallgattam egy darabig, majd megkérdeztem, nekem, mint eccerű használónak ez mennyire fontos ismeret? Aszondta, neked ezt nem is kell tudni.....Meglapogattam a hátát és mondtam neki, hogy szevasz!
(#54929) Aylarth
Remélem már nem zavar annyira a systemd!
Valami gond lehet azzal a Devuannal, mert a sources listát a honlapjukról másoltam ki. Ilyen félreerőltetett disztrót szerintem ne rakj fel többet. Debiant használják jó páran, Mint-et, Ubuntut, Chakrát is a Kapitány systemd-vel, ennyi rengeteg ember nem tévedhet.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Apollyon #52055 üzenetére
A LibreOffice-t nem hogy a MS Office-szal tartom egy szintűnek, de szerintem még jobb utóbbinál. Pl. sokkal többféle formázást tud már a Writer, nagyon király formázás elleni védelmeket (amely pl. Writerben nem csak az egész dokumentumra, de annak egyes részeire is korlátozható), a makrói, függvényei is jobban kézre állnak (már azáltal is, hogy emlékeim szerint nincsenek lokalizálva a függvénynevek), a mezőkezelése is jobban tetszik a Writernek, nincs az ember a ribbonmenüre kényszerítve, multiplatformos.
Emiatt nem csak Random Mancika számára használható, hanem komolyabb dolgokra is, csak a legtöbb cég meg sem próbál átállni, meg esélyt adni neki, inkább fizetnek az MS-nek, mint a katonatiszt, és élnek boldogan a vendor lock-inben. Aztán tudják verni a mellüket, hogy micsoda komoly IT infrastruktúrájuk van, meg MS-ses minősítéseik, stb..
-
ArthurShelby
addikt
válasz Apollyon #52055 üzenetére
Nálam nagymamám gépén linux van (kubuntu, unokatestvérem kezeli). De kicsit azt látom, hogy a linuxot olyanok használják, akik akarják látni, hogy mit csinálnak valójában egy gépen (pl parancssorban telepítgetnek). A másik a driverekkel való szívás (nagymamám gépéhez egy 100éves hp nyomtató van kötve, és elég hektikus, hogy mikor látja a gép)
Egyébként a Micro$oft-ot utálom, mint aljas multit.A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
King Unique
titán
válasz Apollyon #51665 üzenetére
Olyan szinten kb. már igen, hogy hosszú évek óta mondhatni stagnál ez az állapot. Majd, ha jelentős változásokat lát az ember, akkor lehet beszélni az ellenkezőjéről. Amikor meg valami ennyire elterjedt pl. a munkahelyeken is, akkor talán nem kell erőltetni azt, hogy sok helyütt az oktatást mihez igazítsák.
Egy ilyen szakmai topikban az érdeklődési körömbe eső szakmai témákkal szívesen foglalkozom. De attól még nem kötelező nekem, vagy másnak sem egyetérteni egyesek egyéb irányú véleményével.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Apollyon #51651 üzenetére
Ebbe tényleg ne is, mivel egyrészt már lefutott dolog, másrészt itt rég nemcsak az ingyenes vs. fizetős a téma. Valamint a használatot sem feltétlen az intelligencia, hanem inkább az érdeklődési kör és az egyéni szükségletek határozzák meg. Értelemszerűen az fogja magát más rendszerekbe, programokba jobban beleásni, akit érdekelnek ezek, vagy bizonyos okok miatt szüksége van rájuk.
Akkor legközelebb tessék kicsit máshogy fogalmazni, hogy mindenkinek egyet jelentsenek a leírtak és akkor talán nem lesznek ilyen esetek!
-
King Unique
titán
válasz Apollyon #51631 üzenetére
Érdekes dolog ez, mert más topikokban meg pont az szokott a téma lenni részedről, hogy mért nem.
Azért meg talán nem feltétlen a usereket kellene hibáztatni és leminősíteni, ha egy bizonyos rendszert jobban ismernek és inkább tudnak (alap szinten) kezelni. De persze aki W-t használ, az ezek szerint mind hülye...érdekes megközelítés.
(#51642) lev258:
Nem a másik táborral van itt a gond összességében, hanem annak egyes tagjai által hangoztatott "okosságok" az érdekesek.[ Szerkesztve ]
-
válasz Apollyon #51625 üzenetére
Szerintem meg a linux-osok ülnek fordítva a lovon, és ezért nem lesz soha a linux-nak "desktop éve".
Persze ehhez hozzájárul a HW változatossága, de az tényleg vicces, hogy egy magyarra tekert live rendszerben a bill kiosztás angol marad. Ezt mégis mi indokolja?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
Rimuru
veterán
válasz Apollyon #49316 üzenetére
date --date="2016-11-20 20:48:04" +%s
termeszetesen igy is irhattam volna:date --date="2016-11-20 20:48:04" +%Y.%B.%d.,\ %A,\ %T
Azert szeretem a
%s
-t (amugy az 1970-01-01 00:00:00-tol eltelt masodpercek szama) mert konnyu vele szamolni.kmisi99: gondolom valami udev szabaly van ami automatikusan csatolja, es ez csak a /dev/sd*-ot nezi a /dev/mmc*-ot nem, ilyesmi fele keresgelnek. Persze az csak felteves hogy az elozo nem a mmc*-ot hasznalta.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
nagyúr
válasz Apollyon #49290 üzenetére
karaktergrafikus
Igen! Ez nem jött a nyelvem hegyire imént! Köszi.
(#49287) Normi™
Egész rendes katyvazt csináltál, csak úgy röpködnek a rövidítések, uefi, ext4, xfs, egyik ssd, másik ssd, secure boot.
De ahogyan látom, nem csak én nem értem, mit alkottál..... telepítés során tisztában voltál vele, melyik az egyik és melyik a másik SSD? openSuse partícionálója egyébként nekem kicsit érdekes, nem tudtam megállapítani, mit fog csinálni a fenn lévő rendszereimmel, ha elkezdem a telepítést, le is állítottam. Legjobb lenne, ha az eddig működő rendszerre visszatennéd a GRUB-ot és attól legalább az addigi oprendszered működni fog.
[ Szerkesztve ]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #48099 üzenetére
A Debianban biztos vagy? Mert még soha nem raktam fel kézzel az os-probert Debianra, mindig ment az update-grub.
KDE-s vagy LXDE-s Debian telepítőket szoktam használni.mefistofeles: van ilyen, engem is szívatott már ez a dolog.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #48074 üzenetére
Még nem láttam olyan grub-os disztrót, ahol ez ne lett volna fent alapból. Nincs is értelme kihagyni.
mefistofeles:
Mondjuk általában a telepítés végén le szokott futni a disztróknál ez a parancs magától is, max Debianon nem.[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz Apollyon #47978 üzenetére
Mivel ez több éves probléma debian és ubuntu esetén(is), arra tippelek, hogy rohadtul nem érdekli a fejlesztőket a hiba megszüntetése. Én kibányásztam a tökéletes compton.conf-ot a bunsenlabs-ból, azóta gond nélkül működik az OpenBox és XFCE esetén is a compton AMD és Intel CPU-kkal egyaránt, valamint AMD, Intel és nVIDIA GPU-k közül sincs egyikkel se gondja a default nyílt driver használatakor.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
törölt tag
válasz Apollyon #47437 üzenetére
Miért lenne cli-ből gyorsabb?Ültess egy kezdőt a gép elé és nézd meg mennyi idő lesz neki feltenni egy csomagot cli vs. gui.
De ha nem is kezdő annyira,magamból kiindulva csak ismert csomagokat teszek cli-ből,ha mazsolázni kell nyilván egyszerűbb a gui.[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz Apollyon #47370 üzenetére
Hát nálam nem zabálja fel a CPU-t kiéheztetett oroszlán módjára a Firefox ezt a fogyasztást produkálja 4 megnyitott lappal, ebből az egyiken YouTube 1080p Full HD lejátszással. Pedig ebben a PC-ben amiről most írok is egy Core2Duo van, egy E6850-es. Igaz én nem DE-t használok, hanem OpenBox WM-et, az is farag le keveset a fogyasztásból.
(#47378) colomb2
Csak nem CyanogenMod-ot használsz?
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #47344 üzenetére
Mindent lehet, az SSD nem különbözik semmiben a fizikai működését kivéve egy átlagos háttértártól. Csak tegyél fel egy rendes partíciónáló progit a live rendszerre aztán csinálhatod is.
-
King Unique
titán
válasz Apollyon #47293 üzenetére
Micsoda leosztás, SSD-re a Linux, HDD-re a Windows. Emlékszem még korábban mindenki azt kántálta, hogy előbbi alá nem kell ám SSD.
Amúgy, ha UEFI-s gép, akkor az meg tudja szívatni az embert...én is nemrég szépen jártam egy laptopnál [link] + a többi. Win10 alatt dual-boot esetén még a fast startup = gyors rendszerindítás kikapcsolása ajánlott, amit ezen cikk is említ.
Na persze nálad 2 külön lemez, vsz jobb gép, így talán nagyobb szerencséd lesz.[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
válasz Apollyon #45674 üzenetére
+ lev258:
Még sosem találkoztam azzal, hogy a sudo bármit is tönkrevágott volna ilyen szituban, de lehet, hogy ez annak köszönhető, hogy CentOS 7-en ebből sosem volt probléma. Más Linuxot meg nem nagyon használok és bőven kezdő felhasználó vagyok én is.
Köszönöm a helyesbítést.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
nagyúr
válasz Apollyon #43971 üzenetére
A debianban többtízezer csomag van, ott csak megtalálja a user, ami neki kell.
No, ezért meg azért sem ajánlom soha abszolút kezdőknek, mert képtelenek még azt is megállapítani milyen és melyik disztrót töltsék le, aztán jön az, hogy miként telepítsen valamit, ami épp nincs mondjuk a Jessie alap repoban. Tegye fel ideiglenesen a sid repot a sources list-ba, majd kommentelje ki vagy .deb változatot telepítse? Menne ez, ha kapja folyamatosan a segítséget. No, de akkor miért ne ajánlanánk az abszolút kezdőnek olyan disztrót, amit feltelepít és minden megvan, amire szüksége van. Azzal megismeri a Linuxot és később áttérhet Debianra.
Mikor megjelent a Jessie, egyből felraktam és jó néhány gubanc mellett hangot képtelen voltam varázsolni rá, csak a Debian topikban kapott segítséggel, úgy sem volt egyszerű! Viszont ekkor már nem voltam abszolút kezdő a 1,5 évemmel.
Aki már eljut odáig hogy debianozik és tényleg bele is vág, azt nem az idegen nyelv hiánya fogja visszatartani.
Ez igaz és az is, hogy ha valaki tanulni szeretné a Linuxot abszolút kezdőként, annak nyugodtabban ajánlanék Debiant, mint aki csak Win helyett akarja egyszerű otthoni átlag használatra. Utóbbiak 1000%, hogy jobban járnak a Mint/Ubuntuval.
(#43967) Lathronos Azért talán ennyire nincsenek kevesen Linuxosok/Debianosok. Az a 10 millió meg már inkább 9.
Itt is elég sok Linuxos könyv van, innen van Linux Mint System Administrator's Beginner's Guide is, ami 2012-es kiadás
[ Szerkesztve ]
-
válasz Apollyon #43973 üzenetére
Én egy 2008-as könyvről tudok csak: Az Ubuntu világa.
A Fullcircle is elektronikus kiadás. Papír alapon friss, aktualizált anyag tudtommal nincs.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
nagyúr
válasz Apollyon #43959 üzenetére
Ez már jó, ismerem ezeket, le is töltöttem, jóhavan alapon.
Ellenben Carasc0 fórumtársunk a könyv alapúakat részesíti előnyben. Ezért akar a Debian 2-vel kezdeni kizárólag konzolon. Igazi abszolút kezdő meló lesz.(#43960) berus.berus Szerintem teljesen igazad van az Ubival, de az egy napig tartó telepítés még elmegy, de ha csak egy katyvazt csinál ez alatt, nem működő rendszert! az a méreg
(#43962) Iscariah Ja, sorry, így már tényleg könyv, ha kinyomtattad.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest