-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lathronos
őstag
válasz ubyegon2 #24901 üzenetére
Ettől függetlenül akkor sem fogok több remaster-t közzé tenni, mert ezzel csak céltáblát ragasztok a hátamra minden egyes alkalommal. Mindig vannak akiknek nem tetszik amit csinálok és nemtetszésüknek hangot is adnak troll hozzászólások formájában, vagy egyszerűen csak szeretnek kötekedni. A kérdésed sem épp baráti hangnemben tetted fel, ezért tört ki belőlem a neander-völgyi ősmajom stílus. Na de ettől függetlenül ma javítom a remastersys leírásomat, aztán akinek van kedve folytatni, hajrá. Én belefáradtam, elég volt.
(#24902) Hansz
TELEPÍTÉS UTÁN ALAPÉRTELMEZETTEN A UNITY INDUL, DE EZT 1 KATTINTÁSSAL ÁT LEHET ÁLLÍTANI CINNAMON-RA. CSAK ubyegon2 topikgazda fórumtársunk ezt elfelejtette(remélem), vagy nem akarta megemlíteni. DE HA VALAKI VÉGIGOLVASSA A LEÍRÁST? EZ IS BENNE VAN!
A viszont látásra, majd talán visszanézek még ide ph-ra valamikor, ha már lenyugodtam.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
-
Rimuru
veterán
válasz gyulank #24900 üzenetére
Meg kene csinalni amit mond, a logokat atbongeszni hogy mi nem jo. Ennyibol nem derul ki szamunkra se semmi.
Esetleg meg annyit is csinalhatsz hogy grubban a kernel line-bol kiveszed a quiet es splash kapcsolot, igy boot kozben is latnad a(z alap) uzeneteket.[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
syler123
veterán
Sziasztok!
Az miért van, hogy zárt amd driver feltétele után a betöltési animáció nem teljes képernyős? Fekete sáv van alul felül, oldalt. Az asztal már jó. Azért van mert még ott nem töltött be a zárt driver, vagy mi az oka?
Xubuntu 14.04lts. De ugyanez van Linux mint alatt is, 2 gépen is.A másik, hogy a Xubuntu a Linux Mint-hez képest csak szerintem egy bughalmaz? Gyors meg minden, de zárnám be a frissítés kezelőt, de nem akarja, utána várjon az alkalmazás bezárására, ugyanezt eljátssza a fileok másolásánál, ablakok bezárásánál. Ilyen hibákat soha nem tapasztaltam Linux Mint alatt...
Mindezt egy frissen telepített rendszer alatt.[ Szerkesztve ]
-
leviske
veterán
Sziasztok! Nexus 4 és 7 kapcsán vannak frissebb UT tapasztalatok? A 4 kapcsán első sorban a kamera és hangfelvételek, ill telefonálás/üzenetküldés és naptár szinkron működőképessége érdekelne, a 7 kapcsán meg a böngésző sebessége. Ill a rendszer általános sebessége, meg az üzemidő fontos lenne érdekes számomra.
-
balaaa88
aktív tag
Sziasztok!
Ubuntu 12.x LTS-ről upgradeltem 14.x LTS-re és bár lefutott, elképzelhető, hogy töröltem én vagy törlődött olyan csomag, amire még szükség lett volna és most reboot után a gép nem tölt be; a következő hibánál áll és loopol. Reboot(ok) után is. A gépen natívan telepített Ubuntu van.
Hiba:
Találkozott valaki ilyennel? (Csak az adatvesztéstől félek 6 x 3 TB HDD van benne. Természetesen RAID-ben. Dell PERC H700-on.)
Köszi előre is, ha van valakinek tippe.[ Szerkesztve ]
-
Raynes
tag
válasz Lathronos #24904 üzenetére
Már ne haragudj, de indokolatlanul érzékeny vagy. Múltkor a remastered kapcsán tényleg teljesen normálisan álltam hozzád, és szerintem teljesen semleges hangnemben javítottam a leírásodban objektíven benne lévő szakmai tévedéseket, és adtam használható javaslatokat abszolúte segítő szándékkal. Mindjárt azonnali megsértődést lett a vége, meg le lettem oltva, hogy milyen szemét, meg mekkora troll vagyok.
Ha ennyire nem bírsz semminemű kritikát, akkor ne csak remastert ne tegyél közzé, hanem ennyire erővel semmit se publikálj soha, se cikk, se blogbejegyzés, se vers, se semmi, mert bizony a publikálásnak mindig velejárója a kritika is. Ha csak dicséretet akarsz hallani állandóan, akkor dicsérd meg magad, ezt felveszed magadnak hangfelvételre, aztán végtelenítve lejátszod, ha éppen lelkileg rá vagy szorulva. Nem bántásból írom, de az ember rádszánja az idejét, aztán még ő kér elnézést, hogy valamit írni mert, meg nem csak fényezett, pedig te azt vártad volna. Egyáltalán nem személyes, mások is kapnak pl. a blogbejegyzésükre kritikát, nem csak tőlem, hanem bárkitől a PH-n.
-
sz.balazs.95
veterán
Játék közben feketén villog a kép, ha kapok értesítéseket.
(pl. ha a Skype bármi miatt jelez, ha valaki kijelentkezik, vagy be, vagy hogyha Telegramon írnak, vagy ha állítom a hangerőt, vagy ha kapok e-mailt Thunderbirdön.)
Mit tudok vele kezdeni? ;-;Ubuntu 15.10 amd64 (14.04-gyel is ugyanez a helyzet amúgy.)
fglrx-updates driver van használatban
Radeon HD 7770 & FX-6300 & 8 GB RAMGyakorlatilag minden játéknál előjön a dolog, és csak a játékoknál.
[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
spirit007
senior tag
Sziasztok!
Multifunkciós gépet (lézer - csak fekete) kellene vennem 30-40K körül, ami barátságban van ubuntuval
Tehát a nyomtatás/szkennelés rendben, gond nélkül működik.
Ebben az árban javarészt Samsungok vannak valamint néhány Brother, Hp, Cannon.
Van valakinek ilyen irányú tapasztalata? -
sz.balazs.95
veterán
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #24920 üzenetére
A HD szériáknak már elég jó a nyílt támogatása (az újabbaknak is). A 16.04-gyel pedig csak még jobb lesz. Vagy valami OpenGL funkció hiányzik még a játékhoz?
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #24922 üzenetére
Tudom, kb. 60-70%-ot tud most (ha jól sejtem). De vannak tesztek, amiken már simán le is körözi a zártat. Csak idő kérdése. Meg stabilabbnak is mondják.
Emellett az új zárt valószínűleg meg is fog szűnni ezekhez a kártyákhoz, mert az csak az amdgpu-t használó új kártyákkal működik majd.
Arra viszont jó a váltás neked, hogy kiderüljön, a zárt okozza-e az általad tapasztalt anomáliákat. A teszt erejéig csak kibírod a kevesebb FPS-t.[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
Sziasztok! Ismét gondom támadt...
Kde - Dolphin filekezelő. A három felhasználóból 1 simán tud másolni bármit bárhova, de a másik kettő pendrive-ra nem tud írni. Bejön egy ablak: "Nem sikerült írni ide: /....."
Nem tudok rájönni, mi a gond. Jogosultságokra tudok gondolni, de mindegyikük ugyanúgy van beállítva.Mi lehet a probléma?
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #24925 üzenetére
Az meg hogy? Már látom, a Steam egyik könyvtára bezavar, de megoldható.
szoke12: Mennyire vagy biztos benne, hogy ugyanúgy van beállítva mindenkinek? Nézd meg, ebben van-e különbség: cat /etc/group[ Szerkesztve ]
-
Foose
addikt
Sziasztok! Van valami változás linuxos opera-ban? Mert eddig a facebookon úgymond beágyott,(oda feltöltött) videók akadozva mentek nálam,erre mondta sok mindenki hogy azért,mert régi benne a flash,de pl youtubeon nem volt gond vele. Nekem most a 35.0.2066.92 verzió van fent,(Ubuntu 14.04.4 LTS (x86_64; XFCE)) és hiba nélkül mennek a videók facebookon is.
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
lev258
veterán
Nem tiszta a kérdésed. Linux-ra van a rendes flash, amit már évek óta nem fejlesztenek (11.2-es verzió, ha jól tudom) és van a Chrome-ban használt pepperflash, ami újabb verzió. Az Opera Chromium alapú, így használható hozzá a Chrome-os pepper is.
[ Szerkesztve ]
-
Foose
addikt
válasz lev258 #24930 üzenetére
Ez stimm. De eddig a facebookon az oda feltöltött videók nekem akadoztak,hiába pepper és minden más telepítve lett... Most viszont szépen fut mindenhol a videó... Ma frissült nálam az opera,ezért gondoltam hogy valami változás lehet,hogy eddig akadozott,most nem.
[ Szerkesztve ]
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
törölt tag
Sziasztok!
Hogyan tudnám törölni a keresési előzményeket?
Ahogy böngészek mindig kis ablakon megjelenik amit keresgéltem!
Előre is köszönöm a segítségeteket. -
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #24937 üzenetére
Van egy ilyen leírás. Csak tényleg nehéz eldönteni, nálad driver vagy esetleg Steam kliens bug okozza a gondot (az is lehet).
[ Szerkesztve ]
-
Keem1
veterán
Helló emberek, wget kérdés.
Van egy listám (nevezzük downloads.txt-nek), amiben url-ek vannak. Szeretném mindet letölteni, de mindegyiket eltérő célmappába.Így próbálkoztam:
wget -i downloads.txtA fájl tartalma guglis kutakodás után:
http://example.hu/file1.doc egyikmappa/celmappa/file1.doc
http://example.hu/file2.doc masikmappa/celmappa/file2.docNa a végeredmény az aktuális mappába letöltött üres fájl, neve a fenti url egyben.
Mit rontottam el?ui: jó lenne, ha a megoldás persze windows alatt is működne (most pl. wines gépnél vagyok, van wget, az eddig használt parancsaim ugyanúgy mentek win és ubi alatt is).
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Mert a wget-nek -O kapcsolóval tudod megadni a kimenetet (viszont hiába adod meg meg a lista fájlban, nem fogja értelmezni). Megoldás pl. ez: [link]
#!/bin/bash
while read url file; do
wget -c -O "$file" "$url"
done < urllist.txtA célmappáknál abszolút elérési utat adj meg (tehát ne használj ~ jelet):
http://example.hu/file1.doc /home/felhasznaloneved/egyikmappa/celmappa/file1.doc
_
(#24941) lev258 : így nem működik pipe-olva.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #24939 üzenetére
apt-cache show libstdc++.so parancsot próbáld meg
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
törölt tag
Sziasztok!
Az asztalon nagyok az ikonok, hagy tudom kisebbre venni? -
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #24949 üzenetére
Kipróbáltam, nekem sincs, de az alábbi módszerrel sikerült kreálni: Mint 17.3 Cin 64bit
sudo apt-get install apt-file
sudo apt-file update
sudo apt-file find libstdc++.so.6
a szükséges file itt található: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libstdc++.so.6
forrás mert én is csak ilyen guglihuszár vagyok, ahogy a minap nevezte a többséget valamelyik ft
megpróbáltam telepítő tesztet csinálni:
ubyegon@ubymint-rosa ~ $ sudo apt-get install libstdc++6 -s
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
libstdc++6 már a legújabb verzió.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.meg is van, tényleg ott van!
Az előbbit hsz-ban rosszul írtam egyébként, sorry! Nem csomagra kerestünk, így jó most már a parancs:
apt-cache show libstdc++
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest