Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Dumber_
őstag
válasz CloZee #27499 üzenetére
semmi köze hozzá.
Valami UEFI-t emlegettél.. Errefelé kéne keresni a megoldást a bios -ban. (Már ha a GRUB rendesen fel van telepítve)
Mások megmondják hogyan, mert nekem még nincs ilyen.Kapitány? ..
szerk: látom ezt már megnézted.. más nincs ott? mert én 2 dologra emlékszem - lehet rosszul
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz CloZee #27495 üzenetére
Valószínűleg a GRUB rossz helyre került. Azt kell feltenned.
A legalsó kiválasztő mezőről van szó egyébként.
Fogadjunk pendrive-ot ha bedugod, elindul a rendszer (nem a live, hanem a telepített)
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
CloZee
aktív tag
Problémám van.
Feltettem a Linux Mint-et pendrive-ról egy Sony notebookra.
20GB a /-nek
4GB a swap-nak470GB a /home-nak.
De nem hajlandó bootolni a rendszer. Azt irja "Operation system not found". Mit tudnék csinálni?
(Telepités előtt UEFI-ről átállitottam Legacy-ra a biost)[ Szerkesztve ]
-
Penty
tag
válasz Apollyon #27492 üzenetére
Ha valaki eleve úgy rakja fel, hogy alapbeállításokon hagyja a dolgokat, az tényleg csak az általad említett dolgokat kapja meg elsőnek a Wheezy telepítőinél.
Ha viszont egy jól testre szabott Debiant Wheezy-t akarunk, akkor alapból DE nélkül szokták telepíteni, csak az alap programokkal, majd ezek után jöhet az oprendszer testreszabása, ahol a MATE falrakása csak annyival tér el a Gnome, KDE, Openbox stb. felrakásától, hogy a sources.list fájlba bele kell írni a backports tároló elérhetőségét.
Igaz, idáig eljutni már nem az a kategória, amit tudnak azok, akik nem tudják, hogy mi az a DE, vagy most raknak életükben először Linuxot. -
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #27488 üzenetére
Hopsz igen, kicsit fogalomzavarba kerültem.
Szóval a testing repót csak 1-2 program installjához használtam, aztán ment a #. Frissítéshez nem szabad használni, mert mint ahogy már a Captain is mondta, kettéhal a rendszer. Hacsak nem vagy Debian fejlesztő
(#27490) Penty: Jah az megvan, azt viszont egy netinstallnál még mindig külön parancssorban kell telepíteni, mert a default DE a Gnome's Hell, a telepítés előtt választható DE-k között meg még nincs, csak a KDE, LXDE, Xfce
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Penty
tag
válasz Apollyon #27487 üzenetére
"Főleg hogy majd defaultban benne lesz (sőt az official tárolókban már benne van) a MATE és nem nekem kell manuál felhegesztenem."
Ha jól látom, a backports tárolóban már ott figyel a MATE, így elméletileg mindenféle hegesztés nélkül fel lehet tenni a Wheezyre is, nem kell ehhez megvárni a Jessie-t.
-
-
nagyúr
válasz Apollyon #27487 üzenetére
Kösz, közben ott volt abban amit linkeltél:
deb http://http.debian.net/debian/ squeeze-lts main contrib non-free
deb-src http://http.debian.net/debian/ squeeze-lts main contrib non-freeValószinű, hogy az ATI driver miatt a testing repót használtam, az működött is rendesen, de már nem látom át a hozzáadott repókat. Igazából az LMDE- hez tesztelgettem 7.5- ön. előbb- utóbb csak megértem legalább a Debian alapokat.
unkommentálva= ez a kettős kereszt törlése lenne?
A Jessie MATE az elég várós.(#27486) CPT.Pirk
Igazad lehet, meg különben is, mi a fenéért nem maradok a MINT- nél!?
Már egy hónapja abbahagytam a bütykörészést. Nem csakra a korlátaim miatt, hanem inkább a nyár miatt, nem 1xű két főre önálló szállást találni a Balcsin.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #27485 üzenetére
Az azért ritka hogy valaki olyan szerencsés hogy ennyit eltölthet ott fent, de igazad van.
A Debian 7.5 nálam atomstabil, és igen wheezy-backports repót használok, és nincs probléma. Pár programból testing verzió van fent, mert az annál régebbi funkcióhiányos, egyébként a testing repó unkommentálva (hihííj micsoda szép magyar szó) van.
Egy backportssal még nem, de ennél feljebb már szét lehet gányolni szegény Debiant, de ugye az unstable meg testing repó nem általános felhasználásra van.. Ha a Jessie is ilyen klassz lesz mint ez a 7.5 elég sok usert fog hozni magával.
Főleg hogy majd defaultban benne lesz (sőt az official tárolókban már benne van) a MATE és nem nekem kell manuál felhegesztenem.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
-
nagyúr
válasz Apollyon #27483 üzenetére
Pár hónap bezártság után már kezd a súlytalanság is kevésbé szórakoztató lenni, meg amúgy is mi a fenét lehet ott csinálni egész nap!? Én biza nem bánnám, ha lenne net, ha majd felmegyek.
Ez jó hír, a Debian 7.5 okozott gondokat. A Debian 6 LTS a wheezy-backportot használva is stabil marad? Debianban is igen kezdő vagyok, ha hülye kérdés volt, de a repókkal vadíthattam meg a 7.5- öt is.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #27477 üzenetére
Tudom hogy ez poén, de most őszintén, ki a rák internetezne az űrben? Az hót ziher hogy kb ez lenne az utolsó dolog amivel ott fent foglalkoznék
Az viszont örvendetes hogy az űrben is Debian van .) Az már nem hogy a kuglinál is...
Egyébként ha már Debian 6.0: megkapta az LTS besorolást
-
nagyúr
válasz Siriusb #27480 üzenetére
Lehet, hogy ez félrement kissé , mert én ugyan nem írtam semmit a piszkálás szükségességéről. A MINT 17- et is piszkálás nélkül használom, mióta megjelent, néha ránézek a frissítésekre. Egy hónapja nem telepítettem egy szál disztrót, de még programot sem.
Az 1+ fiúgyerekes poen zavart volna össze?
Gyorsolvasó vagy egyébként vagy csak rosszul céloztál?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #27476 üzenetére
Nincs net a zűrben? Szegények akkor hogyan interneteznek? Nem diszkriminatív ez kicsit?
No, de sokáig nem kell aggódniuk a Digi új Gigabites reklámja alapján ez sem lesz így sokáig!Kölünben valahonnan tudtam, hogy a Debian 6- nál újabb stable a 7- es. Ilyent már a MINT- esek is el tudnak olvasni.
LTS Mintnél milyen dolgok frissülnek? Milyen gyakran van pl. kernel és driver meg program frissítés?
Gondolom olyan gyakran, amilyen gyakran szükségesnek ítélik, a 17- nél még nem telt el 1 hónap sem, de voltak frissítések, gondolom kernelt nem kell havonta frissíteni.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz _Dumber_ #27473 üzenetére
Nem is lenne mire frissíteni, tudomásom szerint emailt meg adatokat ugyan tudnak küldeni a nasa-n keresztül, de internet elérés nincs.
Nyilván felrakták a Squeeze utolsó stabil állapotát, aztán az van a gépeken. Ha valami adódik, azt meg felviszik lemezen vagy adat csomagként felküldik és onnan felmegy, de gondolom ez kimerülhet egy-két új programban, mert pl. internet meg pendriveok nélkül a biztonsági frissítésekre sincs különösebb szükség.Egyébként hasonló szisztéma alapján a Google is Debian 6 és 7 alapra cserélte a felhőjének oprendszerét, kb. ugyanakkor mikor a NASA is váltott, csak a Googlenél alapból is Linux futott.
"Egyébként linux alaptézise: Működik? akkor ne piszkáld..." - persze, ezt a mottót mindenre rá szokták húzni, de inkább csak a lustaság szebb megfogalmazása.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
_Dumber_
őstag
válasz N0zer0 #27472 üzenetére
Na látod ez az..
" Ha a linux nem jön be megy vissza a win".. gondolom pénzt áldozol rá és megveszed.. és ha az sem jön be akkor kidobott pénz.. A linux meg ingyé van(#27474) N0zer0
Mivel mostmár egyre többen használják a Linuxot, (köszönve az Ubinak és a Mint-nek is), mivel már teleptés után kapunk egy használható felületet. Ezért csak lesznek már a programfejlesztők olyan szvesek és adnak ki progikat a Linux-ra is.
És most nem az általánosakról beszélek, mert minden elérhető linux alatt, hanem pl könyvelőprogikról (már a megszokottakról), és speciális célpogramokról. (Itt nem alternatíva keresést értek, hanem konkrétan azokat amik már megszokottak win alatt)[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
Ha csak angolul lenne Windows, akkor is azt használnák a legtöbben, és akkor sem térnének át egy teljesen magyarított Linuxra.
Egy ideje kezdek visszaállni az amerikai angol nyelvű programokra/OS-re. Egyrészt angolbuzi vagyok és nyelvgyakorlásnak, szaknyelvcsiszolásnak sem rossz, másrészt nem töltődik le mindenféle idióta magyar nyelvi csomag, harmadrészt, ha van egy angol hibaüzenet ahhoz több megoldást találni, mint a magyar hibaüzenethez. Vagy pl. az mp3DirectCut olyan szarul van magyarítva, hogy angolra kellett állítanom, meg pl. sok Photoshop, GIMP leírás is angolul van, angolul nevezi meg a leírás az menüket, eszközöket, aztán ember a talpán, aki a magyar változatban beazonosítja a neki megfelelőt. Idegesítő az is, hogy a magyar Office-ban a függvényneveket is lemagyarították, a baromarcúság felsőfoka. Firefox Aurorából (FF alfa) is azért használok angolt, mert gyorsabban frissül. Ugyan most magyar nyelven tettem fel a Kubuntut, de legközelebb angol nyelvű megy fel rá, akár Windows, akár Linux. A YouTube-on is amerikai angolt állítok be, meg Facebookon is, utóbbi elég durván csak félig van lemagyarítva. Sorozatból és filmből sem nézek már szinkronosat, elég régóta.
-
_Dumber_
őstag
válasz CPT.Pirk #27471 üzenetére
Ez a NASA-d dolog tök jól hangzik, de fogadjunk, hogy Joe az űrállomások nem adja ki minden nap a sudo apt-get distupgrade parancsot.
Szerintem akkor felrakták.. működött. és azóta sem piszkálják, csak a saját fejlesztéseket, de azt meg rongyátesztelik..Egyébként linux alaptézise: Működik? akkor ne piszkáld..
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
válasz Apollyon #27461 üzenetére
Pedig a Windows rengeteget fejlődött a Win95 és Win98SE óta. Sokkal stabilabb, mióta átálltak NT alapra, hacsak nem valami kókány drivert használ az ember, meg orosz crackes Windowst, akkor kékhalált évekig nem is lát vagy soha, és a programok is abszolút kilőhetők.
Szerintem a Windowsnak az a baja, hogy a M$ a visszafelé kompatibilitás miatt ül a babérjain (amúgy is lusták fejleszteni, de a kompatibilitás még jobb indok), elavult a memórakezelése (jó, Win7-ben és 8-ban fejlődött), elavult a fájlrendszer, és a 8-asra a GUI-t is szétcseszték.
Fontolgatom, ha nem jön be az Arch majd, vagy nem tudom megoldani a torrrentproblémámat, akkor megy vissza a Windows (előbb a 8.1, ha nem válik be, akkor meg az XP), a szívem fog fájni a Linuxért, mert sok minden nagyon tetszik benne (sokkal jobb memóriakezelés, nem HDD-daráltatós, nem töredezős modern fájlrendszerek, kellemes opensource titkosítás alapból, ami semmit nem lassít, Windowsnál szebb KDE felület jó effektekkel, stb.). Hiába jó a Linux, hiányzik az uTorrent, és néhány régi játék (újakkal nem játszok, a gép sem alkalmas rá), ami Wine-ben nem működik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #27470 üzenetére
LTS Mintnél milyen dolgok frissülnek? Milyen gyakran van pl. kernel és driver meg program frissítés?
Half rollingnál kb. havonta van teljes disztrót érintő upgrade csomag, néha több is. Eddig kb. két évet lazán túléltek a telepítéseim, szal ezt meg tudják oldani jól. - persze csak ha az ember követi alkalomadtán az utasításokat és nem a --force kapcsolóval erőszakolja meg a pacmant, mint az egyik barátom mikor lusta olvasni.
Debianból meg a 7 a stabil. Ennek fejlesztés alatt álló instabil dolgaira épülnek a kedvenceitek. Debian6-ot a NASA-nál használnak pl. az ISS fedélzetén, mert hogy annak már minden tulajdonságát ismerik.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #27467 üzenetére
Most LTS MINT van, 5 évig nem kell újratelepíteni. Half rolling esetén 5 éven belül egy nagyobb frissítőcsomag bedöntheti néhányszor az egész disztrót! Lehet, hogy nincs tökéletes megoldás?
(#27466) Iscariah
Ilyesmi megtörténhet többször is, így bízz a stable változatban. Persze használhat az ember stable alapokat is Debian 6, Arch, de addig a tudásig meg el kell jutni valahogy. Ezt főleg az Arch- ra értem.[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz tvamos #27464 üzenetére
Az előző kb 20 hozzászólásra egy kis szösszenet (mindenki válogassa ki magának.. nem idézek )
Az ugye lejött mindenkinek, hogy a különböző disztrók " cseszegetésével" csak húzatjuk egymást
Nincs jó és rossz a gyakran használtak közül. Lényeg, hogy legyen jó támogatottsága, és utána lehessen nézni dolgoknak.
Itt gyakorlatilag mindegy hogy Arch, Chakra, Mint, vagy Kubuntu. Kinek mi jön be.
Chakra előnye a singleplatform (x64) és az egy DE (KDE). Nincs megosztva a fejlesztői csapat.
Arch-ot meg kva sokan fejlesztenek, így az is jó.
Kubuntu - like Chakra csak ubuntu alapokon..
Nekem még Sabayon is volt fent, mert kíváncsi voltam rá..
Olyat is ismerek aki direkt Ubuntut rakott a szüleinek, mert szinte el sem lehet álltani - (Én messze elkerülöm).Hogy én hogyan fejlődtem?
Éles használatra: Win - Kubuntu - Manjaro (KDE) - Manjaro -Openbox
A jövő az Arch -Openbox (tesztelés alatt)Volt fent tesztnek (több mint 1 napig)
Ubuntu,Debian, Mint, Xubuntu, Chakra, Sabayon, Mageia, OpenSuse, Salix.. még BSD is !ezen kívül a Distrowatch első kb 30 kimaradt distroi közül szinte mind Vmware-en.
Ezekután vásztottam arch alapot és Openboxot... Hozzám ez áll a legközelebb
----
Next - Next : A kezdőknek nagyon is jó. Aki meg marad a Linux vonalon, az előbb utóbb úgyis előszedi a terminalt
Winről:
Nem olyan rossz rendszer az, csak kérdés kinek mi kell. Egy könyvelőcégnek pl. fel sem raknék, csak wint-t mivel az összes valamirevaló könyvelőprogramot arra írják. Egy grafikusnak meg csak Mac-t ednék..
Kövezzetek meg, de nekem a csempe is tetszik. Bár magamnak nem raknék, de egy otthoni gépre kísérletező kedvű nagypapinak (apósom) simán megfelel. Irodába csak win7, (bár win8.1 után már lehet hogy az is jó) - gondom a winnel (a sok egyéb mellett) az, hogy egyre jobban elrejtik a beállításokat, de ez az egyszerű usernek elég. Azt meg ne is mondjuk, hogy a különböző vírusok hogy rászáltak a win8-ra...Win és a fordítás:
Próbáltatok már a win help-ben segtséget kérni? Magyar ugyan, de nem túl informatív. gyakorlatilag az első kérése, hogy indítsam újra
Úgy egyébként egyik nagy különbség a win és a linux között, hogy a linux közli veled, hogy mi vaja.. esetleg még megoldást is ad.. A win csak közli hogy hiba a FFFF77665AD55 címen és elküldje e a fejlesztőknek.. Hát kösziSzóval minden rendszer használható a maga módján, és a megfelelő emberrel.. kinek-mi kell.
[ Szerkesztve ]
-
Penty
tag
válasz Apollyon #27466 üzenetére
Nálam alap, hogy csak eredeti nyelven nézek filmeket...
Érdekes lenne belegondolni abba, hogy ha angol lenne a Windows, a Linuxok meg magyarul szólnának a felhasználókhoz, akkor vajon milyen arányú lenne a Linuxok elterjedtsége Magyarországon a Windows-hoz viszonyítva.
Vajon az emberek többsége most ugyan olyan könnyedén nyomnák a biztonságos apt-get install xy-t, mint ahogy most ész nélkül nyomják a sokszor kétes eredetű forrásból származó programok next-next-finish-ét?Nálam is magyar a Debian (az általad is említett egy-két apróságot leszámítva), de néha egy-két programnál bele-belefutok némi angolozásba. A Darktable pl. full angol, és az smplayer beállításai között is van egy-két dolog, ami nincs lefordítva.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #27465 üzenetére
Nem azt mondtam hogy nem lehet, hanem hogy hivatalosan nem ajánlott. Azért az elég cinkes.
Amúgy meg half rolling, nem rolling.
Penty: ha azt nézzük hogy a disztró fejlesztői is angolul kommunikálnak, akkor érthető. Persze nagyobb disztróknak vannak helyi lokalizált weboldalai is, de a kisebbeknél ez a munka inkább a közösségre hárul, ha már elég nagy hozzá.
Én pl. le szoktam fordítani a devek utasításait, mikor valamit kell csinálni a csomagkezelőben. Meg vannak páran akik magyarítást csinálják a Chakrához.[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Sajnos az emberek ott kerülik a nyelvtanulást ahol lehet. Ha nem lenne magyar a windóz, akkor szerintem be sem kapcsolnák a számítógépet. A tanítás is a béka hátsója alatt van, már feliratos filmeket is alig találni a mozikban. Max úgy lehetett volna talán rávenni a népet az angolra, ha pl. iwiw alapjáraton nem lett volna magyarul
No, de én egyszer véletlenül magyarul telepítettem a Manjarot, ott a terminálos hibaüzeneteken és yaourton kívül minden magyar volt.
Most a Debianom is magyar, viszont itt kivételesen full magyar az egész. Na jó nem, két helyen találtam angolul eddig, amikor GUI-s rendszerprogramot indítok (pl. GParted, Synaptic) és amikor sudo-zok terminálban, a jelszó bekérése englishül van, de tényleg ennyi.
(#27465) ubyegon2: Az alap, stable ágon lévő Manjaro már nem igazán rolling, az hogy a Deception kolléga szenvedett vele, meg amiért én gyakorlatilag lecseréltem másra, az azért volt mert valamit mocskosul elcsesztek az egyik frissítéssel. Ez pedig úgy következett be, hogy elég sokat agyaltak rajta, tehát ami kijött annak ellenőrizettnek és teszteltnek kellett volna lennie. Egy ilyen súlyos fatal error max a testing vonalban fért volna el, a stable-ben semmiképp.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #27456 üzenetére
Ha a MINT- re utalsz, van mód a frissítésre már egy ideje, csak nem nagyon propagálják, de inkább az új telepítés javasolt inkább. Sejtem, hogy a rolling előnyök is előjönnek majd, de ezt Deception ft- nek a Manjaros esete kissé árnyalja.
Win 7 amiatt volt gáz nálam, mert a biztonságra való törekvés miatt 2 GB memóriával már döglassú volt a gép, ekkor döntöttem a Linux kipróbálása mellett! Milyen jó döntés volt.(#27457) Penty
Azért vannak üdítő kivételek, a MINT 100%- os fordítással bír![ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz fradi81 #27445 üzenetére
Erdekes volt, mert sem normal, sem compatibility modban nem bootolt. (Compatibility modban kibokte, hogy a pae a baja...)
Most feladom, mert holnap utazok, de tovabb keresgelek, mert kell valami az xp helyett.(#27463) Penty válasza CPT.Pirk (#27459) üzenetére
Vagy, ha itt is angolul tarsalognank...[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Penty
tag
válasz CPT.Pirk #27459 üzenetére
Na ja, ilyen módon még nem gondoltam a dologra. De akkor már egyszerűbb lenne, ha minden angolul lenne és egyáltalán nem lenne benne magyar nyelv. Akkor aztán tényleg rá lennének szorulva a népek a nyelvtudásra.
Gondolkodtam már én is azon, hogy angolra váltom a kezelőfelületet és akkor nem lesz ez a csúnya többnyelvűség, de aztán még mindig magyar... nagy részben. -
Apollyon
Korrektor
A windóznak annyi hibája van hogy az előnyeiről gyakorlatilag felesleges is beszélni, mert az viszont szinte nincs is. Jóindulattal azt tudom mondani, hogy a Win95, meg még talán a 98SE egy jó korszak volt részükről, viszont kb ott megragadt az egész azóta is.
OK, azóta már máshogy néz ki, de olyan betegségei vannak, amik 20 évvel ezelőtt is voltak. Kékhalál, a program nem válaszol, és akármit csinálsz nem tudod kilőni a folyamatot ha olyan stb.Ezeket már régesrég javítani kellett volna, főleg ha egy üzleti termékről van szó. Sajnos az a legnagyobb baj hogy a világ a windózt választotta a
józan és..az ingyenes és jóval sokoldalúbb opció helyett.(#27460) MurdR:
Ha szeretnél egy linuxot a windows mellé, akkor azt mindenképp külön partícióra tedd.. A külön partíció ne legyen megformázva, vagyis töröld win alatt, és üres, formázatlan helynek lássa.
Minden linux disztró a telepítés végén be kell írja a GRUB-ot az MBR-be, így gyakorlatilag felülírva az előzőt. Tehát ha ubuntuztál és áttérsz mondjuk Mintre, akkor bootkor ugyanúgy ki fogod tudni választani a wint, és azt a linuxot amit telepítettél. A lényeg hogy a grub is felmenjen minden linux telepítés után.
[ Szerkesztve ]
-
MurdR
veterán
Valóban az lenne a legjobb, ha magam találnám meg a számomra legmegfelelőbb linux disztrót.
Meg lehet oldani, hogy most Win7 még maradjon, és mellette próbálgassak? Ha igen, akkor hogy kellene átrendeznem a merevlemezem partícióit?
Ha jól tudom, akkor azt szokták javasolni, hogy először windows, majd azután mellé a linux. Na de ugyebár, ha így csinálom, akkor a Windows opr.választót a Linux lecseréli a Grubra. Ez is rendben, mert jobban is tetszik mint a Win-é. De ha megvan a 2rendszer egymás mellett, egy működő grubbal, akkor ha én pl az elsőnek kipróbált ubuntut lecserélem, akkor marad a grub, vagy az is heló?
(Remélem érthetően fogalmaztam.)Ubyegon thx ezt a linket is mentettem.
[ Szerkesztve ]
MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez így van, de az informatika nyelve az angol, meg úgy is egy nagy problémája az országnak, hogy kevesen beszélnek nyelveket. Ha minden magyarul lenne, kevesebb lenne az ösztönzés nyelvtanulásra.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz ubyegon2 #27452 üzenetére
Hat... azert win-en sem artana, ha neha elolvasna az ember a gep alott az uzenetet...
(#27457) Penty válasza CPT.Pirk (#27451) üzenetére
A Windows egyik előnye a Linuxhoz képest, hogy ott a beállítás-, hiba- stb. szövegek magyarítása 100% közelében van, míg Linuxon ez sajnos jóval kevesebb.
Igy meg sosem gondoltam a temara. Azert a win alapbeallitasokkal altalaban elindul. Linux alatt neha a wifi-vel is meg kell kuzdeni, hogy menjen. Erre sokszor lusta vagyok...(#27445) fradi81 válasza tvamos (#27444) üzenetére
Koszi! Toltom mar a telepitot. (Kicsit lassan csorog lefele. Gyengusz itt a net.)[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Penty
tag
válasz CPT.Pirk #27451 üzenetére
"... A második kép oké, elfelejtették lefordítani."
A Windows egyik előnye a Linuxhoz képest, hogy ott a beállítás-, hiba- stb. szövegek magyarítása 100% közelében van, míg Linuxon ez sajnos jóval kevesebb.
Nekem, mint linuxos felhasználónak talán ez az egyetlen komolyabb bajom a Linuxszal... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #27455 üzenetére
Igen persze.
Lehet lemaradtam valamiről, de talán most már javasolt a frissítés a kiadások között, vagy még mindig az újratelepítést javasolják?
A Windowsban egyébként nem minden rossz. Erre egy példa a felhasználói felület a Windows7-ben. Igaz hogy az aeroval se tud semmi látványos effektet, meg nem is igen lehet konfigurálni, de maga a koncepció és a tálca kialakítása jó.
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #27454 üzenetére
Dehogynem, csak néha feldobódnak ilyen poenlabdacsok!
A Chakra jó kis disztró a korlátaival együtt is.
Abszolút kezdőnek viszont MINT az igazi ismerkedésre, hiába Ubi alapú. Utána úgyis kiváncsi lesz másra is, akinek ilyen irányú késztetése van.(#27453) MurdR
Itt ez a magyar nyelvű blog, sok disztró leírás/fordítás és minden más Linuxos leírással. Kezdőknek nagyon érdemes olvasgatni.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #27451 üzenetére
Most már értem, miért olyan Windózer fílingem volt KwinDE alatt:nyomok egy nextet
nyomok egy nextet
nyomok egy nextet
nyomok egy nextet
nyomok egy nextet
nyomok egy nextet
.
.
.
és kész!
(#27453) MurdR
Használd egészséggel! Vigyázat, lehet, hogy nyomokban KDE- t tartalmazhat!
Ha valamit nem értesz, csak nyomj egy next- et![ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy mai gépen azok a régi rendszerek, már amelyik még elindulna, az is HW problémába ütközne, mert se driver, se kernel támogatás, valszeg már csomagokat sem lehet letölteni stb... No meg nincs "A" grafikus felület, így megint érdekes kérdés, hogy mit néznél meg.
ubyegon2:
Azt nem tudom lejött-e az írásból, de a kapudan csak egy gyűjtő program, minden kapudanos beállítás elérhető a rendszerbeállításokban a többi között.
Az első kép nem bonyolult, mert ha kiválasztod a másikat, akkor ott a képen megmutatja mi ez. Mivel live disztró, így látta a user a felületet, meg fogja érteni mi az a launcher.
A második kép oké, elfelejtették lefordítani. Aki tud egy kicsit angolul, az megérti hogy a "windows" billentyű konfigjáról van szó, aki nem, az meg nem nyúl hozzá és akkor nem történik semmi.
Az utolsó oldal meg olyan, hogy ott is le vannak írva a dolgok. Nyilván én sem tudom mi az a tomoyo tools vagy a tiger, szóval fölöslegesen nem basztatom, nyomok egy nextet.
Egyébként ezeken végigszaladva minden fontosat beállítottál. Megmondom én mit csinálok ezen kívül még:
kíhúzok pár plazma widgetet a tálcára, meg a naprendszeres widgetet az asztalra. Továbbá bekapcsolok pár effektet. Ennyi. Nem tudom ezeken kívül mi kell még neked, nekem tökéletesen megfelel így. Kezdőnek meg pláne.A ramos idézetet meg persze én írtam, de ott nem 64bit only rendszerről volt szó. Nehogy már egy 64 bites proci mellé ne legyen több ram a gépben, mint 1GB...
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #27436 üzenetére
Megnéztem és örülök, hogy a Cinnamonnak nincs ilyen, mert elég felesleges lenne, a Rendszerbeállítások teljesen használható a MINT- en. Amellett, hogy pár ablak [link], [link], [link]megpillantásakor erősen ráncolná a homlokát a kezdő Linuxos, szerintem még közel sincs beállítva a KDE.
Ez a kapudan viszont épp a fent linkeltek miatt is igen hasznos olyan kezdőknek, akik már túl vannak pár disztró telepítésén és már kezdik kapisgálni, hogy mi micsoda, például nekem már mond valamit, hogy be lehet kapcsolni az rkhunter- t. Egy első disztrósnak ez a rendszerbiztonság ablak csak zavaró, mert nem tudja mik ezek és aggasztani fogja, hogy mi lesz, ha nem kapcsolja be valamelyiket. Ő ugyanis azért jön Linuxra, mert azt olvasta, hogy itt nincs szükség mindenféle biztonsági programokra, mint Win alatt!
Chakra nagyon jó kis disztró, de szerintem nem első disztrónak, ha totál kezdőről van szó. Nekem tetszene, ha a már megbeszélt netkapcsolat probléma nem lenne. Azóta már 4-5 KDE- s disztrót kipróbáltam és mindegyiknél ugyanaz a helyzet, nem lehet netkapcsolatot létesíteni. Ha nem is tökéletes megoldás, de LMDE- re synapticból feltettem a full-kde csomagot, így legalább ismerkedni tudok vele, szokni kell, de van benne potenciál.
Tudod ki írta ezt a KDE- ről rendszerforrás használattal kapcsolatban? "véleményen szerint a legjobb DE, ha nem számít a ram használat"
(#27448) MurdR
Ez is jó olvasmány kezdőknek:
[link][ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Na jó, mégis lenne valami. Ha a mintről szeretnék videót nézni ( 7-7 alatt ment) nem megy a vlc input hibával. Ötlet?
[ Szerkesztve ]
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
nagyúr
válasz fradi81 #27445 üzenetére
A KDE változatát feldobtam laptopra, nagyon tetszik és könnyen kezelhető. Eddig. :
Amúgy egy kis hálózati problémám lenne. A mint és a 7 nem látja egymást. A 7-7 igen, mert dual boot van, működik is. Mit kellene mint alatt belőni?
Köszi, megvan, sikerült.[ Szerkesztve ]
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Egy regi cerkara (dell lati d505) kene nekem non pae linux.
A debi-vel nem boldogulok. (Nincs wifi, meg a vga-t se jol latja.)
Tudnatok ajanlani valamit?
Kosz! / Tomi"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
BoB
veterán
Ha tanulni szeretnél véleményem szerint totál mindegy melyik disztrót teszed fel. Idővel úgyis ki fogsz próbálni elég sokat és majd kiválasztod azt amit - ha úgy alakul - használni fogsz.
Sajnos magyar nyelven nincs olyan sok naprakész anyag. Persze az alapok már évtizede változatlanok, ezért akár tíz évvel ezelőtt kiadott is tartalmazhat sok olyan infót ami a mai napig igaz.
Itt egy magyar nyelvű "alapok" nem túl hosszú íromány ami nem régi.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
MurdR
veterán
válasz CPT.Pirk #27438 üzenetére
Csak azért gondoltam, mert ha valakinek én meg akarnám mutatni, hogy miből mi lett, tehát a fejlődést, akkor szerintem feltetetnék vele egy DOS-t pár segédprogrammal. Utána Win3.1, majd DOS kilő, Win95-98. Aztán NT-2000, XP egy picit behatóbban, majd 7 és utána pedig a 8.
Én szeretném ezt linux-szal is kipróbálni, ha érted mire gondolok. Tehát szeretném látni is azt, hogy miből mi lett, és értékelni a felhasználói felületet.
Érdekelne, hogy milyen volt anno a kezdetlegesebb grafikus felületű disztrók atyja, majd szépen sorban.
De ha Te azt mondod, hogy ennek semmi értelme nem lenne, ami a fejlődésemhez kapcsolható, akkor én azt elfogadom, és nem feszegetem tovább a témát.Szépen fojozatosan szeretnék teljesen áttérni Linuxra úgy, hogy a Windows teljesen eltűnjön az életemből azon a notin, amit böngészésre, és multimédiára használok.
Mondjuk azt sem bánnám, ha értenék annyira a linux disztrókhoz, hogy ne is legyen szükségem Winre.Jabés annyit még hadd fűzzek hozzá, hogy ha esetleg a továbbiakban olvasnivalót ajánlanátok, akkor az leelhetőségképp legyen magyar nyelvű, mert abgolul nagyon szépen el tudom mondani hogy a Keletibe hogyan jut el az illető, de mélyebben már problémákba ütközök. Nem is kicsibe
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"A Mint sem rossz, mert a buguntu hülyeségeit elég szépen javították benne..."
"...az Ubuntu alapot stabillá teszik és csak akkor adják ki, amikor már minden jól működik."
Nem igazán értem miért kellenek ehhez hasonló szerintem kifejezetten félrevezető megnyilvánulások.Ez valami linuxos betegség? "Linuxis fikafröcsögitisz"? Sok jó distro van és több jó desktop de mindig akadnak akik szerint leginkább csak egy,vagy néhány és ki nem bírnák fikázás nélkül.
És ezzel csak terjed... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Annak semmi értelme nem lenne. Mintha a Win98 alatt akarnád megérteni a Win8 csempéinek a lényegét.
Felhasználói szintre bármelyik népszerű disztró megteszi, de ha egy kicsit többet szeretnél tudni, akkor olyan disztrót keress, aminek jó wikije van. Az említett Arch wiki nagyon jó ezen a téren, meg pl. a Debiannak is van használható wikije.
Az olyan megoldás ahol fórumokban kell böngészni, az nem jó.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #27435 üzenetére
Cinamonnak van kapudan jellegű programja? Mint mondtam nem igényel hozzáértést a téma, a launcher, a háttérkép, az egér klikk viselkedésének, a mappáknak és még pár dolognak a beállítása. [link] - Szerintem nézd meg hogy megy.
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #27433 üzenetére
Nem vitatkozom szivesen hozzáértőkkel kezdőként, de egy totál láma kezdőnek ezt azért meredek írni:
az a beállítási idő közel 3 perc, és akkor már az effekteket is bekapcsoltam meg sok eye candyt.
Neked lehet annyi, de annak aki először lát csodát, akarom mondani Chakrát! Egy totál kezdőnek még a MINT Cinnamon beállítása sem percekben mérhető, de inkább annál, mint a KDE- nél.Erőforrásigényről csak annyit, hogy nem csúcsgépről volt szó! Cinnamonnál többet igényel, nem?
De.MurdR majd kipróbálja úgyis mindkettőt. Remélem a 3 percet azért tudja majd tartani!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Olvasd el a cikkemből ezt a két rövid bejegyzést "Mi szerint készül?" "Mit vár el tőlünk a disztribúció?" itt: [link]
Ezek alapján el tudod dönteni, hogy mire van szükséged, tetszik-e neked az a hozzáállás, vagy mást szeretnél.ubyegon2: az a beállítási idő közel 3 perc, és akkor már az effekteket is bekapcsoltam meg sok eye candyt. Ugye kapudan lefut a telepítés végén, gyak minden fontosat bekonfigolsz rajta keresztül, hozzáértés igénye nélkül.
Továbbá az a hihetetlen magas erőforrás igény is megáll ~500MB ram fogyasztás mellett üresjáratban. Egy 64 bites számítógépnél 2014-ben már csak nem nevezhető soknak
[ Szerkesztve ]
-
MurdR
veterán
válasz _Dumber_ #27429 üzenetére
Akkor megkeresem a wikijét.
Lehet bootolni azt is pendriveről? Mmint telepíteni.Ubyegon2: köszi. Tehát akkor nem a telepítés, hanem a belakása a több.
Ti mit ajánlanátok, hogy vágjak bele a Linux világába? Mivel kezdjek?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Nem a telepítés áll több lépésből, hanem a Chakra KDE asztali kezelőfelületet használ, ami viszont nagyon sok beállítási lehetőséget kínál, gyakorlatilag jól testreszabható, viszont, ahhoz, hogy elérd a kívánt hatást, elég sok időt bele kell feccölni. A KDE szereti az erőforrást maga alatt tudni.
A MINT fő asztali kezelőfelülete a saját fejlesztésű Cinnamon és a MATE, de van KDE és XFCE DE- vel is. A Cinnamon telepítés után viszonylag kevés beállítási lehetőséget kínál, ennek ellenére kezdőknél is elég kedveltté vált, mert könnyen kezelhető és jól néz ki, akár alapbeállítással is. Talán ez okozza töretlen népszerűségét a disztók között, no meg az, hogy az Ubuntu alapot stabillá teszik és csak akkor adják ki, amikor már minden jól működik. Közel sem annyira nagy erőforrást igényel, mint a KDE.(#27429) _Dumber_
Nem lehet, ebből közfelháborodás, inkább . Viszont kipróbálni meg ki kell többet is, hogy viszonyítani tudjon az ember.Ezeknél OK a pendrive. Nézz bele a MINT kézikönyvbe is!
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Linuxlámául:
Linux az az operácios rendszer amibe bele kell *opnod magad.
Ezt az arch alapú linuxoknál aránylag könnyű, mivel van egy nagyon jó wiki hozzá.
Chakra az az (régi)arch alapú rendszer ami elég jól be van állítva.. de ilyen a manjaro is.
Az eredeti Arch-ba meg semmi sincs, csak az amit fel akarsz tenni.. Én ezért szeretem.
A Mint sem rossz, mert a buguntu hülyeségeit elég szépen javították benne, és tele van mindennel ami szem szájnak ingere.
Kezdőknek teljesen ideális.... , mert pár újratelepítés után már értesz hozzá annyira, hogy áttérj Chakra-ra, vagy manjarora
(Ez az utolsó mondat közfelháborodás tárgya lesz )[ Szerkesztve ]
-
teleahocipöm
senior tag
Hogy tudom megnézni milyen java verzió van a gépen?
-
nagyúr
Úgy érti Kapitány, hogy ha sok időt szeretnél beleölni abba, hogy stabil rendszered legyen, akkor valami Arch alapú legyen és így erősen javallja a Chakra- t. ide mindíg eljut valahogy
Ha csak telepíteni akarsz és stabilan használni, akkor MINT 17 Cinnamon a megoldás. Ezt már én mondtam, de fogsz még sok javallatot kapni, de majd jó néhány kipróbálása után fogod megtudni, hogy azon a gépen mi fut problémamentesen és még tetszeni is fog. Ha nincs semmi speciális igényed és a vga is kompatibilis a driverrel, akkor egész sok jól működő kiváló disztrót ismerhetsz meg!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Sub-ZeRo #27421 üzenetére
Valami program elindul, ami imapi protokollon keresztül szeretne csatlakozni az email fiókodhoz, és annak a jelszavát kéri. Nézd meg milyen programok futnak, egyből meg fogod találni melyik chat / email kliens csinálja.
MurdR: mennyit szeretnél foglalkozni vele?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Üdv
Van egy kis gondom linux mint alatt. Egy üzenet jön be mikor log screen után visszatérek (laptop) és a jelszavamat kéri az email cimemhez. Ez mihez tartozna? Mert a thunderbird nem indul el. Valakineke ötlet?
-
Tim82
félisten
válasz CPT.Pirk #27418 üzenetére
Ott mondjuk azóta is válaszolnak nekem.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az említett Kubuntunak azért vannak bajai sajnos. Amennyiben a KDE bejön, katt a logoutra és nézd meg a Chakrát.
Egyébként ThinkPadekkel semmi gond Linuxok alatt, T60, és két T400 alapján mondom.
-
BluEyes
őstag
Erre bármi mehet. És tedd össze a kezed, hogy megúsztad az eee-t.
A szépség szubjektív, pláne egy óperenciás rendszernél. Szánj rá pár napot, próbálj ki sokféle disztrót, minden fajta ablakozóval, és döntsd el magad. Ezt ne hagyd ki: MakuluAzért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.
-
Tim82
félisten
Kubuntu 14.04 egy részben picit gyengébb (CPU), részben picit jobb (SSD) hardveres Thinkpad R61-en (T7100 / Intel GMA X3100 / 2 GB RAM / 60 GB SSD).
Amúgy visszavásároltad a pár hete eladott gépedet?
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
MurdR
veterán
Nem tágítottam a Linux témától.
Vettem egy Lenovo Thinkpad T61-et, (T7500, 2GB, 60GB) erre mik a lehetőségek Linux téren? Melyiknek van a legszebb kezelőfelülete?
-
joecontra
addikt
válasz _Dumber_ #27405 üzenetére
Ebből úgy tűnik, hogy nálad Firefox nincs a történetben. Majd legközelebb Chromium alól próbálkozom.
Közben visszaálltam Arch-ra mert a Xubuntu minden indításkor 2 hibaüzenettel üdvözölt és a Firefox annyira összeomlott, hogy el se tudtam indítani. Indítás, omlás, indítás, omlás. Elegem lett...Decepticon
OTP-vel például semmi gond nálam.CPT.Pirk, Iscariah
Nem is hibáztattam a Linux-ot amennyire emlékszem, tudom hogy a gubanc a másik félnél van.Üdv,
J -
Apollyon
Korrektor
Nekem is jól megy a bankolás, minden böngészőben. Mondjuk az enyém nem JAVA, hanem javascript alapú, ezzel kicsit egyszerűbb a történet.
Egyetértek a Kapitánnyal, ez nem linux hiba, hanem a bank a kispályás.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz _Dumber_ #27405 üzenetére
Sokkal valószínűbb, hogy a tisztelt cégnél programozási gondok vannak, amit egyszerűbb a Linuxra fogni mint megoldani.
A java verziót nézzétek még meg, hogy melyikőtök mit és milyen verziót használ. Van Oracle féle java, meg Openjdk is.
-
Fritz Teufel
addikt
Manjaro 4 hónapja, Chrome klienssel. Nincs probléma, igaz én másik cégnél bankolok.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
_Dumber_
őstag
válasz teleahocipöm #27402 üzenetére
Erre most mit mondjak.. lehet, szerencsés vagyok?..
-
_Dumber_
őstag
válasz teleahocipöm #27400 üzenetére
2-3 utalást minden hónapban indítok. Legutóbbi 12. én volt. Eddig hiba nélkül futott.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest