Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz kwzatz #117558 üzenetére

    Adatok (Dél-Korea vs Magyarország, 1 millió lakosra vetített adatok):
    Napi esetszám: DK: 132 - Mo: 582 (1000-en felül is jártunk két hete)
    Összes eset: DK: 10605 - Mo: 125389
    Napi halálozás: DK: 1,23 - Mo: 17,56
    Összes halálozás: DK: 88,06 - Mo: 3864,58

    Nem értem, milyen titkos magyarázatra vársz? Van esetleg jobb ötleted?

    De még egyszer: a delta sokkal fertőzőbb, mint a korábbi variánsok, és az oltások kevésbé védenek ellene, plusz az oltások hatása idővel gyengül. Briteknél is az oltás kiirtotta az Alfát, aztán jött a Delta és korlátozások nélkül visszamászott a fertőzésszám magasra. Portugáloknál dettó.

    Az R0 értéket a Deltánál 3,8-8 körülire becsülik (oltatlan populációban), egy tanulmány az átlagot 5,08-ra számolta. Egy 80%-os oltás kb. arra elég, hogy az R0-t visszavigye 1 közelébe. Viszont a Dél-Koreában mindenfélével oltottak, és az Astra meg a Janssen Delta ellen nem ad 80%-os védelmet. Az mRNS-ek is éppenhogy. (Boosterrel jobbak, de Dél-Koreában egyelőre 17% körül járnak boosterileg.) És ne feledkezzünk meg a 19%-nyi oltatlanról: ha a lakosság négyötöde van csak oltva 80%-os vakcinával, egyötöde meg semmivel, akkor az R0 kb. 1,8.

    (Ezek az R0-ra vonatkozó számítások csak illusztrációk, a való életben ez nem ennyire egyszerű, és a kiinduló adatok is hasraütésszerűek. Lényeg az, hogy nem kell semmi extrát feltételezni ahhoz, hogy az emelkedést magyarázni lehessen. A helyzet az, hogy Delta ellen jobb oltás kellene (Omikron ellen meg pláne), csak sajnos a vírus gyorsabban fejlődik, mint az oltóanyag. Ettől még az oltás nagyon sokat segít, csak már nem eleget. :(( )

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák