-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
salaam
senior tag
Szerk.: nem ide készült, bocsánat!
[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
Jelentem meggyógyult. Köszi a tippot kendi.
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
God Vazzeg
veterán
-
sh4d0w
félisten
válasz God Vazzeg #11855 üzenetére
Elmondom, mi fog történni: Pali v. Hunor megírja hírben, a kapcsolódó fórumban meg majd megjönnek a Windows-fanok, hogy de az nem is annyi, meg izé, meg hozé, meg München, amire bambano leoltja őket és itt szakad vége a topicnak
https://www.coreinfinity.tech
-
-
-
RBJ
addikt
Tegnapi kalapálásomból kicsi bibi még maradt. Hiába választom ki a rendszerbetöltés kezelővel, hogy az elementary legyen az alapértelmezett os nem az indul.
Elvileg az sda 1 /mint/ lett telepítve a grub ezért indul az?
sda4 van az elementary, mókoljam erre ?Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
RBJ
addikt
El is felejtettem mondani majd sokkot kaptam a win látványától és döcögésétől.
-
Ne is mond! Ma win7-et pakoltam egy gépre (alap win7, sp nélküli telepítőkészlet) és egész délelőtt ment az update-reboot-update-reboot... A végtelenségig. Pedig ssd van a gépben! Brrr. Ennyi idő alatt a saját gépemre felpróbálom az összes ubuntu variációt
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
RBJ
addikt
Én is csak a nyomtató miatt tartom amit jó ha évente egyszer használok. Míg észhez tért a win indulás után állítom egy fél linux feltelepül .
A gond ott van, hogy annyira elszoktam tőle mikor tippet, vagy tanácsot kérnek lassan lessek én is, hogy mi is van? Elbutultam a wintől[ Szerkesztve ]
-
Sonja
nagyúr
USB 3.0 pendrive-ról lehet telepíteni a 12.04 LTS-t? Rögtön felismeri az USB 3.0-ás eszközöket?
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
nagyúr
Usb3-ról lehet, de usb3 portot nem biztos. Majd kiderül, ha odaérsz. Nekem pl. nem megy, usb3 port - usb3 pen- linux telepítés, vagy windows. Ha usb3 pen - usb2 port úgy megy nekem.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
Sonja
nagyúr
válasz Sub-ZeRo #11867 üzenetére
Win 7 nem is megy alapból USB 3.0-ás pendrive-ról, de a Win 8 elvileg már igen. Viszont Win 8-at soha nem telepítettem a gépre (még kipróbálásra sem). USB 3.0-ról akarnám természetesen telepíteni, mert gyorsabb lenne a másolás az SSD-re. Csak ezért rendeltem (helyben épp nem volt ) egy USB 3-as pendrive-ot, hogy hamarabb végezzek.
(#11868) kispx: Áhh, ez jól hangzik. Remélem igaz is lesz. Holnap kiderül. Köszi! Ja, temészetesen a 12.04.3-at töltöttem le.
Szerk.: Telepítés után érdemes "lecserélni" a kernelt 3.11-re?
[ Szerkesztve ]
-
válasz God Vazzeg #11864 üzenetére
Nekem szerencsére nem ez a munkám, csak nagy ritkán elvállalok ilyesmit az ismerősöknek. Persze a melós gépet is én pakoltam össze, telepítettem stb.
(#11865) RBJ
Én nyomtatóval pont fordítva vagyok. Van egy HP multifunkciós photosmart gépem. Ehhez win7-re egy 350 megás installkészlet kell, amit 15 percig telepít és havonta-kéthavonta elfelejti, újra kell rakni.
Ehhez képest ubuntuban nyomtam egy nyomtató hozzáadást, rákérdezett, hogy a hálózaton lógó HP az amit keresek, igent nyomtam és kész. Ment minden mint a karikacsapás. A szoftverközpontból felraktam a hplip eszköztárat és lett faxom, szkennerem. Esküszöm az egész procedúra nem volt két percnél több.(#11869) Sonja
Viszont Win 8-at soha nem telepítettem a gépre
Én azért virtualbox-ban kipróbáltam, plusz van a családban egy samsung laptop gyári win8-cal. Hááát, ki lehet vele kergetni a világból
A 12.04-re nem a 3.8 a legfrissebb kernel?
[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Sonja
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
válasz sh4d0w #11872 üzenetére
Köszönöm, erre voltam kíváncsi. Nem is telepítem.
Szerk.: Még egy kérdésem lenne. Fel kell majd telepítenem valamilyen driver-t Intel HD4000 GPU-hoz? Vagy amit feltesz az jó lesz? Chrome-ban szeretném, ha a Flash videók hw gyorsítást kapnának, illetve VLC alatt is lenne HW gyorsítás!
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Sonja
nagyúr
Youtube-on lejátszol egy videót, majd a videón nyomsz egy jobb gombot, és "Statisztikák". Ekkor a videó bal felső sarkában lesz egy kis ablak, ahol láthato, hogy hw gyorsítást használ-e vagy sem. Az "accelerated video rendering, accelerated video decoding" a legjobb. Így most nálam Win 7 x64 alatt 1-2% a cpu terhelés.
Szóval mit kellene telepítenem? Milyen driver lesz a jó nekem. Ha van gyári Intel, az is jó, nem?
[ Szerkesztve ]
-
sh4d0w + Sonja
Vindóz nincs a gépemen (kell a francnak ), de a statisztika szerint software rendering megy.
A jogos kérdés ezután, mit hogyan hová, hogy hardveres legyen?
(alap ubuntu x64 13.04, 3.8.0-31 kernel, driver varázslat nem volt)Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
God Vazzeg
veterán
válasz God Vazzeg #11880 üzenetére
Már megy chrome alatt is De csak a rendering..
-
Sonja
nagyúr
válasz God Vazzeg #11881 üzenetére
Persze, mert a másikat, egy külön bővítménnyel lehet beállítani. Legalábbis Win alatt is csak úgy tudtam. Le kell tölteni a Tampermonkey bővítményt, majd hozzá a YousableTubeFix for Chrome-ot. Utána elmész a Youtube-ra, lejátszol egy videót, majd a videó alatt lesz egy Configure gomb.
Rányomsz, majd az utolsó tabon (All pages) a legalsó opciót (Flash Player wMode) átállítod Direct mode (hw accelerated)-re.
Szerk.: Chrome-ban úgy kell bekapcsolni a HW decoding-et, hogy a címsorba chrome://flags, és a "A szoftveres renderelési lista felülírása" opciót engedélyezni kell. Hogy minden jó lett-e, azt a címsorba chrome://gpu opcióval lehet megnézni.
[ Szerkesztve ]
-
-
chab7
addikt
Hmmm, olvasgatom miről megy itt a téma. Megnéztem, nekem is szoftveres mindkettő. Bár nem olyan gáz ez mert nem érezni a gépen hogy ettől lassabb, melegebb, hangosabb vagy épp rövidebb akkuidő lenne.
T500-as thinkpad inteles vga-val használva. Ja és operában néztem, mert azt használom böngészésre.
Lehet, hogy ha a radeonnal használnám akkor accelerated lenne - nem tudom.
Viszont lehetséges inteles integrált vga mellett is esetleg áttenni accelerated-re? Csak érdekességképpen megnézném úgy milyen ha lehetséges, mert amúgy sem érzem hátrányát így szoftveresen sem, de ki tudja, lehet mégis jobb lenne úgy.Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
sh4d0w
félisten
Ha jól rémlik, amit a Kapitány mondott (tényleg, mi történt vele, nagyon eltűnt...), Debian és leszármazottaiban 3.11-es kerneltől lesz rendes hardveres gyorsítás flash-re AMD platformon. Addig ugyan be lehet kapcsolni, de ugyanúgy SW render megy.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
Sonja
nagyúr
válasz sh4d0w #11885 üzenetére
De neki Intel HD 2500 van?!
Mondjuk mindig nem értem ezt az Intel driveres dolgot. Itt a driver. De van itt több fajta is. Mesa azt tudom, hogy 3D-hez (játékhoz) való, míg a vaapi a hardware-es videó lejátszáshoz. Ennyit tudok. Viszont, hogy lehet mind a kettő egyeszerre (3D+2D gyorsítás)? Hogy kell telepíteni? Lehet-e egyáltalán 12.04-re az újabb driverek?! Rengeteg a kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
Na igen. I3 CPU HD2500-zal és a játékok nem érdekelnek
De ahogy chab7 is írta. A software rendering mellett sem veszek észre semmi lassulást, nem akadozik, nem fől meg a gép. Sőt azon gondolkodom, hogy a gyári bordát+ventit lecserélem egy méretes bordára, légkavaró nélkül. És akkor meglesz az ideális mini-itx gépem. Vinyó nincs benne, csak ssd, plusz a hangtalan paneltáp.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Sonja
nagyúr
válasz God Vazzeg #11888 üzenetére
Ubuntu.hu-n kaptam ezt a linket:
Így kell bekapcsolni a HW gyorsítást Intel HD alatt!Bocs, nem válasz akart volna lenni!
[ Szerkesztve ]
-
-
m0rd0k
senior tag
Sziasztok!
A Lubuntu 13.04-ben van magyar nyelv?
Köszi.
Minden szinten,szinte minden.
-
greenity
senior tag
Sziasztok,
a nagy gond az, hogy ismeros, debian helyett ubuntut tett fel, viszont a grub nem mukodik, mert a debian rendszerinditoja a windows-eval volt egyutt, igy most van ket rendszere, de egyiket sem eri el.
Hogy lehetne neki segiteni?"Egy mosolynál jobb a több"
-
válasz greenity #11893 üzenetére
Magában ezt is meg lehet alkotni, esetleg előtte leszedni a meglevő grubot meglevő grubot
Mutogatni való hater díszpinty
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - Ryzenhez! Baromi olcsón!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Microsoft 365 Personal (QQ2-01744) - 1 éves előfizetés BONTATLAN!
- Indiana Jones and the Great Circle digitális kód
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40
- Eredeti PC CD-s és DVD-s játékok, a 90-es és 2000-es évekből
- Mesterlövész/Sniper - Rossz PC játékok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest