- Hatalmas hiány lesz a Nintendo Switch 2-ből, rengetegen vinnék
- Vacsora az elnökkel: kilőtt Trump mémcoinja
- Tényleg megbüntette az Apple-t és a Metát az EU, jön a megtorlás?
- Az IMF szerint az AI növelheti a GDP-t, és ez fontosabb, mint az emissziók
- Az ausztrálok kitartanak a közösségi média életkori korlátozása mellett
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Tényleg készül az OpenAI-féle X-rivális
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- Proxmox VE
- Mozilla Thunderbird
- Linux kezdőknek
- Hatalmas hiány lesz a Nintendo Switch 2-ből, rengetegen vinnék
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
szoke12
őstag
válasz
#79484416 #42302 üzenetére
Tegnap még sokat olvastam a témában és több dolog is világossá vált...
A lightdm fut, de a service nem grafikus felületen fut, szóval igen, környezeti változók hiányoznak neki. Ezt ugye még megcsavarjuk azzal, hogy másik felhasználó indítja...
Olvastam sokféle tákolást, egyik rendszeren így, másikon úgy...
Végül azon gondolkodtam, hogyan tudnám ezt az egészet elkerülni. És találtam egy megoldást, amivel a nodejs app saját magát újra tudja indítani. Így nincs systemd, sudo és barátai.Mindenesetre köszönöm a válaszokat!
Mostmár ezt is jobban átlátom! -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Napok óta nem találok megoldást a következő problémára (rengeteg google és GPT van már mögöttem):
Szeretnék készíteni egy linux kiosk rendszert, ami a megszokott chrome helyett egy saját electron alkalmazást futtat (nyilván grafikus), aminek rendszergazdai jogokra van szüksége.Ubuntu serverrel indítottam + lightdm, az appot sikerült telepíteni, elindítani, még az automatikus belépés is megy, viszont a service indítása nem jó.
Az app elindul, látszólag fut is (a status szerint), de tty7-ben csak annyi olvasható, hogy
"Oh no! Someting has gone wrong. A promlem has occured and the system can't recover. Please log out and try again."
A systemctl service fájlom:
[Unit]
Description: Example App
After=lightdm.service[Service]
ExecStart=/usr/bin/sudo -sE /usr/bin/example-app --no-sandbox
Restart=always
User=root
Environment=DISPLAY=:0[Install]
WantedBy=multi-user.targetMi lehet a hiba?
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Egy Ubuntu kiosk megoldáson dolgozok és a billentyűzet témakörénél elakadtam.
Olyan virtuális billentyűzetet keresek, ami pont úgy működik, mint a telefonokon.
Input mezőt megérintve előjön, ha Entert nyomok, vagy mellé kattintok, eltűnik.
Létezik ilyen?Az pedig plusz extra lenne, hogy a mező típusának függvényében változzon a kiosztás (csak szám / betűk / teljes, stb...)
-
szoke12
őstag
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Kerestem már választ magyar és külföldi oldalakon is a problémámra, de nem találtam megoldást. Remélem, Ti tudtak segíteni
Van egy pár éves Dell E6410-es gépem. Amíg Ubuntu 16.04-et használtam rajta, addig nem volt semmi gond. Pár hónapja gondoltam felteszek egy újabbat. Bízva abban, hogy esetleg az újabbak jobban használják az erőforrásokat (pl a 16.04-en az nvidia driver ha fent volt, akkor néha nem ment a webkamera, meg néha meg-meg fagyott a kép - de anélkül gyönyörűen futott minden)
Először frissítettem a 18.04-re. Kezdte azzal, hogy random megfagyott (nvidia nélkül is). Utána frissítettem tovább talán 19.10-re (akkor az volt a legfrissebb). Viszont ekkorra már egyéb dolgok is jöttek mellé. Kezdtük azzal, hogy elsőre nem indult el a gép, hanem néhány mp után leállt, utána elindult.
A következő szint már az volt, hogy másodikra a bejelentkezésnél kifagyott. Mindemelett pedig nem lehetett altatni a gépet, mert utána már nem ébredt fel.
Utána feltettem a 20.04-et, semmi nem változott, azzal is 3. nekifutásra indult csak el.Találkozott valaki ilyesmivel? Mi okozza?
Most egy Xubuntu 18.04 van fent, kipróváltam azt is, eg közben volt fent egy ubuntu Mate, de mindegyikkel ugyanaz. Már gondoltam az ssd-re is, vagy a ram-ra, de a diagnostic nem ír hibát. Folyamatosan próbálgattam nvidia driverrel meg anélkül is, de ugyanaz...
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Kerestem megoldást, de nem találtam. Van lehetőség arra, hogy egy gomb, vagy parancs segítségével automatikusan windows-ba induljon újra a rendszer?Köszi előre is!
-
szoke12
őstag
válasz
spammer #26669 üzenetére
Köszönöm a választ! Nincs külön szerver. Ezek publikus fájlok publikus weboldalakról. Amiknek a letöltő linkjeit akarnám egy fájlban tartani. Azt a másik gépen a linux wget-tel le tudja szedni scriptből. Ezen a vonalon gondolkodtam, de nyilván azért írok, mert más lehetőség is érdekel.
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Van egy tervem, de a megvalósítással gondban vagyok.Tehát, van egy gép, ezen tőbb felhasználó. A rendszergazdai fiókban van egy mappa, amihez hozzáférnek a felhasználók, de módosítani nem tudják. Ebben a mappában további mappák, azokban további fájlok. De ezeket folyamatosan bővíteni kell újabb és újabb fájlokkal, amiket én adok meg.
Valahogy szeretném megoldani, hogy távolról is tudjam frissíteni az állományt. Maga a gép nem negy állandóan. A fájlok a netről is elérhetőek.Arra goldoltam, egy script futna le minden indításkor, és egy internetes fájllal összehasonlítaná a jelenlegi mappastruktúrát. Ami pedig nem található, azt letölti a kellő mappába. Mindezt a rendszergazda bejelentkezése nélkül.
Így elég, ha csak egy internetes fájlt szerkesztek.Hogy tudom ezt megoldani?
-
szoke12
őstag
Gyors kérdés: Linux ubuntu alatt szeretnék grafikus felületű programot írni, adatbázis, illetve dokumentumok kezelésére.
C# ismeretekkel rendelkezek, de ha kell, a cél érdekében megtanulok mást is szívesen.
Milyen nyelven érdemes elindulni, és milyen környezettel?
Tapasztalatokat is várok -
szoke12
őstag
A releases.ubuntu.com-on eltűnt a "Beta 2" a 16.04 neve mellől. Ez azt jelenti, hogy máris tölthető?
-
szoke12
őstag
Helló!
A gondom a következő: A gépen ubuntu 14.04 van. Ehhez ugye volt alapból unity. Nem tetszett, feltettem a gnome-ot. Ezt viszont le kellett váltsam a kde-vel. Most ezek mind fent vannak, kde-t használok, és néha átugrik a rendszer gnome-ra. Pl kikpcsolásnál mindig bevillan a gnome-asztal, mintha végig ott lett volna az is.
Bejelentkezéshez gdm-et használok, és azt is szeretnék. De ha törlöm az ubuntu-desktop-ot, akkor viszi gdm-et is?
Mit törölhetek? -
szoke12
őstag
válasz
sz.balazs.95 #24956 üzenetére
Nekem pár apróság miatt muszáj azt használnom, mert csak ez tudja. De am érdekes, hogy csak külső eszközre nem másolja az ilyen nevű fájlokat, a rendszeren belül igen.
Nincs bajom egyébként vele, olyan értelemben, hogy vmi rosszul működne, csupán sok az újdonság. -
szoke12
őstag
Sziasztok! Ismét gondom támadt...
Kde - Dolphin filekezelő. A három felhasználóból 1 simán tud másolni bármit bárhova, de a másik kettő pendrive-ra nem tud írni. Bejön egy ablak: "Nem sikerült írni ide: /....."
Nem tudok rájönni, mi a gond. Jogosultságokra tudok gondolni, de mindegyikük ugyanúgy van beállítva.Mi lehet a probléma?
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Ubuntu 14.04-en minden inditáskor elindul a nautilus. Hol állithattam ezt be? nem tudom kiszedni. -
szoke12
őstag
Helló!
Egy gépen eddig gnome3 felület volt nautilussal, és soha nem volt gond partíciók csatolásával. Most, hogy kde-t tettem fel, a pendrive-okat sorozatban nem tudja írni, rosszul csatolja fel, vagy nem látja.Mi lehet az összefüggés?
Mit tegyek fel, hogy bármilyen fat32-vel megbirkózzon?? -
szoke12
őstag
Helló!
Egy gépen eddig gnome3 felület volt nautilussal, és soha nem volt gond partíciók csatolásával. Most, hogy kde-t tettem fel, a pendrive-okat sorozatban nem tudja írni, rosszul csatolja fel, vagy nem látja.Mi lehet az összefüggés?
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Létezhet olyan filekezelő, amely képes kis videó-előnézeteket is megjeleníteni az oldalsávban?
pl a dolphin kiad egy kis "play" gombot, de már rányomva nem történik semmi.. -
szoke12
őstag
-
szoke12
őstag
Bejelentkezett állapotban a rendszer kijelzőkezelőjét használva beállítottam, amit szeretnék, alkalmaztam, majd a ~/.config/monitors.xml-t átmásoltam a /var/lib/gdm/.config/ mappába. Illetve felülírtam az ottlevőt.
Legközelebb még mindig nem volt jó, ezért letöröltem, majd újratelepítettem a gdm-et, és Unity(!) kezelőfelület alatt újracsináltam az egészet. Ezután lett jó. Gnome alatt vmiért nem akarta elmenteni a beállításokat, vagy nem tom mi lehetett a baja, de a lényeg, hogy Unity alatt sikerült végül. -
szoke12
őstag
Illetve még egy kérdés... Amikor bekapcsolom a gépet, akkor a grub után a hdmi-re kapcsolt tv-n zöldre vált az egész képernyő, és kb 7-8 másodpercig úgy marad... Hogy tudom feketére állítani?
-
szoke12
őstag
válasz
szoke12 #23788 üzenetére
Mindegy, nem is olyan fontos a kurzor... A lényeg hogy megy a dolog.
Viszont, pörög tovább a fantáziám, és szeretném megoldani azt, hogy amikor a firefoxot bezárom, akkor egy másik progi is záródjon be. kde felület alatt ez megvalósítható?
Gondolom, írni kell egy scriptet, ami lefut, és kilövi a másik alkalmazás pidjét.
De hogy tudom ezt összekapcsolni egy alkalmazás bezárásával? -
szoke12
őstag
válasz
lev258 #23783 üzenetére
A vlc-t kérdeztem a múltkor, hogy azt hogy tudom, szétszedni, de erre nem emlékszem. Kérdeztem, az biztos, de válaszra nem emlékszem.
szerintem már túl vagyok a 100 leíráson. Konkrétan, amit kidob a google a "primary" "login" "screen" "change" meg hasonló kulcsszavak variálására... A scriptírástól a xrandr használatáig, meg a monitors.xml másolgatásáig... de mintha nem írtam volna be semmit, vagy pont hogy minden elszáll és kezdhetem megint parancssorból előről... -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Még mindig szenvedek a gdm - lightdm témával. Nem tudom megadni, hogy a számítógép vga portján jelenjen meg csak a bejelentkezési képernyő, ne pedig a hdmi-n. Mi lehet a megoldás?
Már 2 estém ráment, és hiába próbálkozok, amiket a fórumokon olvasok, azok nem módosítják a viselkedést, vagy éppen elszáll tőle az egész dm... -
szoke12
őstag
Sziasztok!
A gépemen van egy dvi, egy vga és egy hdmi port. A dvi-n van a monitor, ez az elsődleges, míg a hdmi-n van a tv. A bajom az, hogy nem tudom a bejelentkezés előtt megadni, hogy melyik legyen az elsődleges képernyő. Bejelentkezés után minden rendben, csak éppen a bejelentkezés nem jó helyen jelenik meg.
Keresgélek már egy pár órája, de amit írnak sok helyen, hogy a monitors.xml-t másoljam át, nem javított a dolgon.
Itt a xrandr kimenetem:Screen 0: minimum 320 x 200, current 3200 x 1080, maximum 16384 x 16384
HDMI-0 connected 1920x1080+1280+0 (normal left inverted right x axis y axis) 510mm x 287mm
1920x1080 60.0*+ 50.0 59.9 30.0 24.0 30.0 24.0
1920x1080i 60.1 50.0 60.0
1280x720 60.0 50.0 59.9
1440x576i 50.1 50.1
1440x480i 60.1
HDMI-1 connected primary 1280x1024+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 338mm x 270mm
1280x1024 60.0*+ 75.0
1024x768 75.1 70.1 60.0
800x600 75.0 60.3
640x480 75.0 60.0
720x400 70.1
VGA-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)Valamiért hdmi-1 -nek látja a dvi-t.
Tud valaki megoldást?
-
szoke12
őstag
válasz
lev258 #23574 üzenetére
Köszönöm, megoldódott, ugyanis csak be kellett állítanom, hogy automatikusan csatoljon minden friss eszközt. Azóta jó
A képernyőelhelyezési gondokból pedig csak annyi maradt, hogy a gép indulásakor mindig a nagyobb felbontásún léptet be, utána persze minden jól működik, de elég rossz, hogy a belépés, nem a laptop kijelzőjén történik. Ezt nem tudom valahol megadni? (Kubuntu 14.04.)
-
szoke12
őstag
válasz
Rimuru #23572 üzenetére
Köszönöm!
Most tettem fel pár napja a Kubuntut, tetszik nagyon, de sok az újdonság
Pl a telefonom rádugva nem érzékeli mtp módban, míg a sima ubi egyből nyitotta meg a tárhelyet, itt csak a képeim tudom megnézni.mtp-ben meg abszolút nem mutatja
Olyan összetett, amit szeretnék... Amikor az egyik része megvan, akkor jön elő másik két probléma.
-
szoke12
őstag
válasz
Rimuru #23564 üzenetére
Köszönöm!
Most odáig jutottam, hogy fekete a képernyő, de amint indítok egy videót, a vlc ott nyitja meg teljes képernyővel. Csak a bezárás nem megy még, de azt "megscriptelem".
De újabb ötleteim támadtak.
Megadható-e vhol, hogy a másodlagos kijelzőn mely alkalmazások futhassanak? Sokszor jó lenne, ha pl olvasok egy pdf-et, akkor egy kattintással ott is megjelenjen. De ugyanakkor nem tükrözésről beszélek, hanem hogy az én képernyőmön látszik vmi egy ablakban, a másodlagoson pedig meg ugyanaz teljes képernyőben (pl egy videó).Kövezzetek meg, ha túl élénk a fantáziám
-
szoke12
őstag
Köszönöm a válaszokat!
Kezdem az írogatást -
szoke12
őstag
válasz
gvandor #23501 üzenetére
Jelenleg gnome-mal használjuk, de többeknek gondot okoz. Ezen szeretnék vhogy segíteni.
Más...
Azt szeretném megolnani, ha lehet, hogy a külső kijelző csak addig kapjon jelet, amíg egy videót lejátszok. Egyébként ne mutasson semmit. Se az üres hátteret, se a tálcát... Megoldható? -
szoke12
őstag
válasz
Lathronos #23493 üzenetére
Nagyon egyszerű. Van egy gép, amit 10-15-en használnak, és win-hez vannak szokva. Nos, keresgéltem sokat, hogy mit lenne a legkönnyebb használniuk, de eddig csak részmegoldásokat találtam, vagy egyáltalán nem működött vmi.
Nem kell, hogy a viselkedése az legyen, csak az ikonok, a felület legyen az. Találtam egy vistar7 nevű témát, de sajnos az ikonok fele nem töltődött be.
A vírusok, folytonos laggok, és hasonló win örömök elkerülése végett szeretnénk linuxot.bob.zxr: Köszönöm, ez az, amivel az ablakkeretek jók lettek, bár ahol szöveg van, ott húz egy kék csíkot.
-
szoke12
őstag
válasz
Aethelstone #23490 üzenetére
Köszönöm, néztem, fel is tettem, de a programok, meg a kezeletőség nem annyira jött be. win7-re csak hasonlít.
Most KDE-ben gondolkodok. -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Olyan disztrót keresek, ami minél jobban win7 felületre öltöztethető.
Jelenleg egy Mint 17 + KDE kombinációt tesztelek, de nem akar minden sikerülniMég csak az ablakkeretet sikerült megváltoztatni
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Ma vettem észre, hogy a Mozillában átállítódott a kezdőlap....
Flipora vagy mi, ami átállította. Utánanéztem, vírusnak titulálják... Sikerült leszedni, de nem egészen értem, hogy állíthatott át dolgokat, meg hogy telepíthette magát a böngészőmbe linux alatt?Másik kérdés:
Kisebb fájlokat simán le tudok tölteni itthon, de pl linux disztrókat nem. az első 1-2 mega után megáll a letöltés. Próbáltam mindenféle mirrorrokat is, de mindegyiknél megáll. Ez vmi mozilla bug lehet? -
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21272 üzenetére
radeon 8330
Próbáltam a további illesztőknél, ott el sem indul a telepítés, meg le is töltöttem az amd oldaláról, kidobott egy csomó függőséget. Jó, felraktam őket kézzel. De akkor sem megy fel. Egyszerűen nem indul el a telepítés.
De sokan írják fórumokon, hogy miután feltették, már nem látták viszont az ubuntut, szóval félek kicsit tőle -
szoke12
őstag
A catalyst nem megy fel, nem engedi telepíteni
-
szoke12
őstag
Sziasztok! Van egy projektor, amit a 14.04-es ubi hol jól kezel, hol nem. Van, hogy 16:9-ben jön a kép, de többnyire csak 5:4-ben. Hogy lehetne fixálni a 16:9-et? Mi lehet ennek az oka?
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Érdemes 14.04 alatt hdd esetén ramdisket használni? 2gb memóriám van, ami lehet, kevés hozzá. Nézegetteem leírásokat, de nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet. -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Köszönöm a legutóbbi hang-stream témájú válaszokat, azóta még nem kerestem tovább, de majd utánanézek.Kérdésem, hogy az ubi indításakor vannak-e a grubon kívül más timeout-ok, amiket le lehet csökkenteni? Nagyon lassan indul a gép, azután gyors minden, de az elején nagyon lassú...
-
szoke12
őstag
válasz
God Vazzeg #21066 üzenetére
és ubyegon2
Igazából én sem értem a problémát, ezen a gépen, ezzel a konfiggal másodjára játszotta el ugyanezt, szintén minttel. Nem tudom hova tenni, mi zavazhatja össze. A wine, a több felhasználó, a quota, esetleg a zárt illesztők vmelyike, vagy hogy az elszállt spash-t visszavarázsoltam?... Passz....
Miután írtam, fogtam egy sima ubi 14.04.2 telepítőt, és feltettem azt. Kb 20 perc telepítés, 1 óra állítgatás (felhasználók, jogosultságok, stb...) után minden röccenésmentesen megy. Ezért is fura, hogy a mint miért nem akarta. Mind1. Egyszer majd kiderítem.Viszont. Újabb kérdésem van, ami már inkább ubuntu kérdés. Valós időben lehetséges-e a mikrofon bemeneten megjelenő hangot valamilyen formában a gépről stream-elni? Bármilyen megoldás érdekel. A legjpbb az lenne, ha ezt a stream-et többen is hallhatnák, különböző helyeken, jelszóval levédve. Ha már ebből bármelyik is lehetséges, nagyon örülnék.
-
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21061 üzenetére
Ha jól emlékszem, legutóbb is, ugyanez történt, amikor mint-re akartam váltani. Egyszerűen minden jó, ha nem akarok semmi extrát csinálni. De amint valamit telepítenék, máris borul minden... Akkor is visszatértem az ubira, azóta is azt használom gond nélkül.
Szerintem arra cserélem most ezt is. Akkor nem kell annyit bajlódnom. -
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21056 üzenetére
Ezt írja:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/linuxmint/mintSources/mintSources.py", line 1308, in <module>
codename = config_parser.get("general", "base_codename")
File "/usr/lib/python2.7/ConfigParser.py", line 330, in get
raise NoSectionError(section)
ConfigParser.NoSectionError: No section: 'general' -
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21051 üzenetére
Hát, ez a qarecord nem tud csak waw-ot.
azóta méág megnéztem párat, azok vagy túl bonyolultak, vagy nem tudnak mp3-at
Na, még jobb, választottam egy egyszerűbb bejelentkezési képernyőt, nos azóta csak szürke a képernyő...és nincs tovább. Éreztem, hogy nem lesz jó vége...
-
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21048 üzenetére
Ok, sikerült feltenni az új betöltési képernyőt
(a mappa üres volt)
Viszont amit észrevettem, hogy sokkal lassabban tölt be a cinnamon, illetve összességében is lassabb, mint a Unity...
De mivel hasonlit a winre, ezt hagynám. Nem lehet vmi eye-candy-ket kiszedni, hogy gyorsabb legyen? -
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21039 üzenetére
Lényegében ugyanúgy kapcsol ki, meg be, mint egy ubi. Megy a 4 pötty, és váltogat fehérre, meg pirosra (mondjuk, ez a pixelesebb verziója).
A Wine-t meg simán központból. Bár feltettem a quota-t is, lehet az zavart be...
Mostanra már a bejelentkezési ablakot vissza tudtam állítani, de az Ubi felirat még mindig boldogít... -
szoke12
őstag
Hát, feltettem a Mint-re a wine-t, és most Ubuntu 14.04-et ír bejelentkezés előtt, és kikapcsoláskor is. Illetve nem a cinnamon bejelentkező felület fogad, hanem az xfce. mi történhetett?
-
szoke12
őstag
válasz
lev258 #21027 üzenetére
Köszönöm!
Már telepítem!Viszont lenne egy kérdésem:
Szeretnék létrehozni 4 fiókot. Az első egy rendszergazdai fiók, a fáljai nyilvánosak legyenek. Emellé pedig szeretnék 3 felhasználói fiókot, akik látják a rendszergazda fájljait, illetve a sajátjukat, de a másik kettőét nem. Illetve fontos lenne az is, hogy mindhárom felhasználó csak egy adott lemezhelyet használhasson. pl 80GB/felhasználó. Így nem foglalják el egymás helyét.
Erre milyen megoldást tudtok? -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Mennyire felhasználóbarát / megbízható a Mint? Ajánlott mindennapi használatra?
Egy olyan gépet kéne feltelepítenem, amit többen használnak, és a lényeg a stabibilás mindenképp, szóval ne legyenek olyanok, mint hogy nem magyarra állítja a billentyűzetet, vagy, hogy egyszerűen kidob a rendszer, vagy épp szétfagy és összeomlik
Ezért olyat keresnék, amit sokan használnak, és nincs vele gond, jól működik. Nem lesz telepítgetve, csak rendszergazdai jog nélkül lesz használva.
Vacillálok a Mint és az Ubi közt, nem tudom, melyik a biztosabb.
Ja és az lenne a jó, ha minél jobban hasonlítana a windows környezetre. Akik használni fogják, Windowson nőttek fel
Várom a javaslatokat! -
szoke12
őstag
Helló!
Telepitettem pár napja egy Ubuntu 12.04-et egy régebbi gépre, és minden rendben működött. Majd feltelepítettem tegnap a nyomtatót, webkamerát, és teamviewert. Nos, azóta nem kapcsol ki, ha a leállításra megyek, csak kijelentkezik. Mi lehet az oka?Illetve hogyan lehet pl skype közben élesíteni vagy fényerőt állítani a webkamerán?
Keresgéltem már, de nem találtam még semmi olyat, ami az én problémámhoz közel áll.
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Ubi 14.04 lts-t használok notin naprakész frissítésekkel.
Mégis kb minden 4-5. indításnál angol kiosztással megy a billentyűzet. Idegesítő, hogy állítgatni kell, de ráadásul nem is mindig, hanem csak amikor eszébe jut. Mert ha mindig átállítaná, elfogadnám, hogy mától az ubit mindig át kell állítani, na de így...Tudok csinálni vmit az ügy érdekében? pl egy scriptet, ami visszateszi auto?
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Olyat szeretnék csinálni, hogy egy vinyót 5 fele osztanék (swap, rendszer, +3 egyforma partíció)
Ugyanis lenne 3 felhasználó, plusz rendszergazda.
Hogy tudom megoldani, hogy a 3 felhasználó csak az egyes partíciókon tudjon gazdálkodni (fájlokat tárolni, hagfelvételeket készíteni, stb...), de telepíteni, vagy törölni senki ne tudjon, és ne is lássa a többi partíciót. Emellett jó lenne, ha csak adott alkalmazásokat tudnának elindítani.
Persze lenne egy rendszergazdai fiók is, aki bármihez hozzáfér.Ezek megoldhatók linux alatt? Hogyan tudom kivitelezni? Előre is köszönöm
-
szoke12
őstag
válasz
#33253120 #19558 üzenetére
Még semmi sincs veszve, mert a régi vinyó egy az egyben itt van, legfeljebb még gparteddel csinálok egy pici boot partíciót is az újra, és átviszem azt is.
Köszönöm a tanácsot!
ui.: utóbbi időben 4-5 grub-recovery-t csináltam ilyen olyan okkal, szóval már vakon is megy
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
A múltkori win költöztetés ma lett esedékes.
Mivel nem akartam szenvedni ghost-telepítéssel, vagy hasonló dolgokkal, így első nekifutásra dd-vel gyártottam egy win.img-t, majd hdd csere után az img-t ki is írtam vele a helyére. Update-grub szépen meg is találta, csak épp el nem indul. Minden file ott van, de mégse jó. csak egy kurzor villog bal fölül.
Azért gondoltam a dd-re, mert android alatt régen sokat használtam pl rendszerek, recovery-k kiírására, és mindig szépen megcsinálta.Innen életre tudom kelteni, vagy máshogy próbáljam meg másolni?
-
szoke12
őstag
sziasztok! egy wint szrretnék költöztetni egy 20gb-os partícióról egy másik hdd 40gb-os partíciójára. hdd csere miatt.
ez egyáltalán életképes? ha igen, mivel a legjobb? dd? -
szoke12
őstag
Képzeljétek, a kis laptop,- amiről vmelyik nap írtam- megjavult.
Na nem teljesen, mert kb 7mb-ot nem telepít fel, meg nem találja, de minden mást felrakott.
A skype is felment szépen.
Szóval marad ez
Egyedül a firefox nem akar magyarul beszélni, de arról nem rég volt is szó... -
szoke12
őstag
Köszönöm a válaszokat! igazából tegnap feltettem egy Lubuntu 12.04-et, de semmit nem tudok telepíteni, frissülni se akar...csak felbosszantott. Elindul egy-egy program, majd elsötétül....
A Lubival eddig se voltak jó tapasztalataim, így vmi mást tennék fel. Elindulok sorban azokon, amiket írtatok. -
szoke12
őstag
SZerintettek mit tegyek egy ilyen gépre ? [link]
-
szoke12
őstag
válasz
lev258 #19010 üzenetére
akkor a héten cserélem...
másik kérdésem: Volt régen egy rendszer a gépen, amihez lértehoztam egy külön partíciót a home könyvtár részére. d közben újratelepítettem a rendszert, és nem nyúltam az adatok miatt a home-hoz. Csakhogy az új rendszer már nem kezeli sajátjaként a külön home-ot, mert magának kreált egyet. Hogy tudom megoldani, hogy azt a home-ot használja, amit a régi rendszer?
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Ma szétszedtem a gépemet, kicseréltem a tápot, és a videókártyát. Cseréltem processzor-pasztát, és letakarítottam a ramlábakat is. Eddig nem jött elő a múltkori hiba: [link]
De még előjöhet. Okozhatja az, hogy van 4 púpos kondi az alaplapon? -
szoke12
őstag
Ilyen nincs... feltettem egy 14.04-et, és ugyanazt a hibát adja...
Memtest nem mutat hibát, tehát ramok kilőve, a videókártya szintén jó... mi lehet? -
szoke12
őstag
válasz
God Vazzeg #18962 üzenetére
köszönöm mindenkinek a reakciót!
ha hazaértem nekifogok.
érdekes, hogy kb mióta kijött a 12.04, hibátlanul ment a rendszer. és az egyik frissítés óta játsza ezt. (legalábbis úgy vettem észre) -
szoke12
őstag
válasz
Aethelstone #18958 üzenetére
ja, le is maradt... ubi 12.04 (32bit)
Linux 3.2.0-68-generic -
szoke12
őstag
válasz
Aethelstone #18956 üzenetére
Egy asztali 775-ös
Intel® Pentium(R) 4 CPU 2.80GHz × 2 (Pentium 4 521)
2 gb DDR1 ram
Asrock775V88+
Ati Radeon 9600
meg egy 80-as maxtor, + mellette egy 40-es maxtor -
szoke12
őstag
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Ma bekapcsoltam a gépem, és nem akart bejelentkezni. Egyszerűen amint beírom a jelszót, elkezd bejelentkezni, de nem megy tovább, hanem visszadob a bejelentkezési képernyőre. .
Terminálból be tudok jelentkezni, illetve ott sudo startx-szel elindul a grafikus felület, de akkor meg nincs panel, csak a háttér, meg a fájlok az asztalon.
feltettem a gnome-ot, de azzal sincs panel.
Valaki tudja, mi lehet ez?
Előre is köszönöm a segítséget(Ubuntu 14.04.1 & Unity )
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Beszámítás! LENOVO Ideapad Gaming 3 Gamer notebook - R7 5800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050 4GB Win10
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U759 - i3-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest