-
IT café
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
parandroid
félisten
válasz Peterhappy #25657 üzenetére
Nagyon hirtelen csak annyit, hogy szerintem először lassú futással kellene szoknod a terhelést, ott a technika nagyjából úgyis mindegy, mert ha gyorsulsz, teljesen másképp fogsz úgyis futni. Az alapozás lényege, hogy minél alacsonyabb pulzussal, lassan haladva minél tovább bírd. Először uncsi lehet, de sajnos ez kell a továbbiakhoz, illetve a kardio mellett a fiziológiai felkészüléshez is.
Cipőből nem muszáj amúgy nagyon drágát venni, ha vslami outlet felé jársz, nézz ki valami leárazott, régebbi modellt, vagy nézz körül eebshopokban. Egy lábállásvizsgálat viszont nem ártana, illetve ha szükséges, mindenképpen szerezz egy megfelelő betétet, mielőtt maradandó, vagy komolyabb baj lesz.
Jó úton jársz, sok türelmet, kitartást kívánok, meglesz az eredménye!
Írom mindezt egy kicsit több, mint egy éve futó kezdőként, szóval nehogy azt hidd, hogy sokkal előtted vagyok, de motivációként annyit, hogy a 2 óra alatti félmaraton már márciusban közel volt, mostanra valószínűleg meg is lenne.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Upo
addikt
Én csak nagyon amatőr hobbi szinten nyomom, de az a sarokra érkezős átgördülős "technika" szerintem baromság. Úgy kezdtem én is, szétvertem vele a sarkam és az ízületeim, már majdnem abbahagytam az egészet, állandó fájdalmakkal járt a futás. Aztán valahol ráakadtam a mostani technikámra, ami bevált, a fájdalmak eltűntek, öröm a futás. A lényeg, hogy futás közben nem lépünk magunk elé, mert ezzel csak fékezzük magunkat, és sarokra érkezünk, hanem magunk alatt érjük a talajt és előre hajtjuk magunkat. Először kicsit fura volt, máshogy veszi igénybe az izmokat, volt is eleinte izomláz, de már rögtön jelentős sebesség növekedést értem el vele, és a bokám-térdem-csípőm is rendben van. Most már nagyon oda se kell figyelni, automatikusan így futok, nem is tudom már hogy azt a sarkazásos futást hogy bírtam csinálni.
Keress rá, hívják pl. chi running-nak is, van sok írás és videó. Persze nem kell mindent komolyan venni, vannak bohócok, pl. az az amcsi csóka a csipogós metronómjával nekem már kicsit bazári. De a lényeget meg tudod tanulni, és kialakítani a neked megfelelő technikát. Már pár éve így futok, előtte semmi komolyabbra nem is mertem gondolni, de most múlt hét végén párommal lefutottuk az első félmaratont (Gyula). És nem ez volt az utolsó. Amúgy én meg már 50 leszek, tanulni sosem késő.Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
tomcica
Topikgazda
Nezzuk csak,technika -> ezt konyvbol,videorol nem egyszeru elsajatitani,max az elmeletet,jobb lenne ha valaki ranezne eloben.En a sarokra erkezest NEM partolom,ettol fuggetlenul sokan futnak ugy meg gyors tempot is es vigan elvannak.A lab elso felere valo erkezes hatekonyabb (ha jol csinaljak) de minden alkatresz megfelelo kell hogy legyen hozza,achiles,boka koruli-feletti reszek foleg.Mint minden technikanak nagyon fontos a fokozatos szoktatas,mert kulonben kisebb(nagyobb) serules lesz belole.
Edzes -> majd latni fogod ez az alaptempod igen jo egy kezdohoz kepest,szoval szepen lehet belole majd dolgozni.Elso hogy a tested megszokja a rendszeres terhelest (es pihenest!) foleg h mar nem vagy 18-22eves es nem ugy regeneralodik (fejben meg lehet az nekem is ugy van igy 41hez igen kozel).Erdemes naplot vezetni magadnak,reggeli ebredesi pulzusrol es az edzesrol is.
Ne kapkodj a kilometerek uzesevel (sokan teszik) foleg ha hosszabb tavra tervezel (evekben es tavban is ugye).Heti 3 edzes es a kiegeszito erositesek,elliptikus (ez csak regeneralonak) nyaorn esetleg uszas eleg is.2-3honap mulva noveled heti 4-re es fel ev mulva heti 5-re,az eleg is szokott lenni ha jol csinalja az ember.Max pulzusod lemerese (vagy megkozelitett max megnezese) jo lenne,abbol ki tudnad szamolni hol is legyen az optimalis alapozasod.Ugye 70-75% a max pulzusnak,ezert irjak sok helyen a 140-es alapozos pulzust,mert abba ugy nagyjabol mindenki beleesik,pedig vannak elteresek,lesz akinek 130-135 az alapozos pulzusa es a 140 mar konnyu tempo eleje.
Ezzel az alapozos pulzussal tolod szepen csurgatod az elso evben,azzal hogy 2-3 honapnal amikor emelsz egy heti edzesszamot,iktass be egy fokozo rovidebb tempot (megindulsz az alapozossal es 5percenkent emeled 10pulzussal egesz fel maxig,ha maxon csak 200-400m-t tudsz futni akkor annyit,ha 100m akkor annyi) az egesz kesz van 20perc alatt,Az edzes tobbi resze ugye elotte 3-4km bemelegit,utana 2-3km levezeto (nagyjabol).A tobbi nap marad az alapozos laza.
Kesobb ezt a fokozo tempot felvaltja majd egy rovid eles resztavozas,majd atmegy klasszikusabb heti ritmusba (lazak,tempo,resztav + hosszu laza)
Diohejban ennyi....There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz Peterhappy #25667 üzenetére
Az a fokozos tempos nap lesz kb 10-12km...a tobbi nap rad van bizva es a testedre,most elso szempont,hogy rendesen abszolvald (regeneralassal a terheles utan) az edzesnapokat,ha ez 4-6km akkor annyi...maskor lehet tobb..
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz Peterhappy #25673 üzenetére
Alap pulzusu atmozgato edzest,a terheleses edzest(-eket) futassal kell vegezned,ha a futas a fo csapasvonal.
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz Peterhappy #25675 üzenetére
Nincs azzal semmi gond,ha az a cel,hogy jo elliptikus gepen versenyzo legy
-
tomcica
Topikgazda
válasz Peterhappy #25677 üzenetére
En a mai vilagban mar semmin nem lepodok meg
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #25715 üzenetére
Elvileg a V800-at folyamatosan frissítik még mindig, de van itt tulaj, aki többet tud mondani. Jó óra egyébként.
A mellkaspántról itt van összehasonlítás, nekem nincs kedvem elolvasni: [link]
A helyedben én a tanfolyamra szánt pénzt összedobnám a cipőre szánttal, aztán alkudnék egy kicsit a Nyúlcipős nénivel, és vennék 30k körül egy normális cipőt. De ez én vagyok, és nálam nem csak az ár számít, hanem az is, hogy fenntartsuk az olyan boltokat, mint a Nyúlcipő, vagy a Spuri. Nem találkoztam még azzal a kategóriával, hogy kezdőknek szánt cipő, szerintem egy cipő vagy jó, vagy rossz a lábadra. Szokták írni a többiek, ha találtak valami nagyon megérőset, néha van 15k-ért is jó cipő valamelyik outletben, vagy akcióban, de ki kell várni az ilyet.
Részemről ennyi.
Buliban hasznos! =]
-
margithid
veterán
Szerintem kezdőként semmi másra nincs szükséged, csak egy jó cipőre! 5-10k-s távra elég ha méred az idődet, aztán ha növekszik a táv és marad a kitartás is, akkor ruházz be órára, meg minden egyéb dologra.
Cipőben meg ha tudod a méreted, akkor külföldről rendelj, szinte mindig vannak akciók, sweetshop, sportsdirect stb, nagyon jó áron vannak cipők!
De itthon is vannak jó akciók, Pest mellett valamelyik Nike outletben 10en pár ezer Forintért szokott lenni Nike Lunartempo, ami egy iszonyat kényelmes cipő! -
parandroid
félisten
1. Az órák az elmúlt 1-2 évben annyit fejlődtek, hogy megjósolhatatlan, hogy innét hova tovább. Egy dolog állandó csak évek óta, az a Polar M400, ami egy remek óra volt 4 éve, de kicsit elment mellette az iparág. V800 már az új generáció végre, de ahogy az előzőt húzták, én a gyártóval óvatos lennék. Másik véglet a Garmin, ahol szinte félévente jönnek az új modellek, és a rengeteg típussal minden igényszintet le tudnak fedni. Legjobb vétel most költségérzékenyen talán egy fr225 optikai pulzusmérővel, illetve fr220, vagy fr620, ha inkább övvel használnád. Természetesen használtan.
Stabil cipőknek nézz utána, hogy melyik modellek azok, és rendelj a netről egy akciós régi modellt valamelyikből, vagy ugorj be egy outletbe. Mindenképpen érdemes legalább 2 pár cipőt cserélgetned, meghálálja a lábad már középtávon is. Az elején sajnos ez egy nagyobb beruházás, később már tudni fogod, mire figyelj, melyik vált be, hol érdemes venni. Persze látod, rutinos futók is itt toporognak néha cipővásárlás előtt, szóval ez egy örök dilemma. Ugyanazt mondom erre egyébként, amit a futóstílusra: ne tudományoskodd túl, nem a tizedmásodpercekre hajtasz, hanem arra, hogy jól érezd magad közben. Hobbifutóknál a legfontosabb, hogy kényelmes, fájdalommentes legyen a sport, az amatőrök és a profik más kérdés, ők megnyomorítani is hajlandósk magukat egy új legjobb időért.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
k5.20
senior tag
Üdv,
nem tudom milyen természetű ember vagy: díjazom a lelkesedést, de szerintem ne dimenzionáld túl a dolgokat egyelőre.
Egyáltalán nem könnyű hetente 3x futni menni. Az elején még talán jobban, de majd kialakulnak a futóutak, amerre jársz, kiismered a kutyusokat, a kátyúkat, és akkor kicsit majd unalmas kezd lenni a dolog...no akkor majd nehezebb lesz elindulni. Szóval a nagy beruházások előtt próbáld meg magad.
(Egy felmérés szerint azok maradnak meg nagy százalékban a rendszeres sport mellett, akik legalább 2 évig kitartanak az adott ág mellett. Az emberek többsége ezelőtt abbahagyja, feladja.)A próbához csak egy jó cipő kell. Én egyelőre csak erre költenék és egy jó cipőt vennék, mert az a későbbiekre (folytatásra) nézve meghatározó lehet. (telefonod gondolom van, azzal tudsz mindent regisztrálni, az alapján elemezni...)
Ha nem versenyszerűen (élsport) akarsz futni (ahhoz talán már el is késtél), akkor csak fuss természetesen. Az ember úgy van megteremtve, hogy képes futni, ahogyan jól esik neki. (1-2 dolog persze kontroll alá kerülhet: sarokra érkezés, láb odavágás, de ennél tovább én nem mennék) Élvezd a mozgást, ne erőltesd túl magad, legyen meg a megfelelő pihenés. Az emberi szervezet nem egy robot, amit átprogramozunk és attól kezdve aztán az új program szerint működik. Itt idő kell ahhoz, hogy a változások beépüljenek, látható, mérhető formában megjelenjenek. A türelmetlenek panaszkodnak a legtöbbet, majd adják fel végül, mert: itt fáj, ott fáj.
Szerintem ma (sajnos) az élsport sokféle okossága befertőzi az amatőrök világát.
Amatőrök alatt azokat értem, akik csak úgy örömükre, egészségük megőrzésére kezdenek el futni.Még a V800-ról, mert 2,5 éve használom.
Úgy tartják még ma is, hogy a legpontosabban rögzítő sportóra. Ezt megerősítem.
Ahogy rögzít, az elképesztő. A kerékpár út jobb és bal oldala közötti különbséget is képes érzékelni.
Nem úgy, hogy "ökör-hu...zás" jelleggel keresztezgetik egymást a vonalak, hanem azt rögzíti, amit valójában futottál.
A szoftvere szépen fejlődött a 2,5 év alatt, az órán és a weben, illetve a telefonos applikációban is.
Azt mondanám: így kellett volna kiadni eredetileg. (sajnos ez a legtöbb sportórára nézve igaz: kiadnak egy erős hardvert, a szoftvert meg utána fejlesztgetik és te vagy a tesztalany, aki fizettél érte százezreket...)
Ha van pénzed és alkalmi vételbe futsz, nyugodtan megveheted, nem fogsz csalódni.Csak hozzávetés képen: van egy LG okosórám, amelyben Strava-val rögzítek. A különbség magáért beszél (tegnapi futás, órák jobb és bal csuklómon):
V800
LG W200ENo, nem húzom tovább, szigorúan a magánvéleményemet írtam le, amatőr vagyok.
-
Vertigo18
addikt
Szerintem sem kell az elején sokat költeni rá. Viszont abba a hibába se ess, hogy c@rt vásárolsz. Ha veszel - itteni tanácsra - két pár drágább cipőt, aztán meg egy hónap után inkább a sakk mellett döntesz, akkor viszonylag sok pénzt kidobtál az ablakon. Ha viszont megveszed az első dorkót, ami köszön a polcról, mert olcsó és az első pár futásnál elcseszi a bokádat, folyamatosak lesznek a fájdalmaid, akkor meg azért hagyod abba (jó esetben, rossz esetben le is sérülsz).
Az én véleményem, hogy vegyél egy 10-15k-s normálisabb futócipőt. Felesleges egy újabb Asics Gel, vagy drágább Nike. Valami normális, viszonylag olcsó (tudom, ez is relatív...) cipőt vegyél és abban kocogj kicsit. Vigyél magaddal egy telefont egy övben (300 Ft - ebay), ami nézi Gps-en az időt, meg a távot. Az elején ennyi elég, de ne lepődj meg, ha a telefon Gps-e alapján néha átugrálsz háztetőkön, vagy kerítéseken - nem erre találták ki.
Aztán, kb. 1-2 hónap múlva, ha érzed, hogy nah, ez tetszik, akkor vegyél egy tök átlagos órát, még akár használtan is ki lehet fogni olcsókat, amik nagyon jók tudnak lenni. Sok "futó" úgy kezdi, hogy van gempa, jól bevásárol, aztán egy hónapon belül rájön, hogy "há' bazz', itt fáradni is fogok", és abbahagyja, a felszerelést meg töredék áron eladja. Egy 920Xt már BŐŐŐVEN jó lenne. Nah ha a második hónap végén ez is megvan, akkor az óra miatt kapsz majd egy iszonyatokan nagy lökést, mert marhára új lesz minden, látod majd a pulzusodat, meg PONTOSAN a távot, huhh, de jó! Ezzel elleszel még 2 hónapot. HA még mindig szeretnél futni, akkor újabb lökést az adhat, hogy ez pont az az időszak lesz, amikor folyamatosan írja majd az összes netes felület minden második, harmadik futásodra, hogy "Personal Best", mert itt elég nagy a fejlődés. Van, hogy kilométerenként 5-10 másodpercet is javolsz majd. Ami valljuk be, tényleg egy nagy lökés, tomcica-mentorunk vagy 4 hónapot edz, hogy vagy 5 másodpercet javítson az összidején... Mondjuk Ő UFO!
Ha megvan ez a folyamat, amit leírtam, akkor ne légy rest, közöld velünk folyamatosan, hogy hol tartasz, hogy az okosabbak tanácsokkal láthassanak el, hiszen olyan dolgok is számíthatnak, amikre nem is gondolnál.
Sok kitartást!
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
borix
őstag
Cipőknél úgy tudom,hogy a gyártók 800-1000km számolnak élettartamnak annyira ajánlják az hogy kinek mennyit mennek az más kérdés.
Asics Kayano 45E cipőre lehet,hogy 1200km számolnak de egy átlagos 20-25E cipőnél jó lesz az 800km-nek.Óra kérdésre pl egy Garmin Forerunner 910XT (FR920XT az utódja) órával jól el lehet lenni még ma is 6 éve jelent meg megértem aki nem vált azt mondja,hogy neki bőven elég a kinézettel pedig nem foglalkozik.
Most azért kevesen vennének már Fr910XT szerintem de akinek megvan jól ellehet vele.Chi Running futáshoz nem értek de aki favorizálja az elárulhatja,hogy pl elit maratoni vagy ultrafutók közül hányan alkalmazzák?
[ Szerkesztve ]
-
Upo
addikt
Nem azért írtam hogy ilyen 24000 ft-os tanfolyamokat nézegess, ezt az összeget inkább a jó cipőre költsd. Érdemes inkább egy futásvizsgálatra elmenni, ahol bemérik hogy mennyivel kell korrigálnia a cipőnek hogy az ízületek síkban mozogjanak, ne legyen futás közben csavarodás. Nem mindegy, hogy a cipőnek mekkora a lejtése (lábujjaktól sarok felé), illetve oldalirányban mekkora a dőlése. Jó cipővel egész más a futás, helyre kerül minden. És a jó cipő alatt azt értem, hogy a te lábadhoz legyen megfelelő! Hiába írja valaki hogy a gt2000 milyen jó vagy gt1000 a legjobb vagy x y cipő a legjobb, azt kell választanod ami neked a legjobb. Azt a vizsgálaton tudják megmondani hogy mekkora legyen a lejtése, a támasztás keményebb vagy puhább legyen, és hogy milyen mértékű, hogy futás közben ne csavarodjon a boka-térd ízület. [link]
A #25722-ben neked írt linkek szerintem is jók, a sarkazáshoz képest más izomcsoportokat mozgat a lábban az a technika. Fokozatosan kell átszokni, nem szabad erőltetni, hogy ne legyen belőle sérülés, de ha hozzáerősödött a láb akkor már simán megy a technika. Először nekem is jó kis izomlázaim voltak, de beleszoktam. Eleinte nem spóroltam a pihenéssel ha szükség volt rá, inkább kihagytam 1-2 napot minthogy sérülés legyen belőle, az én koromban már nem olyan egyszerű felépülni, inkább jobb megelőzni a bajt.
Egyenes testtartással kell futni, enyhén előredőlve, épp csak hogy vigyen előre a testtartás. Nem keverendő össze a görnyedt testtartással, az nem jó! Gyerekkorom óta lábfájós voltam, de most már kezdek úgy kinézni mint aki valamikor majd futni is akar... A sarkazással csak döcögtem, nem is volt kedvem futni, nem is csináltam. Aztán beütött a szerelem, és hogy közelebb kerüljek hozzá, elkezdtem én is futni. Fájt, kellemetlen volt eleinte, de megérte minden szempontból, már 20 éve együtt vagyunk, és a futást is megszerettem, különösen mióta pár éve technikát váltottam.
Most már elég jól automatikusan megy a dolog, hosszabb távon vagy ha fáradtabb vagyok akkor azért figyelmeztetni kell magam a koordinált mozgásra, ne legyen nyegle a mozgásom, ne csavarodjak össze-vissza, mert rengeteg energiát elvisz. Erre is jó volt a kamerás futásvizsgálat, mondták hogy szépen futok, annyi, hogy a jobb sarkam a leghátsó pozícióban kicsit befordítottam. Tényleg éreztem is utána, kimondottan figyeltem is rá, ha fejben rendben van az ember akkor sokkal jobban megy a futás, és egyre inkább nem kell hogy azon járjon az eszem hogy helyesen fussak.
Ezen a bizonyos első félmaratonon is amikor esembe jutott, akkor örömmel konstatáltam hogy jó amit csinálok, nem is volt gondom a lefutásával. Sebességben tudtam volna jobbat is, de együtt maradtunk a párommal, nem szaladtam el tőle. Kétszer meg is kellett állnia, 16 és 19 körül, de végül berángattam a célba. Megyünk még félmaratonra, ha majd ő is stabilan végigmegy akkor én is futok egy saját tempót majd, itt azért a vége felé már inkább a lassabb tempó miatt szenvedtem jobban.
Javaslom, hogy menj el te is versenyekre. Nem a helyezés és az időeredmény a cél, nekünk se az volt, hanem hogy végigmenjünk. De olyan energiákat lehet megtapasztalni, visz a hangulat, a tömeg, nagyon jó érzés, sokat segít abban is hogy ne hagyd abba a futást. Nyilván először a legkisebb távokra érdemes nevezni, 5-7-10 km, ami van, aztán ha jobban megy akkor lehet lépni fölfelé.
Mondjuk én csak egy kedvtelési gagyifutó vagyok, nem hajszolom a másodperceket, kikapcsolódásként futok. Ha időeredményekre akarsz rámenni, akkor meg keresni kell valakit aki ellát személyre szabott tanácsokkal.Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
bandus
veterán
válasz Peterhappy #25753 üzenetére
ezt lehet érdmes megnézned: Futótechnikai szeminárium
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #26113 üzenetére
Próbáld ki ezt: [link]. Kimért nyugalmi és max pulzus nélkül nem nagyon lehet számolni. A max többé kevésbé becsülhető, a nyugalmi meg erősen edzettség kérdése. Nagyjából a 80% 160 ütés körül lehet, szóval 150 körül talán már lehet mondani, hogy "zsírt égetsz".
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Én úgy gondolom, hogy 60-70% között kell, és a kiugró értékek (pl dombok miatt) jó ha laktát küszöb alatt maradnak ~80%. Szóval nálad 135-147 között, de mindenképp 160 alatt. Ezek persze becsült értékek.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
tomcica
Topikgazda
A felso pulzus pontosabb ha lemered (meg ha nem is igazi max,csak akoruli) mint a 220-ev formula.
Az alapozod siman lehet lejjebb is,sot ha nem erzed magad jol 145-os pulzuson sem naprol-napra,foleg ha hosszabb edzeseket mesz,akkor nyugodtan alapozhatsz 135-145 kozott.Az egy dolog,hogy vannak leirt %-os zonak,meg egy masik dolog,hogy epp hogy erzed magad,milyen allapotban vagy.Elso par honapban hagyd ezeket a preciz zonakat,inkabb kovesd azt ahogy erzed magad.Utana mersz egy HADD-os terhelest kimerve a zonakat (vagy mas modszer is jo,ami ezt celozza,laborba nem muszaj menni) tudni fogod erzesbol,hogy hol kezd el jelentosen novekedni a tejsav es hol vagy meg jocskan aerob zonaban,meg persze az anerobot is.Lehet nem tokeletesen pontos,de az edzeszonakhoz elegendo.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
188 a max pulzus,annak a 70%-a 131.6 a 75% pedig 141...szoval a 70-75% ahogy irtam az neked pontosan 131-141 kozotti tartomany.
-
Danika256
aktív tag
Szerintem nagyon jól leírták a srácok! Én is ennyi idős vagyok, nekem 149 a bemért laktát küszöböm..
De általában 140-en tartom az alapozó edzéseket. Ez neked is vagy bárki hasonló korúnak megfelel szerintem..
Persze ha lejjebb csinálod kb 130 ig, akkor hatásosabb, főleg ha hosszan tudod tartani, de csak akkor ha van hozzá egy minimális "futó" tempó..
A lényeg, hogy azért bőven 150 alatt legyél, afölött már biztosan többségben szénhidrátos üzemmódban vagy!
És ha már állóképesség fejlesztés, nem elég csak alapozni!Egyébként pont ilyen súllyal indultam én is picit több mint 2 éve.., most már 71 vagyok, de 69 kg lenne a cél, ami már tényleg megfelelne versenysúlynak is..
[ Szerkesztve ]
-
Danika256
aktív tag
válasz Peterhappy #26126 üzenetére
A szénhidrátos üzemmód is állóképességi tartomány, de abban inkább tempóedzéseket szokás tartani! Alapozáshoz a zsírégető tartomány javasolt, mert úgy a leghatékonyabb, úgy fejlődik legjobban az alap állóképesség!
Így vannak a zónák: Regeneráció-Zsírégető- Szénhidrátos-aerob, Anaerob átmenet- Anaerob- Erőállóképességi/gyorsaság fejlesztés[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
válasz Peterhappy #26125 üzenetére
Csinald igy az elso korben (1-2 honap) hogy erzes alapjan,es ha kuszik fel 150fole,akkor lassits (ha kell setalj bele).Kesobb szigorubbra veheted,es latni is fogod,hogy ahogy epul az alap a pulzus ezen a tempon kuszik lefele,nem lesz gond a 140 koruli pulzuson vigan utazassal.Ekkor majd szedd szet a zonakat,jo az h 130-140 alapozos,a tempos zonat meg megkezded 155nel es szepen epited felfele turelmesen.
-
parandroid
félisten
válasz Peterhappy #26132 üzenetére
Annyiban nem, hogy néhány év, és pártízezer megtett km után 100 alatti pulzussal tudsz majd alapozni, egyelőre, ahogy te is észrevetted, amint futómozgást végzel, le sem tudod vinni a pulzusod 150 alá. Ez ilyen, sajnos, kiábrándító, de ez van... Tavaly ilyenkor én is így kezdtem, mint most te, valami 7:00-s tempóval sem bírtam 150 alá menni. Aztán végigalapoztam a telet, a tegnapelőtti regenerációs 12 km 6:30-as tempóval 141-es átlagpulzuson maradt, és a végén sem ment fel 145-ig sem. Most gyorsabb futások mennek általában, de alig várom a következő alapozó szezont.
p
-
parandroid
félisten
válasz Peterhappy #26134 üzenetére
Been there, done that. Az első alapozásom előtt felhúztam magam az 1 óra alatt 12 km-es szintre. 170 fölötti pulzus az alap, a végén megvolt a tartós 180+ is, és már levegőt is alig kaptam. Nem mondom, hogy nem fejlődtem, mert nyilván hónapok kellettek ahhoz is, és messze nem onnét indultam.
Ehhez képest most 165 körüli átlaggal tudok hasonló tempót, ami még mindig rengeteg, és van hova alapozni, de már nem öl meg a végére, és nagyságrendekkel gyorsabban regenerálódok. Az említett alacsony pulzusú regenerációs futás pl. egy 55 perces 10k (pulzus átlag 162) másnapja volt.
p
[ Szerkesztve ]
-
Vertigo18
addikt
válasz Peterhappy #26135 üzenetére
Ugyanezt tudom mondani, amit itt megerősítettek... Az alapozás nagyon fontos (nem csak a totális kezdéskor...). Tavaly tél elején kezdtem, 10km-eket futottam 143 körüli pulzussal, olyan 06:20-as átlagokkal...
Ma 140-es pulzussal megy 05:45 alatt simán a 15-16 km...
Csak ne ragadj be alacsony pulzusra!
-
Vertigo18
addikt
válasz Peterhappy #26138 üzenetére
Annyi, hogy az elején ezt ne várd! Sőőőt, kicsit lelombozó volt, hogy az első három hónapban SEMMIT sem fejlődtem! Nagyon rossz érzés volt! Viszont az 5. hónap körül elkezdett lejjebb kúszni azonos tempón a pulzusom, vagy gyorsultam azonos pulzuson (kinek hogy jobb...).
Aztán, amikor magad mögött hagyod majd az alapozást, akkor az fog egy ideig nagyon tetszeni, hogy szinte hetente futsz egy PB-t! Ez óriási visszajelzés, nagyon nagy lökést jelent!
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #26135 üzenetére
A heti 30-40-50km, ami már kezd meglátszani a pulzuson ha hónapokig csinálod. Ha még nem tartasz ott, akkor csak fokozatosan növeld a távot ezen az alapozós tempón, mert a hirtelen növelést nem fogják bírni a lábaid. Ha fegyelmezetten csinálod, akkor a télen már fogsz tudni rendesen alapozni és jövő tavasszal meg kigyorsítani. Szerintem. :-)
A folyadékra visszatérve, tegnap egész nap ittam, sikerült valahogy bevinni 4L-t nagy küszködés árán. Hát érdekes lett volna előtte mérlegre állnom. Mindenesetre az este bemértem a víz%-ot így egész napos vedeléssel és 3 éve nem mértem ilyen alacsony értéket. Valami tényleg lehetett ebben a kiszáradás dologban ezek alapján, vagy a mérleg nem elég pontos. :-)
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #26143 üzenetére
Nem baj az, valahol el kell kezdeni. 30 is elég lehet most a fejlődéshez. Később meg gyorsulsz is, meg talán el tudsz csípni innen-onnan még egy kis időt, aztán meg is van a 40. :-)
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #26147 üzenetére
Olyan nagy szükség nincs rá, azért köszi! Azt a stratégiát követem, hogy kirakom a napi adagot reggel az asztalra, aztán estig el kell fogynia, úgyhogy szinte állandóan iszok. Kivéve ma, mert ma kipróbáltam, hogy mi történik, ha nem, meg hogy pontosan mennyit iszom, ha a szomjúságra hagyatkozom. Talán 1L lehetett futással mindennel együtt, plusz fél liter a leves. Mire visszaértem a futásból a só kikristályosodott a homlokomon. Reggel úgy tűnt, hogy sokkal jobb a lábam, vagy a tegnapi ivástól, vagy a diozmintól vagy mindkettőtől, mindenesetre holnaptól folytatom a vedelést meg a diozmint is, aztán meglátjuk. Bizakodó vagyok. Laborba is megyek a jövő héten még egyszer, mert nem mértek le minden paramétert, amit vashiánynál le kéne, úgyhogy még az is bizonytalan, hogy van e vagy nincs. Akkor meg már csináltatok magánban még egy-két tesztet, leginkább vitamin hiányokat keresek még mellette, meg ki akarom zárni a vérrög lehetőségét végleg. Egyelőre ennyi. A lényeg, hogy a futás nem állhat meg, bármi van.
Buliban hasznos! =]
-
Vertigo18
addikt
válasz Peterhappy #26201 üzenetére
Én meg már pont gratulálni akartam neked az eredeti, szerkesztetlen kiírásod miatt! Gondoltam, új tálentum született!
-
inf3rno
nagyúr
Azért az ilyesmihez kell pár év kitartó gyakorlás. Senki nem így születik. Talán Kenyában.
Buliban hasznos! =]
-
Vertigo18
addikt
válasz Peterhappy #26206 üzenetére
Ott, ha "csak ennyit tud", akkor nem jár oviba, mert elkapja az oroszlán!
-
kk831228
addikt
Itt UFO-k vannak...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #26308 üzenetére
Szerintem semmit nem számít, ha az idő 10-20%-ában kint vagy a zónából valamiért. Ha jön egy emelkedő, akkor én is inkább fentebbi zónába lépek 1-2 percig, minthogy belesétálnék. Nem hiszem, hogy annyira nagyon szigorúan kellene tartani, inkább az a lényeg, hogy minél többet le tudjál futni egy hónapban, mert attól fejlődik az állóképességed. Arra meg majd ráérzel, hogy mi az a pulzus és sebesség, amivel a legtöbb megy neked.
A szembeszél, hőség, emelkedő, kiszáradás, mind egy csomót ki tudnak venni. Ezeken kívül még szóba jöhet az is, hogy nem elég pontos a kütyüd, vagy még nem pihented ki az előző napot és még vagy ezer dolog...
Buliban hasznos! =]
-
Vertigo18
addikt
válasz Peterhappy #26308 üzenetére
Annyit tudok tanácsolni, amit nekem tanácsoltak egy éve: ne vedd ANNYIRA véresen komolyan azt a felső pulzusértéket. Először is állítsd be 145-re a maxot. Aztán fuss 140 körük, ne zavarjon, ha néha átléped, úgyis a legtöbbször alatta fogsz menni. 140!!! Hagyd a többit, 132, 135... Nem kell! Aztán a másik, szintén tanácsként kaptam: ezek irányelvek, nem szentírások. Ne görcsölj rá a pulzusra annyira, inkább próbáld meg "érezni", hogy hol lehet az a 140-145 közötti zóna a te testednek.
És fuss sokat ebben a zónában! Amennyi még jól esik, amennyi időd van!
A különböző idők sokmindentől lehetnek, amire nem is gondolnál. Fáradtabb vagy, magasabb a pára, terheltebb a szervezeted, melegebb van, kevesebb vizet ittál, többet ettél... Sokmindentől függ,
Ne feledd! 140, max. 145! És ne görcsölj, nem arról szól! Kit érdekel, ha a végén 141-es lesz az átlagpulzusod?
Csak így tovább, kitartást!
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #26321 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy nagyon számít, hogy honnan indulsz az alapozásnál. Ha magas most még a pulzusod, akkor felesleges ennyire lemenni, arra ráérsz majd 2-3 év múlva, amikor már lejjebb ment a pulzusod ugyanolyan tempóban 10-20 ütéssel. Persze ez is csak vélemény, vannak itt páran, akik tapasztaltabbak nálunk ilyen téren.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #26324 üzenetére
Amennyire én tudom edzés előtt bemelegítés után dinamikus nyújtást lehet, de nem kötelező csinálni, edzés után meg statikus nyújtás kötelező az izmokra. Én szoktam dinamikust csinálni, ha fáj a vádlim a bemelegítésnél. Másra nem nagyon.
Próbáld ki mindkettőt, nekem a pilates jobban bevált, mint a jóga.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #26329 üzenetére
Simán lehet, hogy rosszul mérte be a nyugalmit. Nekem pl 41 volt tavaly, idén meg 49-51-et mutatott, mondjuk előző nap megküldtem rendesen. Sokkal többször kéne mérnem.
Buliban hasznos! =]
-
Vertigo18
addikt
válasz Peterhappy #26343 üzenetére
Szerintem trollkodnak csak kicsit azzal, hogy olyan, mintha vérnyomást, vagy min/max pulzusértékeket írtál volna...
Legalábbis remélem, hogy trollkodnak csak a kedves fórumtársak!
-
emiki6
veterán
185 cm magas és 65 kg vagyok (körülbelül). Én értettem a viccet (bár kellett kis idő, míg rájöttem mire gondolsz a kávéval. ).
Tomcica:
[ Szerkesztve ]
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
inf3rno
nagyúr
Most hogy így mondod. Szerintem neked lehet igazad.
Buliban hasznos! =]
-
bandus
veterán
válasz Peterhappy #26548 üzenetére
várjál csak, linkelni mindenki tud, majd megltjuk mi lesz belőle estére és ilyen idő mellett
-
bandus
veterán
válasz Peterhappy #26550 üzenetére
Elaztunk el is faradtunk 2:26-ot mertem a 18 km-re, de holnap majd irok reszletesebben
-
t1
addikt
válasz Peterhappy #26594 üzenetére
Van valakinek törzskàrtyàja ?
-
ígyvanferi
addikt
válasz Peterhappy #26594 üzenetére
Asics Gel-Innovate 7, Gel-Phoenix 8, Gel-Trounce 3, Gel-Zone 4, Mizuno Wave Equate, Wave Inspire 12, Saucony Powergrid Linchpin. Ezek közül mi lehet a leginkább ajánlott, ami csak enyhén-közepesen stabil, és gyorsabb tempókhoz is jó, max. félmaratoni távig, 30% aszfalt, 70% murva, fű. Árban ezek férnek bele, meg ezekből van méret. Hátha nem kell levágni a lábam, aztán most már tényleg kéne új cipellő, az akció meg f.sza.
-
LanyUs
senior tag
válasz Peterhappy #26596 üzenetére
Ez szuper akció! Gondoltam benevezek egy SUUNTO AMBIT 3 SPORT HR -re ( 123.700 Ft x 0,7 = 86.590 ), törzsvásárlói további 5%, ami elvileg az első vásárláskor is él a 80.000 feletti részre, de nem bírom megszeretni ezt a monokróm kijelzőt Sajnos vevő vagyok a szép kijelzőre, ami garminokban csicsázik. "Kinek a pap, kinek a papné"
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #26600 üzenetére
Én is netről csak olyan cipőt rendelek, amilyen már van itthon és bevált.
Buliban hasznos! =]
-
ígyvanferi
addikt
válasz Peterhappy #26600 üzenetére
Na várj, olyat én nem írtam, hogy nem próbálnám fel őket. Csak azt kérdeztem, mi lehet az ajánlott.
-
ígyvanferi
addikt
válasz Peterhappy #26607 üzenetére
Ja, nem gond. Célzottan kell mennem, mert nem pesti vagyok, aztán egyik cipőből az egyik üzletben van, a másikból meg a másikban, ez egy kis probléma, inkább ezért kérdeztem elöljáróban, mit érdemes egyáltalán próbálni, illetve van-e, amit nem.
(#26604) borix: ja, majd figyelem a talpakat is. Annyira mondjuk emiatt nem stresszelek, elég sima az út, eddig is elvoltam rajta. A résztávozás úgyis az aszfalton megy.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #26744 üzenetére
Decathlon-ban van elég olcsón tűrhető minőségben. Hosszú futásokra azért kenni kell a mellbimbót az ilyen gyengébb pólóknál. Nadrágot nem találtam én sem occsót, a régi úszós rövidnadrágaimban szoktam futni.
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI Mini 3 Pro / Mini 3 / Mini 4 Pro drón akkumulátor (eredeti DJI)
- DJI FPV Racer FMC drón - Fly More Combo + Motion controller
- DJI FPV Fly more combo + sok tartozék
- DJI Mini 3 pro drón kiegészítők - táska, propellervédő
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett + Freewell Mega 16 Filter Pack (46)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest