Új hozzászólás Aktív témák

  • VinoRosso

    veterán

    válasz Mr K #117568 üzenetére

    Fülöp-szigetek (110 millió lakos) vs Magyarország (9,75 millió)

    1M lakosra vetített összes esetszám: 25,398 vs 126,064
    1M lakosra vetített halálozás: 452 vs 3,883

    Ehhez hozzá tartozik, hogy a Fülöp-szigetek nagy része vadon, és a népsűrűség jóval nagyobb az itteninél. Összehasonlításképpen: a fővárosban Manilában 14 millió (tehát cirka másfél magyarországnyi) ember él egy Budapesténél kb 15%-al nagyobb területen. Valamint, hogy az ottani egészségügyi ellátás színvonala és kapacitásai messze nem olyan jók mint az egyébként nem túl acélos magyaré.

    Mi a titok? A filippínó egészségügy privát, és egyetlen egy biztosítót nem találni, aki fedezné a coviddal kórházba kerültek kezelési költségeit, amit akkor is kiszámláznak a családnak, ha meghal az illető. Egy átlag lélegeztetés olyan 5-6 millió forintra rúg. A havi átlagfizu meg 120-150 ezer forint. Emiatt az emberek félnek a kórházba kerüléstől mint a tűztől. Még most is, hogy napi pár száz eset van az egész országban és megszűntek a korlátozások úgy hordják a maszkot kültéren is mint a kisangyal. Oltásra meg védekezésre buzdító propaganda se nagyon van, még a TV-ben se, mert ha valaki elpatkol annak a híre futótűzként terjed a helyiek közt. Antivaxerek sincsenek, bár lehetnének, csak onnantól kezdve, hogy a saját kontóra megy a móka valószínűleg csírájában elhal a szabadságharcos lendület. Úgy néznek ezekre az EU-s antivaxer tüntetőkre mintha azok megbolondultak volna.

    Valószínűsítem a térség országaiban (Indonézia, Tajvan, Dél-Korea, Szingapúr, Thaiföld) ugyanez a helyzet, csak esetleg a tajvani meg a dél-koreai egészségügy még a magyarnál is jobb, aztán emiatt a töredékét hozzák a halálozási és fertőzöttségi adatoknak.

    Talán itthon is neki kellene állni kiszámlázni a költségeket azoknak akik bár beoltathatnák magukat, de nem teszik és emiatt leterhelik az egészségügyet. Ha a saját falloszukkal vernék a csalánt a másiké helyett, esetleg elgondolkodnának...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák