- Windows 10
- Mikrotik routerek
- TP-LINK routerek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- 10 gigabites hálózat USB4 Type-C kapuból a QNAP átalakítóival
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A német hatóság szerint visszaélt erőfölényével az Apple
- Mesterséges intelligencia topik
- Mobilinternet
Új hozzászólás Aktív témák
-
pali923
aktív tag
válasz
modflow #68146 üzenetére
Jó pár éve volt egy aldis asztali körfűrészem, ami helyett vettem egy Kityt, azóta is használom. Azt gondoltam akkor, hogy az aldist megtartom tűzifa fűrészelésre, csak úgy mindenféle védőeszköz nélkül. Egyszer vágtam vele tűzifát, miközben a fűrészlap a pocakom előtt forgott, és felülről néztem, mi történik. Nagyon meglepődtem azon, amit láttam: a fűrészlap olyan volt felülről, mintha sinus-görbét láttam volna, nem síkban forgott, hanem "hullámzott". Annyira féltem, bár semmi nem történt, hogy azóta láncfűrészt használok ilyen célokra egy állvánnyal, amibe a fákat berakom.
Én szóltam.[ Szerkesztve ]
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
H-Zol
senior tag
Így van
, régen ( a 80-anas években ) Orosz Druzsbám volt , annak a lánc vezető vége rúgókon volt ( azt nem kellett állandóan utánna húzni mert kivédte a rugó) de ő hajlamosabb volt ledobni a láncot , ha egy kis vékony ág bele akadt !! A mostani Husqvarnám 16 év körüli , megevett 3 lánc vezetőt meg vagy 7 láncot , de nem tudom három , négyszer ha ledobta a láncot , de nem tud megvágni !!
-
-
modflow
veterán
Igen, bocsi. Nem tanított ilyesmire senki, szóval én csak úgymond muszájból használom, mert valahogy fel kell aprítani a fát, és kézi fűrésszel sose végeznék.
Ez van sajnos.
Igen, ezzel gyalulni is lehetett."valóban oldalra nem tudja kidobni az anyagot, viszont, ha így használod annak megannyi más kockázat lesz."
Amikor használtam, mindig így használtam. Miért nem jó így? Nem értem.
Mivel úgymond selejt faanyagot vágok, így ez sokszor random alakú. Ha volt egy vastagabb ág, akkor azt forgattam és úgy vágtam pl. el.
Ha ez a gép "más" volt, akkor mi ennek a mai megfelelője?
-
MDMA
tag
válasz
modflow #68155 üzenetére
Húha, így egy kicsit messzebbről kell indulni úgy látom.
Szóval ez egy valamilyen barkács kombinált gép volt, ha jól látom orosz. Egykor talán gyaluként is lehetett használni vagy legalábbis volt olyan verziója.
Mindenesetre ez nem egy szabvány körfűrész, olyan amit venni szeretnél.
Kérlek vedd figyelembe, hogy én nem vagyok szakember, még asztalos sem. Minden amit mondok a saját véleményem! Ezzel együtt kérlek vedd fontolóra, hogy
- nem oldalról állunk a gép mellett. Így nem lehet normálisan használni. Nem erre lett tervezve és így még kevésbé biztonságos.
- valóban oldalra nem tudja kidobni az anyagot, viszont, ha így használod annak megannyi más kockázat lesz.
- egy körfűrész alapvetően lap forma anyagok kereszt vagy hosszanti irányú, egyenes vonalú vágásra szolgál. Deszka, palló, léc, bútorlap, forgácslap... akármi, ami nem random alakú, mint pl egy rönk. Persze ezer kivétel van és mindeféle módszerrel meg lehet rajta oldani millió dolgot, de alapvetően erre a legjobb. pl:
- https://www.youtube.com/watch?v=MfnW9zRGCy4 [link]Bocsköszi
-
H-Zol
senior tag
válasz
modflow #68156 üzenetére
Évekig erdőztem , ott volt , hogy a bozót , súrja ( kis vékony hajtások ) ha tág volt a lánc akkor ledobta ( de ez csakis nagyon kis fordulaton , nagy fordulaton , sosem fogja ledobni ) !
De a láncot mindég utána kell húzni ( általában benzinesnél minden tankolásnál rá nézek , és ha kell utánna húzok ) , és így ne félj nem fogja ledobni !! -
-
modflow
veterán
Az már megvan, de leceket azzal csak nem jó vágni, nem?
Egy ilyet vettem, de még nincs összeszerelve:
Fieldmann FZP 2005-EBár itt attól parázok, hogy a lánc lejön és megsérülök.
Az a lánctartó is bakker műanyag?!!!
Lehet ez ilyen Final Destination (film) gondolat, de nem csúszhat le a lánc a vezetősínről? És akkor nyilván nincs ami kitartja és visszacsap.[ Szerkesztve ]
-
modflow
veterán
Persze, a biztonság nagyon fontos!
Köszi, hogy ezt mondtad.Viszont ezt itt nem teljesen értem.
Van a körfűrész pl. ez: (konkrétan ez romlott most el)
Én itt állok előtte, ahonnan a kép is készült.
Oldalra csak nem tud kivágni fát, nem?
Balra nyilván ki tudja hajítani, de felém a képkészítés felé csak nem, nem? -
-
MDMA
tag
válasz
modflow #68151 üzenetére
A gond akkor lehet, (többek között ), ha az anyagot nem pont a lapra merőlegesen tolod. Amit nagyon könnyen, sőt igazándiból szinte biztos, hogy előbb-utóbb elkövetsz. Mivel a körfűrész lapjának van szélessége, így a feléd eső oldala, ahol a fogak találkoznak a fával, más irányba forognak, mint a másik vége. Így, ha nem tökéletesen merőlegesen tolod, az anyag megfeszülhet és a gép 250km/h sebességgel hozzád vágja a fadarabot. Nem tudom ezt jól elmagyarázni, de, ha rákeresel yt-on, hogy table saw kick back, egy rakás szemléltető videót fogsz találni.
Ne kockáztass, a biztonság az első!Bocsköszi
-
MDMA
tag
válasz
modflow #68148 üzenetére
Nagyobb keresztmetszetet tudsz átvágni vele és nincs akkora kockázata, hogy "visszarúgja" az anyagot, vagy, hogy beletolod az ujjad.
Nézz körül használtak között! Szerintem is kicsit kevés a keret, de lehet találni gépeket ennyiért is azért. Amilyen körfűrészt kapnál ebből a pénzből, azt inkább ne. Szerintem.Bocsköszi
-
modflow
veterán
Sajnos tönkre ment a körfűrészem.
Tüzelőt vágok vele, gallyak, ágak, lecek, stb.
Erre a célra mit ajánlanátok?
Ezeket néztem, de nem tudom melyik lenne jó.
Tudnátok segíteni?
HECHT 8254
Scheppach HS100S Special Edition
Einhell TC-TS 2025/2 U
ParkSide PTKS 2200 A1 -
macilaci78
nagyúr
válasz
pacman_123 #68140 üzenetére
A hosszú oldalra 2-2 db L alakot javaslom a szélekhez közelebb, úgy nem fog ferdén állni.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Soma01 #68123 üzenetére
Pont ma csináltam Anyám hokedlijét, M6 Tessauer. Megjelöltem a közepét, 5*5 cm fenyő láb bütü vége. 3 mm fúró, 6 mm fúró kb 5 cm mélyen, 8 mm fúró anya +2 mm mélyen, reibboltam. Az anya sík alá ment szűk 1 mm-rel, szárazon hajtottam be a kb 35 éves fába, egy nyikkanás nem volt. 150 kg vagyok, 17 mm-t emeltem vele.
A behajtóra ráhajolva nyomtam lefelé.A 2k epoxy kétkomponensű epoxy ragasztó, pl Gorilla. Ügyetlen vagyok, amilyen a szerencsém, a metrikus menetbe is jutna...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
tibbike01 #68119 üzenetére
Az ajánlatadás a legtöbb helyen ingyenes. De akkor csak annyi van benne, hogy adott méretű helyre adott anyagból adott darabszámú fiók, stb.
Ha ettől precízebb kell, az már tervezés, azzal azért már munka van, de pontosabb is lesz, viszont nincs ingyen.
Az én esetemben például: L alakú konyha, 2,2*2,3 m fal, 2,65m belmagasság, a rövid száron mennyezetig érő felső szekrény. Beépített sütő pult magasságba emelve, felette nyitott polcon mikró, beépített indukciós főzőlap, kétmedencés mosogató (a sarokelemben, alatta polc. Szagelszívó, mosogatógép nincs. Pult alatt összesen 2 db fiók, a többi állítható magasságú polc, oldalra nyíló frontokkal. Valami famintás laminált forgácslap front, belül fehér. Pult szintén laminált.
Ez már részletesebben megfogalmazott igényt, mint amit első körben szoktak kapni az asztalosok. Aztán az ár még elmászhat, pl egy olcsóbb bútorlap 8 k/m2, egy drágább 20k, de vannak 60k/m2 áron is.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
MDMA
tag
Szép estét mindenkinek!
Méhviasz+parafin olaj keverékkel kezeltem a dohányzóbasztalunkat. Ezelőtt még nem csináltam ilyet. A végén próbáltam polírozni, de vagy túl hamar kezdtem neki és még kenődött az anyag, vagy túl sokat hordtam fel...
Hogy a használt rongyokat eldobom, az oké, de ezzel a polírozó fejjel lehet valamit kezdeni? Több ezer Ft, csak nem kell kidobni ezt is. Tanítsatok kérlek![ Szerkesztve ]
Bocsköszi
-
pacman_123
tag
válasz
csui83 #68130 üzenetére
Még az jutott hirtelen eszembe, a ragasztáson kívül: hogy 4 db mondjuk 10x4-es neodym mágnes, besüllyesztve a díszcsík belső oldalára, az ellenoldalra, a korpusz éleibe meg pl. süllyesztett fejű csavarokat betolni, amihez tapadnak a mágnesek? 4 ilyen mágnes egy kicsi csíkot bőven ott tartana, és ha valamikor bontani kell, mégis lehet.
Meg lehet még toldani a dícscsík belső oldalára csavarozott L alakú idommal is, ami a korpusz belső oldalait követve csavarozod a díszcsíkra. Így a fel-le, oldalra mozgás is tutira fixálva van. Enyhén kihajtogatva még plusz tartást is ad. Süllyesztett csavarok helyett persze lehet oda is neodym mágnest tenni, csak vigyázz a jó oldalával ragaszd be (nehogy taszítson
)
Skicceltem gyorsan egyet, ha nem lenne érthető:
Lehet kicsit bonyolultabb, mint egyszerűen odaragasztani. De a zindexesről hozom a betegséget, hogy amit lehet egyszerűen, azt inkább ne(súlyosbításként még infós is vagyok.) De azért a bonthatóság lehet jó szempont. De ha nem akarod, ott a korábban linkelt építési ragasztó/2K epoxy.
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
T J
tag
válasz
Soma01 #68136 üzenetére
Akkor kell süllyeszteni a fejnek, ha szeretnéd hogy az is támaszkodjon, azaz ha az anyag síkjáig behajtod. Itt most vagy a láb síkjáig hajtod és akkor nem kell süllyeszteni, mert levegőbe fog állni a vége, vagy a dugó síkjáig hajtod és akkor süllyeszteni kell.
Én lehet kipótolnám a dugót a láb síkjáig, vagy hosszabb dugóra cserélném, és utána süllyesztenék. Nem tudom milyen hosszú anya volt benne, de ha mélyebben volt, akkor az előzőnél hosszabb is belefér, a láb további gyengítése nélkül. Megfontolnám esetleg M6x25-ös beszerzését.Nekem ez nem tűnik bükknek, inkább réteg-ragasztott fenyőnek vagy nyírnek. Ha a rétegek száliránya egyező, akkor ugyanúgy repedésre hajlamos mintha egy darabból lenne. Ha a rétegek egymásra merőlegesek, akkor nem tud repedni, de akkor is érdemes süllyeszteni a fejnek, mert lehet hogy nem bírja behúzni magát, sérül a menet, vagy valami más, az erőltetéstől.
-
Soma01
veterán
Eddig is Tessauer anya volt ott, csak kintebb kellett hozni a furatban, ezért be lett tömve a furat és újra fogom fúrni. Egy tengelyt tart, amin egy szék karfa és a háttámla kapcsolódik és fordul el a háttámla állításakor.
Az alábbi képen látszik a betömött és beragasztott furat. Így kell még ezt zenkölni, majd a kifúrt 9-es furatot? A Tessauer anya feje akkora, mint a most látható furat (amiben a dugóvan). 12mm. Úgy terveztem a betömés mélységét, hogy pont színelni fog az anya becsavarás után.[ Szerkesztve ]
-
pacman_123
tag
válasz
csui83 #68130 üzenetére
A sima faragasztó kizárt, mivel beívódni nem tud. Építési ragasztó jó lesz. Például:
https://www.obi.hu/ragasztok/pattex-epitesi-szerelesi-ragaszto-palmafix-300-ml/p/2384261
De kis felületre a korábban linkelt 2K epoxy is jó.
Arra figyelj, hogy a leírásban ne legyen az hogy legalább az egyik felület nedvszívó legyen, mint pl ennél:
https://www.obi.hu/ragasztok/pattex-erosragaszto-super-fix-50-g/p/1725183[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
csui83
tag
Sziasztok,
MDF frontot (tehat belul ez a laminalt feher bevonat) szeretnek ragasztoval rogziteni korpuszra, vagyis butorlap ABS elzaroval ellatott feluletere. Csak egy vekony diszcsik, teher/funkcio nelkul. Sima faragaszto megfogja a laminalt feluletet ABS elzarashoz korbe 3 oldalon egy kb 1cm-es savban vagy mivel lehet jol ragasztani? -
T J
tag
válasz
Soma01 #68123 üzenetére
Ha ez forgáspont, akkor valami gépzsír. Mi volt eddig helyette?
nap
Rétegelt lemez, vagy tetszőleges színű bútorlap, esetleg fa. Bármit használhatsz. Ha a fióknak vastag (bútorlap) feneke van, akkor alulról ahhoz csavarozhatod őket. Vagy csinálni kell egy kivehető keretet, ami pont bele illik a fiókba, ha nem akarod összefurkálni azt. -
pacman_123
tag
válasz
Gaborkik #68127 üzenetére
és @pali923: Nekem volt hogy 1 évnyi használat majd pihenés után is simán használható volt. A legutolsó adagot tavaly március környékén vettem, párszor ragasztottam vele 3D nyomtatott alkatrészeket a tavasz és nyár folyamán, meg karosszéria elemet is. Most legutóbb januárban ragasztottam ugyanazzal az adaggal, még mindig jó volt.
Én arra ügyelek mindig, hogy ahogy kinyomom a 2 komponenst, azonnal alaposan letörlöm a nyílásokat, kicsit viszaszívom az anyagot a tartóba és azonnal lezárom. Az OBI-s Bison "injekciós" legalábbis ilyen. (most sem lelem az OBI honlapján, pedig tuti ott vettem, ezért linkeltem be a bauhausos találatot) Lehet nem a legolcsóbb ilyen fajtában és mennyiségben, de jó. Őszintén szólva nem is keresgéltem más márka után, miután egyszer régen ilyet vettem, működött -> azóta ha elfogy ilyet veszek. A kis keverőtálcáját és pálcikáját is megőrzöm, praktikus, és sokszor használhatóak. A beleszáradt maradékanyagot könnyen ki lehet belőle pattintani, később is.
[ Szerkesztve ]
-
Gaborkik
tag
válasz
pali923 #68125 üzenetére
Tapasztalatom szerint felbontás után pár hónap. Én mindig 2 szöggel zárom le bontás után és figyelek hogy ugyanoda kerüljenek vissza. Ezért aztán a legkisebb kiszerelést veszem. A tönkremenetelt erős szag jelzi, illetve összekeverve nem lesz selyem fénye és sosem köt ki igazán.
[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
válasz
macilaci78 #68116 üzenetére
a síkosítás az miért is fog segíteni a fa repedése ellen?
-
pali923
aktív tag
válasz
pacman_123 #68124 üzenetére
Ez a ragasztó hányszor és meddig használható? Éppen a héten vettem volna elő valami hasonlót, de már csak letörni tudtam a beszáradt kinyomóját, ki kellett dobni.
-
pacman_123
tag
válasz
Soma01 #68123 üzenetére
2k epoxy (2 komponensű epoxy) az nagyon nem síkosító
Ragasztó.
Kis kiszerelésben ilyen "injekcióstűs" verzióban szoktam venni, az sokáig elég:
https://www.bauhaus.hu/bison-epoxy-5-minutes-ketkomponensu-ragaszto-24ml-2.htmlDe akkor neked nem fog kelleni. Jó eséllyel.
Egyébként széklábakat már én is erősítettem meg tessauer anya közreműködésével. A zindexes fórumon mutattam meg, kicsit nehéz volt megtalálni a képet mert egy régi, törölt nickem alatt futott. Íme, itt a tessauer anya értelemszerűen a székláb élébe ment, illetve kapott minden sarok plusz egy merevítőt még, tőgyfábú:
Na, közben találtam egy fórumtárs posztját is, szintén tessaueres láb-megerősítés:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=165621904&t=9104263[ Szerkesztve ]
-
Soma01
veterán
... és pacman_123, tfe, macilaci78!
Nagyon köszönöm a válaszaitokat!
Ez egy már elkészült szék. Én csak javítom. Ezért nem tudok tesztelni. Plusz nem vagyok asztalos sem, csak szoktam itthon barkácsolni.
A Tessauer anya M6-os amúgy. Nagy súlyt nem kell tartania. Ráadásul pont az anya belső felének irányába, azaz befelé ható erő lesz, ami még inkább befelé húzza majd az anyát. Inkább forgató erő lesz rajta, mint húzó vagy nyomó.
Mivel síkosítsam? Nem tudom mi az az 2k epoxy. Valami szilikonos zsírral pl. vagy teflonossal? Olyan kell ami nem eszi meg a fát meg nem dagad meg tőle és nem is szárad oda. -
York
tag
válasz
tibbike01 #68119 üzenetére
Egy konyhara ar ajanlatot addni nem kis melo. Kimenni helyszinre felmerni megtervezni a sokadik terv utan kiszamolni a valasztott anyagokbol hogy mennyi lesz.
Ha van egy konzerv terved arra talan nagyobb eselyel kapsz egy arat, de a valosag ugy is ettol eltero lesz. Az ikea regi blum vasalatokkal dolgozik, blummal siman jobb lesz a vegeredmeny mint az ikeas, ha talalsz rendes szakit hozza. -
nap
addikt
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni.
A konyhafiókba szeretnék evőeszköz-rendezőt készíteni, de nem tudom, hogy miből és hogyan készíthetném el, hogy megfelelően stabil és strapabíró legyen. Valami ilyesmire gondoltam:
Tudnátok valamit javasolni?[ Szerkesztve ]
browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Eddig 2 albérletben és most a saját lakásunkban is Ikeás konyhabútor van. Imádjuk! Egyszerűen zseniális, amilyen stabil, ahogy a fiókok, ajtók zárodnak. A mérete is tetszik, hogy valamelyest nagyobb, mélyebb, mint az átlag.
Nyáron lesz kész az új lakásunk, nagyon szeretnénk újra Ikeás konyhaszekrényt, de most akárhogy tervezem a tervezőbe nem igazán sikerül jól. Szeretnénk, ha plafonig érne (takaróval). Minél jobban kítölteni a teret...stb. Elkezdtem keresni asztalosokat, hogy ők milyen tervet/árat tudnának adni, de nem tudom, hogy mennyire elegáns dolog ez. Csak így irogatni, beszélni, árajánlatot kérni tőlük. Ingyen. Ti mit gondoltok? Simán lehet így, válogatni?
Illetve hogyan tudnék Ikea minőségű, de mégis valamelyest testreszabott konyhát varázsolni?
[ Szerkesztve ]
-
pacman_123
tag
válasz
Soma01 #68114 üzenetére
Azért az is kérdés, mit/mekkora súlyt tart, mekkora erőnek kell ellenállni annak a tessauer anyának.
De ahogy más is írta: magmérettel fúrj, esetleg felette fél, max 1mm-rel. Ha felette fúrsz, esetleg kis 2k epoxy-val bekenheted a tessauer menetét, az is sokat jelent.
És igen, tfe-nek is plusz 1 pont: leeső darabon is tesztelhetnél
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Soma01 #68114 üzenetére
Hát, szerintem lötyögni fog benne, legalábbis az M4 Tessauer anya.
Mindig magátmérővel fúrtam elő és zenköltem. 30 mm-es fenyő karnisrúdban is megállt az M6-os. Mondjuk, azért egy csőbilincset tettem a rúd végére, ha mégis repedne...Ha félsz, hogy elreped, akkor magátmérő +0,5 mm, zenköld és esetleg síkosítsd valamivel az anyát.
Jajj, de perverz vagyok...
-
T J
tag
válasz
Soma01 #68114 üzenetére
Fenyő is elrepedhet.
Elég lehet a 8-as is, legfeljebb 8,5. Ha van az anyának feje, mindenképp süllyessz elő neki. Ha a fa keskeny, a végét szorítsd össze pillanatszorítóval, mielőtt behajtod az anyát. Esetleg flexelhetsz pár kis fogat/recét a menet elejébe, de ezzel csak akkor bajlódnék, ha nem szabad hibázni, mert egyébként a repedés is javítható.[ Szerkesztve ]
-
Soma01
veterán
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Bükkfába kellene egy Tessauer anyát betenni. 8-as furat kell neki és fenyőfába biztosan jó is ez, de szerintem bükkbe nem lesz jó, mert elrepedhet. Mekkora fúróval fúrjak elő hogy fogjon is és hogy ne is repedjen el a bükk? Ami itthon van fúró (8 mm felett) az 8, 8.5, 9, 9.2, 9.3, 9.5 10 mm ...
További nehezítés, hogy a furat elég közel van a fa széléhez.[ Szerkesztve ]
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
Valaki ki tudna vágni nekem egy 35-ös (csaplyuk) és egy 80-as (mosdó) lyukat egy 2cm-es munkalapból Budapesten? Fürdőszobai munkalap, nem konyhai. Elvinném a lapot és nem ingyen kérem.
[ Szerkesztve ]
-
kicsi kecske
tag
Sziasztok!
Újabb projekt.. most a dolgozóba kéne egy méretre szabott tároló.
2 kérdésem lenne:
1. 2230x1350x600as 2 ajtós szekrénynél ami kb fullba polcozott, oldalsó vagy alsó felső összeszerelést kellene csinálni? Sarokba lesz téve ezért csak 1 oldalon fog látszani az oldallap és a felső/alsó lap találkozása (ha alsó felső-t választok )
2. Ilyen esetben ha az ajtót rátüdőre tervezem akkor mennyivel kell kisebbet csinálni az ajtókat a korpusznál? 2-2-2-2mm-t hagytam el most.
[kép][ Szerkesztve ]
“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”
-
MDMA
tag
válasz
pacman_123 #68101 üzenetére
Jól néznek ki. Parafin olajjal én is beeresztettem 2x, itta mint a vizet. Klassz a műhely is.
Bocsköszi
-
York
tag
válasz
pacman_123 #68109 üzenetére
Azota is a dobozaban pihennek
nalam kicsit felfordult a vilag mostansag
-
pacman_123
tag
válasz
liszi70 #68105 üzenetére
Adj'isten!
Nincs már meg, tfe jól emlékszik, tavaly hirdettem és rövidesen került is rá vevő.
Tartom amit 2020-ban írtam. De nézd, ha 8-10K-ból meg lehet úszni, éppen kipróbálhatod, nem dobsz ki rá egy taliga pénzt.
De igen, York is jól mondja: a zindexes fórumon is volt már rá próbálkozó, szenvedős/annyira nem adott jó és gyors eredményt mint várná az ember.
Ennél a kosaras ülőkénél, meg ennél a japán kardtartónál is elővehettem volna. De annyira jó pl. ezzel a japán vésőkészlettel (Set of 10 HIKOZA Chisels in canvas tool roll) dolgozni, hogy vétek lenne nem használni. Kis gyakorlással igen szép és pontos csapfészkek készülhetnek. Igen: sima fafúróval, vagy jó forstner fúróval a nagyját kilökni, és jöhet a véső. Volt egy szett (2-50mm) cseresznyés szettem is, de azt eladtam, pont York kolléga csapott le rá. Az is igen jóféle véső, de akinek van, dicséri pl a Narex-et is.
Tényleg akkor éri meg beruházni egy célgépre, ha szakmányban csinálod a csapfészkeket.
[ Szerkesztve ]
-
York
tag
válasz
liszi70 #68105 üzenetére
Oszlopossal is felejtos, nincs meg az erokarod hozza, es a szerkezet sem ehhez lett kitalalva. Talan a masik forumon volt mar rola szo, valaki vett es nem valtotta be a hozza fuzott remenyeket... Ehhez cel gep kell, de ha sokat vesel megeri, vannak mar vallalhato kinai variaciok, talan mar nem horror aron...
-
pali923
aktív tag
válasz
liszi70 #68105 üzenetére
kézből, adapterrel az ütvefúró is megoldás lehet.
Erről még nem hallottam, de azért ha kipróbálod esetleg, majd meséld el, mennyire sikerül ilyenkor a függőlegest megtartani. Csak mert ehhez a véséshez (is) az elég fontosnak tűnik.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
pali923 #68103 üzenetére
"Talán majd pacman elmeséli, neki volt ilyen."
Ó basszus, tényleg, tökre kiment a fejemből, pedig pár éve már beszélgettem vele erről. Neki célgépe van, nem ez az adapteres megoldás. Meg is beszéltük, hogy elmegyek hozzá kipróbálni, de akkor arra jutottam, hogy inkább vésőzök, úgyhogy elmaradt.
Igen, oszlopos kell hozzá, de az nem probléma, van olyanom, bivalyerős oszloppal. Bár pacman szerint nem is az oszlop, hanem inkább az erőkar számít. Oszlopos fúróval nálam az anyag befogása okozhat problémát, mert az konkrétan íves. Olvastam azt is, hogy kézből, adapterrel az ütvefúró is megoldás lehet.
pacman:
Megvan még a célgéped?[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
kavalkád
aktív tag
válasz
liszi70 #68102 üzenetére
azt nem tudom milyen minőséget gyárt, de ezzel az adapterrel kapcsolatban vannak fenntartásaim, szerintem ehhez minimum egy oszlopos fúró kell. számomra elképzelhetetlen, hogy kézi fúróval, a saját súlyoddal a vésőt átnyomod az anyagon (és még merőleges is marad) akár egy puhább faanyag esetében is. ez még egy kisebb állványos fúrónak is nagy kihívásnak tűnik, ezek a gépek nem ekkora függőleges terhelésre lettek tervezve, gondolom oka van, hogy ehhez a fúrókhoz kapni direkt erre való fúró-vésőgépet. 16-os fúró esetében egyszerre kellene áttolni a vésőt majd 6 és fél centinyi hosszon, úgy hogy ebből a fele szálirányra keresztben van.
ha belevágsz mindenképpen számolj be róla mire jutottál, érdekel. -
pali923
aktív tag
válasz
liszi70 #68102 üzenetére
Én ugyan nem próbáltam ilyet, de minden internetes tapasztalat szerint ezt nem fogod tudni használni olyan egyszerű fúrógéppel, mint ami a linkelt képen is van, vagy csak kínszenvedéssel. Nem elég az adapter, kell ezeknek komoly fúróállvány is. Talán majd pacman elmeséli, neki volt ilyen.
-
Uraim, négyzetes fúróval dolgoztatok már? Persze adapter is kell hozzá. Érdemes beruházni egy ilyenre? 16-osra lenne szükségem, nyárfába fúrnék/vésnék vele. Szép lesz vajon a vágási felület, vagy úgyis utána kell faragni? Temuról kb. 8-10k lenne a fúró+adapter, és agyalok, hogy vajon megéri-e, vagy sima fúróval és vésővel többre megyek?
Szerintem.
-
pacman_123
tag
válasz
ViktorSz #68100 üzenetére
Szia!
Én jó pár éve csináltam néhány vágódeszkát, hasonlót is MDMA-hoz (vegyes fa: trópusi egzóta, juhar, akác, tölgy .. minden is van mint a búcsúban), meg csak bükk nem bütüst, csak tölgy bütüst, stb.
Pár deszkáról csináltam képet, itt meg tudod nézni.
Ezek már 5-7, vagy több évesek egyáltalán nem váltak el egymástól, sem szintben, sem egymástól.
Igaz, van olyan is amin egy szelet kenyeret nem vágtak még (pl a lézerrel "Boldog Szülinapot" deszkára, ami maradékanyag volt), mert "sajnálja" az új tulaj.De több deszka azért használatban van. Jó alaposan beeresztettem először híg paraffin-méhviasz keverékkel, hőlégfúvóza (lehetett volna kicsit sütőben is előmelegíteni a deszkát), 2x is, utána kapott egy sűrűbb paraffin-méhviasz kezelést. Ebből mindig adtam az új tulajnak egy kis adagot, hogy időnként átkenegesse vele.
Eddig a visszajelzések alapján bírják ... plusz elmondtam hogy mosogatógépbe SOHA (láttam már rá példát, majdnem infarktust kaptam), és nem kell folyóvízben sem tisztítani. Mindegyiknek van gumilába, mondtam hogy vagy azon, vagy élére állítva tárolják, lapjával fektetve soha - a leghatékonyabb módszer meghajlítani egy ilyen deszkát.
[ Szerkesztve ]