Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzx
senior tag
Apropó, az is lehet netán, hogy maga a 220V fali konnektorhoz való kábel sérült? Ugyanis ezt a kábelt kivételesen múlt héten a másik Pentiumra, a Celeronra is dugtam, és hogy visszagondolok, közvetlen az után halt meg azon is a linux... Csak valahogy azt nem értem, éveken át akkor miért nem volt gond? Ezt a kábelt évek óta használom, igaz, kizárólag a Pentium 3 -ashoz szoktam. Kivéve múlt héten.
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
Valószínűleg kóboráram. A kondenzátorok akár 12 órán át is tudják tárolni a feszültséget. Egyszerűen csak rajtad sült ki. A Konnektor és az elektromos hálózat földelt(jó esetben), nem az elektromos eszközök.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
mzx
senior tag
Mindjárt nekikezdek, de írom, rögtön mit tapasztaltam, érdekelne engem, hogy netán ez normális jelenség, rendben levő tápra utal?
Hátul a tápba bedugtam a 220V kábel megfelelő végét, a másik végét meg ugye nyomtam volna a 220 V-ba, de ekkor hozzáért a kisujjam a villához, még mielőtt a 220V-be helyeztem volna. (Na nem a kisujjam helyeztem volna persze. ) Amolyan 12Voltos bizsergést éreztem az ujjamon. Lehet, h gondot jelez a tápomról? Nem értek az elektromossághoz, de talán maga a táp kábel is jü esetben földelve kellene legyen, és akkor a Pentium 3-asnak a tépja nem földelt? Vagy valami más gondra utal? Avagy ez természetes jelenség?: Lehet h a tápom hibásodott meg és ettől melegszik mindig csak az egyik, bizonyos hdd?
Baszki... zsibbad a kisjujjam és a csuklóm egy picit tőle még most is... Kicsit gyanus a dolog...[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz olivera88 #26773 üzenetére
Hozzászólás már nem aktuális, be tudtam jelentkezni a remasterembe És még telepíteni is tudom.
(#26787) Syl: ez az avatar tényleg megtévesztő, ráadásul Jeri Ryan 7/9 -ként a testhez simuló ruhájában hát hogy is mondjam... Akit "hímnemű egyed" létére a látványa hidegen hagyott és nem járt a fejében a "de elkapnálak kislány" gondolat minden tizedik másodpercben az idomait látva az vagy meleg vagy nem volt rajta szemüveg. Én személy szerint üvöltöttem volna legszívesebben mint farkas a teliholdat!
Ez a tyúkbél kifejezés honnan jött? Biztos valami nyelvújító találta ki. Annak csak a szürke színe azonos vele, kinézete alapján a SATA kábelt lehetne így hívni. Bár a hasonlat enyhén szólva gusztustalan.
[ Szerkesztve ]
-
mzx
senior tag
Még itt vagyok egy picit.
A smartmontools, vagy a HD Sentinel mérés lesz a kövi lépés, de csak pár óra múlva érek rá. Életemben nem használtam még ezeket, de remélem, menni fog...Mennyire melegek? Hát, "csak" annyira, mondom, hogy kivágja fél óra üzemidő múltán a rendszer a pc-t, pl ha a másik hdd-ről boot-olok, amin win xp van, vagy ha linux live cd-ről boot-olok, akkor is ez van, kivéve, ha nem kötöm be a forrósodó hdd-t, amin a linux végleg meghalt a múlt héten.
Persze a konkrét érték lesz a mérvadó, amit majd a detektáló progi kijelez, a forrósodás kapcsán.[ Szerkesztve ]
-
teleahocipöm
senior tag
Megpróbáltam még egyszer a BIOS-ban az USB HDD beállítást, de nem bootol. Arra gondoltam, hogy van ez a Super Grub2 Disk nevü LiveCD-ről futó program, ennek segítségével nem tudom a pendrájvon lévő Linux-ot elindítani? Vagy esetleg valami hasonló progi, Floppy-on futo progi van, de csak pár Linux-hoz jó.
-
mzx
senior tag
Pár órára le kell lépnem, majd jövök.
-
mzx
senior tag
Elnézést, csak egy avatar lehetett a kiinduló pontom.
Igen ,sejtettem, h netán a kábelekre érted a tyúkbelet, köszi a megerősítést. Megnéztem az imént, és a master, meg a slave jó helyen van eszerint. Ráadásul külön pata kébele van a két darab hdd-nek, és külön kébele a két darab cd-meghajtónak, meg egy külön kábel a floppy-nak (régi szép idők... )
KÁbel a rengetegben!Eddig tehát oké. De akkor miért melegszik fél óra alatt olyannyira a slave hdd-m, hogy kivágja a pc-t, hibaüzenettel? De ezt csak az utóbbi hetekben tapasztalom! Éveken át semmi gond nem volt a két hdd-vel; a master-rel jelenleg sincs gond, azon van win xp egyébként, és az nem forrósodik.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz Fritz Teufel #26788 üzenetére
Hehe
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
mzx
senior tag
Wehehe, ilyet, megint úgy jártam most, mint múlt héten: mire megleltem guglival az infót, épp akkor kapom itt is. De ez nagyon jó, mert ezáltal megerősítitiek, h jó helyen tapoghatózom. Köszi!
Félreértés ne essék a tapogatózás terén, tisztelt hölgyem.Szóval szintén prohardver, idézem:
"előfordul, hogy csak akkor hajlandó így működni, ha:
A MASTER vinyó a kábel végén van, a SLAVE pedig a középső csatin."Juhi. Nah megy csigusz gépet szétkapni.
SZERK: apropó, mit értesz "tyúkbél" alatt?(Emlékszem, múlt héten is szólt erről valaki itt, de akkor még épp csak kezdett előttem körvonalazódni, h mi mindenre kell figyelnem.)
Vladi:
A szikrázás idézőjelbe tettem. Úgy fogalmaznám meg, hogy talán egy kicsit forróbb a hdd a kelleténél, fél óra üzem után.[ Szerkesztve ]
-
mzx
senior tag
válasz ubyegon2 #26720 üzenetére
Nah, bajtársak, a múlt heti hdd- és linux kehéket rendbehozandó, első mai kérdésem tisztelettel és köszönettel:
A PATA kábeleket hogyan kell összedugni úgy, hogy "ne szikrázzanak", mint egy táltosé? Mert hátha emiatt izzik a hdd-m, fél óra múltán. Előbb ezt kéne megoldanom.
Azaz mire figyeljek? Számít a sorrend, hányadik patát dugom melyik paripá... izé, hdd-re / cd rom-ra? És jó így, hogy cable select-en vannak a jumperek? Mi a helyzet a tápkábelekkel? Lehet h inkább ott a gond? Ennél (is) számít , hányas sorszámút melyik hdd-re ill cd-rom -ra dugom?(#26781) Tamás008:
Én, kezdő lévén csak annyit tudok erre mondani, h a linux disztrók eleve energiatakarékosabbak, mint a windwos-ok. Már ha egy ilyen magamfajta tenyeres-talpas, elnagyolt linux infónak is netán hasznát tudod venni.[ Szerkesztve ]
-
Tamás008
tag
Üdv, linuxosok.
Linux rendszereken be lehet üzemelni az AMD mobil cpu-kban levő Cool'n'Quiet-PowerNow! energia takarékossági rutint ?(pl egy Turion X2-es en) Illetve ha igen, akkor hogyan? (laptopra telepítenék valamilyen linux rendszert)Illetve az Ati-Amd power-play 6.0 vga chip energia takarékossági technológiát, be lehet e üzemelni linux rendszereken?(pl egy régebbi Mobility Radeon X2300-as gpu-n) Ha igen, hogyan?
Működtethetőek e probléma mentesen ezek a feature-ök linux rendszereken?
-
Fritz Teufel
addikt
válasz PunkZoli #26778 üzenetére
Telepítéskor a partícionálást kézzel kell csinálni. Itt fromázhatod a rendszer meghajtóidat, vagy akár meg is szüntetheted és újra létrehozod. Én ez utóbbit szoktam.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
PunkZoli
aktív tag
hello,
ha van egy gépen debian, de szeretném újra húzni, mit kell tennem, hogy az előző eltűnjön teljesen?
Vagy hogyan érdemes? -
CloZee
aktív tag
válasz Lathronos #26775 üzenetére
Sosem történt olyan eddig, hogy bárhol a világon feltörték x bank rendszerét, vagy bármilyen belső hiba volt és nem kártalanították az ügyfeleket. Benne van a szerződésben is, hogy minden belső kompromittálódásért teljes mértékben a bank a felelős, és fizetési kötelezettsége van.
Szóval teljesen alaptalanul félsz a netbankolástól. A legtöbb bank még olyankor is kártalanit ha a user volt a gyenge láncszem, pl: klón kártya, keylogger és hasonlók. Mert egyszerűen nem éri meg időben és pénzben az ellenkezőjét bizonyítani (Pl: HSBC).[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz CloZee #26774 üzenetére
Nekem ez tündérmesének hangzik, de én már csak ilyen hitetlen és bizalmatlan vagyok ha bankról van szó. Az igéreteik legtöbbször a parasztvakítás kategóriába tartoznak. Mindazonáltal remélem igazad van(de sose kerüljek ilyen helyzetbe).
[ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
A gnome schedulerbe milyen parancsot kell megadni hogy lefuttassak egy adott python scriptet?
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #26770 üzenetére
Valahogy sikerült leszenvednem a megfelelő rpm csomagot és telepítettem is, erre pont akkor jött a kernelpánik, még jó, hogy másik disztrót telepítve be tudtam menni abba a partícióba, ahol volt és el is indult a program, de nekem ugyanaz a felület volt, mind eddig. A Nav mindíg visszadobta verzióütközés miatt, persze, hogy nem tudta frissíteni írás jog nélkül a pánikos disztró /home- ját. A jövő majd 4 éve a söralátét méret!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
teleahocipöm
senior tag
válasz CPT.Pirk #26765 üzenetére
Neked lehet igazad, megnéztem a hírdetmény -ügyfélszolgálat szerint ott le van írva- én nem találtam igaz, csak gyorsan átfutottam, de azt megtaláltam, hogy az IE és FF böngészőket kell használni és elképzelhető, hogy ezekkel keverte a hölgy, bár az utóbbival is sikertelenül próbáltam és nem egy nap. Ha nektek megy nem igazán értem, hogy miért nem megy nekem .... megpróbálom még és ha nem, akkor.... akkor jelzem a banknak, mást nem igen tudok tenni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz N0zer0 #26768 üzenetére
Ha ActiveX dolog lenne, akkor eleve csak az IE vonal jönne képbe, meg ott is lennének verzió gondok. ActiveX-et használni a legalja mindennek.
ubyegon2
Most már van valami űrlapkitöltő vagy mi, ami ennek az utóda. Vagy valami ilyesmi.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
N0zer0
senior tag
válasz ubyegon2 #26767 üzenetére
Egy időben problémás volt a javás netbankolás Linux alatt, sokan szoptak vele, aztán elterjedt az az urban legend, hogy Linux alatt lehetetlen.
Szerk.: elméletileg egy olyan szitut tudok csak elképzelni, mikor a böngészős netbank nem megy Linux alatt, ez pedig az, amikor ActiveX vezérlőkkel dolgozik az oldal, de ilyen kirívó barmolásról egyik banknál sem tudok, még külföldieknél sem. Inkább csak céges LAN-okra és intranetes rendszerekre jellemző az ActiveX-es gányolás.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz teleahocipöm #26764 üzenetére
ügyfélszolgálat "megnyugtatott", hogy valóban nem lehet linux rendszerrel bankolni
Erről nekem nem szólt senki! Én barom meg a Raffiánál utalok már fél éve!Szegény ügyfélszolga tudja, hogy mi az a linux?
(#26763) Lathronos
Személyes bankolás csak az igazán veszélyes![ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz teleahocipöm #26764 üzenetére
Szerintem csak nem akartak foglalkozni a problémával, hogy nem értenek a weblap íráshoz. Egyszerűen nincs rá értelmes indok hogy ha fut a java, meg fut a böngésző a gépeden, akkor miért kell lefagynia (ez akármit is jelentsen) a weboldanak a kliens gépén.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
teleahocipöm
senior tag
Nekem állandóan lefagyot az oldal, akármelyik böngészővel próbáltam, ügyfélszolgálat "megnyugtatott", hogy valóban nem lehet linux rendszerrel bankolni, írjak a már nem tudom kinek,- nem jegyeztem meg, mert nem voltam jókedvemben- és megpróbálnak segíteni. Nem a géppel és nem a hálzattal volt probléma, mert minden mást tudta tudtam csinálni. A Raiffeisen vagy az AXA, már nem tudom, csak a FireFoxot preferálta ott Chrommal jártam így, ottis az ügyfélszolgálat világosított fel.
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz teleahocipöm #26757 üzenetére
Én személy szerint nem bízok a netes átutalás biztonságában(paranoiás vagyok), mindig személyesen intézem. Persze 100%-os biztonság nincs, a bankok szervereit is fel lehet törni sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
Szerintem se add fel, mert tuti, hogy a videokártya drivere szarakodik csak nálad, ha azt túléled, kikísérletezed, onnan nem lesz akadálya a Linuxnak, a géped teljesen faszának számít még ma is, jó nem csúcs gamer gép, de minden elfut rajta normálisan. Netbankolni bőven jól lehet Linuxon, https és Java is megy rajta, még biztonságosabb is, mint akármelyik Windows.
-
Tim82
félisten
Én éppenséggel egy fokkal nyugodtabban használok netbankot Linux alatt.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
_Dumber_
őstag
otp, k&h és erste is !
-
fradi81
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Miért ne lehetne bankolni?
-
N0zer0
senior tag
válasz teleahocipöm #26755 üzenetére
Szerintem nem a régi BIOS a baj, a Linux úgysem nagyon foglalkozik a BIOS-szal. Sokkal inkább a lapod lehet régi, és ezek 6-7 év után egyre inkább halódnak, még a kondikon sem látszódik semmi, de száradnak ki, fagyogatnak. Elég sok P3/P4/Celeron-os gépet láttam már, aminek így döglődött el a korosodó alaplapja, nekem is volt ilyen P4-em. Ha tényleg ez van nálad, azt nem oldja meg semmilyen Linux. Sőt, a Linux különösen nem jó ilyen gépre, mert jobban kihajta, mint a Win, és haramabb lefagy.
-
teleahocipöm
senior tag
A Peppermintes géppel, ma csak a bejelenkezésig jutotlam el, hirtelen még lett GRUB is lett rajta, eddig nem volt, átraktam a Lubuntus HDD-t és azzal is ugyanaddig jutottam. Lehet csinálok egy Bios frissítést, 2003-as a jelenlegi.
Cserébe működik a pár napja bedöglött HDD-m , és az Unetbootin-nal harmadjára, sikerült kiírni a Fedora 16 Llve változatát, a régi Lubuntus gépemmel. -
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Szeretném havonta egyszer restartolni a szerverem.
Meg akarom oldani automatán. Mit kell a crontab-ba beírni?Ez így működhet: (minden hónap 15.-én 3:59 perckor újraindít)
A végén a végrehajtandó parancs jó?
59 03 15 * * /sbin/reboot -
teleahocipöm
senior tag
válasz ubyegon2 #26751 üzenetére
Az XP-t letöröltem valóban, bíztam a Linuxban. Kár volt?! Két desktop gépem van, az egyikben egy 2001 Mercury alaplap van Lubuntu-val ez döglődött nem oly rég -de most már működik- ezért félre raktam, kipakoltam egy-két dolgot belőle és kaptam egy kidobásra ítéltet, abban egy 2004-es ASUS P4P8X alaplap van Peppermin-tel, erről írok most. Az utóbbi jobban bővíthető, úgyhogy ezt fogom használni, be akartam rakni azt a HDD-t amin a Lubuntu van, de csak a kék háttér jelent meg és lefagyott, de majd megoldom.
Van egy öreg noti is egy félig használhatatlan PCLinuxOS-sal, a net fut rajta, de frissítések után beállításokat nem lehet rajta végezni, a jelszót kéri, villan képernyő és semmi. Most erre keresek valami használható Linuxot, de eddig nem nagyon van, mind elhasalt, túl nagy falat ez nekik.
Azért köszönöm.....[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ez nagyon jó kis program, ezt használtam először, de csak Win alól megy, nem?
teleahocipöm linuxosat keres, lehet, hogy nincs is fenn Win neki, bár valójában képtelen vagyok követni már egy ideje, mikor melyik disztrót próbálja éppen. Elég, ha Ő tudja! Utóbbira se vennék mérget.
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz teleahocipöm #26749 üzenetére
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
teleahocipöm
senior tag
Nem tudtam letölteni a SUSE Studio Imagewriter az oldal nem található.
-
teleahocipöm
senior tag
Nem találtam az USB-Creator-t, nincs a menüben, de ha bírőm a "Futtatás"-ba, :usb-creator-gtk akkor elindul az "Indító lemezkészítő", A Lubuntu-ban a menüben volt, hogy lehetne oda berakni?
-
nagyúr
Ez már ismert probléma volt a 7.5 Live- ból való telepítésnél.
Nem is a Live mód a Debian erőssége. Jobb lenne, ha nem is lenne Live mód egyáltalán, így az abszolút kezdők inkább elkerülnék, aki meg telepíteni akarja, az nem nézelődni fog, hogy jaj de szép, arra ott az eOS.
(#26745) teleahocipöm
Az ilyen visszamaradt szemetet simán törölheted.(#26748) teleahocipöm
Az .iso- n jobb gomb menüben nincs benne az iso kiírása opció? Ennyire sűrűn fogsz disztrókat írni, hogy ez fontos egyébként?[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
válasz teleahocipöm #26738 üzenetére
Nem az SMPlayert kell eltávolítani és újratelepíteni, hanem a konfigját, ami valahol a home mappádban lesz, /home/felhasznalp/.congif/smplayer.ini fájlban.
-
teleahocipöm
senior tag
Lefuttam a ClamAV-t és 4 fenygető elemet talált a home könyvtárban
Fájl ...................................................Állapot ..........................Felismerhető művelett
/chromium/Default/Cache/f-000063_ I PUA.HTML.Infected.WebPage-1 I Nincs
/chromium/Default/Cache/f-00014___I PUA.JS.Obfus-7 ____________ I Nincs
/midori/web/2513393541__________I PUA.Script.Packed-1_________ I Nincs
/midori/web/3867763383__________I PUA.JS.Xored_______________ I NincsMennyire megbízható ez a víruskereső, törölhetem ezeket?
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz CPT.Pirk #26718 üzenetére
>Az hogy a grub nem ment fel, az nem igazán köthető a Debianhoz
Pedig de.
Debian 7.5 gnome editiont próbáltam virtualbox-ban. Live rendszer elindít, majd alóla telepítés. És teljesen mindegy, hogy kézi vagy automata particionálást választottam, az eredmény ugyanaz volt: "A GRUB /dev/sda eszközre telepítése sikertelenül zárult. A grub-install /dev/sda hiát adott. Egy végzetes hiba. A telepítő léspés meghiúsult. " Ahogy a kolléga is írta.
Azonban ha "bekapcsoláskor" azonnal a telepítést kértem (a live indítás helyett), akkor minden hibátlanul lezajlott.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
teleahocipöm
senior tag
-
teleahocipöm
senior tag
válasz N0zer0 #26736 üzenetére
Linux alól, Win alatt nem lenne probléma, ott nem kell csatolni. Itt már korábban CPT.Pirk fórumtárs -ha szabad így- javasolta a suse studio imagewriter -t, meg is néztem, de közben a notbookra való sikertelen idegőrlő telepítési kísérletek elvették az időt a behatóbb tanulmányozásra.
-
-
teleahocipöm
senior tag
válasz Lathronos #26734 üzenetére
A Midori, összeomlik, a Chromium a megnyitott oldalakat becsukja egy "Hoppá..." az oldal nem jeleníthető meg, a FireFox meg csiga, a Quipzilla meg itt nincs.
A Szoftver Maneger. csak olvasható, nem lehet telepíteni onna semmit.
A frissítések végén kiírja, hogy nem sikerült mindent letöltenie.Az SMPlayer - SMTube nem minden videót játszik le, összeomlik, be kellene állítani, hogy az "mplayer" milyen beállításokkal menjen, de amikor megnyitom vagy száz fájl, na abból válassza ki az ember melyik kell, segédlet nincs, próbálkoztam, de csak rosszabb lett. Alapbeállítás visszaállítása nem létezik, vagy csak nem találtam meg. Töröltem jó párszor és telepítettem, de mindíg az általam először beálított értékekkel fut.
A Lubuntun alapból megy minden vidó, berhelés nélkül.Egy csomó minden nincs fenn alapból, például dvd-író, rendszer manager, még tán a gparted sem volt fenn, A Lubin alapból lehetett ISO-t készíteni a rendszerről, vagy CD-ről, itt nincs, letöltöttem, de valószínűleg terminálos volt mert nem találom.
A pendrájv problémát már írtam.
Sok jót nem tudok elmondani róla, talán azt, hogy van, lehet a frissítésekkel majd jobb lesz, de maradok a Lubinál.
WattOS: "I/O error, dev sr0 error"
Bodhi: " stdin:error 0
Elementary : frissítés után lefagy, egy nagy fehér képernyő -
N0zer0
senior tag
válasz teleahocipöm #26733 üzenetére
Az unetbootin egy rakás hulladék. Windows alól vagy Linux alól akarsz létrehozni pendrive-os telepítőt?
-
Lathronos
őstag
válasz teleahocipöm #26733 üzenetére
Hát ez érdekes, nálam meg működik. Nincs elátkozva a géped? Viccet félretéve ITT találsz még pár magyar nyelvű Puppy ISO-t(köztük van a wary520 is).
-
Lathronos
őstag
válasz teleahocipöm #26732 üzenetére
Nekem meg ASUS P5QD Turbo alaplapom (2009) van és ott is előforul ez a jelenség. PATA kábelen van egy 120 GB-os Samsung HDD és egy Pioneer DVD-RW. Kábel nem szakadt, mégis néhanapján nem látja a Samsung HDD-t. BIOS-ba belépek, ott meg látja. Ilyenkor lekapcsolom, várok 1-2 percet majd bekapcsolom és látja. A Peppermint ezt leszámítva jól működik? Van még WATTOS is alternatívaként, ez is elmegy szinte bármin. Van benne microwatt(Openbox nagyon gyenge gépre) és általad használt konfigurációra WATTOS LXDE. Jelenleg a 8-as a legfrissebb és ez is tud magyarul.
-
teleahocipöm
senior tag
ubyegon2
A HDD nem tökéletes azt tudom, de Peppermintet felraktam és az is csak a frissítések után rosszalkodik. Egy tesztet lefuttatnék az egész gépre kiterjedően, nem tudom létezik-e ilyen linuxra, pláne grafikus és pláne magyar. Majd nézeget a neten.Lathronos
Ezen most Peppermint van, a pendrájv csatlakozik, az adatok olvashatóak rajra, csak az Unetbootin nem akar felrakni rá semmit, amíg nem csatolom a /dev/sdb -hez, a "Lemezek" -ben állítgattam, látható volt, hogy jó helyre csatoltam, ellenőriztem a "lsblk -f" kiadásával.CPT.Pirk
Egy ASUS P4P8X alaplap, talán 2004-es 2 IDE- 2 SATA -val, de csak 1db IDE-s HDD és 1db IDE-s DVD-rw van benne, külön külön bábelen vannak a Biosban ott láthatóak, ahova valóban kötöttem őket. Nincsenek rosszul bekötve. A kábelek elég gyűröttek voltak, de mit újonnan csomagoltam ki az is eléggé össze volt hajtogatva, majdnem élre vasalva. Szerintem a kábelek bekötése jó, törés persze lehet, ami nem tökéletes az a HDD, de csak "tesztelés" miatt van benne, mert ez kidobásra ítélt gép. A veterán nézegettem, már 1500 körül lehet venni 100/100% IDE v. SATA csatis 40GB-os HDD-t. -
teleahocipöm
senior tag
válasz Blum1866_2 #26726 üzenetére
Hát igen régebben XP alatt hamar megcsináltam, csak Linux alatt szenvedés az egész. Hardver hiba lenne, nem tudom, valami tesztprogramot kellene futtatni, talán az kimutatná, talán. A pendrájv az OK, új, a Debian fájlokat láttam rajta, tehát a rendszer olvasta, csak formázni esett nehezére és rárakni egy linuxot, mert ahoz már nem látta.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz teleahocipöm #26719 üzenetére
Ez így eléggé HW hiba gyanús, ahogy ubyegon2 is mondta. Át kellene nézni a kábelezést, a biosban eltűnő eszköz nem normális, azért tűnik el mert nem látja!
Ez IDE kábeles régebbi gép, nem? Na azoknál elő szokott fordulni olyan hiba, hogy a kábelen belül megtörik néhány ér és egyszer jó, egyszer nem, kívülről meg hibátlannak néz ki. Jellemzően a hajjtogatástól tud ilyen lenni, mikor begyűrik valahová.
A kábelezés után meg egy restore defaults-ot nyomnék a biosnak.
-
N0zer0
senior tag
válasz teleahocipöm #26725 üzenetére
Pendrive-ra nem is nagyon ajánlott OS-t telepíteni, mert a sok írással szétcseszi. Arra inkább dd-vel Live rendszert érdemes tenni, esetleg úgy, hogy perzisztens legyen (kilépéskor menti a beállításokat, új telepítéseket).
-
Lathronos
őstag
(23 Jan 2023) Ez mi? Szerintem itt lesz a hiba. Valamiért a dátum nálad 2023. január 23.Ja látom ez megoldódott. Milyen disztribúción nem csatlakozik a pendrive?[ Szerkesztve ]
-
Blum1866_2
tag
Normalis rendszerrel,normalis hardverrel nincs ilyen buta hiba.
Egy default user,guglizassal egyutt 3 perc alatt rarak egy iso-t egy pendrivera. Igen,Linuxon.
Ha a hardver vagy a szoftver nem stimmel akkor ilyen dolgokon nem kell meglepodni. -
teleahocipöm
senior tag
Na felhagyok a pendrájvra való linux telepítéssel, sikerült linuxéknak annyira túlkoplikálni, mintha direkt csinálták volna:
Error creating file system: Command-line `mkfs.vfat -I -n "Új kötet" "/dev/sdb"' exited with non-zero exit status 1:
stdout: `mkfs.vfat 3.0.14 (23 Jan 2023)
'
stderr: `mkfs.vfat: /dev/sdb contains a mounted file system.
' (udisks-error-quark, 0)Amikor ezt megoldottam akkor megint a csatolási probléma, végig mentem a lehetőségeken és dafke kéri a csatolást, de minek ??? a XXI. században, hát aki ezt felhasználóbarátnak meri nevezni...
-
Lathronos
őstag
válasz teleahocipöm #26723 üzenetére
Na még Puppy témában egy kis gyüjtemény: ITT Van minden ami kell, talán még több is. Jó éjt mindenkinek!
-
Lathronos
őstag
válasz teleahocipöm #26721 üzenetére
XP Puppy: ITT
Telepítési útmutató: ITT
A Wary-t holnap töltöm fel, mert már nagyon fáradt vagyok és elaludnék közben a gép előtt.
-
teleahocipöm
senior tag
Nagyszerű ez a Peppermint, frissítések után a Midori használhatatlan, összeomlik, a Chromium már előtte is az volt, a Firefox meg lassú, Quipzilla meg nincs
-
nagyúr
-
teleahocipöm
senior tag
válasz CPT.Pirk #26718 üzenetére
Vártam egy darabig, ki- majd bekapcs ugyanaz, sötét képernyőn villogó kurzor, LiveCD-be újraindítom, de megint ugyan az, következőre belépek a BIOS/Boot, onnan törölve a DVD , beállítom a boot sorrendet 1,DVD, 2, HDD, újraindítom nem történt semmi, újra Bios, HDD van első boot-ra állítva . ????
Nem foglalkozom a Debián-nal, esetleg LiveCD-n. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz teleahocipöm #26713 üzenetére
Az hogy a grub nem ment fel, az nem igazán köthető a Debianhoz, a grub többnyire ugyanaz a disztrókban. Ha valami életre keltesz azon a gépen, kellene nyomni egy sudo fdisk -l parancsot, hogy meglássuk mi a helyzet a fájlrendszerrel nagy vonalakban. Ha annak a valaminek van egy gui-s partíció kezelő programja, pl. gparted, akkor onnan is jöhetne egy képernyőkép, meg az tud partíciókat ellenőrizni is.
A grub-install /dev/sda parancs sikertelen futása egyértelműen valami nagyobb gebasznak a jele.
mzx: nem tudom, vegyél egy rendes penriveot.
"Más kérdés, hogy a Lubi 10.04 eleve bug-os egy csöppet, live cd-ben is. Viszont nagyon gyors rendszer."
Na most ezek után mit lehet mondani? Bugos, de gyors. Vagyis kevesebb idő telik el két bug megjelenése között mint egy stabil disztrónál, ez tiszta nyereség.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lathronos
őstag
válasz teleahocipöm #26714 üzenetére
Van egy Wary és egy XP Puppy, mindkettő magyar. Valamelyik csak menni fog.
-
Lathronos
őstag
válasz teleahocipöm #26714 üzenetére
Indítom a feltöltést, ha kész, adom a linket.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz Lathronos #26709 üzenetére
Ez a Lucid 5.12 XP Puppy valóban magyar? A notin LiveCD-n kipróbáltam, menni ment rajta, telepíteni is akartam, el is indítottam, de feltünően hamar végzett és csak kikapcsoláskor derült ki, hogy nem telepített.
A sevenPuppyt is VESA-val próbáltam, de az kockásodott, a többi beállítás hibaüzenetet produkált.
Köszi kipróbálom próba cseresznye, de ha ez sem megy, akkor már tényleg nem sok választásom marad, visszarakom az XP-t max SP2-vel frissítések kikapcsol és bányászhatok a neten drivererek után. -
teleahocipöm
senior tag
válasz CPT.Pirk #26706 üzenetére
Azt hittem az Unetbootin Live USB csinál, de nem, elindítottam a Debiant és mire rájöttem, hogy ez telepít már késő volt, kb 35 perc telepítgetés -lehet, hogy több is volt- még csak 50%-on volt, ráadásul kiírja, hogy :
"A GRUB /dev/sda eszközre telepítése sikertelenül zárult. A grub-install /dev/sda hiát adott. Egy végzetes hiba. A telepítőléspés meghiúsult. "
"Kézi indítás ..bla bla bla, " végül is teljesen mindegy mert, nem idult újra a rendszer. Fekete képenyőn villogó kurzor..... Ennyit a Debianról. Ráadásúl és mivel hagytam, hogy letörölje a Peppermintet, van még egy OS nélküli gépem a noti mellett, amire nem tudtam visszatelepíteni a letörölt rendszert, mert lefagyott telepítés közben.
Korábban dicsértem a PCLinuxOS, most visszaszívom, délben kezdtem és 4 órakor ötödszöri telepítésre indult el csak a rendszer, de frissítés után, már le is fagyott, semmit nem lehetett vele kezdeni. Az mentette meg a gépet a földhözcsapástól, hogy nem voltam egyedül. Nagyon, de nagyon pipa vagyok. Már tényleg nem tudok mit kipróbálni. MÁr azon gondolkodtam, hogy LiveCD-ről használok valamit, mert amíg nincsenek telepítve egész jól futnak.
-
mzx
senior tag
válasz CPT.Pirk #26708 üzenetére
Van olyan pendrive-om, ami kizárólag boot-al csatolódik fel automatikusan. Ha bedugom a beboot-olt rendszer alatt, nem érzékeli. Se windows, se linux. Ez miért lehet vajon? Elég régi, legalább 15 éves pen. 1 GB.
"Az meg hogy programok omlanak össze nálad, az megint a disztró hülyesége. Hogy most maga a Lubi, vagy a géped, esetleg a kettő együtt felelős érte, azt nehéz kideríteni."
Látod, nálam is -mint "teleahócipő" kollégánál- egyszerre két Lubi halt be. Igaz, éveken át jól bírták. Más kérdés, hogy a Lubi 10.04 eleve bug-os egy csöppet, live cd-ben is. Viszont nagyon gyors rendszer.
(#26673) Lathronos :
Elírtam, bocsi. "Ülteted" helyett: ötleted.[ Szerkesztve ]
-
mzx
senior tag
válasz ubyegon2 #26710 üzenetére
Az a furi, h úgy fest, többnyire hasonlóan járunk el, mégis azt hiszed rólam, adott felvetéseid esetén, mintha ellentétesen járnék el. Sorra kiderül, h ugyanarról beszélünk ,de ez neked nem tűnik fel. De ez nem annyira vészes, csak egy picit megnehezíti a kommunikációt közöttünk.
1.
Én is annak a híve vagyok, hogy (miután egy adott dolgot elméletben körbejárok, utána) a gyakorlatban először az egyik megkozelitését járom végig. Aztána következőt. De tényleg nem fér bele már e hétre. Jövő héten e ponttól folytatom a gyakorlatban.2.
Azt a PC-met, amin úgy ténylegesen el kezdtem tanulni pc-felhasználást, az kb 2007-ben vásároltam, szintén használtan. (Előtte C64.) És egészen kb 2012-ig ez az egyetlen gépem volt. Kicsit könnyen ítélkezel netán(?) ;-) Amúgy no problem. Tényleg köszönöm a segítségnyújtásod, szóval jövő héten innen folytathatjuk.(Tegyük hozzá, a létező legősibb gépeim vannak, amik még épp hogy használhatóak internetezésre is. És már eleve kb 10 évesek voltak, amikor használtan megvettem őket -először csak egyet, évekig csak az a P3-as volt-, az egyik annyira minimál, és Celeron, hogy az eladó, kedvességből azt ajándékba, pluszba adta nekem, mert vásároltam tőle egy másik, szintén ezredforduló körüli pc-t. Ezért lett a Pentium3 PC után még -kvázi- kettő pc-m (P4), amiből a celeront csak pót gépként tartom.)
(#26673) Lathronos :
Már többször is tanakodtam, hogyan hasznosíthatnám grafomániámat, de még nem jöttem rá. Verseket írok, de a próza nem asztalom. Ha van ülteted, ősztén szívesen fogadom. Akár priviben.(#26678) Vladi :
Jövő héten tényleg folytatom, ahol félbehagytam. Köszi neked is az ötletet.
Csapongó? Nana, te csak ne utánozd Uby-t...![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Nincs ezzel semmi baj, az ember körbe-körbe agyalogja a problémát, de ha felvillan a megoldás képe, akkor drasztika vs. szofisztika! Ezt viszont nem keverhetjük. A drasztika az amit az emberek nem szivesen választanak a pillanatnyi kedvezőtlen hatások miatt, hosszú távon szemlélve viszont már kedvező a kép. Az orvostudomány, azon belül is a sebészet erre a legjobb példa, ami a hadisebészetből profitált a legtöbbet!
Visszatérve a számítástechnikához, nekem mindíg egy gépem volt, így ez nagyban behatárolta a módszereket.
Nagyszerű módszer ám az is, ha az összes fellelhető gépben kipróbálsz egy rossz HDD- t, mert így még több gép fájlrendszerét le tudod amortizálni. Persze, amíg van működő gép kéznél, addig ez nem probléma, nálam egyszer olyan hiba volt hardveresen, hogy még bios sem volt, persze alaplap cd- je sem volt sehol.Próbáld egyszer ki úgy a hibaelhárítást, hogy csak egy géped van, a többit elfelejted! Meglepődsz majd, mennyire megváltozik ez a nyugodtan elemezgető metodikád.
Ez a lehet, hogy rosszul dugok össze kábeleket dolog nem opció, ha belegondolsz, hogy eddig is működött x darab géped, pedig dugdosod a kábeleket rendesen ide-oda!
Ne agyalj tovább, le kell tesztelni azt a vinyót és addig is távol kell tartanod a még működő konfigoktól! Az eredmények ismeretében jöhetnek a további döntések.
Egyébként nem értek a számítástechnikához én sem, csak a fenti okok nulla segítség mellett rámragasztottak námi tapasztalást.A drasztika szellemét követve készíts elő egy kalapácsot, mire leteszteled a vinyót!
(#26672) Cyrin
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz teleahocipöm #26702 üzenetére
A Lucid 5.12 XP Puppy-ra gondoltam, de ha más verziók sem indultak nálad, lehet, hogy ez sem fog. Ha próbaképp azért kipróbálnád, akkor feltöltöm. Ha a VGA driverek közül nem jó neki egy sem, a VESA-t aktiváld. Az egy általános driver ami mindenhez jó.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz N0zer0 #26707 üzenetére
Jah látom, az előzményt nem olvastam. Btw nekem az logikus, hogyha be van dugva egy pendrive, akkor az azért van bedugva mert használni is szeretném, így logikus hogy felcsatolja.
-
N0zer0
senior tag
válasz CPT.Pirk #26706 üzenetére
Szerintem akkor elbeszéltünk itt egymás mellett. Én úgy gondoltam a felcsatolást, hogy bootkor ne csatolja fel. Nyilvánvaló, ha menet közben csatlakoztat valaki pendrive-ot, azt jó azonnal, automatikusan mountolni. Én a bootkori csatolásra értettem, nem a menet közbenire.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz teleahocipöm #26701 üzenetére
Ez annak a disztrónak lesz a hülyesége, nem a Linuxé. Lxde-s Debianon is szépen magától csatolódik a pendrive, pedig a Debian az nem egy full automatizált disztró.
Az meg hogy programok omlanak össze nálad, az megint a disztró hülyesége. Hogy most maga a Lubi, vagy a géped, esetleg a kettő együtt felelős érte, azt nehéz kideríteni.Megpróbálhatod még az usb-imagewriter programot felrakni a suse studio-s imagewriter helyett, ez lesz nálad is.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz N0zer0 #26704 üzenetére
Már töröltem, nem tudom melyik verzió, de a legújabb a 14.3-as és biztos nem ez volt. Nem mindegyik videót játszotta le, valamit manuálisan kellett volna állítgatni, de fogalmam sincs mit kellett volna, hol összeomlott, hol nem, de nem ment már rajta semmi, még az alapbeállításra sem lehet visszaállítana, nincs ilyen lehetőség.
Letöltöttem az tar.bz2 fájlok formájában őket, na erre most találtam meg a .deb kiterjesztéseket.Már telepítettem is és ugyan azok a beállítások, mint az összetevőkkel való teljes törlés előtt, vagyis adtam a .. egy pofont. Nem csináltam semmit.
Egyre rosszabb, most már minimalizálni sem lehet az SMPlayer ablakát állandóan visszanyílik, -
N0zer0
senior tag
válasz teleahocipöm #26703 üzenetére
Igen, így törölnie kéne. Amúgy mi nem működik rajta? Hányas verzióról van szó?
-
teleahocipöm
senior tag
Törölni akarom az SMPlayert és a SMTubot minden összetevőjével, beállításával együtt, mert nem működik rendesen, de Synapticcal nem lehet, mert amikor visszatelepítettem, a törlés előtt beállítások voltak érvényben. Gondoltam esetleg terminálban :sudo aptitude purge smplayer smtube parancs kiadásával törölhetőek lennének az összes összetevővel együtt. Jól gondolom?
-
teleahocipöm
senior tag
válasz Lathronos #26699 üzenetére
Szia!
Melyik puppy-ra gondolsz?
Egyébként magyar Puppy-t már próbáltam a LiveCD-s TurboPuppy el sem indult, már a betöltésnél megakadt ":..pup_420.sfs not found" hibaüzenettel.
A sevenPuppy-t az asztali gépen próbáltam és úgy emlékszem a vga driver volt a gond, nem találtam meg az igazit és állandóan bekockásodott a videó és nagyon sok alkalmazás volt, szinte átláthatatlan, -remélem nem keverem egy másikkal-, persze ez utóbbi nem nagy probléma, amúgy nem lenne rossz.
Az officePuppy-t terveztem még, letöltöttem, csak nem tudom kiírni még.
Megnézem ezt openSUSE oldalt. A DD-linket megnéztem, de szerintem ez még nem nagyon menne nekem.
Azért köszönöm a segítséget -
teleahocipöm
senior tag
válasz Blum1866_2 #26697 üzenetére
Azért valljuk be, hogy nem teljesen normális vagy inkább nem felhasználóbarát az ha egy op-rendszer nem ismeri fel a csatlakoztatott meghajtó. XP-vel ilyen gondom csak akkor amikor a meghajtó döglődött, vagy a bios-ban elbabráltam én vagy a rendszer valamit. Van egy alapvetően gyors rendszer és az ilyen apróságokkal bosszantja a linux ez egyszerű felhasználót, mint a "mount" meg a terminál, meg az frissítésekkori állandó hibaüzenetekkel, böngészők összeomlása.. Vagy csak én fogom ki és mind a három gépen???
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest