Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Bitcoin topic
- Microsoft Excel topic
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Windows 11
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- ASUS routerek
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz Fritz Teufel #26298 üzenetére
Meg kell adni neki a bemenetet és a kimenetet. Bemenet ebben az esetben az image fájl, kimenet egy meghajtó (linux alatt minden fájl).
if = input file
of = output filepélda: dd if=./manjaro.img of=/dev/sde
Tehát tedd manjaro.img -t az sde -re (pendrive). Ez előtt unmountolni kell sde -t (akár a fájlkezelőben), és emelt jogosultsággal kell végrehajtani (sudo dd).
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Fritz Teufel
addikt
Tudna valalki segíteni, hogy hogyan kell használni a dd-t? Hiába próbálom a arch wiki segítségével, nem megy.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
joecontra
addikt
válasz ubyegon2 #26291 üzenetére
Én ilyet utoljára akkor láttam, amikor live asztalról indítottam a telepítést. Amikor bebootolsz a live media-ról, egyből az Install vagy Graphical install opciót válaszd.
Claude Leon
Bizonyára van működő megoldása is, én azonban nem vagyok multiboot USB párti.Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
Koga777
tag
válasz teleahocipöm #26276 üzenetére
Szia!
Pclinuxos magyarítás: leszeded pl. a KDE minime verziót, majd synapticcal az addlocale csomagot. Azután elindítod, kiválasztod, hogy magyar legyen, szöszmötöl egy ideig és kész. Ha Libreofficet szeretnél, a lomanager csomag kell neked, leszeded és elindítod, felpakolja a Libreofficet.
(Más régóta próbálgatom a Pclinuxost, élesben még nem használom.Amit a közvélemény akar, azt „politikailag irreális”-nak szokás nevezni. Magyarra fordítva ez annyit tesz, hogy a hatalom és kiváltságok birtokosai ellene vannak.
-
teleahocipöm
senior tag
Már kezdtem megszokni a Lubuntut, de ahány frissítés annyival rosszabb a helyzet. A programok az ablakok lassan indulnak, nyílnak a böngészők egymás után omlanak össze (Midori, Quozilla, Arora, Xxxterm) a Netsurt el sem indul, a Chromium keresősávjában nem lehet írni, de máshova sem. A Firefox meg közelít az XP alatti lassúságához. Netbankolni egyik alatt sem lehet, mert lefagy mindegyik.
Úgy látszik még nem találtam meg a megfelelő Linuxot. Talán lesz most egy DVD íróm, így több lehetőségem a verzióváltásra. -
nagyúr
"grub-pc package > failed to install into /target/"
Fenti üzenettel tojik a Wheezy 7.5 stable telepítés során a grub- ra! Mivel van fenn MINT, így annak a grubja marad működő továbbra is vagy azért a telepítés csak elbánik azzal és jöhet a live cd- s grub- install?
Volt már ilyenetek? Ha üres HDD- re telepítettem volna, akkor pisloghatnék. Nincs valami egyszerűbb módszer erre a bug- ra?[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
joecontra
addikt
válasz Fritz Teufel #26288 üzenetére
Rendben, ennek örülök.
Ha mégis USB pen-re kéne disztró ISO-t kiírni (bármilyet) akkor a dd nem fog cserben hagyni.Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz Fritz Teufel #26281 üzenetére
Valószínűleg a multiboot-os pendrive lehetett a probléma. Ha csak az lett volna a drive-on akkor talán nem problémázott volna
Ha dd-vel írnál ki egy Debian ISO-t USB drive-ra akkor mennie kellene.Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Fritz Teufel #26281 üzenetére
KDE-n cserélhető a "start" menu. Akár teljes képernyős launcher is csak egy kattintás az alap K menű helyett a telepítés végén mikor lefut a kapudan.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Apollyon #26280 üzenetére
Valószínűleg a multiboot-os pendrive lehetett a probléma. Ha csak az lett volna a drive-on akkor talán nem problémázott volna, nem tudom. Ez a Linux olyan mint egy klimakszos nő... megpróbálom egyenĺőre meghegeszteni a Manjarót. Ha nem megy, akkor holnap Sabayon. A Chakra is tetszetős, de nálam a Gnome a favorit, a start menütől hányingerem van. A Sabayonnak pedig van natív Gnome verziója. Nem komálom az utólagos mókolást. Csomó sallang marad olyankor.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Apollyon
Korrektor
válasz Fritz Teufel #26278 üzenetére
Igen, ez a Debian dolog érdekes, nem véletlenül "The universal operating system" a mottójuk..
Ha minden kötél szakadna, én biztos inkább Debianoznék.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Fritz Teufel #26278 üzenetére
Érdekes hogy a Debian még csak el sem indul. Valami nagy összeesküvés lehet ott.
Am. ha Manjaro meg Arch bejött, az oda tartozó Chakrát nem próbáltad? [link]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Fritz Teufel
addikt
válasz CPT.Pirk #26275 üzenetére
Manjaro előtt próbáltam, de a telepítő sem indult el akár csak a Fedoránál. Ha minden kötél szakad, akkor Sabayon.
Egyébként harmadik nekifutásra bootolt egy a ratyi, szerintem a frissítésben pancsoltak el valamit. Várok pár napot, hogy mit lépnek, mert most biztosan felkavarták az állóvizet, de ha nem változik a dolog, akkor tiszta Arch azt jónapot.
-
t420s
aktív tag
Üdv!
Létezik Abbyy Finereader alternatíva linuxra? Feltétel a GUI, a full hungarian character set support. Command line progik felejtősek.
Köszönöm
-
teleahocipöm
senior tag
válasz Fritz Teufel #26271 üzenetére
Az baj, hogy win alatt a noti és a desktop is szinte használhatatlanul lassu, ráadásul az xp fokozott kockázat. Linux alatt végre lehet youtubot nézni.
A notin PCLinuxOS volt a win mellett sajna a magyarítás nem volt teljes - de használható rendszer- és amikor újra kellett rakni a rendszert -a saját hibám miatt- teljesen magyar nyelvű verziót akartam feltenni, csak hát ezek problémásak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Debian. Azt egyszer beállítod, aztán csak használod.
-
MKLS
aktív tag
Hello!
Manjarot frissítettem, manuálisan, ahogy le van írva, a honlapjukon a kapcsolódó blog bejegyzésükben. Rendben végig is ment a frissítés, de a whisker menüből az addigi kedvencek eltűntek ami nem gond, viszont a beállítások menüpontom teljesen eltünt. Nem találom sehol whisker menüben. oO
Terminálból el tudom indítani xfce4-settings-manager -al, de whisker menüből nem. Oda hogyan tudom visszavarázsolni? Valaki legyen szíves... sűrgős lenne... -
Ryle
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy miért jo a dual vga ? ..és ha támogatja a kártyám akkor veszek még egyet, és még mi kell hozzá ?
Illetve miben lesz jobb a 2 vga 1-ben ?
Válaszokat előre is köszönöm!
UI: azért írok ide mert itt tényleg értenek a pckhez.
| Arch + Kde | Windows 8.1 | Android |
-
gery2123
őstag
Én tényleg ajánlanám neked t amit eddig kipróbáltam. Linux Mint Cinnamon. Elementary Os. De szerintem ha szereted a Gnome-t akkor Ubuntu Gnome. Igaz ezek mind ubuntu vonalak, de nekem ezek jönnek be. Ha a Mint-el, vagy az elementary os-el is mellényúlsz, akkor bizony neked a "Win" való.
-- PSN_ID: GerY2123
-
Fritz Teufel
addikt
válasz teleahocipöm #26270 üzenetére
Szerintem tegyél fel nekik Windows-t, az működik rendesen.
Asszem én is visszeteszem, mert ez a rendszer szinte csak önmagáért van. Több problémát generál, mint amennyit megold. Tényleg nem láttam még hosszú távon működni képes desktop Linux-ot. Esetleg, ha valaki nem frissítette... de az meg úgy... ehhh
-
teleahocipöm
senior tag
válasz Fritz Teufel #26269 üzenetére
A rendszer hiába szól a frissítésről, ha aki használja elfelejti és sajna ez a tapasztalat. Én csak akkor ülök a géphez amikor gond van vele, mint most. Win alatt sem futtaták a vírusírtot volt, hogy le járt a licensz és védelem nélkülmaradt a gép.
Persze ha nem sikerül egy normálisan futó rendszer felrakni, akkor lehet, hogy ki próbálom.A Manjaro Openbox LiveCD-n kipróbáltam a desktopon, -itt ajánlotta egy forumtárs- de nagyon idegen volt, a legtöbb alkalmazás indítíásánál terminál ablakot nyitott meg. De kipróbáltam egy 2012-es Manjarot is feltelepítve, -tetszett is- de frissítések hiányamiatt törölnöm kellett.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz teleahocipöm #26266 üzenetére
A rendszer szól, ha frissítés érkezett. Ráadásul éppen annyira bonyolult futtatni, mint a Windows updatert. Az más kérdés, hogy ma elbszták a frissítő egyik komponensét, így csak manuálisan lehet futtatni. Nyilván korrigálják majd, de ma már másodszorra próbálom feltenni, mert nekem frissített ugyan, de restart után low memory problémával leáll a boot. Picit mérges vagyok... :s
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz teleahocipöm #26266 üzenetére
Lubuntus kérdést passzolom, az nem az én világom. Kérdezz rá az Ubuntu topicban.
„Run fsck Manually" - érdekes, ezt még a Debian is megcsinálja magától.
Itt van hogy hogyan kell az fsck-t használni: [link]Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
teleahocipöm
senior tag
válasz CPT.Pirk #26263 üzenetére
Hát igen, lefagyott és kihúztam a tápot a gépből, már nagyon voltam. Az fsck nem indult boot alatt, mart az írta „Run fsck Manually"
Manjaro-nál jó hogy leírtad a frissítéssel kapcsolatos dolgokat, mert kiakartam próbáni a notin, de azt többnyire nem én használom így a manuális frissítést tuti elfelejti aki használni fogja és én is.
Lubuntu szofverközpont probblémával mit lehetne kezdeni, hogy működjön, újra kell telepíteni a Lubuntut vagy felfrisíteni a 14.04-re? (Akkor meg lehet nem lesz wifi-m.)
-
AtHoS
nagyúr
Amatőr kérdés gondolom, de nem igazán vagyok járatos linuxban.
Lecseréltük a netet osztó routert és az újban sajna nincs sávszél korlátozásra lehetőség.
Linux alatt (Mint) elérhető olyan program, amivel az adott gép (amin fut a linux és a kérdéses program) elérhető sávszélességét korlátozni lehet?
pl. 15 Mbps a router által osztott sávszél (gyakorlatilag ennyi a net sebesség, ha éppen úgy akarja) és ezt szeretném korlátozni az adott gépen/gépeken melyeken a linux fut pl. 2 Mbps-re
read-only mode on the forum
-
Fritz Teufel
addikt
Manjaro Linux GNOME Community Edition 0.8.10 Pre1-ra 835,13 MiB-es frissítés érkezett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz teleahocipöm #26262 üzenetére
Az fsck két esetben fut le a bootolás alatt. Egyik ha megvolt adott számú elindulás (Debianon pl. 30), a másik ha nem szabályosan volt leállítva a gép és helyre kell rakni a fájlrendszert.
-
teleahocipöm
senior tag
Nem nagyon gépeztem mostanában, de tegnap kijutott a jóból.
Packar Bell EasyNote MZ35-ös notin a win mellett volt egy PCLinucOS, de az egyik felhasználónál eltűnt a hang, holott ua. azok a beállítások voltak, mint a többinél. Addig ügyködtem, amig a linux nem indult el többet, valami fsck-t kért indítani, meg hardver óra beállítási hibát írt, meg Superlock.
Nem találtam megoldást, gondoltam LiveCD-ről lehet a rendszert helyreállítani, valamit nagyon benéztemés sikerült az összes partíciót egybegyúrni érdekes, hogy semmi figyelmeztetést nem írt ki, hogy valóban akarom-e.
Gondoltam, jöjjön a Lubuntu 14.04 ám ez nem ismerte fel a wifi-kártyát, jön a Peppermint, első telepítése összeomlott, másodjára nem indult újra csak listázott a fekete képernyön.Indítottam a Lubuntu 13.10-et, na az is összeomlott első két próbálkozásra, harmadjára meg nem indult újra csak a kurzor villogott, negyedikre sikerült felrakni, viszont a frissítéskor hibát írt ki és közölte leáll. Persze többször megpróbáltam, végül sikerült.
Közben másik hiba: Lubuntu szofverközpont hiba miatt leáll, újratelepítettem, de most már szó nélkül becsukja az ablakot.
Frissíthetném a Lubuntu 14.04-re de nem merem, mert a desktopon ez tönkrevágta a GRUB-ot.Tényleg nem tudom a fenét csináljak, a PCLinuxOS helyett a full magyar verziót akartam felrakni, de ezek nem üzembiztosak. Remélem nem kell visszaraknom a wint.
-
Penty
tag
Egy kis segítség a kezdőknek:
Volt egy csomó képem még a fényképezős korszakomból, amik csak ömlesztve voltak egy mappában. Gondoltam, milyen jó lenne ezeket úgy áthelyezni, hogy minden kép a készítésének idejét figyelembe véve (pl.: 2012. november 16) egy-egy külön mappába kerülne.
Természetesen eszem ágában sem volt egyesével létrehozni a mappákat 2005-2013-ig, majd azon belül az almappákat januártól-decemberig, majd még ezeken belül a napokat 01-31-ig, majd mindezek után a képeket az exif infó alapján áthelyezgetni a megfelelő mappákba, így elkezdtem keresni, hogyan lehetne ezt stílusosan, igazi linuxos módon egy rövid szösszenettel megoldani.
Íme, ez lett a végeredmény, ha valakit érdekel, mert hasonló "gondokkal" küzd:exiftool '-Directory<CreateDate' -d /a_mappa/elérési_útvonala/ahol_a_képek/majd_lesznek/%Y/%m-%B/%d-%A -r /a mappa/elérési_útvonala/ahol_a_képek/jelenleg_ömlesztve_vannak
Amint látható, az exiftool nevű CLI-s programra szükségetek lesz majd a fenti művelethez.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Sziasztok,
szeretném kérni a tanácsotokat, hogy milyen linux disztribúciót javasoltok az alábbi gépre, helyzetre.
A hardver:
AMD Athlon XP 2000, 1 giga RAM, 200 gb hdd, cd, dvd író, alaplapi hang- és lan (Realtel RTL8139 a win xp szerint), valamint egy SB Audigy 2 hangkártya, Geforce 7600 GS videokártya, egyébként semmi egzotikus.Amire kellene:
net, böngészés, levelezés, irodai progik, szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre.Ez egy irodai másodgép, az én 11 évvel ezelőtti otthoni gépem, addig toldozgatva amíg volt értelme.
Annyi linux hozzáértésem van, hogy régebben próbálgattam többféle disztribúciót, de huzamosan igazán sose használtam, így a hozzáértésem nagyon felszínes. Alapvetően ha egyszer feltelepítettem egy rendszert, meg megvannak azok a programok amiket használok, utána már nem nagyon nyúlok hozzá, nem telepítgetek, csak használom (igazából már-már szinte szégyellem leírni, de ezen a gépen még a megvásárlásakor feltelepített windows Xp van, annyira nem vagyok az az újratelepítős fajta).
A váltás oka az lenne, hogy újabban mikor bekapcsolom (2-3 havonta egyszer, mert lassúnak lassú szegény) akkor kiírja, hogy az XP támogatottsága megszűnt, és biztonsági okokból jó lenne váltani valamire. Nyilván erre a hardverre se 7-es, se 8-as win nem jön szóba, és fizetni se szeretnék egy lassabb windows élményért.
Ami még esetleg jó lenne, ha megoldható lenne, hogy van a hálózatban egy másik gép, a "használós" win 7-es Thinkpad, és jó lenne ha látnák egymás megosztott könyvtárait.
Előre is köszi minden segítséget.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Victoryus94 #26255 üzenetére
A cucc drivere 2009-es, szóval valszeg mennie kell normálisan, meg azt írják fully Linux compatible. Friss az OpenSuse-d?
Azt nézd meg, hogy mit ír ki a terminálban az lspci parancs erre az eszközre. Másold be ide amit kiír.
-
Victoryus94
őstag
Sziasztok!
Kezdő linuxos vagyok, de már használtam Linuxot (kizárólag grafikus felülettel)
Egy gyengébb (P4-es, alaplapi vga-val, de sok rammal) PC-re szeretnék linuxot telepíteni.
A problémám az, hogy netet csak wifi-ről tudnám használni, de azt konfigurálni/telepíteni nem tudom.
Jelenleg OpenSuse-t próbálgatok.Külső USB-s wi-fit felismerte. Automatikusan csatlakozott a hálózathoz.
Viszont a belső PCI slotos tenda w322p+ modemmel problémáim vannak.
Márpedig ezt "szeretném" (kellene) használni, mivel a másik hibás. (5 perc alatt túlforrósodik, és ledob a hálózatról)Ennek telepítésébe/konfigurálásában tud valaki segíteni?
Fogalmam nincs, mit/hogy kell állítani, vagy telepíteni, hogy működjön.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Fritz Teufel #26251 üzenetére
Ott lehet használni a backports tárolót, ahonnan legalább a progik friss verzióit be lehet szerezni. Mintha még friss kernel is lenne ott.
Rarz: passz, esetleg próbáld ki html5-re átkapcsolni a Youtube-ot, mert lehet hogy flash hiba.
-
Rarz
újonc
Hello!
Mitől lehet szerintetek, hogy YouTube-on ha megnézek 1 videó ubuntu alatt, megy tökéletesen, de megállításnál kicsit tovább megy a hang mint a kép, indításkor pedig fordítva?
-
Apollyon
Korrektor
Szerintem most már lesz kernel verzió váltás is, aztán ki tudja. Egyébként mindegy, mert nagyon egyszerűen lehet már kernelt cserélni.
(#26247) CPT.Pirk: Nem hiszem hogy aludnának, mert a blogjuk viszonylag aktív, egy hete frissült utoljára egy videóval, amiben bemutatják hogy hegeszd fel most ezt az új LXQT-t.
(#26251) Decepticon:
"A Debian sem olyan naprakész, mégis használható."
Ez így van, viszont ha majd Debianozni akarok, akkor felrakom azt. Ez viszont Arch vonal, ez a nem érkezik frissítés kb olyan sokk, mintha Debianra hetente jönne valami rendszerszintű update
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Fritz Teufel
addikt
Nem, én kézzel frissítettem azt is.
Nekem nincs különösebb bajom azzal, hogy ritkább lett a frissítés. Legalább nem lesz tele buggal, mint a Buguntu. A Debian sem olyan naprakész, mégis használható.
[ Szerkesztve ]
-
fradi81
veterán
válasz mefistofeles #26248 üzenetére
Ha már nem kell grub és a win indítója kell, akkor telepítsd újra azt.
moto g72, Ninebot d28e
-
Cyrin
addikt
válasz Apollyon #26246 üzenetére
ja, ezt én is észrevettem, hogy alig van frissítés (tényleg csak aur), miközben pl elementary másik gépen löki őket rendesen. Ennél kevebbszer csak a peppermint frissít nálam, igaz ott alapból is az van beállítva, hogy csak fontos frissítéseknél szól azonnal, egyébként hetente jelez (ez mondjuk szimpatikus hozzáállás)
és 0.8.10-nél lesz kernel ugrás 3.10-ről magától?
[ Szerkesztve ]
-
mefistofeles
addikt
Skacok. Fizikailag külön meghajtón van egy win 8.1 és egy kubuntu. Hogy töröljem a kubuntut, hogy utána a GRUB ne keverjen be és egyből induljon a win ha újraindítom a gépet?
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #26246 üzenetére
Érdekes, pihenőn vannak?
A half rollingnak meg pont az lenne az értelme, hogy a user appok frissüljenek, míg a fontos csomagok csak módjával.
Chakránál rögtön kijött az új Firefox mint mindenhol, kernelnél meg 3.12.5-nél vannak most. Itt a normál ágon kívül csak egy testing ág van.Amúgy a böngésző tényleg olyan dolog, amiből mindig friss kell.
rybank: Az a ram fogyasztás normális, másnál is annyi. Amíg a KDE nem lesz moduláris felépítésű, addig marad is ennyi, de egy 64 bites rendszeren nem hiszem hogy ez gondot jelente bárkinek manapság.
Egyébkénht valóban gyors, meglepődtem mikor egy A8 APU-s gépre raktam Chakrát sima 64MB cache-es vinyóval meg 4GB rammal, nem telt el 30mp a bootolás végéig. Havernál sshd-n gyakran előbb végez a boottal, mintsem felállna a wifi kapcsolata.[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz CPT.Pirk #26243 üzenetére
Már írtam az Arch topikban is, de Manjarora már több, mint egy hónapja nem jött frissítés, csak az AUR-os programok frissülnek.
Mint ahogy említették előttem, a default repójukban még mindig 28-as firefox van. Én ezt elég nagy security issue-nak tekintem.
Manjaron most 3 ág van. Stable, unstable és testing. Szerintem a stable már nem igazán rolling, amióta ezt bevezették egyre ritkábbak a csomagfrissítések (de ha van akkor az giga). Az alap kernel, amit telepítéskor rak fel az jelenleg a 3.10, miközben már a 3.14-nél tartunk.
Aztán olyan elmélet is van, hogy most jön a 0.8.10 és a verziószám miatt most arra koncentrálnak... hááát meglehet, de ez még nem indok arra hogy pl a firefoxot, ami egy böngésző és annak frissítése kritikus, elodázzák.
Szóval ha nem változik a tendencia, akkor a Manjaro is már max half rolling disztró lesz.(#26244) Decepticon:
Automatikusan nem fog frissíteni, kizárólag ha kiadod a frissítésre a parancsot. Itt azt tudod állítani, hogy milyen gyakran ellenőrizze, hogy van-e frissítés.
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
rybank
senior tag
válasz CPT.Pirk #26243 üzenetére
Alapvetően, a KDE a Chakrával nálam gyors volt. A unity-nál mindenképp. Ha azt nézem, hogy funkció gazdagabb, és bármelyik DE kinézetét le lehet utánozni. A gtk-s kinézetet is lehet nyomatni vele, Zukitwo, Elementary témával.
Tetszett. Szépen testre szabtam. 4-500 megát ehetett, ennek egy részét a 64bit-nek tudom be. Pofás darab. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Apollyon #26242 üzenetére
Tökéletesen igazad van és egybevág azzal amit írtam, minden rolling és half rolling disztróra igaz, hogy bizonyos lépéseket a felhasználó oldaláról is meg kell tenni.
Nálad ugye az volt, hogy megszüntették a bundle rendszert, lett egy külön gtk-s repó, meg közben még lezajlott a teljes initd -> systemd váltás is, meg pár egyéb apróság. Nyilván ez nem fog egyszerre menni, valszeg nekem sem menne.
Most az van, hogy egy ilyen disztrót ilyenkor újra kell rakni és onnan frissíteni. Ha ugyonez valamilyen buntu verzión történik, akkor meg végig kell menni a disztró különböző verzióinak frissítésén sorban, vagy ott is újrarakod.
Szóval visszatérve a legelejére, csak annyit mondtam, hogy akkor használjon Manjaro-t, ha rendszeresen frissíti és követi is a devek utasításait. A Chakrás cikkeim is ezzel kezdődnek.
-
Apollyon
Korrektor
válasz CPT.Pirk #26238 üzenetére
Nah most ennyi erővel amiket ide leírtál az Arch-ra alapuló rolling disztrókról ugyanezt el lehet mondani a Chakrára is.
Még mielőtt véglegesen áttértem windózról Manjarora, a Chakra ottmaradt a gépemen majdnem egy évig. Tehát úgy nézett ki, hogy gép indításnál bejött a GRUB, és volt egy Chakra, meg egy Windoge 7.Nos a Chakrát (nem azért mert chakra, csak még nem határoztam még el annyira magam linux felé) nem nagyon használtam, így nem is frissítettem. Egy 2012-es telepítés volt a gépen, a Manjarot meg olyan szeptember végén, október eleje körül raktam fel.
Még mielőtt ez megtörtént, elindítottam a Chakrát, hogy na majd most akkor ez lesz default OS. Ebben még bundle manager volt, értelemszerűen visított a rendszer a frissítésért, nyomtam a parancsot terminálban és valami hibával elszállt a frissítés. Már nem tudom mi, mert rég volt, de nem lehetett frissíteni. Arról nem is beszélve, hogy a bundle manageres programok (az összes GTK-s) is kinyiffantak, bár elindítani még el lehetett, de hozzáadni, vagy frissíteni már nem.
Így ott voltam kezdőként egy olyan rendszerrel, amivel semmit nem lehetett kezdeni, pedig nem volt több egy évesnél az utolsó frissítés.
Egyetlen megoldás lehetett, az új ISO felrakása. Csak hát végül Manjaro lett.Szóval a Chakra ugyanúgy bekrepál ha nincs frissítve folyamatosan. Persze lehet Te meg tudtad volna oldani, lehet hogy nem. De egy abszolút kezdő halálbiztos hogy nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
LXDE-s Debiannal jó tapasztalataim vannak gyengébb gépeken. Egyszer beállítod, aztán gyors és nincs vele gond.
Igazából szakítottam az ArchBanggel, mert sokat esett a minősége az utóbbi időben, a telepítő már önmagában egy rakás... lett, programok random bezáródtak frissen felraktott rendszeren, szal jött a Debian LXDE-vel. Ami meglepett hogy semmivel sem lett lassabb.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
MKLS
aktív tag
válasz Fritz Teufel #26231 üzenetére
Bocsi, a hangnem nem neked szólt! Sőt örülök, hogy próbáltál segíteni. Azért vagyok csak mérges, mert Manjaro már live módba is felismerte az eszközt és volt wifi, Lubuntu-val meg meg sem nyikkan. Az öreg lapos nem az enyém, nálam csak telepítésre van és aki(k) használni fogják azok csak szimpla mezei userek és nem fogják bele ásni magukat. Én egyébként is Manjaro Xfce-t használok, de egy olyan embernek aki életében nem látott linuxot, nem nyugodtan adnám, mert nem akarok helpdeské válni, Lubuntu (LTS) lenne a jó arra a gépre, pont azért is amit Kapitány mond, barátságos, de nem teljesen kezdő szint.
1.7es cerka 512RAM, Mint 13 Mate v. Xfce-n gondolkodok még, de az is buntu alap és valszeg nem fogja felismerni a wifi adaptert.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kövesd végig, ott van az Arch topicban hogy mi volt a gond. Egymásra lapolódó intézkedések nem történtek meg az eltelt idő alatt(vagyis nem frissítettek), utólag meg nem lehetett már meglépni őket. Ez nem statisztika, ez tény.
Rolling, half rolling mindegy, mikor a devek kiírnak valamit, akkor azt követni kell, ezzel jár ez a fajta kiadási modell.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tapasztalatból beszélek. Visszahoztak hozzám egy gépet, amin mindössze másfél éves volt a Manjaro telepítés. Csináltam mentést, 4x raktam vissza a backupból és próbáltam meg újra, de nem lehetett lefrissíteni, mindegyik eset bootolhatatlan rendszert eredményezett. Igen is követni kell a devek írásait, mert ezek egymásra épülnek. Ha kihagysz párat, jó eséllyel bukod az egészet.
Nem azt mondtam hogy nehéz ezt megcsinálni, hanem azt, hogy csak akkor használjon valaki Manjaro-t, ha fogja frissíteni rendszeresen és követi is a devek utasításait. Egyszerűen nincs más lehetőség.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz CPT.Pirk #26233 üzenetére
Nálam még nem frissült, mióta feltettem. Ez volt körülbelül két hete. Nem olyan rolling release mint gondoljuk. A Firefox még a 28-as verzió. Cserébe nálam atomstabil szemben a Buguntuval. A frissítés automatikus, nem kell hozzá parancsot kiadnom. Persze, ha nagyon akarom, akkor kattintok egy gombra és megnézi, hogy van-e fent friss csomag. Egyszerűbb a kezelése, éppen ezért bonyolultnak tűnik.
-
BoB
veterán
válasz CPT.Pirk #26233 üzenetére
Összetéveszted a Manjaro-t az Arch-al. Nem kell követni semmiféle hírek topikot ahol bejelentik milyen manuális beavatkozás kell. Semmivel sem kezdőbarátlanabb mint a Chakra.
Az utóbbi időben elég nagy lendületet vett, a fejlesztői csapat már több mint 10 főt számlál. Amikor elindult asszem 3 volt csak. Distrowatch-on is eléggé feljött.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz gery2123 #26232 üzenetére
Csak akkor használja, ha hajlandó folyamatosan frissíteni és követni a fejlesztői utasításokat, különben hamar belefuthat egy olyan állapotba, ahonnan már csak az újrarakással lehet tovább menni. A Manjaro bár barátságos, de nem a kezdő szint.
-
Fritz Teufel
addikt
Elnézést, én csak segíteni akartam! Majd legközelebb nem teszem, csak ha megszólítanak.
Egyébként fogalmam nincs, hogy a Manjaró kezeli-e alapból, még csak nem is láttam ilyen kártyát élőben.
A Manjarót egy szóval sem ajánlottam neked, de ha már itt tartunk, semmivel nem nehezebb feltenni mint az Ubuntut. Arról sem nagyon tehetek, hogy a kártya nem támogatott. A lehetőség viszont adott és nem kell hozzá agysebésznek lenni. Amúgy, nem nagyon van választási lehetőséged.Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
MKLS
aktív tag
válasz Fritz Teufel #26223 üzenetére
Manjaroval persze, hogy már live-ba is látta ezt a wifi adaptert...
Csak szerintem linuxot sosem látott simple user-nek, aki nem fog belemerülni, egy lubi kezdetnek talán jobb lenne, főleg mivel én nem leszek sem oktató sem karban tartó. -
Ryle
tag
Sziasztok!
Két problémával is fordulok hozzátok.
1: Belőttem a mini dlna servert linux alatt, és a szerver fut...de sajnos a mobilomon nem tudom elérni a megadott mappák tartalmát ( illetve nem is látszanak a mappák ).
2: Teamspeak 3-at használok beszélgetésre, és sajnos a micemet nem tudom aktiválni. Kde-t használok és a Kmixer sem szeretne betölteni.
Válaszokat előre is köszönöm
| Arch + Kde | Windows 8.1 | Android |
-
BoB
veterán
válasz didros #26221 üzenetére
Próbáld meg ezt:
Másold be ezt a sort terminálba, majd enter:
sudo su -c "echo -e 'CLUTTER_PAINT=disable-clipped-redraws:disable-culling\nCLUTTER_VBLANK=True' >> /etc/environment"
Szerk.: aztán reboot és próbáld ki jó-e.
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
Szia!
Én sem találtam semmi elegáns megoldást a neten. Egy lehetőséget viszont látok, a NDISWrapperrel való Windows driver telepítését. Van egy videó, hogy hogyan kell használni, végtelenül egyszerűnek tűnik:
Install Windows Driver using NDISWrapper on Ubuntu 10.04
Igen, ez Ubuntu 10.04, de nem hiszem, hogy valami radikális változás állhatott be a használatába az utóbbi időben. Egy próbát mindenesetre megér...Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
MKLS
aktív tag
Hello!
Van nálam egy öreg Lenovo Thinkpad R60 lapos. Lubuntu 14.04-et szeretnék rakni rá. A problémám az, hogy a wifit egy Linksys WPC54G ver.1.2 adapterről szedi. Live boot alatt nem látja ezt a kártyát. Van rá mód, hogy már telepítés előtt, live-ba felismerje valahogyan, hogy a 3rd party telepítendő dolgokat és a frissítéseket is le tudja tölteni telepítés közben?
-
didros
senior tag
-
didros
senior tag
Valamiért nem ugyanolyan minőségű a videólejátszás Linux alatt, mind windowssal. Minden kicsit szemcsésebbnek tűnik és teljes képernyőn vízszintes töréseket is meg lehet figyelni időnként. Avik és youtube videóknál is ugyanez a helyzet. Mi lehet ennek az oka? Intel HD4000 - Linux mint 17 Cinnamon RC
-
HThomas
őstag
válasz CPT.Pirk #26214 üzenetére
Nézegettem, de azért az eléggé más, néhol én sem igazodtam ki rajta (na jó, csak vicceltem)... korábban Outlookot használtak, valami ahhoz hasonlót keresnék, ez a kmail első ránézésre egész jónak tűnt. Ha ez a jelszó kérdés nem oldódik meg, lehet, hogy megpróbálom, hacsak nem szokják meg addigra a gmail felületét
-
nagyúr
Sziasztok!
Nagy nehezen sikerült kernel panic- ra bírnom a MINT 16- ot valamilyen folyamat kilövésével. A mintinstall leszedése után a mintinstall.py procizott és idegesített, de lehet, hogy mást is kilőttem. Esetleg az eOS mellé telepítése miatt besértődött a MINT ?
Meg lehet ez javítani másik disztró segítségével? Most a friss LMDE van fenn és ezzel végig kellett szenvednem az abev procedúrát, amit még a MINT 16- on lévő fájl indított és 2 napba telt, mire rájöttem, miért dobja vissza a NAV verziók ütközése miatt. Már túl vagyok a dolgon, így tudom babrálni bátran a rendszereket.
Azért kéne a 16, mert az LMDE- n nem sikerül minden tárolót frissíteni, a Systemback- ot sem, amitől szomorú lettem! A MINT 17 meg még csak rc- ben jött ki.
A tray- en az óra mindíg 17.05- öt mutat,csak a sec megy körbe, ezt mi okozhatja?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
HThomas
őstag
válasz CPT.Pirk #26212 üzenetére
Igen, ezt megtaláltam, sőt ki is kapcsoltam, de sajnos így csak az smtp jelszót mentette el, a bejövő levelek lekérdezésénél az IMAP jelszót viszont mindig bekéri, ott valamiért nem ajánlja fel, hogy megjegyzi :S Pedig nekem az is jó lenne, ha plain textben megjegyezné, csak ne kelljen szegényeknek mindig beírniuk.
(egyébként most áthidaló megoldásként kaptak egy webes gmail-t firefox-szal elmentett jelszóval, de azért ez nem az igazi, már most várom, hogy a google megváltoztatja a felületet, és én mehetek újra betanítani mindent). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz HThomas #26211 üzenetére
Általában jobb minőséget kapsz olyankor, ha az adott DE az alapértelmezett annál a disztrónál, még jobb ha nincs is más. Ahol több DE van, ott gyakran csak oda van rakva és kész, az integráltsági szint nem lesz elég magas. A KDE elég összetett, ott sokat jelent hogy milyen minőségben kerül be a rendszerbe.
Neked most a kwallet (jelszókezelő) beállító felületét kellene megkeresned, és ott beállítanod. Kb így:
-
HThomas
őstag
válasz CPT.Pirk #26209 üzenetére
Köszi a választ. Szerintem nekem nem ajánlotta fel első indításnál, különben biztos bekapcsolom... de simán lehet, hogy benéztem. Viszont ezt utólag hogyan tudom bekapcsolni? Nézegettem a kwallet beállításokat, de nem találtam ilyet.
Disztro: sajnos csak egy 12.04-es Ubuntu volt kéznél, amikor telepítettem a rendszert, a KDE utólag ment fel, illetve azóta volt distro upgrade is. Egyébként minden simán ment, pöpec nagyon a rendszer, ezt az egy apróságot leszámítva.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz HThomas #26208 üzenetére
A kwallet első indulásakor meg lehet mondani, hogy ne kérjen többet jelszót. Ha nincs kwallet, akkor plain text formában tárolja a jelszavaidat.
Amúgy Ubuntu + KDE helyett Kubunu, de vannak jobb KDE-s disztrók.
[ Szerkesztve ]
-
HThomas
őstag
Sziasztok, adott egy családi pc, hozzá nem értő szülőknek, Ubuntuval és KDE-vel (gyors keresés után az hasonlított a legjobban a windowshoz, amit ismernek). A gépen vagy egy rendszergazda account, erős jelszóval, és egy normál account, amihez eddig nem volt jelszó.
A probléma az alábbi: KMail-t szeretnék beállítani egy gmailes fiókkal, úgy, hogy ne kelljen begépelniük folyton a levelezéshez a jelszót. Amikor elindítom a programot, elindul a kwallet, ami jelszót kér. Ezt nem szeretném, ezért kikapcsoltam, viszont így meg a KMail nem hajlandó letárolni a jelszót (az SMTP jelszót felajánlotta, hogy lementi magának, csak kwallet nélkül nem lesz biztonságos, viszont az IMAP jelszót nem hajlandó, azt mindig bekéri). Hogyan lehet ezt a problémát feloldani?
-
Atlantisz48
őstag
válasz Lathronos #26206 üzenetére
Ezeket nem próbáltam, de eddig volt Ubuntu 14.04 LTS, Ubuntu Studio, Linux mint ( Abból vagy 2-3 fajtát)
ugye most van a xubuntu, elötte volt a bubuntu azt hiszem. Ötlet? ja igen az Ubuntu 12.04 LTS-nél nem tapasztaltam ilyen problémát, de nem is használtam sokat a netet, de minden ment. -
Lathronos
őstag
válasz Atlantisz48 #26204 üzenetére
Hát én ezt nem értem. Az Ubuntu kernele mind a wi-fi, mind a nvidia nouveau alapértelmezett drivert tartalmazza, valamint telepítés után felajánlja az nvidia zárt driver telepítését. A hang sem lehet gond, ahhoz is van driver. PCLinuxOS-t vagy Mageia-t próbáltad már?
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Lathronos
őstag
válasz szabonagyur #26189 üzenetére
Vagy akár Linux Mint Debian Edition Cinnamon 64 bit vagy PCLinuxOS. Mindkettő rolling release, vagyis nincs aktuális verzió, folyamatosan frissül, így nem kell mint a többi disztribúció esetén új verziónál újratelepíteni. A PCLinuxOS inkább ajánlott kezdők számára, vagy akár a már előbb említett Mint 13 LTS. De ha nem sürgős, 1-2 héten belül szerintem kiadják a 17 LTS-t is.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Atlantisz48
őstag
Üdv!
Ebben szeretnék segítséget kérni. [link]
Előre is köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
beloadjoker
őstag
Hali!
Lenne pár problémám ubuntu 14.04en tudnátok segteni ? másik topikban már lertam gy most csak linkelek:
[ Szerkesztve ]
Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
didros
senior tag
Mi a legegyszerűbb módszer a Grub visszarakására windows újratelepítés után? Jelenleg Windows 7 és elementary OS van a laptopomon. Ha újrahúzom a windowst utána hogyan tudom visszatenni a grub-ot? Az eos telepítőm már nincs meg, akár egy puppy linuxéval is meg lehetne oldani?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Office Professional Plus 2013, 2016, 2019, 2021, 2024 licenckulcsok - MEGA Akció!
- Win11/win10/Office Kulcsok 15 percen belül!
- Új Windows 7, 8.1, 10, 11 telepítő pendrive-ok, pendrájvok és telepítőlemezek, DVD-k
- Surfshark Starter VPN 1 év / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Diablo IV! Battlenet GIFT! + Vessels of Hatred
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest