Új hozzászólás Aktív témák

  • Peterhappy

    őstag

    válasz LanyUs #65657 üzenetére

    Talán épp az a baj, hogy "mindent beleadsz a darálóban". Ezáltal részint olyan elvárásaid lehetnek magaddal szemben, amik nem biztos, hogy jönnek - pl. mert amúgy épp kánikula van, vagy allergiaszezon, vagy előző nap kevesebb vizet ittál stb.

    Én letoltam életem első 200km-es hónapját júliusban, virult is a fejem. Már azon agyaltam, talán lehet esély nekimenni a 2022km-es évnek. De minden nap, de szinte szó szerint minden nap csináltam valamit, edzettem, bringáztam, futottam, sokszor bringázás előtt futottam vagy épp edzés után kocogtam még egyet. Miközben annyi munkám volt, mint még soha, mióta itt dolgozom.
    A nyár arról szólt, hogy minden reggel kipattantam az ágyból és mentem hol ezt csinálni - hol azt. Ha valamikor, valamiért egy nap nem jutottam ki, már dühös voltam és a Feleségem állított le, hogy talán vissza kéne vennem egy kicsit.
    A vége az lett, hogy kb. két hete elfogytam. Azóta padlózás van, alig élek, minden áldott nap fél órán át fetrengek ébredés után, mert a testem egyszerűen képtelen kimászni az ágyból - soha, de soha nem tapasztaltam még ilyet. És most kiderült (labor), hogy egy-két értékem leesett és sokkal több vitaminra volna szükségem - és vagy elkezdenem húst enni, vagy normális alternatívát találni helyette és tolni magamba, mindenesetre most terített betli van, alig élek, örülök, hogy a munkában haladok, azon felül épp ha csak a 100km-es hónap összejön.
    Szóval csak arra akartam rámutatni, hogy úgy érzem, az utóbbi fél évben, főleg az elmúlt 2-3 hónapban én egyértelműen túltoltam, és kipukkantam. Élvezem és imádom a mozgással "teli" életmódom, de az előző öt mozgásszegényebb évet is most akartam bepótolni, és be kellett látnom, hogy ez nem így megy.

    Kérdés az, kinek mi az eredmény. Én ma térdkímélő kocogást iktattam be, aminek a vége 12,5km lett (úgy, hogy nem gondoltam, tizet bírni fogok). És több, mint 70 perc alatt morzsoltam el, de egyfelől mindezt 139-es átlagpulzus mellett, úgy, hogy közben azért finoman szólva sem fáztam.
    És a kedvedért most megnéztem pár régebbi futásom.
    Fél éve ehhez a tempóhoz (10+ km, ~5:45/km) még 150 feletti átlagpulzus társult (jóval hűvösebb időben). Szóval van itt fejlődés, még úgy is, hogy júliusban 21x mentem ki futni, e hónapban pedig ma ötödjére.
    Jahhh és életemben először 53-ra ugrott a VO2Max :)

    Norbinak szerintem igaza van; a mentális egészséghez is rengeteget ad. Elég csak megnézned SpaceKombajn-t. 4km-nél elfogyott, de azt mondta, igenis megcsinálja és basszus megcsinálta. Ezekből lehet, sőt kell is táplálkozni!
    Nekünk, átlag, amatőr "sportolóknak" nem indokolt 95%-on pörögni, de szerintem a tüdőkapacitásra, a vérkeringésre ez a tartomány is jótékony hatást gyakorolhat. De nyilván sokkal nagyobb a sérülés veszélye és nem biztos, hogy megéri kockáztatni.
    De azért egy jól sikerült Cooper teszt után hiába veszed a seggeden bordádon a levegőt, mentálisan iszonyatosan sokat ad, hogy igen: megcsináltad! Ami aztán kihathat a mindennapjaidra is, és esetleg másokat is mozgásra tudsz ösztökélni.

Új hozzászólás Aktív témák